Tot 3 mei 2010 

Broekbrigadiers maken kinderen van 11 en 12 wegwijs in de natuur. Voor hen is er namelijkeen speciale wandelkaart ontwikkeld. Natuurgids Rudo Vanhees trok bij de voorstelling van het natuureducatief project met een groep leerlingen van Schulen langs het Schulensmeer. In 2007 sloegen de provincie Limburg, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Natuurpunt de Vrienden van het Schulensbroek de handen in elkaar. Met steun van de provincie zijn rt nu wandelpaden aangelegd. De Broekbrigade is het sluitstuk voor de natuureducatie. Kinderen worden door de Broekbrigadiers uitgenodigd voor een spannende tocht door het Schulensbroek, zegt Lotte Decruynaere van Natuurpunt. Ze leren over water, leefgebieden, fauna en flora. Nadien kunnen ze hun kennis testen op de website.

De gehandicaptenraad van Halen organiseert woensdag 19 mei samen met de kindergemeenteraad een wandeling om de toegankelijkheid van een aantal openbare gebouwen na te gaan. Drie jaar geleden deed de gehandicaptenraad dat ook. De wandeling nu moet onder meer duidelijk maken of er verbetering is in de knelpunten die de raad drie jaar geleden heeft aangegeven. De tocht vertrekt om 14 uur aan het stadhuis. Alle belangstellenden kunnen mee op pad.

In Lummen op de Molemstraat is vrijdagochtend een dodelijk verkeersongeval gebeurd. Een auto is voor een motorrijder ingereden. De wagen wilde de Kraaibergstraat inslaan en de motorrijder kon hem niet meer ontwijken. De klap werd de 24-jarige motorrijder uit Lummen fataal. Een verkeersdeskundige van het parket is nog naar de plaats van het ongeval gekomen om alle omstandigheden te onderzoeken.

De stad Halen verleent een toelage voor de aanplanting van kleine landschapselementen, zoals hagen, kleine plassen en hoogstamfruitbomen. Het bedrag en de voorwaarden van de toelage vind je op de website van de stad Halen, samen met het aanvraagformulier, dat je ook bij de milieudienst kan krijgen. Info: milieudienst Halen, tel. 013/61.81.24, milieudienst@halen.be

In Lummen in de Schalbroekstraat is donderdag een 69-jarige man dood aangetroffen in zijn huis. Hij was enkele dagen geleden van de trap gevallen. De man was niet meer gezien sinds zondagavond. Familieleden vonden het slachtoffer.

Wegen en Verkeer heeft vorige week de verlichting op de nieuwe bruggen in de verkeersturbine, het vernieuwde Klaverblad in Lummen, getest. Op dit ogenblik valt de keuze op witte verlichting in een moderne omlijsting op de bruggen boven de E314, en blauwe verlichting in de bruggen onder en naast de E313. Jo Lieben van Wegen en Verkeer Limburg zegt dat men samen met de Vlaamse Bouwmeester heeft onderzocht of de blauwe en witte verlichting geschikt is om het verkeer veilig over de wisselaar te loodsen. De test viel positief uit. Op deze manier zal de verkeersturbine niet alleen veiliger worden, maar ‘s nachts ook heel herkenbaar zijn.

Bij controles in Halen, Herk-de-Stad en Lummen zijn van 20 tot 27 april 1.407 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden 78 overtredingen vastgesteld. Één bestuurder reed in de Molemstraat in Lummen 118 km per uur. Het rijbewijs van de bestuurder wordt ingetrokken. De meeste overtredingen genoteerd op de Sint-Jorislaan in Herk-de-Stad. Binnen de bebouwde kom reden 15 van de 84 bestuurders daar te snel.

Uit een huis in de Vandemarckestraat in Lummen zijn juwelen gestolen. De dieven raakten zondag binnen in het huis. Zo haalden alles overhoop op zoek naar buit. Zondagochtend hebben vandalen in de Zelkstraat in Zelk de ruit van het duivenlokaal verbrijzeld.

Het vorig weekend heeft het op tal van plaatsen gebrand in de heide, het struikgewas of bossen. Zo brandde zondag op de Venusberg, tussen de Meldertsebaan en de Heuvelweg in Lummen, zowat 5 are van de struiklaag van een naaldbos op. Er waren twee brandhaarden en vermoedelijk gaat het dus om kwaad opzet.

De reconstructie van de ontvoering en de moord op Annick Van Uytsel is vorige maandag vroegtijdig stopgezet. Ronald Janssen weigerde zijn medewerking te verlenen. De politie zette de grote middelen in om de buurt af te zetten. Met politiehonden, patrouilles met zaklampen en een helikopter met infraroodcamera werden de vele fotografen en cameralui uit de struiken geplukt. Om 5 uur ’s morgens begon de reconstructie op het fietspad waar Ronald Janssen zijn slachtoffer Annick Van Uytsel in de nacht van 27 op 28 april 2007 ontmoette. De onderzoekers wilden erachter komen waar Van Uytsel het pad van haar moordenaar precies kruiste en hoe deze haar kon overmeesteren. Janssen weigerde echter uit de celwagen te stappen, waardoor de reconstructie gestaakt diende te worden.

Vandaag vondt de officiele opening plaats van De Klapstoel. Dat is het nieuwe ontmoetingslokaal voor senioren in het nieuwe gemeenschapscentrum De Rietbron aan de Sportlaan in Halen. Alle Halense senioren werden er deze voormiddag met een hapje en een drankje ontvangen en men kon er zelf ook z’n mening mening kwijt over het nieuwe gemeenschapscentrum.

Tot 10 mei 2010 

In 2008 werd Lummen geteisterd door wateroverlast. Schepen Armand Busselen besliste daarom om de afwatering integraal te bekijken. Alle baangrachten werden in kaart gebracht om de werking van vijf betrokken instanties op elkaar af te stemmen. Naast de gemeente zijn ook Infrax, de Watering, de provincie en het Vlaamse Gewest betrokken bij het ruimen van de grachten. Dankzij het digitale grachtenplan ziet men onmiddellijk wie verantwoordelijk is voor het ruimen van een gracht, wanneer deze werd geruimd en wanneer de volgende ruimingsbeurt is voorzien. Zo kan er ieder jaar een ruimingsplan worden opgemaakt en kunnen overstromingen in de toekomst worden vermeden.

Halen, Herk-de-Stad en Lummen gaan samen een woonbeleid uitwerken. De Halense gemeenteraad heeft de overeenkomst met de twee buurgemeenten daaromtrent goedgekeurd. De Vlaamse overheid betaalt 75% van de kosten van het project. De drie gemeenten betalen elk een derde van de overige 25%”, zegt Anita Bullens, de Halense schepen van Ruimtelijke Ordening en Huisvesting. Het is de bedoeling om de komende jaren een visie op wonen uit te werken, samen met een actieplan om de woonomgeving en de woonkwaliteit zo optimaal mogelijk laten aan te sluiten op de behoeften. Het project loopt over drie jaar. Daarna zijn er nog twee verlengingen van telkens drie jaar mogelijk.

Vandalen hebben op de achterkant van het parochiecentrum in de Kapelstraat in Berbroek graffiti gespoten. De feiten werden donderdag in de namiddag bij de politie gemeld. Bij de politie is dinsdag rond 22 uur een poging tot inbraak in een appartement op de Diestersteenweg in Halen gemeld. De dieven kregen de voordeur niet open. Dieven hebben dinsdagavond de nummerplaten van een auto gedraaid die op de Diestersteenweg in Halen stond geparkeerd.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben dieven proberen in te breken in de voetbalkantine in de Gestelstraat. Ze raakten niet binnen. Werknemers van een transportfirma hebben vrijdagavond even voor elf uur een man gevat die probeerde een vrachtwagen te stelen op de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad.

Dieven hebben radiatoren gestolen op een werf in de Schopstraat in Herk-de-Stad. De radiatoren stonden buiten aan een ruwbouw. Op een werf in de Koepoortstraat in Halen is maandagochtend een inbraak vastgesteld. Uit de container voor de bouwwerken zijn meerdere werktuigen gestolen.

Een slingerende chauffeur veroorzaakte vrijdag iets over 16 uur een spectaculair ongeval op de Thiewinkelstraat in Lummen. Eerst reed de man de buitenspiegel af van een tegenligger. Dat gebeurde aan de scherpe bocht ter hoogte van het kruispunt met de Muggenhoekstraat. Hij maakte rechtsomkeert en hoopte dat de man verderop zou stoppen. Dat gebeurde niet, maar na twee bochten zag hij opeens een ravage. De man was aan kapsalon Linea tegen drie geparkeerde auto’s gebotst. Voor het ongeval gebeurde, zagen getuigen dat de auto nog net het terras van eethuis Cardy kon ontwijken. Na de volgende bocht reed de man naast de weg en door opvliegende steentjes werden de ramen van een huis beschadigd. Die waren net vernieuwd na een vorig schadegeval.

Het staat vast. Ronald Janssen is niet de moordenaar van Tamara Morris uit Aarschot. Politie en gerecht hebben na de arrestatie van Janssen alle onopgeloste moorden vanonder het stof gehaald. Maar veel leverde dat tot nu toe niet op. Tamara Morris werd vorig jaar vermoord terug gevonden in een bos in Holsbeek.

Tot 17 mei 2010 

Bezoekers aan het beschermde park Olmenhof aan het stadhuis van Herk-de-Stad zien daar vanaf nu rond een aantal van de centrale bomen hekjes staan. Die moeten beletten dat mensen stappen op de grond rond de bomen. De bodem heeft er namelijk voeding en lucht gekregen. De vele activiteiten in het olmenhof doen de grond dichtslibben. Daarom werd er tot op een diepte van 1,25 meter lucht in de bodem geperst. Dat zorgt voor het openscheuren van de bodem. Tegelijk werden er ook voedingselementen in de bodem gespoten. De techniek werd op 8 verschillende plaatsen over een totale oppervlakte van 1600 vierkante meter toegepast.

Herkenaren die door de aanleg van gescheiden riolering in hun straat verplicht worden op hun eigendom afval- en hemelwater te scheiden, krijgen vanaf nu van de stad een toelage tot 400 euro. De nieuwe Vlaamse milieuwetgeving legt huiseigenaars die verplichting op. Infrax verleent al een toelage tot 400 euro, de gemeente legt daar 400 euro bij, ook met een maximum van 50 procent van de eigen kosten. Op aandringen van schepen van Sociale Zaken Magda Raemaekers komt er een extra sociale toelage. Mensen met WIGW-statuut (weduwen, invaliden, gehandicapten, wezen) krijgen nog eens 200 euro met een plafond van 100 procent van de eigen kosten. Dit is een primeur in Vlaanderen. De subsidies worden voor het eerst toegekend bij de rioleringswerken in Berbroek.

Bij de hulpdiensten is vorige week zondag rond 22.30 uur een melding binnengekomen van een brand in de Neerstraat in Lummen. Het vuur was ontstaan in een achterbouw. Door de enorme rookontwikkeling is het huis voorlopig onbewoonbaar.

Politie West-Limburg heeft een huiszoeking uitgevoerd bij een jonge vrouw uit Halen. Ze had een bejaarde man in de Decosterstraat in Zelem bestolen. De jonge vrouw werkt voor Familiehulp en viel woensdag in voor de poetshulp die er normaal komt. Toen de bewoner woensdagavond merkte dat er 3.000 euro was verdwenen uit zijn portefeuille, schakelde hij de politie in. Volgens de man was er maar één persoon in de namiddag bij hem thuis geweest die bij de portefeuille kon. Daarop belde de politie aan bij de jonge vrouw in Halen. De agenten vonden er niet alleen de 3.000 euro terug maar ook 5 gram softdrugs. Tegen de vrouw werd een pv opgesteld. Zij zal zich later voor de diefstal moeten verantwoorden voor de rechtbank.

In de Graaf van Loonzaal in gemeenschapscentrum De Markthallen van Herk-de-Stad hangt vanaf nu een filmcamera. De camera is bestemd voor de opnames van opvoeringen. Zo kunnen die opnames eventueel bewaard worden en kan het gemeenschapscentrum ook inspelen op de vraag naar dvd’s van voorstellingen. Schepen van Cultuur Danny Pauly denkt daarbij aan voorstellingen van lokale verenigingen en van scholen. Het personeel volgt momenteel een opleiding voor de bediening van de camera. De camera heeft 50.000 euro gekost.

Een motorrijder is vorige week zondagavond om het leven gekomen bij een verkeersongeval op E313 ter hoogte van de afrit 26bis op het grondgebied van Lummen richting Antwerpen. Rond 21 uur ging de 22-jarige man op zijn Yamaha-motorfiets uit de bocht en vervolgens kwam hij in aanrijding met de vangrail. De hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te verzorgen maar even later stierf hij aan zijn verwondingen. Een 15-jarig meisje uit Zelem mocht vrijdag het ziekenhuis van Diest verlaten. Woensdagochtend kwam ze op het kruispunt van de Halensebaan met de Kruisstraat in Halen met haar fiets onder een vrachtwagen terecht. Ze liep daarbij een hersenschudding en andere lichte verwondingen op.

De parkeervakken aan campus Amandina op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-stad zijn hertekend en ook meer opvallend geschilderd. Dat moet efficiënt parkeren daar bevorderen.

Een 38-jarige ex-gedetineerde uit Lummen die na zijn vrijlating uit de gevangenis onderdak kreeg van een Hasseltse cafébaas, maakte van diens vakantie gebruik om er vandoor te gaan met een gedeelte van de inboedel en de auto van zijn gastheer. Hij had de auto ook op zijn eigen naam laten inschrijven. De Hasseltse rechtbank heeft de dief woensdag bij verstek veroordeeld tot 7 maanden cel.

Dieven hebben in de Priesterse Heidestraat in Linkhout uit een voertuig elektrisch gereedschap en een gps gestolen. Ze namen ook de aanhangwagen mee. Dieven hebben in de Eggelstraat in Donk 14 isolatiepanelen gestolen. De feiten werden disndagochtend bij de politie gemeld. Zaterdagavond is in de Nachtegaalstraat in Berbroek een inbraak in een huis vastgesteld. De dieven kwamen binnen via een slaapkamer. Alles werd overhoop gehaald.

Aan de fietstocht “Acht van Zelem” hebben zaterdag 8 mei 2300 fietsers deelgenomen. De “Acht van Zelem” is een semiklassieker van de Vlaamse Wielrijdersbond. Vanaf 7 uur konden de deelnemers vertrekken voor tochten van 70 tot 200 km. Het merendeel schreef zich in voor de 130 km. Toch waagden zich 450 fietsers aan de langste afstand met daarin onder meer de Muur van Hoei. 118 dames namen deel aan de Lady Fun Cycling Tour

Maandagavond is rond 23.30 uur brand uitgebroken in een loods van een fruitboer in de Keernestraat in Herk-de-Stad. De loods ging helemaal in de vlammen op. In de loods stonden een heftruck, een tractor en sproeisystemen. Die gingen in de vlammen op. De aanwezige sproeistoffen zorgden voor enkele kleine ontploffingen. De brandweerdiensten van Herk-de-Stad en Hasselt hadden dan ook de handen vol om het vuur te blussen. De schade is gigantisch. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Tot 24 mei 2010 

Halen gaat zijn stadhuis verbouwen om het aantrekkelijker en functioneler te maken. Nu is het stadhuis helemaal niet functioneel. Bezoekers komen binnen langs de zijingang, en aan de onthaalbalie ontbreekt de nodige privacy voor een discrete ontvangst. De huidige ingang voor ceremoniële plechtigheden wordt de officiële toegang. Daar komt een onthaalbalie. Wie gewoon iets komt halen of brengen, kan daar al terecht. Indien nodig kan de bezoeker naar de loketruimte net naast het onthaal. Daar komen individuele loketplaatsen om zo voldoende privacy te garanderen. Blikvanger op de verdieping wordt de raadzaal. Die leent zich niet alleen voor zittingen van de gemeenteraad, maar ook voor kleine lezingen en voordrachten. De aanpassing van het stadhuis moet het gebouw ook milieuvriendelijker maken, met dikke isolatie, isolerend glas en energiezuinige verlichting. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst. De werken duren ruim 1,5 jaar en starten nog dit jaar. Het project wordt op 2,5 miljoen euro geraamd. De diensten zullen zo weinig mogelijk gesloten blijven.

Op de werf van het klaverblad in Lummen komt een elektronisch alarmsysteem. De firma Jan De Nul uit Aalst nam die beslissing nadat in één week twee zware diefstallen werden gepleegd. De buit zou enkele tienduizenden euro’s waard zijn. De federale gerechtelijke politie van Hasselt is een onderzoek gestart. Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek. Er is naar vingerafdrukken gezocht. De serienummers van de gestolen toestellen zijn ook genoteerd. De wegpolitie zal ook extra patrouilles uitvoeren in de buurt van de werf.

Het containerpark van Lummen wordt gemoderniseerd. Limburg.net zal het inrichten tot een diftar-park, want de kosten voor exploitatie stijgen jaarlijks. Diftar staat voor “gedifferentieerde tarifering”, dat wil zeggen dat de vervuiler betaalt voor de afvalstoffen die hij aanvoert. Daarom komen er twee weegbruggen, die OVAM subsidieert. De kostprijs van 260.000 euro wordt gespreid over de dienstjaren 2010 en 2011. Toch blijft Lummen het containerpark in eigen beheer exploiteren. Op lange termijn wil men het park verhuizen naar de Bosstraat. Papier, glas, ijzer, grasmaaisel en ander tuinafval zal verder aan huis blijven opgehaald worden.

Het gerecht van Hasselt laat graafwerkzaamheden uitvoeren in de tuin van Ronald Janssen. Mogelijk morgen al wordt de hele tuin omgewoeld op zoek naar het vierde slachtoffer van de ex-leraar uit Loksbergen. Het parket van Hasselt heeft hierover geen verdere toelichting gegeven maar het feit dat tal van diensten, waaronder de civiele bescherming, opgeroepen zijn, betekent in ieder geval dat er met grote middelen zal worden gezocht. De speurders willen blijkbaar niets aan het toeval overlaten in hun zoektocht naar het vierde slachtoffer. Ronald Janssen bekende eerder de moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus. Daarnaast heeft hij zelf aangegeven dat hij in de zomer van 2007 in Bütgenbach in zijn bestelwagen rondreed met een vrouwenlijk in de laadruimte. De politie denkt dat het mogelijk gaat om een asielzoekster of een seizoenarbeidster omdat niemand tot nu toe kan worden gelinkt aan de verdwijning. Janssen zegt dat hij het lijk ergens gedumpt heeft, maar dat hij niet meer weet waar dat was.

Peter Grommen van Lumineus Lummen heeft tijdens de jongste gemeenteraad een uitgebreide uiteenzetting gegeven over de pensioenen van de ambtenaren. Volgens de laatste gegevens zijn er in Lummen 29,5 % vastbenoemde ambtenaren en 70,5 % contractuelen. Toch doen die laatsten vaak hetzelfde werk als de vastbenoemden, hun hele loopbaan. Maar hun loon is lager, ze krijgen minder carrièrekansen én ze hebben een veel lager pensioen, soms tot de helft van een vastbenoemde. Daarom moeten de personeelsleden zeker geïnformeerd worden, en misschien wordt er het best een werkgroep opgericht binnen de gemeenteraad om de pensioenproblematiek te bespreken, aldus Peter Grommen.

De diensten welzijn en jeugd en de buitenschoolse kinderopvang van de stad Halen zijn verhuisd van het stadhuis naar het OCMW-gebouw aan de sporthal. Die zitten daar op de eerste verdieping in een lokaal dat vroeger door de academie in gebruik was. Ze beschikken nu ook over nieuwe telefoonnummers. Welzijn en jeugd kan je bereiken op 013/46. 03.78, de buitenschoolse opvang op 013/46.03.74

Afgelopen dinsdag organiseerde de wegpolitie van Hasselt een flyeractie op de carpoolparking van Lummen. Daarmee hoopt de politie een brutale diefstal van maandagmiddag, waarbij dieven vier dure aluminium velgen van een auto draaiden, op te helderen. Maandag rond 10.30 uur parkeerde een Nederlander zijn bruine Volvo XC70 op de carpoolparking in Lummen, waar hij vervolgens werd opgepikt. Toen de man rond 15 uur echter aan zijn auto werd afgezet, stond die op houten blokken. Bij de politie wordt vermoed dat de dieven goed voorbereid waren, want de politie patrouilleerd een keer of zeven per dag op de parking. De dieven moeten welhaast een bestelwagen of een aanhangwagen hebben gehad om de buit te transporteren. Met de flyeractie roept de politie iedereen die wat gezien heeft op, om zich te melden.

De bibliotheek van Halen, die vanaf nu in gemeenschapscentrum De Rietbron aan de Sportlaan zit, beschikt over haar volledige bezetting. Els Rymen uit Zelem is de nieuwe hoofdbibliothecaris van Halen. Zij is de eerste voltijdse bibliothecaris van de stad. De bibliotheekassistente die in Halen actief was, is in functie gebleven. Nu is er ook een tweede bibliotheekassistente. De beide assistentes zijn elk halftijds in dienst.

Uit de biblioheek van Lummen zijn vorig jaar zo’n 95.000 werken ontleend, door 742 kinderen en bijna 1.500 volwassenen. In totaal heeft de bieb 52.000 gedrukte werken. Populairst bij de lezers zijn jeugdverhalen en romans. Opmerkelijk is dat de cijfers stijgen, terwijl er in veel bibliotheken een dalende trend is. Eén op tien uitleningen zijn stripverhalen voor de jeugd. Het gaat dan vooral om Kiekeboe, FC De Kampioenen, Urbanus en de Simpsons. Vorig jaar kocht de bieb 3.000 boeken aan. Omdat de bieb behoort tot het netwerk van Limburgse bibliotheken kan een gebruiker ook makkelijk een boek aanvragen van een andere bibliotheek.

In de schaduw van het woonzorgcentrum “Het Meerlehof” is de eerste steen gelegd van twintig assistentiewoningen. De flats zullen begin 2011 verhuurd worden. OCMWvoorzitter Birgitt Carlier zegt dat het niet gaat om serviceflats, maar wel om assistentiewoningen. Ze zijn bedoeld voor senioren voor wie de bestaande huisvesting niet langer aangepast is. Dankzij de aangepaste flats kunnen ze toch nog zelfstandig wonen. Een aannemer trekt momenteel boven op de berg aan de Wijngaardstraat het gebouw op met van zowat 42 op 10 meter. In een tweede fase kunnen er nog eens 20 woningen opgetrokken worden. Voor de zomer zal de ruwbouw klaar zijn. Daarna zullen de huurprijzen bekend zijn en kunnen kandidaat-huurders zich inschrijven. Aan de Helvetiastraat in Genenbos is een aannemer gestart met de bouw van zeven sociale huurwoningen voor senioren.

Herk FC heeft een belangrijke eindrondematch gewonnen tegen Bièvre, uit de provincie Namen. Herk FC promoveert hierdoor naar bevordering. Na 90 minuten stond het nog 1-1. In de verlengingen moest Herk FC met 10 tegen 11 verder spelen, na een uitsluitting. Einduitslag werd 3-2 voor Herk FC.

Tot 31 mei 2010 

Voor de Hasseltse politierechtbank verschenen woensdag negentien quadrijders, die op zondag 18 oktober vorig jaar op de bon waren geslingerd omdat ze met hun vierwielige motoren door het natuurgebied Willekensberg in Lummen reden. Volgens het Agentschap Natuur en Bos zouden ze de openbare weg verlaten hebben en aldus een inbreuk hebben gepleegd op het Bosdecreet. Hun advocaat voert aan dat ze erg gedisciplineerd een “wandeling” hebben gemaakt met hun quads en dat ze de bestaande wegenis hebben gevolgd. De advocaat is van mening dat de boswegen in dit geval onder de bevoegdheid van de gemeente vallen. De enige bijzondere verkeersregel die er geldt is een snelheidslimiet van 50 km per uur en die wordt gesignaleerd met een verkeersbord. De pleiter ontkende met klem dat er die oktoberzondag in het bosrijke gebied gecrosst is. Enkele dagen na het incident heeft het parket de negentien quads die in beslag waren genomen, weer vrijgegeven. Eén quadrijder heeft intussen zijn hobby opgegeven en zijn quads van de hand gedaan. De rechter zal op 23 juni vonnis vellen.

Nadat donderdagmiddag een lijk werd aangetroffen in de Kolenhaven in Lummen heeft het parket van Hasselt een gerechtelijk onderzoek geopend wegens moord. Uit de autopsie op het lichaam zijn enkele verdachte elementen gevonden. De identiteit van het slachtoffer is nog altijd niet gekend. Het gaat om een jonge dertiger. Het lijk lag al enige tijd in het water toen een wandelaar het donderdagmiddag opmerkte. Speurders en gerecht gaan dus voorlopig uit van een misdrijf. De federale politie vraagt aan getuigen die iets verdachts zagen aan de Kolenhaven in Lummen om naar de federale politie van Hasselt te bellen op het nummer 0485/55.52.43.

Natuurpunt daagde tijdens het eerste internationaal weekend van de biodiversiteit natuurliefhebbers uit om minstens 2010 verschillende soorten waar te nemen in het Schulens Broek. Er werden 3.211 soorten geteld in vele Vlaamse natuurgebieden. Het Schulensbroek eindigde vijfde met 819 soorten. Het Schulensbroek is al vele jaren een aantrekkingspool voor natuurliefhebbers. Met de telling wil men biodiversiteit én de bedreiging van de soorten in de verf zetten. Het uitgestrekt gebied werd in stukken verdeeld. Ook ’s nachts werd er geteld. Het gaat wel degelijk om een momentopname. Later deze week werd er in het Schulensbroek nog een orpheusspotvogel, een ooievaar en een grauwe klauwier waargenomen.

Bijna drie weken wonen 8 mensen in een kleine flat nadat hun huis aan de Neerstraat is uitgebrand. Het wordt voor het gezin onhoudbaar. Het Lummense OCMW liet hen woensdag weten dat ze terechtkonden in een vakantiewoning in Hengelhoef. Maar het gezin heeft geen auto en de vader mag sowieso geen auto besturen tot september, na een hataanval die hij kreeg kort na de brand. Hij werkt in Lummen en de jongste zoon van acht gaat in Lummen naar school. Het gezin klopte aan bij het OCMW en vond in Lummen een leegstaande woning van de Kantonnale Bouwmaatschappij. Maar het OCMW vond de huur te hoog. Het Lummense OCMW vertelt dat ze dringend op zoek zijn naar een huis maar dat er momenteel geen woning beschikbaar is. Ook burgemeester Luc Wouters is op de hoogte van de situatie. De uitgebrande woning is door de brandweer onbewoonbaar verklaard. Op die manier komen ze bovenaan de lijst te staan van de verhuurmaatschappijen.

Geld en juwelen is de buit bij een inbraak in een huis in de Wijerstraat in Herk-de-Stad. De diefstal is zaterdagavond opgemerkt

Het gerecht van Hasselt heeft zaterdag en zondag urenlang graafwerken laten uitvoeren in de tuin van Ronald Janssen in Loksbergen. Men is op zoek naar het lijk van een vierde slachtoffer van de gruwel, die ook de dood van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus op zijn geweten heeft. Voorlopig werd er nog niets gevonden.

In Herk-de-Stad is een vrouw opgelicht door een klusjesman. De vrouw betaalde een voorschot van 200 euro aan de man maar die kwam nooit opdagen. De vrouw kwam via een advertentie terecht bij een bedrijf uit Leopoldsburg dat kleine klusjes bij mensen thuis komt opknappen. Toen de man een offerte opstelde, vroeg hij om een voorschot van 200 euro. Hij probeerde ook nog een tweede voorschot te krijgen. Toen de vrouw argwaan kreeg en de man thuis wilde opzoeken, ontdekte ze dat het adres dat hij had opgegeven dat van een leegstaand huis was. Ze vreest dat er nog meer mensen zijn opgelicht en heeft een klacht bij de politie ingediend.

Tijdens snelheidscontroles in Halen, Herk-de-Stad en Lummen zijn in de periode van 17 tot 23 mei 2.593 voertuigen gecontroleerd. Er werden 68 overtredingen vastgesteld. De meeste overtredingen werden vastgesteld op de Rummenweg in Herk-de-Stad. Binnen de bebouwde kom reden 12 van de 30 bestuurders te snel. De zwaarste overtreding werd begaan op de Staatsbaan in Halen, één bestuurder reed 123 km per uur.

Een kortsluiting in de hoogspanningscabine bij een fruitimport- en exportbedrijf op de Kasteellaan in Rummen was vorige week zondagnacht de oorzaak van een grote stroompanne in Rummen en Herk-de- Stad. Door de kortsluiting brak er brand uit en ontplofte de transformatoren. De hoogspanningscabine is ondergebracht in een van de bedrijfsgebouwen. Dankzij de alarminstallatie met rookmelders en het noodplan van de gebouwen werden de zaakvoerders en huldiensten snel gealarmeerd. Gelukkig gebeurde het ’s nachts waardoor de overlast beperkt bleef. Bij het fruitbedrijf werd een stroomgenerator geplaatst zodat zij hun werkzaamheden opnieuw konden opstarten.

Aan de Koepoortstraat in Halen wordt momenteel het project Aquarius gerealiseerd. Het komt op de plaats waar tot voor enkele jaren een klooster stond. Na de verhuizing van de zusters kwam er plaats voor een nieuw project. De intense samenwerking van verschillende specialisten heeft geleid tot een optimale bouwmethodiek, waardoor snel en efficiënt kan gebouwd worden. Het gebouw uit 21 luxueuze appartementen. Onder het gebouw is een ruime parkeergarage voorzien. Het project is gelegen in de Koepoortstraat in Halen dicht bij de markt. De indeling en afwerking van de appartementen met 2 en 3 slaapkamers gebeurt met maximale inspraak van de kopers. Op het gelijkvloers wordt het postkantoor ingericht.