Tot 5 juli 2010 

De afgelopen dagen zijn er snelheidscontroles uitgevoerd in de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen. Van zaterdag 26 juni tem maandag 28 juni werden er op 10 plaatsen, 1557 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 86 overtredingen vastgesteld. De meeste overtredingen werden zondag in de Groenstraat in Lummen genoteerd. Twintig van de 70 bestuurders reden sneller dan de maximumsnelheid van 50 km/uur in de bebouwde kom. De zwaarste overtreding werd zaterdag in de Tiewinkelstraat in Lummen vastgesteld. Eén bestuurder reed daar 108 km/uur, terwijl er maximum 70 km/uur mag worden gereden.

Een 46-jarige inwoner uit Tessenderlo is woensdagochtend gewond geraakt bij een arbeidsongeval in de betoncentrale Roosen op de Diestersteenweg in Halen. Tijdens een verkeerde manipulatie raakte de vinger van de man geplet tussen een machine. De man werd voor verzorging naar het ziekenhuis van Diest overgebracht.

Donderdag even voor middernacht is in de Vandemarckestraat in Lummen een poging tot inbraak in een huis vastgesteld. De daders probeerden tevergeefs om een houten deur te forceren. In de nacht van woensdag op donderdag hebben dieven geprobeerd om binnen te dringen in een huis aan de Diestersteenweg in Halen. De daders probeerden met een koevoet een raam open te krijgen maar slaagden niet in hun opzet.

In de Herkantstraat in Berbroek in woensdagnamiddag ingebroken in een huis. De daders braken de verandadeur open en gingen aan de haal met geld en juwelen. Getuigen hebben drie vrouwen van vreemde origine in een groene auto zien wegrijden.

Buren hebben bij het schepencollege van Herk-de-Stad een petitie met 208 handtekeningen ingediend tegen de uitbreiding van varkensbedrijf Lavrijsen. Ze vrezen dat het bedrijf in Berbroek dat met 3.775 varkens wil uitbreiden en 20 ton zwavelzuur en 15.000 liter stookolie wil opslaan, te veel geur- en verkeershinder zal veroorzaken. Naast de petitie heeft het college ook 90 individuele bezwaarschriften ontvangen en ook natuurvereniging NAL protesteert tegen de plannen. Luc Lavrijsen heeft nu 65 varkens naast het bedrijf van zijn vader, die 1.794 varkens mag houden.

Ulrika Breesch stapt uit de OCMW-raad van Herk-de-Stad. Dat heeft ze aan het schepencollege meegedeeld. Ze wordt opgevolgd door haar oom Wim Breesch, die co-voorzitter is van de CD&V-afdeling.

In rusthuis De Bleuk in Herk-de-Stad is vorig weekend Mathilde Feytons overleden. Op 8 juni vierde ze haar 101ste verjaardag. Daarmee was zij de oudste inwoner van Herk-de-Stad. Mathilde heeft jarenlang in Berbroek gewoond. De uitvaart vond woensdag plaats in de kerk van Berbroek.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde woensdag een 43-jarige Halenaar bij verstek tot zes maanden cel en een boete van 550 euro. Hij had van augustus tot oktober 2008 drie valse attesten van bloeddonatie uitgeschreven, voorzien van de nagemaakte handtekening van een arts. Met die attesten, die hij indiende bij zijn werkgever, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, hoopte hij extra verlofdagen te versieren. Het bedrog kwam aan het licht: de man had op de vermelde dagen helemaal geen bloed gegeven. De rechtbank wees het Rode Kruis een symbolische schadevergoeding van één euro toe voor het misbruik dat de Halenaar van de naam en de symbolen van de instelling maakte. De arts krijgt een schadevergoeding van 375 euro.

Een 29-jarige man uit Halen is maandagochtend lichtgewond geraakt bij een ongeval in de Dorpsstraat in Zelem. De man was rond 5.30 uur in de Dorpsstraat met zijn Opel Astra Cabrio van de weg af geraakt. Hij botste tegen een boom en een brievenbus voor hij in de voortuin van een huis tot stilstand kwam. De man kon zelf uit de auto kruipen. Die vatte meteen na de botsing vuur. Het voorste gedeelte van de cabrio is volledig vernield.
Het stadsbestuur van Herk-de-Stad gaat het probleem van de wateroverlast in de Molenstraat aanpakken. De stad heeft daarvoor een wijziging van de begroting goedgekeurd omdat de werken 37.000 euro kosten en niet 25.000 zoals eerst was voorzien. De Molenstraat kruist de gewestweg Hasselt-Diest in de buurt van de toegang van Herk-centrum. De straat kreeg de jongste zeven jaren elf keer met wateroverlast te maken. Daarom gaat men het water van het industrieterrein nu apart naar de waterloop de Herk vlakbij leiden. Daarvoor worden de oevers van de beek naar de Herk voor 15.000 euro met schanskorven versterkt om erosie te voorkomen.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad gaat het industrieterrein Daelemveld met 5 ha uitbreiden. De stad doet daarvoor een beroep op de investeringslmaatschappij LRM. Volgens het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen heeft Herk-de-Stad recht op 5 ha bijkomende industriegrond. De nood daaraan is erg hoog, de vraag komt zowel van bedrijven die nu zonevreemd liggen, als van beginnende ondernemers.

Vrijdagavond kwam het betonnen wegdek 30 cm omhoog op het kruispunt vann de Zwarte Ring in Meldert. Ook aan de Stevoortweg in Herk-de-Stad kwam het betonnen fietspad omhoog door de hitte en ook in de Heesstraat in Zelem kwam het betonnen wegdek omhoog.

Tot 12 juli 2010 

Aan de Sint-Andreaskerk van Loksbergen is een gedenkteken geplaatst voor Shana Appeltans en Kevin Paulus, het jonge koppel dat door Ronald Janssen begin dit jaar om het leven werd gebracht. Het eerbetoon is een initiatief van de wijk Klitsenberg in Kortenaken, de buurt van Kevin Paulus. Het gedenkteken draagt een foto van Shana en Kevin. Onder dat beeld zijn in siersteen de woorden “Voor altijd!” en het hartje gegraveerd, die eveneens op het prentje voorkwamen, met daaronder een tekst vanwege de bewoners van de Klitsberg.

In de blauwe zone in Lummen-centrum worden vanaf 1 oktober weer boetes uitgeschreven voor foutparkeren. De blauwe zone in Lummen-centrum die van 1993 dateert, strekt zich uit over de Dorpsstraat, de Kerkstraat en het Gemeenteplein. Enige tijd na de invoering van de blauwe zone wijzigde de wetgeving en een strikte controle was niet langer mogelijk. Om de inwoners te laten wennen aan de hernieuwde strikte toepassing van de blauwe zone, voorziet het bestuur en de politie een overgangsperiode. De controles starten met onmiddellijke ingang, maar pas vanaf 1 oktober 2010 worden ook echt boetes uitgeschreven. Voor 1 oktober krijgen overtreders een briefje om hen attent te maken op het bestaan van de blauwe zone.

De gemeenteraad van Herk-de-Stad heeft vorige week maandagavond vergaderd voor een zitting van zeven punten. Het ging om de laatste zitting voor de zomervakantie. Vier gemeenteraadsleden hadden overigens al andere oorden opgezocht: Johan Bogaert, Lucille Meys-Hermans, Karolien Grosemans en Hugo Spooren waren dus niet aanwezig.

Op de Sint-Truidersteenweg, de gewestweg Herk-de-Stad - Sint-Truiden, kan je vanaf nu comfortabeler rijden ter hoogte van campus Amandina van de Sint-Martinusscholen. De slechte bovenlaag van het wegdek is tussen het kruispunt met de Dokter Vanweddingenlaan met de Veearts Strauvenlaan en dat met de Kleine Hoolstraat en de Pierpontstraat verwijderd en vervangen door een nieuwe bovenlaag in asfalt.

De medewerker van houthandel Stroobants in Halen die bij een arbeidsongeval vier vingers afzaagde, is aan de beterhand. De afgesneden delen werden dezelfde dag in een operatie van zeven uren in het universitair ziekenhuis in Leuven weer aangenaaid. De vingers reageren ook al weer op impulsen van de hand. De man revalideert nu thuis verder van het ongeval.

Een inwoner van Heusden-Zolder stapte onlangs naar de Mobistarwinkel in Hasselt omdat ze dachten dat zijn gsm stuk was en ze hebben het toestel opgestuurd voor nazicht. En een man uit Zelem kon zijn familieleden in Lummen wekenlang niet bereiken. In de Mobistarwinkel kreeg hij te horen dat ik zijn simkaart moest vervangen. Later werd vastgesteld dat het om een panne aan een zendmast in Lummen ging. Dinsdagochtend werd de panne opgelost, maar een tijdje later waren er opnieuw problemen. Voorlopig is het netwerkverkeer weer in orde, maar de technici houden deze site onder supervisie. De oorzaak van het probleem is nog niet helemaal opgelost, maar men doet er alles aan om dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Vorige woensdag was het exact 4 jaar geleden dat de toren en een gedeelte van het schip van de kerk van Meldert instortte. Sindsdien ligt de kerk in puin. Een restauratiedossier werd al in 2007 goedgekeurd, maar de handtekening van de minister laat op zich wachten. De inwoners van Meldert zijn dat wachten beu. Koster Dominique Porters ontvangt al vier jaar lang elke dinsdag en donderdag een achttal trouwe kerkgangers in zijn woonkamer. Er zijn dus nog steeds gelovigen in Meldert en die willen maar wat graag terug naar hun vertrouwde godshuis. Volgens Porters ligt het restauratiedossier bij minister Geert Bourgeois. De minister moet alleen zijn handtekening nog zetten, zodat de Vlaamse gemeenschap 60% subsidie kan toekennen. Het totale kostenplaatje bedraagt 903.680 euro, waarvan 120.000 euro door Meldert zelf zal worden betaald.

Politie West-Limburg heeft de voorbije week 122 snelheidsovertredingen vastgesteld bij controles op 22 plaatsen in Halen, Herk-de-Stad en in Lummen. In totaal werden 2.349 voertuigen gecontroleerd. De meeste overtredingen werden genoteerd in de Thiewinkelstraat in Lummen. 15 van de 92 bestuurders overschreden de maximumsnelheid van 70 km per uur. De zwaarste overtreding werd begaan in de Schalbroekstraat in Lummen: een bestuurder werd geflitst aan een snelheid van 105 km per uur.

Sedert 1 juli kunnen er in Lummen gemeentelijke sancties worden geheven om overlast, hinder en storend gedrag tegen te gaan. Onder meer loslopende dieren, het verbranden van afval en sluikstorten worden gesanctioneerd. Na 1 oktober worden automobilisten die hun parkeerschijf niet plaatsen ook beboet. Ook de huisnummers moeten correct worden aangebracht. De administratieve geldboete zal worden opgelegd door de gemeentesecretaris.

Voor de buitenschoolse kinderopvang ’t Sjamajeeke in Lummen worden voor de afdeling in Linkhout tweedehandse units aangekocht. De kostprijs wordt geraamd op 50.000 euro. De erkende capaciteit is 25 kinderen, maar er worden 50 kinderen opgevangen. Na aankoop van de units kunnen er 60 kinderen opgevangen worden.

Scholengemeenschap Sint-Martinus in Herk- De-Stad kan leerkracht Ronald Janssen eindelijk ontslaan. Dat heeft de Kamer van Beroep voor het gesubsidieerde vrije onderwijs beslist. Een grote opluchting voor de school die de moordenaar nog elke maand 2.000 euro moest betalen.
Janssen werkte als leerkracht technisch tekenen in de scholengemeenschap Sint- Martinus. Daar zaten ze ermee verveeld dat de moordenaar van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus nog steeds zijn salaris ontving. Maar zonder procedure kon de school Janssen niet ontslaan of afzetten. Daar komt nu verandering in. De Kamer van Beroep van het gesubsidieerd vrij onderwijs keurde het ontslag van de gewraakte leerkracht zopas goed. De school zal het vonnis nu zo snel mogelijk laten betekenen en het ontslag uitvoeren. Janssen ontvangt dan binnenkort geen salaris meer, mogelijk pas na een opzegtermijn. Omdat Janssen niet wordt afgezet, behoudt de moordenaar wel zijn pensioenrechten.

Tot 19 juli 2010 

In de blauwe zone in Herk-centrum komt er voortaan een strengere controle op de naleving van de parkeerduur. Wie langer dan twee uren blijft staan, betaalt een boete van 25 euro. Dat staat in het reglement voor gemeentelijke administratieve sancties dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. In de week moet je van 9 tot 18 uur je parkeerschijf leggen. De boete van 25 euro verhoogt bij herhaling tot een maximum van 75 euro. De sanctie geldt ook voor een aantal overtredingen op het houden van dieren op de openbare weg. Honden moeten op openbare plaatsen aan de leiband. Wie met zijn dier gaat wandelen, dient ook een zakje bij zich te hebben om hondenpoep te verwijderen. Op een overtreding staat eveneens een boete van 25 euro. Zwerfvuil storten of vuilnis van buiten de gemeente naar Herk-de-Stad brengen wordt eveneens beboet. Enige uitzondering is het recyclagepark, maar inwoners van Halen ook welkom zijn. Verbranden van afval wordt altijd beboet, behalve wanneer het gaat om snoeiafval dat op meer dan 100 meter van huizen, heide en bossen in brand wordt gestoken.

Bij de politie is woensdagmiddag een inbraak in een huis in de Sint-Lambertusstraat in Lummen gemeld. De dieven hadden in de voormiddag de zijdeur geforceerd. Er is geld verdwenen.

De hoofdpost van de bibliotheek aan de Zoutbrugstraat in Herk-de-Stad houdt in juli en augustus een verkoop van tweedehands boeken. Het gaat om werken die uit de collectie zijn gehaald. Je kan tijdens de openingsuren van de hoofdbibliotheek komen neuzen in de aangeboden werken. De prijs bedraagt 0,5 euro per werk. Voor 2,5 euro krijg je 10 boeken.

Op het industriepark in Halen is woensdag even voor 14 uur een brand uitgebroken in een van de afzuiginstallaties van Amcor Flexibles Transpac BVBA. Het werk moest daardoor onderbroken worden. Volgens mevrouw Liefsoons van Amcor had de veiligheidploeg van de onderneming de brand snel onder controle. De brandweer van Diest moet volgens de veiligheidsvoorschriften verwittigd worden wat dan ook gebeurde. Na een half uur konden de werken gewoon weer aanvangen.

De wekelijkse nieuwsbrief van het stadsbestuur wordt in de zomervakantie vervangen door een maandelijkse nieuwsbrief: een voor juli en een voor augustus. Je kan de nieuwsbrief lezen op www.herk-de-stad.be.

Ook Rock Herk is woensdag getroffen door de felle onweersbuien van woensdagavond. Het park Olmenhof heeft een uur lang mogen meegenieten van de ongekende krachten van de natuur. Het gevolg was kromgetrokken tenten, afgeknapte boomtakken en wateroverlast. De wei heeft zelfs enige tijd tien centimeter onder water gestaan. Maar met vereende krachten werd alles hersteld en kreeg men de wei tijdig klaar voor het festival. Ook in de Korpsestraat in Donk heeft de storm lelijk huisgehouden. Er viel een boom op de weg en bij de firma Sunset Valley vlogen de pannen van het dak. Aan een andere woning werd de hoofdleiding van de electriciteit uit de buitenmuur gerukt. In de buurt van de scoutslokalen in Donk knakten een aantal canadabomen omver.

Woensdagavond waaiden twee gevels van een woning in aanbouw op het Daelersveld in Herk-de-Stad om. De 30-jarige eigenaar raakte daarbij gewond. De gevel was pas gemetseld toen rond 5 uur de lucht donker werd. De man ging aan de zijgevel een kijkje nemen en net op dat moment kwam die muur op de verdieping naar beneden. De man kreeg een vracht stenen op zich. In het ziekenhuis bleek dat hij een vinger gebroken had, een schouderblessure en schaafwonden op de rug. Na verzorging kon de man het ziekenhuis verlaten.

Ronald Janssen moet zich wellicht dit jaar nog voor het hof van assisen verantwoorden voor drie moorden. Het onderzoek is naar verluidt bijna afgerond. Dat naar de link tussen de gruwel uit Loksbergen en een honderdtal zedendossiers zou meer tijd vragen. Voorlopig zou het enkel nog wachten zijn op enkele verslagen van deskundigen over de drie moorden. Ondertussen is ook bekend geraakt dat Janssen de moord op Annick Van Uytsel heeft overgedaan in zijn huis in de Gemengde Brigadestraat in Loksbergen. Dat gebeurde vorige week donderdag in de grootste geheimhouding. Nadat hij Annick van haar fiets had gesleurd, dwong hij haar de nacht met hem door te brengen. Enkele uren later zei hij tegen Annick dat hij haar terug zou brengen. Ze moest zich eerst opfrissen in de badkamer terwijl hij ging opruimen, zo maakte hij haar wijs. Janssen verdween, maar kwam plots de badkamer binnen, gooide een handdoek over Annicks hoofd en sloeg haar schedel met een hamer in. Dan verpakte hij haar lichaam en dumpte hij het lichaam in het Albertkanaal in Lummen.

De honderdjarige Jeanne Smeets uit Donk is nu de oudste inwoner van Herk-de-Stad. Zij volgt Mathilde Feytons uit Berbroek op die eind juni kort na haar 101ste verjaardag is overleden. Jeanne Smeets werd in Donk geboren op 29 maart 1910. Zij huwde met Louis Bruyninx, die op 19 juli 1999 overleed. Het koppel kreeg 8 kinderen, 12 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Jeanne bekommerde zich vroeger om het huishouden en was ook actief op het landbouwbedrijf van de familie.

Op de rotonde aan de oprit van de E314-autosnelweg in Halen is maandagavond een trekker met oplegger gekanteld. De vracht oud ijzer kwam op het wegdek en in de berm terecht. De chauffeur raakte gewond en er ontstond heel wat verkeershinder. De politie van de zone West-Limburg moest het verkeer via de Capucienenstraat omleiden.

Tot 26 juli 2010 

Kim Geybels, de 28-jarige spoedarts uit Linkhout, die kort na de verkiezingen ophef veroorzaakte door in een kort broekpakje in de Senaat te verschijnen, is de nieuwe voorzitter van Jong N-VA. Ze neemt de leiding over van David Manaigre, die omwille van persoonlijke redenen zijn functie heeft neergelegd. Geybels was al ondervoorzitter van Jong N-VA en wordt in die functie vervangen door Wim De Waegenaere. In februari 2011 komen er nieuwe voorzittersverkiezingen voor Jong N-VA.

Met de KWB en VVV-Toerisme Herk-de-Stad kan je tot 15 september de fiets op voor een zoektocht door Herk-de-Stad. De route van 35 km vertrekt in het park Olmenhof aan het stadhuis en doet vervolgens de deelgemeenten Donk, Schakkebroek, Berbroek en Schulen aan om dan naar Herk-centrum terug te keren. Onderweg moet je een aantal vragen oplossen, letters vinden en aan de hand van foto's bepaalde hoekjes terugvinden. Deelname: 5 euro per brochure. Info: VVV Toerisme Herk-de-Stad, Pikkeleerstraat 14, 3540 Herk-de-Stad, tel. 013/55.38.11, www.toerismeherkdestad.be , toerisme.herkdestad@scarlet.be.

Bij de politie is woensdagmiddag een inbraak in een huis in de Sint-Lambertusstraat in Lummen gemeld. De dieven hadden in de voormiddag de zijdeur geforceerd. Er is geld verdwenen. Vrijdagmiddag was er een poging tot inbraak in de Kerkstraat. In de Dikke Eikstraat is maandagavond een motor gestolen. Maandagavond is er ook een inbraak vastgesteld in het ontmoetingscentrum op de Meldertsebaan in Meldert. De daders kraakten de kluis en stalen zo’n 900 euro.

In Herk zijn in juli en augustus 35 jobstudenten aan de slag bij het stadsbestuur. Ze werken allemaal ongeveer tien dagen, onder meer op de buitenschoolse opvang en de speelpleinwerking, jeugd- en de sportdienst, de bibliotheek en gemeenschapscentrum De Markthallen. PWA-DICO zorgt voor de betaling.

Het gebruik van dienstencheques is populair bij de inwoners van Herk-de-Stad. Donderdag 29 juli neemt het OCMW de 200.000ste dienstencheque in ontvangst. Het gebruik van dienstencheques om op de poetsdienst van het OCMW een beroep te doen is voorbehouden voor twee doelgroepen: senioren en zorgbehoevenden. Steeds meer personen van deze twee doelgroepen vinden de weg naar het OCMW.

Dieven hebben een mengpaneel en cd-speler gestolen van een chirogroep die op kamp was in De Wiekslag in de Bakelstraat in Zelem. Nog in Halen, is donderdagochtend een inbraak vastgesteld in een huis op Stadsbeemd. De daders hadden de achterdeur opengebroken en de hele woning doorzocht, zelfs de wasmachine en de droogkast.

Vrije basisschool ’t Leer-rijk van Schakkebroek maakt van de vakantie gebruik om een aantal werken uit te voeren. Het plat dak boven de vleugel met de klassen van de kleuters en het 3de tot 6de leerjaar wordt vervangen. Het regent niet binnen, maar met een leeftijd van 25 jaar heeft het dak zijn beste tijd gehad, zegt directrice Gerda Bamps. Ook de lichtstraat boven de gang die op dit plat dak aansluit, wordt vernieuwd. Aan het schoolgebouw worden de voegen in de buitenmuur vernieuwd.

Voor de herdenking van de Slag der Zilveren Helmen is dit jaar in Halen een delegatie uit Pasewalk, de Duitse zusterstad van Halen, te gast. Zaterdag 7 augustus staat een bezoek aan Brussel op het programma met een wandeling en een busrit. Zondag 8 augustus volgt een officiële ontvangst in het stadhuis van Halen en deelname aan de herdenkingsactiviteiten met onder meer een militair bivak uit Wereldoorlog I. Info: 013/44.10.14, julien.stroobants@skynet.be

De organisatie van Rock Herk kan opnieuw van een erg geslaagde editie spreken. Op vrijdag werd het bezoekersrecord met 20.000 festivalgangers verpulverd en op zaterdag kwamen opnieuw zo'n 15.000 jongeren naar het Olmenhof. Die enorme opkomst op vrijdag hadden ze op Rock Herk blijkbaar niet zien aankomen. De camping zat in geen tijd propvol en er ontstond een lange file waardoor een plaatselijke boer werd ingeschakeld om de koeien van zijn wei te lokken met een bak voer zodat er meer parking kon gecreëerd worden. Op de wei bleef de sfeer goed, al was het wel héél erg druk, alleen de ellenlange rijen aan de bonnetjes zorgden voor wat ergernis. Dance muziek was dit jaar duidelijk de grote overwinnaar op Rock Herk.

Een 85-jarige vrouw uit Linkhout is donderdagnamiddag in haar woning overvallen door twee twintigers. Eerst kwam een jongeman van rond de twintig vragen of zij zijn hondje had gezien, even later kwam hij samen met nog een andere twintiger achterom gelopen. Een van beiden probeerde de vrouw iets op de mond te binden, maar dat lukte niet, de vrouw verweerde zich. De andere vond ondertussen de portemonnee in een lade en hij nam de geldbriefjes en de bankkaart en de siskaart eruit, en daarna liepen de twee snel weer naar buiten. De buurman verwittigde de politie en even later stonden er al vier agenten. Ze zijn een onderzoek gestart.

In het beschermde park Olmenhof aan het stadhuis van Herk-de-Stad is een blikeik geveld. De boom van bijna 200 jaar oud was een van de meest merkwaardige exemplaren in het park, maar hij was aangetast door schimmels en dreigde om te vallen. De blikeik bevond zich in het park aan de zijde van de Kleine Hoolstraat. Later komt een nieuw exemplaar in de plaats. Het Olmenhof is ontstaan uit een van de oudste, misschien wel de oudste, boomkwekerij in ons land. De geschiedenis ervan gaat terug tot het einde van de 18de eeuw.

De brandweer van Hasselt heeft vorige week zaterdagavond om 23 uur een buitenbrand in Herk-de-Stad moeten blussen. In de Amandinaweg was in een tuinhuis een brand ontstaan. De stapel brandhout die er vlak tegen was opgestapeld ging mee in de vlammen op. Van het tuinhuis en de stapelhout bleven enkel nog wat smeulende resten over. De schade bleef beperkt.