Tot 5 december 2011 

Het is de laatste jaren stilaan een gewoonte geworden. De Verenigde Vissers Schulensmeer dragen hun steentje bij aan het natuurbeheer van het binnenbekken Schulensmeer. Sinds het ontstaan van het Meer, eind jaren 1970, is de wildgroei van voornamelijk wilgen tegen de waterlijn maar moeilijk in te perken. Daardoor wordt de ontwikkeling van rietkragen en de noodzakelijke onderwaterplanten sterk gelimiteerd. Daardoor dreigen visplaatsen dicht te groeien. Om die redenen en met goedkeuring van de VMM kapten zij vooral aan de noordkant van het Meer een gedeelte van de houtopslag weg. De gemeente Lummen komt achteraf het takhout hakselen. Met een beperkte groep vrijwilligers hebben ze weer prachtig werk geleverd. De mooie eiken bleven staan, wilgenstruiken met takken in het water werden als schuilplaatsen gespaard. De rest werd zo veel als mogelijk gekapt.


Sinds vorige week prijken er twee opvallende spandoeken op de Ringlaan van Lummen. Vlakbij de rotonde aan café De Luman wordt langs de gewestweg de bouw van een nieuwe bibliotheek in de Groenstraat aangekondigd. Er worden ook nog twwe andere doeken gedrukt voor “Uit in Lummen” met foto’s van typische Lummense blikvangers zoals De Duizenjarige Eik en het Schulensmeer. Die zullen gebruikt worden als er geen echte activiteiten plaatsvinden. Voordeel van de doeken is dat ze snel vervangen kunnen worden en dat het geheel ook elders geplaatst kan worden.


Het parket van Hasselt is een financieel onderzoek gestart naar de activiteiten van Danny en Marina Vanhamel uit Lummen, zo schrijft Het Belang van Limburg. Aanleiding is het ongeval van hun zoon Wesley in augustus van dit jaar. De Audi A8, geschatte waarde 100.000 euro, raakte zwaar beschadigd. Het parket onderzoekt waar het geld van de wagen vandaan kwam. Het ongeval gebeurde op 24 augustus. Wesley Vanhamel, die vanaf de Ringlaan richting Beringen reed, knalde tegen de zijkant van een lichte vrachtwagen die van de afrit in Lummen kwam en naar Beringen wilde afslaan. Het linkervoorwiel van de zware wagen van Vanhamel brak af, de Audi A8 belandde tegen de omheining van de firma Mobis. De Audi was zwaar beschadigd. De verklaringen die Danny Vanhamel vlak na het ongeval aflegde, kwamen hem duur te staan: "Deze speciale Audi A8 kostte 100.000 euro," vertelde hij."Zo rijden er maar drie rond in België." Het verslag van het ongeval trok de aandacht van het Hasseltse parket, dat besloot om een financieel onderzoek in te stellen. "Er is niets aan de hand," klinkt het ten huize Vanhamel. "De waarde van de auto is 100.000 euro, maar dat wil niet zeggen dat we er zoveel voor betaald hebben. Er is een logische uitleg met welk geld de wagen is betaald, maar daar heeft niemand zaken mee. De transactie was volkomen legaal. "


Door het slot te forceren zijn dieven in de nacht van woensdag op donderdag binnengedrongen in een werfkeet in de Eendrachtstraat in Lummen. Ze namen werk- en beschermkleding mee, alsook gereedschap en poetsmateriaal. In de Nachtegaalstraat in Lummen hebben onbekenden drie steunbalken die op een werf lagen, gestolen. De diefstal werd maandagavond vastgesteld. Op de Oude Diestsebaan in Halen heeft een bewoner zondagmiddag een inbraak in zijn woning vastgesteld. Wat de dieven meenamen, is niet bekend.


In de Sint-Trudostraat in Linkhout is maandag rond 14.30 uur een man door een onbekend voertuig aangereden. Het slachtoffer raakte daarbij gewond aan de arm. Van de onbekende dader ontbreekt nog elk spoor. Op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad zijn dinsdagochtend rond 9.15 uur een auto en bromfiets gebotst. De 18-jarige bromfietser uit Herk-de-Stad raakte daarbij lichtgewond.


De Markt van Herk-de-Stad wordt te pas en te onpas voor alle verkeer afgesloten. Dat frustreert shoppers en zo lopen de handelaars in het centrum heel wat klanten en inkomsten mis. Dat zegt voorzitter Ludo Graulus can de Open-Vld-afdeling van Herk-de-Stad. De partij wil dat de stad over het afsluiten van de Markt met de handelaars een protocol afsluit. Het kan de handel en de horeca van Herk-centrum alleen maar stimuleren zegt de voorzitter.


Ook in 2012 kunnen Lummense vrijwilligers van verenigingen weer een gratis vrijwilligersverzekering aanvragen. De provincie Limburg en een aantal Limburgse gemeentebesturen, waaronder Lummen, bieden via Dexia een gratis verzekering aan voor hun hardwerkende vrijwilligers. Ze worden hiervoor gesubsidieerd door de Nationale Loterij. Het gemeentebestuur werkt hiervoor nauw samen met het provinciale Steunpunt Vrijwilligerswerk Limburg. De verzekering omvat burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand, maar ze vervangt niet de jaarverzekering voor leden en vrijwilligers niet. Ze is enkel van toepassing bij evenementen waarvoor je sporadisch een beroep doet op extra vrijwilligers. Het aanvraagformulier vind je op www.limburg.be/vrijwilligers. Voor meer informatie, neem je best contact op met de gemeentelijke dienst Vrije tijd, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen, 013 35 56 85 of via mail feestloket@lummen.be.


Springtime Festival, dat jaarlijks in Halen wordt georganiseerd, is genomineerd in de categorie “Best Small Festival” op de prestigieuze European Festival Awards. Stemmen kan tot 6 december op eu.festivalawards.com en is heel simpel. Enkel je e-mailadres invullen en Springtime Festival aanvinken onder de categorie ‘Best Small Festival’. Meer is er niet nodig om dit lentefestival naar de overwinning te helpen. Binnen de organisatie van Springtime is men trouwens steeds op zoek naar creatieve geesten. Meer info: http://www.springtime-festival.be.


Binnenkort gaan de wegenwerken in de Meerlestraat in Lummen van start. Hiermee wil het gemeentebestuur de verkeersveiligheid in de straat bevorderen. Op dit moment is de Meerlestraat te smal en is de weg verouderd en in slechte staat. Dit houdt een gevaar in voor voetgangers, fietsers en buurtbewoners, vooral voor de inwoners van woonzorgcentrum Het Meerlehof en residentie Den Eik. Op dit moment loopt een openbaar onderzoek omtrent de aanvraag voor de werken. Dit openbaar onderzoek loopt nog tot 23 december 2011. Tijdens deze periode kan iedereen die interesse heeft, de plannen voor de vernieuwing komen inkijken. De plannen zijn beschikbaar in het gemeentehuis op de dienst Ruimtelijke Ordening, op de tweede verdieping op het Gemeenteplein 13. Bij vragen, kan je de dienst Ruimtelijke Ordening tijdens de kantooruren bereiken op het telefoonnummer 013 53 05 83.


De stad Halen is nog niet klaar met de begroting van 2012. Het stadsbestuur vraagt de gemeenteraad op de zitting van vanavond de goedkeuring van de voorlopige twaalfden. Drie voorlopige twaalfden betekent dat de stad de behandeling van de begroting ten vroegste in april verwacht.


Vorige week zondag werden in Lummen pastoor-moderator Mathieu Plessers en pastoor Innocent Oudraogo door deken August Coppejans aangesteld. Samen zullen ze de verantwoordelijkheid dragen voor de vijf parochies van de federatie Lummen, samen met enkele proesters op rust. De 36-jarige Innocent Oudraogo, die afkomstig is uit Burkina Faso, is sinds september actief in Lummen. Hij is er de eerste zwarte priester.


MBM is een groep mannen uit Meldert die maandelijks samenkomen.om activiteiten te organiseren die de Meldertse samenhorigheid kunnen bevorderen. Met trots meldt MBM de lancering van de nieuwe website: www.mbmeldert.be. Ze organiseren een waaier van activiteiten bestaande uit fietstochten, wandeltochten, muzikale avonden en nog zoveel meer. Al deze activiteiten zijn toegankelijk voor het grote publiek. Naast de fotoreportages van de gepasseerde activiteiten, zijn er op de website 3 rubrieken aangemaakt die de historische feiten en geologie van Meldert verduidelijken. Meer info: http://www.mbmeldert.be.

Tot 12 december 2011 

De oude brug over de Molemstraat in Lummen is 5 meter hoog, het gedeelte dat er tegenaan werd gebouwd voor de verbreding van de A2 richting Leuven, is slechts 4,34 meter. In november reed een vrachtwagen zich al vast onder de brug. Maar volgens Jo Lieben van Wegen en Verkeer werden er geen fouten gemaakt. Na de winter wordt het wegdek daar gewoon verlaagd volgens plan. Voor de omvorming van het Klaverblad naar een verkeersturbine moesten ook de bruggen boven de Rekhovenstraat en de Genenbosen Molemstraat verbreed worden. Jo Lieben van Wegen en Verkeer benadrukt dat de brug volgens plan werd gebouwd en dat het wegdek er na de winter dus lager komt te liggen.


De 72-jarige Frans Geraerts, die maandag in Schulen zijn vrouw wurgde en daarna zelfmoord probeerde te plegen, is overleden in een Hasselts ziekenhuis. Door het overlijden komt er hoogstwaarschijnlijk geen vervolg aan de zaak en zal de strafvordering vervallen. Het gezinsdrama speelde zich maandagnamiddag af in de woning van het echtpaar in Schulen. Een verontruste dochter alarmeerde de politie, die het levenloze lichaam van de vrouw aantrof in de slaapkamer. Haar man had geprobeerd zelfmoord te plegen door vergif in te nemen en zichzelf te verwonden met een mes, maar leefde nog toen de politie hem vond. Hij overleed vrijdag aan de gevolgen van zijn zelfmoordpoging.


De Nederlandse zuivelgroep FrieslandCampina wil dat melkveehouders koeien gaan houden die melk produceren voor een specifiek doel zoals babymelk of kaas. Melk is vandaag een bulkproduct. De boer wordt betaald volgens de eiwitten en de vetten in de melk. Nadien gaat die naar de zuivelfabriek, die er allerlei bewerkingen op uitvoert. Maar het kan doelgerichter, vindt FrieslandCampina, die ook een vestiging hebben in Meldert. Boeren zouden hun melkproductie direct kunnen afstemmen op de eindbestemming. Zo zou de melk met een goede verhouding caseïne en wei apart ingezameld kunnen worden met het oog op verwerking tot kaas. Of melk die specifiek wordt afgestemd op babyvoeding. Dit alles zou de nabewerking veel efficiënter kunnen laten verlopen zodat zowel het zuivelbedrijf als de boer er beter van worden.


Ronald Janssen gaat niet in beroep tegen de 368.245 euro schadevergoeding die de moordenaar uit Loksbergen moet betalen aan de families van de nabestaanden. Dat meldde zijn advocaat vorige week. Ronald Janssen werd in oktober veroordeeld tot levenslang voor de moorden op Shana Appeltans, Kevin Paulus en Annick Van Uytsel. Hij werd ook schuldig bevonden aan de ontvoering van Annick en de verkrachting van Shana. Eind november werden de burgerlijke belangen afgehandeld. De nabestaanden van de slachtoffers krijgen 325.000 morele en 43.245 euro materiële schadevergoeding.


Uit een weide in de Vinnenhoekstraat in Linkhout zijn drie lammeren gestolen. De feiten werden zaterdag vastgesteld. Eveneens zaterdag rond 11 uur een poging tot inbraak in de Molemstraat gemeld. Nadat ze een raam aan de achterkant hadden opengebroken, zijn dieven in een huis op de Sint-Jorislaan in Schulen binnengeraakt. In het huis werd de inboedel overhoop gehaald. Er zijn juwelen gestolen.


Bij een snelheidscontrole in de Meldertsestraat in Zelem bleek dat ruim een op vijf bestuurders sneller reed dan toegelaten. De controles gebeurden in de eerste week van december. Andere locaties waar opvallend snel wordt gereden in de politiezone zijn de Onze-Lieve-Vrouwstraat en Mellaertstraat in Lummen en de Sint-Jorislaan in Herk-de-Stad. Daar reed ongeveer 10% te snel bij controles. In drie van deze vier straten stond op het ogenblik van de controle een oplichtbord dat de bestuurders liet zien hoe snel ze reden.


Op de Meldertse Baan in Lummen is dinsdagochtend rond 6.30 uur een bestelwagen in brand gevlogen. De chauffeur moest naar eigen zeggen uitwijken voor een ander voertuig, waarna zijn bestelwagen tegen een lantaarnpaal belandde. De bestelwagen vatte onmiddellijk vuur. Omstaanders konden de wagen nog naar de nabijgelegen Nachtegaalstraat duwen, waar de bestelwagen volledig uitbrandde. De brandweer kwam ter plaatse.


De gemeente Herk-de-Stad is bezig met een groot project, namelijk de bouw van een nieuwe sporthal. Na jarenlang palaveren werd de sporthal uiteindelijk gebouwd en nu is hij bijna af. Schepen van Sport Bert Moyaers is tevreden dat hij er bijna staat. Omdat de noodzaak voor een nieuwe sporthal groot was. De omliggende gemeenten hebben allemaal een goed sportcomplex. Maar de huidige sporthal in Herk is veel te klein en is bovendien verouderd. De scholen moesten daardoor hun sporten beoefenen in een eigen hal. Met het nieuwe project wil de stad ook de mensen aanzetten om aan sport te doen. Verder is het de bedoeling dat alle sportclubs in Herk er gebruik van gaan maken. Maar Herk wil vooral graag dat volleybalclub Aquacare Halen in de nieuwe hal komt spelen. Die spelen Europees en de nieuwe hal is gebouwd naar de Europese normen. Het project kost ongeveer 7 miljoen euro, wat gigantisch veel is voor een kleine gemeente als Herk-de-Stad. Het is de grootste investering die men er doet sinds de bouw van het stadhuis. Het gebouw zal rond de jaarwisseling af zijn, de officiële opening zal later in het jaar zijn.


In de Mangelbeekstraat is maandagavond rond 19.45 uur een tuinhuisje in brand gevlogen. In een mum van tijd sloegen de vlammen door het dak. De eigenaars konden het vuur echter zelf blussen met een tuinslang. Ook de buren kwamen een handje helpen. De brandweer kwam nog ter plaatse om na te blussen.


Het regent klachten over dierenspeciaalzaak Petcenter in Schulen bij Herk-de-Stad. Die zou dieren verkopen aan klanten terwijl ze al ziek zijn. Enkele gedupeerden willen dat de zaak sluit. Op Facebook hebben zich al bijna 600 mensen verenigd die de zaak dicht willen. We hebben de laatste jaren al honderden klachten binnengekregen over Petcenter, zegt schepen van Dierenwelzijn Magda Raemaekers van Herk-de-Stad. “De mensen die dieren kochten die onherroepelijk ziek zijn, krijgen hun geld ook niet terug. Verschillende dierenartsen willen niet met de zaak samenwerken. Maar ik sta er echt machteloos tegenover. Als er een controle is van de dienst Dierenwelzijn, is alles telkens wettelijk in orde. Ik kan alleen aanraden om er geen dieren te kopen. Wie wel een ziek dier heeft gekocht, stapt best naar de vrederechter”, zegt de schepen.


Het voorkomen van brand is, met een beetje oplettendheid en wat goede wil, helemaal niet zo moeilijk! Dat konden de leiding van KLJ Linkhout en de verantwoordelijken van Jeugdhuis D'Addarios van Linkhout vorige vrijdag aan de lijve ondervinden. Op vrijdag 2 december organiseerde de dienst Vrije Tijd van het gemeentebestuur van Lummen een cursus brandblustechnieken. Deze kosteloze cursus van onschatbare waarde werd speciaal georganiseerd voor de leidinggevende jongeren van Lummense jeugdverenigingen, in het kader van het brandveiliger maken van jeugdhuizen en jeugdlokalen. Deze actie kaderde in het jeugdbeleidsplan voor het jaar 2011. De komende drie jaar zal deze cursus brandblustechnieken herhaalt en, indien nodig, verfijnd worden.


Ter gelegenheid van de Lummense Zwemweek organiseerde de gemeentelijke sportdienst een aantal activiteiten voor het goede doel. De opbrengsten van deze activiteiten gingen naar Music For Life, beter bekend als “Het Glazen Huis” van Studio Brussel. Het thema van Music For Life van dit jaar is diarree, doodsoorzaak nummer 1 ter wereld bij kinderen. De totaalopbrengst van de sportieve acties in Lummen bedraagt niet minder dan 4.000 euro. De opbrengst van de activiteiten zal integraal gestort worden op een speciale rekeningnummer van Music For Life. Een aantal personeelsleden van de sportdienst en sponsors mogen binnenkort symbolisch een cheque gaan afgeven aan het glazen huis.

Tot 19 december 2011 

In deze periode van crisis moet het stadsbestuur van Herk-de-Stad het goede voorbeeld geven. De aankoop van dure apparatuur voor gemeenschapscentrum De Markthallen is dan ook helemaal niet gepast. Dat zegt onafhankelijk raadslid Michel Laenen naar aanleiding van de aankoop door de stad van uitrusting voor het gemeenschapscentrum. Het gaat om een geluidsinstallatie van 66.075 euro, een digitale tafel voor de bediening van het licht van 37.190 euro en een reflectiepaneel voor 15.000 euro. Als de stad de broekriem niet aanhaalt, is in de volgende legislatuur een verhoging van de belastingen nodig." zegt Laenen.


Woensdag rond 6 uur is op het kruispunt van de Zes Septemberstraat en de Waterstraat in Lummen een auto van de weg geraakt en tegen een verlichtingspaal en een boompje gebotst. Een 52-jarige man uit Diepenbeek werd voor verzorging naar het ziekenhuis in Diest gebracht. Op het kruispunt van de Hasseltsesteenweg met de Grote Baan in Herk-de-Stad zijn donderdagmiddag twee auto's gebotst. De twee bestuursters raakten daarbij lichtgewond. Ze moesten niet naar het ziekenhuis worden overgebracht. Beide wagens dienden wel te worden getakeld. Het ongeval zorgde een tijdlang voor verkeershinder.


Dieven zijn binnengedrongen in een kast van de elektrische installatie van de VMW, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening in de Beekstraat in Lummen. De daders hadden het op de batterijen gemunt.
Naar jaarlijkse traditie hebben de verschillende wijkcomités in hun wijk van Meldert de kerststal terug opgebouwd. Het samenkomen van de vrijwilligers om deze kerststal op te bouwen bevordert de samenhorigheid in iedere wijk. De wijkcomités waar er een kerststal te bewonderen valt zijn deze van de Heesstraat, Gyzevennestraat, Meldertsebaan, Processieweg en de Zelemsebaan. De kerststallen zullen nog te bezichtigen zijn tot vrijdag 6 januari. Op zaterdag 7 januari komen de wijken weer samen om hun kerststal op te bergen voor een jaartje.


De Minaraad van Herk-de-Stad heeft heel wat bedenkingen bij de nieuwe afvalfactuur waarmee aan elk Herks gezin 55 euro afvalbelasting wordt aangerekend. De burgers van Herk-de-Stad ontvingen in de eerste helft van oktober 2011 deze belastingsaanslag in de bus, ook in 2012 zal elke Herkenaar opnieuw zo'n factuur ontvangen. De Minaraad van Herk-de-Stad schreef hierover een advies aan het gemeentebestuur en de afvalintercommunale Limburg.net. De Minaraad vindt deze afvalfactuur een gemiste kans: er wordt gesuggereerd dat het om de aanrekening van echte kosten gaat, maar het is en blijft volgens de raad gewoon een belasting van 55 euro. Deze factuur is volgens de Minaraad een fout signaal en men stimuleert de burgers niet om minder afval te produceren of beter te selecteren. De raad hoopt dat de Limburgse gemeenten en Limburg.net in de toekomst voor een betere aanpak en communicatie zullen kiezen.

Tot 26 december 2011 

Tijdens het uitvoeren van een routinecontrole van de dakgoten van het gemeentehuis van Lummen, stelden de medewerkers van de technische dienst vast dat de gevel van de dakkapel losgekomen was uit de dakconstructie. Hierdoor helde de kapel naar voren, met gevaar voor instorting. Om veiligheidsredenen werd aannemer Corvers meteen ingeschakeld. Deze aannemer is momenteel ook bezig met de reconstructie van de kerk van Meldert. Met behulp van een stelling hebben zij de losgekomen gevel voorlopig verankerd, zodat er geen gevaar voor instorting meer dreigt. Na de feestdagen zal de dakkapel definitief hersteld worden.


Tijdens de Lummense gemeenteraad van 19 december werd het budget en de beleidsnota voor 2012 goedgekeurd. Het werd duidelijk dat heel wat investeringsprojecten op dit moment op kruissnelheid zitten. Voor wat betreft de investeringen in 2012 staat er voor bijna 10 miljoen euro ingeschreven, onder andere voor de bouw van het nieuwe administratieve centrum en de gemeenteschool. Daarenboven werden tevens kredieten ingeschreven voor de aankoop van gronden in het kader van de aanleg van fietspaden in de Thiewinkelstraat. Dankzij een strakke meerjarenplanning slaagt het gemeentebestuur erin om de gemeentefinanciën gezond te houden en het reservefonds op peil te houden. Dit is een belangrijke opsteker, zeker in het licht van de crisis op de nationale en internationale financiële markten. De evolutie van de cijfers sinds 2006 tonen zelfs aan dat de schuldenlast per Lummense inwoner gevoelig gedaald is.


Het Springtime Festival in Halen viert zijn vijfjarig bestaan op een wel zeer bijzondere manier. Het lentefestival vindt niet enkel plaats op 19 mei , maar ook op 18 mei. Springtime is vanaf nu dus een tweedaags festival. The place to be is nog steeds het marktplein in Halen. Wekelijks worden er ook artiesten bekendgemaakt, hou dus zeker de site en de Facebookpagina van Springtime Festival in het oog. Meer info: http://www.springtime-festival.be


Enkele jaren geleden werd basisschool ’t Klinkertje in Linkhout volledig gerenoveerd met het oog op een groeiend aantal kindjes en een beter welzijn voor de kinderen. De extreme babyboom in Linkhout 2008 zorgt ervoor dat zelfs die plannen blijkbaar te weinig waren om de opvang van deze babyboom in de school te kunnen garanderen. Aangezien de eerste kleuterklas dit jaar onverwacht nog is opgelopen tot 35 kindjes werd er besloten om deze klas alsnog na Nieuwjaar op te splitsen. Er zijn plannen ingediend om extra lokalen bij te bouwen achter de school en men hoopt dat er voldoende druk zal worden gezet vanuit diverse instanties om dit zo snel mogelijk te kunnen realiseren. Op korte termijn zal er een extra lokaal worden gehuurd bij de gebouwen van de naschoolse opvang, welke ook op termijn zal verhuizen naar de gebouwen achter de school.


Op de Staatsbaan in Halen is zaterdagochtend rond 1 uur brand uitgebroken in een garage. Een zak met kledij had om onbekende reden vuur gevat. Voorbijgangers hadden het vuur al gedoofd toen de brandweer toekwam.


De dierenwelzijnsraad van Herk-de-Stad heeft met een ludieke actie op de gemeenteraad het stadsbestuur gevraagd om de dierenzaak Petcenter in Schulen tot “Rampgebied voor dierenwelzijn” uit te roepen. Er worden daar zieke en kreupele dieren verkocht en de gedupeerden kunnen tegen deze wanpraktijken en de financiële schade weinig beginnen, zegt de voorzitter van de dierenwelzijnsraad. Omdat dit dossier niet op de dagorde stond, liet voorzitter Laurens Appeltans van de Herkse Raad, nog geen officiële reactie van de stad toe. De zaakvoerder van Petcenter wenste niet te reageren.


In Halen op de Staatsbaan hebben dieven donderdag proberen in te breken in een huis. Het slot werd geforceerd. Er zou niets gestolen zijn.
Op een werf aan de Steenweg in Herk-de-Stad hebben onbekenden enkele aluminium profielen gestolen. De diefstal werd dinsdagmiddag vastgesteld. Dieven zijn vorige week zaterdagnacht een woning op de Steenweg in Herk binnengedrongen. De daders maakten onder meer juwelen buit.


De politiezone Demerdal heeft vorig weekeinde samen met enkele West-Limburgse politiekorpsen een grootscheepse controle-actie naar rondtrekkende dadersgroepen opgezet in de Brabants-Limburgse grensstreek. De controles vonden onder meer plaats aan op- en afritten van de E314 en op diefstalgevoelige plaatsen. Tijdens de acht uren durende actie zijn onder meer een drugshond, een speurhond en een helikopter van de federale politie ingezet. Nagenoeg 150 auto's werden tijdens de controle staande gehouden. Dertien gecontroleerde personen waren bij de politie bekend voor verschillende feiten. Daarnaast vlogen enkele dronken bestuurders tegen de lamp. Eén chauffeur poogde de controle te ontwijken. Zijn auto bleek niet verzekerd en de bestuurder beschikte niet over een rijbewijs. Zijn voertuig werd in beslag genomen. Dieven konden de acties niet geklist worden. Omdat er de jongste tijd nogal wat inbraken zijn in de Brabants-Limburgse grensstreek zullen in de nabije toekomst nog dergelijke grootscheepse controle-acties worden opgezet.


Op de Stevoortweg in Herk-de-Stad is de brandweer maandagmiddag opgetrommeld voor een sterke mazoutgeur. Eenmaal ter plaatse werd duidelijk dat er mazout in de rioleringspijp zat. Aanvankelijk dacht men aan een lek, maar door de rioolpijp stroomopwaarts te volgen, kwam de brandweer uit bij een bewoner die mazout vanuit zijn mazoutton naar de riool had gepompt. De politie stelde een pv op en de man mag een flinke boete verwachten. De brandweer heeft geprobeerd om nog zoveel mogelijk mazout uit de rioleringsbuis te pompen.


Vrijdag rond 10 uur vatte een bromfiets van een Lummense postbode vuur. De alerte postbode kon zijn poststukken redden. Met een brandblusser van het nabijgelegen postkantoor doofde hij het vuur. Enkele weken geleden zijn er ook bromfietsen van bpost uitgebrand in Koersel en in Hasselt.


Bezoekers van gemeenschapscentrum De Markthallen in Herk-de-Stad hebben het ongetwijfeld al gemerkt: het dak lekt. Bij hevige regenval moet het personeel emmers in de zaal zetten om het water op te vangen. Het dak krijgt nu een dringende opknapbeurt. De gemeenteraad heeft daarvoor in de begroting 12.500 euro voorzien.

Tot 2 januari 2012 

Het recreatieverbod op het Schulensmeer is opgeheven. De kwaliteit van het water in het Schulensmeer voldoet terug aan de geldende Vlaamse voorwaarden voor zwemwater. Hierdoor is op het Schulensmeer terug recreatie mogelijk zonder gezondheidsrisico voor de recreanten. Op 20 juli 2011 werd een verontreiniging van het Schulensmeer met cyanobacteriën vastgesteld. Deze algen scheiden giftige stoffen af. Omwille van de gezondheidsrisico’s verbonden aan dergelijke overmatige algenbloei, besliste burgemeester Wouters, op advies van het bevoegde Vlaams agentschap, om met onmiddellijke ingang een recreatieverbod voor het Schulensmeer in te stellen. In de loop van de voorbije maanden werd via waterstalen de evolutie van de concentratie aan cyanobacteriën in het water van het Schulensmeer op regelmatige basis gecontroleerd. En nu blijkt dat de concentratie aan cyanobacteriën terug onder de maximumnorm zit. Bijgevolg heeft burgemeester Wouters woensdag het recreatieverbod opgeheven dat van kracht was sinds 20 juli 2011. Voor alle duidelijkheid: het algemeen zwemverbod dat al jaren geldt in het Schulensmeer, blijft wel onverminderd van toepassing. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij het gemeentebestuur van Lummen op 013/53.05.80 en/of de Afdeling Toezicht Volksgezondheid van de Vlaamse Gemeenschap op 011/74.22.40.


In een huis in de Fonteinstraat in Lummen is op kerstdag in de loop van de namiddag op kerstdag een inbraak gepleegd. De daders drongen binnen via de achterdeur. De buit is niet bekend. In Berbroek is in de nacht van Kerstmis op maandag ingebroken in een tuincentrum op de Steenweg. De daders forceerden een zijdeur. De buit van de inbrekers is nog niet bekendgemaakt.


De recyclageparken van Halen en Herk-de-Stad wijzigen vanaf 1 januari hun openingsuren. Vanaf gelden dan aparte regelingen voor de winter en voor de zomer. Volgens de winteruurregeling zijn de twee parken op maandag gesloten. Op dinsdag is dat van Halen open van 9 tot 12u30 en van 13 tot 16 uur. Woensdag is het park van herk op dezelfde uren open. Don derdag kan je van 9 tot 12u30 en van 13u tot 17 uur in Herk-de-Stad terecht, vrijdag in Halen van 9 tot 12u30 en van 13 tot 16 uur. Op dezelfde uren zijn beide parken ook zaterdag geopend. Na het weekend van 27 maart schakelen de twee parken over op de openingsuren van het zomeruur.


Bewoners van de Thiewinkelstraat in Lummen die niet akkoord gaan met de aangepaste plannen voor een fietspad en riolering, riskeren een gedwongen onteigening. Dat heeft burgemeester Luc Wouters laten weten. De herinrichting van de gevaarlijke Thiewinkelstraat kon in 2011 niet gerealiseerd worden omdat een aantal buurtbewoners protest hadden aangetekend. Ondertussen werden de plannen aangepast, maar ook hiertegen kwam er veel protest. Als er geen minnelijke schikking mogelijk is, komen er dus gedwongen onteigeningen. Vermoedelijk zullen de werken pas starten in 2013 en voltooid zijn in 2014.


De vijf Lummense kerkfabrieken krijgen samen 157.000 euro exploitagetoelage van de gemeente. Michel Vanhoyland noemt deze toestand niet langer houdbaar en stelde voor om de kostprijs per bezoeker te bekijken. Maar volgens burgemeester Luc Wouters wordt elke gemeente door de wetgever verplicht om de kosten van de kerkfabrieken te dekken. Sommige kerken zullen op termijn dan ook een andere functie krijgen, maar dat debat moet nog gevoerd worden.

banner