Tot 1 maart 2010 

Weides met dieren moeten over een hok beschikken waar de dieren bij slecht weer onderdak kunnen vinden. Dat staat in een ontwerp van reglement dat de dierenwelzijnsraad van Herk-de-Stad samen met schepen van dierenwelzijn Magda Raemaekers heeft opgesteld. De raad vraagt het schepencollege en de gemeenteraad de goedkeuring ervan. De federale wetgeving rond dierenwelzijn is veel te vaag om een goede verzorging van dieren te verzekeren, zegt schepen Magda Raemaekers. Het nieuwe reglement verplicht alle houders van paarden, runderen en andere dieren in een weide tot de plaatsing van een hok, waar de dieren tegen koude, regen, wind en zon beschermd zijn. Ook moeten ze voldoende drinkbaar water op een duidelijk zichtbare plaats in de weide voorzien.

De politie en het parket van Hasselt hebben vorige week een robotfoto verspreid van de man die begin vorig jaar de oud-deken van Lummen brutaal overviel. Het gaat om een man tussen 30 en 35 jaar oud. Hij is normaal gebouwd en ongeveer 1m75 lang. De dader had het weekend voor de overval de pastoor reeds aangesproken in het centrum van Lummen. De geestelijke nodigde de man, die vertelde dat zijn vrouw begraven lag op het kerkhof van Schulen, zelfs even uit in zijn woning. De verdachte zei dat hij messen sleep en dat hij geldproblemen had. Daarop gaf de pastoor hem enkele messen mee. Tot zijn grote verbazing kreeg hij die een halfuur later al terug. Een vrouw leverde ze, samen met de rekening van 140 euro, bij hem af. Een paar dagen later keerde de vrouw terug. Ze had twee jonge meisjes bij zich en beweerde dat ze haar gsm was vergeten. De vrouw vroeg opnieuw geld, maar de pastoor weigerde haar iets te geven. Twee dagen later, op 4 januari, werd de priester het slachtoffer van een brutale overval. De onbekende messenslijper, die langs de achterdeur was binnengeglipt, eiste 500 euro. Daarvoor sleepte hij de oude man bij de polsen door de woning. Alle tips over de overval zijn welkom via het gratis nummer 0800/91119 of via opsporingen@politie.be.

Bewoners van straten zonder doorgaand verkeer in Halen kunnen nu al bij de jeugddienst van de stad een aanvraag indienen voor de erkenning van hun buurt als speelstraat. Het moet gaan om straten met een woonkarakter en normaal een maximumsnelheid van 50 km per uur. Bij een erkenning worden de straten van 8 tot 22 uur voor doorgaand verkeer afgesloten. Elke straat heeft minimum drie peters of meters als verantwoordelijken. Zij plaatsen 's morgens de afsluitingen en moeten die 's avonds ook weer weghalen. Ze zijn ook contactpersoon voor de buurt en het stadsbestuur. Info: 013/61.81.31, jeugddienst@halen.be.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad gaat de vlaamse vervoersmaatschappij De lijn vragen om de belbus van Nieuwerkerken ook in Schakkebroek te laten rijden. Dat heeft burgemeester paul Buekers geantwoord op een vraag van Michel Laenen van Vlaams Belang. Die kloeg het gebrek aan dienstverlening van De Lijn een half jaar geleden al aan en trok nu opnieuw aan de mouw van de meerderheid. De inwoners van Schakkebroek worden in de steek gelaten zegt hij. Er is geen vaste buslijn en ook geen belbus. Burgemeester Buekers verwees naar de besparingen bij De Lijn. De burgemeester beloofde wel om toch aan De Lijn te vragen om de belbus ook in Schakkebroek te laten rijden.

Fractieleider Laurens Appeltans van Nieuw neemt op doktersadvies zes maanden ontslag uit de Herkse gemeenteraad. Appeltans is 27 jaar actief in de politiek. Hij sukkelde eerder al met zijn gezondheid. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij door een hartinfarct getroffen. Appeltans gaat zich tijdelijk laten vervangen.


Dinsdag rond 2 uur werd voor de vierde keer ingebroken in het café Getaway's aan de voormalige dodenweg Lummen-Beringen. De dieven vonden de sleutels van alle toestellen, maar braken toch het bingotoestel en de kickermachine open. De betrapte dieven gingen er vandoor met twee goedgevulde spaarvarkens, waarin zowat 350 euro zat. Met dat drinkgeld wilden de cafébazen de klanten in mei trakteren op een vat. In twaalf jaar tijd kreeg café Gateway's al vier keer ongewenst bezoek.

De nieuwe woonwijk Daelersveld in Herk-de-Stad wordt uitgebreid met 33 huizen. De wijk telt nu al 90 bouwpercelen waarop de eigenaars zelf hun plan hebben gerealiseerd. Tot het project behoren ook 24 sociale woningen. Voor de 33 nieuwe huizen gaat het zowel om open, halfopen en gesloten bebouwing. In de wijk is ook al voor bijna twee miljoen euro aan infrastructuur aangelegd.

Vorig weekend werd voor de zesde keer in ruim twee maanden een schaap van de kudde aan het Schulensmeer aangevallen door een hond. Het schaap werd gekwetst aan de poten en in de flank gebeten. De herder vond het dier zondagmorgen in de schaapstal, maar het werd aangevallen op de oever van het meer. Piet Rymen van De Vrienden van het Schulensbroek doet nogmaals een oproep aan wandelaars om hun hond steeds aan de leiband te houden.

De gedenksteen en het houten kruis dat de familie Van Uytsel oprichtte op de plek waar hun vermoorde dochter Annick uit het kanaal van Lummen werd gehaald, zijn vernield. Een wandelaar merkte dinsdag op dat het kruisje en de neergelegde bloemen verdwenen waren en de gedenksteen beschadigd. De politie vond voetstappen rond de steen. Het verwondert vader Eddy Van Uytsel dat het kruisje al drie jaar onaangeraakt is. Hij brengt samen met zijn vrouw regelmatig een bezoek aan de plek en had haar al vaak gewaarschuwd dat ze niet moest schrikken als het kruis vroeg of laat zou verdwijnen. Hij vermoedt dat het kwajongensstreken zijn.

De ministerraad beslist deze week over de erkenning van de hagelstorm van 21 juli 2009 als ramp. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom geantwoord op een vraag van kamerlid Magda Raemaekers uit Herk-de-Stad. De storm trok een spoor van vernieling door West-Limburg. Huizen en auto’s liepen daarbij heel wat schade op. Onder meer Halen, Herk-de-Stad, Heusden- Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven vroegen toen een erkenning als ramp aan. Als de erkenning er komt, krijgen alle getroffenen 3 maanden om een dossier voor schadevergoeding in te dienen.

Maandagavond is in een huis in de Bovenstraat in Lummen ingebroken. De dieven verbrijzelden een ruit om binnen te geraken. In het huis werd alles overhoop gehaald. De buit bestaat uit een laptop, geld en juwelen. Vorige week zaterdagmiddag is in de Oosterhovenstraat in Lummen een inbraak in een huis vastgesteld. Wat er werd gestolen, is niet bekendgemaakt. Dinsdagvoormiddag is op de Sint-Jorislaan in Schulen een poging tot inbraak vastgesteld. De politie voerde daarna een buurtonderzoek uit.

In de zomer van 2006 heeft Ronald Janssen twee vrouwen verkracht op het Bluesfestival van Peer. Inmiddels bekende hij ook dat hij in 2001 een Nederlandse vrouw verkrachtte tijdens het Boerenrockfestival in Kortenaken. Waarmee bevestigd wordt dat hij heel wat slachtoffers heeft gemaakt tijdens muziekfestivals. In de nacht van 15 op 16 juli 2006 observeerde hij vrouwen op het Bluesfestival in Peer. Hij volgde diegenen die alleen in een tentje sliepen en wachtte tot zij in slaap gevallen waren. Dan verkrachtte hij hen in de tent, onder bedreiging van een mes. Opmerkelijk is dat de slachtoffers respectievelijk 31 en 41 jaar oud waren. Die leeftijden passen niet in zijn dadersprofiel dat tot nu toe bekend was. Zijn andere slachtoffers waren veel jonger. De vermoorde Shana Appeltans was 17, Annick Van Uytsel 18. Ook de slachtoffers van de tot nu toe bekende verkrachtingen waren jonge vrouwen, meestal studentes. Ronald Janssen had het dus ook gemunt op oudere vrouwen.

De nabestaanden van de vermoorde Shana uit Loksbergen zijn zwaar aangeslagen door het nieuws dat een politieman in 2008 al de link legde tussen Ronald Janssen en de moord op Annick Van Uytsel, maar dat niets met die tip is gebeurd. De familie eist een onderzoek naar de politieflater. De families van Shana Appeltans en Kevin Paulus zijn door de aanhoudende berichtgeving over de blunders van de speurders en magistraten van Leuven hun geloof in het gerecht, in gerechtigheid en in de toekomst kwijt. Bitterheid en gelatenheid zijn in de plaats gekomen. De advocaat van de ouders van Shana wil stappen ondernemen. Hij vraagt een onderzoek naar wat er precies fout is gelopen.

De muzikale happening Fanfarama van de Zelemse fanfare Sint-Lambertus afgelopen zaterdag in het buurthuis in Zelk betekende de vuurdoop voor Didier Reynaerts als dirigent van de maatschappij. Hij volgt Jos Simons op, die de taak niet langer kon combineren met zijn andere activiteiten. Voor Fanfarama waren bij de Zelemse maatschappij onder meer de fanfares van Meldert, Sint-Isidorus van Deurne en Sint-Jan Berchmans van Kaggevinne te gast.

Het provinciebestuur heeft een milieuvergunning afgeleverd voor 4 van de 9 aangevraagde windmolens langs de E314 in Halen. Ecopower en Aspiravi mogen elk 2 windmolens uitbaten, maar Ecopower heeft van Stedenbouw geen bouwvergunning. Langs de E314 ter hoogte van Halen waren er plannen voor 17 windmolens, 12 van Asperavi en 5 van Ecopower. Van Vlaams-Brabant kreeg Aspiravi vorige maand een vergunning voor 8 windmolens. In Halen waren er aanvragen voor 4 turbines van Aspiravi en 5 van Ecopower. Omdat 2 van die molens bijna op dezelfde plaats gepland waren, heeft de provincie beide maatschappijen gevraagd toenadering te zoeken. Dat heeft niets opgeleverd. Daarom hebben werd het advies gevolgd van de Windwerkgroep, die vier windmolens negatief adviseerde omdat ze niet pasten binnen de gewenste ruimtelijke inplanting. Defensie heeft ook nog één windturbine van Ecopower negatief geadviseerd omdat die de straalverbinding kan hinderen, zo zegt gedeputeerde Frank Smeets. Ecopower hoopt nog met Aspiravi een vergelijk te vinden. Als we dit als serieuze jongens kunnen uitpraten, kunnen er zeker 6 windmolens aan de Halense kant van de autoweg komen, zo luidt het bij Ecopower.

Het levenloze lichaam van Jozef Peeters, een van de ontvoerders van Anthony De Clerck, werd donderdag aangetroffen in Zelem. De man lag achterin zijn voertuig. Het gaat om een wanhoopsdaad. Hij was sinds enkele dagen vermist. Jozef Peeters en Danny Vanhamel werden in 1994 door het Gentse assisenhof veroordeeld tot levenslange dwangarbeid voor hun aandeel in de ontvoering van Anthony De Clerck, de kleinzoon van de West-Vlaamse textielbaron Roger De Clerck. Anthony werd op 4 februari 1992 ontvoerd toen hij naar school werd gebracht. De vrijlating volgde na 32 dagen gevangenschap en de betaling van het grootste losgeld dat ooit in België is betaald. Ruim 256 miljoen belgische frank, of 6,2 miljoen euro. Danny Vanhamel en Jozef Peeters uit Zonhoven kregen levenslange dwangarbeid. Ze kwamen enkele jaren geleden vervroegd vrij.

Tot 8 maart 2010 

Woensdag legden werknemers de laatste hand aan het 30 centimeter dikke rieten dak op de kiosk voor het gemeentehuis van Lummen. Ze monteerden ook een vergulden lier op de kiosk die uit 1887 dateert. Het originele muziekinstrument ging rond de Tweede Wereldoorlog in vlammen op. De tweede lier werd nu vervangen door een ‘gouden’ exemplaar van bijna 2.000 euro. Tijdens de laatste restauratiefase worden de knoteiken die het geheel ondersteunen gebeitst. Het geheel wordt ook opnieuw ingevoegd. Het inhuldigingsfeest tijdens de Erfgoeddag van 25 april wordt opgeluisterd door harmonie Sint-Cecilia.

De Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad slaan een bladzijde om: de leerlingen Voeding en Personenzorg krijgen vanaf nu les in de nieuwbouw op campus Amandina aan de Sint-Truidersteenweg. De eerste groepen gingen er alvast aan het bakken en koken. Dit weekend vond de officiële ingebruikname plaats van de nieuwbouw van vijf miljoen euro. Het gebouw is 2.800 vierkante meter groot. De gelijkvloerse verdieping bestaat uit de praktijklokalen voor de afdeling hotel, die nu 113 leerlingen telt. Het gaat om vier compleet uitgeruste keukens met professionele toestellen en een restaurant van 230 vierkante meter voor ruim 120 personen. Op de verdieping zijn voor de TSO-richting Sociale en Technische Wetenschappen drie keukens ingericht en voor de BSO-richtingen Verzorging en Voeding zijn er twee praktijklokalen met huishoudapparatuur en zes theorielokalen. Speciaal aan het hele complex is ook dat zo veel mogelijk warmte van de keukens wordt gerecupereerd voor de verwarming van het gebouw.

Donderdagavond heeft de voorzitter van de Hasseltse rechtbank op eenzijdig verzoekschrift de verspreiding van het boek “Het kan je buurman zijn”, over de zaak Ronald Janssen, voorlopig verboden. Dat boek, geschreven door journalisten Thierry Goeman en Tom De Smet, zou normaal binnenkort in de boekhandel liggen en gaf naast een reconstructie van de feiten in de zaak-Janssen ook duiding bij het onderzoek naar de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Maar de ouders van de slachtoffers zijn vorige week naar de rechter gestapt om de verspreiding van het boek tegen te houden. Ze eisten bovendien een dwangsom van 500.000 euro. Als argument voerden ze aan dat ze geen toestemming hadden gegeven voor het publiceren van de foto's van hun kinderen in het boek. En dat er sprake is van schending van het lopende onderzoek. De rechter legde een voorlopig verbod op verspreiding op. De uitgever heeft daarop besloten het boek voorlopig uit de handel te houden.

Twee maanden geleden gebeurde in Loksbergen het ondenkbare: een tot dan onbesproken inwoner vermoordde twee dorpsgenoten. Sommige mensen zijn er echt ziek van geworden, en kunnen wat is gebeurd niet verwerken, zegt burgemeester Willy Neven. Voor de 1600 inwoners van Loksbergen is de tijd sindsdien blijven stilstaan. In het Streekmuseum De Reinvoart, waar Ronny Janssen elke zondag kwam, stelt voorzitter Leo Vandingenen met pijn in het hart vast dat de plezierige bende van vroeger uit elkaar gevallen is. Er is ruzie omwille van de videobeelden die een van de leden verspreid heeft. En nog altijd regeert het ongeloof, ook nu nog, twee maanden na de feiten.

Het kantoor van De Post krijgt in Halen een nieuw onderkomen. Het verhuist tegen einde 2010 naar de nieuwbouw die nu op de plaats van de vroegere school aan de Koepoortstraat vlak naast de kerk wordt opgetrokken. Het postkantoor zit nu in een gebouw aan de Diestsesteenweg, waarvan De Post alleen nog de lokettenzaal in gebruik heeft. De achterliggende sorteerzaal staat leeg, sinds de centralisering in april vorig jaar van de postsortering van Halen, Herk-de-Stad en Lummen in het voormalige gebouw van Taxipost in Lummen. Die beslissing past in een reorganisatie van De Post. Wegens de strenge winter heeft het nieuwbouwproject in de Koepoortstraat wat vertraging opgelopen. Tegen het einde van 2010 moet het nieuwe kantoor opengaan.

In de nacht van zaterdag op zondag vorige week is ingebroken in een huis in de Sint-Annastraat in Lummen. De daders waren binnengeraakt via het keukenraam , doorzochten de hele woning en gingen aan de haal met geld en juwelen. Ook bij de buren hebben de inbrekers geprobeerd om binnen te dringen. Dat is hen echter niet gelukt.

Verenigingen die aan de carnavalsstoet in Halen deelnemen mogen geen confetti uitgooien. Dat staat in een nieuw reglement dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Het voorstel komt van de carnavalsvereniging zelf zegt burgemeester Willy Neven. Sinds 2008 is het al verboden in de stoet computerconfetti te gebruiken. Dat verbod wordt nu dus naar alle vormen van confetti uitgebreid. In de stoet van de Ridders van de Kromme Elleboog is ook het gebruik van spuitbussen en scheerschuim verboden, net als het drinken van alcohol. De bepalingen moeten voorkomen dat zich tijdens de optocht relletjes voordoen. De stoet trekt op zondag 21 maart uit.

Politie West-Limburg heeft 153 overtredingen vastgesteld tijdens 44 snelheidscontroles in februari. In totaal werden 5.745 voertuigen gecontroleerd. De zwaarste overtredingen werden vastgesteld in de Schalbroekstraat en in de Gestelstraat in Lummen. Daar werden snelheden van 102 km per uur vastgesteld terwijl er slechts 70 per uur is toegelaten.

De gemeenteraad van Halen keurde een nieuw reglement voor het verkeer in en uit de Kerkstraat goed. De Kerkstraat verbindt de gewestweg Hasselt-Diest met de kerk van Zelk en de Zelemstraat. Sinds de herinrichting van het kruispunt van de Zelemstraat met de N2 moet alle verkeer uit de Zelemstraat rechts richting Diest rijden. Wie richting Hasselt rijdt, moet op de rotonde aan de E314-oprit omkeren. Om dat te voorkomen, rijden veel chauffeurs uit de richting Zelem de Kerkstraat in om op het kruispunt met de N2 linksaf richting Hasselt te rijden. Het gevolg zijn veel ongevallen. Voortaan moet ook alle verkeer uit de Kerkstraat met bestemming Hasselt eerst richting Diest om dan aan de E314 om te keren.

Elk huisgezin van Herk-de-Stad kan tot 20 april bij de milieudienst van de stad een bon krijgen van 25 euro voor de sterilisatie van een huiskater. Dit helpt voorkomen dat de natuur zijn gang gaat met als gevolg dat vele katten worden verwaarloosd of in een asiel gedumpt worden. Het voorbije jaar kwamen in de limburgse asielen en verenigingen bijna 3.700 katten binnen. In de begroting van Herk-de-Stad is 1.000 euro voor deze actie voorzien.

In een frituur op de Staatsbaan in Halen is vorige week ingebroken. De daders sloegen een ruit stuk en hebben frisdrank gestolen. In de Bovenstraat in Lummen is donderdagavond een inbraak in een huis vastgesteld. De bewoners waren met vakantie geweest. Bij thuiskomst stelden ze vast dat dieven een raam in de badkamer gekraakt hadden. Er zijn ondermeer juwelen verdwenen.

De gebouwen van de KSJ van Zelem mogen aan de Schansstraat blijven en zelfs beperkt uitbreiden. De stad wijzigt met een ruimtelijk uitvoeringsplan de functie van het betrokken gebied op het gewestplan. Het KSJ-heem is midden de jaren 90 met een vergunning gebouwd. Bij het gebouw staat nog een oudere houten chalet, en er is een speelweide. Een deel staat op landschappelijk waardevol agrarisch gebied, het andere op natuurgebied, zegt schepen Anita Bullens. Het RUP wijzigt nu de zone vlakbij het heem in recreatiegebied. Zo is een beperkte uitbreiding van de accommodatie mogelijk. De achterliggende weiden zijn zo waardevol dat die als natuurgebied behouden moeten blijven. De bestaande houtkanten blijven als buffer voor de buren bewaard.

Tot 15 maart 2010 

Tien jaar na de opening heeft ’t Vloot eindelijk een natuureducatief medewerker. De 27-jarige Lotte Decruynaere werd door Natuurpunt als halftijds natuureducatief medewerker aangeworven. In het bootgebouw aan het Schulensmeer zal ze een activiteiten- en natuureducatief pakket op maat van scholen en natuurliefhebbers aanbieden. Voor het bootgebouw dat 1,14 miljoen euro kostte, gaf Europa een subsidie van 320.000 euro. Bedoeling was dat in het gebouw een natuureducatief en toeristisch centrum werd uitgebouwd. Omdat er heel wat partners zijn, verliep de samenwerking niet altijd van een leien dakje. Naast de drie betrokken gemeenten Lummen, Herk-de-Stad en Halen zijn er ook de Opdrachthoudende Vereniging Schulensmeer (OSM) met de surfers en zeilers, de Vrienden van het Schulensbroek, Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Haspengouw en de Vlaamse Milieumaatschappij. Het natuureducatieve centrum draaide al die jaren op een erg laag pitje omdat het niet bemand was. Lotte Decruynaere zal een kenniscentrum uitbouwen over het Schulensbroek. De infopanelen worden vernieuwd en er komt een waterbeleefpad. Daarbij moeten alle zintuigen gebruikt worden en de nadruk zal vooral op de watervogels liggen. Er wordt ook een nieuwe brochure over het Schulensbroek uitgegeven. Die zal in heel Vlaanderen worden verspreid in horecazaken en cafés. Voor de talrijke fietsers en wandelaars zal de cafetaria van ‘t Vloot dagelijks geopend zijn vanaf 1 april tot eind september.

Het 52-jarige provincieraadslid Chantal Bulens-Lucas van CD&V komt tot eind augustus in de gemeenteraad van Herk-de-Stad. Zij neemt de plaats in van Laurens Appeltans, die om medische redenen tijdelijk voor de gemeenteraad forfait moet geven.

De politie van de zone West-Limburg dringt er bij de ouders van scholieren in de drie gemeenten op aan hun kinderen bewust te blijven maken voor de verkeersregels. In de basisschool krijgen de leerlingen veel verkeersonderricht. Ze leren ook een fluovestje te dragen als ze op weg gaan. Bij de overstap naar het secundair onderwijs verslapt die aandacht. De politie stelt vast dat ook veel ouders in de fout gaan. Ze steken niet aan het zebrapad over en besteden zelf geen aandacht aan het dragen van een fluovestje.

In de Nachtegaalstraat in Berbroek zijn woensdagochtend rond 8.15 uur een bromfietser en een auto gebotst. De bromfietser kwam in de gracht terecht en raakte lichtgewond. Het gaat om een 17-jarige uit Lummen. Vandalen hebben vorige week in de Stationsstraat in Zelem twee banden van een vrachtwagen lek gestoken.

De aanhouding van Ronald Janssen is met drie maanden verlengd. De Hasseltse raadkamer boog zich dinsdag voor het eerst over de twee belangrijkste dossiers van Janssen, namelijk de dubbele moord in Halen en de moord op Annick Van Uytsel. De leerkracht uit Halen is nog nooit voor de raadkamer verschenen om zich te verdedigen. Hij zit sinds 5 januari in de cel voor de moord op Shana Appeltans, Kevin Paulus en Annick Van Uytsel. De man bekende ook verscheidene gewelddadige zedenfeiten. Zo zou hij enkele studentes verkracht hebben op kot. Vorige maand werd het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel vanuit Leuven overgeheveld naar het parket van Hasselt.

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag had burgemeester Paul Buekers maandag een speciale attentie voor de vrouwen in Herkse gemeenteraad. Eerste schepen Magda Raemaekers onder meer bevoegd voor Gelijke Kansen, dankte de burgemeester in naam van alle vrouwen.

De plantsoenen van vijf woonwijken in Herk-de-Stad krijgen een grondig onderhoud. De gemeenteraad heeft het lastenboek van bijna 20.000 euro goedgekeurd. De vijf woonwijken bevinden zich in vier van de vijf deelgemeenten. Het gaat om de wijken Daelersveld en Oppum in Herk-centrum, Koningsvijver in Schulen, De Lindeboom in Schakkebroek en Ganzenhoek in Donk. Het gras wordt er gemaaid en de hagen worden gesnoeid, zo heeft schepen van Milieu Gert Vandersmissen laten weten.

Herk-de-Stad profileert zich vanaf nu als onderwijsstad. Het stadsbestuur is daarvoor gestart met het plaatsen van speciale infoborden op de panelen langs de toegangswegen van Herk-de-Stad. Die dragen een afbeelding van een boekentas met armpjes en beentjes en een lachend gezicht. In Herk-de-Stad gaan dagelijks meer dan 3.000 kinderen en jongeren naar school. Elke deelgemeente van Herk-de-Stad heeft ook een of meer basisscholen. Eerder heeft Herk-de- Stad ook al de slogan “Revalidanten in goede handen” ontwikkeld. Dat is een verwijzing naar het revalidatiecentrum in het vroegere Sint-Ursulaziekenhuis, dat nu deel uitmaakt van het Jessaziekenhuis.

Linkeroever Uitgevers ziet af van de publicatie van het boek “Het kan je buurman zijn”, over de zaak-Ronald Janssen. Het boek gaf naast een reconstructie van de feiten in de zaak-Janssen ook duiding bij het onderzoek naar de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Maar de ouders van de slachtoffers zijn vorige week naar de rechter gestapt om de verspreiding van het werk tegen te houden. Ze eisten bovendien een dwangsom van 500.000 euro. Als argument voerden ze aan dat ze geen toestemming hadden gegeven voor het publiceren van de foto's van hun kinderen in het boek. En dat er sprake is van schending van het lopende onderzoek. De rechter legde donderdag een voorlopig verbod op verspreiding op. Linkeroever Uitgevers heeft daarop besloten het boek uit de handel te houden.

Tot 22 maart 2010 

Vorig jaar werd in Lummen een rooilijnplan goedgekeurd voor de herinrichting van de Meerlestraat. Tot aan het rust- en verzorgingstehuis en de kinderopvang ’t Sjamajeeke wordt in de toekomst dubbel verkeer toegelaten en de weg moet dus verbreed worden. Tijdens de gemeenteraad werd een bestek goedgekeurd om een ontwerper aan te duiden. In de begroting wordt er 150.000 euro voorzien.

Het gedenkteken dat de familie Van Uytsel oprichtte op de plek waar hun vermoorde dochter Annick uit het kanaal van Lummen werd gehaald, is terecht. Een wandelaar merkte vorige maand op dat het kruisje en de neergelegde bloemen verdwenen waren en de gedenksteen beschadigd. Een visser zag het kruisje woensdag voorbijdrijven in het kanaal in Dessel. Hij haalde het kruisje uit het water en overhandigde het aan de politie. Het kruisje raakte niet ernstig beschadigd. Zelfs de bloemen en de foto zouden nog intact zijn. De ouders van Annick werden verwittigd en kunnen het kruisje gaan afhalen.

Een drietal autodieven werd door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot twaalf maanden. De mannen waren in mei 2006 verantwoordelijk voor een reeks autodiefstallen in Deurne, Hasselt en Herk-de-Stad. Ze hadden het vooral gemunt op wagens van het merk Mercedes. Een 37-jarige man uit Belsele werd aangeduid als de opdrachtgever. Hij bepaalde welk voertuig werd gestolen en leverde zelfs inbrekersmateriaal aan zijn medebeklaagden. Het trio slaagde erin verschillende Mercedessen buit te maken. De wagens werden afgeleverd aan een woonwagenterrein in Nederland. Tijdens een van die leveringen werden de mannen gearresteerd. Interessant detail: de arrestatie volgde na een tip van de 37-jarige opdrachtgever. De man gaf het tijdstip en de locatie van de levering door aan de politie. Hij was al eerder bekend bij het gerecht en had acht veroordelingen in binnen- en buitenland op zijn palmares staan. Omdat het telefonie-onderzoek van de politie bijna 10.000 euro kostte, moeten de drie mannen elk 1.230 euro betalen. Bovendien draaien de veroordeelden op voor zo’n 2.400 euro aan strafkosten.

Langs het Albertkanaal komen negen windmolens. Vijf in Heusden- Zolder en vier in Lummen. Ze kunnen samen 5.140 gezinnen van stroom voorzien. Twee windmolens komen naast het circuit van Zolder, de rest op het aangrenzende industrieterrein Lummen- Heusden-Zolder. Op het grondgebied van Lummen lieten de windmolenbouwers alvast hun oog vallen op drie terreinen. De windmolens komen ondermeer bij het bedrijf Metalix van Peter Kempeneers, bij Sabca Limburg en bij Puratos Lummen, een industriële bakkerij. Volgens burgemeester Luc Wouters van Lummen komt er op 29 maart een hoorzitting. Om 19 uur worden de omwonende Lummenaren dan uitgenodigd in Intermotel.

Zaterdag 8 mei wordt in Loksbergen voor de tweede keer een tandemrace gehouden. Daarin moeten teams van verenigingen of gelegenheidgroepen in een aflossingsrace op een tandem zo veel mogelijk ronden proberen af te leggen. De chiro van Loksbergen en de plaatselijke jeugdclub organiseerden zo'n tandemrace voor het eerst in 2009. De zege ging toen naar de KSJ van Zelem. Na de tandemrace van dit jaar volgt een afterparty.

De economische crisis treft opnieuw een sterrenrestaurant. Vera Oversteyns, de weduwe van topkok Tony Robyns, sluit op 5 april de deuren van Hoeve Saint-Paul in Lummen. De crisis gaf een knauw aan zakenlunches, de broodwinning van veel klasserestaurants. Ook Hoeve Saint-Paul, dat vorig jaar zijn veertigjarig bestaan vierde, ontsnapt niet aan de neerwaartse trend. De verhuizing in 2005 van Kasteel Saint-Paul naar de kleinere Hoeve werd goed verteerd, maar er was niet genoeg plaats voor banketten en grote recepties. Sinds haar man zich twee jaar geleden van het leven benam stond Vera Oversteyns alleen aan het hoofd van het sterrenrestaurant. Het einde kondigde zich al een tijdje aan, en nu is het moment voor Vera aangebroken om een nieuwe weg in te slaan.

Het stadsbestuur van Halen organiseert een nieuw examen voor de aanstelling van een medewerker die voor de ene helft van zijn job als diensthoofd ruimtelijke ordening zal werken en voor de andere helft als stedenbouwkundig ambtenaar aan de slag is. De stad heeft eerder al zo’n medewerker gezocht, maar dat gebeurde vruchteloos. Ze vond geen geschikte kandidaat. De functie is nu opgewaardeerd in de hoop de taak zo wel te kunnen invullen.

Tussen de Groenstraat en het zwembad van Lummen komt een nieuwe gemeentelijke bibliotheek met drie tot vijf woongelegenheden, een commerciële ruimte en 50 parkeerplaatsen. Voor de publiek-private samenwerking zijn de vier kandidaten allemaal geselecteerd. Zij ontvangen een bijzonder bestek, maar krijgen de kans op een eigen creatieve invulling. Zo zullen eigen kennis en ervaring maximaal aan bod kunnen komen. Hun offertes moeten ten laatste op 17 mei ingediend worden. De Finse piste moet behouden blijven en er moet voldoende aandacht besteed worden aan het openbaar vervoer. De nieuwe bibliotheek moet een flexibel bouwvolume worden en moet in één fase gerealiseerd worden.

De politie West-Limburg heeft donderdag vier jongeren gecontroleerd in de Kanadastraat in Lummen. De vier waren vorige week ook al gesignaleerd in de straat. Zij surften met een laptop op het internet en maakten daarbij gebruik van de aansluiting van een buurtbewoner. Die kreeg vorige week het advies van de politie om onmiddellijk te bellen als het viertal opnieuw zou opdagen. De politie was snel ter plaatse en heeft het viertal ondervraagd en hun wagen doorzocht. De politie controleert trouwens elk verdacht voertuig sinds de inbrakenplaag in de zone. Van 1 januari tot 11 maart werden er al 55 inbraken of pogingen daartoe vastgesteld. Dat is een enorme stijging zegt zonechef Armand Grootaers.

Na ruim vijf maanden werken werd de rotonde aan het kruispunt van de Ringlaan en de Schulensebaan in Lummen vorige vrijdag voltooid. Op 18 oktober was de rotonde half afgewerkt, maar dan stak de strenge winter stokken in de wielen. Het kruispunt aan café De Luman was een van de bekende zwarte punten. Opvallend is de vorm van een halve maan, zodat grote vrachtwagens probleemloos over een gedeelte van de rotonde kunnen rijden.

Tot het einde van dit jaar kan je niet rechtstreeks van Halen naar Geetbets, wel via een omleiding door Donk. Dit is nodig voor de aanleg van fietspaden, nieuwe riolering en een collector tussen Geetbets en Halen. Na de aanleg van de collector krijgt de Borgloonstraat een nieuw wegdek en een nieuw fietspad in betonstraatstenen. In de woonzone grenzend aan de Borgloonstraat komt nieuwe riolering. Elders blijven de open grachten behouden. De Weg op Halen in het verlengde van de Borgloonstraat krijgt een nieuw wegdek en nieuwe fietspaden, maar daar worden die wel in beton aangelegd. Van de totale kostprijs van 2,1 miljoen euro betaalt Aquafin 1,56 miljoen euro, Geetbets het resterende deel van 548.000 euro.

Bij de politie is maandagochtend een poging tot inbraak gemeld in een huis in de Donderveldstraat in Schulen. Woensdag is een inbraak vastgesteld in een kijkwoning op de Steenweg in Herk-de-Stad. De daders drongen via de achterkant de woning binnen maar zouden niets hebben meegenomen.

De politie West-Limburg heeft 76 snelheidsovertredingen vastgesteld tussen 8 en 14 maart. In totaal werden 2.447 voertuigen op snelheid gecontroleerd. De zwaarste overtreding werd vastgesteld in Lummen waar in de Molemstraat een bestuurder 113 per uur reed waar maar 70 is toegelaten.

Het containerpark van Lummen was deze week moeilijk bereikbaar. De weg werd soms volledig afgesloten tussen 8 en 16 uur. Een aannemer sloot de huizen tussen de Laambeekstraat en de Dellestraat aan op de nieuwe riolering. Deze week zal de situatie zich normaliseren. In het najaar worden in de Rekhovenstraat rioleringswerken uitgevoerd. Dan zal het gemeentelijk containerpark enkel bereikbaar zijn via een omleiding.

Bij een huiszoeking in een woning in Zonhoven heeft de politie speed, cocaïne, weed en een som van 3.000 euro in beslag genomen. In hetzelfde dossier naar het dealen van stimulerende drugs voerde de recherche een huiszoeking uit in de Klaproosstraat te Lummen waar een cannabisplantage werd ontdekt. Eén persoon werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Tot 29 maart 2010 

De gemeente Lummen gaat nieuwe signalisatieborden en andere signalisatiematerialen aankopen. Er werd een inventaris opgemaakt en een aantal verkeersborden zijn aan vervanging toe. In de begroting wordt hiervoor 15.000 euro voorzien.

Een 21-jarige man uit Lummen en een 20-jarige man uit Sint-Truiden werden door de rechter in Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete. De twee beklaagden werden beticht van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Vermoedelijk besloten ze het slachtoffer te grazen te nemen na een telefoontje van de jongere broer van de Lummenaar. Die was verwikkeld in een ruzie met het slachtoffer. Omdat het duo over een blanco strafblad beschikte, legde de rechter een celstraf van zes maanden op en een boete van 550 euro. Daarnaast moeten ze 1.500 euro aan strafkosten en een schadevergoeding van 2.500 euro betalen.

Een Halenaar is dankzij Euro Millions 370.000 euro rijker. Hij kocht zijn deelnamebiljet bij dagbladhandel Kurt in Loksbergen, die daarmee al een tweede winnaar van een grote pot onder zijn klanten telt. De winnaar speelde zoals gewoonlijk voor zes euro. Met twee euro per combinatie leverde dat drie combinaties op. De computer maakte voor hem de keuze. In mei vorig jaar was een andere klant van Kurt bij de gelukkigen. Die klant won 581.800 euro.

Geetbets, Herk-de-Stad en Gingelom hebben het lekkerste kraantjeswater van Limburg. Dat blijkt uit de grote smaaktest die Het Belang Van Limburg organiseerde. Geetbets ligt wel net over de provinciegrensgrens, maar zijn water komt van Zepperen en Nieuwerken in Limburg. Een panel van zeven topsommeliers proefde en testte het leidingwater in alle 44 Limburgse gemeenten en buurgemeenten. Met een maximale score van 10/10 heeft Geetbets het lekkerste water, op de voet gevolgd door Herk-de-Stad en Gingelom. Het kraantjeswater van Kinrooi smaakt met 1/10 het slechtst, gevolgd door Heers met 2/10.

Huisjesmelkerij komt een vrouw uit Zoutleeuw en haar broer uit Herk-de-Stad bijzonder duur te staan. Zij zijn veroordeeld tot elk twaalf maanden cel en de huuropbrengsten en de woning zelf zijn verbeurd verklaard. De veroordeelden, beiden vijftigers, verhuurden vier jaar lang een huis in Zoutleeuw aan een groep Indiërs die illegaal in ons land verbleven. Het huis was ook verbouwd zonder de nodige vergunningen en het verkeerde daarenboven in een bijzonder slechte staat. De Indiërs moesten maandelijks samen 500 euro huurgeld ophoesten. Dit leverde de verhuurders 28.000 euro op. Het Leuvense gerecht sloeg zowel dit bedrag als het huis aan. Of de huisjesmelkers in beroep gaan tegen hun veroordeling, is nog niet geweten.

Tijdens de Lummense gemeenteraad werd een gemeentelijke verordening goedgekeurd voor het aanbrengen van huisnummers aan Lummense gebouwen. Daarna ontvingen heel wat Lummenaren een brief van De Post dat er geen zichtbaar huisnummer op de brievenbus of op de huisgevel hing. Omdat er in de Meldertse Processieweg en Sparrenweg heel wat werd bijgebouwd, krijgen deze straten op korte termijn nieuwe huisnummers. De gemeente keert een vergoeding van 20 euro uit aan deze bewoners.

Politie West-Limburg heeft het vorig weekend enkele verdachten van inbraken ingerekend. De mannen moesten echter bij gebrek aan bewijzen worden vrijgelaten. In de zone werden sinds begin dit jaar al een 60-inbraken of pogingen daartoe gepleegd. Dat is een enorme stijging tegenover dezelfde periode de voorbije jaren. De politie zet nog altijd extra patrouilles in om bij de minste verdachte bewegingen of voertuigen meteen op te treden. Eén van de slachtoffers van de dievenbende is de Lummense burgemeester Luc Wouters. Hij kreeg op 10 maart ongewenst bezoek. Dat gebeurde tussen 19.15 en 22 uur ’s avonds. Bij thuiskomst lag de hele woning overhoop. De daders, die aan de achterkant een deur hadden opengebroken, hebben enkele spullen meegenomen. Woensdagochtend is een inbraak vastgesteld in de Zes Septemberstraat in Lummen. De daders hadden een deur opengebroken en portefeuilles meegenomen.

Het OCMW van Herk-de-Stad verdubbelt zijn budget voor de uitkering van leeflonen van 50.000 euro in 2009 naar 100.000 euro voor dit jaar. De verdubbeling is het gevolg van de toename van de vraag naar een leefloon. Samen met het leefloon voor Belgische inwoners gaat ook het budget omhoog voor de leeflonen voor allochtonen die niet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister. Het stijgt van 6.198 naar 15.198 euro.

De vzw Toerisme Herk-de-Stad wil op het parkeerterrein aan het park Olmenhof aan het stadhuis aan de Pikkeleerstraat, voorzieningen voor mobilhomes om zo meerdaags toerisme in Herk-de- Stad te stimuleren. Herk-de-Stad telt nu twee hoeves voor bed & breakfast en een voor plattelandstoerisme en ook nog twee voorzieningen voor jeugdtoerisme. In omliggende grotere steden kunnen toeristen met de mobilhome niet terecht om er te overnachten. Het parkeerterrein aan het Olmenhof leent er zich uitstekend toe. Vlakbij zijn er sanitaire voorzieningen mét douches. Voor motorhomes is het belangrijk dat er een kast komt om op de elektriciteit aan te kunnen sluiten en voorzieningen om een chemisch toilet te reinigen.

Heel wat Lummenaren hebben vorige week zaterdagvoormiddag de hulpdiensten verwittigd. Aanleiding was de witte rook die uit het dak van de achterzijde van de kerk opsteeg. Volgens de brandweer ontstond de rook door een gebarsten schoorsteenpijp die een kurkdroge houten balk raakte. Omdat de gebarsten buis elk ogenblik vuur kon vatten, mag de verwarmingsinstallatie voorlopig niet meer gebruikt worden, ook niet tijdens de eucharistievieringen. Er moet nu vanaf de verwarmingsketel tot boven het dak een nieuwe stalen dubbelwandige buis geplaatst worden. Een aannemer zal een nieuwe schoorsteen moeten plaatsen die de houten balken niet mag raken. De leden van de kerkraad zullen alles in het werk stellen om alles in orde te brengen.

Op de terrein van schroothandel Boden op de Industriezone Daelemveld is maandagnamiddag een vrachtwagen volledig uitgebrand. Oorzaak zou zelfontbranding zijn.