Tot 6 september 2010 

Zondag 12 september organiseert Berbroek Feest haar eerste ontbijt voor alle inwoners van de parochie ter gelegenheid van Berbroek Kermis. Het idee is er gekomen om na de successen van Berbroek Terrast bij de eerste kermis in juni ook een gezellig samenzijn te organiseren bij de tweede kermis in september. De Berbroekenaren kunnen zondag terecht in het parochiaal centrum 't Schel in de Kapelstraat tussen 7.30 uur en 10.30 uur voor een gezellig dorpsontbijt aan de democratische prijs van € 2,5 per persoon. De Berbroekenaren kunnen zich inschrijven via de flyer die elke inwoner van de parochie in de brievenbus heeft ontvangen. Per mail kan het ook op verhille@scarlet.be.

De brandweer van Heusden-Zolder is donderdagmiddag anderhalf uur in de weer geweest met het opkuisen van een mazoutspoor op afrit 26 bis, dat is de afrit Industrie Zolder-Lummen van de E313 richting Luik. Het mazoutspoor was meer dan een kilometer lang. Vermoedelijk heeft een chauffeur die zonder benzinestop rondreed in de scherpe bocht een deel van zijn brandstof verloren. Het resultaat was een flinterdun oliespoor van enkele honderden meters lang. Het wegdek werd behandeld met absorberende korrels. Na anderhalf uur was de klus geklaard en kon het verkeer opnieuw veilig de snelweg op- en afrijden.

Gebruikers van de E314-autosnelweg richting Lummen moeten tot half september in Halen rekening houden met verkeershinder aan de brug over de gewestweg Hasselt-Diest. Op het stuk richting Lummen en Maasmechelen is het Vlaams gewest gestart met de werken voor de vervanging van de voegen in het brugdek. Daarna komt er een nieuwe bovenlaag. Voor de duur van de werken verloopt het verkeer op twee versmalde rijstroken. De werken kosten 200.000 euro.

Voormalig senator Kim Geybels gaat haar ontslag aanvechten. De Limburgse heeft haar advocaat de opdracht gegeven om na te gaan of haar partij N-VA niet in de fout ging. Voorzitter Bart De Wever en co dwongen haar op te stappen nadat bleek dat zij in een drugsaffaire in Thailand betrokken was, samen met vriend en partijgenoot Bas Luyten. Volgens advocaat Philippe Van Bergen stopte N-VA Geybels dinsdag meteen een ontslagbrief onder de neus. Ze was nog maar pas van het vliegtuig gestapt en had geen tijd om te bekomen. Bij N-VA is dan weer te horen dat de zaak afgerond is. De partij heeft gedaan wat ze op dat moment moest doen, en alles wat Geybels nu verder nog doet is voor haar rekening, verduidelijkt een woordvoerster van de partij. De directie van het Mariaziekenhuis in Overpelt gaat Kim Geybels zelf haar versie van de feiten laten vertellen, zo klinkt het bij de directie. Ondertussen gaat men daar geen overhaaste conclusies trekken. Naast het drugsincident in Thailand zal Geybels tijdens dat gesprek bij de directie ook de geruchten, dat ze de medische deontologie niet altijd gerespecteerd zou hebben, moeten toelichten. Geybels zei woensdag nog dat ze niet hoefde te vrezen voor haar job als spoedarts.

Het voormalige toprestaurant Hoeve Saint-Paul van sterrenchef Tony Robyns staat te koop voor 1.450.000 euro. Vorige week zaterdag en zondag werd reeds een groot gedeelte van de inboedel verkocht. De in 1998 gerenoveerde restauranthoeve met woonst, met bijgebouwen en terrassen op een terrein van 40 are worden nu verkocht door een immobiliënbedrijf.

Nog tot 15 september kan je in Herk-de-Stad de fiets op voor een zoektocht door Herk-de-Stad. De route van 35 km vertrekt in het park Olmenhof aan het stadhuis en doet vervolgens de deelgemeenten Donk, Schakkebroek, Berbroek en Schulen aan om dan naar Herk-centrum terug te keren. Onderweg moet je een aantal vragen oplossen, letters vinden en aan de hand van foto's bepaalde hoekjes terugvinden. Deelname: 5 euro per brochure. Info: VVV Toerisme Herk-de-Stad, Pikkeleerstraat 14, 3540 Herk-de-Stad, tel. 013/55.38.11, of op de website www.toerismeherkdestad.be.

Twee twintigers uit Neerpelt zijn zondagochtend zwaargewond geraakt bij een ongeval op de E313 in Lummen. Even voor 5 uur knalde daar een auto achterop een vrachtwagen. De auto kwam tot stilstand tegen de vangrail. De vrachtwagen reed nog enkele honderden meters verder voor hij tot stilstand kwam. Twee passagiers, een jongeman van 21 jaar en een vrouw van 20 jaar, moesten door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. Ze werden zeer zwaargewond naar het Jessaziekenhuis in Hasselt gebracht. De bestuurder van de auto, een 22-jarige man uit Beringen, liep lichte verwondingen op. Uit een ademtest bleek dat hij dronken was. Het parket van Hasselt werd op de hoogte gebracht.

Bij de politie is vorige week zaterdag een inbraak in een huis in de Groenlarenstraat in Lummen gemeld. De dieven forceerden het slot van de achterdeur. De hele inboedel werd overhoop gehaald. Op het eerste gezicht zijn er enkel wat ringen verdwenen. De vrijdagavond daarvoor is in de Oosterhovenstraat nog een inbraak in een huis ontdekt. Die ochtend waren in de straat al twee gelijkaardige feiten vastgesteld. De dieven hadden het op geld en juwelen gemunt. Dinsdagavond is op de Molenweg in Halen een inbreker op heterdaad betrapt. De man ging lopen. Dieven hebben uit de sporthal van Zelem in de Kruisstraat allerlei materiaal gestolen. De feiten gebeurden vorige week zaterdagavond.

De politie van de zone West-Limburg is in Herk-de-Stad gestart met een strengere controle op de naleving van het parkeren in de blauwe zone in het centrum. In alle starten binnen de lus rond het centrum en op de Markt geldt blauwe zone. Deze maand krijgen overtreders nog een waarschuwing. Vanaf oktober betalen ze een boete van 25 euro. Bij herhaling kan het bedrag tot 75 euro oplopen.

Tot 13 september 2010 

Professoren, de N-VA, de juridische dienst van de Senaat, allemaal zijn ze van mening dat het ontslag van Kim Gybels als senator wel degelijk geldig is. Maar nu krijgt de jonge politica uit Lummen plots steun uit onverwachte hoek: zowel Patrick Dewael als Herman De Croo, allebei ex-Kamervoorzitters, zeggen dat Geybels zonder problemen als onafhankelijke in de Senaat kan zetelen. Het verhaal is gekend: Geybels nam vorige week ontslag als senator na een drugsavontuur in Thailand, maar beweerde enkele dagen later dat partijgenoot en Senaatsvoorzitter Danny Pieters haar gedwongen heeft om dat te doen. Bijgevolg zou het ontslag volgens Geybels' advocaat ongeldig zijn. Haar ontslag zou maar geldig zijn geweest als het door de plenaire vergadering van de Senaat was aanvaard, zegt Patrick Dewael. En dat is ook de mening van Herman De Croo: de algemene vergadering van de Senaat is de enige instantie die beslist over de aanstelling of het ontslag van een Senator. Zo simpel is het, stelt hij. Op 12 oktober vindt de eerste plenaire vergadering van de Senaat plaats. Als het aan de twee Open Vld'ers ligt, kan Geybels er dus zonder problemen zetelen.

De stad Halen gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. Dat gebeurt na een uitgebreide raadpleging van belangengroepen en van de bevolking. Het vorige plan dateert uit 2002. Het geldt normaal voor een periode van vijf jaar en we moeten het dus dringend actualiseren, zegt burgemeester Willy Neven. Bij het overleg voor het opstellen van het nieuwe plan zijn allerlei instanties betrokken. Ook de milieu- en de middenstandsraad worden geconsulteerd. De partijen in de gemeenteraad mogen een afgevaardigde aanduiden om de aanpassing van het plan mee op te volgen. André Jacobs van Vlaams Belang vroeg zich af of zo’n nieuw plan wel nodig is, als er in 2002 al een is gemaakt. Hij vreest ook voor de kosten.

Vrijdagvoormiddag is op de Terbermenweg in een huis ingebroken. De dieven maakten een som geld buit. Een dief heeft vrijdagavond de nummerplaten gestolen van een auto van een koppeltje dat was gaan kameren in een rendez-vous huis langs de Steenweg in Berbroek. De politie van de zone Kempenland kwam ter plaatse en stelde een pv op. Bij de politie in Halen is donderdagavond een diefstal van een uil gemeld. De vogel zat buiten aan een huis in de Ertsenrijkstraat. Of de uil effectief werd gestolen, is onduidelijk. Een buurvrouw had de vogel nog zien vliegen met een bandje aan zijn poot.

Een moedige vrouw uit Donk, het vliegveld van Brustem en de Duitse radarpost in Nieuwerkerken zijn enkele van de Limburgse elementen die aan bod komen in het boek “Vleugels gebroken in den hemel Luchtoorlog 1940-1944 boven Geetbets” van auteur Guy Leus. Het boek verschijnt naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de Geschiedkundige Kring Geetbets en bij de de 70ste verjaardag van het begin van WO2 in België. Vier jaren opzoekwerk in binnen- en buitenland resulteerden in 2008 en 2009 al in verschillende herdenkingsplechtigheden voor de neergeschoten bemanningen, in aanwezigheid van diverse buitenlandse delegaties. Het resultaat staat nu dus ook te boek. Na een algemene inleiding over de evolutie van de militaire vliegtuigen tijdens het interbellum komt u alles te weten over de verschillende crashes te Geetbets tijdens WO2. Er gaat eveneens uitvoerig aandacht naar de lokale inwoners die hun leven op het spel zetten om geallieerde vliegeniers te verbergen en terug naar hun vaderland te begeleiden. Het boek telt 400 bladzijden in A4 formaat, heeft 500 foto's, 20 kaarten en 30 tekeningen. Voorintekenen kan aan 20 euro tot 15 oktober 2010, daarna kost het boek 25 euro. Info: www.limesgatia.be, Guy Leus tel. 011/58.10.76, Louis Ruytinx tel. 011/58.76.65.

In de Liniestraat in Halen zijn maandagavond rond 19 uur twee auto’s frontaal op elkaar gereden. De brandweerkorpsen van Hasselt en Diest en de politie van de zone West-Limburg kwamen ter plaatse, samen met de mug en drie ziekenwagens. Alle 4 de betrokkenen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bewoners klagen al langer over de gebrekkige verkeersveiligheid van de Liniestraat, waar volgens hen regelmatig ongevallen gebeuren.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag heeft Wegen en Verkeer twee tijdelijke bruggen geplaatst op de verkeerswisselaar in Lummen. Het bouwen van de pijlers gebeurde zonder hinder voor het verkeer. Maar om de overbrugging veilig te kunnen plaatsen moest de onderliggende ringweg worden afgesloten. De aannemer zal nu verder de aansluitende wegen aanleggen die de tijdelijke bruggen en wegen met de verkeerswisselaar zullen verbinden. In de volgende fase zullen deze routes dienen om het verkeer van Genk naar Hasselt en van Leuven naar Antwerpen op te vangen tijdens de verdere werkzaamheden. Wegen en Verkeer Limburg levert met de plaatsing van deze noodbruggen een extra inspanning om de hinder voor het verkeer te beperken. Bij elke Lummenaar viel intussen ook een luchtfoto in de brievenbus. Op de luchtfoto zijn de twee bruggen die in de E313 werden geschoven duidelijk zichtbaar. De omvorming van het klaverblad naar een verkeersturbine zou op 29 maart 2012 moeten voltooid zijn. Het project kost 40 miljoen.

Bewoners en bezoekers van de stad Halen moeten in Halen-centrum vanaf nu rekening houden met de blauwe zone. In een blauwe zone mag je je auto maximaal twee uren laten staan. Je moet daarvoor wel de blauwe schijf gebruiken. De blauwe zone geldt in de Generaal De Wittestraat, de Nederstraat en de Fonteinstraat, maar niet op de Markt. De Markt is een van de zones waar je je auto langer dan twee uren mag laten staan. Lang parkeren kan ook op het Raubrandplein en aan de school aan de Generaal De Wittestraat. Het reglement geldt van maandag tot vrijdag, telkens van 9 tot 18 uur. Overtreders krijgen in september nog een waarschuwing. Vanaf oktober worden administratieve boetes aangerekend. Bij een eerste overtreding betaal je 25 euro. Bij herhaling kan de boete tot 75 euro oplopen.

Een vrouw uit Leuven is vorige week zondag rond 17.30 uur in Kessel-Lo ingereden op een auto die voor haar reed. De bestuurster was afgeleid toen haar hond plotseling braakte. Ze botste tegen de wagen voor haar en die werd vervolgens tegen een derde voertuig gekatapulteerd. Die auto botste dan weer tegen een vierde wagen. Een 20-jarig meisje uit Donk, die als passagier in een aangereden voertuig zat, raakte gewond.

Tot 20 september 2010 

Herk-de-Stad heeft plannen voor een nieuwe verkaveling van 180 percelen in de wijk Daelersveld, tussen de gewestweg Hasselt-Diest en de Diestsesteenweg. De stad heeft daarvoor een masterplan laten opstellen. De uitvoering van het project gebeurt door de NV Promabo. Het gaat om een zone van 10,5 ha ten westen van de huidige woonzone Daelersveld. In oostelijke richting is geen uitbreiding mogelijk, omdat die te dicht bij de Herk zou komen. In de zone is ruimte voor 180 woongelegenheden.

De middenschool van de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad is op campus Sint-Ursula aan de Diestsesteenweg gestart met de bouw van een nieuwe vleugel van 3.000 m². Tegen september 2011 moet de nieuwbouw gebruiksklaar zijn. De middenschool zit nu al op campus Ursula, maar de lokalen zijn daar wel verspreid in drie verschillende gebouwen. Tegelijk wordt een nieuwe speelplaats aangelegd. Dankzij de aanleg van 140 meter buizen in de grond kan de grondwarmte voor verwarming in de winter worden gebruikt en voor afkoeling in de zomer. In de kelder komt een fietsenstalling voor 500 tweewielers.

In de Zwaluwstraat in Lummen is zaterdagnacht een inbraak gepleegd in een groothandel van kantoormachines. De daders braken de achterdeur open en nemen onder meer een laptop en een handtas mee.

Peter Grommen en Maggy Peeters van Lumineus Lummen, vroegen om 5.000 euro financiële steun te geven aan Pakistan. Bij eerdere grote rampen ging de gemeente voorop in de lokale ondersteuningsacties, daarom vragen zij ook een krachtig en positief signaal en stelden zij voor om minstens 5.000 euro te storten. Volgens schepen Josee Theunis werd dat besproken tijdens de raad voor ontwikkelingssamenwerking. Maar vele rampen volgen elkaar op, en we kunnen niet telkens 5.000 euro storten zegt de schepen. Lummen wil wel logistieke steun verlenen aan verenigingen die iets willen organiseren voor Pakistan. Peter Grommen vroeg daarna de stemming. Alle leden van de oppositie en Kirsten Van den Eynde stemden voor. De andere leden van de meerderheid onthielden zich, en dus werd het punt alsnog goedgekeurd.

Het reglement op het houden van dieren blijft een twistpunt tussen meerderheid en oppositie in de Herkse gemeenteraad. Nadat het reglement na opmerkingen van de oppositie in juni al van de zitting werd afgevoerd, was het nu opnieuw voer hevige discussie. Het reglement is opgesteld door de raad voor dierenwelzijn, zegt schepen van Dierenwelzijn Magda Raemaekers. De tekst zegt onder meer dat elk bijtincident van een hond met een letsel of schade tot gevolg vanaf nu bij de milieudienst van de stad moet worden gemeld. Die kan zo nagaan of een dier agressief is of niet. Eventueel kan de burgemeester de eigenaar extra verplichtingen opleggen. Het reglement verplicht alle houders van paarden, runderen en dergelijke in een weide tot de plaatsing van een hok waar de dieren tegen koude, regen, wind en zon beschermd zijn. Er moet ook genoeg drinkbaar water zijn, op een duidelijk zichtbare plaats in de weide. De oppositie heeft heel wat opmerkingen over het reglement. Soms ontbreken definities van elementen uit het reglement, terwijl elders tot in het absurde onderscheid wordt gemaakt zeggen zij. Zo zou er in het reglement onderscheid worden gemaakt tussen een gezelschapsdier en een semi-gezelschapsdier.

In Lummen is woensdagochtend een nieuwe sigarenfabriek geopend die werk biedt aan 450 mensen. De multinational The Scandinavian Tobacco Group investeerde 32,5 miljoen euro in de vestiging op het industrieterrein aan het Klaverblad. Die is met een capaciteit van 1 miljard sigaren per jaar meteen ook de grootste sigarenfabriek van Europa. Het bedrijf, van Deense origine, is bekend van sigarenmerken als Mercator, Don Pablo, Café Crème en Corps Diplomatique. 180 miljoen van de in Lummen geproduceerde sigaren zijn bedoeld voor de Belgische markt. In de nieuwe vestiging zullen zo'n 360 mensen aan de slag gaan die eerder in de fabrieken van Leuven en Geel werkten. Dat komt door de herlokalisatie van productie-eenheden in Geel, Leuven en het Deense Holme. Daar werden de vestigingen van The Scandinavian Tobacco Group eerder al gesloten. De rest van de 90 banen in Lummen zijn nieuw.

De voormalige rijkswachtkazerne aan de Markt in Herk-de-Stad doet niet langer dienst voor de lessen van de Haspengouwse Academie voor Muziek en Beeldende Kunsten. Die lessen worden vanaf nu gegeven in de gebouwen van de Sint-Martinusscholen op campus Ursula aan de Diestsesteenweg. Na de eenmaking van de politie en de verhuizing van de hoofdpost van de politiezone West-Limburg naar het gebouw aan de Guldensporenlaan werd de rijkswachtkazerne aan de Markt door diverse diensten ingepalmd, onder meer de VDAB, de VVV en PWA-Dico. Die laatste dienst heeft het gebouw nu gekocht. Als gevolg daarvan moest de academie een nieuw onderkomen zoeken. Een vleugel van het klooster van de zusters Ursulinen leende zich uitstekend voor de academie, zegt directeur Marc Diriks van de middenschool, die op deze campus is gehuisvest. Alleen moesten de lokalen wat opgekalefaterd worden. Zopas zijn instrumenten en ander materiaal verhuisd, zodat de lessen er in de beste omstandigheden kunnen plaatsvinden.

Dinsdagochtend zaten heel wat Lummenaren bijna drie kwartier zonder stroom. Volgens woordvoerder Jos Liebens van Infrax had een aannemer tijdens werken in de Onze-Lieve- Vrouwestraat een kabel overgetrokken. De straat bevindt zich dichtbij het centrum van Lummen. Toch zaten de inwoners van Genenbos ook zonder elektriciteit en dat gehucht bevindt zich in vogelvlucht op 4 km van Lummen-centrum.

De advocaat van de Lummense spoedarts Kim Geybels heeft opnieuw via een deurwaarder een brief laten overmaken aan Senaatsvoorzitter Danny Pieters. Daarin staat dat Geybels als onafhankelijke in de Senaat wil blijven zetelen. Geybels' advocaat Filip Van Bergen liet een deurwaarder vorige week al een brief aan Pieters bezorgen. Die heeft daar nog steeds niet op gereageerd. Geybels bood haar ontslag als senator aan nadat ze in Thailand betrokken raakte bij een drugszaak. Ze eiste haar zetel in de Senaat intussen terug op. Volgens haar heeft de NV-A haar onder druk gezet zodat ze zo zou opstappen.

Tot 27 september 2010 

Klanten van de Herkse middenstanders keken zaterdag niet weinig raar op. Op de Dag van de Klant werden ze niet alleen met een cadeautje door de handelaars verrast, achter de toonbank stonden ook piepjonge verkopers. Bij dertig handelaars zijn zaterdag meer dan 150 jongens en meisjes van 11 en 12 jaar aan de slag gegaan. Sommige kids verkozen een taak bij de bakker, andere gingen bij de bloemist aan de slag. Ook enkele openbare diensten deden mee. Zo hielpen enkele kinderen op het containerpark en in de bibliotheek. Ook op het jaarlijkse seniorenfeest zetten een aantal kinderen hun beste beentje voor.

Aan de Vanarenberglaan in Schulen verhuurt het OCMW al enkele jaren bejaardenwoningen, die aangepast zijn aan de noden van die leeftijdsgroep. Elke 60-plusser zonder eigen woning kan er onderdak krijgen. De huurprijs ligt laag, zodat ook personen met een beperkt inkomen ervoor in aanmerking komen. Momenteel zijn twee bejaardenwoningen beschikbaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het OCMW aan de Dr. Vanweddingenlaan 21 te Herk-de-Stad, tel. 013/78.09.40.

Dieven hebben in de Groenlarenstraat in Lummen het slot van een tuinhuis geforceerd. Wat er werd gestolen is niet bekendgemaakt. De inbraak werd zaterdagnamiddag ontdekt. Op een werf in de Wijngaardstraat in Lummen hebben dieven een kabel van een kraan gestolen. De diefstal werd dinsdagochtend vastgesteld.

Zijn een pakje vlees en een fles Martini een verblijf in de gevangenis waard? Om het antwoord op die vraag te vinden krijgt een 36-jarige vrouw zonder vast adres die reeds in de gevangenis in Hasselt verblijft, één jaar de tijd. Eén jaar is immers de duur van de celstraf die de Hasseltse correctionele rechtbank haar oplegde. Ze moet bovendien een boete van 1.375 euro betalen. De vrouw pleegde de diefstal van het vlees en de fles in oktober vorig jaar. Een winkeldetective betrapte haar toen ze samen met haar vriend uit Nieuwerkerken de winkelwaar stal in de supermarkt Carrefour Express in Herk-de-Stad. Toen de detective hen aansprak, gebruikten beiden geweld om te kunnen ontkomen. De vrouw bekende de winkeldiefstal. Anderhalf jaar eerder had de Tongerse rechtbank haar voor gelijkaardige feiten tot 30 maanden cel veroordeeld. De rechter moest dan ook vaststellen dat de dievegge geen lessen had getrokken uit deze veroordeling. Haar vriend kwam er nu van af met drie maanden cel, volledig met uitstel, en een boete van 825 euro. Hij beweerde dat hij niets met de diefstal te maken had, maar de rechter oordeelde er anders over.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 34-jarige Litouwer tot zes maanden cel veroordeeld voor een autokraak, die hij tijdens een lentenacht in april van dit jaar pleegde in het West-Vlaamse Deerlijk. Hij had daarbij een gps-toestel en een agenda gestolen. Ruim twee weken later controleerde een patrouille van de politie West-Limburg in Lummen een wagen met drie inzittenden uit Litouwen. Tussen de spullen van één van hen vonden de inspecteurs de buit en een merkwaardig werktuig van 18 centimeter lang dat ze niet meteen herkenden. Het bleek te gaan om een ambachtelijk vervaardigde “Poolse sleutel”, een loper waarmee autokrakers portieren kunnen openen zonder noemenswaardige schade aan te richten. De twee andere inzittenden beweerden dat ze hun stadsgenoot toevallig tegen het lijf waren gelopen op een parkeerterrein voor vrachtwagens bij de Frans-Belgische grens. Zijzelf waren in Frankrijk op zoek geweest naar occasiewagens, die ze naar hun land wilden overbrengen. Uit papieren die ze in hun bezit hadden, bleek dat de Franse politie hen reeds had geïnterpelleerd na warenhuisdiefstallen. De Hasseltse onderzoeksrechter beval de aanhouding van het verdachte drietal.

Wie in Halen juridisch advies nodigt heeft, kan vanaf nu opnieuw bij het OCMW terecht bij juriste Marijke Hustinx. Info: 013/46.15.17

Het Vlaams gewest heeft aan campus Amandina van de Sint-Martinusscholen aan de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad twee oversteekplaatsen voor voetgangers aangebracht.

Bvba Kizeewi in de Kapelstraat in Linkhout oogstte dit weekend voor de eerste keer kiwibessen. De voedzame en lekkere vrucht behoort tot hetzelfde geslacht als de gewone kiwi. De struiken gedijen hier goed in open lucht, ze worden niet gespoten en zijn weinig ziektegevoelig. In mei plantte zaakvoerder Inge Zeeuws 600 struiken op een terrein van 7.000 m². De kiwibes is haarloos en heeft een doormeter van zowat 2 cm. de bes weegt tot 25 gram. In tegenstelling tot haar broertje heeft ze een eetbare schil. Daardoor is het een consumentvriendelijk product. De 600 struiken zullen dit jaar slechts enkele kilo’s vruchten dragen, goed voor een 50-tal bakjes. Volgend jaar zou men 1.000 kg kunnen oogsten, maar pas binnen zes jaar zal de productie echt goed lopen. Eén struik levert dan 20 kg bessen op. Dit jaar worden de bessen alleen verkocht in Het Tomatenhofke aan de Kapelstraat in Linkhout.

De 40-jarige Heidi Wuestenbergs uit Halen is de nieuwe provinciale voorzitster van Vrouw en Maatschappij, de vrouwenwerking binnen de CD&V. Ze volgt Lieve Dehaese uit Hasselt op.
De 40-jarige Heidi Wuestenbergs is de jongste van de vijf kinderen van voormalig schepen Jules Wuestenbergs van Halen, en de zus van Willy Wuestenbergs, de huidige voorzitter van de Halense gemeenteraad. Ze is voorzitter van CD&V Halen en van V&M-Halen. Ze is commercieel afgevaardigde in een verzekeringskantoor. Met V&M wil ze zo veel mogelijk vrouwen warm maken voor politiek en strijden ook voor gelijke kansen.

Bewoners van Herk-de-Stad en geetbets zijn niet te spreken over het gebruik van de omstreden hagelkanonnen donderdagavond kort voor middernacht. Er is ook al een klacht ingediend bij minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regering. Volgens burgemeester Paul Buekers hebben de fruittelers gereageerd op een verwittiging van het KMI. Het is logisch dat zij dan maatregelen nemen. E burgemeester vraagt de bevolking nog even geduld tot de fruitoogst achter de rug is. Dan is het gebruik van de kanonnen niet meer nodig.