Tot 6 december 2010 

Het Halense bedrijf A.W.B. Schots heeft de Kans-Rijk-Bedrijf Award 2011 gewonnen. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) bekroont daarmee bedrijven die zich verdienstelijk maken op het gebied van tewerkstelling van personen met beperkte sociale vaardigheden. Het Halense bedrijf houdt zich vooral bezig met grachten ruimen en gras maaien, maar ook met het herstellen van machines en het maken van nieuwe machines. Bij A.W.B. Schots werken twaalf medewerkers, waarvan vier personen met een beperkte sociale vaardigheid. Op termijn wil het bedrijf nog drie extra mensen in dienst nemen. Zo'n 17,6 procent van de Limburgse werkzoekenden is een persoon met een arbeidshandicap. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Zij hebben het vaak niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt, ondanks hun motivatie en competenties.

Dieven hebben vorige week tijdens de nacht van zondag op maandag rond 2.30 uur zo'n driehonderd liter mazout gestolen uit een vrachtwagen die aan de Driespoortweg in Herk-de-Stad stond geparkeerd.

Een 34-jarige Diestenaar verscheen vorige week voor de rechter in Leuven omdat hij begin mei dit jaar 22 geweerschoten had gelost. De man had zich samen met zijn vrouw verschanst in de badkamer van zijn woning op de Statiestraat en had even tevoren de hulpdiensten gebeld met de melding dat hij zelfmoord zou plegen. Hij zag geen uitweg meer voor zijn financiële problemen. Nadat de man in de woning 22 schoten had gelost, slaagde de politie erin hem te overmeesteren en de vrouw uit de badkamer te bevrijden. Het incident zette de hele stationsbuurt in rep en roer. De Diestenaar zit sinds de dag van de feiten in voorhechtenis. De man hangt 15 maanden celstraf boven het hoofd, tenzij de rechtbank zijn internering beveelt. De rechter maakt pas volgende week zijn verdict bekend.

De Limburgse politiediensten halen jaarlijks duizenden onbeheerde fietsen op. Slechts een derde daarvan kan onmiddellijk worden terugbezorgd aan de eigenaar. Voor alle andere ongelukkigen bestaat vanaf nu een website met alle gevonden fietsen in Limburg. Op de website staan foto’s van alle teruggevonden fietsen , gerangschikt volgens hun afstand tot de gemeente waar ze werden gestolen. Er worden bovendien verschillende zoekcriteria aangeboden om de fiets gemakkelijk terug te kunnen vinden. Er stazn momenteel 1.638 verdwenen fietsen op. Neem een kijkje op www.gevondenfietsen.be/limburg.

De nieuwe woonwijk Daelersveld krijgt een toegang langs de Diestsesteenweg en niet langs de gewestweg Hasselt-Diest. Daarom komen op de gewestweg lichten op het kruispunt met de Industrieweg. Dat antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits eind vorige week op een vraag van Vlaams parlementslid Marino Keulen. Die vroeg zich af waarom Wegen en Verkeer afgestapt is van het eerste concept van een rotonde op dat kruispunt. Als de verkaveling Daelersveld toegang tot de gewestweg zou krijgen, dan was een rotonde aangewezen. Met alleen de aansluiting van het industrieterrein op de gewestweg zijn lichten beter. Die kunnen het verkeer op de gewestweg beter doseren en ook het openbaar vervoer kan de lichten beïnvloeden. Op een rotonde kan dat niet zegt de minister.

In de Bloemendaalstraat in Halen zijn onbekenden dinsdagnacht een bestelwagen binnengedrongen. Wat ze buitmaakten, is niet bekend. In de Aldi in Halen zijn donderdagmiddag tussen een en twee uur drie gauwdiefstallen gepleegd. Drie klanten misten hun portefeuille toen ze aan de kassa wilden betalen.

Ronald Janssen, de moordenaar van Annick Van Uytsel en Shana en Kevin, is donderdagavond in elkaar geslagen in de gevangenis van Hasselt. Hij kreeg rake klappen in zijn gezicht. Zijn belager was een Truiense zware jongen. Als het van de Hasseltse procureur Marc Rubens afhangt, verschijnt Ronald Janssen al in de lente van volgend jaar voor het Limburgse assisenhof in Tongeren. Janssen was aan het bellen in de gevangenis toen hij plots werd aangevallen. De cipiers moesten met alle middelen ingrijpen. Janssen had na het gevecht doktersverzorging nodig. Donderdag raakte ook bekend dat de leraar uit Loksbergen in het voorjaar van 2003 het diensthoofd van de belastingen in Sint-Truiden heeft bedreigd en diens huis heeft beschoten. Janssen was het niet eens met het nazicht van zijn belastingaangifte. Als loontrekkende had hij wat overdreven met het opgeven van zijn werkelijke kosten. Hij pikte de aanpassing niet en maakte daarover eerst zijn beklag. Na heel wat gepalaver werd het dossier van Janssen voorgelegd aan het diensthoofd van de belastingen in Sint-Truiden. "Het voorstel dat hem gedaan werd, ging om een miniem bij te betalen verschil maar hij reageerde erg opstandig. Wat later schoot Janssens met zijn jachtgeweer door het rolluik van het huis van het diensthoofd, bekraste zijn wagen, bedreigde hem telefonisch en schreef hem een dreigbrief.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde donderdag twee drugsdealers uit Halen en Beverlo, die parenclubs opzochten om er hun waren te slijten. Ze bezochten geregeld parenclubs en beschouwde de drugsbevoorrading als een lucratieve vriendendienst. Ze verkochten onder meer 2.500 xtc-pillen en zes liter ghb, dat is vloeibare xtc. De Halenaar liep een celstraf van tien maanden op, terwijl de man uit Beverlo bedacht werd met twaalf maanden cel. Beiden kregen ook een geldboete van 5.500 euro.

In meerdere containerparken is vrijdagochtend ingebroken. Dat gebeurde ondermeer in Lummen en Halen. Telkens werden batterijen gestolen. Ook in Diest zou er zijn ingebroken. De dieven hopen geld te verdienen met de verkoop van de batterijen omdat er lood in zit. De prijs van het lood staat op dit moment erg hoog, zo’n twee euro per kilo.

De papierophaling van vorige zaterdag in Lummen werd afgelast vanwege het slechte weer. Na de sneeuwval van vorige week was het risico voor de ophalers te groot. Door de drukke ophaalkalender en de onvoorspelbare weersomstandigheden is het niet mogelijk een alternatieve ophaling te voorzien. De eerstvolgende ophaling voor deze rondes zal bijgevolg januari 2011 zijn. Het gemeentebestuur verontschuldigt zich voor het ongemak.

Tot 13 december 2010 

De spooroverweg van Linkhout zal wellicht pas in januari worden afgesloten. Al enkele weken staat er een bord dat de spooroverweg van 6 tot 17 december zal worden afgesloten. Normaal gezien was dat noodzakelijk voor de aanleg van de riolering in de aangrenzende Kapelstraat. Door de weersomstandigheden werd de planning echter veranderd.

De stad Halen start voor de vierde keer een procedure voor de aanwerving van een stedenbouwkundig ambtenaar. Het decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 staat toe dat de stad iemand in die functie aanstelt. De stedenbouwkundige ambtenaar formuleert onder meer adviezen over aanvragen voor een bouwvergunning. Sinds 2003 is de stad naar zo’n witte raaf op zoek. Slechts één kandidaat slaagde tot nu voor het examen, maar die heeft dat resultaat gebruikt om zich in zijn huidige job te verbeteren.

De zittingen van de gemeenteraad vinden voor de duur van de werken plaats in het nieuwe gemeenschapscentrum De Rietbron naast de sporthal. Vorige week zaterdag zaten heel wat Lummenaren die klant zijn van Telenet zonder telefoon-, televisie- en internetverbinding. Er deed zich een algemeen probleem voor in Beringen van 14 uur tot half 4. Een router was uitgevallen en een eerste technicus die ter plaatse kwam kreeg het probleem niet opgelost. Heel wat Lummenaren hadden blijkbaar al naar Telenet gebeld. Zij kregen te horen dat er problemen waren met de telefonie in de buurt en dat alles binnen drie uur zou opgelost worden. Na anderhalf uur waren alle problemen opgelost.

De gemeenteraad van Halen vergaderde voor het laatst in de huidige raadzaal op de eerste verdieping van het stadhuis. Dat wordt in januari ontruimd om de verbouwing en uitbreiding van het complex mogelijk te maken. De diensten verhuizen naar het gebouw van bpost aan de Diestsesteenweg.

Iedereen is morgen, dinsdag 14 december, om 20.30 uur in de zaal van de oude rijkswachtkazerne op de Markt 19 in Herk-de-Stad, welkom voor een inforvergadering over de aanvraag voor een varkensbedrijf met 3.840 dieren aan de Herkkantstraat. Het gaat om plannen van Het gaat om plannen van Het gaat om plannen van Luc Lavrijsen, die daarvoor eerder dit jaar al een aanvraag wilde indienen. Toen vond ook al een informatievergadering in Berbroek plaats, maar wegens ultieme aanpassingen volgde toen uiteindelijk nog geen aanvraag. Vader Lavrijsen heeft aan de Herkkantstraat al een varkensbedrijf voor 1.794 dieren. De milieuadministratie bekijkt de twee als een geheel. Met het nieuwe bedrijf komt het totaal daar dus op 5.634 dieren. Tot de aanvraag nu behoort ook een uitbreiding met de opslag van zwavelzuur en hoeveelheden stookolie, kunstmest en dierlijk mest. Naar aanleiding van de eerdere procedure dit jaar dienden buurtbewoners bij de stad een protestpetitie met 208 handtekeningen in. Daarnaast dienden 90 personen die in de buurt wonen, werken of hun inkopen doen individueel een bezwaarschrift in.

Dit weekend nam priester Ruddy Pareyns afscheid van zijn Linkhoutse parochianen. Hij krijgt een nieuwe opdracht in Genk-Noord. De priester ging zaterdag om 18 uur voor en deed de homilie. Na de eucharistieviering volgde een receptie in de school.

De kerststal van de KWB mag dit jaar weer op de vertrouwde stek vlakbij de Sint-Martinuskerk in Herk-centrum worden gebouwd. De stal was de voorbije zes jaar verbannen naar de tuin van de zusters Ursulinen. Waar de stal van de stad dit jaar een plaatsje zal krijgen is nog niet geweten zegt burgemeester Danny pauly. Hij moet op een veilige plaats komen waar hij niet ten prooi vat aan vandalisme en waar hij geen hinder veroorzaakt. De beslissing valt binnenkort.

De brandweer van Diest, die ook bevoegd is voor Halen, krijgt een containerwagen zonder kraan. Die maakt het transport van materiaal gemakkelijker. De gemeenteraad heeft de aankoop goedgekeurd. De uitgave wordt op 150.000 euro geraamd. Deze aankoop volgt op de aanschaf van onder meer twee containers die permanent gevuld zijn met zandzakjes voor de bestrijding van wateroverlast. De Diestse brandweer is verantwoordelijk voor Diest, Bekkevoort, Geetbets en Halen.

De correctionele rechtbank in Hasselt beval dinsdag de sloping van een loods van 48 vierkante meter, een garage van 16 vierkante meter, een kippenhok en een afdak op het erf van een paar uit Loksbergen. De gebouwtjes staan op het deel van de eigendom dat als natuurgebied is ingekleurd. Het paar vroeg in augustus 1996 een vergunning voor het bouwen van een schuilhok. In 2000 werd echter vastgesteld dat er ook enkele andere bouwsels wederrechtelijk waren opgetrokken. De Halenaar gaf ook toe dat hij de grond wat had opgehoogd, waarvoor hij acht vrachtwagens aarde liet aanvoeren. De eigenaars beweerden dat de loods, de garage en het kippenhok er al stonden voor de Stedenbouwwet in 1962 in voege trad. De rechter acht dat ongeloofwaardig.
De gebouwen, opgetrokken in landbouwgebied, mogen blijven staan, maar die in natuurgebied moeten nu verdwijnen. Het echtpaar moet een boete van 2.200 euro betalen. Indien de gebouwen niet binnen het jaar gesloopt zijn, wacht het paar een dwangsom van 140 euro per dag.

Ondanks het slechte weer van vorige week kwam Sinterklaas met de helikopter naar Sint-Ferdinand in Lummen. De leerlingen hadden sneeuw geruimd in de vorm van een kruis zodat de helikopterpiet wist waar hij moest landen. Maar met het barre weer durfde de helikopterpiet niet.
Sinterklaas en een Zwarte Piet sprongen dan maar met een parachute naar beneden. Door een fikse windstoot kwam de sint echter op het dak van de kapel terecht. De onderhoudsploeg van de school kwam snel ter plaatse en met de langste ladder klom de Sint van het dak tot bij de leerlingen.

Een landbouwer uit Loksbergen is dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot een boete van 550.000 euro veroordeeld, onder meer voor het vervalsen van mestafzet-documenten. Ook het bedrijf waarvan hij zaakvoerder was en dat in september vorig jaar failliet werd verklaard, moet dezelfde boete betalen. Die rekening zal echter bij de curatoren van de faling terechtkomen. Tussen juli 2006 en augustus 2007 stelde de landbouwer fictieve mestafzet-documenten op. Op papier kwam het mest bij twee bedrijven terecht, maar in realiteit verdween het mest in de bodem. Het bedrijf en de vroegere zaakvoerder werden dan ook vervolgd voor het vervuilen van het bodemwater met nitraten. Van ruim tienduizend ton mest, de productie van 2007 en 2008, is geen spoor meer te bekennen. De afwezigheid van enige boekhouding terzake heeft immers elke nacontrole onmogelijk gemaakt.

De jeugddienst van Herk-de-Stad is klaar om een cd te laten persen met werk van beginnende Herkse groepen. De stad heeft daarvoor al een bedrijf gekozen. De release gebeurt als promotie van die bands. De demo-cd wordt op 500 exemplaren geperst. Hij wordt officieel voorgesteld op de happening “Burning Herk” op 5 februari. Elke deelnemende band krijgt een 20-tal exemplaren en de genodigden van die avond ontvangen ook een exemplaar. Het merendeel van de exemplaren gaat naar jeugdhuizen en andere plaatsen met belangstelling voor de Herkse bands. Jeugddienst, 013/77.51.04, jeugd@herk-de-stad.be.

Een 60-jarige gokverslaafde uit Sint-Truiden, is donderdagnamiddag door de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling naar het hof van assisen verwezen. Zij verlengden ook de aanhouding van de man tot de start van zijn proces. De man bracht op 22 november 2008 in Herk-de-Stad zijn 83-jarige oom om het leven. De dader stapte zelf naar de politie om de vechtpartij met de man aan te geven. De wijkagent vond het lichaam van René Jermis in zijn woning. Een schermutseling na een ruzie over geld was fataal afgelopen. Omdat de man geld meenam van zijn oom, moet hij zich voor een volkjury in Tongeren in de loop van 2011 verantwoorden voor roofmoord.

De jeugddienst van Herk-de-Stad houdt woensdag 8 december vanaf 14 uur de telling van de stemmen voor de Herkse kindergemeenteraad. De leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van de Herkse basisscholen zijn daarvoor de afgelopen dagen moeten gaan stemmen. De Herkse kinderen kunnen de tussenstand van het stemmen bij de jeugddienst volgen. In totaal zijn bijna 50 kinderen kandidaat voor de kinderraad die 21 leden telt. In Schulen dingen 20 jongens en meisjes naar een zitje, in Schakkebroek 7, in de vrije basisschool en in de gemeenschapsbasisschool in Herkcentrum telkens 6, in Berbroek 4 en in Donk 3.

Tot 20 december 2010 

De federale gerechtelijke politie in Leuven heeft wel degelijk fouten gemaakt in het onderzoek naar de moordenaar van Annick Van Uytsel. Dat blijkt uit een rapport van het Comité P. De speurders in het onderzoek naar de moord op de 18-jarige Van Uytsel kregen een tip over Ronald Janssen van een rechercheur uit Herk-de-Stad. Die schreef in een gedetailleerd rapport aan de recherche dat hij de leerkracht uit Loksbergen had opgemerkt in een café in Diest. Dezelfde politieman had eerder al een klacht van Janssens vrouw tegen hem genoteeerd wegens verkrachting. Volgens het Comité P, dat toeziet op de werking van de politiediensten, reageerden de speurders niet gepast. Mits een betere aanpak zou de moordenaar van Van Uytsel vroeger in het vizier gekomen zijn waardoor de moord op het Loksbergse koppel Shana Appeltans en Kevin Pauwels begin dit jaar mogelijk vermeden had kunnen worden.

De provincie heeft een milieuvergunning van 10 jaar afgeleverd aan het Linkhoutse betonverwerkende bedrijf Everaerts. Daar mag ook een breekinstallatie komen voor het verwerken van bouwpuin. De gemeente Lummen heeft beroep aangetekend, want zij wil dat het bedrijf verhuist naar het Albertkanaal. Everaerts zelf heeft ook bezwaar ingediend: hij wil een nieuwe vergunning voor 20 jaar. Het bedrijf ligt in een kmo-zone, maar deels ook in woon- en landbouwgebied. Daarom hebben we samen met de milieuraad een ongunstig advies gegeven zegt schepen Armand Busselen. Dat Everaerts geen 20 maar 10 jaar krijgt, is maar een doekje voor het bloeden. Het bedrijf mag zelfs nog uitbreiden. De gemeente gaat daarom in beroep bij de minister. Een industrieel bedrijf onder de kerktoren kom je nergens anders tegen, en het zorgt voor heel wat milieuhinder en onveilige verkeerssituaties. Om de drie minuten rijdt een vrachtwagen door de dorpskom van Linkhout. Daardoor moeten nu ook de gemeentewegen hersteld worden, en dat kost miljoenen, aldus nog de schepen. Tijdens het openbaar onderzoek is maar één schriftelijk bezwaar ingediend over geluidsoverlast, stofhinder en verkeersoverlast. Dat bezwaar hebben de adviserende diensten weerlegd. De provincie denkt dat de afgeleverde vergunning tegemoet komt aan de belangen van de gemeente en het bedrijf.

De ophaling van papier van vorige zaterdag in Herk-de-Stad is wegens het slechte weer afgelast. Het gaat om de straten van groep B, waar normaal het papier op de laatste zaterdag van de maand wordt opgehaald. Wegens Kerstmis was de ronde deze maand wel een week vooruitgeschoven. Mogelijk gebeurt er een ophaling in de loop van deze week. Info: milieudienst gemeente, tel. 013/38.03.

In Lummen werd de papierophaling van het vorig weekend afgelast omwille van het slechte weer. Het papier wordt door leden van de jeugdbewegingen opgehaald en het risico was veel te groot zegt burgemeester Luc Wouters. De inwoners van Gestel, Meldert en Groenlaren kunnen bij de volgende ophaling van 22 januari hun papier weer buiten zetten. Er wordt gevraagd om het papier dat nu nog buiten staat, weer binnen te zetten of om het naar het containerpark te brengen.

In de Bremstraat in Lummen zijn inbrekers dinsdagmiddag via een venster een woning binnengedrongen. De inbrekers doorzochten de hele woning en gingen er uiteindelijk met juwelen vandoor. Dieven hebben pogingen ondernomen om de buitendeuren van twee appartementswoningen open te breken in de Kerkstraat in Lummen. De onderneming mislukte. De feiten werden donderdagnamiddag vastgesteld.

Halense inwoners met een leeftijd tussen 55 en 60 jaar, die het senioren krantje normaal niet ontvangen, kunnen dit vanaf nu ook aanvragen. Info: 013/46.03.78, welzijnsdienst@halen.be

Het restauratiedossier voor de ingestorte Sint-Willibrorduskerk van Meldert is goedgekeurd door de minister. Nu moet er een veiligheidscoördinator aangeduid worden en dan kan de aanbestedingsprocedure gestart worden.

De lokale partij Nieuw in Herk-de-Stad heet voortaan N-VA-Nieuw. Dat heeft Kamer- en gemeenteraadslid Karolien Grosemans meegedeeld. Met de opname van N-VA in de naam van de lokale partij willen wij het Vlaamse karakter ervan sterker in de verf zetten.
In het kader van de 15 miljoen euro die Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vrijmaakt voor de herdenking van “100 jaar Groote Oorlog”, krijgen het museum “Slag der Zilveren Helmen” en het Halense stadsbestuur geld van de Vlaamse overheid. 17.300 euro gaat naar onder meer een “Zilveren Helmroute”, fietsenstallingen en informatieborden. Het museum zelf krijgt 20.100 euro om de tentoonstellingscapaciteit uit te breiden. Op 12 augustus 1944 vond in Halen “De Slag der Zilveren Helmen” plaats. De Duitse troepen, gewapend met sabels, probeerden de Belgische te overrompelen met een cavaleriecharge, maar werden uiteindelijk verslagen door de Belgen. De veldslag wordt beschouwd als de laatste klassieke cavalerieaanval in West-Europa.

Het jaarlijkse festival Rock Herk zal ook in 2011 opnieuw gratis zijn. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Namen voor de 29e editie zijn er nog niet, maar de data liggen wel al vast: vrijdag 15 juli en zaterdag 16 juli 2011. De vzw Rock Herk peilde via meerdere enquêtes naar de mening van de bezoekers. Een grote meerderheid sprak zich uit voor gratis toegang tot het festival in park Olmenhof. Ook de plaatselijke middenstand is nog steeds erg tevreden met het concept.

Wat te doen bij het overlijden van een familielid? Het antwoord op die vraag vind je in een nieuwe brochure van het OCMW van Herk-de-Stad. De brochure vertelt stapsgewijs aan welke administratieve verplichtingen je voor het aangeven van het overlijden moet voldoen en hoe je een begrafenis moet regelen. Ook zaken die in de maanden na het overlijden aangewezen zijn, komen aan bod, net als info over rouwverwerking. De brochure bevat ook een lijst contactgegevens van betrokken instanties. Ze wordt gratis ter beschikking gesteld. Aanvragen: sarah.smulders@ocmwherkdestad.be, 013/78.09.40 of per brief naar: OCMW Herk-de-Stad, Dokter Vanweddingenlaan 21, 3540 Herk-de-Stad.

Tot 27 december 2010 

In Meldert stortte in de nacht van maandag op dinsdag een plantenserre van 500m² in onder het gewicht van de dikke sneeuwlaag die de afgelopen dagen uit de lucht is gevallen.

De gemeente Lummen beschikte begin deze week nog over 12 ton strooizout en er werd nog 40 ton besteld. Er is op dit moment een grote vraag naar strooizout. Gezien het extreme winterweer concentreren de strooidiensten van de gemeente zich in de eerste plaats op de hoofdwegen, de hellingen en de gevaarlijke verkeerspunten. De fietspaden worden geborsteld en indien nodig met de sneeuwschop zuiver gemaakt. Op de niet-prioritaire wegen is het gevaarlijk rijden omdat de sneeuw daar is blijven liggen. De aangereden sneeuw kan niet meer verwijderd worden met de sneeuwschop. De gemeentelijke diensten kunnen niet overal tegelijk zijn en er werden prioriteiten gesteld. Er wordt gestreefd dat de Lummenaren maximaal 1 kilometer moeten rijden voor ze een bestrooide weg bereiken.

De technische van de stad Halen had begin deze week nog 18 ton strooizout in voorraad en 3 ton calciumchloride. Dinsdag was nog eens 8 ton extra calciumchloride beschikbaar. De technische dienst strooit volgens een strak schema, dat je op de website kan raadplegen. Door de sneeuwval van de jongste dagen wordt het moeilijker de hoofdwegen berijdbaar te houden.

De technische dienst van Herk-de-Stad is begonnen met het stooien van zand. De laatste hoeveelheid van de voorraad zout is maandagochtend gebruikt om de hoofdwegen te strooien. Op centrawegen is de sneeuw vast gereden en is waakzaamheid dus geboden.

Uittredend minister van Justitie Stefaan De Clerck sprak vorige dinsdag anderhalf uur lang met de ouders van de vermoorde Kevin Paulus en Shana Appeltans. Ook de advocaat van de familie Appeltans en de twee advocaten van de familie Paulus waren bij het onderhoud aanwezig. Na afloop van het gesprek, dat bij momenten heel emotioneel verliep, lieten de ouders van Kevin en Shana zich positief uit over de houding van de minister. Hij was eerlijk en toonde veel begrip voor ons leed, zeiden ze. De minister had de ouders van het vermoorde koppeltje afgelopen zaterdag persoonlijk uitgenodigd voor een gesprek, nadat het rapport van het Comité P over het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel en Kevin en Shana vorige week uitlekte. Uit dat rapport blijkt ontegensprekelijk dat Ronald Janssen opgepakt had kunnen zijn nog voor hij Kevin en Shana op 2 januari van dit jaar vermoordde.

De partij N-VA-Nieuw van Herk-de-Stad heeft net voor kerstavond een kerstcadeautje bezorgd aan chauffeurs die in Herk-centrum vergeten hadden hun parkeerkaart te leggen. Die kregen achter de ruitenwisser een parkeerkaart met de instelling op het juiste uur. Dat gebeurde als ludiek protest tegen het nieuwe parkeerreglement in de blauwe zone in Herk-centrum. Die is sinds 1 oktober verplicht. Anders riskeer je een boete van 25 euro of, bij herhaling, tot 75 euro. Die boetes zijn veel te hoog en de invoering is veel te slecht aan de bevolking en de bezoekers bekendgemaakt, zegt Herks kamerlid Karolien Grosemans. Een eigen telling van de partij sinds begin november leert dat 30 procent van de auto's niet in orde zijn. Zij eisen een boete van maximaal 15 euro en een speciale regeling voor de buurtbewoners. Met de actie wilden ze alvast voorkomen dat nalatige chauffeurs met Kerstmis een boete zouden krijgen.

Landbouwer Luc Lavrijsen neemt in zijn nieuwe aanvraag voor een varkensbedrijf van 3840 dieren aan de Herkkantstraat in Schulen bijkomende maatregelen tegen geurhinder. Dat is op een informatievergadering voor de buurt meegedeeld. De buren willen echter eerst een aanpak van de huidige milieuhinder. Milieumaatregelen zijn onder meer de ammoniakemissiearme stallen, geen lozing bedrijfsafvalwater, dubbelwandige stookolie- en zwavelzuurtank, goede isolatie en algemene goede hygiënische omstandigheden. De nieuwe biologische luchtwasser zou de geurhinder tot 85 procent terugdringen. De buurtbewoners zijn niet onder de indruk. Volgens de buren zorgt de bestaande biogasinstallatie ook voor lawaaihinder. Sommigen spreken al van verhuizen. Het openbaar onderzoek loopt tot 5 januari om 11 uur.