Tot 5 april 2010 

Architect Davy Stroobants heeft de award ‘Duurzame Woning 2010’ gewonnen. Zijn huis in de Belokenstraat in Lummen is een kunstwerk van glas, bakstenen, staal en beton, maar de kracht zit in energiebesparende toepassingen en slim materiaalgebruik. Het energieverbruik is er 5 keer lager dan in een standaard huis. Zijn woning bespaart niet alleen op energiekosten, maar focust op het hele plaatje. Ook op milieu, degelijkheid en modern comfort. Het huis heeft een E-peil van 27, terwijl dat gerust 80 mag zijn. E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig uw woning is. Hoe lager, hoe zuiniger. Maar Davy Stroobants heeft vooral gewonnen vanwege de innoverende elementen in zijn woning en de combinatie van vooruitstrevende techieken, zoals het groendak. En er zijn in het huis geen drempels of trappen. Ook een geschikte woning voor de oude dag dus.

In Bolderberg, Viversel en Lummen klinkt steeds luider protest tegen het geplande windmolenpark langs het Albertkanaal, op grondgebied van Heusden-Zolder en Lummen. Twee van de negen windturbines komen op de site van Circuit Zolder en dus ook dicht bij de residentiële woonwijk. Dinsdagavond organiseerde de gemeente Lummen een hoorzitting. Naast een handvol Lummenaren waren er vooral inwoners van Heusden-Zolder, zowat 50. Ze kregen een algemene technische uiteenzetting van de twee windmolenbouwers. De zeven turbines zouden een totale productie hebben van 30.000 megawattuur, genoeg om 11.000 gezinnen te voorzien van stroom. In de praktijk zal 75 procent van de stroom naar de zes bedrijven gaan waar de molens worden gebouwd. De gemeente Lummen reageert trouwens geprikkeld op een uitspraak van burgemeester Sonja Claes van Heusden-Zolder, die zei dat in overleg met Lummen er vooraf geen hoorzittingen gepland waren. Dit klopt niet, zegt burgemeester Luc Wouters. De gemeente Lummen had de informatievergadering voor haar inwoners al lang vooraf gepland. De bewering dat er een onderlinge afspraak was om geen hoorzitting in dit dossier te organiseren is totaal uit de lucht gegrepen zegt Wouters. Het gemeentebestuur van Lummen kiest namelijk voor een open dialoog met de inwoners.

Woensdagmiddag heeft de politie in Halen het vuur geopend op een vluchtende wagen nadat die op een barricade was ingereden. De auto met twee inzittenden, twee Belgen van 19 en 21 jaar, was rond de middag betrokken bij een verkeersongeval in Heist-op-den-Berg. Omdat ze vluchtmisdrijf pleegden, zette de politie de achtervolging in. Het duo reed in Leuven de E314 op in de richting van Lummen. De politie probeerde hen te stoppen aan de afrit Bekkevoort, onder meer met een vrachtwagen als blokkade. Het voertuig reed echter op de barricade in waardoor de agenten meteen op de wagen begonnen te schieten. Eén inzittende werd daarbij geraakt door een kogel. Een politieagent raakte lichtgewond toen hij zijn enkel verzwikte tijdens het incident. Uiteindelijk werden de bestuurder van de auto en zijn passagier ingerekend.

Een keukenbrand heeft dinsdag in de late namiddag een huis tegenover campus Ursula, aan de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad tijdelijk onbewoonbaar gemaakt. De 76-jarige vrouw en haar twee katten werden uit het huis geholpen, onder meer door enkele schoolmeisjes. Volgens de brandweer was het vuur aan het fornuis in de keuken ontstaan. Vermoedelijk was per ongeluk een kookplaat ingeschakeld. Door rook- en waterschade was het huis enkele dagen onbewoonbaar. Doordat de brand vlakbij een school woedde, moest de politie het verkeer tijdelijk omleiden.

Schakkebroek heeft er sinds enkele weken een opvallende bezoeker bij. Een eenzame ooievaar kampeert in de buurt van de kerk op de daken. Een mooi zicht, maar de buurtbewoners moeten er de uitwerpselen van het dier wel bijnemen. De jonge vogel is in Planckendael geringd. Hij is duidelijk in goede gezondheid en vindt in de omgeving voldoende voedsel. Bijvoederen is dus zeker niet nodig zegt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder. Dat de ooievaar in Schakkebroek zal blijven, is onwaarschijnlijk. Vermoedelijk sluit hij zich binnenkort aan bij een ooievaarskolonie en is hij verdwenen.

Op de Firmin Jacobslaan in Halen is donderdagochtend een Audi Cabrio gestolen.

Dinsdagmiddag rond 13.30 uur is op de afrit Halen van de E314 een dief in de boeien geslagen. De politie Hageland had de achtervolging ingezet vanuit Bekkevoort. Daar zou een inbreker betrapt zijn in een huis. Tijdens de achtervolging hing er ook een politiehelikopter in de lucht. Op de afrit kon de vluchtende auto tot stilstand worden gebracht.

Tijdens snelheidscontroles afgelopen week in Lummen, Herk-de-Stad en Halen zijn in totaal 3.267 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 90 overtredingen vastgesteld en werden er 2 rijbewijzen ingetrokken. De zwaarste overtreding werd vastgesteld in Herk-de-Stad waar op dinsdag op de Stevoortweg een chauffeur 123 km per uur reed. De toegelaten snelheid is daar maar 30 km per uur.

Tot 12 april 2010 

Vrijdag rond 18.45 uur is een autobus gestrand op het klaverblad in Lummen. De versnellingsbak was defect. De bus had geen passagiers aan boord. Attente automobilisten verwittigden onmiddellijk de politie. Een gemotoriseerde agent was snel ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden. Om iets over zeven werd de bus weggesleept. Ondertussen gebeurde er aan de overkant van de gevaarlijke verkeerswisselaar nog een kop-staartbotsing. Geen van beide vrouwelijk bestuursters raakte daarbij gewond.

Zo’n 150 mensen van Thiewinkel daagden woensdagavond op voor een woelige hoorzitting over de herinrichting van de gevaarlijke gewestweg richting Kermt. Er waren vooral vragen over het wachtbekken van 1.900 m³, het risico op wateroverlast en de verdwijning van parkeerplaatsen voor de deur. De gevaarlijke gewestweg N725 Lummen-Kermt krijgt eindelijk fietspaden én riolering. Zowat alle Thiewinkelnaren zullen een jaar lang moeten leven met deze werken. De werken starten in maart 2011. Iedereen is opgelucht dat het eindelijk zover is, maar toch hadden de toehoorders kritische opmerkingen. Door de aanleg van een dubbel fietspad zal de parking van heel wat bewoners van de Thiewinkelstraat verdwijnen. Al het rioleringswater zal naar de collector van de Mangelbeek worden geperst via een leiding met een doormeter van 25 cm. Maar nu al vliegen rioleringsdeksels de lucht in tijdens elke fikse regenbui zeiden de bewoners. Daarop werd verduidelijkt dat het oppervlaktewater apart wordt gebufferd en dan vertraagd afgevoerd. Vreemd genoeg wordt volgende week op diezelfde gewestweg al een nieuwe asfaltlaag aangebracht. Tijdens de grote werken van volgend jaar worden dan betonnen greppels aangelegd, riolering en fietspaden. Voor dat “structurele onderhoud” betaalt het Vlaams gewest 450.000 euro.

Het stadsbestuur van Diest wil aan het station een fietspunt inrichten. Daar kan je terecht om een tweewieler te huren of voor kleine herstellingen aan je fiets. Hiermee wil men de combinatie van de tweewieler met het openbaar vervoer promoten. Zo zijn er zelfs gecombineerde tickets van de trein met het huren van een fiets mogelijk, en arrangementen met de fiets in combinatie met de bezienswaardigheden. In het fietspunt zullen zeven mensen werken. Tot de herinrichting van de stationsomgeving klaar is, komt het fietspunt tijdelijk in een bijgebouw van het station.

De afdeling Zelem van Natuurpunt heeft dit voorjaar samen met de vrijwilligers en leerlingen van de gemeenteschool aan de Oude Schansstraat 1.426 amfibieën overgezet. Dat is het op een na beste resultaat van de jongste zes jaren. De gewone padden maakten met 1.357 exemplaren veruit het grootste deel uit van de amfibieënpopulatie in Zelem.

Voor het derde jaar op rij is woensdag in Lummen hulde gebracht aan slachtoffers van vredesmissies waaraan ons land deelnam sinds de Tweede Wereldoorlog. Oud-strijders, veteranen en ook veel sympathisanten legden heel wat bloemen neer bij het monument van de Vredessoldaat. Vooral de toespraak van Michel Vanswartenbrouck was beklijvend. Hij las een getuigenis voor van Lummenaar Jef Truyers die in 1960 als NATO-vrijwilliger naar Congo was gestuurd. Tijdens die vredesmissie werd hij in Nzilo door rebellen gevangen genomen en mishandeld. Daarna werd hij bevrijd door de gidsen. Nu nog altijd heeft Jef het soms moeilijk, klonk het. Volgens burgemeester Luc Wouters kunnen burgers alleen aan de congreskolom in Brussel en in Lummen hun eer betuigen aan Belgen die na 1945 sneuvelden. Lummenaar sergeant Dimitri Rodiers nam onlangs deel aan de missie International Security Assistance Force 21 in Afghanistan en hij legde in naam van de gemeente Lummen bloemen neer bij het standbeeld van de Vredessoldaat.

Bij een snelheidscontrole in de Larenstraat in Lummen is vorige week een bestuurder geflitst die 105 km/uur per uur reed. De toegelaten snelheid is 70 km/uur. Op de Stevoortweg in Herk-de-Stad reed een bestuurder ook 35 km/uur te snel. In de politiezone West-Limburg werden vorige week 1.792 voertuigen op snelheid gecontroleerd. In totaal werden 69 overtredingen vastgesteld.

Ronald Janssen is niet de moordenaar van de 17-jarige Joke Van Steen uit Oudenaarde. Het DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat Janssen niet de dader is. Het DNA van Janssen werd vergeleken met dat van een haartje dat werd aangetroffen in het slipje van het meisje. Het DNA kwam niet overeen. Joke Van Steen werd op 12 november 1995 gedood toen ze na een avondje stappen met de fiets naar huis terugkeerde. Het lichaam van de 17-jarige KSA-leidster werd gedumpt in het water. De volgende ochtend kwam de gruwel al aan het licht. De zus van Roland Janssen, de 38-jarige leerkracht die ook zijn buren Shana Appeltans en Kevin Paulus doodde, woonde destijds in Oudenaarde. De Halenaar kwam er dan ook geregeld. De hoofdverdachte in deze zaak is de voormalige tuinman van de familie. Die heeft wel nooit bekend en ook zijn DNA komt niet overeen met de haartjes.

Maandagvoormiddag is in de Sint-Ferdinandstraat een inbraak in een huis vastgesteld. Dieven hadden een ruit op de eerste verdieping opengebroken om binnen te geraken. In het huis lag nog de hamer waarmee de dieven de kluis uit de muur hadden proberen te halen. Dat is echter mislukt. Aan de voetbalkantine in de Hurbroekstraat in Donk hebben dieven zo’n 400 liter brandstof gesolen. De feiten werden maandagmiddag ontdekt.

De reputatie van de Leuvensesteenweg in Diest als dancingbuurt lijkt definitief ten einde. In het gebouw van de voormalige dancing James is vorig weekend een wokrestaurant opengegaan. Dancing Casteleyn aan de overzijde staat te koop. Dancing James was in de jaren ‘90 een begrip in Diest en omstreken, maar na een schietpartij einde 1998 kreeg de discotheek het heel moeilijk. Nadat bij die schietpartij een Limburger in het been werd getroffen, liet de toenmalige burgemeester de zaak sluiten. Na een veiligheidsplan ging de disco een maand later wel weer open, maar de zaak kwam die reputatie niet meer te boven. Later werd de discotheek nog eens heropend in 2007 als Empire Ballroom, maar ook die veranderingen wachten geen beterschap.

Chris Bartholomevis is de nieuwe voorzitter van de tennisclub van Zelem. Hij volgt in die functie Luc Neven op, die de taak 22 jaar heeft uitgeoefend. Samen met de wijziging van het voorzitterschap is ook het bestuur van de club vernieuwd en verjongd. De tennisclub van Zelem telt nu meer dan 500 leden.

Tot 19 april 2010 

Herk-de-Stad gaat de beschermde pastorie van Donk openbaar verkopen. De gemeenteraad heeft de procedure daarvoor goedgekeurd. De pastorie van Donk is een classicistisch dubbelhuis dat uit de 18de eeuw dateert. Het schepencollege gaat nu een schattingsverslag opstellen, een opmetingsplan opmaken en een bodemattest aanvragen. De minimale waarde van het pand wordt op 375.000 euro geschat.

Het parket van Hasselt wil de bevolking inschakelen om meer te weten te komen over het mysterieuze vierde slachtoffer van Ronald Janssen. Daarom wordt er vandaag op vtm een reconstructie getoond. Tijdens een verhoor biechtte Janssen op dat hij in de zomer van 2007 met een lijk in zijn autokoffer door een politiecontrole in Bütgenbach geraakte. Onderzoek wees aan dat Janssen toen wel degelijk in Bütgenbach was en gecontroleerd werd. Het lijk werd echter niet ontdekt. De speurders zijn er echter nooit in geslaagd om dat vierde slachtoffer te linken aan een bepaald dossier. Janssen werd daarom vorige week uit zijn cel gehaald en overgebracht naar Bütgenbach om daar een reconstructie van de feiten te houden. Op basis daarvan maakte het VTM-programma Telefacts Crime een reportage.

Op de Herkse gemeenteraad legde provincieraadslid Chantal Bulens-Lucas de eed af als raadslid. Zij vervangt tot einde augustus 2010 Laurens Appeltans, die om medische redenen tijdelijk voor de gemeenteraad forfait moet geven. Chantal Lucas was de jongste twee jaren van de vorige legislatuur schepen van Openbare Werken in Herk-de-Stad. Zij volgde in die functie haar CD&V-partijgenoot Louis Vanuytrecht op die de functie vier jaren had uitgeoefend. Na de jongste verkiezingen werd zij voor het kanton Herk-de-Stad verkozen voor de provincieraad. CD&V en Nieuw vormen sinds 2006 een kartel in Herk-de-Stad.

De gemeenteraad van Halen keurde de begroting goed. Halen verwacht dit jaar gewone uitgaven om de werking van de stad te financieren voor een totaal van 9,643 miljoen euro. Dat is bijna 500.000 euro meer dan afgelopen jaar. Daartegenover staan dit jaar slechts inkomsten van 8,985 miljoen euro. Dankzij een spaarreserve van 800.000 euro is de begroting toch in evenwicht. De stad verleent onder meer een toelage van 789.000 euro aan de politiezone West-Limburg. André Jacobs van VB stapte uit ongenoegen over de begroting op uit de raad. De andere oppositiepartijen, sp.a en Groen!, stemden tegen.

De stad Halen heft voortaan een belasting op leegstaande panden. De belasting bedraagt 50 euro per lopende meter voor open bebouwing en 75 euro per lopende meter voor halfopen en gesloten bebouwing, maar wel met een minimum van 1.100 euro per dossier. De heffing stijgt met de jaren. Het tweede jaar verdubbelt ze tot 2.200 euro. Het derde jaar bedraagt de aanslag 3.300 euro en vanaf het vierde jaar telkens 4.400 euro. Voor ouderen die hun huis verlaten om naar een rustoord te gaan, geldt wel een soepelere regeling.

Van vrijdagavond tot zondag werd de gewestweg Lummen-Kermt afgesloten vanaf de Kanadastraat tot aan het kruispunt met de Sint-Janstraat in Thiewinkel. Het wegdek was er in slechte staat en Wegen en Verkeer Limburg wou vermijden dat automobilisten schadeclaims indienen. Vanaf vrijdag 22 uur begon een aannemer de bestaande asfaltlaag weg te schrapen. Daarna werd in een keer een nieuwe laag asfalt over de ganse breedte van de weg aangebracht. Dit structurele onderhoud kost 450.000 euro. In 2011 wordt de hele gewestweg in Thiewinkel heringericht. Er komt dan een dubbel fietspad en riolering.

In de optiek- en juwelenzaak van Johan Minten in Halen hebben dinsdagvoormiddag twee mannen, vermoedelijk van Oost- Europese origine, voor naar schatting 2.000 euro juwelen meegenomen. Rond 11.15 uur kwamen een jongeman van rond de 30 en een 55-plusser binnen voor juwelen. Ze spraken de vrouw van de juwelier aan in het Engels maar onder elkaar spraken ze een onverstaanbare taal. Nadat ze halskettingen hadden bekeken, vroegen ze om armbandjes te mogen bekijken. De juwelierster heeft al hun bewegingen nauwkeurig gevolgd, maar toch merkte men op de camerabeelden achteraf dat ze enkele armbandjes en kettingen buit wisten te maken. Ze zijn te voet in de richting van de Markt gestapt. De politie van de zone West- Limburg heeft een kopie van de camerabeelden meegenomen.

De politie heeft afgelopen week 2.117 voertuigen gecontroleerd bij snelheidsacties in Lummen, Herk-de-Stad en Halen. Slechts drie procent reed te snel. De politie heeft 62 pv's opgesteld. Een chauffeur speelde het rijbewijs kwijt. De zwaarste overtreding werd begaan in Herk-de-Stad op de Hoolstraat waar 50 per uur is toegelaten. Daar reed een chauffeur 78 km/u.

Sinds 2005 worden er meer vissen als blankvoorn en brasem gevangen op het Schulens-meer maar dan vooral kleinere vissen. Dat blijkt uit 10 jaar hengelvangstregistratie van de Verenigde Vissers Schulensmeer, die zo een goed overzicht hebben van wat er zich het voorbije decennium afspeelde in de waterplas van bijna 100 hectare. Er is een belangrijke verschuiving in lengteklasse waar te nemen voor en na 2005. Algemeen kan gesteld worden dat de lengteklassen vanaf 20 tot 40 cm van alle soorten het moeilijk hebben. De invloed van aalscholvers speelt zeker een rol en op termijn zou dat wel problemen kunnen geven. De grote, oude exemplaren sterven af en is er onvoldoende aangroei naar paairijpe vissen. Daardoor zou de reproductie van een vissoort in gevaar kunnen komen. Men stelt ondermeer vast dat na 2004 er geen Amerikaanse dwergmeerval, snoekbaars, zeelt en kroeskarper werden gevangen. Maar er zijn dan weer bemoedigende signalen over goede vangsten van snoek en Europese meerval. Er is ook slecht nieuws voor de natuureducatie en hengelinitiatie van jonge vissers. De jeugdhengelplas naast het Schulensmeer is niet diep genoeg meer en kan in de huidige toestand niet meer gebruikt worden.

Aan de Sportlaan in Halen is maandag de nieuwe bibliotheek opengegaan. Het gemeenschapscentrum De Rietbron waarin de bibliotheek zit, opent officieel in het weekend van 25 april. Halen had tot nu toe geen erkende bibliotheek. De bibliotheek is 268 vierkante meter groot. Ze beschikt over een gedeelte voor de jeugd en een helft voor de volwassenen. Er staan ook acht computers, die bestemd zijn voor de academie en voor de cursussen voor senioren. Dankzij de erkenning kan Halen rekenen op subsidies van het Vlaams gewest voor de werking en het personeel. De bibliotheek wordt meteen een voorloper in Limburg. Ze is als een van de weinige uitgerust met de RFID-techniek, waarmee bezoekers zelf draadloos de gekozen werken kunnen registreren bij het ontlenen en bij het terugbrengen.

Het gevaarlijke kruispunt van de Sint-Jorislaan met de N2 in Schulen wordt binnenkort veiliger gemaakt. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits liet het in de agenda opnemen.De minister antwoordde in het Vlaams parlement op de vraag van eerste schepen van Herk-de-Stad Magda Raemaekers om het kruispunt aan te passen. Dit “dodenkruispunt” zorgt al jaren voor veel problemen en ongevallen in Herk-de-Stad. De heraanleg van het kruispunt in Schulen past in de plannen van de herinrichting van de N2 tussen Diest en Hasselt. Momenteel wordt er gewerkt aan het stuk in Webbekom en Halen. Eerder werd de doorgang in Kermt ook al heraangelegd.

Bij de politiezone West-Limburg is tot vrijdag een delegatie van Poolse politiemensen te gast geweest om kennis te maken met de aanpak van jeugdcriminaliteit en intrafamiliaal geweld. Het ging om een Europees project. Ze kregen onder meer uitleg over het internationaal bekroonde veiligheidsproject rond dancings en verkeerslessen voor jongeren en volwassenen. Rond intrafamiliaal geweld kwamen de Polen onder meer te weten hoe de politie, samen met andere instanties, partners begeleidt in het lijmen van de brokken of in het vreedzaam scheiden.

Twee dagen lang hebben een aantal Belgacomabonnees langs de Sint-Truidersteenweg en aanpalende straten in Herk-de-Stad, en in een deel van Rummen zonder telefoon en internet gezeten. Ook bankcontact werkte niet. Bij de start van de rioleringswerken langs de gewestweg zijn telefoonkabels overgetrokken. Meteen zaten vooral de zelfstandigen met de handen in het haar. Woensdagavond kreeg iedereen opnieuw telefoon. De oorzaak was dat Belgacom in de aanloop naar de rioleringswerken al een nieuwe kabel voor telefoon, internet en Belgacom TV had aangelegd. Toen de aannemer aan de slag ging waren de abonnees echter nog op de oude kabel aangesloten. De aansluiting op de nieuwe was voor deze week voorzien, een week later dan volgens de eerste planning. Dit was een gevolg van de lange winter, waardoor vele werken moesten worden uitgesteld.

Tot 26 april 2010 

Schepen van mobiliteit Lars Van Rode van Lummen heeft aan de provinciale auditcommissie tekst en uitleg gegeven over het Lummense mobiliteitsplan. De commissie kende het dossier tot op de letter en Van Rode verdedigde het plan samen met de Lummense verkeersdienst en het studiebureau. Voor Lars Van Rode waren het bijna twee constructieve uren, die naar eigen zeggen met een goed gevoel naar huis ging. Lummen moet enkele punten verfijnen en aanpassen. Maar de opmerkingen van de provinciale auditcommissie zijn een verbetering voor de Lummenaar en dat is precies waar het om gaat, alsnog Van Rode. Even nog alles op een rijtje: in de Meerlestraat komt er tweerichtingsverkeer tot aan kinderopvang ’T Sjamajeeke, op de Schulensebaan komt er tweerichtingsverkeer van de Neerstraat tot aan de nieuwe rotonde, in de Kerkstraat eenrichtingsverkeer naar het gemeenteplein en in de Pastoor Frederickxstraat eenrichtingsverkeer naar de Ringlaan.

Op de Sint-Jorislaan in Schulen is een bromfietser aan de dood ontsnapt bij de spoorwegovergang. De bromfietser raakte rond 16 uur verblind door de zon en zag niet dat de slagbomen bij de spoorwegovergang dicht waren. Hij botste op de slagbomen en zag zijn brommer op de sporen terechtkomen. De man probeerde zijn tweewieler vervolgens van de rails te trekken. Op dat moment kwam er echter een trein aangereden. De machinist voerde een noodstop uit en kon de man alarmeren met zijn claxon. Die kon zich nog nét op tijd uit de voeten maken. Het slachtoffer kwam er met lichte verwondingen vanaf.

Halen biedt samen met Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Geetbets in het kader van de Week van de Amateurkunsten tot 2 mei aan 53 kunstenaars uit de vier gemeenten de mogelijkheid hun werk aan het grote publiek te tonen. Halen spant de kroon met een tentoonstelling van het werk van 13 lokale kunstenaars. Vorig jaar zijn leden van de Halense kunstkring daar voor het eerst gaan tentoonstellen. In Herk-de-Stad zijn de creaties van 14 kunstenaars te zien. In Nieuwerkerken stellen tien personen tentoon en in Geetbets acht. In Halen is dat in gc De Rietbron aan de Sportlaan. In Herk-de-Stad in De Markthallen, in Nieuwerkerken in buurthuis Ter Cose in de Opcosenstraat en in Geetbets in het gemeentehuis aan de Dorpsstraat.
Bij de hulpdiensten is donderdag rond 12.15 uur een oproep binnengekomen van een bermbrand langs de E314 in Lummen. Een bestuurder van een betonmixer had het vuur gedoofd voor de brandweer van Heusden-Zolder aankwam. De brandweermannen moesten enkel nog nablussen. In de richting van Leuven is tussen de afrit van Lummen en Halen zo'n 20 m² berm verbrand.

Vorige week zaterdag liepen bij de brandweer enkele oproepen binnen van een bosbrand in Lummen. 13 brandweermannen van Heusden-Zolder rukten uit met drie bosbrandwagens en twee andere voertuigen. Ook Tim Kenis van de Lummense gemeentelijke veiligheidscel en vier politieagenten kwamen ter plaatse. Aan de afzink naar ‘Het Koet’ naast de Ringlaan, waar de Lummense jeugd in de bossen kan ravotten, stond een plastic zitbank in lichterlaaie. Volgens luitenant Wouter Vliegen van de brandweer ging het om kwaad opzet en is bijna zeker een brandversneller gebruikt. Getuigen hadden jongeren na de feiten zien weglopen. Twee gemotoriseerde politieagenten van de politiezone West-Limburg gingen in de bossen nog op zoek naar de daders, maar dat leverde niets op. De zwarte rookpluim was vanop enkele kilometers zichtbaar.

Na de uitzending van Telefacts Crime, vorige maandag, zijn bij de politie een handvol tips binnengekomen in het onderzoek naar Ronald Janssen. Die leverden echter niets bruikbaars op. Telefacts zond een reconstructie uit van de controle van Janssen in Bütgenbach in de zomer van 2007. Janssen verklaarde dat hij toen in zijn bestelwagen rondreed met een lijk in de laadruimte. Het zou gaan om zijn vierde slachtoffer, mogelijk een asielzoekster, een illegaal of een seizoenarbeidster. De politie was ook op zoek naar tips over de verdwijning van Sigrid Dormaels uit Hasselt. Die leverden evenmin iets op.

Vorige week zaterdag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een brand in een school op de Diestersteenweg in Herk-de-Stad. De poetsvrouw had het vuur ontdekt en verwittigde de brandweer en de directeur. In de schoolgebouwen hing al een dikke laag rook. Toen de brandweermannen van de voorpost Herk-de-Stad, die vlakbij ligt, aankwamen, was het vuur al gedoofd. In het klasje van de kleinste kleuters is er wel gigantisch veel schade. In de rest van de gebouwen blijft het bij rookschade. Hoe de brand ontstond is onduidelijk.

De wielen van een VW Golf zijn zaterdagochtend gestolen op Lindekensveld. De daders lieten de auto zonder wielen achter op blokken. De VW Golf stond voor een huis geparkeerd. In de Genebosstraat in Lummen is maandag in twee auto’s ingebroken. Telkens werd het gps-toestel meegenomen. Uit een van de auto’s is ook een digitaal fototoestel gestolen.

Via de website van de gemeente Lummen kunnen bibliotheekbezoekers nu ook hun uitgeleende materiaal verlengen en reserveren. Dat kan via het e-loket van www.lummen.be