Tot 05 september 2011 

Gouverneur Herman Reynders heeft de klacht van oppositieraadslid Peter Grommen over de werken in de Bovenstraat in Lummen verworpen. Dat heeft burgemeester Luc Wouters donderdag zelf bekendgemaakt. Begin maart liet burgemeester Wouters in de Bovenstraat 200 ton zeefzand storten. De gemeentelijke weg, die in natuurgebied Willekensberg overgaat in een aarden weg, werd daarna als toegangsweg gebruikt voor de vele paardenvrachtwagens voor de jumping van Lummen. Het reliëf van de bodem en de aard en de functie van het terrein werden niet gewijzigd, en dus waren de werken vrijgesteld van vergunning volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zegt Wouters. In Lummen ontstond grote commotie, omdat de burgemeester op eigen houtje had gehandeld, en omdat kleine hoeveelheden asbest werden aangetroffen. Onderzoek door het VITO wees uit dat er geen acuut gevaar voor de volksgezondheid was. De gouverneur heeft nu alle argumenten weerlegd. Op het niveau van de gemeente, en wat materiaal, financiën en de regeling voor overheidsopdrachten betreft, was alles in orde, bevestigt het provinciebestuur. Raadslid en klager Peter Grommen is niet overtuigd. De voltallige Lummense gemeenteraad oordeelde op 1 stem na dat het bestuur wel degelijk een fout had gemaakt. Over het solo-optreden van de burgemeester wordt er nu ook niets verteld, aldus Grommen.


Bij de politie is donderdag rond 20 uur een brand in de Geelstraat gemeld, vlakbij een duivenlokaal. Ter plaatse bleek het te gaan om snoeiafval dat op een perceel in brand werd gestoken. De eigenaar van de grond werd gecontacteerd.


Vijf Limburgse probleemjongeren, van wie er vier uit de halfgesloten instelling van Mol komen, worden vanaf half september opgevangen in het begeleidingsinternaat van Sint-Ferdinand in Lummen. Dertien opvoeders krijgen momenteel een specifieke opleiding. In het begeleidingsinternaat aan de Wijngaardstraat kunnen een 40-tal jongeren met opvoedings- en gedragsproblemen terecht. Vanaf september loopt het GES+-project. Dat staat voor Gedrags- en Emotionele Stoornis, en het plusje voor extra “moeilijke” jongeren. De vijf jongeren zullen worden opgevangen in het bestaande internaat tegenover de OCMW-gebouwen in de Wijngaardstraat. Momenteel wordt een omheining geplaatst rond een pleintje waar kan gevoetbald worden. Er wordt ook veiligheidsglas geplaatst. De vijf jongens zullen een strikt individuele aanpak krijgen. Als het een succesverhaal wordt, kan dit project eventueel nog worden uitgebreid.


Onbekenden hebben dinsdagnacht de kluis uit de voetbalkantine van Herk FC in de Pikkeleerstraat gestolen. De safe, met daarin minstens 1.000 euro, werd volledig uitgebroken. De daders forceerden drie deuren aan de achterkant van de kantine. Vervolgens probeerden ze met een slijpschijf om de kluis te openen. Toen dat mislukte, hebben de daders de safe volledig uitgebroken. Met een kruiwagen hebben ze de kluis naar de overkant van de straat gebracht. Vermoedelijk zijn de daders met de fiets gevlucht, want in de buurt van de kruiwagen werden bandensporen gevonden. Normaal staat het alarm altijd aan. Wellicht is iemand dat dinsdagavond vergeten in te schakelen. De club is nu van plan om bewakingscamera’s te plaatsen. Het labo kwam gisteren ter plaatse voor een sporenonderzoek.


Diest krijgt een nieuwe cultuurtempel met fuifzaal. Het complex, dat momenteel aan de Nijverheidslaan wordt opgetrokken, opent in december de deuren. Met de bestaande accommodatie op het begijnhof maakt het nieuwe complex een verdubbeling van het aantal culturele producties per seizoen mogelijk. Vanaf nu tot eind september kan idereen ideeën opperen voor de naam van het complex. Voorstellen indienen kan ondermeer online op de site www.nieuwenaam.be . De groep Arid zal op zaterdag 17 december om 20 uur de grote zaal van het complex inspelen.


In de Lievevrouwkenbosstraat in Lummen hebben koperdieven maandag zo'n tweehonderd meter elektriciteitskabels gestolen. Op het Gemeenteplein in Lummen is vorige week zaterdagmiddag ingebroken in een wagen. In de Bergstraat in Lummen hebben onbekenden zaterdagochtend de deur van een woning geforceerd. In de Rozedelstraat in Halen zijn onbekenden maandagnacht een windmolen in opbouw binnengedrongen. De deur van de windmolen was geforceerd. Er werd niets buitgemaakt.


In de Beerbosstraat in Herk-de-Stad hebben onbekenden namaakvuurwerk uit een tuinhuisje gestolen. Het vuurwerk zonder kruit lag daar opgeslagen om rond de eindejaarsperiode te vullen met kruit en te verkopen. De diefstal werd dinsdag vastgesteld. Onbekenden zijn dinsdagnacht een werfkeet op de Grote Baan in Herk-de-Stad binnengedrongen. Ze gingen ervandoor met een boormachine en slijpschijf.
Bij de politie zijn vrijdagochtend twee inbraken in huizen in Lummen gemeld. In de Bovenstraat braken dieven de nacht voordien de deur van de veranda open. Uit het huis werden de autosleutels, de handtassen, gsm en portefeuilles meegenomen. Later reden de dieven weg met de auto van de bewoners. De tweede inbraak werd in de Hemelrijkstraat vastgesteld. Daar werd de achterdeur opengebroken. De dieven haalden de inboedel overhoop. Ze stalen ondermeer een laptop en een portefeuille.

Tot 12 september 2011 

Lummen stapt naar de Raad van State om de milieuvergunning van mortel- en betoncentrale Everaerts in Linkhout aan te vechten.  De deputaie en minister Schauvliege hebben wel een milieuvergunning afgeleverd. De vergunning vervalt dit jaar en de gemeente Lummen wil geen nieuwe afleveren. De gemeente wil al 15 jaar dat het bedrijf verhuist naar de industriezone aan het Albertkanaal. 

Ronald Janssen uit Loksbergen wil totaal niet in beeld gebracht worden tijdens zijn assisenproces in Tongeren. Dat maakte persrechter Nico Snelders vrijdag bekend tijdens een druk bijgewoonde persconferentie over het verloop van het proces. Het proces zal mogelijk tot en met 21 oktober duren. Voor het proces geldt een verhoogd veiligheidsrisico, maar meer details daarover zijn niet bekend gemaakt. De mensen die het hof van assisen binnen mogen, zullen gescreend worden. De assisenvoorzitter wordt Michel Jordens, die ook het proces van de parachutemoord leidde. Het proces van Janssen, die terechtstaat voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, start op dinsdag 20 september met de samenstelling van de jury. Op 23 september begint het eigenlijke proces.

.Vlaams Belang verdwijnt uit de gemeenteraad van Herk-de-Stad. Michel Laenen, de enige verkozene, stapt uit de partij en zetelt voortaan als onafhankelijke. Hij heeft genoeg van de aanhoudende perikelen en de interne ruzies binnen de partij, maar een overstap naar een andere partij is voor hem op dit moment niet aan de orde.


Halen vraagt 5 hectare bijkomende industriegrond. Dat schrijft de stad in haar advies over het ruimtelijk structuurplan voor Limburg. Bijkomende industriegrond is in Halen alleen mogelijk binnen de driehoek van de Zittaardstraat en de Stadsbeemd. Met de bijkomende industriegrond komt de stad tegemoet aan de vraag van bedrijven naar uitbreidingsmogelijkheden en nieuwe vestigingsplaatsen.


De gemeente Lummen heeft bij de provincie klacht ingediend tegen buurgemeente Herk-de-Stad. Herk wil namelijk de Beckersvaart langs het Schulensmeer, tussen het kruispunt met de Neerstraat tot aan het pompgemaal in het Schulensbroek, voor doorgaand verkeer naar Linkhout sluiten. Lummen vreest ernstige hinder voor de hulpdiensten en een toename van sluipverkeer in de Lummense woonwijken. Herk-de-Stad begrijpt de commotie van Lummense kant niet. Herk zegt dat het autoverkeer niet te rijmen valt met de vele fietsers op dat traject. De weg maakt namelijk deel uit van het fietsroutenetwerk. Lummen overweegt nu om, naast de klacht bij de provincie, ook klacht in te dienen bij de rechtbank. Het schepencollege van Herk-de-Stad is overigens niet bevoegd, de beslissing moet in de Herkse gemeenteraad worden genomen. Herk wil nu over de zaak eerst met Lummen aan de tafel gaan zitten, dat is voorzien op 20 september.


Bijna twee jaar na de sluiting gingen dit weekend in Berbroek officieel de KSJ-lokalen weer open. Zaterdagavond was er de opening van het jeugdcafé en zondagmiddag kon iedereen een kijkje nemen in het gebouw en voor de animatie was er ondermeer een Vlaamse kermis. Midden oktober 2009 verhuisde de KSJ tijdelijk naar de kantine van voetbalclub BS Sport. Nu is het complex dus klaar. In het bestaande gebouw zijn elektriciteit, ramen en deuren vernieuwd. Er is nieuwe vloer gelegd, isolatie gestoken, samen met een ander plafond met dakkoepels en spots. Tegen het bestaande gebouw is de nieuwe polyvalente zaal opgetrokken. Buiten is een nieuwe speelruimte aangelegd.


Een 20-jarige Tsjech is door de Hasseltse rechtbank veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf wegens verschillende diefstallen in Hasselt, Lummen en Halen. Hij stal in totaal zo'n 500 euro, vijf uurwerken en een gsm. De feiten vonden onder meer plaats in de opvangcentra waar hij verbleef. De dief werd eind 2009 op heterdaad betrapt in Hasselt, waar hij een handtas probeerde te stelen. Daar gedroeg hij zich bovendien agressief tegenover een politieagent. De man bekende de feiten. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding.


Op de Oude Tramweg in Herk-de-Stad is donderdagmiddag een laptop uit een wagen gestolen. Op de carpoolparking in Lummen is ingebroken in een Duitse wagen. De inbraak werd vrijdagochtend vastgesteld.


De stad Halen heeft het afgelopen jaar voor haar gewone werking 10,3 miljoen euro uitgegeven, maar ze ontving ook geld, namelijk 11,1 miljoen euro. Dat kwam vooral uit belastingen. De stad boekt dan ook een overschot van 810.000 euro. Dat blijkt uit de rekening van 2010, die op de gemeenteraad meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd.


Een man uit Herk-de-Stad is maandagochtend gewond geraakt bij een ongeval op de Grote Baan in Donk.
De voetganger werd er rond 6.30 uur door een auto aangereden.

Tot 19 september 2011 

Na drie maanden sluiting is zaterdag de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk van Halen-centrum opnieuw open. De stabiliteit van de stelling voor de torenwerken is opnieuw gegarandeerd. De toren staat sinds begin november vorig jaar in de steigers. Hij krijgt een opknapbeurt van 1 miljoen euro. In juni werd vastgesteld dat de stelling niet stabiel was. De werken om die stabiliteit te garanderen zijn nu afgerond, zegt schepen van Openbare Werken Erik Van Roelen. Daardoor is de kerk voortaan terug toegankelijk voor het publiek.


De brandweer is donderdagochtend uitgerukt voor een gaslek in de Molemstraat in Lummen. Momenteel wordt daar gewerkt aan het nieuwe klaverblad. De brandweer kon het lek voorlopig dichten. De diensten van Infrax werden op de hoogte gebracht.


Bij de politie is dinsdag een inbraak in een leegstand pand in de Donderveldstraat in Schulen gemeld. Of er iets is verdwenen, was onduidelijk. In de Karestraat in Zelem zijn dieven vrijdagavond binnengedrongen via een openstaande venster. De inbraak werd even voor 21 uur vastgesteld. In de Decosterstraat in Zelem is woensdagavond een inbraak in een huis vastgesteld. De dieven drongen binnen via een raam op de eerste verdieping. Wat er precies werd gestolen, is nog onduidelijk.


Maandagavond is er opnieuw een ongeval gebeurd op het kruispunt van afrit 26 en de 6-Septemberstraat in Lummen. Een man uit Leopoldsburg kwam van Tienen van een garage waar hij aan 2 pk’tjes werkt. Hij botste op een Hongaars koppeltje dat in Engeland woont. Zij waren op weg naar hun thuisland. Beide auto’s verloren heel wat olie. Omdat heel wat auto’s door de smurrie hadden gereden, moesten brandweermannen over een afstand van ruim 50 meter absorberende korrels strooien. De man uit Leopoldsburg raakte lichtgewond. Hij vroeg zich af of zijn 30 jaar oude 2 pk nog te redden valt. Sinds zijn twaalfde werkt hij al aan dat type auto’s en hij reed nooit met een ander type auto.


Twee mannen uit Diest zijn maandag voor de Leuvense correctionele rechtbank verschenen voor het aanvallen van de 61-jarige topchef Felix Alen. De kok liep daarbij een wervelbreuk op en is nog steeds werkonbekwaam. Het incident deed zich voor toen Felix Alen begin dit jaar een horecazaak uit Diest buitenwandelde. Alen zag vlakbij twee mannen tegen een auto plassen en sprak hen daarover aan. Daarop vielen zij de kok aan. Zelfs toen hij reeds op de grond lag, bleven ze doortrappen en slaan. De topchef is nog steeds werkonbekwaam en liep mogelijk blijvende invaliditeit op. De rechtbank was van oordeel dat er een maatschappelijke enquête moet worden uitgevoerd in verband met het opleggen van eventuele probatiemaatregelen en een werkstraf. Op 12 maart volgend jaar wordt de zaak verder gezet.


Door de blauwalgen kon zondag de negentiende editie van de “Doortocht van het Schulensmeer” niet georganiseerd worden. De wedstrijd, georganiseerd door de Lummense duikersclub LDL, telde normaal gezien mee voor het Belgisch Kampioenschap. Bijna de hele zomer lang waren watersporten, water- en strandrecreatie verboden op het Schulensmeer door blauwalgen.


Vorige vrijdag is monseigneur Léonard aangekomen in het dekenaat van Diest. De aartsbisschop arriveerde in het kader van een tiendaags verblijf in het Diestse dekenaat. Dat telt in totaal 32 parochies in de gemeenten Diest, Bekkevoort, Tielt-Winge, Scherpenheuvel en Kortenaken. Daarvan wil men er 19 een bezoek brengen. Het programma zal zeer uiteenlopend zijn. Zo worden er ondermeer scholen bezocht, maar ook rustoorden, een psychiatrische instelling, en de monseigneur zal ook aanwezig zijn bij een fanfareconcert en op een plaatselijk mosselfeest. De Diestse deken heeft de stresserende taak om het schema ongelooflijk strak te houden. Deken Van Meerbergen is vooral opgetogen dat het bezoek de aartsbisschop dichter bij de mensen brengt.


Bij de stormen in augustus is er opnieuw veel schade aangericht aan de bomen in park Olmenhof in Herk-de-Stad. Op gemeenteraad interpelleerde Karolien Grosemans van de oppositie naar de toestand van de bomen in het Olmenhof. En Grosemans vroeg wat er gedaan wordt om een drama bij bijvoorbeeld Rock Herk te voorkomen. De meerderheid beloofde daarop dat ze testen naar de toestand van de bomen zal laten uitvoeren.


Gevaarlijke verkeerssituaties en/of onduidelijke verkeerstoestanden in Herk-de-Stad, die tot ongevallen aanleiding kunnen geven, kan je vanaf nu signaliseren op de speciale website www.veiligverkeerherk.be. Bezoekers kunnen daar ook stemmen op de verkeerssituatie die zij het liefst opgelost zien. Op basis van de verzamelde gegevens zal er tegen begin volgend jaar een samenvatting met aanbevelingen worden uitgewerkt en overhandigd aan het gemeentebestuur van Herk-de-Stad.


Ronald Janssen wordt verdacht van twintig verkrachtingen. Dat is twee keer zoveel dan tot nu toe gedacht. Dinsdag gaat het assisenproces tegen Janssen van start in Tongeren. Hij moet zich verantwoorden voor de moorden op Shana Appeltans, Kevin Paulus en Annick Van Uytsel. Janssen heeft echter ook allerlei verkrachtingen en pogingen tot verkrachting tussen 2001 en 2010 op zijn kerfstok. Volgens een Coreliokrant hebben de Hasseltse speurders nog zo'n 20-tal onopgeloste zedenfeiten aan hem kunnen linken. De man zal zich hiervoor voor de correctionele rechter moeten verantwoorden, maar het is nog niet zeker wanneer dat proces van start gaat.


Herk-de-Stad kent voortaan een premie van 20 euro per maand toe aan elk kind tussen 0 en 30 maanden. De lokale afdeling van de Gezinsbond is vragende partij voor een kindpremie in de vorm van een aanvullende kinderbijslag. Het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt, is de laatste tien jaar verdubbeld. De steun komt voor Herk-de-Stad neer op een bedrag van meer dan 80.000 euro per jaar.


Maandagavond zijn een 24-jarig meisje uit Halen en haar Marokkaanse vriend uit Hasselt verongelukt. Ze waren op weg naar Marokko, toen hun auto op de A10 tussen Orleans en Bordeaux in de staart van een file werd aangereden door een vrachtwagen. Maandagavond trok er een zware regenbui over de streek. Een trucker die achter hun auto reed, moet die file ter hoogte van de wegenwerken te laat hebben opgemerkt. Hij boorde zich met hoge snelheid in de rij aanschuivende wagens op de versmalde rijstroken. De klap was zo hevig dat verschillende auto’s werden weggeslingerd. De Peugeot van het Limburgse koppeltje bevond zich net in de staart van de file en belandde enkele meters lager in een talud. Brandweerlui moesten de slachtoffers uit de totaal verhakkelde wagen bevrijden. Voor het meisje uit Halen kon geen hulp meer baten. Zij stierf op de plaats van het ongeval. Haar Marokkaanse vriend bezweek dinsdag aan zijn verwondingen. In de richting van Bordeaux was de A10 plaatselijk versmald door wegenwerken.


Op de Grote Baan in Herk-de-Stad botsten woensdagnamiddag een auto en een bestelwagen. Het ongeval gebeurde omstreeks half drie ter hoogte van het kruispunt met de Theophile Donnestraat. Een auto die de Grote Baan wilde opdraaien werd in de flank gegrepen door een bestelwagen. De 46-jarige bestuurster en haar 17-jarige dochter uit Donk raakten allebei lichtgewond. De bestuurder van de bestelwagen had zijn pols geforceerd, in een poging om zijn stuur nog om te gooien.

Tot 26 september 2011 

War Visitors Linkhout heeft zaterdag 17 september de oorlogskapel van Linkhout opgeknapt. Eerder die week werd het dak gerestaureerd en zaterdag werden er bomen en struiken gerooid die de oorlogskapel aan de Mierenbergstraat na jaren overwoekerden. In die kapel zitten onderdelen van een op 21 februari 1945 neergestorte bommenwerper. War Visitors Linkhout bestaat sinds vorig jaar. Ze bezoeken oorlogsmusea en plaatsen hun belevenissen en vondsten over wat er zich tijdens de oorlog afspeelde in Linkhout op hun website. Het monument werd in 1983 ingehuldigd. Eugène Jacobs had het opgetrokken met onderdelen van het landingsgestel van een Lancaster. In 1945 stortte die bommenwerper precies op deze plaats neer. Zes bemanningsleden sneuvelden, enkel de piloot kon zich redden met zijn parachute. Hij is ondertussen 87 jaar en hij vindt het geweldig dat het monument wordt gerestaureerd. Meer info vind je uiteraard ook op de website van warvisitorslinkhout: www.warvisitorslinkhout.be


De eenheid tussen sp.a en Open Vld in het schepencollege van Herk-de-Stad is totaal zoek. De sp.a heeft dinsdag de belangrijke bevoegdheid Openbare Werken afgenomen van Open Vld’er Mark Vanleeuw. Omdat hij die bevoegdheid gebruikte om politieke spelletjes te spelen, al een jaar lang, zegt eerste schepen Magda Ramaekers die voortaan voor Openbare Werken bevoegd is. Directe aanleiding zijn werken voor de aanpassing van de waterleiding op het kruispunt Neerstraat – Sint-Jorislaan in Schulen, om zo wateroverlast te voorkomen. Het schepencollege van 30 augustus gaf officieel groen licht om dat dossier op de gemeenteraad van 12 september te behandelen. Burgemeester Pauly heeft daar echter persoonlijk een stokje voor gestoken zegt Mark Vanleeuw. Nochtans werd het punt met een volstrekte meerderheid goedgekeurd, dus ook met stemmen van de sp.a. Zowel sp.a al Open Vld verwijten elkaar nu politieke spelletjes. Naast de bevoegdheid Openbare Werken werden ook de bevoegdheden van burgemeester Danny Pauly en van alle schepenen, behalve Gert Vandersmissen, gewijzigd.


Het gemeentebestuur van Lummen biedt sinds 1992 buitenschoolse opvangplaatsen voor kinderen van 2,5 tot en met 12 jaar, verdeeld over meerdere opvanglocaties. Eind 2010 werden in Linkhout prefabunits geplaatst om de opvangcapaciteit er te verdubbelen, zegt schepen Betty Luyten. En dit najaar opent in Genenbos een nieuwbouw voor de opvang van 53 kinderen, maar ook in de andere opvanglocaties in Meldert, Geneiken en Lummen worden voortdurend de normen en richtlijnen aangepast zegt de schepen. Lummen scoort zeer hoog in de statistieken. In Vlaanderen zijn er gemiddeld 5,3 opvangplaatsen per 100 kinderen tussen 3 en 12 jaar. In Limburg ligt dat gemiddelde iets hoger met 8 plaatsen per 100 kinderen. Lummen scoort dubbel zo goed met 16,2 opvangplaatsen per 100 kinderen. Het Lummense initiatief is bovendien het zesde grootste van Limburg.


De inwoners van Herk-de-Stad kregen vandaag een brief en folder in de bus over de kostprijs van het afval. Nu het pact met de Vlaamse overheid omtrent de huisvuilbelasting afloopt, moeten het gemeentebestuur en de inwoners terug instaan voor de kosten. De huisvuilbelasting werd in 2009 en 2010 niet geïnd, omwille van het fiscaal pact dat de Vlaamse overheid sloot met de gemeenten. Dit pact loopt nu echter af, en daardoor moeten de gemeenten en de inwoners opnieuw belasting op afval betalen. Zo moeten de Herkenaren opnieuw 55 euro huisbelasting betalen, hetzelfde bedrag als vroeger in vele andere gemeenten. De kosten liggen echter hoger dan 55 euro. Limburg.net wilt nu de inwoners van Herk-de-Stad informeren over de reële kost van afval. Vandaag kregen de inwoners een brief en een folder met een aanrekening van de huisvuilbelasting.De Open Vld van Herk-de-Stad organiseerde zaterdag een actie samen met senator Nele Lijnen aan het containerpark in Herk-de-Stad. De partij bedankte de parkbezoekers vanaf 10.30 uur voor hun recyclage-inspanningen met een gadget.


De politie West-Limburg heeft de afgelopen twee weken op 42 plaatsen binnen de politiezone snelheidscontroles uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat vooral in de Meldertsestraat in Halen en in de Pastorijstraat in Herk-de-Stad snel wordt gereden. Telkens was bijna twintig procent van de gecontroleerde voertuigen in overtreding. Op de gewestweg N2 reed een chauffeur bijna 130 km/u waar maar 70 km/u is toegestaan. De politie West-Limburg benadrukt dat de snelheidscontroles onverminderd doorgaan.


In de Pastoor Frederickxstraat in Lummen hebben onbekenden vrijdagochtend rond 5.30 uur ingebroken in een busje. De dieven gingen ervandoor met een gps. In de Zandstraat in Lummen hebben onbekenden woensdagnacht op twee plaatsen ingebroken. In de eerste woning boorden ze een gaatje in het raam, waarna ze het huis binnendrongen en twee gsm's, een laptop, fototoestel en juwelen buitmaakten. Even later sloegen de dieven opnieuw toe in de Zandstraat. Ze maakten nog een handtas, laptop, computer en sportschoenen buit. In de Pastoor Wintersstraat hebben onbekenden twee betonmolens gestolen. De diefstal werd woensdag vastgesteld. In de Kerkevennestraat in Linkhout hebben dieven op een bouwwerf isolatie gestolen. De diefstal werd maandagochtend ontdekt.


Uit een vrachtwagen die in de Vandermarckestraat in Lummen geparkeerd stond hebben dieven de brandstof gestolen. De feiten werden maandag bij de politie gemeld. Bij de politie is dinsdag een inbraak in een leegstand pand in de Donderveldstraat in Schulen gemeld. Of er iets is verdwenen, is onduidelijk. Op de Staatsbaan in Halen is vorige week zaterdag rond 11 uur een inbraak in een woning vastgesteld. Wat de daders buitmaakten, is nog onbekend. Met een steen hebben indringers dinsdag een ruit van een huis in de Vinnenhoekstraat in Zelem verbrijzeld. Ze raakten niet binnen.


De kinderen van vrije basisschool De Schuit van Schulen zijn volop bezig met de voorbereiding van de musical die ze op 25, 26 en 27 november op de planken brengen. In de Sint-Jan de Doperkerk staan de kinderen dan op de planken met 'The Lion King'. Ze krijgen daarvoor ondersteuning van het Herkse gemengde koor 'Laetare Musica', van volksdansgroep Harlekijn en van de ouderraad van de school. Kaarten zijn te koop op nummer 0470/55.64.47.


Tijdens werken aan het gemeentehuis van Halen heeft een aannemer donderdag rond 13.30 uur een gasleiding overgetrokken. Brandweer Diest kwam ter plaatse en enkele mensen werden uit hun woning geëvacueerd. De brandweer legde een nevelgordijn aan rond het lek, waarna Infrax ter plaatse kwam om de leiding te herstellen. Na een uurtje was het lek gedicht. Niemand raakte gewond.


In de Maria van Loonstraat in Lummen zijn onbekenden dinsdagnacht de kantine van voetbalclub Lummen VV binnengedrongen. De daders forceerden dinsdagnacht het traliewerk van een van de ramen, waarna ze de kantine binnendrongen. Met behulp van tangen, schroevendraaiers en een slijpschijf hebben ze geprobeerd om de kluis open te breken. De inbrekers hebben vervolgens alle gebouwen doorzocht, maar maakten niets buit. Tijdens de inbraak dronken de dieven zes flesjes frisdrank, die ze na afloop gewoon achterlieten. De politie heeft nu DNA-stalen genomen. Hopelijk kunnen de daders zo worden geïdentificeerd. Ze hebben trouwens ook heel wat werkmateriaal en een koevoet laten liggen. Het is al de derde inbraak bij Lummen VV in amper zes weken tijd. Ondanks de beperkte buit loopt de schade voor Lummen VV in de duizenden euro’s. Zo is ondermeer de kluis vernield. Die krijgt men zelfs met de sleutel niet meer open. Daarnaast moeten enkele sloten en het traliewerk worden vervangen.


Niemand was voorbereid op de Ronald Janssen die vrijdagnamiddag het woord heeft genomen tijdens zijn assisenproces in Tongeren: huilend, met verstikte stem en vol wilde verhalen. Zo zou een dronken Annick Van Uytsel vrijwillig met hem zijn meegegaan en was hij als brave buurman moegetergd door het lint gegaan. Het werd een woordenstroom van gekke theorieën en vreemde excuses. Zelfs geroutineerd assisenpleiter Jef Vermassen was stomverbaasd, zo’n bizar verhoor had hij in zijn lange carrière nog nooit meegemaakt. Zowat alle ouders en familieleden van de slachtoffers vluchtten weg uit de zaal bij het aanhoren van de verhalen. Alleen de mama van Annick kon het aan om de verhalen te trotseren. Ronald Janssen moest vrijdag antwoorden geven, maar liet de zaal met niets dan vragen achter.


Onafhankelijk raadslid Michel Laenen gaat op de extra Herkse gemeenteraad van 29 september uitleg vragen over de organisatie van het scholenduel Arena van kinderzender KZoom van VTM op 9 oktober. Op 28 augustus was KZoom al in Herk-de-Stad te gast en bedroeg het kostenplaatje 10.500 euro. Arena gaat ook nog eens 6.000 euro kosten en dat voor slechts drie scholen die aan de compititie deelnemen. “Grootheidswaanzin” zegt ook Open Vld-voorzitter Ludo Graulus over KZoom. Burgemeester Danny Pauly noemt het dan weer een gunstkoopje, Herk-de-Stad valt namelijk in voor een andere stad die forfait moest geven. Daardoor kost de deelname maar de helft van de normale prijs. En dat valt dan nog perfect binnen de budgetten voor projecten. KZoom Arena levert Herk een maximum aan publiciteit namelijk drie keer op TV, zo besluit de burgemeester.

banner