Tot 6 juni 2011 

In de Halense vestiging van inpakkingsbedrijf Amcor Flexibles worden 66 van de 320 jobs geschrapt. Dat komt omdat een grote klant is weggevallen, zo liet de directie maandag weten aan de ondernemingsraad en het personeel. Amcor, het vroegere Transpac, maakte de verpakkingen voor de snoepgoedfabrikant Mars, die naar verluidt is overgestapt naar een leverancier in Italië. Door de beslissing van die grote klant is in februari jongstleden 60 procent van de capaciteit verdwenen. Sindsdien was er veel economische werkloosheid. De werknemers hadden dit dus voelen aankomen. Amcor is de tweede grootste wereldwijde speler in de verpakkingsmarkt. In 2009 bedroeg de omzet in België 180 miljoen euro en werd er 13,6 miljoen verlies geboekt. De omzet voor Halen alleen was in 2009 zo’n 81,6 miljoen euro.


In de Schoolstraat in Schakkebroek is donderdag rond 15.15 uur een motorrijder ten val gekomen. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. De brandweer is vrijdag rond 15u45 moeten uitrukken voor een grasbrand in de Jodestraat in Herk-de-Stad.


Zaal 't Muiken in de wijk Velpen in Halen was tot in de jaren '80 het schooltje van die wijk. Na een opknapbeurt heeft het zaaltje nu een tweede leven gekregen als ontmoetingscentrum. Bij de vijfde verjaardag in de nieuwe functie is als bijkomende herinnering aan het verleden buiten aan het zaaltje een verdwaaltuin aangelegd. Daarin moeten de kinderen hun weg zoeken in een doolhof dat door een oordeelkundige aanplanting van groen is gecreëerd, zegt initiatiefnemer Martin Zeeuws, die de tuin samen zijn familie en een grote groep kinderen vorige week officieel opende.


Het recreatiepark Halve Maan in Diest heeft zijn kleedkamercomplex volledig vernieuwd. Er zijn nieuwe hokjes ingericht. Eén is voor rolstoelgebruikers bestemd en er zijn twee kleedkamers voor groepen ingericht. En er zijn nieuwe lockers aangebracht die sluiten met een cijfercode. Het aantal douches is verdubbeld en op één plaats geconcentreerd. Dankzij graffiti oogt de buitenzijde ook aantrekkelijker.


Er stond vorige week een ladderwagen van de brandweer aan de Sint-Martinuskerk in Herk-de-Stad.
Niet omdat de toren in brand stond, wel omdat de technische dienst van de stad met de hulp van de brandweer een zonnewijzer aanbracht. Met dit initiatief wil de Wendelenstichting deze tijdsmeting uit de pionierstijd een opvallende plaats geven. De zonnewijzer is aangebracht in de zuidelijke gevel van de Sint-Martinuskerk, de zijde van het Wendelenplein. De zonnewijzer wordt opgenomen in een wandeling van VVV oerisme Herk-de-Stad langs de bezienswaardigheden in Herk-centrum.
Er wordt nog steeds gezocht neer de herkomst van de gevaarlijke Ehec-bacterie. Eerder werd aangenomen dat de nieuwe bacterie rauwe groenten besmet had, maar dat lijkt nu niet het geval. In afwachting van meer duidelijkheid verbiedt Rusland de import van alle groenten uit de Europese Unie. Gert Reijnders runt samen met zijn vrouw Inge een tuinbouwbedrijf en een eigen groentewinkeltje in Linkhout. De prijs van de tomaten is in één week tijd met vijftig procent gezakt zegt Gert. Op zijn bedrijf vertrekken wekelijks zo’n 30.000 kilo tomaten. Volgens hem is het heel dringend dat Duitsland de oorzaak van de epidemie vindt. Met alle moeite die de bedrijven leveren en diverse kwaliteitscontroles is Gert er van overtuigd dat de Belgische groenten perfect gezond zijn. Als het zo doorgaat vreest jij dat binnen een week of twee de helft van de oogst vernietigd moet worden.


Bij VVV Toerisme van Herk-de-Stad kan je van nu tot september deelnemen aan een fietszoektocht. Die doet de vijf deelgemeenten aan. Bovendien is in elk van de vijf deelgemeenten ook een wandelzoektocht uitgetekend.


Begin deze week zijn 120 Limburgers geloot om deel uit te maken van de jury in het proces tegen Ronald Janssen. Dat zijn er 30 meer dan voor het geruchtmakende proces rond de parachutemoord vorig jaar. Het hoge aantal wijst erop dat het openbaar ministerie naast de 12 effectieve juryleden minstens vier tot vijf reserve juryleden wil voor het proces dat op vrijdag 23 september in Tongeren van start gaat. Het proces zal wellicht drie tot vier weken duren en zal ongetwijfeld veel pers en publiek naar de Ambiorix-stad lokken. Alle voorbereidingen ten spijt is het nog de vraag of de hoofdrolspeler op het proces aanwezig zal zijn. Ronald Janssen heeft nooit zijn cel verlaten om de zittingen van de raadkamer of die van de kamer van inbeschuldigingstelling bij te wonen. Hij weigerde in eerste instantie ook mee te werken aan de reconstructies, hij toonde zich enkel inschikkelijk als die in het diepste geheim plaatsvonden. Janssen is niet verplicht om zijn proces bij te wonen.

Tot 13 juni 2011 

Op de Ringlaan is zaterdag even voor middernacht een zwaar ongeval gebeurd. Twee auto's botsten. Een auto kwam op zijn kant terecht. Volgens de eerste berichten moest de brandweer slachtoffers uit het wrak bevrijden.


Bij de hulpdiensten is zaterdag rond 21.30 uur de melding binnengekomen van een brand in de Fonteinstraat. In een dokterswoning was bij een schoorsteenbrand ook het dak beginnen smeulen. De brandweer had het vuur snel onder controle. De schade bleef beperkt.


In het park Olmenhof aan het stadhuis van Herk-de-Stad heeft een gespecialiseerde firma vorige week een aantal bomen gesnoeid. Vorig weekend raakte een hengelaarster bij het afbreken van een tak van een boom vlakbij de vijver gewond. De hoofdtak van een boom was er eerder op het terras gevallen van het vissershuisje van hengelclub De Misttrekkers. Die waren op het moment van het ongeval zaterdagmiddag 4 juni rond half vijf met een groepje aanwezig. Het was toen helemaal geen slecht weer en er stond ook geen sterke wind. Eén vrouw moest met de ambulance worden afgevoerd. Ze had schaafwonden aan armen en benen en in het gezicht en ze liep ook kneuzingen op. De brandweer kwam ter plaatse om de afgevallen takken door te zagen en op te ruimen. De gespecialiseerde firma heeft later een aantal van de takken van de boom gekortwiekt. Deze week komt er nog een onderzoek naar de toestand van de stam van de boom. Ook een andere boom werd al gesnoeid.


Halen, Herk-de-Stad en Lummen gaan samen een woonbeleid ontwikkelen. Dat moet de druk van kandidaat-bewoners uit Hasselt, Leuven en Brussel, en de bijhorende stijging van de woningprijzen, verzoenen met een visie om de eigen inwoners, vooral minder kansrijke groepen, betaalbare bouwgronden en woningen te bieden. De drie hebben daarvoor samen de interlokale vereniging “Wonen in West-Limburg” opgericht. Herk-de-Stad is pilootgemeente van de drie. Burgemeester Danny Pauly is voorzitter van “Wonen in West-Limburg”. Concreet zal WWL werken aan een passend gemeenschappelijk woonbeleid voor de drie partnergemeenten met speciale aandacht voor de begeleiding van projecten voor sociale én private huisvesting, het uitwerken van initiatieven in duurzaam, energiebewust en ecologisch wonen, het ontwikkelen van projecten rond levenslang en aanpasbaar wonen voor mensen met een beperking en het opzetten van een uitgebreid informatieaanbod rond wonen voor de inwoners van de drie gemeenten. Wonen in West-Limburg krijgt 250.000 euro steun (75 procent van de kosten) van het Vlaams gewest.


Drie auto's zijn donderdag rond 20.30 uur betrokken geraakt bij een ongeval in de Smolderstraat in Herk-de-Stad. Twee auto's botsten waarna ook nog een geparkeerd voertuig werd geraakt. Een 53-jarige man uit Herk-de-Stad, een 61-jarige man uit Geetbets en een 59-jarige vrouw uit Geetbets liepen lichte verwondingen op.


Michel Jordens zal in het najaar het assisenproces van Ronald Janssen in goede banen moeten leiden. De voormalige leerkracht uit Loksbergen moet zich vanaf vrijdag 23 september in Tongeren verantwoorden voor de moorden op Annick Van Uytsel, zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus. Michel Jordens, die vorig jaar voorzitter was tijdens het assisenproces rond de parachutemoord met Els Clottemans en eerder ook al de debatten leidde in het proces van Hans Van Themsche, krijgt als bijzitters Joris Raskin en Niels Bollen. 120 Limburgers werden vorige week uitgeloot voor de twaalfkoppige jury, die op dinsdag 20 september wordt samengesteld.


De oppositie van N-VA/Nieuw dient bij de provincie klacht in tegen de benoeming van Marcel Schoemans als toezichter in de sporthal van Schulen. De betere taalkennis tegenover de andere kandidaat heeft de doorslag gegeven, reageert burgemeester Pauly. Schoemans behaalde op het examen 13% minder dan de andere geslaagde kandidaat, Eset Osmani. Raadsleden Karolien Grosemans en Hugo Spooren zeggen dat de rechtspositieregeling zegt dat een selectieprocedure een bindende rangschikking oplevert. Eset Osmani is van Kosovaarse origine en woont in Houthalen. Hij scoorde beter in de technische proeven, omdat hij de job al enkele maanden uitoefent, reageert burgemeester Danny Pauly. Maar zijn beperkte kennis van het Nederlands is voor een medewerker die met het publiek in contact komt een nadeel, zeker in noodgevallen, zegt de Herkse burgemeester.


In de Industriestraat in Lummen hebben onbekenden vorige week zondagavond ingebroken in enkele garageboxen. In de Groenstraat is zaterdagnacht een handtas gestolen. In de Beukeboomstraat is vorige week zaterdag rond 13.45 uur de diefstal van kaarsen en geld uit een kapelletje vastgesteld. In de Velpenstraat in Halen werd maandagavond rond 19.15 uur een inbraakpoging vastgesteld. De deur was beschadigd, maar de daders raakten niet binnen. In de Paalstraat in Lummen zijn dinsdag rond 14u15 enkele inbrekers op heterdaad betrapt. Getuigen zagen even later vijf verdachte personen in een wagen wegrijden.


De Herkse oppositie van CD&V en NVA-Nieuw riepen vrijdagavond de gemeenteraad samen. Dat gebeurde met hoogdringendheid, waarvoor de oppositiepartijen de steun hadden van VB en meerderheidspartij Open VLD. De willen dat het schepencollege voortaan over aankopen tot 10.000 euro kan beslissen zonder de gemeenteraad te raadplegen. Nu mag dat nog voor bedragen tot 50.000 euro. Concrete aanleiding voor de extra gemeenteraad zijn de plannen voor de aanleg van een nieuwe speeltuin in het stadspark Olmenhof.


De stad Halen investeert tot 2013 per jaar 2,25 euro per lid in de Halense sportclubs. Dat gebeurt in toepassing van het nieuwe sportbeleidsplan. De toelage is verplicht, wil de stad zelf van de Vlaamse overheid 1,5 euro steun per lid van de sportclubs krijgen. Met de steun wil de stad de clubs ertoe aanzetten zo veel mogelijk Halenaren aan het sporten te krijgen.
Aan de Pandputweg in Halen worden 10 sociale woningen voorbehouden voor bejaarden. Dat staat in een nieuw reglement voor de toewijzing van sociale woningen dat de raad heeft goedgekeurd. De Vlaamse minister van Wonen verplicht Halen tot een bepaald percentage sociale woningen voor senioren, zegt schepen Anita Bullens. In de overeenkomst zijn ook de Kantonale Bouwmaatschappij van Beringen en het OCMW betrokken. Als na het overlijden van een 65-plusser jongere familieleden overblijven, moeten zij uit het pand tenzij ze zelf mee voor de huurovereenkomst hebben getekend.

Tot 20 juni 2011 

Vijf jaar nadat de kerktoren van de kerk van Meldert instortte, zijn de restauratiewerken gestart. Een firma uit Laakdal heeft 250 werkdagen om de klus te klaren voor iets meer dan een miljoen euro. Vier Polen in onderaanneming zijn al gestart met het slopen van twee muren. Daarna gaan archeologen drie weken op zoek naar sporen van de oude kerktoren. Vroeger waren de kerken topkwaliteit, stevig. Maar in Meldert precies niet, de bakstenen zijn precies pap, zo wordt gezegd. Koster Dominique Porters is ondertussen niet te spreken over het feit dat de twee geredde kerkklokken toch niet meer zullen luiden na de restauratie. Ze hadden de instorting overleefd, maar de nieuwe metalen toren zou het gewicht van de luidende klokken niet kunnen dragen. Maar onze klokken zwierden al 20 jaar niet meer. Met een hamer werd het uur geluid. Ze hebben vijf jaar tijd gehad om alles goed te plannen en een kerktoren zonder klokken, dat heb ik nog nooit gezien, zegt de koster.

Twee auto's zijn woensdag rond 16.45 uur gebotst op het kruispunt van de Ringlaan en de Dr. Vanderhoeydonckstraat in Lummen. Daarbij geraakte een persoon gewond.

Voor zijn eerste oefenmatch op de voorbereiding van het nieuwe seizoen was STVV zaterdag te gast bij vierdenationaler Herk FC uit Herk-de-Stad. Vooraf bracht Herk FC hulde aan trainer Jos Meykens. Die neemt na vijf seizoenen afscheid van rood-groen. Hij loodste Herk FC voor het eerst in de geschiedenis van de club naar vierde nationale, waar Herk FC afgelopen seizoen het behoud wist te verzekeren. Voor de galawedstrijd tegen de Kanaries had Alain Peetermans, die Jos Meykens bij Herk FC opvolgt, de sportieve leiding in handen.


In de Schoolstraat in Meldert is in de kelder van een school gereedschap gestolen. De feiten werden woensdag bij de politie gemeld. Bij de politie is vorige week zondagavond een diefstal uit de kapel van de Beukeboom in Lummen gemeld. De dieven hadden geld uit de kapel gestolen. In de Halbekerstraat hebben dieven op een werf een pallet isolatiemateriaal gestolen. De feiten werden dinsdagochtend vastgesteld. Dieven hebben woensdagnamiddag geld en juwelen gestolen in een huis in de Velpenstraat in Halen.


De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een 48-jarige uitgeweken Brusselaar uit het Franse Nice wegens sigarettenzwendel veroordeeld tot een celstraf van 8 maanden. Hij kreeg ook een geldboete van bijna 3 miljoen euro, de ontdoken accijnzen op tabak. De sigaretten werden ons land binnengesmokkeld vanuit China, Paraguay en Cyprus. De man uit Nice bracht de sigaretten in dozen vanuit Knokke naar een magazijn in Herk-de-Stad, waar de politie op 20 maart 2009 de partij sigaretten aantrof. De sigaretten hadden geen Belgische fiscale bandjes.


Een 52-jarige man uit Lummen is door de Hasseltse politierechtbank veroordeeld tot 6 maanden cel, een rijverbod van twee jaar en een geldboete van 1.100 euro. Op 14 augustus vorig jaar knalde de stomdronekn bestuurder, die in het verleden al drie keer dronken achter het stuur werd betrapt, tegen een electriciteitspaal. Zijn 44-jarige passagier uit Diest overleefde de klap niet.


Gelovigen van Halen-centrum konden dit weekende niet in vertrouwde Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk naar de mis. De kerk werd voor de veiligheid gesloten, omdat eerst de stabiliteit van de stelling voor de werken moet worden gecontroleerd. De kerk van Halen staat sinds begin november in de steigers. De stelling rust aan drie zijden op de grond, de vierde rust op het dak van het schip rond de kerk. Aan die zijde begon de stelling door het dak te zakken. Vandaag komt een externe firma de stelling controleren. Dinsdag kan de kerk dan weer open. De werken aan de kerk zullen in totaal 1,5 jaar duren.


Prins Filip en prinses Mathilde hebben vanochtend een bezoek gebracht aan het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis in Herk-de-Stad. Ze namen een kijkje in de revalidatiezaal van campus St.-Ursula waar ze oefeningen van de patiënten meemaakten. Het prinsenpaar werd uitgeleide gedaan door een haag van personen in de cafetaria van het ziekenhuis. Buiten stonden kinderen van basisschool Herckerhof en van basisschool Sint-Martinus Filip en Mathilde op te wachten. Die overstelpten het prinsenpaar met tekeningen. Nadien trok het prinsenpaar naar het natuurgebied Gerhagen in Tessenderlo.


Drie winkeldieven, zonder vaste verblijfplaats in België, Die vorige week vrijdag op heterdaad betrapt werden in de Colruyt op de Leuvensesteenweg in Diest, blijven nog een maand in de cel. Uit beelden van de winkelketen bleek dat zij ook in aanmerking kwamen voor gelijkaardige feiten in de Colruyt-vestiging in Scherpenheuvel. Daarom stelde het leuvense parket een onderzoeksrechter aan die de drie mannen aanhield. De recherche-eenheid van de politie Demerdal onderzoekt inmiddels verder of de drie verdachten inderdaad betrokken waren bij nog andere diefstallen.


Inwoners van Herk-de-Stad kunnen vanaf nu op het recyclagepark taxus binnenbrengen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat snoeisel bevat baccatine, dat in geneesmiddelen tegen kanker wordt verwerkt.
De gemeenteraad van Herk-de-Stad besliste vorige vrijdag dat aanbestedingen van meer dan 10.000 euro niet meer door het schepencollege mogen gebeuren, alleen nog door de gemeenteraad. Fractieleider Karolien Grosemans van N-VA/Nieuw reageert in een mededeling verheugd op deze beslissing. Het schepencollege in Herk-de-Stad wordt de laatste maanden gekenmerkt door grote onenigheid. Hierdoor kan de sp.a vaak beslissingen doorduwen die geen meerderheid hebben in de gemeenteraad. N-VA/Nieuw en CD&V hadden een extra gemeenteraad samengeroepen om deze, volgens hen, ondemocratische manier van werken zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Op deze manier hopen ze dat de beslissingen in Herk-de-Stad weer democratisch verlopen.
 

Zowat tweehonderd Vlaamse advocaten doen er alles aan om later dit jaar Ronald Janssen te kunnen verdedigen. De strafpleiters zijn meer dan waarschijnlijk uit op de media-aandacht die het proces zal krijgen. De advocaten bieden gratis hun diensten aan. Ze zouden zelfs cipiers en andere gedetineerden aanspreken om hun visitekaartjes bij de gruwel uit Loksbergen te krijgen, zo schrijft een krant van De Persgroep. Die manier van handelen is deontologisch verboden, maar volgens de Antwerpse stafhouder Dirk Grootjans gaat het over een praktijk die echter vaker voorkomt. Een advocaat die de overtreding begaat, riskeert geschorst te worden. Ronald Janssen zal in september terechtstaan voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.


Het Pegasus-museum van de parachutisten blijft in Diest, ook als het niet past in de nieuwe plannen voor de citadel. De stad zoekt naar oplossingen om het in Diest te houden. Het eerste bataljon parachutisten is al ontbonden. De sluiting van hun kwartier, de citadel, is op 30 juni een feit. Minister De Crem liet al weten dat het museum er mag blijven tot het complex verkocht wordt. Diest overweegt om het complex aan te kopen. Uit een schattisgverslag is gebleken dat het 1,2 miljoen euro moet kosten.

Tot 27 juni 2011

De kerk van Halen-centrum blijft als gevolg van de stabiliteitsproblemen van de stelling rond de toren gesloten. Deze maand werd vastgesteld dat de stabiliteit van de hoge stelling en de punten waarop ze rust, niet gegarandeerd is. Pas na een goedkeuring van de veiligheidscoördinator mag de kerk weer open, zo ei schepen Erik van Roelen eind vorige week.
 

Voor de omvorming van het klaverblad naar een verkeersturbine worden ook de E313 en de E314 er verbreed. Vrijdagnacht is een deel van de brug van de E314 aan de Molemstraat afgebroken. Het is de laatste oude brug die de volgende maanden wordt verbreed. Buurtbewoner Julien Convents, die een garage uitbaat naast de autosnelwegbrug, is tevreden. De toegan g tot zijn garage wordt door de werken breder. De verbindingsweg van Lummen naar Genenbos werd tijdens de werken volledig afgesloten. Tot en met 31 oktober mag er geen vervoer hoger dan 3,5 meter onder de brug van de Molemstraat doorrijden. Ze moeten een omleiding volgen.


In Gestel in de Rietstraat hebben dieven woensdagavond ingebroken in een auto. Een zijruit werd ingeslagen. Ze stalen de ingebouwde gps. De schade bedraagt zo'n 3.000 euro. In de Langeheidestraat in Lummen zijn houten hekken en poorten gestolen. Die stonden op een terrein van Natuurpunt.


De politie heeft donderdag tussen 9 en 17 uur alcoholcontroles gehouden in Lummen, Halen en Herk-de-Stad. Van de 215 bestuurders die moesten blazen, had er maar één te veel gedronken. De actie paste in de nieuwe zomercampagne van BOB. Verder werden nog 12 processen-verbaal opgesteld voor technische tekortkomingen. 13 inzittenden kregen een boete omdat ze geen veiligheidsgordel droegen en er waren nog 4 pv's voor verkeersovertredingen.


Kunnen sp.a en Open Vld, de twee partners in het Herkse schepencollege, nog door één politieke deur? Vorige week slaagden ze er alvast niet in om samen als college te vergaderen. Op de gemeenteraad maandag haalde Open Vld openlijk uit naar sp.a. Het schepencollege van Herk-de- Stad bestaat uit vier leden van sp.a en twee van Open Vld. Om geldig te kunnen vergaderen, moeten er van die zes minstens vier aanwezig zijn. Dinsdagochtend zou normaal een vergadering plaatsvinden, maar zover kwam het niet. Elke partij heeft er haar eigen uitleg voor. Volgens de ene partij was de vergadering gepland om half negen, volgens de andere was dat echter negen uur. Er werd vervolgens een nieuwe afspraak gepland ’s avonds om acht uur. Maar dat kon niet voor de Open Vld’ers Mark Vanleeuw en Gert Vandersmissen. Burgemeester Pauly en de drie sp.a-schepenen vergaderden toch, maar dan alleen voor enkele meest dringende punten, zoals een vergunning voor een fuif van zaterdag. De rest verhuist naar volgende dinsdag, en omdat iedereen een drukke agenda heeft is dat morgenochtend gepland om 7 uur. Op de jongste gemeenteraad trok Open Vld diverse keren partij voor voorstellen van de oppositie. Schepen Vanleeuw haalde ook enkele keren uit naar de sp.a. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een interpellatie van VB over de recente aanwerving van een toezichter voor de sporthal. De sp.a koos voor de tweede kandidaat, die in het examen 13 procent minder behaalde dan de eerste. Het dossier van de speeltuin in het Olmenhof was aanleiding voor de oppositie CD&V/N-VA-Nieuw om op 10 juni een gemeenteraad bij hoogdringendheid samen te roepen. Die raad besliste om de bevoegdheid van het schepencollege voor aankopen te beperken tot bedragen van 10.000 euro in plaats van 50.000 euro. De omstreden vernieuwing van de speeltuin in het park Olmenhof komt er bijgevolg niet.


Een 22-jarige bromfietser is woensdagavond om het leven gekomen na een frontale klap in de Grotstraat in Paal. Slachtoffer Timo Liefsoons uit Lummen was op weg naar huis toen hij de eenrichtingsstraat inreed. Hij botste op een auto die uit de tegenovergestelde richting kwam. Een buurtbewoonster die vooraan in de tuin aan het snoeien was, zag het tragische ongeval voor haar ogen gebeuren. Samen met een getuige rende ze naar binnen om de hulpdiensten te alarmeren. Zowel een MUG-team uit Diest als een ambulance uit Tessenderlo snelden nog ter plaatse. Ook een verpleegkundige die toevallig voorbijkwam, deed nog al het mogelijke. Maar de jongeman bezweek kort na de klap aan de zware verwondingen.


Ruim twee maanden voor de start van het assisenproces tegen Ronald Janssen maakt assisenvoorzitter Michel Jordens zich zorgen over het verloop ervan. Janssen plant immers een boycot. Officieel wil niemand reageren, maar een medegevangene van Ronald Janssen bevestigt dat de vermoedelijke moordenaar van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, vertelt dat hij zijn assisenproces niet wil bijwonen. Dat start op 23 september in Tongeren. Iemand die voortvluchtig is, kan bij verstek worden veroordeeld. Maar een gedetineerde moet zijn proces bijwonen. Desnoods moet hij manu militari uit zijn cel worden gehaald. Janssen is nog nooit uit zijn cel gekomen om zittingen van de raadkamer bij te wonen. In april van vorig jaar weigerde hij ook al mee te werken aan de reconstructie van de ontvoering en de moord op Annick. Er was te veel media in de buurt. Het assisenproces belooft een nog veel groter mediacircus te worden. Janssens advocaat was niet bereikbaar voor commentaar. Hij heeft nog geen echte strafpleiter gecontacteerd om hem bij te staan op het proces. Mogelijk omdat Janssen hem duidelijk heeft gemaakt dat hij zich toch niet wil verdedigen op het proces.


Een 32-jarige Serviër uit Lummen die twee jaar geleden een gevangenisbriefje van een Tongerse procureur vervalste moet van de Hasseltse rechtbank zeven maanden naar de gevangenis. Hij had het briefje zo gemanipuleerd dat hij maar één veroordeling in plaats van twee moest uitzitten en bood zich daarmee op 3 september 2009 aan in de Hasseltse gevangenis. De Serviër, die in januari 2008 in Hasselt tot één jaar cel werd veroordeeld voor diefstal, verklaarde dat zijn advocaat een deel van het gevangenisbriefje had afgeplakt en gekopieerd, maar die versie geloofde de rechtbank niet. Naast de celstraf moet de beschuldigde een boete van 550 euro betalen.


Een 38-jarige Halenaar kreeg van de Hasseltse rechtbank vrijdag een celstraf van één jaar en een boete van 1.375 euro omdat hij een vrachtwagen verduisterd heeft. Samen met zijn vrouw, die acht maanden cel met uitstel en 550 euro boete met uitstel opgelegd kreeg, had hij een Renault trekker voor 36.300 euro verkocht maar die bleek geleased te zijn. De Halenaar had de vrachtwagen op 9 april 2009 uitgestald op een terrein in Lummen, waar een kandidaat-koper kwam kijken. De trekker was echter geleased en de man weigerde hem terug te geven aan de werkelijke eigenaar. Met het geld van de vrachtwagen kocht het koppel een Audi A4 Cabrio bij dezelfde handelaar. De vrouw ondertekende de factuur en gaf een kopie van haar identiteitskaart. Zij probeerde de rechter wijs te maken dat ze het geld voor de Audi van haar moeder had gekregen maar dat geloofde de rechter niet. Het koppel moet aan de werkelijke eigenaar van de trekker bijna 70.000 euro schadevergoeding betalen en de Audi werd verbeurd verklaard.


In een handelszaak in de Koning Albertstraat in Diest is vrijdagavond een dief betrapt toen hij met kleding aan de haal ging. De dader is gefilmd door de bewakingscamera. In een warenhuis aan de Leuvensesteenweg in Diest zijn zaterdagavond winkeldieven op heterdaad betrapt. Het personeel haalde er de politie bij.


Tegen eind 2012 komt er een fit-o-meter aan de Finse piste in Loksbergen. De fit-o-meter bestaat uit twaalf proeven die per twee gegroepeerd worden. Aan elke halte kunnen de sporters dan kiezen welke proef ze willen doen.


Nog tot 30 juli wordt in Lummen taxussnoeisel ingezameld. In taxus zit baccatine en met die basisgrondstof kunnen medicijnen worden gemaakt om verschillende soorten kanker te bestrijden. Iedereen kan het jonge, droge en eenjarige snoeisel met takken tot 30 cm gratis binnenbrengen in het recyclagepark aan de Sint-Jacobusstraat. Dat moet wel binnen de 24 uur na het snoeien.


Nu de gemeenteraad het ontwerpplan heeft goedgekeurd, zal de Demer over een paar jaar weer zichtbaar zijn in het stadscentrum van Diest. In de jaren ’60 is de rivier dichtgelegd omdat hij te fel stonk. De openlegging begint in maart volgend jaar en duurt vier jaar. Het Demertrajesct start aan de Saspoort en het water stroomt dan via de Ezeldijksite, de Verversgrachtsite, de Demerstraat en de Kaai naar de Zichemsepoort. De breedte van de Demer zal varieren van drie tot zeven meter. De werken verlopen in vier fasen om de hinder van de werken binnen de perken te houden. De VMM maakt zich sterk dat de geurhinder van weleer verleden tijd is. Er komt nu geen afvalwater meer in de rivier en er zit nu ook meer stroming op dan vroeger. De openlegging van de Demer is jarenlang uitgesteld uit vrees voor overstromingsgevaar in de binnenstad. Ook deze zorg zou nu volgens de VMM van de baan moeten zijn. Studies wijzen uit dat het water juist beter weg kan als rivieren open gelegd worden. De open rivier zal ook zorgen dat fietsers sneller door de binnenstad kunnen, want langs de rivier komt er een fietspad van anderhalve kilometer.


Danny Vanhamel, de Lummenaar die in 1992 Anthony De Clerck ontvoerde, is door de Leuvense rechtbank schuldig bevonden aan het dealen van drugs in de centrale gevangenis van Leuven, maar krijgt daarvoor geen straf. Ook de cipier die betrokken was bij de grootscheepse drugscarroussel wordt niet gestraft. Tussen 1995 en 2005 verbleef Vanhamel in de Leuvense gevangenis. Daar verhandelde hij met twee andere gedetineerden cannabis, heroïne, cocaïne, XTC en speed, wat hen in totaal zo'n 200.000 euro opleverde. Vanhamel zelf zou ongeveer 25.000 euro hebben verdiend aan het handeltje. Uiteindelijk kwamen de zaken aan het licht toen een afperser de cipier die de drugs samen met de vriendinnen van enkele beklaagden hielp binnensmokkelen verraadde. De rechter oordeelde dat de drie drugsdealers en de cipier schuldig zijn, maar dat de feiten veel te lang geleden plaatsvonden en de meeste beklaagden hun leven inmiddels een andere wending hebben gegeven.


In een onderzoek naar de handel in soft- en harddrugs is dinsdagavond een arrestatie verricht in Herk-de-Stad. Speurders van de federale gerechtelijke politie pakten een 40-jarige man op die voor een drugsbende onder meer locaties voor hennepkwekerijen zocht. Het aantal arrestaties in dat onderzoek komt hiermee op zeven, onder wie 5 Limburgers. In samenwerking met de Nederlandse politie kon de federale gerechtelijke politie van Hasselt een Nederlandse organisatie uit Eindhoven in kaart brengen. Na de huiszoekingen eerder deze week werden in onze provincie elf plantages ontdekt.

banner