Tot 03 oktober 2011 

Wie Zelem binnenrijdt langs de invalswegen, wordt verwelkomd door nieuwe borden. Het gaat om een initiatief van vzw De Pastorie en het Regionaal Landschap Lage Kempen. Op alle borden staat de tekst “Welkom in Zalig Zelem”, maar telkens met een ander beeld erop. Het bord met de uil staat voor de natuur en dat met het Sint-Jansbergklooster voor cultuur. Spelende kinderen stellen Zelem als toeristische bestemming voor en de oude foto van het kerkplein legt de klemtoon op Zelem als ontmoetingsplaats voor mensen.


De schoolomgeving van de Lummense Freinetschool in de Thiewinkelstraat wordt heringericht. Het Vlaamse Gewest zal 100% van de kosten betalen, met uitzondering van de stoepen en de groenvoorziening. De werken zullen samen met de nieuwe fietspaden worden uitgevoerd.


Niet alleen het schepencollege van Herk-de-Stad zorgt voor een stoffering van de dagorde van de gemeenteraad van vandaag. Andere raadsleden hebben precies evenveel punten als het schepencollege ingediend, namelijk 5. In een normale politieke situatie stelt het schepencollege de gemeenteraad een aantal dossiers voor goedkeuring of kennismaking voor Alle andere raadsleden beschikken over de mogelijkheid om dossiers op de dagorde te brengen, maar in de praktijk gebeurt dit eerder uitzonderlijk. Met de vertroebelde politieke verstandhouding in Herk-de-Stad rijzen er dus duidelijk vragen.


De Limburgse politiediensten hebben afgelopen week de eerste boetes uitgeschreven voor motorrijders die in zomerse kledij rondrijden. Sedert 1 september is het wettelijk verplicht lange mouwen te dragen, stevige schoenen die de enkels bedekken, een lange broek en handschoenen. Tot nog toe was het aantal bekeuringen minimaal, ook al omdat vanuit de nationale overheid weinig campagne werd gevoerd. In de zone West-Mimburg werd het afgelopen weekend de eerste motard op de bon geslingerd. De ongelukkige was een 36-jarige Lummense die op haar gloednieuwe Vespa een kort ritje maakte. Ze kreeg woensdag een boete van 50 euro in de bus.


De gemeenteraad van Halen heeft de jaarrekeningen van de vier kerkfabrieken niet aanvaard. Burgemeester Willy Neven was niet te spreken over de jaarrekeningen van de vier kerkfabrieken van Zelk, Zelem, Loksbergen en Halen. Neven wees op de nieuwe wetgeving hieromtrent. De verantwoordelijken van de kerkfabrieken brachten bovendien de werkelijkheid heel anders naar voor. Volgens de burgemeester ontbraken heel wat bewijsstukken en gebeurde er onreglementaire herbeleggingen. Twee kerkfabrieken waren zelfs vergeten om de gemeentelijke bijdrage in rekening te brengen. Neven benadrukte dat de verkeerde cijfers invloed zouden hebben bij het opmaken van de volgende begroting, ten nadele van de gemeentekas. Omdat de gemeenteraad geen of weinig zicht had op de financiële toestand van de 4 kerkfabrieken, werd met eensgezindheid van stemmen de jaarrekeningen niet aanvaard. Burgemeester Neven wil dat de verantwoordelijken van de kerkfabrieken rekening houden met zijn opmerkingen, zodat de jaarrekeningen alsnog goedgekeurd kunnen worden.


In de Sint-Ferdinandstraat in Lummen is woensdagavond ingebroken in de hondenschool. De daders sloegen een raam stuk. Ze namen wat drank en stalen inktpatronen van de printer. De inbrekers vonden ook twee alarmpistolen. Die hebben ze meegenomen.


De kinderzender vtmKzoom kwam gisteren naar het centrum van Herk-de-Stad voor de opnames van het nieuwe spelprogramma Arena. De kinderen van het vierde leerjaar van drie Herkse scholen namen het tijdens vijf proeven tegen elkaar op tijdens een spel zonder grenzen. Inzet was de titel “Koning van de Arena”. De drie deelnemende basisscholen waren: Herckerhof, Sint-Martinus Herk Centrum en Sint-Jan Berbroek. De opnames vonden plaats in enkele straten binnen de ring en op de Markt. De deelname van de Herkse scholen aan het programma was onlangs stof tot discussie op de gemeenteraad van Herk-de-Stad. Op 28 augustus was KZoom al in Herk-de-Stad te gast en bedroeg het kostenplaatje 10.500 euro. Arena kost nog eens 6.000 euro. Onafhankelijk raadslid Michel Laenen en Open Vld-voorzitter Ludo Graulus hadden het toen over “grootheidswaanzin”. Burgemeester Danny Pauly noemt het dan weer een gunstkoopje. Herk-de-Stad valt namelijk in voor een andere stad die forfait moest geven. Daardoor kost de deelname maar de helft van de normale prijs. Volgens Pauly levert KZoom Arena de stad een maximum aan publiciteit op.


Op de werf van de nieuwe verkeerswisselaar in Lummen is koper gestolen. De feiten werden woensdagnamiddag bij de politie gemeld. In de Sacramentstraat in Lummen hebben onbekenden twee auto's die op de oprit van een huis stonden beschadigd. De feiten werden vorige week zondagvoormiddag bij de politie gemeld. In twee bedrijven op de Industrieweg in Herk-de-Stad hebben dieven ingebroken met de bedoeling de brandkast te stelen. Zowel in een zagerij als in een bedrijf voor de afbraak van voertuigen probeerden de daders de kluis te kraken. Uiteindelijk werd er niets gestolen. Bij één bedrijf werd het alarmsysteem afgekoppeld. In de Kragenstraat in Herk-de-Stad hebben dieven donderdagnamiddag proberen in te breken. Ze prutsten aan een raam. De daders geraakten niet binnen.


Wie een graantje wil meepikken van het succes van windmolens in onze provincie, kan intekenen op de aandelen van de coöperatieve vennootschap Limburg Wind voor het project van tien windmolens. Daarvan komen er acht in Limburg, langs de E314-autosnelweg in Halen, Diest en Bekkevoort. Dat project moet vanaf het einde van dit jaar stroom leveren voor 14.000 gezinnen. Acht van de tien windturbines zijn al klaar. Bij de laatste twee ontbreken alleen nog de wieken. Gedeputeerde Frank Smeets is blij met het project. Hij noemt het een bijdrage om Limburg klimaat-neutraal te maken. Heel Limburg op windenergie laten werken noemt Smeets een utopie. Daarvoor zouden 2.200 turbines nodig zijn, in de praktijk zijn er maximaal 150 haalbaar.


De Herkse Open Vld-fractie heeft opnieuw gebruik moeten maken van haar agenderingsrecht om punten toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad. Open Vld vraagt aan de gemeenteraad van vandaag om een budgetverhoging van 25.000 euro goed te keuren om de tegenvallende aanbesteding van de buitengewone onderhoudswerken 2011 te deblokkeren. “Belangrijkste reden voor de tegenvallende aanbesteding zijn de hoge olieprijzen en de enorme hoeveelheid werk waarmee de sector van de asfaltbedrijven sinds de strenge winter van het afgelopen jaar werd geconfronteerd”, legt schepen Mark Vanleeuw uit. Volgens hem zijn de werken nodig om een groot stuk van de Keernestraat, de Timmerstraat, de Rode Kruisstraat, zowat alle kleine zijwegen van de Terbermenweg en de Amandinaweg, de Heerlestraat en en een stuk van de Donderveldstraat van een nieuwe toplaag asfalt te kunnen voorzien. “Zo zijn we dan net op tijd klaar met veilige en goede wegen vóór de winterperiode”, aldus Vanleeuw.


Maandagmiddag heeft een ongeval op een wel erg ongelukkige locatie voor kilometerslange file gezorgd op de E313 en de E314 in Lummen. Een truck geladen met vleeswaren reed vanaf de E313 uit Antwerpen het klaverblad op. Daar wou de chauffeur afslaan naar de E314 richting Genk. Op de invoegstrook werd hij naar eigen zeggen echter gehinderd door een andere trucker, waarvoor hij het stuur moest omgooien. Zijn trailer kantelde door het plotse manoeuvre over de snelweg. Door de crash op de invoegstrook ontstond al snel een file op de E314 in de richting van Genk én op de E313 in de richting van Hasselt. Omstreeks half vier was de rijbaan weer vrij gemaakt en konden de files langzaam oplossen.


Een 28-jarige fietsster uit Herk-de-Stad is vrijdagochtend rond 7.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde op de rotonde van de Sint-Truidersteenweg. Een 44-jarige postbode uit Herk-de-Stad is dinsdagvoormiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Diestsesteenweg. De bromfietser kon een openslaand portier van een auto niet meer ontwijken en viel. Het ongeval gebeurde rond 8.45 uur. Zondagmorgen om 5,30 uur raakte een 37-jarige bestuurder uit Herk-de-Stad gewond bij een ongeval. De bestuurder kwam uit de richting van Hasselt en verloor in Schulen de controle over zijn stuur en reed op een oplegger. Die stond zonder trekker geparkeerd op de pechstrook. De brandweer van Hasselt moest de bestuurder uit zijn voertuig bevrijden. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht.


Het Vlaams gewest wil op twee stukken van de gewestweg Hasselt-Diest, in Halen de maximumsnelheid van 90 km/uur terugbrengen tot 70 km/uur. Het gewest heeft daarvoor op de gemeenteraad het advies van Halen gevraagd. Het gaat om het gedeelte van de grens met Halen tot aan de rotonde aan de oprit van de E314 en om het stuk van de grens met Herk-de-Stad tot net voor het kruispunt met de Liebroekstraat richting Loksbergen. Burgemeester Willy Neven noemt dat een goede zaak maar wil het gewest toch vragen om de snelheid op de weg overal in Halen tot 70 km/uur terug te brengen. Wegen en Verkeer is wel van plan om het gevaarlijke kruispunt met de Liebroekstraat anders aan te leggen, maar daarvoor is nog geen geld voorzien. Een verlaagde snelheid zou daar de veiligheid al flink verhogen zegt de burgemeester.

Tot 10 oktober 2011 

Vrijdag 23 september werd Residentie Den Eik van het OCMW in Lummen officieel ingehuldigd in aanwezigheid van minister van Welzijn Jo Vandeurzen, een afvaardiging van het Lummense gemeentebestuur en talrijke genodigden. Het project omvat twintig serviceflats in een groene omgeving. Tijdens de zitting belichtte OCMW-voorzitter Birgitt Carlier het verloop van het tot stand komen van het project “Assiste ntenwoningen”, dat gebaseerd is op drie pijlers: thuisgevoel, licht en glas. In totaal heeft Lummen acht jaar aan het initiatief gewerkt, dat twintig zelfstandige volwaardige flats omvat waar senioren die relatief zelfstandig kunnen leven, terecht kunnen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen feliciteerde Lummen met het project dat een voorbode moet zijn voor een succesvolle verdere uitbouw in Vlaanderen. Volgens de minister het bewijs dat Lummen de sociale toekomst voor wil zijn, aangezien de gemiddelde leeftijd jaarlijks met 3,5 maanden stijgt en deze aandacht dus noodzakelijk is. In 2014 vervalt de vergunning van het nabijgelegen Woon- en Zorgcentrum Meerlehof. Voor 2014 komt er een nieuwbouw waar het rusthuis in gehuisvest wordt. Het huidige centrum wordt dan gerenoveerd. Bedoeling is om er in de toekomst de administratie in onder te brengen en kinderen en jongeren aan te trekken.


Enkele leerlingen van de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad waren vorige week pompaf na een dagje werken in rustoord De Bleuk in Herk-de-Stad. Voor het project “Een Hart voor Limburg” waren de leerlingen van het zesde jaar technisch en beroepsonderwijs in een twintigtal gelijkaardige instellingen aan de slag. Ze hielpen de bedden opmaken, staken een handje toe in de keuken en dankzij het mooie weer konden de leerlingen met de bewoners in de rolstoel een wandeling maken naar het park Olmenhof. De leerlingen moesten vaststellen dat mensen in een rustoord zeker niet afgeschreven zijn. Integendeel, ze vonden het contact met hen heel boeiend en de bejaarden hadden veel te vertellen. De bewoners waren zelf ook heel tevreden. En blij dat ze dankzij de leerlingen extra van de zon konden genieten.


“Wat ik gedaan heb is monsterlijk”, dat heeft Ronald Janssen tijdens zijn verhoor toegegeven. En toch bleef hij vrijdag voor het Assisenhof ontkennen dat hij Annick en Shana heeft verkracht. De speurders kwamen getuigen hoe hij in de loop van de verhoren tien verkrachtingen heeft bekend, verder ook de bedreiging van zijn belastinginspecteur, een diefstal op een bivak en illegaal aftappen van stroom. Geweld is de rode draad door zijn handelingen: messteken, gebroken neuzen, 27 hechtingen en bijtwonden. Janssen beweert zichzelf in die feiten niet te herkennen. Hij ziet die beelden wel voor zich maar hij kan het niet vatten herhaalde hij keer op keer. Ook in het verhaal van Shana en Kevin probeert Janssen zich voor te doen als het verongelijkte slachtoffer, moe gepest, en onbegrepen. Een waarheid die alleen hij gelooft.


De 36-jarige Innocent Ouedraogo is de nieuwe pastoor in Lummen. Samen met Mathieu Plessers en enkele priesters op rust wordt hij de eerste zwarte pastoor van ruim 14.000 Lummenaren. Hij is afkomstig uit Burkina Faso. Vorige week zaterdag ging hij voor het eerst voor in de kerk van Linkhout. Daar is enkel op zaterdag nog een eucharistieviering om 18 uur. Naast de leden van het zangkoor waren er 24 gelovigen die de nieuwe pastoor zijn eerste mis zagen opdragen. Hij verblijft momenteel in de pastorij van Lummen-centrum. Op dit ogenblik zijn er vier Afrikaanse priesters aan de slag in Limburgse parochies, en binnenkort komt er daar nog eentje bij in Sint-Truiden.


Het manège-paardensalon Vroentehof in Donk is het slachtoffer geworden van vandalisme. Van 68 balen met gedroogd gras als wintervoeding voor de paarden, is de voorbije week de plastic verpakking stuk gesneden. Dat betekent dat een flink deel van de wintervoeding nu naar de vaantjes is. Het gras was immers luchtdicht verpakt. Nu de inhoud bloot staat aan lucht en vochtigheid dreigen rotten en schimmelvorming. De pakketten liggen op een terrein langs de gewestweg Hasselt-Diest.


Het Lummense bedrijf Trinicom, dat marktleider is in het leveren van softwareoplossingen voor het afhandelen van klantcontacten, is als een van de dertien bedrijven wereldwijd, gepositioneerd in het nichekwadrant van het Magic Quadrant voor CRM Web Customer Service. Trinicom helpt bedrijven inzicht te krijgen in klantbehoefte en -gedrag. Dat doen ze bijvoorbeeld met een meertalige kennisbank, die gebruikt kan worden voor meerdere contactkanalen, waaronder live chat en e-mail. Trinicom mag toonaangevende organisaties tot haar klantenkring rekenen, waaronder Sunjets, Sabam, Tele Ticket Service, Universiteit Gent, Luminus, Dexia, Kinepolis en VRT.


Wijlen Pauline Jeuris, beter gekend als de Heilige Amandina wordt postuum de eerste ereburger van Herk-de-Stad. Dat heeft de Herkse gemeenteraad goedgekeurd. Jaarlijks wordt aan een Herkenaar het ereburgerschap verleend. Voorwaarde is wel dat het om een persoon gaat met een bovengemeentelijke uitstraling. De gemeenteraad neemt deze beslissing op voordracht van de fractieleiders. Open Vld, N-VA-NIEUW en CD&V, die ook een meerderheid in de gemeenteraad hebben, zijn akkoord met de gezamenlijke voordracht. Het ereburgerschap van de eerste heilige van het bisdom Hasselt krijgt ook bijval van het onafhankelijk raadslid Michel Laenen en de raadsleden uit Schakkebroek: Merja Stiers (NIEUW) en Bert Moyaers (sp.a). “De verdiensten van de Heilige Amandina staan buiten kijf en rechtvaardigen het om als eerste ereburger van Herk-de-Stad gelauwerd te worden”, aldus de fractieleiders.


Van 5 tot 15 oktober 2011 is het Week van de Fair Trade. Alle Oxfam-Wereldwinkels zetten op zaterdag 15 oktober hun beste beentje voor met de Wereldwinkeldag. Onder het motto “Fair trade rijst de pan uit” is er ook in wereldwinkel Herk-de-Stad van alles te beleven. Wie op 15 oktober iets koopt, maakt bovendien kans op een goedgevuld rijstpakket. En iedereen die langskomt krijgt sowieso iets lekkers mee naar huis. Oxfam gelooft sterk in de rol die consumenten spelen door duurzame keuzes te maken. Winkelen bij de wereldwinkel is daar een goed voorbeeld van, zo klinkt het. Wereldwinkeldag, 15/10, 10-17 uur, Oxfam Wereldwinkel Herk: Markt 27/4, tel. 013/32.51.80.


In de Gestelstraat in Lummen is vorige week zaterdag rond 13.15 uur een auto tegen een paal gebotst. De bestuurster raakte aan het hoofd gewond. In de Heidestraat in Herk-de-Stad is vorige week zaterdag rond 14.30 uur een fietser tegen een aanhangwagen gereden. De fietser raakte daarbij lichtgewond. In de Bosstraat in Halen zijn dinsdagavond rond 17.15 uur een auto en een fietser gebotst. De 67-jarige fietser uit Herk-de-Stad raakte daarbij lichtgewond.


In de periode van het jaar dat het fruit volop wordt geoogst , staat bij een fruitkweker aan de Stevoortweg in Herk-de-Stad een appelboom in bloei. De jonge hoogstamboom is in het voorjaar aangeplant. Het gaat om een exemplaar van het ras Jonagold, die blijkbaar de zomerdagen in deze septembermaand als lente ervaart en dus maar in de bloei is geschoten.
De brandweer is zondagavond rond 21.15 uur moeten uitrukken voor een brandende elektriciteitspaal in de Dikke Eikstraat in Lummen. Het vuur was snel geblust. Er was geen kwaad opzet in het spel.


Dieven zijn vrijdagavond in een huis in de Nieuwstraat in Lummen binnengedrongen. De bewoonster ontdekte de feiten rond 23 uur. Bij de politie zijn donderdagochtend een reeks inbraken in de Stokrooiestraat in Lummen gemeld. In drie huizen raakten de dieven binnen. Ze maakten ondermeer een handtas buit. In de Goeslaerstraat werd ook een poging tot inbraak vastgesteld. Omdat bij alle feiten gaatjes in de ramen waren gemaakt vermoeden de speurders dat het telkens over dezelfde daders gaat. Donderdagvoormiddag is een diefstal van drankbakken vastgesteld. De vrachtwagen waarin de bakken stonden, stond op de Zelemsebaan in Meldert geparkeerd.


In de Zwarte Duivelstraat in Halen is vorige week zaterdag ingebroken in vier appartementen. Toen een bewoonster thuiskwam, zag ze dat alle deuren openstonden. Het labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. Wat de daders buitmaakten, is niet meegedeeld. Ook op de Staatsbaan in Halen is diezelfde dag rond 11 uur een inbraak in een woning vastgesteld. Wat de daders buitmaakten, is onbekend.


Familieleden van mensen die begraven liggen op een kerkhof van Herk-de-Stad, kunnen vanaf nu bij de stad een aanvraag doen om de grafsteen door medewerkers van het PWA te laten schoonmaken. Dat kost minimaal 6,2 euro per graf van 1,44 vierkante meter. Per bijkomende vierkante meter betaal je 3,1 euro extra. Pas na betaling wordt het werk uitgevoerd. Aanvragen kunnen gedaan worden tot 17 oktober bij de financiële dienst via 013/38.03.29.


De oppositie en meerderheidspartij Open Vld van Herk-de-Stad hebben donderdagavond op een extra gemeenteraad de onlangs goedgekeurde kindpremie al opnieuw afgeschaft. De voltallige sp.a, met burgemeester Danny Pauly, daagde niet op voor de volgens haar overbodige showzitting. Op 12 september werd de bewuste kindpremie met een nipte meerderheid goedgekeurd. Daardoor zou elk kind tussen 0 en 30 maanden 20 euro per maand krijgen. In de plaats van de kindpremie keurde de extra raad opnieuw de invoering van een geboortepremie goed. Die bestond in Herk-de-Stad al, maar zou met de komst van de nieuwe kindpremie worden afgeschaft. De geboortepremie verdubbelt nu wel, meer zelfs, die gaat van 37,5 euro naar 80 euro. Burgemeester Danny Pauly betreurt de extra gemeenteraad. Als democratisch genomen beslissingen telkens met een extra raad worden herroepen zitten we in een straatje zonder eind zegt hij.
 

Tot 17 oktober 2011 

De 28-jarige beloftevolle ruiter Joris Schepers uit Zelem is vorig weekend geopereerd aan de breuken in zijn hoofd nadat hij onder de wielen van een bulldozer terechtkwam op het Nationaal Ruitertoernooi in Olmen. De ruiter had zich te slapen gelegd op het terrein en werd verpletterd tijdens opruimingswerken. De toestand van het slachtoffer is ernstig maar stabiel. Ruiter Joris Schepers had op zondag 2 oktober deelgenomen aan de kampioenschappen in Olmen. Eerder werd de talentvolle ruiter Limburgs kampioen. Dit jaar eindigde hij in dat treffen tweede. Na de nationale kampioenschappen in Olmen werden er wat pintjes gedronken waardoor Joris mogelijk besliste om eerst een dutje te doen alvorens naar huis te gaan. Al blijft het voor iedereen voorlopig nog een raadsel waarom Joris op de grond was gaan liggen buiten de omheining en achter een tent. Het slachtoffer had levensbedreigende verwondingen. Een week lang heeft de ruiter voor zijn leven gevochten. Zijn ouders lieten via Facebook weten dat zijn lever ernstig beschadigd is maar dat het grootste gevaar geweken is.


Dieven hebben maandagochtend op drie plaatsen toegeslagen in Lummen. Uit een huis in de Oosterhovenstraat hebben ze een fototoestel, gsm, geld en handtas gestolen. Bij één van de buren werd enkel de sleutel van de voordeur meegenomen. Even verderop in de Klaproosstraat werd de voordeur van een huis opengebroken. Daar verdwenen vier laptops, een fototoestel, cash geld en een jas. Dinsdag hebben dieven proberen in te breken in een huis op de Ringlaan in Lummen. Via het balkon geraakten ze tot aan het slaapkamerraam. Het lukte niet om dat raam te openen.


In Meldert in de Gyzevennestraat is maandagochtend ingebroken in een bestelwagen. Tal van werktuigen werden meegenomen. In het containerpark op de Industrieweg in Herk-de-Stad is woensdag weer een diefstal vastgesteld. Daders knipten een gat in de omheiningsdraad. Er werd een aantal batterijen gestolen.


Minstens acht bedrijven op het industrieterrein Lummen/Heusden-Zolder en zowat honderd woningen aan de Rekhovenstraat hebben sinds vorige week vrijdag tot donderdag zonder vaste telefoonverbinding van Belgacom gezeten. Tijdens werken aan de Rekhovenstraat werd een kabel kapotgetrokken. Omdat er voor het plaatsen van een nieuwe kabel een onderboring onder de weg nodig was, moesten hiervoor vergunningen worden aangevraagd. Het kan altijd tot tien werkdagen duren voor zoiets rond is.

Een dief heeft vorige week zondagochtend een portefeuille met maar liefst 5.500 euro gestolen uit een geparkeerde BMW X6 in de Schulensebaan in Lummen. De politie West-Limburg heeft een staal genomen van het bloed op de passagierszetel. De politie zal het bloedstaal vergelijken met gegevens uit de databank met verdachte personen. Niemand in de buurt had iets gehoord. Vreemd genoeg trad het alarm van de BMW ook niet in werking.


De succesvolle formule van de intergemeentelijke cultuurcheque van Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Geetbets wordt uitgebreid naar Lummen. Met de aansluiting van Lummen kunnen alle 18-plussers van Lummen naar activiteiten in de vijf gemeenten. Inwoners van de andere gemeenten mogen de cheque gebruiken bij voorstellingen in Lummen. De cheques hebben elk een waarde van vijf euro. Info: 013/35.99.50.


Het gaat van kwaad naar erger op de gemeenteraad van Herk-de-Stad. De jongste zitting ontaardde in een ordinaire scheldpartij. Leugenaar, dictator en zelfs moordenaar zijn maar een paar van de verwijten die de Herkse politici elkaar naar het hoofd slingerden. Eerste aanleiding voor heibel was een dossier van onderhoud aan een aantal wegen, dat door Open Vld op de dagorde werd geplaatst. Tot vorige maand was Mark Vanleeuw schepen van Openbare Werken, nu is dat Magda Raemaekers. Die haalde scherp uit haar Vanleeuw: dat hij eens stopt met overal te gaan verkondigen dat hij burgemeester Danny Pauly en mezelf gaat vermoorden. Vanleeuw van zijn kant beschuldigde de sp.a dan weer van leugens in verband met een aantal onderhoudswerken aan wegen. Bart Gruyters hekelde de recente functiewisselingen in het schepencollege. En tussen Michel Laenen en schepen van Jeugd Guido Ector kwam het tot een ruzie over de komst van Kzoom op 28 augustus en Kzoom Arena vorige zondag. 10.000 euro heeft Kzoom gekost zei Laenen, 5.000 becijferde Ector. En het personeel dan?, haalde Laenen uit. Alles samen heeft dat meer dan 18.000 euro gekost. Dat voorzitter Appeltans een einde aan de discussie wilde maken, was de spreekwoordelijke druppel voor Laenen: laat ze dan maar doen, die dictators van de sp.a met hun minderheid in de gemeente. Als kritiek al niet meer kan. Ik trap het hier af. En weg was hij. Later werd de zitting geschorst.


De Herkse schepen Mark Vanleeuw wil de deontologische commissie voor Herkse politici laten samenroepen om te oordelen over de recente wijziging van bevoegdheden binnen het schepencollege en over het taalgebruik op de jongste gemeenteraad. De code schrijft ondermeer voor dat gemeenteraadsleden altijd aan het algemeen belang moeten denken en geen particuliere belangen de voorkeur mogen laten genieten. Zij moeten ook altijd handelen in overeenstemming met de wet en de beslissingen ten opzichte van derden verdedigen. De deontologische commissie telt zeven leden, drie van de sp.a en nog telkens één van de vier andere partijen in de gemeenteraad. Als de vraag van Mark Vanleeuw ontvankelijk is, komt de commissie voor de eerste keer samen.


Ronald Janssen heeft nog tot en met vandaag elke maand zijn loon van 1.650 euro als leraar gekregen. Pas eind deze maand is de opzegtermijn van zijn ontslag uit de Sint-Martinusschool in Herk-de-Stad afgelopen en wordt het loon stopgezet. Dat het loon gestort wordt betekent niet dat Janssen het ook kan opmaken. Na zijn proces worden de bedragen vastgelegd die hij aan de families van de slachtoffers moet betalen. De leraar heeft ook nog 145.000 euro op zijn spaarrekening staan.


De firma’s Aspiravi en Limburg Win(d)t zijn gestart met het proefdraaien van de windmolens langs de E314 in Halen, Diest en Bekkevoort. In totaal worden daar tien windmolens geplaatst. De masten bestaan uit 21 elementen in beton, samen goed voor een gewicht van 940 ton. Boven het beton bevindt zich een stalen gedeelte van 26,4 meter hoog en een gewicht van 50 ton. De mast van elke molen is 108 meter hoog en de wieken hebben een diameter van 82 meter. De windmolens hebben elk een capaciteit van 2,3 megawatt. Samen zullen ze stroom leveren voor 14.000 gezinnen.


Op de heringerichte dodenweg Lummen-Beringen is vorige week zondag rond 16u45 een dubbel ongeval gebeurd. Een bestuurder die vanuit Lummen kwam, verloor de controle over zijn voertuig nadat hij over de brug van de snelweg was gereden. Voorbij de wegversmalling ramde hij een dunne boom tussen de weg en het fietspad. De auto kantelde en knalde tegen een geparkeerde auto. Het dak van de auto werd volledig ingedrukt en ook de andere wagen werd zwaar beschadigd. De bestuurder en zijn passagier konden op eigen kracht uit het wrak geraken. Een getuige, die stopte op de weg, werd op zijn beurt achteraan aangereden door een andere bestuurder die de stilstaande auto te laat had opgemerkt. Er werden zes personen overgebracht naar het ziekenhuis voor controle. Vier weken geleden gebeurde op dezelfde plaats een gelijkaardig ongeval. Het stenen muurtje was pas hersteld.


Ruim 70 politiemensen hebben vorig weekend in Limburg een SLIM-controles gehouden. Van de 626 chauffeurs die moesten blazen hadden er 16 te veel gedronken. Van de 66 chauffeurs die bij een ongeval betrokken waren, hadden er 12 te veel gedronken. Drie procent van de gecontroleerde voertuigen reed te snel. Dat betekent dat 98 chauffeurs een boete krijgen. Verder waren er nog boetes voor rijden zonder verzekering, zonder inschrijving en technische inbreuken.


De gemeente Lummen liet bij drie firma’s een offerte maken voor de aankoop van 300 ton dooizout. Deze voorraad zal in een silo gespoten worden. Deze hoeveelheid is even groot als de voorgaande jaren. Voor de aankoop wordt 24.000 euro voorzien. Er wordt bij firma’s uit Diegem, Meeuwen en Vorselaar ook een offerte gevraagd om in noodgevallen extra zout af te halen.

Tot 24 oktober 2011 

De sponsorloop rond het Schulensmeer voor de actie 11.11.11 van de sportdienst en dienstencentrum De Cirkel van Herk-de-Stad telde een recordaantal deelnemers, namelijk 93. Hun inschrijving en de opbrengst van de soepverkoop waren goed voor 565 euro. Het geld gaat naar een project in Peru.


In de Thiewinkelstraat in Lummen zijn vrijdag rond 14 uur twee auto's gebotst. Twee personen raakten daarbij lichtgewond. In de Oostereindestraat in Lummen is donderdag rond 10.45 uur een arbeider van de Vlaamse gemeenschap door een vrachtwagen aangereden. De 25-jarige man uit Gingelom raakte daarbij gewond.


Op de Hasseltsestraat in Herk-de-Stad is vrijdag rond 15.15 uur een 14-jarige fietser achterop een auto gereden. De jongen raakte daarbij gewond.


In de Gestelstraat in Lummen hebben twee verdachten woensdagavond geprobeerd om een woning binnen te dringen. De verdachten waren net over een hek aan het klimmen, toen ze door buurtbewoners werden betrapt. Het duo vluchtte uiteindelijk weg in een groene auto. Ook in de Molemstraat hebben onbekenden woensdagavond geprobeerd om een woning binnen te dringen. Ze slaagden niet in hun opzet. Of het om dezelfde daders gaat, is niet bekend. In Schulen in de Donderveldstraat is ingebroken in een leegstaand huis. Het is al de tweede keer in enkele weken tijd. Op het eerste zicht is er niets verdwenen. In de Rekhovenstraat in Lummen hebben dieven dinsdagochtend op twee plaatsen proberen in te breken. De bewoners van een huis hoorden vreemde geluiden rond tien voor twee. Ze zagen nog twee jonge kerels weglopen. Even verderop werd een deel van het huis doorzocht. Daar verdween een jeans. Niet ver van die straat, in de Larenstraat, zijn inbrekers wel in het huis geraakt. Ze hadden een gaatje geboord in een raamkozijn. Ze stalen geld, een handtas en een portefeuille.
 

Een bouwvakker die een plasje wilde gaan maken en de straat overstak, is gegrepen door een auto. Het ongeval gebeurde maandag rond drie uur in de namiddag in de Amandinaweg in Herk-de-Stad. De bouwvakker liep verwondingen op.


In Meldert in de Gyzevennestraat is maandagochtend ingebroken in een bestelwagen. Tal van werktuigen werden meegenomen.
De gemeente Lummen stort 5.0000 euro noodhulp voor de hongersnood in Oost-Afrika. Ook in het verleden stortte de gemeente 5.000 euro aan Haiti en Pakistan. In de toekomst zal een subsidiereglement voor noodhulp uitgereikt worden.


Op de jongste gemeenteraad van Lummen had Andre Camps van Vlaams Belang vragen bij de leegstand van de pastorie van Meldert. De vluchtelingen die er via het Sociaal Verhuurkantoor woonden zijn verhuisd naar de pastorie van Linkhout. Daar wonen nu 13 mensen. Camps vraagt zich af of dat wel verantwoord is. Burgemeester Luc Wouters stelde dat er in Meldert water door de vloer van de badkamer sijpelt. Volgens de ingenieur is er een probleem met de stabiliteit van de pastorie.


De Lummense meerderheid wil de oude jongensschool slopen. Op het gemeenteplein, links van het gemeentehuis bevinden zich nog drie gebouwen uit de 19de eeuw, of zelfs ouder. Twee ervan zullen allicht plaats moeten ruimen voor appartementen. In de Neerstraat werd de afbraakvergunning van het oude huis van Dokter Vanderhoeydonck geweigerd.


In Lummen is er een gemeentelijk reglement goedgekeurd om een vergunning af te leveren om een taxidienst te exploiteren. Momenteel is er nog geen taxidienst in Lummen, wel werden al 18 vergunningen afgeleverd voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Voor zo’n voertuig moet jaarlijks een belasting van 250 euro betaald worden.


Mensen in Genk en Lummen werden de afgelopen weken geregeld geconfronteerd met telefonische aanvragen voor het plaatsen van een alarminstallatie. Opmerkelijk is dat de bewoners op de plaatsen waar ze niet zijn ingegaan op het voorstel, net nadien werden geconfronteerd worden met een inbraak of een poging tot inbraak. Of het gaat om toeval of om criminele handelingen is niet duidelijk. Mensen die geconfronteerd worden met een inbraak en voordien gecontacteerd werden door een firma die een alarminstallatie wil plaatsen melden dat best aan de politie.


Onbekenden zijn woensdagnacht rond 2u30 het Griekse restaurant Vangelis op de grote Baan in Lummen binnengedrongen. Ze hebben de kassa leeggehaald. Hoeveel geld ze precies buitmaakten is niet bekend. Maar het gaat om een aanzienlijke som. Daarnaast gingen de inbrekers er vandoor met een fototoestel, handtassen en wat drinkgeld.


De brandweer van Diest moest donderdagavond een schouwbrand gaan blussen aan een woning in de Kauwplasstraat in Loksbergen. De bewoners hadden na hun terugkeer uit vakantie, de verwarming aangezet. De rookschade bleef beperkt tot de technische ruimte van de woning.


Vijf van de tien windmolens langs de E314 in Halen zijn deze week aangesloten op het electriciteitsnet. Het gaat om de molens van Limburg Wind(t) ten zuiden van de autosnelweg. Ze leveren samen genoeg stroom voor het verbruik van 7.000 gezinnen.

Tot 31 oktober 2011 

Vorige vrijdag is het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg gestart met de laatste cruciale fase van de omvorming van het Klaverblad in Lummen naar een conflictvrije verkeersturbine. Zowat 150 mensen zullen op vier dagen en vijf nachten liefst vier bruggen afbreken. Daarna worden twee nieuwe brugdekken in de E313 geschoven. Woensdagochtend om 5 uur wordt de turbine volledig opengesteld. Het zijn in elk geval spannende dagen, want tijdens deze laatste fase van de omvorming van het Klaverblad worden ook de grootste werken uitgevoerd. De twee bruggen die naast de Boudewijnsnelweg werden gebouwd, worden met vijzels en kabels op een glijplaat voortgetrokken. Ze zijn 40 meter breed, 50 meter lang en elke brug weegt 13.000 ton. Eenmaal dat deze bruggen op hun definitieve plaats liggen, wordt het wegdek op de E313 heraangelegd en ook de verbindingen onder de bruggen. De komende maanden wordt dan nog gewerkt aan de nieuwe verlichting. In het voorjaar zal de aannemer tijdens verschillende weekends ook nog nieuw asfalt aanleggen op de E313 en de E314.


Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag in twee huizen in de Zepbrugstraat in Halen proberen binnen te dringen. Ze raakten niet verder dan de deur omdat de bewoners wakker schrokken. In de Panovenstraat werd diezelfde nacht een handtas uit een huis gestolen.
In de Sint-Annastraat in Lummen hebben onbekenden vrijdagnacht twee buitenspiegels van een wagen gestolen. De diefstal is zaterdagochtend vastgesteld.


Op de werf in de Rozedelstraat in Halen hebben twee Polen zondagochtend zand gestolen. Een man en een vrouw waren zand aan het inladen toen ze betrapt werden door het veiligheidspersoneel dat de windmolens in opbouw bewaakt. De dieven zijn weggereden met een wagen met Poolse nummerplaat. Op Oppum in Herk-de-Stad hebben onbekenden zaterdag een carport met olie besmeurd.


Op de hoek van de Groenstraat en de Sportweg in Lummen is een aannemer begonnen met de bouw van een nieuwe gemeentelijke bibliotheek, vijf appartementen en een polyvalente commerciële ruimte van 300 vierkante meter. Er worden ook 40 parkeerplaatsen voorzien. Om het verlies aan parking rond het sportcomplex te compenseren komt er binnenkort een nieuwe parking bij achter de Lidl.


Na bijna 15 jaar leegstand is de pastorie van Zelem gisteren opnieuw in gebruik genomen. De vzw De Pastorie heeft het gebouw met steun van de stad Halen en Europa een opknapbeurt gegeven. Als ontmoetingscentrum krijgt het gebouw opnieuw een functie voor de gemeenschap. De gelijkvloerse verdieping is als herberg ingericht. Binnen is er plaats voor 60 personen en buiten is er een terras. Op de eerste verdieping kunnen verenigingen terecht in twee vergaderzalen en een polyvalente ruimte. Op de zolder is een appartement met twee slaapkamers ingericht. Dat is voor toeristen beschikbaar.


De Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen wil de oude jongensschool in de Ketelstraat in Lummen slopen om een sociaal bouwproject te realiseren. Vele Lummenaren vinden het erg dat het mooie Sint-Jozefsblok zal verdwijnen. Zij vinden dat het beter kan blijven om het bijvoorbeeld ter beschikking te stellen van verenigingen of andere instanties, bijvoorbeeld een kunstacademie. Nog tot 3 november kunnen tegen de afbraak bezwaren worden ingediend.


LDD neemt niet meer deel aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Diest. Enig LDD-gemeenteraadslid en lokaal partijvoorzitster Nathalie Theys heeft meegedeeld dat de partij niet meer deelneemt aan de verkiezingen. Theys maakte voor Open Vld haar debuut in de politiek na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. Ze werd meteen schepen van Jeugd. In 2006 verhuisde ze met Vld naar de oppositie en in 2007 stond ze aan de wieg van LDD-Diest.


De brandweer van Herk-de-Stad is dinsdagavond rond 17.45 uur moeten uitrukken voor een schouwbrand in de Grotestraat. Het vuur was snel geblust en de schade aan de woning bleef beperkt.


Bij een ongeval in Gestel is een 25-jarige kleuterleidster uit Koersel gewond geraakt. Haar auto begon te slippen nadat ze over de brug van de Boudewijnsnelweg was gereden en daarna aan verkeersgeleider een scherpe bocht moest nemen. Het is de derde auto in amper 2,5 maand die in de voortuin van de bewoners aan de Gestelstraat belandde. Er wordt daar veel te snel gereden volgens de buurtbewoners. In de Stationsstraat in Zelem is woensdag rond 10u45 de 82-jarige bestuurder uit Zelem overleden. De man kreeg een beroerte, waarna hij met zijn wagen van de weg geraakte en tegen een boompje tot stilstand kwam. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar de man overleed ter plaatse.


Over enkele dagen zal de nieuwe kerktoren van Meldert uit de grond rijzen. De toren is wellicht tegen de zomer van 2012 klaar. Een betonnen kelder werd reeds gegoten en gisteren werden de welfsels gelegd. De nieuwe kerktoren zal bestaan uit een staalstructuur die met panelen wordt bekleed. De buitenste laag bestaat uit cortenstaal. Die aanvankelijk grijze platen zullen op natuurlijke wijze oxideren. Zo krijgt de toren de kleur van ijzerznadsteen en het uitzicht van een eeuwenoud gebouw.


De wijken Gestel en Laren in Lummen hebben negen jaar geleden een buurtinformatienetwerk opgericht, toen in hun buurt een ware inbrakenplaag woedde. Bij de twee netwerken zijn 232 inwoners aangesloten. Voor zo’n 6 euro per jaar krijgen ze binnen de twee minuten na een inbraakmelding een telefoontje. Op dat komt de hele buurt in beweging, zo steken mensen het licht aan en kijken ze naar buiten. Daders maken zich dan snel uit de voeten. Sinds de oprichting van de netwerken zijn er nog nauwelijks inbraken.