Tot 2 mei 2011 

Vier jeugdvoetballertjes van Jeluge, dat is de Jeugdsamenwerking Gestel-Lummen, zijn vorige week maandag opgenomen in het Jessaziekenhuis van Hasselt. Het ging om 5- en 6-jarige Lummenaartjes. Volgens de dokters zou het gaan om een virale infectie en geen gevaarlijke, bacteriële vorm. Het ging dus niet om een epidemie, een beetje vergelijkbaar met griep, en de kinderen moesten gewoon uitzieken. Van 18 tot en met 22 april werd door Jeluge in Lummen een paasstage georganiseerd voor spelertjes van 5 tot 13 jaar. Hoogtepunt was een benefietwedstrijd van de Lummense spelertjes tegen KRC Genk.


Varkensbedrijf Halvark aan de Struikstraat in Velpen wil uitbreiden. De firma mikt op een verhoging van het aantal dieren van 3.000 naar 12.600 en wil een biogasinstallatie van 60.000 ton bouwen. Het bedrijf heeft nu een vergunning voor 3.000 dieren. In 2008 verkreeg het ook al een milieuvergunning voor een biogasinstallatie van 30.000 ton. De bouwvergunning daarvoor werd toen nog niet afgeleverd. In de huidige aanvraag voor een milieuvergunning spreekt het bedrijf van een capaciteit van 12.600 dieren met een verhoging van de capaciteit van de biogasinstallatie tot 60.000 ton. De hogere capaciteit moet leiden tot een verhoging van de biogasproductie van 750 kubieke meter per uur tot 1.125 kubieke meter per uur. Voor de opslag van biogas voorziet het bedrijf vier reservoirs van elk 2.000 kubieke meter, een totale capaciteit van 8.000 vierkante dus. De verwerking van biogas moet leiden tot een elektriciteitsproductie van 2 x 1400 kW en de behandeling van puur plantaardige olie tot 1.700 kW.


De Hasseltse onderzoeksrechter heeft Wesley Vanhamel, de zoon van Danny Vanhamel, dinsdag vrijgelaten. De Lummenaar verdween vrijdag achter de tralies voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan een rechercheur van de politiezone HAZODI. De rechercheur zat begin vorige week op een terras, zag Vanhamel rondlopen met ontbloot bovenlijf en te keer gaan tegen een vuilniscontainer. De rechercheur maakte zich kenbaar als politieman en sprak Vanhamel aan over zijn wangedrag. Na wat duw- en trekwerk kwam het tot een schermutseling tussen Vanhamel en de rechercheur. De Lummenaar maakte zich uit de voeten, maar enige tijd later kwam het ter hoogte van de Century op het Leopoldplein in Hasselt opnieuw tot een aanvaring tussen dezelfde politieman en Vanhamel. De rechercheur liep bij die confrontatie verwondingen op en werd voor enkele dagen werkonbekwaam verklaard. Vanhamel werd opgespoord en donderdagavond van zijn vrijheid beroofd. De volgende dag werd hij opgesloten in de gevangenis van Hasselt, maar die mocht hij dinsdag dus al verlaten.


De ouders van de dodelijke slachtoffers van Ronald Janssen, zullen deze week in Tongeren een assisenproces volgen ter voorbereiding op het proces van de seriemoordenaar uit Loksbergen, dat na de zomer plaatsvindt. Het gaat de ouders er vooral om indrukken op te doen in een wereld die hen tot nu toe vreemd was. Voor mensen die nooit eerder in aanraking kwamen met justitie is het bijzonder moeilijk in te schatten wat je te wachten staat. Ze willen zich daar iets bij kunnen voorstellen als ze straks oog in oog met de moordenaar van hun kind staan. Ze doen dat in samenspraak met justitieassistenten. Ronald Janssen moet zich vermoedelijk vanaf 23 september voor het Tongerse hof van assisen verantwoorden voor de moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.


De gemeente Lummen ontving twee aanvragen voor het bouwen van windmolens langs het Alvertkanaal aan de Kanaalstraat. Het betreft één aanvraag voor een windmolen op het industrieterrein van Genenbos-Gestel. Aan dezelfde kant van het Albertkanaal wordt gekozen voor een windmolen in landbouwgebied van de gemeente Beringen; Een derde molen hoopt men te bouwen op industrieterrein van Beringen-Zuid op het domein van nv Euro Shoe Unie. De firma wil alle aangevraagde windmolens op Lummens grondgebied bouwen. De aanvragers komen donderdag 5 mei om 20 uur hun plannen toelichten in zaal Eikenbos.


De 22-jarige stiefzoon van gemeenteraadslid Mario Vrancken heeft bekend dat hij 7.000 euro heeft gestolen uit de auto van zijn stiefvader. Het ging om de opbrengst van de 7de Lachrevue van carnavalsvereniging De Leegdrinkers, waarvan Vrancken bestuurslid is. De stiefzoon is opgesloten in de gevangenis van Hasselt. De diefstal dateert van de nacht van zondag 11 op maandag 12 april. De 22-jarige stiefzoon werd één dag na de inbraak tijdens een volgende diefstal betrapt. De speurders legden al snel de link met het verdwenen geld. Gemeenteraadslid en sp.a-voorzitter Mario Vrancken is erg onder de indruk van de feiten. Na de diefstal uit de auto van zijn stiefvader trok de stiefzoon naar Antwerpen. Daar zou hij in één nacht 3.000 euro uitgegeven hebben.


De lokale politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 71-jarige inwoner uit Lummen ingerekend na een poging tot inbraak in de groothandel Van Zon op het Nijverheidspark in Beringen. De man had met een moersleutel het glazen raam van een toegangsdeur ingeslagen. De politie was snel ter plaatse en kon de man inrekenen. Hij zou gehandeld hebben uit geldproblemen.


In Tongeren is vrijdagochtend het asissenproces van Ludo Voortmans gestart. De 60-jarige Truienaar moet zich verantwoorden voor roofmoord op de 83-jarige René Jermis uit Schakkebroek, maar kon tijdens de ondervraging meermaals niet antwoorden op de vragen en bemerkingen van de voorzitter van het hof. Hij zocht ook regelmatig excuses voor zijn daden. Zo bleef hij beweren dat hij de 83-jarige René Jermis niet vermoord heeft maar dat die om het leven is gekomen nadat de 60-jarige bingoverslaafde een aanval probeerde af te weren. Voortmans vertelde dat hij de oom van zijn vrouw een vuistslag heeft gegeven, maar van de drie gevonden messen en een kapotte jeneverfles kon hij zich niets meer herinneren. Hij zei geen messen vastgehad te hebben weet ook niks van een jeneverfles. Hij beweerde nu ook voor het eerst dat hij niet wist dat Jermis dood was toen hij de woning in Schakkebroek verliet.

Tot 9 mei 2011 

Vorige week werd er voor de 25ste keer gewandeld tijdens de 24 uren Schulensbroek. Op al die jaren werden er op 1 mei 148 vogelsoorten gezien, zegt initiatiefnemer Koen Leysen van Natuurpunt. En zondag werden er dat dankzij de zeldzame roofvogel het smelleken 149. Zoveel soorten is indrukwekkend en het zegt iets over de diversiteit en de aantrekkingskracht van het Schulensbroek. Een hoogtepunt tijdens de 24 uren was de vrijlating van drie vogels: een buizerd , een sperwer en een tjiftjaf. Deze kwamen van van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder. Het zijn drie typische vogelsoorten van het Schulensbroek.

De 60-jarige Ludo Voortmans moet 24 jaar naar de gevangenis voor de roofmoord op René Jermis uit Schakkebroek. Dat heeft de assisenjury in Tongeren vrijdagnamdidag beslist. Het openbaar ministerie had 28 jaar geëist voor de gokverslaafde Truienaar maar de volksjury was dus milder. De jury oordeelde donderdagavond dat Ludo Voortmans op 22 november 2008 René Jermis, de 83-jarige oom van zijn vrouw, heeft gedood en beroofd van zo'n 1.000 euro cash geld. Voortmans had na een dag gokken een onstuitbare drang om aan geld te geraken. Hij was volkomen blut. Het was Voortmans zijn bedoeling om René Jermis uit te schakelen om zich meester te maken van zijn geld. Daarvoor gebruikte Voortmans zeer buitensporig en uitgebreid geweld. De schuld aan roofmoord staat vast, zo motiveerde de jury. Volgens het hof was Voortmans enkel uit op eigen vertier en genot. Voor uw probleem moet u zich laten behandelen, luidde de voorlezing van het arrest. Assisenvoorzitter Michel Jordens wees Voortmans erop dat hij snel in behandeling moet voor zijn gokverslaving, zelfs al in de gevangenis.

Vorige week zaterdag zijn twee auto’s frontaal gebotst op het kruispunt van de Beukenboomstraat en de Schalbroekstraat in Lummen. Een 52-jarige Lummenaar werd gekwetst overgebracht naar het AZ van Diest. Het verkeer zat er, onder meer door de jumping, een uur lang in de knoop. Er kwamen extra politieagenten ter plaatse om het verkeer te regelen. Op het kruispunt kwam heel wat olie terecht en daarom strooiden zowel brandweermannen als de mensen van de takeldienst absorberende korrels op het wegdek.

De brandweer is donderdagochtend rond 8 uur uitgerukt voor een bosbrand in de buurt van de Venusbergstraat in Meldert. In totaal had zo'n vijf vierkante meter vegetatie vuur gevat. De vlammen waren snel onder controle.

In Meldert in de Geeneindestraat hebben dieven vanochtend op zes plaatsen proberen in te breken. In twee huizen geraakten de daders binnen. Op een plaats werd een raam in kipstand ingeduwd. Bij de buren werd het cilinderslot geforceerd. De daders stalen telkens geld en betaalkaarten. Op de overige vier adressen werd telkens aan het cilinderslot geprutst. Doordat de bewoners een extra beveiliging hadden aan de deur konden de dieven daar niet binnengeraken.

In de Nederstraat in Halen is vorig weekend een bromfiets gestolen uit een garage. Dieven hebben donderdagnacht zo’n vijftig lege batterijen gestolen die op het containerpark aan het industriepark lagen.

Op 12 en 13 mei 1940 sneuveleden tijdens de Slag van Lummen 39 Belgische soldaten. Samen met de Lummenaren die tijdens de Tweede wereldoorlog stierven, werden zij gisteren herdacht. Er werd hulde gebracht aan het oorlogsmonument op het Gemeenteplein en de optocht voor en na de eucharistieviering van 10u30 werd opgeluisterd door doedelzakspelers. Op de begraafplaatsen en aan het oorlogsmonument vonden vier bloemenhuldes plaats en Maggy Theys zong Amazing Grace, begeleid door een doedelzakspeler.

Vanaf nu kunnen Herkenaren met beperkte welzijnskansen of gehandicapten vanaf 60 jaar in dienstencentrum De Cirkel voor vijf euro gaan eten. Voor je eerste deelname moet je een week vooraf je naam opgeven in De Cirkel.

23 jaar na het opstarten van een dossier voor de restauratie van de beschermde Begijnhofkerk van Diest, heeft het Vlaams gewest zijn goedkeuring daarvoor gegeven. De kerk is sinds 1938 als monument beschermd en staat sinds december 1998 samen met de rest van het begijnhof op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De kerk staat er momenteel troosteloos bij. Vooral de muur aan de zijde van het Cultuurcentrum verkeert in slechte staat. Die helt onder het gewicht van de dakconstructie naar buiten. Om de muur ts verstevigen zijn er al metalen steunberen geplaatst. Volgens een ontwerp van de stad wordt de restauratie op 4,7 miljoen euro geraamd. De stad krijgt 60 procent toelage van het Vlaams Gewest en 20 procent van de provincie. De werken worden nog dit jaar aanbesteed. In 2012 kan de uitvoering van start gaan.

 

Tot 16 mei 2011 

Meldert is het dorp dat vorige week in beeld werd gebracht door het Eén-programma “Man Bijt hond”. Maar met de opnames is niet iedereen opgezet. Heel wat inwoners vinden dat de programmamakers hen belachelijk hebben gemaakt. Ze storen er zich ondermeer aan dat de eerste uitzending begon met de tekst “In Meldert wonen meer varkens dan mensen”. Maar, zeggen de inwoners, dan hadden ze die varkensstallen maar moeten filmen. Ze zijn ultramodern en op sommige staan zelfs zonnepanelen. Volgens één van de eindredacteuren van “Man Bijt Hond” is er helemaal niets belachelijks aan de opnames. Er wordt namelijk gezocht naar universele verhalen die het lokale overstijgen en waar heel Vlaanderen iets aan heeft.


Dieven zijn vrijdagochtend voor de tweede nacht op rij binnengedrongen op de werf aan het klaverblad in Lummen. Deze keer werd een hydraulisch onderdeel van een graafmachine vakkundig verwijderd en meegenomen. De buit heeft een waarde van om en bij de 5.000 euro. De nacht voordien waren al bobijnen met kabels verdwenen.


In de Donderveldstraat in Schulen is donderdag de omheining en een poort van een weide beschadigd. De feiten werden bij de politie gemeld. Vermoedelijk reed er voertuig tegen. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. In de Stationsstraat in Herk-de-Stad hebben dieven kabels gestolen uit een woning in aanbouw.


De belangrijkste nieuwe investering in de begroting van Halen is de aanleg van fietspaden en riolering in de Hagelandstraat. Deze verbindt het centrum van Loksbergen met Assent. Het is een lang, recht traject met ook niveauverschillen en krijgt een gescheiden riolering, fietspaden aan beide zijden en veiligere kruispunten. De werken gaan in totaal 2,3 miljoen euro kosten.


In de buurt van de Nieuwstraat in Genebos zijn recent enkele katten vergiftigd of verdwenen. Sommige slachtoffers overleefden omdat hun baasje hen tijdig naar een dierenarts kon brengen. Bij één eigenaar werden vier katten het slachtoffer van de giflegger. Eén kat werd dood teruggevonden, een tweede is spoorloos verdwenen. En twee andere katten van haar verdwenen voor enkele weken. Na een zoektocht met affiches werden ze totaal uitgehongerd teruggevonden. Bij de buren is er een zelfde verhaal met hun poes. De eigenaars van de dieren dienden klacht in bij de politie.


Het stadsbestuur van Halen geeft dit jaar 4.439 miljoen euro uit aan personeel. Dat is bijna 271.500 euro meer dan vorig jaar, zo blijkt uit de begroting die op de gemeenteraad meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd. De verhoging van het bedrag is een gevolg van de jaarlijkse stijging van de lonen met één procent.


Langs de Molemstraat in Lummen, in de richting van Heusden, wordt gewerkt aan een nieuwe verkaveling van bijna 3 hectare met 44 bouwpercelen. 20 bouwpercelen worden door het gemeentebestuur verkocht. De andere 24 zijn eigendom van Splendid en de consorten Gaethofs, en worden door de woning- en villabouwfirma Splendid verkocht. Aan de Molemstraat is open bebouwing voor 10 huizen gepland. In het binnengebied gaat het om open en halfopen bebouwingen en een centraal gelegen groene speel- en rustweide, zegt burgemeester Luc Wouters. De inschrijvingstermijn voor wie zo’n perceel wil, is inmiddels afgesloten. De 20 gemeentelijke gronden worden op basis van objectieve criteria punten toegekend. Kandidaten mogen nog geen grond of woning in hun bezit hebben. Wie al in Lummen woont of hier lang heeft gewoond, krijgt voorrang. Iemand die in Lummen werkt of jonger is dan 35, krijgt ook extra punten. Op een toewijzingsvergadering die in juni zal plaatsvinden, krijgen de kandidaten met de meeste punten een perceel toegewezen. Zes jaar na het verlijden van de akte moet de woning bewoond zijn. De wegenwerken voor de aanleg van de nieuwe Kempenstraat in het gehucht Molem zijn gestart. Tussen de Aldi en de witte elektriciteitscabine is eerst 21.476 m² bos gerooid. Naast de Aldi is al een bezinkingsbekken uitgegraven.


Bij de milieudienst van Herk-de-Stad kunnen inwoners een toelage aanvragen voor het laten nestelen van zwaluwen bij de woning. De steun bedraagt 19 euro voor één of twee nesten , 37 euro voor een grotere kolonie. De toelage wordt pas na controle door de milieudienst toegekend. Info: 013/38.03.36.


De jeugddienst van Halen wil graag de mening van jongeren kennen over het beleid. 12 tot 25-jarigen kunnen daarvoor een enquête op de website van de Halense jeugdraad en jeugddienst invullen. Dat neemt slechts drie minuten in beslag. Deelnemers maken kans op een cd-bon, een sweater of een toegangsticket voor het festival Springtime. info: www.halenjeugdt.be
 

Zondagavond om 20.30 uur botsten twee auto’s op het kruispunt van de Kerkstraat en het Gemeenteplein in Lummen. Omdat getuigen op het nabijgelegen terras dachten dat er een voetganger onder een van de auto’s was terechtgekomen, rukten de hulpdiensten massaal uit. Brandweer, MUG en een ziekenwagen kwamen ter plaatse. Een vrouwelijke passagier die mee in de auto van een man uit Linkhout zat, klaagde over pijn. Haar vriend wou een botsing voorkomen, maar ramde tijdens zijn uitwijkmanoeuvre enkele paaltjes. Een daarvan was de bewegwijzering van de vijf wandelpaden die zondagnamiddag werden ingehuldigd.


Gisteren werd er een belangrijke wedstrijd gespeeld tussen Herk FC en Bas-oa. Wie van deze twee de wedstrijd won zou in bevordering blijven. Na verlengingen stond het nog steeds 1-1. Herk heeft deze match uiteindelijk na strafschoppen met 5-4 gewonnen. Door deze overwinning blijft Herk in bevordering, maar ook Lummen blijft in 2de provinciale en ook Stevoort blijft in 3de provinciale dankzij de overwinning van Herk.


Op de E314 in Lummen is vorige week zaterdagnacht rond 6.30 uur een bestelwagen tegen de achterkant van een vrachtwagen gereden en vervolgens tegen de vangrails beland. Door het ongeval lag er een oliespoor van zo'n 100 meter op de snelweg. De bestuurder van de bestelwagen werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.

Tot 23 mei 2011 

De stad Halen gaat het Vlaams Gewest vragen om aan de Firmin Jacobslaan een dijk langs de Velpe aan te leggen. Dat moet een herhaling van de overstroming van de wijk in de buurt voorkomen. Uit voorzorg liggen op die plaats langs de Velpe nu nog permanente zandzakjes, maar die zullen in de toekomst dus verdwijnen. Het gaat concreet om het stuk tussen de brug aan het kruispunt van het Raubrandplein met de Firmin Jacobslaan tot het kruispunt met de Nederstraat. Ook voor de oevers van de Velpe in sportcentrum De Koekoek wil de gemeente een verhoging aanvragen.


Op 7 juli 2006 stortte de kerktoren van Meldert en een deel van het schip in. Precies vijf jaar later zal alles terug opgebouwd worden. Net voor of na het bouwverlof zullen de werken starten. Maar eerst moeten archeologen op 18 dagen tijd de ondergrond onderzoeken. Daarvoor maakt de gemeente bijna 50.000 euro vrij. Volgens burgemeester Luc Wouters kostte dat archeologische onderzoek eerst 125.000 euro. Maar zo een hoog bedrag vond de gemeente niet logisch. Er waren geen aanwijzingen voor archeologische vondsten. Samen met de Cel Archeologie werd er dan beslist om eerst een vooronderzoek uit te voeren. Dat archeologische vooronderzoek vond plaats op 7 maart. Op de plek waar de ingestorte toren stond, werd gedurende een dag ongeveer een vierkante meter onderzocht. In de kerk mocht niet worden gegraven omwille van het instortingsgevaar. Dat vooronderzoek kostte 5.000 euro. De belangrijkste vondsten waren een scherfje geglazuurd keramiek, een vierkante nagel en een stuk menselijk been. De burgemeester ging ervan uit dat het onderzoek daarmee zou stoppen. Maar de onderzoeker wou toch doorgaan en de Cel Archeologie volgde zijn standpunt. Voor het terreinonderzoek worden 18 werkdagen uitgetrokken. De kostprijs van dit archeologisch onderzoek wordt geraamd op 45.000 euro. Waar de ingestorte toren stond, zullen de archeologen zoeken tot een diepte van 1,5 meter. In het eerste deel van de kerk wordt tot 10 à 15 cm diep naar sporen gezocht. De heropbouw van de kerk zal uiteindelijk 1.060.000 euro kosten. Dat bedrag wordt onder meer betaald door de gemeente, de provincie en Vlaanderen. De werken zullen ruim een jaar duren.


Het gevaarlijke kruispunt van de gewestweg Hasselt-Diest met de Sint-Jorislaan in Schulen krijgt een minirotonde en twee in plaats van drie rijvakken. Dat moet de veiligheid daar verhogen. In november 2006 reed op dit kruispunt een personenvoertuig vanuit de Sint-Jorislaan in op een schoolbus. Het ongeval kosstte het leven aan de twee inzittenden van de auto. Een maand later belandde een auto in de voortuin van twee huizen. In september 2009 kwam bij een aanrijding met een auto, een motorrijder om het leven. De fietspaden zullen ter hoogte van het kruispunt gescheiden worden van de autorijbaan en er komen aangepaste halteplaatsen voor de bussen van De Lijn. De werken kosten 400.000 euro en moeten eind juni klaar zijn. Tijdens de uitvoering wordt het verkeer afgeleid naar de pechstrook, zodat altijd verkeer in beide richtingen mogelijk is. Voor de zijstraten gelden beperkte omleidingen.


Politie West is donderdagochtend opgeroepen voor een interventie op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad. Een handvol leerlingen waren met elkaar slaags geraakt ter hoogte van de Sint-Martinusschool. De gemoederen waren snel bedaard.


De gemeenteraad van Lummen begon en eindigde de gemeenteraad met het dossier van de Bovenstraat. Burgemeester Luc Wouters liet daar op eigen houtje wegenwerken uitvoeren voor de Jumping Lummen. Peter Grommen van Lumineus Lummen vond dat het verslag van de vorige gemeenteraad was gekortwiekt en dat de oppositie monddood was gemaakt. Burgemeester Luc Wouters reageerde dat hij zich van het verslag bewust afzijdig had gehouden, dat een debat van drie uur niet weergegeven kan worden en dat hij geen fout had gemaakt. Grommen repliceerde dat er volgens Ruimtelijke Ordening wegenwerken werden uitgevoerd zonder bouwvergunning. Luc Wouters vertelde verder ook dat in het rapport van de VITO letterlijk stond dat er geen asbest was gevonden. Iedereen kan dat inkijken en in juni volgt er een evaluatievergadering met de organisatoren van de jumping en de veiligheidsdiensten. De organisatie is nooit zo goed verlopen en volgend jaar zal Lummen voor dezelfde formule kiezen. Na de zomer gaan men opnieuw rond de tafel zitten, ook met Natuurpunt, zei de burgemeester. Stefan Coenen van Lumineus Lummen vroeg of het klopte dat de gemeente een advocaat had aangesteld voor dit dossier. De burgemeester bevestigde dat en zei dat Ethias alle kosten zou dekken. Maar de naam van de advocaat wou hij niet prijsgeven.


Het middeleeuwse Sint-Jansbergklooster van Zelem staat te koop. De huidige eigenaar, NV De Kartuizer, is op zoek naar een geschikte overnemer om er ook nog evenementen te kunnen blijven organiseren zoals nu. Het Sint-Jansbergklooster is een ware blikvanger in Zelem. De huidige gevel van het complex werd opgetrokken in 1647 en in 1663 werd het gastenkwartier met de Sint-Janstoren voltooid. De Franse Revolutie op het einde van de 18de eeuw maakte ook een einde aan de kloostergemeenschap van de kartuizers in Zelem. Het complex kwam toen in handen van een familie van adel. Sinds 1978 is het complex als monument beschermd. De zaakvoerder van de NV De Kartuizer, die het complex van 4 ha in eigendom heeft en er evenementen organiseert, sukkelt wat met zijn gezondheid en wil daarom het domein verkopen. De evenementen gaan wel gewoon door. De verkoop kan gebeuren met respect voor de lopende contracten. Een aantal makelaars bemiddelen voor de verkoop van het complex van Zelem. De vraagprijs is 5,5 miljoen euro.


Op de Diestersteenweg in Halen is woensdag rond 18 uur een rolstoelpatiënte gewond geraakt bij een ongeval. De 71-jarige vrouw uit Halen vrouw werd gehinderd door een afslaand voertuig en viel uit haar rolstoel. Zij werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.
Danny Vanhamel, de Lummenaar die in 1992 Anthony De Clerck ontvoerde, riskeert één jaar cel voor het dealen van heroïne, speed en cannabis in de centrale gevangeis van Leuven. De drugshandel speelde zich af tussen 1995 en 2001 en zouden Vanhamel 25.000 euro hebben opgeleverd. Er zou ook een drugsverslaafde cipier bij betrokken geweest zijn. De 55-jarige Vanhamel zelf bekent maar minimaliseert de feiten, die in 2005 aan het licht kwamen. Zijn advocate zegt dat de feiten sowieso verjaard zijn en dat Vanhamel dus niet meer kan worden gestraft voor de drugshandel. Volgende maand doet de rechter een uitspraak over de zaak.


De 32-jarige Maarten Snoeks uit Hasselt is de nieuwe communicatieambtenaar van Herk-de-Stad. Hij studeerde communicatiebeheer, pers en voorlichting aan de XIOS Hogeschool in Hasselt en ging daarna onmiddellijk als journalistiek medewerker aan de slag bij Het Laatste Nieuws, onder meer voor verslaggeving van Herk-de-Stad, Hasselt en Halen. Als informatieambtenaar wordt hij verantwoordelijk voor externe en interne communicatie. Hij volgt Carla Poelmans op, die vanaf nu kabinetsmedewerker is van burgemeester Danny Pauly.


Gaatjesboorders hebben woensdagochtend hun ronde gedaan in Lummen. In de Acaciastraat werd een bewoner rond 2u50 wakker van verdachte geluiden. Toen hij beneden ging kijken, zag hij dat het raam openstond en er een gaatje in het kozijn was. Vermoedelijk vluchtten de dieven weg toen ze de bewoner hoorden. In de Larenstraat was het een hond die de dieven een half uurtje later verjoeg. De bewoonster zag de mannen nog net over de draad klimmen. Woensdagnammiddag werd bij de politie nog een poging tot inbraak in de Steenstraat gemeld. Daar raakten de dieven niet binnen. Het labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek.


Op de Steenweg in Schulen zijn dinsdagavond dieven een huis binnengedrongen. Ze hadden een raam geforceerd. De buit bestaat uit juwelen. Ook een waardevolle horloge is verdwenen. De inbraak werd rond 17.45 uur vastgesteld. Aan een werf op de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad hebben dieven een bedieningspaneel van een bouwkraan gestolen. De feiten werden woensdagvoormiddag ontdekt. In de Donderveldstraat in Schulen is donderdag de omheining en een poort van een weide beschadigd. De feiten werden bij de politie gemeld. Vermoedelijk reed er voertuig tegen. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf.


In de nacht van woensdag op donderdag is een gaatjesboorder binnengedrongen in een bedrijf op het industriepark Halensbroek.
De dader ging aan de haal met een som geld.


Herk-de-Stad beschikt vanaf nu over een ambtenaar lokale economie. Daar kunnen alle handelaars van Herk-de-Stad met vragen terecht, net als personen van binnen of buiten Herk-de-Stad die in de gemeente een handelszaak willen starten.


De politiezone West-Limburg wil zonechef Armand Grootaers na zijn pensioen volgende maand, laten opvolgen door een commisaris, geen hoofdcommisaris. Dat gebeurt om de kosten te drukken. De drie gemeenten moeten steeds meer geld ophoesten en als dat zo doorgaat is de financiële reserve van de zone in 2012 opgebruikt. Daarom zal de afscheidnemende zonechef worden vervangen door een commisaris met een waarnemingstoelage voor de taak als zonechef. Het voorstel is aan de minister van binnenlandse zaken overgemaakt, het is nu wachten op een antwoord. Ivo Renders is kandidaat om Armand Grootaers op te volgen.


Er was te veel volk op de plaats waar het lijk van Annick Van Uytsel werd gevonden. Gevolg is dat veel sporen verloren zijn gaan. Dat staat te lezen in het rapport van het Comité P over de zaak-Van Uytsel. Het Comité P is niet mals voor de speurders die de moord op Annick Van Uytsel hebben onderzocht. Een oud-speurder die bij de zaak betrokken was, spreekt dat tegen. Nadat het controleorgaan dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten eerder al concludeerde dat de dood van Shana Appeltans en Kevin Paulus had kunnen worden voorkomen indien de Leuvense recherche de sporen naar Ronald Janssen beter had onderzocht, stelde het rapport van het Comité P ook dat de kwaliteit van afstapping op 3 mei 2007 ondermaats was. Een oud-speurder die bij de zaak betrokken was, beweert dat het verdere verloop van het onderzoek niet in gedrang werd gebracht door de afstapping op de vindplaats. Toen de vuilniszak met daarin het lichaam van Annick Van Uytsel werd gevonden, werd dit in een afgeschermde ruimte ondergebracht waartoe enkel voor de noden van het onderzoek toegang werd verleend, reageert hij. Als men spreekt over verloren gegane sporen, wil de speurder wel eens weten welke. De plaats waar het stoffelijk overschot werd opgemerkt en nadien aan land werd gebracht, was niet de plaats waar Annick Van Uytsel om het leven kwam en naar men kon aannemen evenmin de exacte locatie waar ze in het water werd gedumpt. De omgeving werd met een helikopter en later met mankracht afgezocht, aldus de oud-speurder.


Aan de “Acht van Zelem” van Zelem Cycling namen vorige week zaterdag circa 2900 fietsers deel. De “Acht van Zelem” is een semiklassieker voor wielertoeristen van de Vlaamse Wielrijdersbond, Vanaf 7 uur in de morgen was het ongemeen druk in de omgeving van het Zelemse Sportcentrum "De Kambergen". De deelnemers vertrokken voor 5 verschillende tochten van respectievelijk 70, 100, 130, 200 en 250 km. Aanvankelijk zat het weer niet mee, maar in de loop van de voormiddag kwam de zon er meer en meer door en al de fietsers bleven de hele dag droog. Voor de gelegenheidsrit lustrumeditie van 250 km met 18 hellingen schreven liefst 112 deelnemers in. Het merendeel van de fietsers schreef in voor de 130 km door Limburgs en Luiks Haspengouw. Ook staan steeds meer fietsende dames aan de inschrijvingstafel. Meer dan 130 ladies namen de start voor de Ladies Fun Cycling Tour.


Het schepencollege van Herk-de-Satd is verdeeld over de bescherming van de bomen in het park Olmenhof aan het stadhuis. Burgemeester Danny Pauly laat de pas geplaatste hekken verwijderen. Schepen Gert Vandersmissen vindt dan weer dat de hekken moeten blijven. Het Olmenhof en de vlakbij gelegen Harlaz zijn ontstaan uit een van de oudste boomkwekerijen van het land. De traditie van de bomenkweek in Herk-de-Stad gaat zelfs terug tot in de 18de eeuw. Olmenhof en Harlaz zijn sinds 1987 als park beschermd. Het Olmenhof is ook vaak het decor voor activiteiten zoals Rock Herk en de Dag van het Park en is het geliefkoosde speelterrein voor de plaatselijke kinderen en jongeren. Omdat die activiteiten dreigden te leiden tot het dichtslibben van de grond rond de bomen, werden vorig jaar rond de zone waarin zich de meeste wortels bevinden hekken geplaatst. Maar die hekken verstoren de esthetische waarde en het sociale karakter van het park. Dat dient om te spelen of om languit in het gras te liggen zegt burgemeester Danny Pauly. Hij kiest voor een beter alternatief, namelijk de aanleg van een stevige laag organisch materiaal, die de kroonprojectie ook volledig afschermt. Daarnaast zullen er bij alle bomen bordjes geplaatst worden waarop de bezoekers gevraagd wordt om niet op de mulchlaag te lopen. Bij grote evenementen zullen de bomen wel grondig met hekwerk worden afgeschermd. Volgens Gert Vandersmissen strookt de verwijdering niet met het advies van een commissie van deskundigen voor het park.


Het stadsbestuur van Herk-de-Stad vraagt bij de Vlaamse regering de titel van ereburgemeester aan voor ex-burgemeester Paul Buekers. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Voor hij burgemeester was, was Paul Buekers ook twee legislaturen schepen. In oktober vorig jaar vierde hij zijn 65ste verjaardag en zegde hij de politiek vaarwel. In totaal is Paul Buekers 28 jaar in de Herkse politiek actief geweest. Hij is de vierde burgervader die de titel krijgt.

Tot 30 mei 2011 

In de nacht van zaterdag op zondag is het tot rellen gekomen met allochtone jongeren aan discotheek Boccaccio Life in Halen. De jongeren namen het niet dat hen de toegang werd geweigerd. Na tussenkomst van de politie van de zone West-Limburg en andere omliggende korpsen, keerde de rust terug. Enkele weken geleden waren er met dezelfde jongeren al moeilijkheden, zegt uitbater Benny Strouven. Ze wilden in dronken toestand binnenkomen en gedroegen zich agressief. Zaterdag stonden dus opnieuw enkele van die jongelui aan de deur. Toen die niet binnen mochten, trommelden ze hun vrienden op. In totaal stonden ze hier met een dertigtal. Pas na tussenkomst van de politie dropen ze af. Om de toegang beter te controleren gaat de discotheek opnieuw met lidkaarten werken. Vanaf volgend weekend zijn bezoekers verplicht een lidkaart aan te schaffen. Zo weet men perfect wie binnenkomt en kunnen relschoppers worden buiten gehouden.


Vrije basisschool De Schuit van Schulen startte op het schoolfeest van afgelopen zaterdag, haar baksteenactie. Alle sympathisanten kunnen symbolisch een baksteen kopen van de nieuwbouw die de school wil optrekken. Nu zitten kinderen van De Schuit onder meer in het pand van de oude parochiezaal van Schulen, die tot klaslokalen werd aangepast. Dat gebouw is meer dan honderd jaar oud en dus niet meer geschikt om er klassen van nu onder te brengen, bovendien zitten er ook enkele klassen in containers. De nieuwbouw wordt opgetrokken op de speelweide aan de school. Het gaat om een complex van zes klassen met een sporthal. De aanvang van de bouwwerken was eerst voor 2012 voorzien, maar het project verhuist zeker al naar een latere datum. Sympathisanten kunnen kiezen voor een baksteen van 5, 10 of een van 15 euro.


Het Franse circus Zavatta staat niet langer in Halen. Het circus is daar vrijdagnamiddag vertrokken. Na het gedwongen vertrek uit Sint-Truiden was het gevolg van Zavatta neergestreken op een terrein aan de rode lichten tegenover de Snuffelmarkt op de gewestweg Hasselt-Diest in Halen. Dat gebeurde met toestemming van de eigenaar van het stuk grond, maar de stad en de buurt wilden het gezelschap zo snel mogelijk weg. Vrijdagochtend is een medewerker van de stad bij de circusleiding op bezoek geweest met de boodschap zo snel mogelijk te vertrekken. In Sint-Truiden waren er ook klachten geweest over het houden van dieren. Waar het circus naartoe is getrokken, is niet bekend.


In de voormalige bowling op de Steenweg in Berbroek is ingebroken. De daders forceerden een deur. Uit het gebouw dat dienst doet als opslagplaats is een transpallet gestolen. Op de werf voor het nieuwe windmolenpark in de Rozedelstraat in Halen zijn twee grote stroomgeneratoren gestolen. De werf ligt vlakbij de snelweg E314.


In de smalle Oude Straat in Herk-de-Stad is donderdagnamiddag rond 15.30 uur een auto gekanteld. De wagen had een stilstaande auto aangereden en belandde op zijn zijkant. Een bevrijdingsteam van de brandweer moest de bestuurster uit het wrak helpen. De 53-jarige bestuurster uit Zoutleeuw werd met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.


Politie West-Limburg biedt het hele jaar vakantietoezicht of afwezigheidstoezicht. Aanvraagformulieren liggen in de politiekantoren of je kan ze downloaden op www.politiewestlimburg.be.


Een 23-jarige man uit Herk-de-Stad werd dinsdagavond rond 21 uur opgepakt nadat hij een agent een mep had verkocht in de Brusselsestraat in Leuven. De agent die niet van dienst was, sprak de twintiger aan omtrent een motor die hij aan het beschadigen was. De dronken Limburger was door enkele omstaanders betrapt en tegengehouden tot de politie ter plaatse kwam nadat hij een geparkeerde motor had beschadigd. De man, die duidelijk dronken was, trapte eerst tegen een wagen. Vervolgens duwde hij een andere motor omver. Een politieman die niet met dienst was en daar op dat ogenblik toevallig voorbijkwam, sprak de dronken twintiger aan en zei hem te stoppen met de beschadigingen. De verdachte reageerde daarop door te roepen dat hij zich niet moest moeien. Toen de getuige zei dat hij een politieambtenaar was, kreeg hij prompt een klap in het gezicht. De agressieve jonge man werd door enkele getuigen overmeesterd en ter plaatse gehouden tot een politiepatrouille toekwam. Hij werd opgesloten ter ontnuchtering. Er werden PV’s opgesteld voor de beschadigingen, voor openbare dronkenschap en voor slagen en verwondingen.


Zangeres Kaylie (Lemmens) uit Berbroek heeft een hart voor de kinderen van het instituut KIDS in Hasselt. Vorige week zondag gaf ze voor hen een benefietconcert en ze schonk hen ook nog twee konijntjes met een hok. De 21-jarige Kaylie gaf het concert voor de kinderen van KIDS samen met haar zus Joyce, die haar op gitaar begeleidde. Op de leuke nummers sprongen en dansten de kinderen in het rond. Kaylie is een 21-jarige Limburgse zangeres en performer. Ondanks haar lage leeftijd, heeft ze al heel wat ervaring kunnen opbouwen. Zo trad ze 2 maal op tijdens De Provincieshow op één met Peter Van De Veire, verscheen ze verschillende keren op diverse regionale tv-zenders en schitterde ze al op de meest uiteenlopende evenementen en locaties. In juli 2011 duikt ze de studio in om te werken aan haar eerste CD.

banner