Tot 7 juni 2010 

Negen opsporingsbeambten van Douane en Accijnzen worden op 17 december op de Hasseltse correctionele rechtbank verwacht.
Ze moeten er komen getuigen over een reeks successen die ze in 2007 boekten en waarbij om en bij de 20 miljoen sigaretten zonder taksband in beslag zijn genomen. Uit hun processen-verbaal zou af te leiden zijn dat de eerste vangst een “toevalstreffer” was, maar tijdens de behandeling van het proces van de sigarettensmokkelaars bleek dat er mogelijk al twee weken eerder aan de zaak was gewerkt. De drie rechters willen nu uit de mond van de beambten horen hoe de vork aan de steel zit. Volgens het verhaal van de advocaat van Financiën zouden de douaniers op 11 januari 2007 een vrachtwagen met Britse nummerplaat opgemerkt hebben bij een opslagplaats naast een café in Lummen. De dag nadien werd de vrachtwagen discreet gevolgd en tegengehouden op de E313 in Ranst. Dat leverde een eerste vangst van bijna 9 miljoen taksvrije sigaretten op. Vijf beklaagden zijn in deze zaak gedagvaard.

In de Gestelstraat in Lummen is vrijdagnamiddag een inbraak in een huis vastgesteld.
Wat er werd gestolen, is niet bekendgemaakt. Dieven hebben donderdag in de Priesterse Heidestraat in Linkhout twee portefeuilles uit een werfkeet gestolen. De eigenaars waren in de buurt aan het werk. Op de Stadsbeemd in Halen is ingebroken in een pand. De daders haalden de alarmkast uit de muur. Ze lieten een ware ravage achter.

Maandagmiddag even over drie, heeft een kopstaartaanrijding tussen twee vrachtwagens voor fileleed gezorgd op de E313 in Lummen, richting Hasselt en ook richting Antwerpen.
Een vrachtwagen uit Litouwen, geladen met kwartspoeder, reed in op een tankwagen uit Polen. Door de klap belandde de lading kwarts op het asfalt. Daardoor ontstond er al snel een file van enkele kilometers. Pas tegen zeven uur was alles opgeruimd.

De stad Halen wil in 15 jaar een miljoen euro aan BTW recupereren.
Dat gebeurt met de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf. Daarin wordt de investering van het nieuwe gemeenschapscentrum en de geplande vernieuwing van de gebouwen op domein Panoven in Loksbergen ondergebracht.

Een winkeldief had vorige maandag in de Carrefour op de Leuvensesteenweg in Diest wel erg ambitieuze plannen.
De 50-jarige man laadde zijn winkelkarretje vol met elektrische apparaten, harde schijven voor computers, etenswaren en drank ter waarde van 1763 euro en ging vervolgens langs een onbemande kassa zonder te betalen. Een oplettende bewakingsagent kon de man tegenhouden en verwittigde de politie. Die droeg de man over aan het Leuvense parket. De man moet zich op 22 juni voor de rechtbank verantwoorden.

Het gerecht van Hasselt is woensdagvoormiddag in Loksbergen begonnen met het leegpompen van de vijver tegenover het huis van Ronald Janssen.
Getuigen hebben de voormalige leerkracht daar naar eigen zeggen regelmatig zien rondlopen. De actie kadert in het onderzoek naar een mogelijk vierde slachtoffer. Hasselts procureur Marc Rubens gaf eerder al aan dat de tuin van Janssen meter per meter zal worden afgegraven. De onderzoekers willen zo te weten komen of het mogelijke vierde slachtoffer in de tuin van Janssen of in de vijver tegenover zijn woning begraven ligt. De graafwerken rond het huis van Janssen zouden nog zeker enkele dagen duren.

Het lichaam dat vorige week donderdag uit het Albertkanaal in Lummen gehaald werd, is geïdentificeerd.
Het slachtoffer is een 41-jarige inwoner van Poucet uit de provincie Luik, die door zijn vriendin als vermist opgegeven was. Dat is woensdag uit gerechtelijke bron vernomen. Het lijk lag al enige tijd in het water toen een wandelaar het vorige week donderdag opmerkte. Het parket van Hasselt is een gerechtelijk onderzoek gestart naar moord.

Het kerkhof rond de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Berbroek is vanaf nu een park.
Het stadsbestuur heeft de nieuwe zone vrijdagavoncl in gebruik genomen, Het kerkhof telde om en bij de 200 graven maar de laatste begraving dateerde er al van 1972. Het stadsbestuur wilde het geheel in een compleet nieuw kleedje steken. Een aantal merkwaardige grafstenen is bewaard gebleven. De namen van andere overledenen zijn op een zuil gecentraliseerd. De herinrichting heeft 147.000 euro gekost. Daarnaast is voor 22.000 euro nieuwe verlichting geplaatst. De zuil en het nieuwe park werden door kapelaan Roel Alders officieel gezegend.

Vorige woensdag om 17.45 uur botsten een auto en een fietser aan de Ringlaan.
De fietser, een man van de Linkhoutstraat, werd opgeschept en belandde op het andere rijvak. Een ziekenwagen van de brandweervoorpost Herk-de-Stad met een verpleegster was snel ter plaatse. Uit veiligheid riepen ze een MUG-team van Diest op. De fietser werd zwaargewond aan de rug en de arm en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Samen met zijn echtgenote baat hij de cafetaria uit van 't Vloot aan het Schulensmeer. De autobestuurder uit Beverlo bleef ongedeerd.

In de Schalbroekstraat in Lummen heeft een auto vorige week zaterdag een verlichtingspaal geramd.
Door de slag knakte de betonnen paal. Die versperde de weg. Infrax kwam ter plaatse om alles vakkundig op te ruimen. De chauffeur raakte gewond.

Tot 14 juni 2010 

Twaalf zelfstandige ondernemers uit de detailhandel, vrije beroepen, diensten en kmo’s vormen het nieuwe bestuur van Unizo Lummen.
De nieuwe Lummense Unizo-afdeling had al een onderhoud met burgemeester Luc Wouters en schepenen Guy Vaes en Lars Van Rode. Unizo Lummen heeft aangegeven geen verhoging van de ondernemersbelastingen voor 2011 te willen. Andere prioriteiten volgens Unizo Lummen zijn een verdere ontwikkeling van handelszaken in de dorpskernen, de stimulering van commerciële ondersteuning én de uitbreiding van het industrieterrein.

In Zelem is een man vandaag in het wilde weg beginnen te schieten. Niemand raakte gewond. De schutter, een 35-jarige man, was verward en ging door het lint. Hij loste schoten en keilde apparaten uit het venster van zijn appartement. De politie kwam met de grote middelen ter plaatse. De man was niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd al verschillende keren opgepakt. Het vuurwapen konden de agenten niet terugvinden. Wat de dader bezielde, is nog niet duidelijk.

Ronald Janssen heeft vorige week donderdag de moorden op Shana Appeltans en Kevin Paulus overgedaan.
Dat gebeurde in de grootste geheimhouding: de Hasseltse speurders wilden voorkomen dat de media roet in het eten zouden gooien zoals bij de geplande reconstructie van de moord op Annick Van Uytsel. Janssen weigerde toen elke medewerking. Dat was niet het geval bij de reconstructie van de moorden op Shana en Kevin. De 38-jarige leraar uit Loksbergen toonde de speurders vorige donderdag wat er zich in de nacht van 1 op 2 januari heeft afgespeeld in de Gemengde Brigadestraat in Loksbergen. Hij sprak het koppeltje aan, naar eigen zeggen “moegetergd” van de jarenlange pesterijen van zijn buren. Het parket van Hasselt hoopt alvast Ronald Janssen zo snel mogelijk voor assisen te brengen. De tien aanrandingen die hij heeft gepleegd en bekend, worden wellicht voor de correctionele rechtbank behandeld. De graafwerken in de tuin van Ronald Janssen en in de vijver tegenover het huis van de moordenaar, hebben niets opgeleverd.

Donderdagochtend werden twee kalkoenen en zes jonge haantjes dood aangetroffen achter een woning in Linkhout.
De omwonenden van de Spoorwegstraat hadden al vaker te maken met een roofdier dat het gemunt had op hun pluimvee. Koppen en vleugels van de dieren werden afgebeten en meegenomen en bij sommige dieren werd rond het hart en de organen de borstkast opengebeten. De politie deed de nodige vaststellingen.

Halen, Herk-de-Stad en Lummen, die samen het kanton Herk-de-Stad vormen, hebben samen een reglement opgesteld voor inbreuken die niet meer door het parket vervolgd, maar wel met een administratieve sanctie beboet worden.
De gemeenteraad van Halen heeft het reglement alvast goedgekeurd. Zo legt het reglement een boete op als je buiten de toegelaten uren parkeert of als je de parkeerduur overschrijdt. Het luik huisvuil gaat over de afvalstoffen die in de restafvalzak mogen, welke afvalstoffen selectief worden opgehaald, met welke afvalstoffen je naar het containerpark mag, enzovoort. Het reglement schrijft ook voor dat huisdieren op de openbare weg altijd aan de leiband moeten. Het luik “huisnummers” bepaalt onder meer hoe het huisnummer correct aangebracht moet worden. De controle op de naleving van het reglement en de vaststelling van overtreding gebeuren door de politie. Het uitschrijven van de boete en het innen ervan gebeuren door de ontvanger van elk van de lokale besturen.

In de Gestelstraat in Lummen is vorige week een inbraak in de voetbalkantine vastgesteld.
De dieven namen een LCD televisie mee. Dieven hebbenn een inbouwhaard gestolen uit een woning in aanbouw in de Grote Hoolstraat in Herk-de-Stad.

De inwoners van Berbroek vrezen bijkomende geurhinder als het varkensbedrijf aan de Herkkantstraat met 3.775 dieren mag uitbreiden.
Met de uitbreiding komt het totaal aantal varkens op 5.634. Nu is er al reukhinder en dat zal met de uitbreiding dan ook alleen maar toenemen, reageren de buren. Volgens het bedrijf zijn echter alle mogelijke millieumaatregelen genomen.

Eigenaars van een electrische fiets, bromfiets of auto, kunnen hun voertuig voortaan in Diest opladen.
De stad nam vorige maandag daarvoor een oplaadpunt in gebruik in de Koning Albertstraat. Het eerste jaar mag u er zelfs gratis gaan tanken. Elektrische auto’s mogen er maximum twee uur blijven staan. Het oplaadpunt is een realisatie van The Plugincompany die in heel België al zo’n 60 oplaadpunten installeerde.

In Herk-de-Stad is vorige week vrijdag de 56-jarige Ludo Lespoix, boegbeeld van Vlaams Belang in Beringen en provincieraadslid voor die partij, onverwacht door een longaandoening overleden.
Dat is een zware beproeving voor de partij, zegt volksvertegenwoordiger Bert Schoofs, die ook fractieleider is van Vlaams Belang in Beringen. Ludo Lespoix sloot einde 1991 aan bij het toenmalige Vlaams Blok. Dat gebeurde naar aanleiding van een steekpartij, waarbij zijn zoon het slachtoffer werd van een allochtone dader. Van 1994 tot 2000 was hij fractieleider van Vlaams Belang in de gemeenteraad van Beringen. Sinds 2006 zetelde hij in de provincieraad, waar hij zich in toerismedossiers specialiseerde. Hij overleed vrijdagavond toen hij bij zijn vriendin in Herk-de-Stad vertoefde. Hij laat een dochter en een zoon na.

De administratie Wegen en Verkeer van het Vlaams gewest is gestart met de aanleg van een carpoolparking in Halen.
Die komt vlakbij de rotonde aan de op- en afrit van de E314. Het nieuwe terrein is dus interessant voor zowel pendelaars richting Brussel als richting Genk-Maasmechelen. Het is goed voor honderd parkeerplaatsen, waarvan twee grotere voor gehandicapten. Aan de carpoolparking wordt ook een fietsenstalling voor 24 tweewielers aangelegd en er worden een praatpaal en een infobord geplaatst. De aanleg kost 450.000 euro. Tegen einde augustus moet de nieuwe carpoolparking gebruiksklaar zijn.

Vorige week zondagmiddag rond 12.30 uur is op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad een auto in de voortuin van een huis terechtgekomen.
De Tongerse bestuurder verklaarde dat hij had moeten uitwijken voor een fietser. De schade bleef beperkt. Niemand raakte gewond.

Een koppel uit het Luikse zit in de cel op verdenking van moord op een 41-jarige inwoner van Poucet nabij Hannuit.
De man werd op 27 mei dood aangetroffen in de kolenhaven in Lummen, een zijarm van het Albertkanaal. Het koppel, een vrouw van vooraan in de twintig en een man van in de dertig, zijn enkele dagen geleden opgepakt door speurders van de federale gerechtelijke politie van Hasselt. Geld zou aan de basis hebben gelegen van het misdrijf.

Vorige week zaterdag werden in de Wijerstraat in Herk-de-Stad 18 bestuurders geflitst.
Ze reden sneller dan de toegelaten 70 km/uur. Eén bestuurder reed er 103 km/uur. In totaal reden 69 bestuurders voorbij de camera. Een op vier reed dus te snel. Er werd ook nog gecontroleerd in Halen en Lummen. Van de 842 voertuigen die de camera passeerden, reden er daar 62 te snel.

Tot 21 juni 2010 

Een 79-jarige man uit Halen, die sinds dondernacht vermist was, werd vrijdagmiddag door een helikopter van de federale politie teruggevonden in een boomgaard in Halen.
De bejaarde man was lichtjes onderkoeld, maar stelt het verder goed, meldt de politie. De zeventiger die dementerend en slecht te been is, had zijn woning in Halen in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag verlaten. Toen zijn verdwijning vrijdagochtend werd vastgesteld, werd er onmiddellijk alarm geslagen. Een politiehelikopter die deelnam aan de zoekactie, vond de bejaarde man rond de middag terug in een boomgaard, op ongeveer een kilometer van zijn woning.

Net als in veel andere kieskantons is N-VA vorige zondag de grootste partij geworden in Herk-de-Stad.
De partij van Bart De Wever haalt 26,4 procent. Sp.a houdt goed stand met 24,8 procent. CD&V is de derde partij met 16,1 procent.

Een tiental uitgebroken koeien hebben donderdagavond een duik genomen in de Zwarte Beek in Lummen.
Eens in het water geraakten de logge beesten niet meer op het droge. Politiemensen stonden op een veilige afstand en lieten het verkeer op de weg tussen Lummen en Meldert vaart minderen. Een fotograaf van het Belang van Limburg, die voor een mooi kiekje ook zelf in de beek sprong, kon de kudde koeien een stukje vooruit drijven, tot bij een lage oever. Zich niet bewust van zijn agrarische talenten kon hij zes dieren ertoe aanzetten om tegen de oever op te klauteren. Twee koeien bleven in de beek trappelen. De boeren konden met vereende krachten en met de hulp van een tractor ook deze dieren terug aan wal krijgen.

Op de E314 tussen Halen en Lummen, in de richting van Lummen, is vrijdag voormiddag een zwaar verkeersongeval gebeurd.
Een voetganger werd er overreden en overleed wat later aan zijn verwondingen. Volgens de politie ging het om een zelfmoordpoging.

Onbekenden zijn binnengedrongen in de tent aan de visvijvers in Herk-de-Stad.
De daders gingen aan de haal met enkele bakken drank.

Een 33-jarige man uit Scherpenheuvel-Zichem is woensdagvoormiddag gewond geraakt bij een arbeidsongeval in de houthandel op de Rotemlaan in Halen.
De man raakte bij het zagen enkele vingers kwijt en werd in allerijl overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Leuven.

Om geluidshinder in de omgeving van fruitplantages, akkerbouwteelt en tuinbouw te beperken is in Herk-de-Stad de plaatsing en het gebruik van vogelschrikkanonnen op die percelen alleen mogelijk na een schriftelijke toestemming van de burgemeester.
Ook dan nog moet men een geluidskanon op minimum 200 meter van een woongebied op het gewestplan plaatsen of op minstens 100 meter van een woning of een openbare weg. Het gebruik is in ieder geval verboden tussen 20 en 8 uur. Vergunningen worden voor maximaal vier weken verleend.

De 41-jarige man wiens lichaam op 27 mei teruggevonden werd in de kolenhaven in Lummen, had vlak voor hij stierf de hulpdiensten verwittigd dat hij opgesloten zat in de koffer van zijn zinkende wagen.
Het slachtoffer wist echter niet te vertellen waar dat gebeurde zodat alle hulp te laat kwam. Op 21 mei was de man uitgenodigd in de woning van zijn ex-vriendin en haar minderjarige zoon in Luik. Daar kreeg hij enkele rake klappen van de nieuwe vriend van de vrouw. Het drietal was bezorgd dat het slachtoffer naar de politie zou stappen en sloot HEM op in de koffer van zijn Ford Focus. Ze dumpten de wagen, met de man nog steeds in de koffer, in het Albertkanaal. De ontvoerde had zijn gsm echter nog op zak en belde de hulpdiensten met de boodschap: “Ik ben opgesloten in de koffer van mijn wagen. Het water stijgt. Ik ga sterven". Omdat hij niet kon zeggen waar hij zich bevond en het signaal niet kon worden getraceerd, stierf de man een gewisse dood. Op 27 mei werd het lichaam van de man teruggevonden in de kolenhaven in Lummen, 62 kilometer en drie sluizen verder dan de plaats waar zijn moordenaars hem hadden gedumpt. De daders werden zo'n twee weken later aangehouden en hebben de moord bekend.

Tot 28 juni 2010 

In Halen zijn de werken gestart van twee nieuwe spaarbekkens. Het Vlaams Gewest legt aan de Zepbrugstraat een bekken van 40 hectare aan om overtollig water van de Velpe op te vangen. De provincie Limburg zal er een van 5 hectare bouwen langs de IJzerbeek. Zo zouden overstromingen als die van september 1998 in de toekomst moeten worden vermeden.
Herk-de-Stad gaat in overleg met de betrokken weggebruikers zijn mobiliteitsplan aanpassen. Centraal in het nieuwe plan staan het vrachtverkeer, efficiënt parkeren, optimaal openbaar vervoer en voorkomen van sluipverkeer. Het overleg voor de aanpassingen van het plan gebeurt in stappen. Na een bespreking met de fractieleiders volgt in september overleg met de betrokkenen, zegt schepen van mobiliteit Danny Pauly. Na een hoorzitting voor de bevolking volgen in oktober nog eventuele aanpassingen aan het plan. Na behandeling door de begeleidingscommissie kan het plan dan in december op de agenda van de gemeenteraad verschijnen.

Donderdag even voor middernacht is in de Vandemarckestraat een poging tot inbraak in een huis vastgesteld. De daders probeerden tevergeefs om een houten deur te forceren. In de Ketelstraat in Lummen hebben onbekenden woensdag aan de achterkant van een huis enkele betonnen platen kapotgereden. In de Capucienenstraat in Halen hebben dieven via de achterdeur ingebroken in een huis. Ze doorzochten het gelijkvloers. Er zijn geld en juwelen verdwenen. In de Stationlaan in Halen is ingebroken in een zaak. De daders stalen een geldkoffertje.

Langs de Rummenweg in Herk-de-Stad komen borden die de oversteekplaats voor voetgangers van de Endepoelstraat naar de Pikkeleerstraat aangeven. De stad heeft zopas dat nieuwe voetpad aangelegd. Aan de Endepoelstraat ligt rustoord De Bleuk. De bewoners en hun begeleiders maken graag een uitstapje naar het Olmenhof met het stadhuis aan de Pikkeleerstraat. Michel Laenen van Vlaams Belang ziet langs de Rummenweg ook graag knipperlichten als extra waarschuwing voor de oversteekplaats. Schepen van Openbare Werken, Mark Vanleeuw, moet dit nog bekijken.

Een motorrijder is donderdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval op de Stadsbeemd in Halen. Rond 15.30 uur botsten daar een auto en een motorfiets. De zwaargewonde motorrijder werd naar het ziekenhuis in Hasselt gebracht. De bestuurder van de auto liep lichte verwondingen op.

Voetbalclub Herk FC heeft vrijdagavond de viering ingezet voor het behalen van de promotie van eerste provinciale naar vierde nationale. Volgend seizoen zal de club voor het eerst in haar geschiedenis in bevordering voetballen. Burgemeester Paul Buekers van Herk-de-Stad kwam de club daarvoor gelukwensen. Trainer Jos Meykens maakte de balans op het van het seizoen en voorzitter Maurice Baens prees de spelers, trainers, vrijwilligers en bestuursleden voor de samenhorigheid en de goede geest in de club. Zaterdagavond speelde Herk FC nog een oefenwedstrijd tegen eersteklasser STVV.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde donderdag een 47-jarige garagehouder uit de stad tot een werkstraf van tachtig uren en een boete van 1.100 euro. Een politiepatrouille hield hem in oktober 2007 tegen net nadat hij op een carpoolparking in Lummen een BMW had getakeld. De garagist beweerde dat hij telefonisch de opdracht had gekregen de auto af te slepen naar de herstelplaats van een Hasseltse autodealer. De takelaar beschikte echter niet over de sleutel van het getakelde voertuig, waarvan de handrem nog opgetrokken bleek. Hij kon ook niet zeggen wie hem had gebeld of wie de depannage zou betalen. De eigenaar noch de autodealer bleken op de hoogte van de takeling. Volgens de verdediging is de garagist in het ootje genomen door een iemand met wie hij in onmin leefde. Die zou hem eerst hebben gebeld om de depannage te bestellen en dan de politie hebben verwittigd. De rechter had echter ernstige twijfels bij dat verhaal.

Maandag is een sluikstort ontdekt aan het kruispunt van de Geenmeerstraat en de Bijgaertstraat in Meldert. De Lummense milieuambtenaar werd op de hoogte gebracht en vond maar liefst vijtig oude autobanden in de gracht en op de gelijkgrondse berm. De binnenzijde van de banden was uitgesneden. Vermoedelijk werden de velgen verwijderd om verkocht te worden als oud ijzer. Agenten van de politiezone West-Limburg stelden een proces-verbaal op tegen onbekenden. Gemeentearbeiders hebben de banden later opgeruimd. De weg maakt deel uit van het fietsroutenetwerk Limburgse Kempen.

Tot de start van de bouwvakantie , vrijdagavond 9 juli, kan je niet via de Zittaardstraat van Halen-centrum naar Loksbergen. De straat is er volledig afgesloten voor de aanleg van gescheiden riolering. In functie daarvan wordt de straat over de gehele breedte opgebroken.

De 19 quad-rijders die in oktober 2009 door het Agentschap voor Natuur en Bos betrapt werden toen ze aan het crossen waren in het Lummense natuurgebied de Willekensberg, hebben woensdag van de politierechtbank in Hasselt een mild vonnis gekregen. 17 onder hen hebben 550 euro boete gekregen met uitstel. Enkel de twee organisatoren moeten de boete van 550 euro effectief betalen. Natuurpunt vzw krijgt 1 euro morele schadevergoeding. De organisatoren zijn twee Nederlanders die in Lummen wonen, in de buurt van de Willekensberg. Zij kennen het terrein en hadden het parcours uitgestippeld. De 19 quads werden in oktober vorig jaar een tijdje in beslag genomen. De rechter oordeelde nu dat die straf voldoende was.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde donderdag een 51-jarige inwoner van het Waalse Herve tot de zwaarst mogelijke werkstraf van 300 uren. De Hervenaar had in de tweede helft van 2008 in alle hoeken van Vlaanderen en Wallonië diefstallen gepleegd in tuincentra, waarbij hij vooral elektrisch gereedschap buitmaakte. Na zijn arrestatie beweerde de dief dat hij dat materiaal nodig had om zelf een tuinbouwbedrijfje op te starten. Zijn aanhouding gebeurde op 8 november 2008 ter hoogte van de uitrit Tongeren van de E313, waar de wegpolitie hem van de autoweg plukte. Even voordien had de man in een tuincentrum in Herk-de-Stad twee kettingzagen met een gezamenlijke waarde van 1.400 euro gestolen en had hij gepoogd in te rijden op de eigenaar van de zaak die hem nog wou tegenhouden. Om de buitgemaakte bladblazers, alle soorten tuinbouwzagen, werkkoffers en stroomgeneratoren te vervoeren, maakte de Hervenaar gebruik van een bestelwagen die hij in juni in Chaudfontaine had gestolen. Toen hij de dag van zijn arrestatie naar huis reed, tankte hij in een self-servicestation in Beringen nog 50 liter benzine zonder langs de kassa te passeren.