Tot 6 februari 2012 

De voorpost van de brandweer in Herk-de-Stad gaat voortaan ook uitrukken naar een gedeelte van Geetbets, waar nu nog de brandweer van Diest bevoegd is. De twee steden sluiten daarover een overeenkomst af. De arbeidsinspectie heeft in de voorpost van de Diestse brandweer in Rummen een aantal gebreken vastgesteld. Bovendien wordt de organisatie van de hulpverlening door de brandweer momenteel herzien. Herk-de-Stad en Diest hebben nu een akkoord bereikt om een deel van Geetbets vanuit Herk-de-Stad te bedienen.

Sinds vrijdagmorgen heeft de kerktoren van Meldert een spits. Met een grote kraan werd die bovenop de nieuwe toren geplaatst. De oorspronkelijke toren van de Sint-Willibrorduskerk stortte in op 7 juli 2006. Op 14 juni van dit jaar werd gestart met de heropbouw van de toren. Verwacht wordt dat de restauratie tegen de zomer van 2012 klaar is.

Rock Herk zal dit jaar niet meer gratis zijn. De organisatoren gaan 20 euro vragen voor een dagticket en 32 euro voor een combiticket. Deze maatregel werd genomen om het festival te kunnen laten bestaan, want alles wordt duurder en de organisatoren konden een gratis editie niet langer financieel aan. In ruil willen ze de festivalgangers wel meer comfort en kwaliteit bieden.

De stad Diest is officieel eigenaar van de citadel, het vroegere onderkomen van het eerste bataljon para. De gemeenteraad keurde de onteigening van het domein definitief goed. In het voorafgaande openbaar onderzoek zijn geen bezwaren ingediend. De aankoop kost 1,2 miljoen euro. Het gaat om het eigenlijke kazernecomplex van 10 ha, waarvoor de stad en de provincie samen een nieuwe bestemming zoeken.

Dinsdag op het middaguur merkte de winkeldetective van de Carrefour in Diest dat een man en een vrouw grote hoeveelheden cosmetica in zakken aan het laden waren. Er was ook een tweede vrouw bij betrokken. Toen het tweetal de kassa was gepasseerd zonder de producten af te rekenen, sprak de detective hen aan. De man vluchtte met de kar vol gestolen waar, maar de jonge vrouw kon worden gevat. In de winkel trof het personeel nog twee zakken make-up aan. de waarde van de teruggevonden producten bedroeg meer dan 4.000 euro. De recherche en de politiezone Demerdal onderzoekt de diefstal. En woensdag betrapte de detective een man die een electronische tandenborstel wilde stelen. De dertigjarige Pool werd naar een lokaaltje achterin de winkel gebracht om daar op de politie te wachten. Hij schopte daar de bewakingsagent onderuit. De 40-jarige detective hield er drie dagen werkongeschiktheid aan over.

Vorige week vond in het Oosterhof te Lummen de nieuwjaarsreceptie plaats van sp.a-Lummen. Uiteraard was er ook veel aandacht voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Omdat schepen Armand Busselen zelf besloot om een stapje opzij te zetten en hij de kans aan een jongere kandidaat wilde geven, besliste het sp.a-bestuur van Lummen om Birgitt Carlier naar voor te schuiven als nieuwe lijsttrekker. Voor Birgitt is het haar 3de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze liet weten dat ze het lijsttrekkerschap met veel enthousiasme, plezier en overtuiging op zich zou nemen. Vermoedelijk zal Busselen de lijst duwen in oktober. Voor sp.a Lummen is het de eerste keer in de geschiedenis dat een vrouw de lijst zal trekken.

Dieven hebben vorige week zaterdag de brandstoftank leeggetrokken van een vrachtwagen die in de Demerstraat in Linkhout geparkeerd stond. In de Fonteinstraat in Halen zijn donderdagmiddag een vrouw uit Halen en haar vriend opgepakt kort nadat de man in café ’t Contrast het dartstoestel had opengebroken en 150 euro had gestolen. De man had met een mes het slot van het geldbakje opengebroken. Daarbij had hij zich verwond. De hevig bloedende man probeerde in krantenhandel Fredrickx even verderop het geld nog te wisselen. De arrestatie veroorzaakte heel wat ophef, omdat de vrouw heftig weerstand bood. Zij richtte in de politiecombi heel wat schade aan. Ook de man ging de agenten te lijf. Hij probeerde een kopstoot uit te delen.

Zowat 250 mensen zijn vorige week zaterdag in Herk-de-Stad opgestapt in een protestmars tegen het fokken van dieren om commerciële redenen. Aanleiding zijn de slechte ervaringen van een aantal personen bij de aankoop van een dier in Petcenter Schulen, waarlangs de tocht passeerde. De initiatiefnemers hebben 1.000 handtekeningen op papier verzameld en nog eens 3.400 on-line. Op de eindbestemming aan dienstencentrum De Cirkel overhandigden de initiatiefnemers de petities en het rouwregister aan ondermeer burgemeester Danny Pauly en schepen van dierenwelzijn Magda Raemaekers. Volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid zijn bij diverse controles in de zaak geen onregelmatigheden vastgesteld. De eigenaar van de zaak verkoos niet te reageren.

Voor de bedeling van de gratis huisvuilniszakken organiseert het gemeentebestuur van Lummen jaarlijks vijf vaste momenten, verspreid over de gemeente. De bedelingsdagen gaan telkens door tussen 18 en 20 uur. In Gestel en Thiewinkel is dat op maandag 6 februari, in Linkhout op maandag 13 februari, in Meldert op maandag 27 februari en in Genenbos op maandag 5 maart. Om praktische redenen is het niet mogelijk om groenafvalzakken of PMD-zakken te kopen tijdens deze bedeeldagen. Vergeet zeker niet om je gemeentekaart of je elektronische identiteitskaart mee te nemen.

Tot 13 februari 2012 

Vorige week was onze regio in een sneeuwtapijt gehuld. Dolle pret voor de kinderen. Voor de strooidiensten betekende dit echter dat ze een tandje moesten bijsteken. Zoveel mogelijk beschikbare mensen en machines waren op de baan om de wegen zo veilig mogelijk te maken. De gemeenten krijgen ook regelmatig vragen van inwoners om bij hen in de straat te komen strooien. Maar het is onmogelijk om overal te strooien. Dat zou niet alleen veel tijd kosten, maar ook onverantwoord veel zout verbruiken. Er wordt daarom voorrang gegeven aan de hoofdwegen en de schoolomgevingen. In Lummen streeft men ernaar dat iedere Lummenaar een zo kort mogelijke afstand moet afleggen om een bestrooide weg te bereiken. Bovendien is het zo dat strooien enkel effect heeft op sneeuw die nog niet aangereden is. Bovendien werkt dit ook alleen in straten waar voldoende verkeer voorbij komt. Dat komt omdat het zout moet overreden worden om optimaal te werken.

Na bijna twaalf jaar lijkt het erop dat de gedupeerden in de oplichtingszaak van Centea-bankier Valère Celis in Herk-de-Stad, hun geld gaan terugzien. Celis is veroordeeld tot het terugbetalen van de 2,2 miljoen euro. De spaarders vertrouwden samen 2,2 miljoen spaargeld toe aan Celis, toenmalig hoofd van de Centea-bank in Herk-de-Stad. In 2000 vroegen ze hun geld terug, maar net toen hij hen zou uitbetalen, werd hij naar eigen zeggen overvallen. Omdat er nooit bewijzen van die overval gevonden werden, werd Celis veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschriften. Hij werd tot cassatie toe veroordeeld maar hun geld hebben de spaarders nog altijd niet gekregen. In eerste instantie hadden de gedupeerden hun pijlen op Centea gericht maar Celis werd door de rechtbank aangeduid als enige schuldige. Of zij nu al hun geld effectief gaan krijgen, valt nog af te wachten. Dat hangt af van zijn vermogen, zegt hun advocaat.

De bewoners van de Kruisstraat in Zelem hebben bij het stadsbestuur een petitie met 50 handtekeningen ingediend tegen de plannen voor een skatepark aan sporthal De Kambergen in hun buurt. Zij vrezen lawaaihinder, storend gedrag en vandalisme. Het stadsbestuur wil die elementen met strikte afspraken voorkomen. Dinsdag 14 februari om 19 uur houdt de stad in de kleine zaal van de sporthal een informatievergadering.

De politiezone West-Limburg heeft vorige week alcohol- en snelheidscontroles uitgevoerd in Halen, Herk-de-Stad en Lummen. De controles vonden plaats op vier verschillende plaatsen. In totaal werden 102 voertuigen tegengehouden en gecontroleerd. Drie bestuurders bliezen positief, drie chauffeurs kregen een boete omdat ze hun veiligheidsgordel niet droegen. Daarnaast stelden de agenten ook 13 pv’s op wegens technische mankementen aan de wagen of omdat het inschrijvingsbewijs niet in orde was.

Het schepencollege van Herk-de-Stad wil parkeren rechts van de enkele rijrichting in de Oude Tramweg definitief verbieden. Dat voorstel komt er na een proefperiode van zes maanden met een parkeerverbod in die straat. De bewoners maakten na de proefperiode een positieve balans op. Daarom wil burgemeester Danny Pauly nu borden plaatsen om het parkeren definitief te verbieden. De gemeenteraad heeft het laatste woord. Het politiereglement staat op de dagorde van de gemeenteraad van vandaag.

Lummenaren die in de buurt van de vernieuwde verkeerswisselaar wonen, kregen onlangs een brief van de firma Grondbeheer Vlaanderen. Wie interesse heeft voor het aanleggen van een geluidsberm in de tuin, kan hen contacteren. Wegen en Verkeer neemt afstand van de inhoud van deze brief. Zij gaan zelf 5 km geluidsschermen plaatsen rond de verkeerswisselaar. De firma GrondBeheer Vlaanderen uit Deinze is een Vlaams grondverzetplatform voor grondwerkers, wegenbouwers, aannemers en ontwikkelaars. Ze bieden betaalbare oplossingen voor grondoverschot. Op hun website staan hun afzetplaatsen zodat aannemers kunnen besparen op hun grondtransport. Ingenieur Wouter Haerick van ‘Mijn Geluidsberm’ zegt dat ze de bewoners langs drukkere wegen de mogelijkheid aanreiken om gratis een eigen geluidsberm aan te leggen op privégrond. GrondBeheer Vlaanderen vertelt dat ze niet op de hoogte waren dat Wegen en Verkeer geluidsschermen ging plaatsen. Op basis van geluidskaarten werd er bij een dertigtal mensen een brief in de bus gestopt. De enige kost voor de mensen is de geluidsstudie door externe geluidsexperts, want die moet bij de vergunningsaanvraag zitten. Afdelingshoofd van Wegen en Verkeer Limburg Gijs Moors is niet gelukkig met de brief van GrondBeheer Vlaanderen. De Lummenaren wordt dan ook gevraagd om voorzichtig zijn. Indien er nu investeringen gebeuren door die mensen, dan is dat zinloos want volgend jaar gaat wegen en verkeer ongeveer 5 km geluidsschermen plaatsen op drie van de vier takken van de verkeerswisselaar. Ook de gemeente Lummen waarschuwt de omwonenden van de verkeerswisselaar op hun website. Opletten dus voor verkopers van geluidsschermen.

De Diestse stationsbuurt vormt de jongste weken het geliefkoosde actieterrein van autodieven. Er zijn niet minder dan zeven auto’s gestolen. De jongste diefstal dateert van vorige woensdag. De dieven gingen er met een auto van meer dan twintig jaar oud aan de haal. Vooral op de Turnhoutsebaan en de Fort Leopoldlaan is het gevaarlijk. Enkele gestolen auto’s zijn kort na de diefstal in Brussel teruggevonden. Ze werden blijkbaar door de dieven gebruikt om hun buit te vervoeren. De politiezone Demerdal vermoedt echter dat de meeste gestolen auto’s bestemd zijn voor de export. Opvallend is dat de dieven meestal auto’s uitkiezen die makkelijk te stelen zijn, auto’s zonder veel technische snufjes.

Op 3 en 4 februari zaten diverse huizen in de Rozenstraat in Loksbergen zonder water als gevolg van het stukvriezen van de waterleiding. Reden hiervan is een gebrekkige opvolging van de werken door de gemeente, VMW en haar onderaannemer. Een leiding dient ten allen tijde, conform de voorschriften van VMW, op een diepte van min. 80 cm tot max 1 meter onder het maaiveld aangelegd te worden om zodoende bestand te zijn tegen vriestemperaturen. De nutsvoorzieningen lagen nu bovengronds waarop hier en daar wat aarde aangebracht was. Men zou denken dat er geleerd was uit de lessen in het verleden aangezien de straatwerken reeds anderhalf jaar bezig zijn vanaf de Liebroekstraat, waar er afgelopen winter dezelfde problemen zich voordeden. Tijdelijk heeft men dit nu opgelost door nieuwe leidingen opnieuw bovengronds aan te leggen, en daarop nog meer aarde te gooien. Dit zorgt ervoor dat de woningen niet langer toegankelijk zijn met de wagen en de bewoners dagelijks dienen te klimmen over een berg aarde. Tevens was de Rozenstraat hier en daar veranderd is in een ijspiste, leidingen lekken en zorgen voor ijsplekken. Om het risico op opnieuw dichtvriezen van de leidingen te voorkomen dient het kraanwater constant te blijven stromen en werden de watermeters in de woningen verwijderd. Tevens is in sommige woningen het afsluiten van de meter niet correct gedaan waardoor er binnen lekken ontstonden en de woning onder water stond.

Bij de Lummense politie is vrijdagnamiddag een inbraak in de Opworpstraat gemeld. De feiten werden rond 14.45 uur ontdekt. Uit een huis in de Reustraat in Lummen zijn juwelen verdwenen. De inbraak werd donderdagnamiddag vastgesteld. De dieven hadden de achterdeur geforceerd. Uit een schuur in de Bampsstraat in Donk hebben dieven een houten vogelkooi en een zinken gieter gestolen. Ze forceerden het slot van de poort om binnen te geraken. De feiten werden donderdagavond vastgesteld. Bij de politie van Herk-de-Stad zijn vrijdagvoormiddag twee pogingen tot inbraak gemeld. De feiten gebeurden in de Zoutbrugstraat.

De 40-jarige Jos De Klerk uit Linkhout stelde gisteren zijn nieuwe politieke partij voor. Hij kiest voor sociaal-liberalisme, net als D66 in Nederland. Hij had zelf al contact met onze noorderburen en wil zeker geen protestpartij oprichten. Lummen is een testcase, als de gemeenteraadsverkiezingen meevallen wil hij de partij op Vlaams of zelfs nationaal niveau uitbouwen. Op gemeentelijk niveau vindt Jos De Klerk dat sport- en jeugdverenigingen de ziel zijn van een dorp en bijgevolg gesteund moeten worden. De voetbalpleinen van Linkhout moeten blijven waar ze liggen en niet verkaveld worden. Nu wil men die ver van het centrum in een bos aanplanten en die nieuwe infrastructuur kost heel veel geld. Het Schulensmeer moet als natuur- en recreatiegebied verder uitgebouwd worden. De zeilclub was bijna dood en er zijn nog slechts 14 surfers. Op een natuurbewuste manier moet het geheel nieuw leven worden ingeblazen, aldus De Klerk, die gisterenmiddag in de voetbalkantine van Linkhout zijn partijnaam bekend maakte. Volgende week verneem je er hier alles over.

Tot 20 februari 2012 

Alle instanties die iets te maken hebben met het Schulensmeer zoeken samen naar een oplossing voor de giftige blauwalgen die al sinds 2007 jaarlijks voor een recreatieverbod zorgen. Het grote probleem voor het Schulensmeer is vermoedelijk een dikke sliblaag van een viertal meter. Maar die laag verwijderen is veel te duur. Oorspronkelijk was het Schulensmeer 8 me ter diep, maar door de jaren heen is het wachtbekken dichtgeslibd. Volgens een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek is het meer op heel wat plaatsen tegenwoordig minder dan vier meter diep. De voorbije vijf jaren liep er bij hoogwaterstand jaarlijks 4,4 miljoen kubieke meter Demerwater in het meer. Dat water is niet zuiver en dat is niet goed voor de waterkwaliteit. Het zou daarom goed zijn om meer planten in het Schulensmeer te planten, want dat zijn de concurrenten van de blauwalgen. En in die planten leven watervlooien en ook die zijn nefast voor de blauwalgen, zegt Piet Rymen van de Vrienden van het Schulensbroek. Maar het is een complex geheel en het Schulensmeer is een wachtbekken, geen natuurgebied, vis- of surfvijver. Het Demerwater dat in het meer stroomt moet ook zuiverder, maar dat is dan weer de taak van Aquafin. Tijdens de vergadering werd geopperd om tijdens de beginfase van de vervuiling de blauwalgen af te scheppen, omdat die zich vermenigvuldigen. Dat zal met de brandweer besproken worden.

Coalitiepartner Open Vld heeft samen met de oppositie N-VA-Nieuw en CD&V het budget voor 2012 in Herk-de-Stad goedgekeurd. Sp.a met burgemeester Danny Pauly steunde de begroting dus niet. De wisselmeerderheid wijzigde de begroting op 42 punten. In totaal zijn uitgaven voor meer dan 3 miljoen euro zijn geschrapt, met als grootste blikvanger een lager budget voor het “Huis van het Kind”, namelijk van 3,4 miljoen naar 500.000 euro. Alle sp.a leden stemden tegen behalve burgemeester Danny Pauly, die zich onthield.

Het stadsbestuur van Halen maakt werk van de aanleg van een skatepark naast de sporthal in sportcentrum De Kambergen in Zelem. Er komen wel duidelijke afspraken en na een maand volgt er een evaluatie. Dat zijn de stad, de skatersgroep en de buurtbewoners op een infovergadering overeengekomen.

Wesley en Gerry Vanhamel, de zonen van Danny Vanhamel, zijn vorige week vrijdagnacht door de Hasseltse politie opgepakt na een vechtpartij op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Vader Danny Vanhamel vindt het schandalig dat alleen zijn twee zonen door de politie werden opgepakt. Wesley werd plots aangevallen door een man uit een groepje kerels die al een tijdje raar zaten te kijken naar hem. Gerry kwam toen net van het toilet, en heeft wat klappen uitgedeeld om zijn jongere broer te verdedigen. Meteen ontstond er een zware vechtpartij waarbij de politie moest tussenkomen. Vanhamel en zijn broer werden opgepakt voor openbare dronkenschap en mochten een nachtje afkoelen in de doorgangscel bij de Hasseltse politie. In april 2011 werd Wesley Vanhamel al eens een keer op dezelfde plaats opgepakt. Toen verkocht hij een politieagent een flink pak rammel.

Op de Zelemsebaan in Lummen zijn onbekenden donderdag een woning binnengedrongen. De daders maakten een televisie en laptop buit. Dieven zijn afgelopen weekend binnengedrongen in een opslagruimte in de Klaverbladstraat. Ze namen er koperen kabels en afval en elektrisch gereedschap mee. De feiten werden maandagvoormiddag bij de politie gemeld. In de Zwarte Duivelstraat in Halen is donderdagavond ingebroken in een appartement. De daders gingen ervandoor met een gouden halsketting en oude munten. Een auto die in de Linkhoutstraat in Linkhout geparkeerd stond, is vorige week zaterdag opengebroken. De dieven stalen de GPS uit de BMW.

Op en rond de nieuwe verkeersturbine in Lummen worden momenteel 345 speciale verlichtingspalen geplaatst. Deze designpalen werden speciaal ontworpen voor de vernieuwde verkeerswisselaar. In eerste instantie gaat het om een verlichting met natriumdamplampen. De operatie kost 1,4 miljoen euro. De volgende maanden zal Wegen en Verkeer de verkeerswisselaar verder afwerken. Het asfalt op de E313 en E314 wordt ook nog vernieuwd.

Herk-de-stad zit met een vracht van 1.500 fleece sjaaltjes en 52 vlaggen met het nieuwe logo van de stad, dat in december door een wisselmeerderheid werd teruggefloten. De aankopen hebben bijna 6.000 euro gekost. De sp.a heeft tegen die beslissing van de gemeenteraad wel klacht ingediend bij de provincie. De beslissing van de gemeenteraad om het logo niet goed te keuren wordt door burgemeester Danny Pauly een miskenning genoemd van het puike werk van het reclamebureau. Volgens de burgemeester zullen de vlaggen en de fleecesjaaltjes sowieso toch een zinvolle bestemming krijgen.

Deze week kregen de kinderen en juffen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Domino in Genenbos een superleuke verrassing: een digitaal bord in hun klas. Al enkele maanden keken ze uit naar dit moment. Eindelijk was het zover. Ze konden haast niet wachten tot alles geïnstalleerd was. Het oudercomité deed er eentje cadeau en de school kocht het andere aan. Alle kinderen kwamen met hun juf een kijkje nemen naar die toch wel “grote televisie”. Ze mochten iets met hun vingertjes op het bord tekenen of hun naam erop schrijven. In de komende weken zal elke klas eens mogen werken met het bord. De kleuterjuffen willen het gebruiken als ondersteuning bij het vertellen van een verhaal en andere dingen.

De dierenwelzijnsraad van Herk-de-Stad voelt zich voor de aap gehouden door de Herkse gemeenteraad. Ze zeggen dat hun adviezen zonder slag of stoot van de tafel geveegd worden en vinden dat dit getuigt van een gebrek aan respect en ondoordacht beleid. Voorzitter Joeri Opdebeeck zegt honderd procent achter de oprichting van een hondenweide te staan en wil daarvoor opnieuw 1.000 euro in de begroting. Sterker nog: per euro die de stad in de hondenweide investeert willen zij zelf een euro bijleggen. Opdebeeck vindt ondermeer ook de woorden van een gemeenteraadslid van de oppositie die zei dat het welletjes is met het dierengedoe in Herk-de-Stad, tekenend voor het gebrek aan respect voor de dierenwelzijnsraad.

In Halen vind je nog heel wat plassen, poelen en vijvertjes. Elk voorjaar ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap en gaan op zoek naar water om zich voort te planten. Tijdens deze tocht moeten ze soms een drukke baan oversteken, en lopen ze het gevaar om platgereden te worden. Daarom organiseert Natuurpunt vzw elk jaar op verschillende plaatsen paddenoverzetacties in Vlaanderen. De Oude Schansstraat in Zelem doorkruist ook zo’n drukke paddentrekroute. De straat wordt langs beide zijden afgespannen met een zeil. De diertjes die naar de overkant willen, botsen op deze hindernis en komen uiteindelijk in emmertjes terecht. Vrijwilligers komen elke morgen de emmertjes controleren, helpen de amfibieën veilig naar de overkant en noteren nauwkeurig het aantal overgezette dieren. In 2011 zijn op deze plaats meer dan 1000 padden, kikkers en salamanders overgezet. Ook de stad Halen plaatst op enkele plaatsen waar veel paddentrek is, zoals de Broekstraat en de Donderbosstraat in Zelem, hekkens om bestuurders er op attent te maken dat zij niet de enige weggebruikers zijn. Automobilisten kunnen dus ook hun steentje bijdragen door hun sn elheid te matigen tot 30 km/uur en door de padden te ontwijken. Wil je ook mee helpen bij de paddenoverzetactie? Contacteer Natuurpunt Regio Zelem. Tel 0494/40.45.92 of e-mailen naar jan.kenens@natuurpunt.be. Zie ook website www.hylawerkgroep.be

Op de laatste dag voor de krokusvakantie vierden de kleuters en de leerlingen van het basisonderwijs van het centrum van Herk-de-Stad carnaval. De kleurrijke stoet trok door de Herkse centrumstraten en lokte heel wat volk. Ook een aantal bewoners van het rusthuis kwam een kijkje nemen. Voor de stoet vertrok, viel er nog wat regen uit de lucht maar tijdens de optocht bleef het kurkdroog. Ook in Loksbergen werden vrijdagvoormiddag de kinderen door het oudercomité getrakteerd op een minicarnavalbal waar alle feestklassiekers de revue passeerden en de beentjes duchtig losgezwierd werden. Gelukkig waren de weergoden in de namiddag goedgezind, zodat ook de jaarlijkse stoet kon uitgaan en de ouders en grootouders hun verklede bengels mee konden bewonderen.

Een groep van zowat 80 ex-leden van Chiro Arika van Herk-centrum en hun ouders, is maandagavond op de gemeenteraad van Herk-de-Stad binnengevallen om actie te voeren voor degelijke en ruime huisvesting. Voorzitter Laurens Appeltans van de gemeenteraad was niet gelukkig met de actie. Hij vondt dat zij hun komst hadden moeten aankondigen. Appeltans zei eigenlijk de politie te moeten vragen om hen laten buiten te zetten. Toen hij zei dat de gemeenteraad op zo veel volk niet was berekend, kreeg hij van de jongeren lik op stuk. Zij repliceerden met te zeggen dat de gemeenteraad dan ook eens ervaren wat de chiro al tien jaar meemaakt.

Limburg.net organiseert in 2012 opnieuw de grootscheepse opruimactie straat.net. Deze opruimactie vindt plaats op 9, 10 en 11 maart 2012. Ook voor deze editie vragen zij opnieuw de medewerking van onze scholen en verenigingen. Ook particulieren in gezins- of vriendenverband of individueel kunnen deelnemen. Per opgeruimde kilometer ontvangt uw school of vereniging een vergoeding van 15 euro van Limburg.net. Particulieren worden eveneens door Limburg.net vergoed.

Voor het muziekfestival Rock Herk, dat dit jaar voor de dertigste keer plaats vindt en voor het eerst betalend wordt, gaat het stadsbestuur een aantal tickets geven om gratis onder de inwoners te verdelen. Hoeveel en voor wie, dat is nog niet duidelijk. De gemeenteraad moet ook nog officieel de toestemming geven om het festival te laten plaatsvinden. Het festival vond tot nu toe altijd plaats in het park Olmenhof aan het stadhuis. Verwacht wordt dat de gemeenteraad de kwestie volgende maand zal bespreken. Dan moet ook duidelijk worden of en hoeveel Herkenaren gratis naar het festival zullen kunnen gaan. De festivalorganisatie wil daarvoor een aantal tickets aan de stad geven, die dan voor de verdeling zorgt.

Op zondag 12 februari werden de acht kindjes die afgelopen 12 maanden gedoopt zijn in Thiewinkel uitgenodigd voor het feest van O.L.Vrouw Lichtmis. Samen met het parochieteam verzorgde pastoor Innocent een intieme viering op maat van de aanwezigen. Alle ouders en kinderen kregen het kadertje mee dat in de loop van het jaar in de kerk ophing. Tot slot was er nog tijd voor een gezellige babbel met broodjes, taart en koffie.

Alle Herkse katteneigenaars kunnen in Dienstencentrum De Cirkel een waardebon van 25 euro voor de sterilisatie van een kattin of 15 euro voor de castratie van een kater aanvragen. Herk-de-Stad neemt zo deel aan de Valentijnsactie van de provincie Limburg met als doel het kattenbestand in te dijken en zo te voorkomen dat er nog katten gedumpt worden. De kortingsbon is niet geldig voor wilde katten. De bonnen zijn geldig tot en met 20 april. Elk gezin heeft recht op één bon en de bonnen zijn niet overdraagbaar. Het stadsbestuur van Herk-de-Stad maakt voor deze actie een budget van 1500 euro vrij in de begroting. Als dat bedrag gespendeerd is, kunnen er geen kortingsbonnen meer toegewezen worden. De Limburgse asielen zitten vol met huiskatten die geen thuis meer vinden. Het voorbije jaar kwamen in de Limburgse asielen en verenigingen samen meer dan 4.000 katten binnen. De meeste asielen en opvangcentra zitten daardoor vol of kampen met een groot plaatstekort. Meer informatie krijg je in Dienstencentrum De Cirkel: telefonisch via 013 52 26 64 of e-mail: decirkel@herk-de-stad.be.

Tot 27 februari 2012 

Schepen Armand Busselen lichtte op de Lummense gemeenteraad de uitbreiding van de openbare verlichting voor de Maria Van Loonstraat toe. Momenteel wordt de nieuwe parking aangelegd in de Maria Van Loonstraat in functie van het recreatiegebied. Om een maximaal comfort te garanderen werd aan Infrax een offerte gevraagd om verlichting te voorzien op de parking en langs het voetpad dat verbinding geeft met de tennis. Dankzij de nieuwe openbare verlichting zal de parking en de verbinding gebruikt kunnen worden door de sportbeoefenaars die daar ’s avonds in comfortabele omstandigheden zullen kunnen parkeren om te gaan sporten.

Jos de Klerk, die begin deze maand de nieuwe Lummense politieke partij Correct! oprichtte hield vorige week zondag een actie voor het behoud van de voetbalterreinen van WS Linkhout op de huidige locatie nabij het centrum. Hij schilderde om 13 uur slogans op de palen rond het voetbalveld, maar voor de wedstrijd om 15 uur waren ze al door een bestuurslid overschilderd. Volgens voorzitter Gert Peremans van WS Linkhout hoort politiek niet thuis op het voetbalveld. De plannen van de gemeente zijn duidelijk zegt Gert. Zij willen de pleinen herlokaliseren aan de Kapelstraat. Naast Correct! zullen ook N-VA en Groen als nieuwe partijen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. 

Het 2de Ondernemerscafé van UNIZO-Lummen mag met zijn 70-tal aanwezige Lummense ondernemers opnieuw een succes worden genoemd. De avond werd ingezet door Bart Bervoets, voorzitter UNIZO-Lummen, die bijzonder trots was om gedelegeerd bestuurder van Unizo, Karel van Eetvelt, te mogen aankondigen. Karel van Eetvelt gaf een toelichting omtrent het belang van ondernemers voor de gemeente en vroeg de politici dan ook in de volgende 6 jaar n.a.v. de komende gemeenteraadsverkiezingen, voldoende rekening te houden met de belangen van de lokale ondernemers. Meer info: http://www.unizo.be/lummen

De Herkse politieke partijen gaan een reglement uitwerken voor de verdeling van gratis kaarten voor het muziekfestival Rock Herk. De 30ste editie van Rock Herk vindt plaats op 13 en 14 juli. Het festival is dit jaar voor het eerst betalend. Voor kinderen tot 12 jaar blijft het wel gratis. Voor anderen kost het in voorverkoop 20 euro voor een dag, 32 euro voor een combiticket. Aan de kassa betaal je 28 euro voor een dag, 42 euro voor twee dagen. Tijdens het festival mogen er nooit meer dan 12.000 bezoekers op het terrein zijn. Het heffen van een toegangsprijs voor het park Olmenhof, dat eigendom is van de stad en voor iedereen toegankelijk is, zorgde op de jongste gemeenteraad voor commotie. Het overleg tussen stad en organisatie moest een en ander uitklaren. De organisatie stelt 750 tickets ter beschikking van het Herkse stadsbestuur om onder de inwoners te verdelen.

Dieven zijn donderdagnacht binnengedrongen in een huis in de Voortstraat in Lummen. Ze braken de achterdeur open en namen twee portefeuilles en een laptop mee. Ook vonden ze de autosleutels waarna ze met de zwarte Mercedes van de bewoners aan de haal gingen. Inbrekers hebben zondagnacht ingebroken bij apotheek Panorama in de Dorpsstraat in Lummen. De daders forceerden de schuifdeur en gingen er vervolgens vandoor met de twee kassa's van de apotheek. De dieven zijn na afloop gevlucht met een zwarte wagen, vermoedelijk een Volkswagen Golf. In de Hofstraat in Herk-de-Stad hebben onbekenden dinsdagnacht geprobeerd om in te breken. De daders beschadigden de voordeur, maar raakten uiteindelijk niet binnen. In de Zwarte Duivelstraat in Halen is donderdagavond ingebroken in een appartement. De daders gingen ervandoor met een gouden halsketting en oude munten.

Bij het begin van de gemeenteraad in Lummen deelde raadslid André Camps van het Vlaams Belang mee dat hij voortaan als onafhankelijk raadslid zal zetelen voor de rest van de legislatuur. Daarna besliste de raad om de samenwerkingsovereenkomst voor de hondenvanger aan te passen. De hondenvanger is sinds 2004 actief op het grondgebied van de gemeenten Lummen, Halen, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. De hondenvanger werd intussen aangesteld in een contract voor onbepaalde duur en de bevolkingscijfers zijn sinds 2003 geëvolueerd waardoor een herberekening van de bijdragepercentages nodig was, gelet op de evolutie van de inwonersaantallen in de verschillende aangesloten gemeenten. In 2011 werden er door de hondenvanger op het Lummens grondgebied 62 honden gevangen. Honden waarvan de eigenaar niet achterhaald kan worden worden naar het asiel van Genk gebracht. Wanneer de eigenaar gekend is betaalt deze een retributie van 45 euro.

De verkeerscommissie van Herk-de-Stad moet haar huiswerk over een nieuwe verkeersregeling in de Oude Straat overdoen. Deze straat loopt parallel met de Diestsesteenweg en komt ook uit op deze weg aan campus Ursula aan de Sint-Marinusscholen. Samen met de invoering van enkele richting kwam er ook een verbod om ter hoogte van campus Ursula vanuit de Oude Straat linksaf te slaan richting Diest. Over beide maatregelen zijn de meningen nu verdeeld. De stad verwacht nu van de verkeerscommissie een duidelijk advies, waarover de gemeenteraad dan kan beslissen.

Sedert 15 februari tot en met 15 maart 2012 loopt er een openbaar onderzoek in verband met het geven van straatnamen in een nieuw verkavelingsgebied. Het betreft de verbindingsweg tussen de Nieuwstraat en de Dorpsstraat in Donk. Er wordt voorgesteld om deze nieuwe weg “Kalkkuilstraat” te heten. De naam verwijst naar het feit dat er vroeger kuilen waren waarin twee stukadoors gebluste kalk opsloegen. Klachten of opmerkingen over dit voorstel kunnen enkel per aangetekend schrijven worden overgemaakt aan de heer burgemeester, p.a. Stadhuis, Pikkeleerstraat 14 te 3540 Herk-de-Stad. Dit uiterlijk tot 15 maart 2012. De informatie in verband met dit openbaar onderzoek is in te kijken op het stadhuis, bij Wilfried Ramaekers, afdelingshoofd Vrije Tijd. Het inkijken kan enkel gebeuren op afspraak : 013 380 314 of wilfried.ramaekers@herk-de-stad.be

De gemeenteraad van Herk-de-Stad heeft op 30 november 2011 volledig geldig vergaderd. dat heeft gouverneur Herman Reynders beslist na een klacht van sp.a-Herk-de-Stad. Die had voor die avond forfait gegeven, omdat het volgens hen om een nutteloze showzitting ging en omdat volgens de partij de dagorde niet correct was samengesteld. De raad besliste toen een schorsing van de bouwvergunning voor 22 sociale woningen in de wijk Daelersveld aan te vragen. Dat project is erg omstreden bij de buurtbewoners. Tegen de beslissing is nog wel een beroep bij de Raad van State mogelijk.

In Lummen is een bouwaanvraag ingediend voor een nieuwe gemeenteschool van 3,1 miljoen euro. De huidige lokalen van De Zonnebloem worden volledig gesloopt om plaats te maken voor zes klaslokalen, een godsdienstklas, een zedenleerklas, een computerklas en een techniekenklas. In de kelder komt er een turnzaal en de speelplaats wordt vernieuwd. De nieuwe gemeenteschool zal door moderne technieken vooral besparen op energiekosten.
Seriemoordenaar Ronald Janssen is woensdagavond in de gevangenis van Hasselt aangevallen door een medegedetineerde. Beide mannen werden daarna in de veiligheidscel opgesloten. Rond 19 uur kwam Janssen terug van de bibliotheek toen hij prompt werd aangevallen door een andere gevangene. Cipiers moesten hen uit elkaar halen.

Burgemeester Luc Wouters deelde op de Lummense gemeenteraad mee dat de resterende percelen in de verkaveling Molem openbaar verkocht zullen worden. Dit zal in twee fasen gebeuren: een eerste verkoopdag vindt plaats op donderdag 5 april om 14 u en een tweede verkoopdag op woensdag 30 mei om 14 u, telkens in taverne De Luman. Voor meer info over deze openbare verkoop, neem contact op met: Dienst ruimtelijke ordening, Gemeenteplein 13, Lummen. Tel: 013/53.05.83. E-mail ruimtelijke.ordening@lummen.be