Tot 7 november 2011 

Woensdagochtend om 5 uur is de nieuwe verkeersturbine in Lummen, de opvolger van het Klaverblad, voor het verkeer geopend. Het inschuiven van twee bruggen van 10.000 ton in de E313 verliep zonder veel problemen. Op de noordelijke brug richting Antwerpen moest enkel een paar duizend kubieke meter extra funderingsgrond aangevoerd worden omdat de grond te drassig was, maar daarna verliep alles vlot. Maandag om 22 uur gingen liefst vier asfaltploegen aan de slag voor het plaatsen van 2.000 ton asfalt op de twee nieuwe bruggen. Daarna werd nog 4.500 ton asfalt gelegd onder de bruggen en op de aansluitingswegen. Op de E313 kunnen de 2x2-rijstroken met telkens een vluchtstrook in de toekomst worden uitgebreid met een derde extra rijstrook.


Ronald Jansen tekent geen cassatie beroep aan tegen zijn levenslange veroordeling voor de moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. De wettelijke termijn om in cassatie te gaan verstreek vorige vrijdag. Daarmee valt definitief het doek over het geruchtmakende proces dat vier weken lang duurde. Vandaag staat enkel de afhandeling van de burgerlijke belangen op het programma. Er wordt bepaald welke sommen de veroordeelde aan de nabestaanden zal moeten betalen. Ronald Jansen zit nog altijd opgesloten in de gevangenis van Hasselt. Mogelijk verhuist hij later naar een andere strafinstelling. De gevangenis van Leuven-centraal is één van de mogelijkheden.


In het Albertkanaal in Viversel en aan de kolenhaven in Lummen zijn vrijdagmiddag menselijke resten gevonden. Mogelijk gaat het om menselijke resten van de 24-jarige man uit Olen van wie het stoffelijke overschot maandag uit het Albertkanaal in Hasselt werd gehaald. De man uit Olen was sinds 22 oktober vermist. De lokale politie van Heusden-Zolder deed aanvankelijk de vaststellingen, maar intussen is het onderzoek overgedragen aan de federale gerechtelijke politie van Hasselt.


N-VA Nieuw van Herk-de-Stad vormt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 geen kartel met CD&V. Nieuw, de voorloper van N-VA Nieuw, vormde in 2006 een kartel met CD&V. Het bestuur heeft nu echter beslist om bij de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen niet langer een kartel te vormen met CD&V. De afdeling kent een flinke aangroei van mensen die zich voor de partij willen inzetten en die ook op de lijst willen staan, vertelt Karolien Grosemans, die fractieleider is van N-VA Nieuw. CD&V Herk-de-Stad is teleurgesteld over de beslissing.


Het Lummense sportcomplex, waarvan het zwembad in 1972 werd geopend, heeft nu op voorstel van de heemkring de naam “Vijfsprong” gekregen. Na de sportraad en de bestuurscommissie sport, gaf ook de gemeente groen licht voor die naam. In de buurt van het sportcentrum ligt een vijfsprong en in het oude stratennet is dat in Lummen heel uitzonderlijk. De naam verwijst ook naar de vijf Olymische ringen en heel wat sporten. Tijdens de inhuldiging werd ook de eerste Lummense hartdefibrillator aan de Vijfsprong geplaatst.


In de Linkhoutstraat in Linkhout hebben dieven proberen in te breken. Er werd aan de deur geprutst. De daders zouden niet in hun opzet zijn geslaagd. Vandalen hebben een pilaar met ketchup beklad aan de toegang van een huis in de Populierenstraat in Lummen. In Hamelstraat in Lummen hebben vandalen de band van een wagen stukgesneden. In de Gildestraat is de gevel van een huis met eieren bekogeld. De feiten werden dinsdagmiddag bij de politie gemeld. Bij de politie is vorige week zondag rond 5.30 uur een inbraak in een huis in de Meerlestraat in Lummen gemeld. De dieven waren na braak op een zijraam binnengeraakt. Er zijn juwelen, een laptop en kleren gestolen. In de buurt, in de Prelaat Knaepenstraat, werd rond middernacht al een poging inbraak.


In Berbroek in de Kapelstraat hebben vandalen twee vensters ingegooid van de lagere school. Maandagochtend is op de Rummenweg een diefstal van een aanhangwagen vastgesteld. Maandagmiddag is in de De Pierpontstraat een inbraak in een huis ontdekt. De dieven forceerden een raam. Het was een familielid dat bij de feiten uitkwam. De bewoners waren op dat ogenblik niet thuis. Wat er precies werd gestolen, is onduidelijk.


Vrijdagavond gebeurde er een spectaculair ongeval op het kruispunt van de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Ringlaan in Lummen.
Een meisje uit Luik kwam van Heusden-Zolder en reed net voor het kruispunt al op het verkeerde baanvak. Zonder te stoppen slalomde ze tussen de verkeersborden door, raakte een verkeersgeleider en daarna knalde ze met haar witte Audi door het raam van de voormalige wasserij Karmiche. Een tiental meter verder kwam haar auto tot stilstand in de kantoorruimte. Heel de inboedel werd vernield, maar de bestuurster kon toch ongedeerd haar auto verlaten. Het ongeval lokte heel wat kijklustigen.


In de Struikstraat in Halen heeft een varkensboer gemeld dat de ventilatie uit zijn stallen is gestolen. De boer dacht donderdagochtend dat er een lek was. Toen hij ging kijken in de stallen zag hij dat kabels waren overgeknipt en dat de ventilatie uit de muur was gerukt.


Een ongeval met een hond heeft donderdag voor kilometers file gezorgd op de E313 in Lummen. Kort na 16 uur was eerst een terreinwagen in de vangrails gevlogen in de richting van Antwerpen. Toen de man wilde uitstappen, sprong zijn hond mee uit de wagen. Het dier liep meteen de snelweg op, recht naar het aankomende verkeer. Een bestelwagen met aanhangwagen botste tegen de hond en crashte. Een derde bestuurder van een Mini Cooper ging over de kop. De chauffeur van de terreinwagen heeft zijn rijbewijs moeten inleveren. Dat had niets te maken met de hond, wel met het feit dat de man een positieve ademtest aflegde.


De hele regio Halen had donderdagavond een tijdje geen elektriciteit. De stroom viel uit op de bedrijventerreinen in Herk-de-Stad, Halen, Zelem en Loksbergen. Ook particulieren ondervonden hinder in de hele regio Halen, en deels in de regio Lokbergen. Oorzaak was de arm van een betonpomp, die tussen twee hoogspanningslijnen was terechtgekomen. Eén van de twee hoogspanningslijnen raakte hierdoor beschadigd. Om de betonpomp veilig te kunnen verwijderen, heeft men de stroomvoorziening van de tweede lijn een tijdje moeten onderbreken. Woensdagavond was er daarom al een korte stroomonderbreking om 23 uur. De poging van woensdagavond om de betonpomp uit de hoogspanningslijnen te bevrijden, mislukte. Vandaar dat donderdagavond omstreeks 22 uur een nieuwe actie ondernomen werd.
In de nacht van zondag op maandag lieten koperdieven hun oog vallen op de kerk van Lummen. Ruim 25 koperen buizen werden afgerukt. Dat gebeurde op zes verschillende plaatsen aan de zijkant van de Onze-Lieve-Vrouwhemelvaartkerk. Aan de voorzijde lieten ze de afvoerbuizen ongemoeid omdat ze het allicht te gevaarlijk vonden om betrapt te worden. De dieven sloegen hun slag in de nacht van maandag op dinsdag, net voor Allerheiligen. Ook in Eksel, Kleine-Brogel, reppel, Overpelt en Bree waren de voorbije weken koperdieven aan het werk.

Tot 14 november 2011 

Herk-de-Stad verwacht vandaag opnieuw een opgewarmde gemeenteraadszitting. Onafhankelijk gemeenteraadslid Michel Laenen plaatste een bijkomend punt op de dagorde van de komende raadszitting van maandag 14 november. Hij wil de burgemeester interpelleren over een reeks vaststellingen in de gemeentelijke administratie. Al meer dan een jaar ontvangen Herkenaren brieven, eerst met de vermelding van ‘Kabinet van de Burgemeester’, sinds kort met de vermelding ‘Secretariaat van de Burgemeester’”, vertelt Laenen. De brieven, op naam en adres verstuurd, zijn ondertekend door burgemeester Pauly. De brieven handelen onder meer over een overwinning in de vtmK-Zoom Arena, felicitaties in verband met de aankoop van zonnepanelen, felicitaties met diploma, kennisname aan inwoners dat er snelheidscontroles werden uitgevoerd in hun straat, enz. Bovenaan de brieven staat ook het wapenschild van Herk-de-Stad, wat deze brieven een officieel karakter geeft. Daar heeft Laenen toch een aantal vragen bij, vandaar een bijkomend punt op de gemeenteraad van vanavond.
 

Een 39-jarige man uit Lummen is vorige week zaterdagochtend rond 8.15 uur zwaargewond geraakt na een aanrijding. De Lummenaar stond achterop een voertuig dat oud papier aan het ophalen was op de Kempische Steenweg in Hasselt. Door de klap van de wagen achterop het voertuig van de papierslag raakte het slachtoffer met zijn benen geplet. Een van de benen van het slachtoffer moest geamputeerd worden.

 Zaterdagmiddag onderging het slachtoffer nog operaties. De aanrijdende chauffeur pleegde vluchtmisdrijf. De 45-jarige chauffeur uit Zonhoven meldde zich zondag bij de politie. De onderzoeksrechter besliste om de man aan te houden. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Hasselt.
In de Dellestraat in Lummen hebben dieven een ijzeren hekwerk gestolen. De diefstal werd dinsdag vastgesteld. In Berbroek in de Kapelstraat hebben vandalen twee vensters ingegooid van de lagere school.


In de Velpenstraat in Halen hebben dieven via de voordeur proberen inbreken in een huis. In de Liebroekstraat in Halen is zaterdag een inbraak vastgesteld. Via het vliegenraam van een wc-raampje zijn de daders binnengeraakt. In een huis in de Staatsbaan in Halen is donderdagavond een inbraak vastgesteld. De buit is niet bekend.


Uit onderzoek van de recherge van de politiezone Demerdal is gebleken dat de 36-j arige Diestenaar
die vorige maand opgepakt werd op verdenking van vandalisme, in goed twee weken 28 auto’s, een aanhangwagen, een tuintafel, vier verlichtingspalen en zes vuilnisbakken beschadigde. Door een beslissing van het Leuvense parket is de man opgenomen in een psychiatrische instelling.


Vorige week zondagnacht rond 2u30 merkte een politie-inspecteur in burger een brand op in een houten chalet.
Het gebouwtje op de hoek van de Golfweg en de Rekhovenstraat in Lummen, wordt door een motorclub gehuurd. Volgens de brandweer van Heusden-Zolder ontstond het vuur nadat er een nieuwe kachel was geplaatst. Doordat de brandweermannen er snel waren, bleef de schade beperkt. In het verleden was er al minstens twee keer brand in de chalet en allicht ging het telkens om brandstichting. Ook een bijgebouwtje van de nabijgelegen golfclub ging een tijd geleden in de vlammen op, net als enkele chalets op de Kraaiberg.


De families van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus willen 875.000 euro morele schadevergoeding van Ronald Jansen. Dat is maandag gevraagd tijdens het laatste deel van zijn assisenproces in Tongeren. Samen met begrafeniskosten, loonverlies en psychiatrische kosten vragen de families ruim 1 miljoen euro van de leraar uit Loksbergen. Omdat er discussie over de bedragen is, besliste voorzitter Jordens om pas op 21 november uitspraak te doen over de schadevergoedingen.


Op het recyclagepark van Herk-de-Stad is in totaal 1.026 kg bruikbaar taxussnoeisel verzameld.
Versgesnoeid taxus bevat de stof boccatine, die in geneesmiddelen voor kankerbehandeling wordt verwerkt. De vracht is afgehaald door een gespecialisserde verwerkingsfirma die er 50 euro per kubieke meter voor betaalde.


Hans klok, de Hollandse glorie op goochelgebied, mag de Belgische choreografie van ‘hand through body” (hand door lichaam), en “head drop” (vallend hoofd) van illusionist Rafael Van Herck uit Geetbets, niet meer gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vorige woensdag beslist. De rechter veroordeelde Hans Klok tot het betalen van 12.000 euro. Rafael Van Herck had een kortgeding aangespannen omdat vakgenoot Hans Klok zijn unieke combinatie van goocheltrucs zonder toestemming vertoonde. Rafael bedacht zelf de choreografie en voerde ze jarenlang samen met Hans Klok op.

Tot 21 november 2011 

Op het recyclagepark van Herk-de-Stad is in totaal 1.026 kg bruikbaar taxussnoeisel verzameld. Versgesnoeid taxus bevat de stof boccatine, die in geneesmiddelen voor kankerbehandeling wordt verwerkt. De vracht is afgehaald door een gespecialisserde verwerkingsfirma die er 50 euro per kubieke meter voor betaalde.


Herk-de-Stad verwacht vandaag opnieuw een opgewarmde gemeenteraadszitting. Onafhankelijk gemeenteraadslid Michel Laenen plaatste een bijkomend punt op de dagorde van de komende raadszitting van maandag 14 november. Hij wil de burgemeester interpelleren over een reeks vaststellingen in de gemeentelijke administratie. Al meer dan een jaar ontvangen Herkenaren brieven, eerst met de vermelding van ‘Kabinet van de Burgemeester’, sinds kort met de vermelding ‘Secretariaat van de Burgemeester’”, vertelt Laenen. De brieven, op naam en adres verstuurd, zijn ondertekend door burgemeester Pauly. De brieven handelen onder meer over een overwinning in de vtmK-Zoom Arena, felicitaties in verband met de aankoop van zonnepanelen, felicitaties met diploma, kennisname aan inwoners dat er snelheidscontroles werden uitgevoerd in hun straat, enz. Bovenaan de brieven staat ook het wapenschild van Herk-de-Stad, wat deze brieven een officieel karakter geeft. Daar heeft Laenen toch een aantal vragen bij, vandaar een bijkomend punt op de gemeenteraad van vanavond.
 

Een 39-jarige man uit Lummen is vorige week zaterdagochtend rond 8.15 uur zwaargewond geraakt na een aanrijding. De Lummenaar stond achterop een voertuig dat oud papier aan het ophalen was op de Kempische Steenweg in Hasselt. Door de klap van de wagen achterop het voertuig van de papierslag raakte het slachtoffer met zijn benen geplet. Een van de benen van het slachtoffer moest geamputeerd  worden. Zaterdagmiddag onderging het slachtoffer nog operaties. De aanrijdende chauffeur pleegde vluchtmisdrijf. De 45-jarige chauffeur uit Zonhoven meldde zich zondag bij de politie. De onderzoeksrechter besliste om de man aan te houden. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Hasselt.


In de Dellestraat in Lummen hebben dieven een ijzeren hekwerk gestolen. De diefstal werd dinsdag vastgesteld. In Berbroek in de Kapelstraat hebben vandalen twee vensters ingegooid van de lagere school.
In de Velpenstraat in Halen hebben dieven via de voordeur proberen inbreken in een huis. In de Liebroekstraat in Halen is zaterdag een inbraak vastgesteld. Via het vliegenraam van een wc-raampje zijn de daders binnengeraakt. In een huis in de Staatsbaan in Halen is donderdagavond een inbraak vastgesteld. De buit is niet bekend.


Uit onderzoek van de recherge van de politiezone Demerdal is gebleken dat de 36-j arige Diestenaar die vorige maand opgepakt werd op verdenking van vandalisme, in goed twee weken 28 auto’s, een aanhangwagen, een tuintafel, vier verlichtingspalen en zes vuilnisbakken beschadigde. Door een beslissing van het Leuvense parket is de man opgenomen in een psychiatrische instelling.


Vorige week zondagnacht rond 2u30 merkte een politie-inspecteur in burger een brand op in een houten chalet.
Het gebouwtje op de hoek van de Golfweg en de Rekhovenstraat in Lummen, wordt door een motorclub gehuurd. Volgens de brandweer van Heusden-Zolder ontstond het vuur nadat er een nieuwe kachel was geplaatst. Doordat de brandweermannen er snel waren, bleef de schade beperkt. In het verleden was er al minstens twee keer brand in de chalet en allicht ging het telkens om brandstichting. Ook een bijgebouwtje van de nabijgelegen golfclub ging een tijd geleden in de vlammen op, net als enkele chalets op de Kraaiberg.


De families van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus willen 875.000 euro morele schadevergoeding van Ronald Jansen. Dat is maandag gevraagd tijdens het laatste deel van zijn assisenproces in Tongeren. Samen met begrafeniskosten, loonverlies en psychiatrische kosten vragen de families ruim 1 miljoen euro van de leraar uit Loksbergen. Omdat er discussie over de bedragen is, besliste voorzitter Jordens om pas op 21 november uitspraak te doen over de schadevergoedingen.


Hans klok, de Hollandse glorie op goochelgebied, mag de Belgische choreografie van ‘hand through body” (hand door lichaam), en “head drop” (vallend hoofd) van illusionist Rafael Van Herck uit Geetbets, niet meer gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vorige woensdag beslist. De rechter veroordeelde Hans Klok tot het betalen van 12.000 euro. Rafael Van Herck had een kortgeding aangespannen omdat vakgenoot Hans Klok zijn unieke combinatie van goocheltrucs zonder toestemming vertoonde. Rafael bedacht zelf de choreografie en voerde ze jarenlang samen met Hans Klok op.

Tot 28 november 2011 

Op 23 september werd in Lummen Residentie den Eik officieel geopend. Het gebouw met de 20 assistentiewoningen aan het woonzorgcentrum verwelkomde begin deze zomer reeds zijn eerste bewoners, maar moest geduld uitoefenen tot in september om feestelijk door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en OCMW-Voorzitter Birgitt Carlier ingehuldigd te worden. Sociaal contact, openheid en licht, zijn de drie belangrijke basisprincipes die bij het ontwerp van de 20 serviceflats steeds werden voor ogen gehouden. Elke flat bestaat uit een slaapkamer, badkamer, open keuken, leefkamer en berging, allen aangepast aan de specifieke behoeften van de doelgroep. Elke leefruimte komt uit op een persoonlijk terras dat op zijn beurt deel uitmaakt van een gemeenschappelijke buitengaanderij, die voor het sociaal contact en de solidariteit tussen de bewoners, en de band met de groene omgeving een ideale voedingsbodem betekent. Er zijn nog enkele flats beschikbaar; voor meer informatie kan je een afspraak maken met de maatschappelijk assistente, of je kan een kijkje gaan nemen tijdens de opendeurdag en kersthappening van woonzorgcentrum Het Meerlehof en residentie Den Eik op zondag 11 december van 14u tot 18u.


Wegen en Verkeer wil de wegen naar de carpoolparking in Lummen, wat de populairste carpoolparking in Vlaanderen is, veiliger maken, maar Ruimtelijke Ordening wil het afrittencomplex sluiten, inclusief de parking dus. Een bericht wat begin vorige week voor nogal wat onbegrip zorgde. Eind van de week werd dan toch beslist dat Afrit 26 niet zal dichtgaan. De administraties Ruimtelijke Ordening en Wegen en Verkeer hebben daarover een akkoord bereikt. Over het voortbestaan van het complex was begin vorige week onzekerheid ontstaan. Tegelijkertijd hebben de twee administraties zich over de uitbreiding van de carpoolparking aan afrit 26 gebogen. Daar zijn twee denkpistes. Ofwel wordt de weide naast de huidige carpoolparking aangekocht, een andere mogelijkheid bestaat erin dat men een verdieping op de huidige carpoolparking gaat zetten. Al verdient die tweede optie niet de voorkeur vermits die een stuk duurder zal uitvallen.


Op de Staatsbaan in Halen is donderdagochtend een tijdje verkeershinder geweest door een ongeval. Vlakbij de oprit van de E314 autosnelweg waren de spanriemen van een vrachtwagen geladen met ruiten geknakt. Het glas kletterde op het wegdek. De brandweer van Diest kwam ter plaatse om de rijbaan vrij te maken. Het glas werd tijdelijk in de berm gelegd. Daar kwam de technische dienst van de gemeente het ophalen.


Er wordt momenteel geen steen op de andere gelaten om de gloednieuwe bibliotheek te bouwen! Kort na het afleveren van de bouwvergunning eind juli dit jaar, begon bouwgroep Cordeel NV met grond breken in de Groenstraat. Momenteel wordt er druk gewerkt aan de kelder en funderingen, zodat het nieuwe gebouw een stevige basis heeft. Zodra deze basis gelegd is, zal men snel aan de eerstesteenlegging toe zijn. Iets wat uiteraard niet onopgemerkt zal voorbijgaan.


In de Huisveldenstraat in Lummen is vrijdagavond rond 23.30 uur een inbraak vastgesteld. Wat de daders buitmaakten, is niet bekend. In de Tuffellaan is donderdag rond 21 uur een inbraak in een woning vastgesteld. Wat de daders buitmaakten, is niet bekend. Bij de politie is woensdagvoormiddag een inbraak in een transportbedrijf in de Industriestraat in Lummen gemeld. De dieven hadden de omheining doorgeknipt en een deur geforceerd om binnen te geraken. In de kantoren werden enkele kasten en laden doorzocht. Er is 200 euro verdwenen.


Een autobestuurder heeft dinsdagochtend klacht ingediend bij de politie omdat zijn auto lakschade heeft opgelopen door dennentakken die op de Zelemsebaan in Halen over de weg zijn gegroeid. De gemeente werd op de hoogte gebracht. Zij gaan de nodige maatregelen nemen.


Ronald Jansen moet 325.000 euro morele schadevergoeding betalen aan de ouders en familieleden van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Daarnaast krijgen zij nog eens 43.250 euro voor begrafeniskosten, inkomensverlies en doktersrekeningen. Janssen heeft nu nog 15 dagen om in Cassatie te gaan, maar enkel als hij de schadevergoedingen betwist.


Het Lummense schepencollege heeft beslist om jeugdhuis NYX tot 26 december gesloten te houden. De reden is het aanhoudend lawaai en glas op de parking, waardoor er klachten van de buren volgden. Schepen van Jeugd Lars Van Rode zegt dat de gemaakte afspraken niet werden nageleefd. Vrijdagavond hielden de leden van het jeugdhuis een “stil protest” voor hun gesloten lokaal. Het bestuur betreurt dat de sloten van het jeugdhuis woensdag plots zijn vervangen. Dat gebeurde zonder enige waarschuwing en donderdag kregen zij een aangetekende brief van de gemeente. Het gebrek aan communicatie en het feit dat zij geen inspraak krijgen of niet op het matje werden geroepen, vinden ze helemaal niet correct. In de aangetekende brief stond dat het jeugdhuis wel zijn nieuwjaarsevenement mag houden, op voorwaarde dat er geen klachten binnenkomen. Tot 1 januari 2013 mogen er geen klachten van buren meer binnenkomen of het jeugdhuis wordt voor een langere tijd gesloten. Het bestuur is ontmoedigd en twijfelt over een heropening.


Op zondag 20 november werd het Mountainbikenetwerk West-Limburg op feestelijke wijze geopend. Na het officiële gedeelte met de nodige felicitaties, verschenen bijna 500 sportieve mountainbikers aan het startpunt aan het gemeentelijk sportcomplex Vijfsprong. Ze werden vergezeld door enkele bekende sporters zoals Marc Wauters, Stefan Everts, Dennis Vanendert, Jan Kuyks, Gert Vanderaerden en Tom Vannoppen die speciaal naar Lummen afzakten voor de feestelijke opening. Hiermee is het eerste Lummense mountainbikeroutenetwerk officieel ingewijd. Het nieuwe netwerk West-Limburg is 92 km lang en vormt de ontbrekende schakel tussen Vlaams-Brabant en Limburg: het heeft aansluiting met de mountainbikeroute van Diest en het netwerk Midden-Limburg. De Lummense route bevat tal van attractieve elementen, zoals de Willekensberg, het Donderbos, de Vallei van de Zwarte Beek en het Schulensmeer. Maandenlang was het gemeentebestuur met man en macht in de weer om de opening in goede banen te leiden. Zo werden er maar liefst 920 palen met daarop 1.250 bordjes en pijlen in de grond geplaatst. Mountainbikekaarten zijn te koop aan de kassa van het sportcomplex Vijfsprong en de UiTbalie en kosten 3 EUR. Meer info vind je op www.lummen.be of www.bloso.be.


Dit jaar kiest KVG voor de slogan “laat je niet verleiden”. Soms is het immers onweerstaanbaar om die ene vrije parkeerplaats voor gehandicapten in een overvolle straat of drukbezette parking, niet in te nemen. KVG Lummen trok zaterdag 19 november de Markt op met een positieve benadering van het probleem. Alle bestuurders werden bedankt om te weerstaan aan de verleiding van de voorbehouden parkeerplaats voor mensen met een handicap.


De extra gemeenteraad van maandagavond in Herk-de-Stad, samengeroepen omdat op de vorige zitting niet alle punten voor middernacht waren behandeld, werd een maat voor niets. Omdat slechts 9 van de 21 raadsleden aanwezig waren, kon de raad niet geldig vergaderen. Daarvoor hadden er minstens elf moeten aanwezig zijn. Drie leden van N-VA/Nieuw weren verontschuldigd en de sp.a gaf voltallig forfait. De aanwezigen beslisten om de raad op woensdag 30 november opnieuw samen te roepen.


In het kader van de bouw van een nieuw administratief centrum in Lummen, voerde de firma Verbeke woensdagochtend sonderingen uit op de parking achter het gemeentehuis in Lummen-centrum. Deze sonderingen zijn essentieel om inzicht te krijgen in de stabilititeit van de bodem, zodat de plannen definitief kunnen worden afgewerkt. Het gemeentebestuur wil op deze parking immers een nieuw administratief centrum bouwen. Dat is nodig. Want niet alleen zijn de gemeentelijke diensten te klein gehuisvest, ook het OCMW zit in een sterk verouderd gebouw dat niet aan het nodige comfort voldoet. In het nieuwe gebouw worden de publieksgerichte diensten van de gemeente en het OCMW gecentraliseerd. Dat moet leiden tot een betere dienstverlening en een intensievere samenwerking tussen gemeente en OCMW. Als alles naar wens verloopt, kunnen de werkzaamheden in de loop van 2012 aanvangen.
 

Het avondonderwijs in Lummen, ingericht door het LBCvolwassenenonderwijs blijft groeien. Na het succes van de kooklessen zijn ook de cursussen naaien en de informatica opleidingen voor senioren volgeboekt. De volgende reeks cursussen starten in januari en eindigen eind mei, wij zullen tijdig informeren waar en hoe u zich kan inschrijven.

banner