Tot 04 juli 2011 

De Lummense gemeenteontvanger Christine Vandenhove gaf vorige week een uitgebreide toelichting over de jaarrekening 2010. Voor de gewone dienst kreeg Lummen 500.000 euro meer binnen dan begroot en er werd 500.000 euro minder uitgegeven. Toch is dat een normaal resultaat. De personeelskost is goed voor bijna 6 miljoen euro. Van de geplande projecten en voorziene investeringen werd liefst 86 procent uitgevoerd, gestart of toegewezen. Dat is een vrij hoge score die nog nooit werd behaald in Lummen. Van de 20 bouwgronden in de verkaveling van Molem werden er ondertussen 15 toegewezen. De andere vijf, waarvan vier halfopen, zullen openbaar verkocht worden zegt burgemeester Luc Wouters. Er werden 26 kandidaturen ingediend voor een stuk bouwgrond, waarvan er twee niet voldeden omdat ze al eigenaar waren van een ander stuk grond. Een onvolledig dossier werd ook niet in aanmerking genomen. Acht andere kandidaten waren niet aanwezig tijdens de toewijzingsvergadering of ze hadden hun kandidatuur ingetrokken. Veel kandidaten hebben hun gewenste perceel kunnen kopen en velen kenden hun toekomstige buren al. De prijzen aan schattingswaarde liggen 25 à 30.000 euro lager dan de percelen die door een bouwpromotor of privé-eigenaars worden verkocht.
In de Dokter Vanweddingenlaan is gisterennamiddag rond twee uur een 85-jarige fietsster uit Herk-de-Stad gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. De vrouw werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis in Hasselt.


In de Panovenstraat zijn donderdagavond rond 22.30 uur zo'n twintig mensen op de vuist gegaan. De politie kwam ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Een dief heeft vorige week zondagochtend rond kwart voor een rondgedoold in de buurt van het Industriepark van Halen. Hij snuffelde in enkele autowrakken buiten de omheining. Een buurtbewoner hoorde glasgerinkel en zag een schim. De dader vluchtte op een scooter. Hij zou enkele spullen gestolen hebben uit de auto’s. Diezelfde ochtend rond kwart voor één is ingebroken in een huis in de Kerkstraat in Schulen. De daders forceerden een raam en een deur. Ze haalden alles overhoop. De buit is niet bekend. In een appartement op de Steenweg in Herk-de-Stad is maandagavondrond halfzeven een inbraak vastgesteld. De hele flat lag overhoop. De daders zijn weg met een laptop en juwelen.


Zo’n 600 kinderen zakten dinsdag af naar Linkhout voor de jaarlijkse kantonnale sportdag aan het Schulensmeer.
Omdat er drie weken geleden giftige blauwalgen op het water dreven, mochten de kinderen niet surfen, zeilen of kajakken op het Schulensmeer zelf. Daarom werd er uitgeweken naar de Demer. Op de rivier mochten de kinderen kajakken, raften en via een touwenparcours konden ze over het water klimmen. Enkele van de 100 vrijwilligers stonden in de Demer om de kinderen aan de steile kant in en uit de bootjes te helpen.


Woensdag heeft in Tongeren de voorbereidende zitting voor het assisenproces van Ronald Janssen plaatsgevonden. Die verliep haast als een echte zitting: er stonden metaaldetectors aan de ingang en de zes aanwezige advocaten waren in toga gehuld. Vrijdag 23 september gaat het proces tegen Ronald Janssen van start. Volgens aanwezige bronnen zal Janssen zijn proces dan toch bijwonen. De zes advocaten zullen in totaal 29 burgerlijke partijen vertegenwoordigen. Er zullen maar liefst 179 getuigen worden opgeroepen voor het proces, dat zeker een maand zal duren.


In de Sportweg zijn vrijdagavond rond kwart over negen een bromfiets en een auto gebotst. De twee personen op de bromfiets liepen daarbij lichte verwondingen op. De hulpdiensten hebben hen ter plaatse verzorgd. Zaterdagochtend rond kwart voor vijf zijn op de Zes Septemberstraat in Lummen, vlakbij de carpoolparking, twee auto's gebotst. De botsing gebeurde toen een van de wagens afsloeg. Een ambulance heeft één chauffeur uit Houthalen overgebracht naar het ziekenhuis.


In Gestel in de Rietstraat hebben dieven woensdagavond ingebroken in een auto. Een zijruit werd ingeslagen. Ze stalen de ingebouwde gps. De schade bedraagt zo'n 3.000 euro.


In de Flits, dat is de officiële nieuwsbrief van het stadsbestuur van Herk-de-Stad, zijn voortaan alle foto’s van actieve politici verboden, bij om het even welke activiteiten. Dat zijn alle partijen in de Herkse gemeenteraad overeengekomen. Het voorstel was ingediend door Vlaams Belang. Michel Laenen klaagde dat er sprake was van twee maten en twee gewichten. Een recente infoavond van N-VA met Siegfried Bracke, werd in de Flits opgenomen met een foto en met het logo van de partij. Een activiteit van VB werd vermeld zonder foto, naam of logo van de partij. De beperking betekent niet alleen dat partijpolitieke aankondigingen in de nieuwsbrief verboden zijn, maar ook dat actieve politici niet met een foto mogen verschijnen bij niet-politieke activiteiten waarbij ze betrokken zijn.


In het stadhuis van Halen kan je vanaf nu met Bancontact betalen. De stad heeft daarvoor een betaalterminal geïnstalleerd. Elektronisch betalen kan niet alleen voor officiële documenten als identiteitskaarten en reispassen, maar ook voor huisvuilzakken of de belastingen. De betaalwijze is eveneens mogelijk voor het aanbod van Toerisme Halen, zoals brochures en streekproducten. Het bedrag moet wel 10 euro of meer bedragen.


De politie heeft donderdag tussen 9 en 17 uur alcoholcontroles gehouden in Lummen, Halen en Herk-de-Stad. Van de 215 bestuurders die moesten blazen, had er maar één te veel gedronken. De actie paste in de nieuwe zomercampagne van BOB. Verder werden nog 12 processen-verbaal opgesteld voor technische tekortkomingen. 13 inzittenden kregen een boete omdat ze geen veiligheidsgordel droegen en er waren nog 4 pv's voor verkeersovertredingen.

Tot 11 juli 2011 

Het zwemverbod op het Schulensmeer is opgeheven. Het verbod kwam er op 9 juni nadat er voor het vijfde jaar op rij blauwealgen werden gevonden. Deze algen scheiden giftige stoffen af. Alleen vissen vanop de oever was nog toegelaten. Volksgezondheid nam de voorbije weken regelmatig waterstalen. Analyses van een staalname van 30 juni gaven een concentratie aan onder de veiligheidsnorm van 20 microgram per liter. Het zwem- en recreatieverbod kan dus weer worden ingetrokken. De gele vlaggen aan het Schulensmeer, die het recreatieverbod aanduidden, werden dan ook weer verwijderd.


Vrijdagavond is in de Dokter Vanderhoeydonckstraat in Lummen een poging tot inbraak vastgesteld. De dieven hadden aan een slot geprutst. Een dievenbende heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Schulen toegeslagen. De eerste melding van een inbraak, op de Vanarenberglaan, kwam rond 3.30 uur binnen bij de politie. In de uren nadien forceerden de dieven de sloten van nog zeven huizen in de Vanarenberglaan, de Tuffellaan, de Muggenhoek en de Tichelstraat. In vier huizen raakten de dieven binnen. Ze hadden het vooral op geld gemunt. Het labo van de federale politie voerde een sporenonderzoek uit. In het containerpark van de stad Halen is dinsdag de diefstal van batterijen vastgesteld.


Op de Meldertsesteenweg in Meldert zijn vrijdag rond 7.15 uur twee auto's frontaal gebotst. De brandweer werd opgeroepen om slachtoffers uit het wrak te bevrijden. Een 22-jarige vrouw overleefde de klap niet. De jonge vrouw uit Lummen kwam vanuit de Geeneindestraat de Meldertsebaan opgereden. Daar botste ze op een andere wagen, die bestuurd werd door een man uit Lummen. De klap was zo hevig dat voor de vrouw geen hulp meer kon baten. Ziekenwagens van Diest, Heusden-Zolder en van de brandweervoorpost van Tessenderlo rukten uit, maar alle hulp kwam te laat. De man in het andere voertuig werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De gewestweg werd na het ongeval meerdere uren afgesloten omdat een deskundige van het parket de nodige vaststellingen kwam doen.


Agenten van de politiezone Demerdal hebben dinsdag ter hoogte van het warenhuis Delhaize in Diest, een dronken man aangetroffen.
De man was er zo erg aan toe dat hij naar het plaatselijk ziekenhuis moest worden overgebracht. Dezelfde man was maandagavond al door agenten stomdronken aangetroffen in de Begijnhofkerk. Hij mocht toen zijn roes uitslapen in de politiecel. Tegen de man is twee keer proces-verbaal opgesteld wegens openbare dronkenschap.


Twaalf skeletten, een graftombe van een welstellende inwoner van Meldert en sporen van een oudere, éénbeukige Romaanse kerk. Dat vonden archeologen de afgelopen twee weken tijdens de opgravingen in de kerk van Meldert. Alle vondsten worden later door een Studiebureau Archeologie bestudeerd in Tienen en op het einde wordt alle informatie gebundeld in een rapport. Van de fundering van de eeuwenoude kerk blijft na de opgravingen niets meer bewaard. Nadat alles werd geregistreerd wordt alles afgebroken voor de bouw van de fundering van de nieuwe toren. De kerk wordt hersteld na de instorting in juli 2006.


In de Oude Straat in Herk-de-Stad geldt vanaf nu verkeer in één richting van de Keernestraat naar de Diestsesteenweg, behalve voor fietsers en bromfietsers. Dat gebeurt om de veiligheid van de vele scholieren op die weg te verhogen. De Oude Straat loopt parallel met en komt uit op de Diestsesteenweg aan campus Ursula van de Sint-Martinusscholen. Heel wat scholieren gebruiken dan ook deze weg om naar en van de school te fietsen. Bloembakken moeten voorkomen dat chauffeurs na de invoering van het eenrichtingsverkeer sneller gaan rijden. Het eenrichtingsverkeer is nu ingevoerd om iedereen aan de nieuwe situatie te laten wennen tegen de start van het nieuwe schooljaar. Op het einde van het kalenderjaar volgt een evaluatie.


Sinds donderdag prijkt een grote manquette van het toekomstige Klaverblad in de hal van het gemeentehuis van Lummen. Het geheel meet twee op twee meter en werd met een grote verhuiswagen van Hasselt naar Lummen vervoerd. Omdat de grote toegangsdeur te smal was, werd die dan maar gedemonteerd door vijf gemeentearbeiders. De bezoekers van het gemeentehuis kunnen zien hoe de verkeersturbine er in de toekomst zal uitzien. Indien alles volgens plan verloopt zal de nieuwe turbine op 29 maart 2012 volledig klaar zijn.


De politie van de zone West-Limburg heeft een nieuw toestel in de strijd tegen alcoholgebruik achter het stuur. Inspecteurs kunnen hiermee chauffeurs sneller controleren en indien nodig aan een effectieve ademtest onderwerpen. Bij het nieuwe toestel blaas je op een afstand in een trechtertje vooraan. Het toestel geeft een vrij accurate indicatie van het alcoholgebruik. Wie op deze manier geselecteerd wordt, moet aan de kant voor een officiële controle.


Limburg Win(d)t e n Aspiravi zijn maandag in Halen gestart met de werken voor een park van tien windmolens, het grootste windmolenpark dat dit jaar in Vlaanderen wordt gebouwd. De voorbije weken werden de funderingen voor de masten gegoten. De turbines komen aan beide zijden van de E314-autosnelweg, op het grondgebied van Halen, Diest en Bekkevoort en zullen eind dit jaar stroom leveren voor 7.000 gezinnen. Het grote publiek kan ook in het project participeren. Dat dossier moet wel nog de goedkeuring krijgen van de autoriteit voor Financiële diensten en Markten.


De bedienden bij Sabca Limburg, waar onderdelen voor vliegtuigen en raketten worden gemaakt, voeren prikacties om een eenvormige loonclassificatie af te dwingen. Dit komt er nadat was uitgelekt dat een uitzendkracht die hetzelfde werk doet als de vaste bedienden, zowat 400 euro bruto meer verdient per maand. Bij Sabca in Lummen werken vijftien bedienden. De vakbonden konden naar eigen zeggen net verhinderen dat de bedienden de poorten van Sabca in Lummen zouden sluiten. In de plaats daarvan komen er prikacties, waarbij telkens het werk een paar uur wordt neergelegd. Gesprekken met de directie draaiden vooralsnog op niets uit. Zolang er geen verzoening is gaan de prikacties door. Omdat deze mensen de enige zijn die de afgewerkte producten mogen certificeren, zullen de leveringen van Sabca in het gedrang komen als dit niet spoedig opgelost raakt.
In de Schurferstraat in Lummen is zaterdagochtend kort voor zeven uur een bestuurder geslipt. Zijn wagen schoof de berm in, en belandde uiteindelijk in de gracht. Omdat de man niet meer op eigen kracht uit de wagen kon geraken, moest de brandweer hem bevrijden. De bestuurder is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

Tot 18 juli 2011 

Het glasrecyclagebedrijf GRL uit Lummen heeft 1,3 miljoen euro geïnvestterd in een nieuwe techniek om glasscherven te “droogwassen”. Daardoor kunnen de scherven beter op kwaliteit worden geselecteerd. De hete lucht wordt geleverd door een warmtekracht-koppleingsinstallatie die draait op palmolie. Dit heeft er ondermeer voor gezorgd dat de productie-uitval bij het bedrijf is gedaald van 7 naar 2,5 procent, terwijl de totale capaciteit met 10 procent is toegenomen. Behalve de vestiging in Lummen met 49 medewerkers, beschikt het bedrijf ook nog over twee vestigingen in Duitsland. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 25,2 miljoen euro met in totaal


Een Russische trucker heeft zich zaterdagmiddag hopeloos vastgereden in Lummen-centrum. Zijn gps had hem via de Kerkstraat naar het Gemeenteplein geloodst. Bij het binnenrijden van de bebouwde kom staat nochtans een nieuw verbodsbord voor vrachtwagens langer dan 9 meter, maar dat had de Rus allicht niet gezien. De man was eigenlijk op weg naar Rome. Bijna wekelijks rijden lange vrachtwagens en autobussen zich vast op het Gemeenteplein. Mede door de wekelijkse zaterdagmarkt was er voor de Rus geen doorkomen aan. Dadelijk rechtsaf naar de Neerstraat lukte ook niet, want verschillende andere vrachtwagens hadden daarbij ooit al de voorgevel van het pand beschadigd. Enkele amsterdammertjes moesten verwijderd worden, maar ook dat verliep niet vlot want ze waren tijdens vorige aanrijdingen al beschadigd geraakt. Dat Lummenaren ook wereldburgers zijn, bleek tijdens de grote hulpactie. Politie-inspecteur Willy Schepers kon met de bestuurder communiceren omdat hij ook wat Pools sprak en ook een dame die toevallig passeerde, begon in het Russisch en het Engels. De Rus vertelde haar dat de wegen in zijn land wel veel breder zijn. Na ruim een half uur manoeuvreren en dankzij de hulp van drie agenten en veel toeschouwers, kon de Rus zijn weg verder zetten.


Vorige week zaterdag reed een Russische trucker zich door het volgen van zijn gps helemaal vast in Lummen-centrum, vrijdagochtend deden twee Roemenen met een Spaanse vrachtwagen hem dat na in de Bosstraat. De bestuurder wou er ’s nachts rechtsomkeer maken met zijn 18 meter lange oplegger van 15 ton. Zelfs met een auto lukt dat daar niet in één keer zegt een buurtbewoner aan wiens huis de vrachtwagen zich klem reed. De vrachtwagen kon maar net met veel moeite uit zijn hachelijke positie bevrijd woren.


Het stadsbestuur van Herk-de-Stad organiseert deze zomervakantie voor het eerst een ‘Herkse podiumtour’, een tournee met optredens van lokale bands in de deelgemeenten. Zo staan zaterdag 23 juli om 20 uur Leafs for Snow en Kirri’s Way Back op de planken op het Meester Mintenplein in de nieuwe woonwijk Daelersveld. Leafs for Snow won dit jaar het rockconcours in de aanloop naar Rock in de Cirk in Nieuwerkerken. De band brengt eigen nummers in een mix van pop en folk. Kirri’s Way Back speelt covers van onder andere The Beatles en The Doors. Voor de podiumtour spelen de twee bands ook op 30 juli op het parkeerterrein aan voetbalclub SC Donk. Leafs for Snow speelt op 8/10 samen met Rock Mesjeu aan de jeugdlokalen in Berbroek.


De korpschef van politiezone West-Limburg, de 56-jarige Armand Grootaers, heeft de fakkel doorgegeven aan Lummenaar Ivo Renders. Armand Grootaers was net geen 19 toen hij naar de rijkswachterschool van Brussel trok. Hij heeft de helft van zijn carrière bij de paarden doorgebracht in Brussel, Gent en Antwerpen. In 1992 werd hij brigadecommandant in Herk-de-Stad. Grootaers verwacht dat na de volgende gemeenteraadsverkiezingen het politielandschap grotendeels hertekend zal worden. Ivo Renders zal nog een vijftal jaren in de sporen van Grootaers treden. Zijn eerste prioriteit is het gezonde financiële beleid voortzetten. In de reorganisatie van 2010 zitten nog wat hiaten en die moeten wat bijgestuurd. Ook de interne communicatie en de structuur binnen het korps zijn voor verbetering vatbaar. hij gaat geen nieuwe dingen bedenken maar zorgen voor stabilisatie. Grote troef blijft de goede werking van de politiezone.
Voor het muziekfestival Rock Herk, vorig weekend, zijn begin vorige week in het park Olmenhof reeds hekken rond de bomen gezet. Rock Herk had geen moeite met de maatregelen. Coördinator Stijn Janssens vertelt dat zij zelf in het verleden ook al hekken rond de bomen aanbrachten. Een goede bewaring van het Olmenhof is in hun eigen voordeel zegt Janssens, de reputatie van het festival is namelijk mee gebouwd op het unieke kader van het park. Het stadsbestuur wil voor andere evenementen, zoals dde Dierendag en de Dag van het Park, dezelfde werkwijze toepassen. Dat moet bescherming van de wortelzone rond de waardevolle bomen garanderen. De werkgroep Olmenhof-Harlaz blijft pleiten voor een permanente afscherming. De werkgroep en de milieuraad vragen ook dat de speciale adviescommissie van het park weer wordt samengeroepen.


De jonge N-VA-afdeling van Halen komt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zelfstandig met een lijst op. Dat heeft het plaatselijke bestuur meegedeeld. Vroeger was in Halen wel een kern van de toenmalige Volksunie actief, maar daarvan is niemand in de actieve politiek gebleven. Pas op 31 mei dit jaar werdin Halen ook een afdeling jong N-VA opgericht.

.
Bij snelheidsmetingen van 6 tot 12 juli heeft de politie van de zone West-Limburg in totaal 2.779 controles gedaan. 121 chauffeurs reden te snel. In Herk-de-Stad registreerde de politie een pieksnelheid van 132 km per uur op de Steenweg, waar maximaal 90 is toegelaten. Op de Zilveren Helmenstraat in Halen, waar eveneens 90 is toegelaten, werd een chauffeur met 123 km per uur geflitst. In Lummen lag de piek met 144 km per uur op de Thiewinkelstraat, waar je maximaal 70 is toegestaan.


Vorige week zondag vond in Herk-de-Stad het zesde Herkse oldtimertreffen plaats. Daarvoor zakten meer dan 200 bezitters van oude auto's af naar de Markt van Herk-de-Stad. Kort na de middag vertrokken de deelnemers voor een rondrit in Haspengouw met een halte aan het kasteel van Rullingen. Ook op het Kolonel Dusartplein in Hasselt was een stop voorzien.


Op het klaverblad in Lummen was er maandagavond vanaf 21.00 uur hinder door wegenwerken. De nieuwe afrit Hasselt-Genk werd dinsdagmorgen definitief in gebruik genomen en daarvoor moesten er nog werken uitgevoerd worden. Het verkeer kan sedert dinsdagmorgen op de volledige rijbaan rijden, maar daarvoor moesten er maandagaovond nog de betonnen blokken weggehaald worden.


De N-VA-afdelingen van Herk-de-Stad, Halen en Lummen hebben maandagochtend op strategische plaatsen samen 1.000 verse koffiekoeken uitgedeeld. Dat gebeurde om de feestdag van 11 juli in de verf te zetten. N-VA betreurt dat 11 juli nog niet voor iedereen een betaalde verlofdag is. De partij diende in de vorige legislatuur al een wetsvoorstel in om een dergelijke betaalde feestdag mogelijk te maken, zonder te veel bijkomende kosten. Het voorstel bestaat erin dat alle werknemers vrijaf krijgen op de feestdag van hun gemeenschap. In ruil zou de eerste te vervangen feestdag niet gecompenseerd worden. Zo blijven de kosten voor de werkgevers beperkt en toch geniet iedereen elk jaar van een vrije dag op 11 juli. Voor kamerlid Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad kan 11 juli pas echt een Vlaamse feestdag zijn als alle Vlamingen die dag kunnen genieten van een vrije dag. Zij hoopt dat er eindelijk een doorbraak komt in dit dossier, dat al jaren aansleept.


Dieven zijn in de nacht van zondag op maandag in een huis in de Klaverbladstraat in Lummen binnengedrongen. De inboedel werd overhoop gehaald. Er is een aanzienlijke buit weg. Uit een vijver in de Hoefstraat in Lummen zijn een aantal koikarpers gestolen. De diefstal werd maandag vastgesteld. Vrijdagochtend is een inbraak vastgesteld in het rusthuis in de Dorpsstraat in Zelem. De dader doorzochten de kantoren en maakten geld en een microgolf buit. In de Grotestraat in Berbroek hebben onbekenden de achterruit van een auto ingeslagen. De feiten werden maandagmiddag bij de politie gemeld.


De 38-jarige Inge Liefsoens is de laureate van de tweede tweejaarlijkse cultuurprijs van de stad en de cultuurraad van Herk-de-Stad. De onderscheiding werd haar vrijdagavond toegekend. Zij is al jarenlang actief in theater. De andere genomineerden waren Paul Bonneux, de Herkse Commissie voor Beeldende Kunsten, toneelgroep Sint-Martinus, het mannen- en vrouwenkoor van de parochie Sint-Martinus en de Sint-Martinusscholen.

Tot 25 juli 2011 

Sinds woensdag zijn watersporten en strandrecreatie opnieuw verboden op het Schulensmeer. De Vlaamse Milieumaatschappij vond blauwalgen in wateranalyses. Sinds 2007 zorgen die blauwalgen jaarlijks een of twee keer voor problemen. Zwemmen is er nooit toegestaan maar voor de tweede keer dit jaar ook surfen, zeilen en vissen vanaf een bootje verboden. Vier surf- en zeilkampen van vorige week werden afgelast. Hoelang het verbod zal duren is niet bekend. De VMM volgt de situatie op de voet op.


Op de Meldertsebaan in Lummen is zondagochtend een 41-jarige man uit Halen om het leven gekomen. Rond 5u45 raakte hij met zijn bestelwagen van de weg af. het voertuig belandde in de gracht en botste daarna tegen een eikenboom en een betonnen duiker. Voor de bestuurder kwam alle hulp te laat. Amper 200 meter verder gebeurde vorig jaar ook al een dodelijk ongeval. Buurtbewoners klagen de gevaarlijke situatie aan. Plannen voor de herinrichting met onder andere een dubbel fietspad zijn klaar. De weg met een lengte van zowat 10 km, zal in verschillende fasen worden vernieuwd en de werken zullen allicht enkele jaren in beslag nemen.


Woensdagavond omstreeks 20 uur gebeurde er weer een ongeval in Meldert. Op de Zelemsebaan botste een 26-jarige inwoner uit Zelem met zijn Vespa op een aanhangwagen. De jonge man werd onder meer gekwetst aan zijn been. Dieven hebben proberen in te breken in een huis aan de Pijpenbergweg in Halen. Ze slaagden echter niet in hun opzet.
De politie en het parket zijn op zoek naar de 52-jarige Tair Llullaku uit Diest. De man werd zaterdag 16 juli voor het laatst gezien in een motel in Halen. De man was van plan om naar Kosovo te vertrekken met zijn gezin. Tair is normaal gebouwd en 1,70 meter lang. Hij heeft grijs haar en een donkere snor. Hij droeg een zwart hemd, een zwarte stoffen broek en zwarte schoenen. Weet u waar de man verblijft , of heeft u de man gezien, neem dan contact op met de speurders. Bel het gratis nummer 0800/30.300 of mail opsporingen@politie.be


De wegpolitie heeft dinsdagavond rond 19.45 uur een rijstrook terug vrijgegeven op de E313 richting Hasselt, nadat dinsdag rond 13.15 uur in Lummen een vrachtwagen geladen met frieten in brand was gevlogen. De twee rijvakken werden voor de hulpdiensten meteen afgesloten, omdat de vrachtwagen onmiddellijk volledig vuur vatte. De trucker bleef ongedeerd, maar de brand veroorzaakte grote verkeersellende. Er ontstond een file van zo'n 10 kilometer. Bovendien scheurden de dieseltanks van de truck, waardoor de smurrie op de rijbaan belandde. Nadat de Hasseltse spuitgasten het vuur geblust hadden, moesten de frieten opgeruimd worden en moest de civiele bescherming van Brasschaat met een speciaal detergent het wegdek reinigen en ontvetten. De brandende vrachtwagen stond tussen de afritten Lummen-industrie en Hasselt-West. Op de lokale wegen rondom het klaverblad stond ook veel verkeer. Op de E313 richting Antwerpen ontstond een kijkfile.


Dieven hebben op de nationale feestdag een auto gestolen in de Bampsstraat in Herk-de-Stad. In de Silverijserstraat in Herk hebben criminelen woensdagavond proberen in te breken. Ze vernielden de draad van een omheining. Er werd daar niets gestolen.
Pastoor Willekens van de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen van Schakkebroek stopte zijn parochianen vorige zondag niet alleen een hostie in de mond, hij bood hen ook stevigere voeding aan, namelijk een zak frieten en een stevige frikandel. Dat gebeurde in een frituur die speciaal in elkaar was gestoken door leden van het feestcomité om hulde aan de pastoor te brengen. Die werd veertig jaren geleden gewijd en is nu goed twintig jaar in Schakkebroek actief.


Vrijdagochtend rond 2 uur hebben agenten van de zone Demerdal twee dieven ingerekend in Diest. Het gaat om een 20-jarige uit Herk-de-Stad en een 22-jarige uit Maasmechelen. De dieven hadden drie jerrycans gevuld met mazout die zij gestolen hadden uit een vrachtwagen in Donk. Zij bekenden ook een inbraak in Kortenberg.


Aan het station van Diest kan je voortaan een fiets huren, een tweedhands fiets kopen of kleine herstellingen aan je eigen tweewieler laten uitvoeren. De vzw Velo heeft daarvoor een fietspunt geopend. Tegen september krijgt het station ook een nieuwe overdekte fietsenstalling voor 108 exemplaren.

banner