Tot 2 augustus 2010 

Bij een inbraak in de Heerlestraat in Schulen zijn vrijdag twee laptops gestolen.

In de Schoolstraat in Schakkebroek is vorig weekend zaterdagnamiddag een inbraak vastgesteld. De daders hadden een deur geforceerd en een raam ingeslagen.

Maandagochtend werd een inbraak vastgesteld in het buurthuis in Zelk. De omvang van de buit is niet bekend gemaakt.

Een vandaal heeft dinsdagmorgen rond half zes een raam van een woning ingegooid aan de Terbermenweg in Herk-de-Stad.

In de zaak Doe-het-Zelf op de Ringlaan in Lummen hebben malafide klanten afgelopen donderdag met een list de portefeuille van de gerant kunnen stelen. Het zou gaan om twee daders. De politie is met een onderzoek bezig.

In ontmoetingscentrum Oosterhof in Lummen wordt morgen een cursus georganiseerd “Velig fietsen”. Het is een initiatief ven de provincie Limburg, die daarvoor ook subsidies geeft. Zo wil men er voor zorgen dat 50-plussers zich veiliger kunnen verplaatsen in Limburg. Er wordt ondermeer informatie gegeven over de specifieke wetgeving voor fietsers. Men start met een theoretische uiteenzetting over de wegcode voor fietsers en daarna volgt er een fietstocht. Daarbij zal een instructeur van de rijschool aandacht besteden aan de zwakke verkeerspunten, de rotondes en de verkeersborden in Lummen. Morgenvoormiddag van 9 tot 12 uur in het Oosterhof. Meer info op 0470/07.30.90.

Tot 9 augustus 2010 

De twee voetbalterreinen, de kantine en de parking van KWS Linkhout aan de Hulshoekstraat zullen binnenkort verdwijnen. Ze bevinden zich in woongebied en het A-terrein zal door de privé-eigenaars worden verkaveld. Het resterende B-terrein is onvoldoende voor de 140 leden van de voetbalclub. De gemeente liet haar oog vallen op een domein van 5 ha groot tussen de Boogbosstraat en de Kapelstraat. Het gaat om een dennenbos dat biologisch minder waardevol is en een braakliggend stuk landbouwgrond. Op die plek komt een volledig nieuwe infrastructuur. Het vlakke terrein van 5 ha ligt langs de spoorweg en is vlot bereikbaar via de Kapelstraat. Er worden twee nieuwe voetbalvelden voorzien met daartussen de kleedkamers en een kantine. Er komt ook een kleiner voetbalterrein voor de duiveltjes en een parking met 70 plaatsen. Burgemeester Luc Wouters zegt dat alles nu besproken zal worden met alle overheidsinstanties. Daarna zullen de plannen tijdens de gemeenteraad van september en op een hoorzitting worden voorgesteld.

Ook in Meldert zijn de buurtbewoners van de voetbalterreinen aan de Geenmeerstraat ongerust. Het Bijzonder Plan van Aanleg van Meldert-centrum werd twintig jaar geleden door de gemeenteraad goedgekeurd. De twee voetbalvelden bevinden zich in recreatiegebied, maar de kantine ligt in een woonzone. Of het ook daar zo’n vaart zal lopen als in Linkhout is onduidelijk. De andere voetbalploegen van Lummen worden niet bedreigd. De velden en kantine van Gestel lagen aanvankelijk gedeeltelijk zonevreemd, maar na regularisatie en een BPA kan de kantine zelfs uitgebreid worden. Voor Lummen en Genenbos zijn er helemaal geen problemen. De velden van Lummen liggen in recreatiegebied en in Genenbos is de club zelf eigenaar van de terreinen.

Van de negen geplande windmolens aan het Albertkanaal in Lummen en Heusden-Zolder zullen er allicht maar vijf gebouwd worden. De gemeente Heusden-Zolder gaf al ongunstig advies voor twee windmolens tussen de omloop van Terlaemen en het Albertkanaal. Nu geeft ook de gemeente Lummen ongunstig advies voor twee windmolens die zich in de aanvliegroute van een helihaven bevinden. Conform de wetgeving zijn deze niet vergunbaar, zegt burgemeester Luc Wouters. De vijf overblijvende windmolens met een hoogte van 150 meter zouden een totaalproductie hebben van 21.000 megawattuur. Theoretisch kunnen ze bijna 8.000 gezinnen van stroom voorzien, maar in de praktijk zal 75% van de stroom naar bedrijven gaan. De mogelijke geluidshinder, visuele hinder en slagschaduw werden bestudeerd. Uit de resultaten bleek dat de normen niet worden overschreden.

Bij een bedrijf in de Bosstraat hebben dieven de brandstoftanks van meerdere voertuigen leeggehaald.

Tijdens deze vakantieperiode organiseert VZW Toerisme iedere donderdag een gratis rondleiding achter de schermen van het Circuit van Zolder. Waar in het begin van de vakantie de interesse nog wat minnetjes was, kennen die rondleidingen nu een alsmaar groter succes. Vorige week waren er maar liefst 110 deelnemers, en dat is erg veel, wetende dat men met drie gidsen werkt. Indien de stijging zich verder zet, zal men extra gidsen inschakelen. Iedereen blijft dus welkom. De rondleidingen vinden iedere donderdag plaats en zijn gratis. Om 14 uur wordt er verzameld aan de hoofdingang. Het publiek krijgt niet alleen een blik achter de schermen van het Circuit, er wordt ook naar de Sacramentskapel gewandeld. Bovenop de Sacramentsberg, met uitzicht op het Circuit, geven de gidsen ook tekst en uitleg over het ontstaan ervan.

Aan het station van Diest gingen onbekenden met fietstassen aan de haal. Er is ook een fiets gestolen. De politie kreeg ook melding van gauwdiefstallen in de handelszaken en op de Leuvensesteenweg.

Een 37-jarige man uit Herk-de-Stad is donderdagnamiddag zwaargewond geraakt bij een ongeval in de Kleine Romestraat in Nieuwerkerken. Hij verloor vermoedelijk de controle over het stuur en raakte met zijn lichte bestelwagen van de rijweg. De wagen kwam op een braakliggend perceel terecht waar hij een eikenboom ontwortelde en de boom enkele meters meesleurde. De boom, die bovenop het dak van de auto terechtkwam, hinderde de reddingsinterventie van de Truiense brandweer. Die moesten eerst de boomtakken afzagen voordat het slachtoffer uit zijn wagen kon bevrijd worden.

Tot 16 augustus 2010 

Limburg Wind(t) krijgt geen vergunning voor de bouw van 8 windmolens in Lanaken. Meer geluk heeft Heusden-Zolder en Lummen. Daar mogen 5 van de 7 windmolens wel worden gebouwd. Gedeputeerde van Leefmilieu Frank Smeets is voorstander van windenergie, maar die windmolens kunnen niet zomaar overal worden ingeplant, vindt hij. De locaties moeten juist worden gekozen. Ze moeten rekening houden met de open ruimte en met de leefomgeving voor mens en natuur. Smeets volgt hiermee het advies van de provinciale milieuvergunningscommissie. Limburg Wind(t) is opgericht door LRM, de Limburgse investeringsmaatschappij, en Aspiravi, waarin de Limburgse gemeenten voor 45 procent participeren in hernieuwbare energie. Maar die banden met de overheid zijn dus geen garantie op vergunningen. SPE krijgt dus wel een vergunning voor 5 van de 7 windmolens in Lummen en Heusden-Zolder op het industrieterrein van de Dellestraat. Ook voor de provincie kunnen deze 5 windmolens worden gebouwd.

Zaterdagochtend rond 1.30 uur is een dodelijk verkeersongeval gebeurd op de Staatsbaan in Halen. Een auto reed er om onbekende reden tegen een verlichtingspaal. De inzittenden zaten gekneld in het wrak. De 44-jarige passagier uit Diest bezweek aan zijn verwondingen. De chauffeur, een 52-jarige man uit Diest, werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Op de Ringlaan in Lummen is donderdagochtend rond zes uur een zwaar verkeersongeval gebeurd. Een auto en een lichte vrachtwagen kwamen er frontaal in aanrijding. De chauffeur van de auto zat gekneld. De brandweer heeft de 37-jarige chauffeur uit Diest kunnen bevrijden. Hij werd met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de 49-jarige vrachtwagenchauffeur uit Herk-de-Stad geraakte gewond.

In Halen werd zondag 8 augustus de Slag der Zilveren Helmen herdacht. Die vond plaats in de gemeente op 12 augustus 1914. Onder meer burgemeester Willy Neven bracht bloemen mee ter nagedachtenis van de talrijke militaire en burgerslachtoffers.

De houten gedenkplaat voor de Lummense oudstrijders moet voor de tweede keer verhuizen. Tot 2001 hing ze aan de oorlogskapel aan de Genenbosstraat. Deze werd gesloopt en dus moest de gedenkplaat verhuizen. Ze werd dan tegen de pastorij van Genenbos bevestigd, maar die wordt binnenkort dus ook gesloopt. Richard Verboven van de heemkring hoopt dat de plaat nu een definitieve stek krijgt in de kapel aan de Schippersstraat. In mei 1940 werd zwaar slag geleverd aan het Albertkanaal in Lummen. Er sneuvelden 36 Belgische soldaten. Binnenkort verschijnt er een boek over de Tweede Wereldoorlog in Lummen.

Iedereen is vrijdag 20 augustus vanaf 18 uur welkom op de terreinen van SC Donk voor de voorstelling van de ploegen van Jeugdvoetbal Groot-Herk. Die vzw verenigt alle jeugdspelers van Herk FC, SC Donk en BS Sport. Vanaf 18 uur worden twee wedstrijden van debutantjes en twee matchen van duiveltjes gespeeld. De officiële voorstelling start om 19,15 uur op het A-veld van Donk.

Politie West heeft zaterdag op 4 verschillende plaatsen in Halen, Herk-de-Stad en in Lummen 485 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd en 30 overtredingen vastgesteld. In de Pastorijstraat in Donk reden 15 van de 69 bestuurders te snel in een zone 50. Daar werd ook de zwaarste overtreding genoteerd: één bestuurder reed er 80 km per uur.

In Lummen is zaterdagochtend een inbraak vastgesteld in een huis op de Sparrenweg. De omvang van de buit is niet bekend.

Bij een verkeerscontrole maandag in Herk-de-Stad heeft de politie een voertuig opgemerkt waarvan de vier jonge inzittenden zich verdacht gedroegen. Uiteindelijk bleek dat zij verdovende middelen bij zich hadden. Zij werden na een onderzoek ter beschikking gesteld van de gerechtelijke overheid.

De politie heeft een exhibitionist ontmaskerd. Hij gaf twaalf feiten toe. De man werd intensief opgespoord na enkele klachten waaruit een robotfotot kon worden samengesteld. Die foto werd niet publiekelijk verspreid maar circuleerde enkel binnen de politiediensten. Ondermeer op basis van die robotfoto kon de man worden ingerekend en bekende hij de feiten. Zo pleegde hij de voorbije maanden vier feiten in de politiezone West-Limburg en de andere in de naburige gemeenten Beringen, Heusden-Zolder en Diest. Het onderzoek is nog niet afgerond.

De vernieuwde Rekhovenstraat, Watermolenstraat en Laambeekstraat in Lummen zijn weer officieel geopend. De wegen zijn voor 2,5 miljoen euro voorzien van gescheiden riolering, een nieuw wegdek, een fietspad en nieuwe nutsleidingen. Daarvan betaalde de gemeente 950.000 euro uit eigen zak. Voor het eerst organiseerde het gemeentebestuur een receptie omdat de omwonenden bijna een jaar lang hun woningen moeilijk konden bereiken. Samen met deze werken werd ook de autosnelwegbrug over de Rekhovenstraat verbreed in functie van de herinrichting van het klaverblad.