Tot 4 oktober 2010 

Nadat ze eerder vorige week aankondigde dat ze de top van de N-VA voor de rechter sleept en een schadevergoeding van 452.000 euro eist, dagvaardt Kim Geybels ook de Senaat in kort geding. Dat heeft de griffier van de Senaat laten weten een de leden van het bureau. De Lummense ex-senator tekende op 31 augustus haar ontslagbrief nadat ze in Thailand betrokken was geraakt in een drug- en afpersingszaak. Ze beweerde dat dit onder druk gebeurde van partijvoorzitter Bart Dewever, senaatsvoorzitter Danny Pieters en fractieleidster Liesbeth Homans en wilde dat het ontslag ongedaan gemaakt werd. De partijtop ontkende de druk en daarom heeft Geybels een strafrechtelijke procedure opgestart tegen de N-VA wegens afpersing en laster. De Senaat zou alleszins al een advocaat hebben aangesteld.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde donderdag een Australiër van Nederlandse origine tot een effectieve celstraf van twee jaar en beval ook zijn onmiddellijke aanhouding. De man die aanvankelijk enkel onder zijn roepnaam 'René' bekend was, financierde 2 weedplantages aan de Korpsestraat en aan de Winningsweg in Herk-de-Stad. Na een observatie van beide panden met camera's viel de politie er op 2 december 2008 binnen. Vier dagen later zou voor de eerste maal geoogst worden. De plantage aan de Korpsestraat was ingericht in een achterbouw en telde 260 planten. Aan de Winningsweg was een zolder tot teeltruimte omgebouwd. Daar ontdekten de speurders 352 planten. De nodige elektriciteit werd op de 2 plaatsen afgetapt van het bovengrondse stroomnet. Het nutsbedrijf Infrax raamt de kost van het illegale verbruik tussen begin oktober 2008 en de ontmanteling van de plantages op ruim 5.800 euro.

Op de Loksbergenstraat in Halen zijn dinsdagochtend rond 8.15 uur een wagen en een fiets gebotst. Een 13-jarige fietsster uit Loksbergen werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht

In de Kleine Kruisstraat in Herk-de-Stad heeft een bewoonster zaterdagavond een inbreker op heterdaad betrapt. De man probeerde de achterdeur te forceren toen hij oog in oog met de bewoonster kwam te staan. De inbreker sloeg op de vlucht.

Onbekenden hebben woensdagnacht rond 1u30 ingebroken in een wagen die op de Steenweg in Herk-de-Stad stond geparkeerd. De daders gingen ervandoor met een cassettespeler.

Bijna acht maanden na een brand met heel wat schade is de Sint-Martinuszaal van de parochie Herk-centrum opnieuw gebruiksklaar. Harmonie Sint-Marinus hield er vrijdagavond haar eerste repititie. De brand op 7 februari van dit jaar was het gevolg van een technische storing in de elektrische installatie. Er is nu gedeeltelijk een nieuwe vloer gelegd, een nieuwe bar geplaatst en ander meubilair. De hele ruimte is ook opnieuw geverfd.

Familieleden van personen met een laatste rustplaats op een kerkhof van Herk-de-Stad kunnen vanaf nu bij het PWA een aanvraag doen om de grafsteen door PWA-medewerkers te laten onderhouden. Dat kost minimaal 6,2 euro voor een graf van 1,44 vierkante meter. Per bijkomende vierkante meter betaal je 3,1 euro. Aanvragen kan tot 20 oktober op 013/38.03.29

In Donk is zondagochtend een 36-jarige vrouw gestorven bij een zwaar verkeersongeval. Omstreeks 5u knalde ze met haar wagen op de Grote Baan tegen een verlichtingspaal. De vrouw uit Herk had haar zus pas afgezet in Diest en was op weg naar huis. De dodelijke klap deed zich voor op enkele honderden meters van haar huis op Dalersveld. De overledene was de moeder van drie kinderen.

Tot 11 oktober 2010 

De partijraad van N-VA heeft zaterdagnamiddag beslist om voormalige senatrice Kim Geybels uit de partij te zetten. Daarmee volgt de partijraad het advies van de tuchtcommissie. De partijraad kwam zaterdag samen in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding in Asse. De beslissing over Kim Geybels gebeurde bijna unaniem. Geybels wordt nu effectief geschrapt van de ledenlijst van N-VA. Het bureau van de Senaat besliste donderdag ook al dat het ontslag van Geybels als senatrice geldig is. Piet De Bruyn volgt haar op. Eerder deze week werd de Lummense spoedarts bovendien ook uit Jong N-VA gezet. Kim Geybels tekende eind augustus haar ontslagbrief als senatrice, nadat ze in opspraak was gekomen na een drugs- en afperszaak in Thailand. Achteraf kwam ze op haar beslissing terug omdat ze naar eigen zeggen onder druk gezet werd door de partijtop.

Twee rechercheurs van de federale recherche van Hasselt zijn tot Ronald Janssens vaste ondervragers gebombardeerd. Ze proberen nu al maanden beetje bij beetje verder door te dringen in zijn brein. Zelden hebben ze echter een verdachte voor zich gekregen met zo'n gespleten persoonlijkheid. Janssen 1 is de vriendelijke leraar. De man die leeft voor zijn kinderen, voor zijn school en zijn leerlingen. Die enkele jaren na zijn echtscheiding nog altijd treurt om het vertrek van zijn vrouw. Janssen 2 is de manipulator, de killer, de maniak die kickt op macht, op vernederen en op pijn doen. Hij werkt vlot mee aan het onderzoek, zeggen de speurders. Toch zolang hij het gevoel heeft zelf de touwtjes in handen te hebben. De toon waarop hij spreekt is die van de leerkracht die denkt dat hij ook buiten de school voor de klas staat.

Een wandelaar heeft donderdagavond in de Oosterhovenstraat in Lummen inbrekers op heterdaad betrapt. De man hoorde even voor 20 uur het alarm van een huis afgaan en ging hulp zoeken. Even later zag hij enkele personen uit het huis lopen. De verdachte personen reden weg in een donkere Audi A6 van een niet zo recent bouwjaar. De politie kwam ter plaatse voor de vaststellingen. De dieven hadden een ruit geforceerd om binnen te geraken. Op het eerste gezicht is er enkel een computer verdwenen. Bewoners van een huis in de Fonteinstraat in Lummen hebben donderdag even na 21 uur een inbraak in een huis ontdekt. Alle kamers werden doorzocht, maar op het eerste gezicht is er niets verdwenen. Donderdag rond 6.15 uur is bij de politie een alarmmelding binnengekomen van bij de apotheker in de Dorpsstraat. Dieven hadden daar twee deuren geforceerd om in de winkel te komen. Toen ze achter de toog kwamen, sloeg het alarm in werking. De indringers vluchtten weg zonder buit. Afgelopen weekend is ingebroken in het laslokaal van de school in de Sint-Ferdinandstraat in Lummen. De inbrekers namen twee gasflessen mee. Het was de werkmeester die maandagvoormiddag de inbraak ontdekte.

Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag in de Kleine Kruisstraat in Herk-de-Stad toegeslagen. Uit de cabine van een tractor stalen ze een radio. Op het tegenoverliggende perceel is ook bouwmateriaal verdwenen. Vrijdagochtend is daar namelijk een inbraak in een opslagplaats vastgesteld. Dieven hadden het hangslot afgebroken om dan gereedschap te stelen. Een vrouw uit Zoutleeuw is maandagnamiddag op heterdaad betrapt toen ze uit een tuin op de Diestersteenweg in Herk-de-Stad een siereend probeerde te stelen. De vrouw werd voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor. Haar buit werd terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaars.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde vorige week een paar uit Zelem tot geldboetes van in totaal 5.500 euro, een schadevergoeding aan een buurman van 2.000 euro en 355 euro gerechtskosten. Het koppel werd vervolgd voor het stapelen van afval en rommel in en rond hun woning. Het ging om hout, metaal, afgedankte elektrische toestellen, kleding en plastic. De rechter had de Zelemnaars in april vier maanden de tijd gegeven om alles op te ruimen. Op 1 september stelde de politie vast dan enkel de tuin opgeruimd was. ‘s Anderendaags verscheen het paar andermaal voor de rechter. Het vonnis is duidelijk: het paar krijgt nog net twee maanden respijt om het afval en de rommel uit hun woning te verwijderen. Voor elke dag vertraging zullen de Zelemnaars een dwangsom van 1.000 euro moeten betalen.

De Hasseltse correctionele rechtbank beval dinsdag de sloping van een illegaal opgetrokken complex van 13 huurkamers, één studio en enkele garageboxen, gelegen aan de Staatsbaan in Halen. De 57-jarige eigenares is veroordeeld voor huisjesmelkerij en voor bouwmisdrijven tot een celstraf van zes maanden, volledig met uitstel, en tot een boete van 11.000 euro. De vrouw moet binnen het jaar de sloping laten uitvoeren. Anders moet ze een dwangsom van 125 euro per dag vertraging neertellen. Aan vier huurders die zich als benadeelden aandienden, moet de eigenares een schadevergoeding van in totaal 16.000 euro betalen. Het complex is gelegen achter het motel Drive-In en maakt er ook deel van uit. De Wooninspectie stelde in 2006 vast dat zes kamers van ruim 16 vierkante meter zonder geldig conformiteitsattest waren verhuurd. Die kamers beantwoordden niet aan de normen opgelegd door de Vlaamse Wooncode en door het Kamerdecreet. Later bleek ook dat het complex dat in de jaren zeventig zonder vergunning was opgetrokken, recent verbouwd was. Het aantal wooneenheden was daardoor van 15 op 13 gebracht. Regularisatie van de situatie is niet mogelijk omdat een dergelijk achterliggend gebouw volgens de verkavelingsvoorschriften enkel als bergplaats mag worden gebruikt

Tot 18 oktober 2010 

Wie vanuit West-Limburg of Oost-Brabant via de E-314 naar Brussel of in de andere richting naar Genk en Maasmechelen pendelt, kan vanaf nu zijn auto of fiets kwijt op de nieuwe carpoolparking bij het op- en afrittencomplex van de E-314 in Halen. Het nieuwe parkeerterrein is er sinds vorige week zo goed als klaar. Op het terrein is er plaats voor 100 auto’s. Twee parkeerplaatsen zijn bestemd voor gehandicapten. Aan de carpoolparking is ook een fietsenstalling voor 24 tweewielers aangelegd en er komen een praatpaal en een infobord. De aanleg kostte 450.000 euro.

Graan malen, de koeien eten geven of de geiten melken. Het zijn maar enkele van de taken die een 18-jarige student uitvoert op de zorgboerderij van boer Eric Jans in Lummen. Het gaat om een zogenaamde “gedragsmoeilijke” jongen. Hij volgt vier dagen per week buitengewoon secundair onderwijs aan het VIBO Sint-Barbara in Beringen. En één dag per week werkt hij op de boerderij. Daar komt hij echt tot rust, zegt hij. Toch is het niet voor elke boer vanzelfsprekend om een leerling op te vangen. Deze boer heeft 40 koeien, 25 geiten en 20 varkens. Moest het bedrijf veel groter zijn, zou het ook moeilijker worden om een student individueel te begeleiden. Daarom zoekt het Steunpunt Groene Zorg naar nieuwe boeren die een zorgboerderij willen starten. Achttien Limburgse leerlingen van het BuSO gaan op dit moment een keer per week naar zo’n zorgboerderij. In heel Vlaanderen gaat het om zo’n 100 leerlingen. Dat de aanpak wel degelijk werkt, bevestigt Patrick Heyligen van het CLB West-Limburg. Leerlingen die hun middelbaar onderwijs anders misschien niet zouden afmaken omdat ze schoolmoe zijn, kunnen nu een dag per week stoom afblazen. Ze kunnen hun ding doen op zo’n boerderij. En de boerderij heeft één groot voordeel: de dieren stellen er tenminste geen lastige vragen.

De VZW Pastorie van Zelem wil starten met een dorpsrestaurant. De derde woensdag van de maand worden alle geïnteresseerden verwacht zegt An Verlaenen, zij is de projectcoördinator. Op woensdag kunnen ook kinderen en kleinkinderen mee aan tafel. De VZW is opgericht om van de pastorie van Zelem een ontmoetingscentrum te maken en verenigt heel wat Zelemse verenigingen. Voor 6 euro krijgen deelnemers een 3-gangenmenu. Het dorpsrestaurant gaat in november al van start.

N-VA-er Piet De Bruyn heeft de eed afgelegd als senator in opvolging van Kim Geybels. De plenaire vergadering was voor de zitting hermetisch afgesloten om te voorkomen dat Geybels alsnog plaats zou nemen in het halfrond. VB-fractieleider Jurgen Ceder hekelde het afsluiten van het halfrond "om een klein fragiel meisje de toegang te ontzeggen", wat hij vergeleek met een staat van beleg. Hij vond dat de algemene vergadering kennis zou moeten krijgen van de ontslagbrief van Kim Geybels. Ceder wees er op dat volgens de gewezen Kamervoorzitters Herman De Croo en Patrick Dewael het ontslag door de betrokken senator kan herroepen worden voor de volgende plenaire vergadering. Open Vld-fractieleider Bart Tommelein kondigde aan dat hij een voorstel van reglementswijziging wilde indienen over het ingaan van een ontslag van een lid van de assemblee, de mogelijkheid om het ontslag te herroepen en de definitie van het ontslag.

Zondag kon het grote publiek voor de eerste keer een bezoek brengen aan de werf van het klaverblad van Lummen. Zaterdagnacht werd er een voetgangersbrug gebouwd. Op die manier konden belangstellenden van 9 tot 15 uur op een veilige manier in het grootste verkeersknooppunt van Limburg rondwandelen. Voor elke bezoeker was er ook een gratis luchtfoto van de verkeerswisselaar.

Bij de politie zijn maandag twee diefstallen in de Paulusstraat in Berbroek gemeld. Op een adres was materiaal van een stelling verdwenen. Vermoedelijk dezelfde daders namen op de twee plaats kabels en gereedschap mee. Ook stalen ze brandstof. In de buurt, in de Grotestraat, werd ingebroken in een garage. Daar werden uit twee voertuigen een brieventas, een gsm en handwerktuigen gestolen. Dieven zijn vrijdag binnengedrongen in een berghok in de Liniestraat in Halen. De daders gingen er aan de haal met een hogedrukreiniger, een boormachine en twee tuinkabouters.

Op het klaverblad in Lummen is vrijdagmiddag rond 13 uur een lichte vrachtwagen uitgebrand. De wagen stond op een nieuw stuk wegdek en werd gebruikt bij de werken aan het klaverblad. Om een nog onbekende reden vatte de voorkant van de vrachtwagen vuur. De brandweer van Heusden-Zolder was snel ter plaatse om de vrachtwagen te blussen.

Vlaams minister van mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, opent vrijdag 29 ooktober het nieuwe kruispunt van de Halensebaan met de toegang tot de E-314 en het industrieterrein van Webbekom. De werken zitten in hun laatste fase. De nieuwe rotonde zal twee rijstroken tellen. De meest hinderlijke werken moeten eind oktober achter de rug zijn. In november volgt nog de afwerking.

De Limburgse zuster Amandina van Schakkebroek wordt met 120 andere martelaren van de Bokseropstand in China herdacht in Taiwan. Dat meldt het katholieke persagentschap Fides, dat nauw aanleunt bij het Vaticaan. De bisschoppen van Taiwan brengen met een serie activiteiten hulde aan de martelaren, die tien jaar geleden werden heilig verklaard. Amandina werd op 28 december 1872 als Pauline Jeuris geboren. In 1895 trad ze in bij de franciscanessen- missionarissen te Antwerpen. In 1899 legde ze haar kloostergeloften af. Nog in datzelfde jaar werd ze met een groep zusters naar China gestuurd. Daar stond ze met zeven zusters in voor een weeshuis en een ziekenhuis. Tijdens de Bokseropstand werd zij samen met een groep priesters en zusters, Chinese seminaristen en gelovigen vermoord.

Tussen coalitiepartners sp.a en Open Vld is een serieuze barst ontstaan naar aanleiding van de voordracht van Danny Pauly tot burgemeester als opvolger van Paul Buekers die eind deze maand ontslag neemt. De voordracht van Pauly blijkt tweemaal ingediend: een keer ondertekend door de sp.a met de steun van Nieuw en een tweede keer met de steun van Open Vld. En dat laat het gemeentedecreet volgens Mark Van Leeuw niet toe. De sp.a-raadsleden dreigen daardoor hun mandaat te verliezen. De dreiging van Open Vld maakt weinig indruk op Danny Pauly. De tweede voordracht was duidelijk een kopie. Ik vind het pervers dat Open Vld daarvan misbruik wil maken, besluit hij. Burgemeester Paul Buekers stapt op 31 oktober na 28 jaar uit de Herkse politiek. De Herkse burgemeester wordt vandaag 65 jaar.

Op de E314 in Halen is woensdagmiddag rond 14.30 uur een marktwagen vol bloemen uitgebrand. Een klapband lag vermoedelijk aan de oorzaak van de brand. Hoewel er geen gewonden vielen, zorgde het brandende voertuig wel voor heel wat verkeershinder. In een mum van tijd stond er een file van liefst drie kilometer.

Iedereen mag morgen om 20 uur in gemeenschapscentrum De Markthallen in Herk-de-Stad zijn zegje komen doen over het nieuwe mobiliteitsplan van Herk-de-Stad. Centraal daarin staan oplossingen voor het vrachtverkeer, efficiënt parkeren, optimaal openbaar vervoer en voorkomen van sluipverkeer. Het mobiliteitsplan wordt uitgewerkt in overleg met de betrokkenen. Op 10 november om 20 uur komt er een tweede informatievergadering, ook in de Markthallen.

Tot 25 oktober 2010 

Van vandaag behoort het Lummense klaverblad tot het verleden. Vroeg in de ochtend werden alle routes op de nieuwe turbine conflictvrij. Bij het agentschap voor Wegen en Verkeer verwacht men niet echt problemen, al zal het voor de dagelijkse gebruiker toch even aanpassen zijn. De eerste omschakeling op de verkeerswisselaar gebeurde vrijdagavond na de spits. Het verkeer van Leuven naar Antwerpen en van Genk naar Hasselt kon dan al via de nieuwe route rijden. In het weekend werden de twee oude bruggen boven de E314 afgebroken. De aannemer heeft dan ook al voorbereidende werken voor de bouw van de nieuwe bruggen uitgevoerd. Weggebruikers wordt geadviseerd om de eerste dagen goed uit te kijken. Maar het zal wel de laatste keer zijn dat de chauffeurs de wisselaar in Lummen gewoon moeten worden. Want de verkeerssituatie vanaf vandaag lijkt heel erg op wat het definitief zal worden. De einddatum van de werken blijft voorjaar 2012. Tot dan gelden op de nieuwe conflictvrije turbine twee snelheidsbeperkingen: 50 of 70 km/uur, en dat afhankelijk van de route die wordt gevolgd.

Marcel Merckx van de Lummense golfclub ontdekte zondag dat er vandalen op het terrein van het Golfforum waren langsgeweest. Er waren enkele harken verdwenen en ook twee vlaggenstokken. En er werden twee greens beschadigd. Beide beschadigde greens liggen vrij afgelegen tegen het bos en de Kabouterstraat. De club had in het verleden ook al last van vandalenstreken.

Het Rode Kruis van Herk-de-Stad is samen met de bieb op zoek naar een aantal vrijwilligers om met boeken langs te gaan bij de patiënten in het revalidatiecentrum Sint-Ursula. Het is maximaal een paar uurtjes werk, om de veertien dagen. Geïnteresseerden kunnen bellen op 0496-51.25.80.

Het onderzoek naar de blunders binnen het Leuvense politieteam in verband met de moord op Annick Van Uytsel door Ronald Jansen uit Loksbergen is afgerond. Het Comité P., dat het onderzoek voerde, wil er wel niet over communiceren. Niet lang na de arrestatie van serie-moordenaar Ronald Jansen begin dit jaar, werd één ding duidelijk: de politie had hem lang voor de moorden op Shana Appeltans en Kevin Paulus al kunnen arresteren. Zijn naam was al eerder opgedoken in het moordonderzoek naar Annick Van Uytsel. Uit documenten bleek dat Jansen door minstens één politieman als verdachte werd beschouwd. Maar Janssen werd nooit verhoord en kon ongestoord zijn gang gaan. Het Comité P. bevestigde deze week enkel dat het dossier werd overgemaakt aan de procureur-generaal van het hof van beroep in Antwerpen.

Een ziekenwagen van de dienst 100 van de brandweer van Hasselt heeft zich dinsdag rond 21u30 aan de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad vastgereden in een berm. De ziekenwagen moest er een patiënt ophalen, maar ter hoogte van die woning zijn daar rioleringswerken aan de gang en de ziekenwagen reed er vast. De patiënt werd met een andere ziekenwagen afgevoerd.

Herk-de-Stad kan nog niet onmiddellijk starten met de bouw van een sporthal in de wijk Daelersveld. Eerst moet op het terrein nog een archeologisch onderzoek gebeuren. Vooraleer dat onderzoek van start kan gaan moeten ook de bomen op het bewuste terrein worden gerooid. Hoofdluik van het sportcomplex is de hal met drie speelvelden. Er zijn ook lokalen voor de sportdienst en EHBO voorzien en een refter met 300 zitjes voor de scholen.

In de verkaveling “Molem Het Gehucht” zal de gemeente Lummen volgend jaar 21 van de 43 bouwgronden verkopen. De loten zullen tegen schattingsprijs verkocht worden. Uiterlijk zes jaar na het verlijden van de akte moet de woning gebouwd zijn.

Voor de magazijnier, de ploegbazen en de werfleider van Lummen wordt een nieuwe bestelwagen aangekocht. Ook de grafdelver krijgt een nieuw voertuig. De rattenvanger krijgt het bestaande 4x4-voertuig, want hij gebruikte nog altijd zijn eigen auto. Voor de aankoop van de twee nieuwe bestelwagens werd 32.500 euro uitgetrokken. Ook de 18-jaar oude vrachtwagen is versleten. Voor een nieuwe wordt er nu 120.000 euro voorzien.

Na tientallen jaren van gehakketak komt er in Lummen een nieuwe bibliotheek van 2 miljoen euro tussen de Groenstraat en het zwembad. Deze week hebben de gemeenteraadsleden het licht op groen gezet voor de samenwerkingsovereenkomst met de ontwerper en de aannemer. Naast de bibliotheek van 1.200 vierkante meter worden ook een commerciële ruimte van 300 vierkante meter en vijf appartementen ingeplant. En er komt parkeergelegenheid voor 40 wagens. Verwacht wordt dat de bibliotheek in gebruik kan genomen worden in de zomer van 2012.

De Mis van radio 1 van de VRT werd gisteren rechtstreeks uitgezonden vanuit de Sint-Martinuskerk van Herk-de-Stad. In de mis ging deken August Coppejans van Herk-de-Stad voor. De viering werd opgeluisterd door het gemengd parochiekoor van dirigent Hugo Adams.

Dieven hebben donderdagavond geprobeerd om een aanhangwagen te stelen aan het Sint-Ferdinandinstituut in Lummen. De dieven werden betrapt en sloegen op de vlucht.

De politiezones West-Limburg en Beringen-Ham-Tessenderlo onderzoeken de mogelijkheid om samen te gaan. Een fusie moet leiden tot een daling van de kosten en een nog efficiëntere werking. De beslissing valt nog voor het jaareinde. Voor alle duidelijkheid: als het tot een fusie komt dan blijven wel de politiekantoren van Halen, Herk-de-Stad en Lummen wel behouden.