Tot 1 november 2010 

Op de Lummense begraafplaats is onlangs een schuilhokje opgetrokken. Ook op de begraafplaatsen van Linkhout, Meldert, Genenbos en Thiewinkel komt zo’n schuilhokje op een centrale, maar onopvallende plaats zegt schepen Armand Busselen. Daar vinden de mensen ook borstels, harken en gieters om de graven te verzorgen. Vlakbij bevindt zich ook een waterkraantje. Het gaat niet om waardevol materiaal en men hoopt dan ook dat er niets zal verdwijnen. De gele gieters en harken en borstels met opvallende oranje kleuren en het logo van de gemeente zullen kandidaat-dieven hopelijk afschrikken en het risico om betrapt te worden is groot. De investering voor de vijf begraafplaatsen was goed voor 3.000 euro.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde donderdag een twintiger uit Geetbets tot een werkstraf van 160 uren. Zijn kameraad uit Zoutleeuw, eveneens een prille twintiger, kreeg ook een werkstraf, maar dan een van 180 uren. Beide beklaagden genieten uitstel voor de helft van hun straf. Een derde beklaagde is vrijgesproken. De jongelui waren ervan beticht op 17 februari en op 6 maart vorig jaar gewelddadige handtasdiefstallen te hebben gepleegd in Halen: één keer ter hoogte van de sporthal waar een fietsster werd beroofd, en de andere keer ter hoogte van een bushalte. Vooraf hadden de jongelui de buurt verkend door wat rond te rijden. Hun bedoeling was duidelijk: ze zouden oudere slachtoffers beroven. De fietsster kwam bij de diefstal ten val en raakte gewond. Ze bleef zestien dagen werkongeschikt. Het tweetal ging aan de haal met haar handtas en met 30 euro die in haar brieventas zat. De handtasdieven moeten aan het slachtoffer dat gewond raakte, een schadevergoeding van bijna 550 euro betalen.

Vandalen hebben zaterdag in de Kerkstraat in Lummen de ruit van een auto verbrijzeld. Vrijdag even voor 2 uur is op de Meldertsebaan in Lummen een inbreker op heterdaad betrapt. De dief had een kap op het hoofd en sloeg op de vlucht toen hij werd ontdekt.

De politie gaat meer patrouilleren in de buurt van de carpoolparkings in Lummen, Halen en Houthalen-Helchteren. Vrijdagochtend werden in Lummen vier inbraken in voertuigen vastgesteld. In Houthalen werd er een feit gemeld. De daders verbrijzelden telkens een ruit om in het voertuig te geraken. De buit bestaat uit navigatiesystemen en cd's. In de nacht van woensdag op donderdag werd in Lummen ook al in twee auto's ingebroken.

Het stadsbestuur van Halen heeft plannen voor de invoering van eenrichtingsverkeer in de Nederstraat vlakbij de Markt. Dat heeft burgemeester Willy Neven bekendgemaakt. Nu kan je in de Nederstraat nog in twee richtingen rijden: naar en van de Markt. Het is de richting naar de Markt die behouden zal blijven.De beperking van het verkeer tot een richting moet de veiligheid in de Nederstraat verhogen.

Burgemeester Paul Buekers van Herk-de-Stad begint aan een nieuwe fase in zijn leven.Hij is vorige week met pensioen gegaan. Hij heeft er een carrière van 28 jaar in de Herkse politiek opzitten. Vrijdag werd hij uitgewuifd door personeel van stad en OCMW en door collega's politici. Voor het afscheidsfeest was zelfs Sinterklaas al een maand vroeger dan normaal uit Spanje naar Herk-de-Stad afgezakt. Ook gouverneur Herman Reynders kwam de Herkse burgemeester uitwuiven. Namens de gemeenteraad sprak schepen van sport Noël Vandenrijt een dankwoord. Danny Pauly wordt de nieuwe burgemeester van Herk-de-Stad. Hij legt op 8 november de eed af bij de gouverneur.

De Hasseltse strafrechter beval de internering van een 47-jarige Limburger die nu in de strafinrichting van Merksplas verblijft. De man had in de lente van 2007 in 25 dagen voor bijna 13.000 euro ongedekte cheques uitgegeven. Dat gebeurde in Hasselt, Alken, Lummen en Herk-de-Stad. Met de zeven cheques betaalde hij vier occasie-auto’s, een tweedehands laptop, juwelen in edelstaal en een taxirit. Een psychiater stelde vast dat de man zijn daden niet kon controleren, en dat maakt hem tot een gevaar voor de samenleving. De man zal nu psychiatrisch behandeld en begeleid worden. Hij is veroordeeld tot het vergoeden van de vier gedupeerden die zich burgerlijke partij stelden, en moet ook de gerechtskosten betalen. In totaal kost hem dat 11.000 euro.

De E313 tussen Lummen en Ham wordt volgend jaar over een lengte van 6 km in beide richtingen volledig vernieuwd. Dat heeft minister van Openbare Werken Hilde Crevits beslist. Om de verkeershinder tot een minimum te beperken, is het de bedoeling om er zeven dagen op zeven en dag en nacht te werken. De kosten worden geraamd op 21 miljoen euro. Het gaat wel degelijk om een volledige vernieuwing. Alles wordt opgebroken. Daarna komt er een nieuwe fundering in gewapend beton, een tussenlaag in asfalt en een bovenlaag in beton. Het gaat hier om een principiële keuze van de minister. We hadden ook kunnen opteren voor een nieuwe bovenlaag maar dan zitten we binnen de kortste keren opnieuw in de problemen, zegt de minister. Daarom wil ze de problemen met onze wegen structureel aanpakken, zodat men ze daarna gemakkelijker kan onderhouden. Dat geldt in het bijzonder voor de E313, zowat de meest drukke autosnelweg met veel vrachtwagenverkeer. Daarom deze keer ook een bovenlaag in beton.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een veertiger uit Herk-de-Stad vrijgesproken van het toebrengen van zware slagen aan zijn 82-jarige moeder. Hoewel de vrouw uit Hasselt met een doktersattest zwaaide dat aangaf dat ze veertien dagen werkonbekwaam was, achtte de rechter de zware aanklacht niet bewezen. De feiten zouden zich hebben voorgedaan op 10 september vorig jaar. Pas twee dagen later, op zaterdag, trok de vrouw naar de politie om klacht in te dienen. De inspecteur die haar ontving, tekende in zijn verslag op dat het slachtoffer “emotioneel onder de indruk was” maar noteerde ook dat hij zelf geen verwondingen had opgemerkt. De vrouw beweerde nochtans dat ze een flinke buil op het hoofd had en blauwe plekken op de rug en op het rechterbeen. Bovendien klaagde ze van pijn in de nek. De beklaagde ontkende zijn moeder geslagen en gestampt te hebben. Uit foto’s bleek dat zijn moeder de dag na de vermeende feiten op een huwelijksfeest was, en zich zelfs op de dansvloer had begeven.

Minister van Openbare Werken Hilde Crevits wil dat de verkeerswisselaar in Lummen een referentie wordt. Daarom zullen er nog meer investeringen volgen. De hele verkeerswisselaar wordt uitgerust met een dynamische signalisatie om op elke situatie te kunnen ingrijpen. Kosten: 5 miljoen euro. En de verlichting wordt aangepast. Wit licht voor de E314 en blauw licht voor de E313 boven de wegen, in de railings van de bruggen en in de wanden van de brugmuren. Op termijn komen er ook geluidsschermen rond de verkeerswisselaar. Kosten: 10 miljoen euro.

De Raad van State heeft de bouwvergunning voor een biogasinstallatie, die mest tot biogas verwerkt, in varkensbedrijf Lavrijsen aan de Herkkantstraat in Schulen vernietigd. De bouwvergunning werd in januari 2006 door het schepencollege van Herk-de-Stad verleend. Het was Henri Vanvoorden, die langs de gewestweg Hasselt-Diest woont, die bij de Raad van State een klacht tegen de vergunning voor de biogasinstallatie van varkensbedrijf Lavrijsen had ingediend. De installatie ligt in waardevol agrarisch gebied en hoort daar met haar chemische, industriële activiteit dus niet thuis, aldus Vanvoorden, die daarin gesteund wordt door de bewoner van het nabijgelegen kasteel Gasterbos. De Raad van State volgt nu deze redenering. Na het stilleggen van de werken voor de installatie in oktober 2008 kende het schepencollege het bedrijf vorig jaar een nieuwe bouwvergunning toe met een regularisering van het bouwdossier. Tegen deze tweede bouwvergunning loopt nog een procedure bij de Raad van State.

Het meesterwerk “Maaltijd met de leerlingen van Emmaüs” van Willem Herreyns, dat in de kerk van Lummen-centrum hangt, wordt eindelijk gerestaureerd. De restauratie kost 9.500 euro en de Stichting de Moffarts verleent een steun van 5.000 euro. Willem Herreyns was een volgeling van Rubens. Hij schilderde heel wat grote doeken met vooral religieuze onderwerpen en ook portretten. Tien mannen hadden een uur nodig om het reuzendoek van Herreyns van de Lummense kerkmuur te halen. Met een slijpschijf werden boven aan het meesterwerk twee muurhaken doorgeslepen. Daarna lieten ze het tot op de grond zakken en werd de houten lijst verwijderd. Het doek wordt door Brigitte Meuwis in het Hasseltse atelier Tratteggio gerestaureerd en geconserveerd. Elke eerste zondag van de maand kan iedereen er een kijkje gaan nemen. Pas binnen drie maanden zal het schilderij van 3,3 op 1,9 meter terug in de kerk prijken. In 1991 ondernamen de leden van de Lummense kerkraad een eerste poging om het doek te laten restaureren. Zij dienden een dossier in bij de Koning Boudewijnstichting, maar het werd toen niet weerhouden.

Het stadsbestuur van Halen koopt het postgebouw aan de Diestsesteenweg. Dat is nodig om er 1,5 jaar de eigen diensten te huisvesten tijdens de verbouwing van het stadhuis. De stad Halen wil haar stadhuis voor 2,5 miljoen euro verbouwen. Dat is dringend nodig om het gebouw functioneler te maken en bezoekers bij meldingen of besprekingen van dossiers een persoonlijke ontvangst en de nodige privacy te bieden. De werken gaan 1,5 jaar duren. De aanpassing is zo omvangrijk dat een complete ontruiming van het stadhuis noodzakelijk is. De lokettenzaal van bpost verhuist einde dit jaar naar de nieuwbouw die aan de Koepoortstraat wordt opgetrokken. De achterliggende sorteerzaal van het huidige postgeboouw staat leeg sinds de sortering en bedeling van de post van Halen, Herk-de-Stad en Lummen in april vorig jaar werd gecentraliseerd in het voormalige gebouw van Taxipost aan het klaverblad in Lummen.

De stad Halen en de politiezone West-Limburg roepen alle chauffeurs op om extra waakzaam te zijn op het kruispunt van de Liniestraat met de Velpenstraat en de Betserbaan in Halen. Daar zijn dit jaar al drie ongevallen met gewonden gebeurd. Het is de stad en de politie opgevallen dat bij die aanrijdingen telkens auto’s zijn betrokken die uit de Velpenstraat of de Betserbaan komen. Die chauffeurs zijn verplicht te stoppen, zoals de borden daar duidelijk aangeven. Bij het oprijden van de Liniestraat dienen deze chauffeurs extra voorzichtig te zijn. Precies om te waken over het veilige rijgedrag houdt de politie minstens een keer per maand een controle aan het bewuste kruispunt.

Lummen heeft sinds kort een opvoedingswinkel. Ouders, grootouders, medewerkers van kinderopvang en leerkrachten kunnen daar terecht met hun vragen rond opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Professionele medewerkers bieden een luisterend oor en geven een duwtje in de rug. Ze laten horen dat je goed bezig bent en geven pedagogisch advies. Elke eerste en derde maandag van de maand kan je van 13 tot 19 uur terecht in de Wijngaardstraat 8 in Lummen.

Tot 8 november 2010 

De Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk van Halen-centrum gaat vanaf deze maand voor 1,5 jaar in de steigers. De toren krijgt een opknapbeurt ter waarde van 1 miljoen euro. Tijdens de werken moeten de kerkbezoekers rekening houden met hinder. Het dossier sleept al jaren aan, onder meer wegens een wijziging van architect in de loop van de procedure. Omdat de kerk sinds 1938 als monument is beschermd, kan de stad rekenen op een toelage van 60 procent van het Vlaams gewest en twintig procent van de provincie. De resterende 200.000 euro valt ten laste van de stad. Het schip en de kruisbeuken van de kerk hebben eerder al een opknapbeurt gekregen.

Op de Golfweg in Lummen, vlakbij de werf van het vernieuwde klaverblad, heeft de politie woensdag drie personen op heterdaad betrapt terwijl ze brandstof uit een graafmachine aan het tappen waren. De politie kon één van de daders arresteren, de twee anderen zijn ervandoor geglipt. De verdachte werd aangehouden en is in de loop van de namiddag ondervraagd. De lokale politiezone West-Limburg onderzoekt de zaak.

Twee Roemeense leden van een roversbende zijn door de rechter in Hasselt tot elk 30 maanden cel veroordeeld voor een twintigtal inbraken in een maand tijd. Hun kompaan moet 18 maanden naar de gevangenis. De bende waartoe de drie veroordeelden behoren was actief in heel België. Tijdens hun strooptochten bezochten ze vooral West-Limburg. Verkenners gingen de dieven vooraf en brachten de potentiële buit in kaart. De inbrekers die in Nederland verbleven, kwamen dan 's nachts de grens over om binnen te dringen in café's, frituren, sportclubs en verenigingslokalen. De dieven bezochten daarnaast ook een spoorwegstation en zelfs een antiekzaak. De drie mannen moeten aan de zeven gedupeerden bijna 15.000 euro schadevergoeding betalen. De terreinwagen die ze gebruikten als vluchtauto, 3.000 euro en het inbrekersmateriaal werden verbeurd verklaard.

De Liebroekstraat en Kauwplasstraat in Halen krijgen fietspaden aan beide zijden van de straat en nieuwe riolering. Het project kost 2,6 miljoen euro. De werken daarvoor zijn zopas gestart. De Liebroekstraat en de Kauwplasstraat vormen de as tussen de gewestweg Hasselt-Diest en het centrum van Loksbergen. Op het deel van de Liebroekstraat tussen de gewestweg en de Molenweg zijn enkele jaren geleden al fietspaden en nieuwe riolering aangelegd. De nu geplande werken vormen daarvan een verlengstuk. De fietspaden worden 1,75 meter breed om zo maximale veiligheid langs het traject te verzekeren. De werken gebeuren in zes fasen en moeten tegen eind 2011 klaar zijn. Van de totale kostprijs valt 1,4 miljoen euro ten laste van de stad. 200.000 euro komt van de provincie, de rest van Infrax en van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Door een connectieprobleem tussen Belgische gemeenten en het Rijksregister konden woensdag geen elektronische identiteitskaarten afgeleverd of aangemaakt worden. Dat was onder meer het geval in Hasselt, Heusden-Zolder, Lummen en Diest. Het probleem lag bij het Belpic-systeem, dat is een knooppunt bij Belgacom in Herentals. Hun lijn was woensdagochtend uitgevallen. Dat was nog nooit eerder gebeurd, maar het probleem raakte relatief snel verholpen.

Optimaal openbaar vervoer, efficiënt parkeren, oplossingen voor vrachtvervoer, voorkomen van sluipverkeer en de relatie mobiliteit-milieu zijn de aandachtspunten in het ontwerp van het nieuwe mobiliteitsplan van Herk-de-Stad. Het plan wordt voorgesteld op een informatievergadering op woensdag 10 november om 20 uur in gc De Markthallen. Info: 013/38.03.10, info@herk-de-stad.be.

De stad Halen laat een volledig nieuwe stookinstallatie plaatsen in sporthal De Koekoek in Halen-centrum. Die warmt ook het water van de douches in de kleedkamers op. De bestaande stookplaats is ongeveer 45 jaar oud en dus dringend aan vervanging toe. Samen met de vroegere installatie worden ook alle leidingen vervangen, omdat die door roest waren aangetast. Voor de verwarming van de sporthal worden luchtverhitters geplaatst. De werken kosten 120.000 euro. In de loop van deze maand nog moeten de werken klaar zijn.

Maandagmorgen zaten de bewoners van Genenbos zowat 45 minuten zonder elektriciteit. Dat kwam doordat tijdens de werken aan het Klaverblad een voedingskabel overgetrokken. Ook op 14 september zaten de inwoners van Genenbos al een half uur zonder elektriciteit. Toen had een aannemer in de O.-L.-Vrouwstraat een kabel beschadigd.

De lokale politie West-Limburg heeft in de maand oktober liefst 6.220 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 214 overtredingen vastgesteld en drie rijbewijzen ingetrokken. In de Kleine Hoolstraat in Herk-De-Stad werden op 25 oktober binnen de zone vijftig twee laagvliegers geflitst met 90 en 87 km/u. Op de Zelemsebaan in Lummen onderschepte de politie op 7 oktober een chauffeur die 124 km/u reed op een plek waar de maximumsnelheid 70 km/u bedraagt.

Een Lummense visser die maandagnamiddag in zijn bootje op een van de grindplassen in Kessenich (Kinrooi) zat te dobberen, is door het oog van de naald gekropen. De 64-jarige man werd overvaren door een groot vrachtschip van ruim 100 meter lang. Het slachtoffer is blijven zwemmen tot hij licht zag. De man werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Provinciaal inspecteur van Bloso Tom Willems heeft aan het gemeentebesturen van Herk-de-Stad een sporttent overhandigd. Herk is één van de winnaars van de nationale sportactie “Week van de Sportclub”. De tent is bedrukt met de naam van de gemeente en het logo van Bloso. In het totaal namen 141 gemeenten deel aan deze actie van Bloso. Per provincie waren er drie laureaten. Met deze prijs wil Bloso zijn waardering uitdrukken voor de gemeenten en hun sportdienst.

Een groep chiroleiders uit Herselt heeft vorige week voor minstens 2.500 euro schade aangericht aan het heem van de KSA en de Chiro van Lummen. De daders hadden het gebouw op de Sportweg twee nachten gehuurd. Vrijdagavond was de groep leiders aangekomen. Al na één nachtje hadden de leiders uit Herselt hun sporen nagelaten. Op het plein werd met auto’s gecrost. Overal zijn er nu bandensporen, en op een plaats een gat van ruim 10 cm. De logés lapten alle regels aan hun laars. Ze rookten in de lokalen, braken sloten open, een ruit sneuvelde, en het lokaal waar het archief zit, werd opengebroken. De leider die toegaf over het terrein te hebben gecrost, zei smalend dat hij de schade zou betalen. Hem verging het lachen toen hij van de agenten te horen kreeg dat de schade minstens 2.500 euro bedroeg. De Herseltse groepsleider is erg ongelukkig over wat er in Lummen gebeurde. Het ging om een dronken leider, die nu de naam van de jeugdbeweging door het slijk haalt. Ze verontschuldigen zich en zullen alle schade vergoeden, zodra ze de factuur ontvangen.

Dinsdagochtend is bij de krantenwinkel 't Gazetje op de Diestersteenweg in Herk-de-Stad voor ongeveer 25 euro kranten gestolen. De buit stak in een houten kast waar de leverancier 's ochtends de kranten opbergt. De dieven braken het slot van de kast open.

Tot 15 november 2010 

Nadat zaterdag grote gebieden in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant te maken kregen met wateroverlast verplaatsten de problemen zich zaterdagnacht richting Limburg. Eerder werden er daar geen echte problemen verwacht maar door de aanhoudende hevige regenval was het zondagochtend wel zover. De Velpe veroorzaakte ernstige problemen in het centrum van Halen. Er zijn wijken ondergelopen en moesten er mensen uit verschillende huizen geëvacueerd worden. Omdat het volume van de Velpe helemaal vol was, zocht het water zijn weg. Op de laagste punten waren er overstromingen en dat is het gevolg van het feit dat al de rivieren overvol zaten. Er waren serieuze problemen in de wijk Winkelbeek, de wijk Ertsenrijk, de Koekoekstraat en de Firmin Jacobslaan.

De 52-jarige Wim Vandenhove uit Bolderberg heeft Hoeve Saint-Paul in Lummen gekocht. De verzekeringsmakelaar is al 20 jaar sommelier en studeerde af als bierkenner. Eind oktober was Wim Vandenhove de beste kok tijdens het televisieprogramma ‘Komen eten’ van VT4. Met zijn twee broers en drie zussen vormen ze een horecafamilie. Zijn broer was de stichter van het Bolderbergse restaurant Prêt-à Goûter en zijn neef Bart is er nu chef. Wim Vandenhove wil in de Kempische hoeve een brasserie combineren met bed & breakfast en een open galerij. In de lente opent Galerie Saint-Paul. Het hele concept kost meer dan 2,5 miljoen euro.

Het Sint-Maartenfeest van donderdagavond in Herk-de-Stad werd volledig afgelast. Dat was een beslissing van het stadsbestuur wegens het stormweer. Normaal zou om 18 uur de kinderstoet uitgaan. Daarna waren een vuurshow, vuurwerk en een optreden voorzien. Donderdagmiddag had de brandweer aan de Sint-Martinuskerk al een meterslang doek van Sint-Maarten willen ophangen, maar de spuitgasten haalden het meteen weer naar beneden.

Op de Halense gemeenteraad vervulde schepen van financiën en cultuur Anita Bullens onverwacht de taak van dienstdoend burgemeester. Titelvoerend burgemeester Willy Neven had op de valreep wegens ziekte forfait moeten geven.

Halen gaat de voormalige stortplaats van de deelgemeente Zelk saneren. De raad heeft daar met een begrotingswijziging 98.000 euro voor uitgetrokken. De stortplaats ligt aan een zijweg van de Zelemseweg tussen de gewestweg Hasselt-Diest en het centrum van Zelem. Ze is al bijna dertig jaar buiten gebruik zegt schepen van Openbare Werken Erik Vanroelen. Niet het afval zal worden afgegraven, wel de massa die daar met de jaren bovenop is gekomen. Het gaat om grond van grondwerken, grasmaaisel en dergelijke voor een totale hoeveelheid van 5.000 tot 7.000 kubieke meter. Na onderzoek op de samenstelling van die hopen door een gespecialiseerd bureau is beslist dat ze mogen worden afgevoerd naar Lummen, waar de grond bruikbaar is voor de heraanleg van de verkeerswisselaar van de E313 en E314. Op de stortplaats worden daarna bomen aangeplant. De werken moeten over enkele maanden achter de rug zijn.

De lokale politie West-Limburg heeft van 1 tot 7 november op verschillende plaatsen in de gemeenten Halen, Herk-De-Stad en Lummen snelheidscontroles gehouden. De politie controleerde 775 voertuigen en stelde 42 overtredingen vast. De zwaarste overtreding werd genoteerd in de Liniestraat in Halen. Een bestuurder reed er 107 km/u op een plek waar slechts 70 km/u mag gereden worden.

Een Russische trucker heeft maandagmiddag een boom omvergereden in een plantage in Halen. De Rus probeerde er vervolgens vandoor te gaan, maar werd tegengehouden door een Halense boer die met zijn tractor de vrachtwagen kon blokkeren. Op de Meldertsebaan in Lummen is woensdag ingebroken in een huis. De buit is niet bekendgemaakt. En vandalen hebben vrijdag een drankautomaat in brand proberen te steken aan de krantenwinkel op de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad.

Danny Pauly heeft maandagavond bij gouverneur Herman Reynders de eed afgelegd als burgemeester van Herk-de-Stad. Hij volgt Paul Buekers op, die 28 jaar in de politiek actief was. Hij heeft Herk-de-Stad op de kaart gezet, de voorbije 20 jaar, loofde de gouverneur de voorganger van Pauly. Verder noemde hij Pauly zowat de verpersoonlijking van de interne staatshervorming. Vanwege zijn voorzitterschap van het Vlaams Woningfonds, zijn lange carrière bij de provincie en het feit dat hij al geruime tijd actief is in de gemeentepolitiek. Jij weet hoe je de verrommeling moet tegengaan, aldus nog de gouverneur.

Nu Danny Pauly de eed heeft afgelegd als nieuwe burgemeester van Herk-de-Stad, moet hij opgevolgd worden als schepen van cultuur. De gemeenteraad zal op 22 november stemmen over de aanstelling van Guido Ector als schepen. Ector is één van de boegbeelden van het festival Rock Herk. Hij werd verkozen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Na het uiteenvallen van Spirit verkoos Guido Ector om als onafhankelijke te zetelen en begin dit jaar trad hij toe tot de sp.a.

De N-VA-afdeling van Halen heeft symbolisch zelf een witte streep getrokken op het kruispunt van de Betserbaan met de Liniestraat. Dat is gebeurd, omdat het stadsbestuur volgens N-VA nalatig is in het aanbrengen van die markering op dat kruispunt, waar dit jaar al drie ongevallen met gewonden zijn gebeurd. In het infoblad van de stad wordt die situatie uit de doeken gedaan, legt voorzitter Danny Jacobs van N-VA Halen uit. Maar in plaats van teksten over die kwestie te schrijven zou de stad er beter voor zorgen dat de markering op het kruispunt duidelijk wordt aangebracht, zegt hij. Als protest hebben zij dat symbolisch zelf maar gedaan.

De opening van het nieuwe Lummense postkantoor in de Dorpsstraat is met minstens 14 dagen uitgesteld. Dat is een gevolg van de staking van geldkoerier Brink’s: omdat de koeriers niet uitrukken, was er geen geld om de automaat in de nieuwe post te vullen. Na 32 jaar had het Lummense postkantoor aan de Pastoor Frederickxstraat vorige maandag de deuren moeten sluiten en had het nieuwe kantoor aan de Dorpsstraat moeten open zijn. Het fonkelnieuwe kantoor van bpost is volledig ingericht om de klanten aan een open loket te ontvangen. De opening werd voor onbepaalde duur uitgesteld. Het Lummense bouwbedrijf Vanderstraeten heeft het oude postkantoor in de Pastoor Frederickxstraat gekocht. Het werd in 1978 gebouwd op een perceel van 23 are. Naast een bewoonbare oppervlakte, met onder andere een groot appartement op de eerste verdieping, zijn er 6 overdekte en 15 openluchtparkeerplaatsen. Meest voor de hand liggende bestemming is een commerciële bestemming met een of meer winkels. De garages kunnen dan dienen als opslagruimte. De gemeente Lummen toont ook belangstelling, en ze zullen ter plaatse een kijkje komen nemen. Het grote appartement op de eerste verdieping zal allicht gewoon verhuurd worden nadat de gelijkvloerse verdieping is ingevuld.

Donderdag werd in Lummen Wapenstilstand op drie plaatsen herdacht. Om 9.15 uur werden bloemen neergelegd op de begraafplaats aan de Krekelstraat. Om 10.25 uur vertrok de stoet voorafgegaan door een doedelzakband van het gemeentehuis naar de kerk. Na de mis vonden bloemenhuldes plaats aan de monumenten naast de kerk en in het centrum. Om 10 uur begon in Meldert de plechtigheid met een bloemenhulde aan het monument aan de Pastorijstraat. Omdat de kerktoren nog altijd in puin ligt, begon een half uur later de mis in ontmoetingscentrum De Kalen Dries aan de Meldertsebaan. In Linkhout was er om 10.30 uur een gebedsdienst gevolgd door bloemenhulde aan het monument.

Drie scholen van Groot-Herk en het stadsbestuur hielden vorige week plechtigheden naar aanleiding van 11 november, de herdenking van Wapenstilstand als einde van de Eerste Wereldoorlog. Vrije basisschool De Schuit van Schulen deed dat dinsdag in de eigen school. Ook aan vrije basisschool De Zeppelin in Donk was er een plechtigheid. Campus Herckerhof van het gemeenschapsonderwijs organiseerde woensdag om 11 uur aan de eigen campus een herdenking. Het stadsbestuur en de vereniging van oud-strijders brachten donderdag na de mis van 10 uur in de Sint-Martinuskerk een eerbetoon aan het monument voor de gesneuvelden van ’14-’18 op de Markt en daarna aan het monument van ’40-’45 op het kerkhof.

Tot 22 november 2010 

Tijdens de laatste Lummense gemeenteraad is besloten dat Limburg.net het containerpark als Diftar-park zal inrichten. De administratieve afhandeling, de prefinanciering en de realisatie van de inrichting gebeurt door Limburg.net. Dat zal ongeveer 316.000 euro kosten, maar de gemeente zal die kosten nadien terugbetalen. Ovam verleent wel een subsidie van 130.000 euro. Vroeger betaalde elke Lummenaar 50 euro, ongeacht hoeveel afval hij aanleverde. Nu komt er een democratischer systeem zodat de vervuiler betaalt. Elke Lummenaar zal een vaste bijdrage van 28,33 euro moeten betalen zo zegt milieuambtenaar Daniël Jacobs.

De jongens en meisjes van de nieuwe kindergemeenteraad komen vandaag voor het eerst samen op maandag om 16 uur in het stadhuis. Ze kiezen een burgemeester en schepenen.

Schepen Armand Busselen heeft bekend gemaakt dat gemeentearbeiders rond de gemeentelijke begraafplaats van Lummen een omheining zullen plaatsen van twee meter. De kostprijs zal vermoedelijk 22.000 euro bedragen. De coniferenhaag wordt gerooid en waar woningen aan de begraafplaats grenzen wordt ondoorzichtig doek met klimop tegen de draad bevestigd.

Limburg win(d)t is bezig met de voorbereidingen voor de bouw van vijf windmolens langs de E314 in Halen, waarvoor het al een bouwvergunning op zak had, en nu recent ook de milieuvergunning. Het windpark moet 7.000 gezinnen van groene stroom voorzien. Limburg win(d)t is een nv die werd opgericht door Aspiravi en de LRM (Limburgse reconversiemaatschappij). Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt. De concrete bouwwerken voor het windpark kunnen nu starten. De windmolens zullen parallel staan met de E314. Tegen eind 2011 zullen ze operationeel zijn.

De Sint-Willibrorduskapel van Geenmeer (Meldert) kreeg een grondige opknapbeurt. De oorspronkelijke kapel zou dateren van 1349. De kapel werd gerenoveerd in opdracht van de kerkraad van Meldert. Er werd een nieuwe houten voorplaat gemonteerd en eht gebouw werd geschilderd aan de binnen- en buitenkant. Ook de beelden werden bijgewerkt. Omdat de weg een hele tijd geleden vernieuwd en verhoogd werd, ligt de kapel bijna een halve meter lager dan het wegdek. Daarom hoopt men dat de gemeente rond de kapel zware tegels zal leggen en een rioleringsbuis zodat het regenwater kan wegtrekken. Op het gebedshuis bevinden zich muurankers met de datum 1780. Dat jaartal zou verwijzen naar een renovatie van pastoor Klugman. De Meldertse parochianen namen vroeger vaak hun toevlucht tot Sint-Willibrordus. In 1748 woedde er een vreselijke ziekte onder de huisdieren. Daarom werden er heel wat missen gelezen en water ter ere van de heilige gewijd. Daarna verdween de ziekte.

Herk-de-Stad koopt vlakbij de Dokter Vanweddingenlaan een perceel grond van 1,3 ha van campus Herckerhof van het gemeenschapsonderwijs aan. Daarop zal een deel van de woonverkaveling Herckerveld gerealiseerd worden, zegt burgemeester Danny Pauly. Dat nieuwe woongebied wordt in totaal 23 ha groot. Dat is goed voor 520 woningen. In fase 1 gaat het om 180 woningen. Op de grond die nu wordt aangekocht is ook de bouw van het Huis van het Kind voorzien. De grond staat daarvoor op het gewestplan alleszins op de juiste manier ingekleurd.

De gemeenten Halen gaat een aanvraag indienen voor een financiële tussenkomst van het rampenfonds na de wateroverlast van het voorbije weekend. Het schepencollege van Halen neemt de definitieve beslissing maandag. Alle gegevens van de eigen technische dienst en de brandweer werden verzameld. Daarmee stelt men het dossier samen voor het indienen van de aanvraag, aldus burgemeester Willy Neven. Vorig weekend traden daar de Gete en de Velpe buiten hun oevers, waardoor huizen onderliepen. Woensdag werd er nog gepompt om de Firmin Jacobslaan watervrij te krijgen. Om een onduidelijke reden steeg woensdag het water van de visvijver aan het sportcentrum. Mogelijk had dat te maken met het opkomende grondwater.

Tot 29 november 2010 

Tegenover het tankstation aan de Molemstraat en rechts van de Aldi in Lummen komt een nieuwe verkaveling van 44 nieuwe woningen. Er komt een nieuwe weg die Kempenstraat zal heten.

In sportcentrum De Koekoek aan de Sportlaan in Halen heeft de technische dienst op de atletiekpiste een nieuwe afwateringsgoot aangelegd. Zo wordt het water sneller afgevoerd en blijft de piste makkelijker droog. Op de piste vinden onder meer de trainingen van atletiekclub DCLA plaats. Op het voetbalveld speelt onder meer het eerste elftal van MD Halen en vinden de trainingen van het G-voetbal van Halen plaats.

In Herk-de-Stad wordt reeds geruime tijd een weldoordacht dierenwelzijnsbeleid gevoerd. Op 13 september 2010 werd op de gemeenteraad een vernieuwd politiereglement op het houden van dieren goedgekeurd. Dit reglement bevat algemene bepalingen inzake het houden van dieren en specifieke bepalingen voor het houden van en het omgaan met en gebruik van honden. Het integraal reglement is te vinden op de website van de dierenwelzijnsraad: www. dierenwelzijnsraad.be/nieuws/reglement op het houden van dieren. Voor verdere inlichtingen kunt u steeds terecht bij de stedelijke milieudienst tel. 013/38 03 39.

Vanaf nu kan je niet rechtstreeks van de gewestweg Hasselt-Diest over de Liebroekstraat naar Loksbergen rijden. Wegens de werken in de Liebroekstraat geldt een omleiding via Halen. De Liebroekstraat en de Kauwplasstraat in het verlengde ervan krijgen voor 2,6 miljoen euro fietspaden aan beide zijden en nieuwe riolering. De werken zijn zopas gestart. Doorgaand verkeer naar Loksbergen wordt in de Liebroekstraat via de Stadsbeemd naar Halen-centrum geleid. Van daar kan je via de Zittaardstraat en de Liniestraat naar Loksbergen. De werken duren tot einde 2011.

Scholen moeten met hun kinderen meer onder leiding van een gids de natuur in. Dat biedt een meerwaarde om de kinderen de liefde voor de natuur bij te brengen. Zo werken die aan hun eigen toekomst. Dat zegt natuurgids Rudo Vanhees uit Herk-de-Stad. Vanhees is al acht jaar begeleider van “Milieuzorg op School”. De natuurgids is het ook het best geplaatst voor de uitleg bij planten en dieren die de kinderen op hun tocht door de natuur ontmoeten of om met hen in de natuur aan het werk te gaan. Hij kan ook het best de verbanden leggen om het geheel voor de kinderen duidelijk te maken. Zo leren kinderen het meest en dat onthouden ze ook het best. En een excursie kan ook de opstap betekenen naar een groter engagement voor de natuur. Een klas kan bijvoorbeeld een bosje of een poel van een boer adopteren en er dan zorg voor dragen. Heel wat scholen in Limburg beheren trouwens al een educatief schoolreservaat. Basisschool ’t Klinkertje in Linkhout trekt met elke leeftijdsgroep met een gids naar buiten, de natuur in, meestal in een themaperiode, zoals de Week van het Bos. Voor de kinderen is het extra leuk om een externe gids te horen, zeker als die het heel boeiend en op het niveau van elke groep kan vertellen en demonstreren, zegt directrice Rita Horions van de basisschool. De vrije basisschool Sint-Martinus van Herk-centrum doet geen beroep op een natuurgids. Een uitstap met een gids betekent een flinke hap uit het beperkte budget. Met ook andere schooluitstappen zoals toneelvoorstellingen en sneeuwklassen is het keuzes maken, zegt de directeur. Zij trekken ook wel de natuur in, maar dan met begeleiding en uitleg van de eigen leerkrachten.

Een 60-jarige gokverslaafde uit Sint-Truiden, weet op 9 december met zekerheid of hij zich moet verantwoorden voor het hof van assisen. Twee jaar geleden, op 22 november 2008, bracht hij zijn aangetrouwde oom van 83 uit Herk-de-Stad om het leven. Hij stapte zelf naar de politie om te zeggen dat hij met zijn oom, een gepensioneerde spoorwegarbeider, had gevochten. De wijkagent trof het overleden slachtoffer met een zware hoofdwonde aan in zijn woning. Blijkbaar liep een schermutseling na een ruzie over geld fataal uit de hand. Hij verdween met een som geld, waardoor hij zich waarschijnlijk voor een volksjury zal moeten verantwoorden voor roofmoord.

De eerste gemeenteraad van Herk-de-Stad met Danny Pauly als nieuwe burgemeester kende een woelig verloop. Zo vroeg Michel Laenen van Vlaams Belang zich af welke beloftes sp.a aan oppositiepartij Nieuw heeft gedaan om de nodige handtekeningen te krijgen voor de voordracht van Pauly. Laenen wees in dat verband ook fijntjes op het feit dat de medewerker van N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans deeltijds voor de stad blijft werken. De coalitiepartners moeten hun akkoord tot het einde van de legislatuur naleven, reageerde Laurens Appeltans daar op. Voor de stemming van een nieuwe schepen van Cultuur, als opvolger van Pauly, droeg Michel Laenen Karolien Grosemans voor, als tegenkandidaat voor Guido Ector. Maar Grosemans bedankte feestelijk en vroeg om haar naam van de stembrief te schrappen, wat niet mogelijk bleek. Ector werd uiteindelijk met 11 op 21 stemmen verkozen tot nieuwe schepenvan cultuur.

Wie in Lummen een pakket herbruikbare luiers aankoopt kan daarvoor een premie aanvragen. Die bedraagt 100 euro voor een aankoop van minstens 200 euro. Per kind kan je de premie maximaal twee keer aanvragen. Info: 013/53.05.84.

In de Sint-Sebastiaanstraat in Lummen zijn vrijdagnacht dieven het huis binnengedrongen van een onlangs overleden 54-jarige man. De inbrekers gingen ervandoor met het televisietoestel. De bewoner was vorige week overleden.

De dijk van het Schulensbroek in Schulen is voorlopig dicht voor bezoekers. Dat is na de ingebruikname van het waterspaarbekken beslist, omdat dieren op de dijk hun toevlucht hebben gezocht. Het Schulensbroek is een opvanggebied voor overtollig water van de Demer. Het buitenbekken ten zuiden van het meer werd na de hevige regenval van vorig weekend in gebruik genomen. De schapen in het gebied werden zaterdag al naar het hoger gelegen deel gedreven. Ook andere dieren hebben dat hoger gelegen gedeelte opgezocht. De aanwezigheid van bezoekers houdt een gevaar voor de dieren in. Sommigen hebben hun hond bij, al dan niet aan de lijn, en dat kan de dieren op de vlucht doen slaan, recht het water in en de dood tegemoet.

De stationsomgeving van Diest wordt tegen eind 2013 volledig heringericht. Er komt een nieuw busstation, een parkeergebouw voor 900 auto’s en 220 tot 320 nieuwe woongelegenheden. In het station van Diest stappen tijdens werkdagen 2.000 pendelaars op. Om de verkeersstromen te vergemakkelijken gaan de stad, de provincie en de NMBS de hele omgeving in een compleet nieuw kleedje steken. In totaal wordt een zone van zowat 1.000 ha volledig heringekleurd. Daarnaast ontwikkelt de stad ook vijf woonvelden in de directe omgeving van het station. Daar komen zo’n 220 tot 320 nieuwe woningen en appartementen en kleine commerciële kantoren voor zelfstandigen.