Tot 01 augustus 2011 

Achter het gemeentehuis van Lummen komt een nieuw administratief centrum van drie verdiepingen. Het bestaande gebouw wordt beperkt verbouwd. In de nieuwe centrale hal komen de diensten van het gemeentehuis en het OCMW, als schakel tussen het bestaande en het nieuwe gebouw. Om de bestaande gebouwen op dezelfde hoogte te brengen van de nieuwbouw zal het terrein worden afgegraven. Tussen het oude en nieuwe gebouw komt een loopbrug. In de nieuwbouw komen de publieksgerichte diensten met info en onthaal, bevolking en burgerlijke stand op de gelijkvloerse verdieping. De OCMW-personeelsleden die nu gehuisvest zijn aan de Meerlestraat krijgen een nieuwe vaste stek op de tweede verdieping. Op de derde verdieping komen de diensten leefmilieu en ruimtelijke ordening. De kantoorruimtes van het bestaande gemeentehuis worden voorzien voor de financiële dienst en de secretariaten. De derde uitbreiding van het gemeentehuis wordt er een met een sobere architectuur en de kleuren van het logo van Lummen. De bestaande parking achter het gemeentehuis zal verdwijnen. Voor de bezoekers komen er 11 parkeerplaatsen achter het gemeentehuis of ze kunnen parkeren op het Gemeenteplein.


Zaterdagnamiddag was een koe in rivier De Herk gesukkeld tussen de Stevoortweg en de Steenweg in Herk-de-Stad. De rivier was pas geruimd en de dijken zijn ruim vier meter hoog ter hoogte van de Gasterbosstraat. De brandweermannen van Hasselt en voorpost Herk-de-Stad vonden het dier na een zoektocht langs De Herk. Door de lage waterstand kon het dier door de bedding stroomafwaarts stappen. Via een zijbeekje raakte ze op eigen kracht uit het water. Samen met een politiepatrouille werd de koe afgeleverd in een weide van een nabijgelegen boerderij. Daarna gingen de agenten op zoek naar de eigenaar van het dier.


In de Gennepstraat in Halen is woensdagavond rond 19.30 uur een wagen tegen een gevel beland. De bestuurder uit Diest raakte daarbij gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht.
Het kantoor van VVV-Toerisme Herk-de-Stad wijzigt voor de zomervakantie zijn openingsuren. Tot eind augustus is het kantoor ook op zaterdag open, met name van 9 tot 16 uur. De rest van het jaar is het kantoor die dag gesloten. Als compensatie voor de bijkomende uren op zaterdag is het kantoor nu wel maandag volledig gesloten. Je kan er in de zomervakantie dus terecht van dinsdag tot zaterdag, telkens van 9 tot 16 uur.


In het hotel Drive-In langs de Staatsbaan in Halen heeft de zaakvoerder zondagavond oog in oog gestaan met een inbreker. De man was nog aan het werk in zijn bureau op de bovenverdieping. Beneden hoorde hij lawaai. Toen hij even later beneden aankwam stond er een jonge kerel in huis. Die vloekte nog even en sprong door het raam. Doordat de eigenaar op zijn kousen was, kon hij de dief niet achterna gaan. De dader was een jonge gast van een jaar of 25. Hij heeft twee portefeuilles gestolen en is nog altijd spoorloos.


Dieven zijn woensdagnacht de voetbalkantine van KVV Lummen binnengedrongen. De dieven gingen ervandoor met een flatscreen en digicorder. Op het industrieterrein van Lummen hebben onbekenden zaterdag geprobeerd om vrachtwagenbanden te stelen. De daders hadden hun buit al klaargelegd, maar werden vervolgens op heterdaad betrapt door een nachtwaker. De dieven zetten het zonder buit op een lopen.
In een bedrijf in de Wijngaardstraat in Lummen is maandagochtend een inbraak vastgesteld. De daders zouden de burelen hebben doorzocht. Op het eerste gezicht is er niets gestolen. In de Gasterbosstraat in Herk-de-Stad werd vrijdag de diefstal van een gras- en bosmaaier vastgesteld


Dinsdagnamiddag rond drie uur is een 83-jarige vrouw uit Lummen gewond geraakt bij een aanrijding op Lindekensveld. Een bestelwagen die de afrit van de snelweg verliet, had de fietsster niet opgemerkt. Hierbij werd de vrouw aangereden.

Tot 08 augustus 2011 

Het Lummense gemeentebestuur heeft een bouwvergunning gekregen voor een nieuwe bibliotheek. De nieuwbouw, die 2 miljoen euro zal kosten, wordt opgetrokken voor het zwembad, op de hoek van de Groenstraat en de Sportweg. Ruim een half jaar geleden is de aanvraag ingediend. Nu de bouwvergunning is afgeleverd, kunnen de werken spoedig starten, zegt burgemeester Luc Wouters. De Lummenaren wachten al lang op een nieuwe bibliotheek die voldoet aan alle moderne noden. Als alles naar wens verloopt, zullen de deuren in het najaar van 2012 openen. Tussen de bibliotheek en het huidige sportcomplex wordt aansluitend nog een parking voor 40 auto’s aangelegd.


Op de kerk van Schulen worden 15 zonnepanelen geplaatst. Goed voor 3.100 kWh per jaar en dat is minder stroom dan wat er nu verbruikt wordt zeggen voorzitter Toon Vanduffel en Piet Rymen van de kerkraad. De investering wordt ondermeer betaald met een gift van dokter Nestor Dufrane die in 2009 overleed. De gift dateert al van een tiental jaren geleden. De kerkraad heeft het geld belegd en die som wordt samen met eigen middelen gebruikt om de zonnepanelen te betalen. De kerk van Schulen is een echte groene kerk. Er werden ook kunstnesten voor zwaluwen gehangen en een kerkuilenkast en een ooievaarsnest geplaatst. Drie weken geleden heeft er nog een ooievaar twee nachten het kruis van de kerk overnacht.


Vorige week zaterdagochtend dreef er een houten paal in de Mangelbeek in Lummen. De dikke paal werd kort daarvoor geplaatst en de bewegwijzering voor mountainbikers moest zelfs nog worden aangebracht. Tijdens een maaibeurt van de wegberm van het zandstraatje dat de Schalbroekstraat met de Schulensebaan verbindt, kwam nog een verdwenen wandelpaaltje tevoorschijn.


Inwoners van Halen en Herk-de-Stad kunnen voor de aankoop van groencompost uitsluitend terecht op het containerpark van Halen. Groencompost is daar te koop voor 1 eurocent per kilo. Wie het product wil aanschaffen moet op het keuzemenu van de toegangscontrole aan de weegbrug “aankoop compost” aanduiden. Bij het verlaten ga je opnieuw op de weegbrug en wordt automatisch geregistreerd.


Voor de benoeming van een toezichter in de sporthal van Schulen heeft het schepencollege onterecht Eset Osmani, de nummer één van het examen, aan de kant geschoven. Dat zegt de provincie. De oppositie van N-VA/Nieuw had bij de provincie klacht ingediend tegen de benoeming van de nummer twee. Die behaalde op het examen 13 procent minder. Het is nu aan het stadsbestuur om de fout recht te zetten. Eset Osmani is van Kosovaarse origine en woont in Houthalen.


De Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk van Halen-centrum bleef ook dit weekend gesloten. Er is nog altijd geen groen licht om ze opnieuw laten open te gaan. Deze week komt er opnieuw overleg tussen de veiligheidscoördinator, de architect, de aannemer en de stad. Dat moet duidelijkheid brengen over de verdere planning.


Op het industrieterrein van Lummen hebben onbekenden zaterdag geprobeerd om vrachtwagenbanden te stelen. De daders hadden hun buit al klaargelegd, maar werden vervolgens op heterdaad betrapt door een nachtwaker. De dieven zetten het zonder buit op een lopen. In de Herkenrodestraat in Herk-de-Stad is dinsdagmiddag de diefstal van vijftien pakken isolatiemateriaal vastgesteld. Op Stadsbeemd in Halen hebben onbekenden een stelling aan een woning in aanbouw gestolen. Ze knipten daarvoor een metalen kabel stuk. De diefstal werd dinsdag bij de politie gemeld.


De 32-jarige veldrijder Tom Vanoppen werd betrapt op dopinggebruik en is dadelijk voor twee jaar geschorst. De veldrijder werkt al ruim twee jaar als redder in het Lummense zwembad en of dat voor hem ook consequenties zal hebben is niet duidelijk. Burgemeester Luc Wouters heeft uit de krant vernomen dat hij betrapt was op doping. Verder is de burgemeester niet op de hoogte van wat er gebeurd is. Tom is op dit ogenblik met vakantie en dat voor nog minstens een week. Het heeft weinig zin om nu vooruit te lopen op de feiten zegt Wouters, die eerst de ware toedracht wil kennen van de feiten. Tom Vanoppen werkt al minstens twee jaar voor de gemeente als redder. Hij is graag gezien door zijn collega’s en ook door de bezoekers van het zwembad.


Op de E314 in Lummen is woensdag rond 12.15 uur een wagen over de kop gegaan. De bestuurder was in slaap gevallen. De 48-jarige chauffeur uit Antwerpen raakte daarbij gewond en werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. In de Lancierstraat zijn maandagochtend rond 8 uur drie wagens gebotst. Daarbij vielen twee gewonden.

Tot 15 augustus 2011 

Disco-Press in Herk-de-Stad, al jaren de enige cd- en vinylplatenperserij in België, sluit voorlopig de deuren. De reden van het faillissement is nog niet duidelijk. Er lopen momenteel nog enkele rechtszaken. Als die achter de rug zijn komen we met het hele verhaal naar buiten zegt zaakvoerder André Willems. Of de deur definitief op slot gaat, kan hij nog niet zeggen. Hij vindt het nog te vroeg om hier een definitieve uitspraak over te doen. De problemen die aan de basis liggen van het voorlopige faillissement zouden voor tien procent te maken hebben met de populariteit van cd en vinyl op zich. Over de overige negentig procent wil de zaakvoerder pas communiceren zodra alles achter de rug is. Disco-Press startte in 1977 en sinds een kleine tien jaar het enige bedrijf in ons land dat nog vinylplaten perst.


Het recreatieverbod dat sinds 20 juli gold op het Schulensmeer wegens blauwalgen, is donderdag opgeheven. Uit de analyse van enkele waterstalen maandag bleek dat de veiligheidsnorm van 20 microgram per liter niet langer overschreden werd. Goed nieuws dus voor de talrijke watersporters die op het Schulensmeer komen kajakken, zeilen of surfen en hengelaars die van op een bootje vissen. Tot en met 26 augustus worden er van maandag tot vrijdag sportkampen op het water georganiseerd. De oorzaak van de blauwalgenplaag is ongekend. Blauwalgen scheiden giftige stoffen uit en zodra de concentratie te hoog wordt is waterrecreatie verboden.


Het stadsbestuur van Herk-de-Stad wijzigt de openingsuren van de dienst burgerzaken: tot eind augustus zijn ze niet open op woensdagnamiddag. Burgerzaken is, net als de andere stadsdiensten, open op maandag van 14 tot 19.30 uur, van dinsdag tot vrijdag van 8.30 tot 12 uur. Vandaag zijn alle diensten gesloten.


De twaalfkoppige jury voor het assisenproces van drievoudig moordenaar Ronald Janssen wordt op dinsdag 20 september samengesteld. Voor de jury zijn in totaal 120 Limburgers uitgeloot. Op vrijdag 23 september gaat het proces van start in Tongeren en leest openbaar aanklager Patrick Boyen de akte van beschuldiging voor. Voor het proces-Janssen worden mogelijk vijf weken uitgetrokken. Er worden 179 getuigen opgeroepen en er zijn in totaal 29 burgerlijke partijen. De voorzitter van het proces Janssen is Michel Jordens. Zijn bijzitters zijn de Tongerse rechters Niels Bollen en Joris Raskin. Naar verluidt zal Janssen zijn proces zelf bijwonen. Tot nu toe daagde hij nooit op voor zittingen van de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling. Hij liet zich altijd vertegenwoordigen door zijn raadsman. De 40-jarige leraar uit Loksbergen staat terecht voor de moorden op Annick Van Uytsel, zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus. Een arrest wordt in de laatste week van oktober verwacht.


Het provinciebestuur heeft donderdag een mileuvergunning afgeleverd voor negen nieuwe windturbines in Limburg. Dat kondigde gedeputeerde voor Leefmilieu Frank Smeets aan. De turbines zullen worden neergeplant in Hoeselt, Lummen en Beringen en moeten 9.000 gezinnen van groene stroom voorzien. In totaal werden drie dossiers behandeld. Ondermeer de NV Grepobel vroeg en kreeg een vergunning voor drie turbines langs het Albertkanaal in Lummen. Omdat die windmolens te dicht bij de geplande turbines van Limburg Win(d)t dreigden te komen, krijgt dat laatste bedrijf enkel een milieuvergunning voor twee van de gevraagde windturbines. Die zullen in Beringen worden gebouwd. Het vergunnen van de windturbines past perfect binnen de klimaatambities van Limburg. In het totaal heeft de provincie reeds 59 windturbines vergund.


Zelemnaar Benny Biesmans is vrijdag vertrokken naar Compostela. Hij gaat naar het bedevaartsoord in Spanje fietsen en ook nog eens de hele weg terug, allemaal ten voordele van Kom op tegen Kanker. De totale afstand van 5.000 km wil hij in 50 dagen afleggen.


Een 42-jarige Hasselaar die in augustus 2008 in Herk-de-Stad een vrouw verkrachtte en tegen wie een klacht was ingediend, sloeg in augustus en oktober vorig jaar nog drie keer toe in Hasselt. Het onderzoek na de eerste klacht zou te weinig vaststaande bewijzen hebben opgeleverd, zodat de zaak geseponeerd werd en de Hasselaar vrijuit ging. De vakantiekamer van de Hasseltse rechtbank veroordeelde de man vrijdag voor de vier gewelddadige verkrachtingen tot vier jaar cel en ontnam hem zijn burgerrechten voor de duur van vijf jaar. Hij moet ruim 14.000 euro onderzoeks- en proceskosten ophoesten. Aan drie van de vier slachtoffers moet hij elk een voorlopige schadevergoeding van 6.000 euro betalen.
Het komende bezoek van de Halense Zusterstadvrienden aan Pasewalk, de Duitse zusterstad van Halen, heeft al heel wat interesse gewekt. Toch is er nog plaats. Belangstellenden moeten zich wel voor 15 september melden. Het bezoek staat in het teken van de tiende verjaardag van de verbroedering. De basis van de verbroedering is de Slag van de Zilveren Helmen, die in de Eerste Wereldoorlog in Halen is uitgevochten. In de Duitse stad was vroeger een regiment gelegerd dat aan de Halense slag heeft deelgenomen. Het bezoek vindt plaats van 20 tot 23 oktober. Info: www.zusterstad-halen.be, tel. 013/44.18.92 (Julien Stroobants).


De politie West-Limburg heeft in juli 312 snelheidsovertreders beboet. Dat is ruim vier procent van de in totaal 7.204 gecontroleerden. Eén chauffeur moest het rijbewijs inleveren. De zwaarste overtredingen werden vastgesteld op de Stevoortweg in Herk-de-Stad waar op 25 juli 114 km/u werd gereden, en in de Thiewinkelstraat in Lummen waar op 12 juli eveneens 114 km/u werd opgetekend, terwijl in beide straten slechts 70 km/u toegelaten is. In de Stokstraat in Halen reed op zondagoormiddag 17 juli 6 van de 22 chauffeurs reed te snel, wat neerkomt op een overtredingspercentage van ruim 27 procent. Door een wegomlegging mag in de Stokstraat tijdelijk maximaal 50 km/u worden gereden. Andere straten waar vaak te snel werd gereden, zijn de Groenstraat in Lummen met 20,5 % overtredingen op 21 juli, de Pastorijstraat in Donk met 27% overtredingen op 21 juli en de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Lummen met 17% overtredingen op 7 juli.


In de Nederstraat in het centrum van Halen kan je vanaf nu opnieuw in twee richtingen rijden. In de straat was een half jaar alleen verkeer in een richting toegelaten. Begin dit jaar werd in de straat eenrichtingsverkeer van de Markt naar de N2 van kracht. Dat gebeurde voor de opbouw van een werf voor de constructie van een woonproject van acht appartementen. Het verkeer uit de richting Hasselt werd via het Raubrandplein naar de Markt omgeleid.


De politie van de zone West-Limburg heeft de jongste vier maanden intensief controles gedaan op overdreven snelheid op de Stevoortweg, dat is de gewestweg van Herk-de-Stad naar Stevoort. Dat is gebeurd na klachten van meerdere bewoners over de hoge snelheid van het verkeer. De snelheid lag onder meer aan de basis van een aantal ongevallen op het traject. Van april tot augustus heeft de politie 15 controles gehouden. Daarbij werden 1.600 voertuigen geregistreerd. Meer dan 100 chauffeurs reden te snel. Omdat de politie vastgesteld heeft dat het aantal overtredingen in juni en juli fors toegenomen is ten opzichte van de eerste maanden, blijft de politie het verkeer nauwkeurig opvolgen.


Op de gewestweg Hasselt-Diest is de tweede fase gestart van de vernieuwing van het wegdek. In Halen en Herk-de-Stad worden betonvakken in slechte staat vervangen. In de tweede fase wordt de rijrichting van Diest naar Hasselt aangepakt. Wegens de werken moet het verkeer nu op twee rijvakken in plaats van drie. De uitvoering moet tegen einde augustus achter de rug zijn. De werken worden op 0,5 miljoen euro geraamd.


In de Pikkeleerstraat in Herk-de-Stad hebben vandalen maandagnacht de tenten van de visclub de Mistrekkers stuk gesneden. In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een hamburgerkraam langs de Staatsbaan in Halen. De daders boorden het slot uit. Ze stalen zowat 300 bierblikjes en een stroomgenerator.


Op de Lindestraat in Loksbergen is vrijdagmiddag een autobestuurster geslipt. Haar wagen schoof enkele meters door een gracht, knalde tegen een verkeersbord en werd vervolgens terug op de gelijkgrondse berm geslingerd. Omdat de deur van haar wagen niet meer geopend kon worden, moesten brandweerlui van Diest en Herk-de-Stad ter plaatse komen. De 20-jarige vrouw werd uit de gehavende auto gehaald en voor vervorging overgebracht naar het ziekenhuis.

Tot 22 augustus 2011 

Het museum van de Slag der Zilveren Helmen draaide vorig weekend de klok terug naar 1914. De Slag der Zilveren Helmen was de enige Belgische overwinning zonder geallieerde hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor de 97ste herdenking van het historische gevecht werd aan het museum een kamp uit die periode opgebouwd. Patrouillerende soldaten in de klederdracht van toen, anderen op patrouille te paard, het viel er allemaal te bekijken. In de veldkeuken stond het eten van die periode te pruttelen en je kon een kijkje gaan nemen in de veldwinkel, waar kleren van vroeger werden verkocht.


Maandag brak er omstreeks 13.45 uur brand uit in een woning aan de Beukenboomstraat in Lummen. In een achterbouw had een frietketel vuur gevat en de bewoners hoorden opeens het brandalarm afgaan. De brandweer was erg snel ter plaatse, maar toch liep de achterbouw veel schade op.


In de Genebosstraat in Lummen is vorige week zondagochtend omstreeks 6 uur een bestuurder geslipt tijdens een hevige regenbui. Zijn wagen begon te schuiven vlak na de kanaalbrug, en knalde tegen een verlichtingspaal. De 23-jarige bestuurder uit Lummen bleek ondanks de ravage slechts lichtgewond. De Genebosstraat tussen Lummen en Heusden werd na de crash wel even afgesloten voor alle verkeer.

Tot 29 augustus 2011 

De laatste van de vier buitenlussen op de verkeerswisselaar in Lummen is sinds zaterdag opengesteld. Het verkeer vanuit Antwerpen dat richting Brussel wil, kan nu over de volledig nieuwe afslag rijden. De twee bruggen over de E314 worden de komende maanden nog afgewerkt. Ook wordt er nog verder gebouwd aan de bruggen die in het najaar onder de E313 worden geschoven. Verwacht wordt dat de verkeerswisselaar in de eerste helft van 2012 volledig klaar is.


Vrijdagochtend zijn op de carpoolparking langs de E314 in Lummen verschillende inbraken in auto's vastgesteld. De politie West-Limburg is een onderzoek gestart. In de Bergstraat in Lummen hebben onbekenden zaterdagochtend de deur van een woning geforceerd. Op de Winningweg in Donk is vrijdagvoormiddag een inbraak in een kantine van visvijver Vroente vastgesteld. Wat er werd gestolen, is niet bekendgemaakt.


Bij de politie van Lummen zijn vrijdagochtend twee inbraken in huizen gemeld. In de Bovenstraat in Lummen braken dieven de nacht voordien de deur van de veranda open. Uit het huis werden de autosleutels, de handtassen, gsm en portefeuilles meegenomen. Later reden de dieven weg met de auto van de bewoners. De tweede inbraak werd in de Hemelrijkstraat in Lummen vastgesteld. Daar werd de achterdeur opengebroken. De dieven haalden de inboedel overhoop. Ze stalen ondermeer een laptop en een portefeuille.


In de Capucienenstraat in Halen zijn onbekenden woensdagvoormiddag een woning binnengedrongen. Terwijl de bewoner aan het werk was in zijn voortuin, raakten de dieven binnen via de niet gesloten achterdeur. De inbrekers haalden alles overhoop en gingen er uiteindelijk met een tv.
In de Genebosstraat in Lummen is zondagochtend omstreeks 6 uur een bestuurder geslipt tijdens een hevige regenbui. Zijn wagen begon te schuiven vlak na de kanaalbrug, en knalde tegen een verlichtingspaal. De 23-jarige bestuurder uit Lummen bleek ondanks de ravage slechts lichtgewond. De Genebosstraat tussen Lummen en Heusden werd na de crash wel even afgesloten voor alle verkeer.


In de Heesstraat in Zelem is donderdagavond de stal van een landbouwer in de as gelegd. Er raakte niemand gewond. Maar de materiële schade loopt wel in de ettelijke tienduizneden euro’s. De eigenaar ontdekte zelf de brand. Hij verwittigde meteen de hulpdiensten. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het dak. Samen met de eigenaar heeft de brandweer runderen en enkele kippen en konijnen in veiligheid gebracht. Omdat er instortingsgevaar bestond heeft men ook de hulp ingeroepen van de technische diensten van Halen en Diest. Met hun materieel hebben zij de stal neergehaald. De stal zat nog vol met hooi en stro.


Ik heb het zelf zeer moeilijk met de feiten die ik gepleegd heb en begrijp dus heel goed dat iedereen geschokt is. Misschien verdien ik wel geen enkele kans om iets goed te maken. Maar dat is toch ook in het nadeel van de slachtoffers?, dat schrijft Ronald Janssen een maand voor zijn assisenproces in een brief aan Dag Allemaal.
Op dinsdag 20 september begint in Tongeren het assisenproces tegen de serieverkrachter en drievoudig moordenaar Ronald Janssen. Aanvankelijk wilde Janssen niet naar het proces komen. In een brief die hij naar Dag Allemaal stuurde, geeft hij aan dat hij zich toch op een of andere manier wil verantwoorden op het proces. Janssen toont dus spijt, al is dat niet oprecht volgens experts, die het schrijven als een zoveelste spelletje van de psychopaat bestempelen. De 40-jarige leraar uit Loksbergen staat terecht voor de moorden op Annick Van Uytsel, zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus.


Vrijdagavond heeft bij voetbalclub Herk FC de officiële inhuldiging plaatsgevonden van de vernieuwde accommodatie van de club. Herk FC, dat zijn tweede seizoen in vierde nationale begint, heeft een tribune gebouwd en verlichting langs het terrein geplaatst. De inhuldiging begon om 19 uur met een match tussen twee ploegen oude gloriën van Herk FC. Om 20 uur gaf harmonie Sint-Martinus een optreden en een kwartier later huldigde burgemeester Danny Pauly officieel de nieuwe accommodatie in. Om 20.30 uur volgde een partij tussen Herk FC en Tempo Overijse. Vanaf 22.30 uur was er ambiance met een live optreden van coverband Nerveus. De happening van vrijdag was de eerste activiteit van de Herk FC Bizz, de nieuwe businessclub van Herk FC onder leiding van voorzitster Sofie De Waele.


Wesley Vanhamel, de zoon van Danny Vanhamel, heeft woensdag aan Lindekensveld en afrit 26 in Lummen, een ongeval gehad met zijn Audi A8. Hij raakte een vrachtwagen en schoof van de weg. Beide bestuurders werden lichtgewond. Deze speciale Audi A8 kostte 100.000 euro. Zo rijden er maar drie rond in België.


Maandag brak er omstreeks 13.45 uur brand uit in een woning aan de Beukenboomstraat in Lummen. In een achterbouw had een frietketel vuur gevat en de bewoners hoorden opeens het brandalarm afgaan. De brandweer was erg snel ter plaatse, maar toch liep de achterbouw veel schade op.


De Herkse Speelpleinwerking Kameleon is het slachtoffer geworden van vandalisme en diefstal. Spelmateriaal en drank voor de kinderen werd uit de opslagruimte van Kameleon in park Olmenhof aan het stadhuis gestolen.


De provincie zoekt naar een plek in Lummen of Houthalen-Helchteren waar een megawinkel genre Makro, Cora of Bauhaus zou kunnen komen en naar plaats voor een negen holes golfterrein. Dat zijn maar twee van de duizenden dingen die in de actualisatie van het ruimtelijk structuurplan Limburg staan. Dat plan kan u inkijken tot 23 november. Tot dan kan u ook bezwaarschriften indienen.


Ruim negen miljoen euro, zoveel schade heeft het onweer van 18 augustus in Limburg aangericht. En daar is de schade op de Pukkelpopweide nog niet eens bijgeteld. De dienst rampen kon deze schatting maken aan de hand van de bijna 700 dossiers die via de gemeenten werden binnengestuurd. Herk-de-Stad en Halen behoren tot de grootste dossiers, ze komen grotendeels van de fruittelers in deze gemeenten.

banner