Tot 1 februari 2010 

Aan het Schulensbroek zijn in anderhalve maand al vijf schapen verwond door loslopende honden. Eén schaap overleefde de aanval niet. De feiten gebeuren altijd overdag. Piet Rymen van De Vrienden van het Schulensbroek vermoedt dat het om een sadist gaat die zijn kleine hond op de kudde van 114 dieren loslaat. Hij vraagt meer politietoezicht in het gebied. Toeval is het zeker niet want in het natuurgebied hangen overal bordjes “Honden verplicht aan de leiband”. De politie voert controles uit tot op de dijken en ze zijn zich bewust van het probleem, maar in het uitgestrekte gebied is er verder amper toezicht.

Een 56-jarige man uit Rummen is dinsdagochtend verongelukt bij een ongeval op de Grote Baan in Donk. De man kwam rond 5.15 uur uit de richting van Halen toen hij om een onduidelijke reden de controle over het stuur van zijn auto verloor en op de parkeerstrook aan de andere kant van de straat tegen een geparkeerde oplegger botste. De terreinwagen van de man uit Rummen werd weggekatapulteerd en botste op de parking van VW-garage Haesen tegen een auto die te koop stond. De terreinwagen kwam tot stilstand tegen de poort van de garage. Voor de bestuurder kwam alle hulp te laat. Hij overleed ter plaatse. Het parket stuurde geen verkeersdeskundige omdat er geen andere partijen bij het ongeval betrokken waren.

Woensdagnacht hebben dieven de brandkast bij zuivelfabriek FrieslandCampina op de Grote Baan in Meldert gestolen. De dieven moeten zeker met twee geweest zijn, want alleen krijg je die brandkast niet mee, zegt manager Bart Michiels. De brandkast is ongeveer een meter breed en anderhalve meter hoog. Er zat cash geld en waardedocumenten in. Dieven zijn dinsdagochtend proberen binnen te drinken in de tennishal in de Kruisstraat in Zelem. Ze verbrijzelden een ruit. Toen het alarm in werking trad, sloegen de dieven op de vlucht. In de Bloemendaalstraat in Halen is vorige zondag een hondenaanhangwagen gestolen. De aanhangwagen stond voor de garage op de oprit.

De bordjes van de kartuizerwandeling in Zelem krijgen bij beter weer een nazicht. Wegwijzers in slechte staat zullen worden vervangen.

Martine Bries van CD&V Lummen heeft haar ontslag gegeven als OCMW-raadslid. Ze wordt opgevolgd door Omer Vandersmissen van sp.a.

Edgard Vennekens is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de vzw VVV Toerisme Herk-de-Stad. Die promoot Herk-de-Stad op toeristisch gebied. Hij volgt Valère Keldermans op, die geen kandidaat meer voor de functie was. Edgard Vennekens is gediplomeerd toeristisch gids met ervaring in Haspengouw. De vzw heeft nu ook opnieuw een ondervoorzitter. Nadat hij in januari vorig jaar uit de politiek was gestapt, nam gemeenteraadslid Willy Geerdens ook ontslag als ondervoorzitter van de VVV. In de vorige legislatuur was hij als schepen onder meer bevoegd voor toerisme. De nieuwe ondervoorzitter is Eddy De Norre, voormalig bedrijfsleider en vader van OCMW-voorzitter Koen De Norre.

Sabca Limburg, producent van composieten onderdelen voor lucht- en ruimtevaart, gaat volgende maand in Lummen een nieuwe autoclaaf installeren, een van de grootste in Europa. Het gaat om een investering van zo’n 10 miljoen euro. Met de superautoclaaf kunnen grotere onderdelen worden geproduceerd. Een autoclaaf is in feite een groot drukvat, dat tegelijk als oven dienstdoet. Daarin worden de composieten onderdelen op een computergestuurde manier gebakken op 200°C, onder een druk die tien keer de ‘normale’ luchtdruk bedraagt. Volgende maand wordt de autoclaaf in Lummen geleverd. Hij wordt nadien ombouwd met een hal van 2.000 m². Sabca Limburg haalde in 2008 een omzet van 10,5 miljoen euro met 70 medewerkers.

De Hasseltse politierechter oordeelde vorige week dat een 71-jarige automobilist uit Herk-de-Stad verantwoordelijk is voor de dood van een 34-jarige motorrijder uit Halen. Die liet het leven bij een verkeersongeval op 27 september vorig jaar op de Steenweg in Schulen. De Herkenaar sloeg er de Sint-Jorislaan in net op het ogenblik dat de motorrijder naderde uit de richting van Hasselt. Het slachtoffer reed te pletter tegen de flank van de auto. De Herkenaar kreeg een celstraf van drie maanden, met volledig uitstel, een boete van 550 euro en een rijverbod van zes maanden. De familie van het slachtoffer kreeg een voorlopige schadevergoeding.

DNA-onderzoek heeft de speurders toegelaten een aantal pistes in het onderzoek rond Ronald Janssen te sluiten. Nieuwe bekentenissen zijn er voorlopig niet. Het parket van Turnhout zit met een reeks onopgeloste verkrachtingszaken in de regio Mol. Het ging telkens om jonge vrouwen. Enkele slachtoffers waren net als Annick Van Uytsel op de terugweg van een fuif toen ze brutaal werden aangerand. In zeven gevallen zijn de speurders er zeker van dat het om dezelfde dader gaat. Het DNA dat op de slachtoffers werd gevonden, is nu vergeleken met dat van Ronald Janssen, maar er kan met quasi zekerheid worden gesteld dat hij niets met die zaken te maken heeft. Ook in een aantal andere dossiers die na zijn arrestatie van onder het stof werden gehaald, gaat de seriedoder uit Loksbergen vrijuit.

Vanaf vandaag kan je in Lummen voor de reservatie van materieel van de gemeentelijke uitleendienst terecht bij de Dienst Vrije Tijd in het ontmoetingscentrum Oosterhof. Concrete afspraken zoals de plaatsing van een tent moeten voortaan wel bij de Dienst Vrije Tijd gemaakt worden. De Lummenaren en de verenigingen kunnen dus vanaf nu in Oosterhof een evenementenaanvraag indienen en materiaal reserveren. Info: 013/35.56.80 en vrijetijd@ lummen.be.

Het vorig weekend zijn in Lummen zeven inbraken gemeld. De dieven raakten niet overal binnen. Via het Buurtinformatienetwerk Laren werd na de inbrakenreeks een bericht verspreid dat de mensen alert moesten zijn. Opvallend is dat Lummen de voorbije weken geteisterd werd door een inbrakenplaag. Een inwoner van de Hoogstraat hoorde zondag rond 4.30 uur een vreemd geluid en was onmiddellijk opgestaan. Daardoor heeft hij waarschijnlijk de dieven verjaagd, want er stond geen kast of lade open. Ze hadden het slot van de achterdeur met een tang afgebroken, de gsm van zijn vrouw gestolen en daarna netjes de deur weer dichtgedaan. Ook zijn buurman kreeg ongewenst bezoek maar daar geraakten ze niet binnen. Ook de Larense Gildenzaal in de Hoogstraat en het lokaal van Red Star in de Bergstraat kregen dieven over de vloer. Van de zaal was een raam kapotgeslagen en ondanks de vele scherpe randen werd daar allicht iemand langs naar binnengeduwd. Vreemd genoeg werd er niets gestolen. Bij de voetbalclub Red Star werd een emmer met frisdrank en snoep en een hamer teruggevonden. De hamer werd door de politie meegenomen voor sporenonderzoek. Drie weken geleden werd daar ook al snoep en frisdrank gestolen. In de Sint-Annastraat in Meldert braken dieven de achterdeur van een huis dat wordt gerenoveerd open. Op het eerste gezicht werd daar niks gestolen. Van een huis in de Mangelbeekstraat in Schalbroek werd ook de achterdeur geforceerd. De dieven doorzochten daar de badkamer. Vermoedelijk moesten ze zonder buit op de vlucht slaan omdat de bewoners thuiskwamen. Er werd geen buit meegenomen. Via het keukenraam drongen dieven nog binnen in een huis op de Processieweg in Meldert. De badkamer en slaapkamer werden er doorzocht. De inbrekers gingen aan de haal met een paar honderd euro.

De waterleiding langs de Kiezelweg in Schulen heeft vier dagen gelekt. Omdat het lek moeilijk te lokaliseren viel, is het pas bij het graven van een derde put vrijdag gedicht. Er is 50 tot 100 kubieke meter water weggevloeid. Dat was ter hoogte van café ’t Derp. Het lek was een gevolg van roest op een aansluiting van een kleinere buis op de grote hoofdbuis.

Tot 8 februari 2010 

De Vlaamse overheid werkt samen met de stad Diest aan een oplossing voor de filevorming voor het verkeer dat uit de richting van Hasselt komt aan de Hasseltsepoort. De kans is groot dat er een rijstrook bijkomt voor het verkeer deat rechtsaf wil richting station. Bij de herinrichting van de ring rond Diest werden de twee rijvakken uit de richting Hasselt tot één teruggebracht. Dit zorgt op de spitsuren voor filevorming. Er loopt nu een studie om te onderzoeken of een extra rijvak kan helpen om de filevorming te voorkomen.

Er is nu ook materieel bewijs tegen Ronny Janssen, die eerder al bekende dat hij de moord op Annick Van Uytsel op zijn geweten heeft. In het pakket waarin het lichaam van Annick werd aangetroffen, is een haar van Janssen aangetroffen. Het aanhoudingsmandaat van de 38-jarige leraar uit Loksbergen werd ondertussen voor drie maanden verlengd. Het moordwapen op de dubbele mmord van januari werd wel nog niet gevonden. Toch zijn er ook bewijzen gevonden die Jansen linken aan deze moord. Volgende week moet Janssen in het kader van de moord op Annick Van Uytsel voor de Leuvense raadkamer verschijnen maar zal diezelfde kamer zich ook buigen over de overheveling van de zaak Van Uytsel naar het parket van Hasselt waar het onderzoek loopt naar het verleden van Janssen en de mogelijke misdrijven die hij nog heeft gepleegd.

Op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad is een 30-jarige man uit Sint-Truiden op heterdaad betrapt terwijl hij gezaagd hout in een bos aan het stelen was. Agenten zagen hoe hij het hout, dat eigendom van de gemeente is, in zijn aanhangwagen aan het laden was. De man werd verplicht om het terug uit te laden en terug te leggen. Omdat hij al een uitgebreid strafblad had werd hij voor de duur van het onderzoek gearresteerd.

Op netwerksite Facebook regende het deze week doodsbedreigingen aan het adres van de Lummense scheidsrechter Luc Wouters. Die gaf woensdag een betwistbare rode kaart aan Club-speler Vargas. Omdat zijn gsm-nummer op het internet werd gegooid, krijgt Wouters ook haat-sms’jes bij de vleet. Donderdagmorgen werden er honderden mails per minuut verstuurd naar de Lummense burgemeester, vanuit één specifiek punt. Daardoor raakte het internetverkeer op het Lummense stadhuis een tijdje verstoord.

Een 20-jarige vrouw is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een zwaar verkeersongeval in Herk-de-Stad. Het ongeval gebeurde rond 7 uur op de Grotestraat. De automobiliste verloor om nog onbekende reden de controle over het stuur en ging van de weg af. Ze knalde met haar auto tegen een boom. De brandweer moest de vrouw uit het wrak bevrijden, maar alle hulp kwam te laat.

Bij een brand is dinsdagochtend het dak van de achterbouw van een huis aan de Linkhoutstraat in Linkhout vernield. Niemand raakte gewond, maar naast het dak liep ook de inboedel heel veel schade op. De brand ontstond rond elf uur in de buurt van de kachel in de achterbouw. De eigenaar was op dat moment thuis en heeft meteen de hulpdiensten verwittigd en hij was ondertussen al zelf met de tuinslang beginnen blussen. Het vuur ontstond tussen het vals plafond en het dak. De ploeg van de voorpost in Herk-de-Stad van de brandweer van Hasselt en de brandweer van Heusden-Zolder hebben het vuur geblust. Omdat aan de voorgevel rook naar buiten kwam, dacht de brandweer even dat het vuur zich tot daar had verspreid, maar dat was gelukkig niet het geval. Het dak van de achterbouw liep zware schade op en ook binnenin werd een ravage aangericht. Daar stonden heel wat huishoudtoestellen zoals de wasmachine, de diepvriezer en een gasvuur. Die zijn allemaal onbruikbaar.

Op de Staatsbaan in Halen is in de nacht van zondag op maandag rond 3 uur brand ontstaan in een chalet. Oorzaak was een defect aan de afvoer van een kachel. De bewoner had eerder daarvan een pijp vervangen.

Oppositiepartij Nieuw in Herk-de-Stad beschikt vanaf nu over een eigen website: www. nieuw-hds.be. Daarin worden de partij en haar jongerenafdeling voorgesteld. Nieuw telt leden van de vroegere Volksunie, aangevuld met onafhankelijke kandidaten. De partij kwam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2006 voor het eerst op in een kartel met CD&V. Je vindt op de site ook een aantal links naar andere websites met een relatie met Herk-de-Stad.

In Herk-de-Stad zijn afgelopen jaar 52 koppels gehuwd. Dat zijn er twee meer dan in 2008 en zes meer dan in 2007. In 1999 noteerde Herk-de-Stad nog 55 huwelijken en in 2000 zelfs 57. In 2002 daalde het aantal tot 45, in 2003 waren er maar 32 koppels die elkaar het jawoord gaven.

De 40-jarige Carla Poelmans is sinds 1 februari de nieuwe communicatieambtenaar van Herk-de-Stad. Carla Poelmans kwam in 2002 in dienst bij het stadsbestuur op de personeelsdienst. Tot einde 2007 was ze onder meer voor informatie verantwoordelijk. Die taak ging nadien naar Sarah Smulders, die midden vorig jaar ging werken voor parlementslid en schepen Magda Raemaekers.

Vorige week zondagavond rond 22 uur is een bewoner uit de Schoolstraat slachtoffer geworden van een carjacking. De man had een wagen te koop aangeboden en toen een potentiële klant langskwam voor een proefrit, kreeg de eigenaar na de proefrit een wapen tegen zijn hoofd. Er vielen geen gewonden, maar de dader ging er met de auto en enkele persoonlijke zaken vandoor.

Tot 15 februari 2010 

De Limburgse werkgeversorganisaties Unizo, VKW en Voka willen dat de Vlaamse regering de industriegrond aan het Albertkanaal en de verkeerswisselaar in Lummen beschikbaar stellen voor bedrijven. De 100 hectare van de zone Zolder-Lummen-Zuid hebben volgens hen immers belangrijke troeven. Het aanwezige kruispunt van snelwegen, de perfecte ontsluiting en de mogelijkheden tot watergebonden bedrijvigheid geven het terrein economische wereldklasse, zegt Joël Stockmans, directeur UNIZO-Limburg. De werkgevers willen dat de Vlaamse overheid er zo snel mogelijk werk van maakt. Ze zijn namelijk bang dat natuurverenigingen of buurtcomités het terrein in handen krijgen. Zij schatten dat de ontwikkeling van Zolder-Lummen-Zuid meer dan 2000 nieuwe banen kan opleveren.

De restauratie van de kiosk op het Gemeenteplein in Lummen is bijna rond. Twee knoestige knoteiken die als steunpilaar dienst deden, maar in slechte staat verkeerden, zijn vervangen door exemplaren uit epoxy, een kunsthars. Twee knoteiken werden tijdens een vorige restauratie al vervangen door andere, gewone bomen. De muren zijn gezandstraald. Nu moet het geheel nog worden ingevoegd en de dakstructuur in orde worden gemaakt. De leien werden afgenomen en binnen enkele weken wordt, net als bij de inhuldiging in 1887 een rieten dak aangebracht. Op 25 april, Erfgoeddag, wordt de kiosk ingehuldigd. Voor de restauratie maakte de gemeente 66.000 euro vrij.

Een brand heeft vorige week zondagavond rond vijf uur heel wat schade aangericht in de Sint-Martinuszaal tussen de Guldensporenlaan en de Markt in Herk-de-Stad. Niemand raakte gewond, maar de zaal is door brand-, rook- en waterschade een tijd onbruikbaar. Vaste gebruikers van de zaal zijn de Herkse harmonie Sint-Martinus en de muziekacademie. Zij zoeken samen met de stad tijdelijk onderdak. De zaal is zo zwart als roet, de vloer is beschadigd en de verwarming en elektriciteit moeten worden nagekeken of misschien zelfs worden vervangen. Voor de instrumenten in de zaal moet een expert nu uitmaken wat daarmee moet of kan gebeuren. De partituren lagen in een doos die op haar beurt in een metalen box zat, en deze zijn dus gelukkig vrij intact gebleven. De muziekacademie houdt in de zaal haar lessen slagwerk, met de instrumenten die ook de harmonie gebruikt. Men gaat nu met de Sint-Martinusscholen aan tafel zitten voor een oplossing. Andere mogelijkheden zijn de harmoniezalen van Kermt of Halen.

Tientallen Lummenaren hebben vorige week zaterdagavond urenlang zonder stroom, gas en electriciteit gezeten. Zaterdagmiddag stelde zich al een probleem in de stroomkast van cafébaas Jos Ponet van de Luman. Aan de Luman wordt er gewerkt aan een rotonde. Een meting wees uit dat de kabel onder het nieuwe wegdek stuk was. Ook de gasmaatschappij vond erg hoge gasconcentraties in de riolering daar. Omdat de aannemer geen plannen van de voorlopige aardgasleidingen vond, werd het hoofd van de technische dienst opgetrommeld. Pas om 23 uur was die met de plannen daar en werd er op twee plaatsen gegraven. Een dikke stroomkabel en een gasleiding werden afgekoppeld en om 3 uur hadden de omwonenden opnieuw electriciteit, gas en kabeltelevisie.

Het stadsbestuur van Halen wil ook inwoners met een beperkt inkomen ertoe aanzetten hun woning zo goed mogelijk te isoleren. De stad erkent daarvoor de coöperatieve vennootschap Duwolim, die daarvoor stappen bij inwoners mag zetten. De stad gaat ook een ruimtelijk uitvoeringsplan opstellen voor de omgeving van het museum van de Slag der Zilveren Helmen. Dat herinnert aan de gelijknamige slag tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tot het plan behoort ook de omgeving van de beschermde Rotemse molen. Het plan moet de mogelijkheid bieden om de toeristische aantrekkingskracht van die buurt te versterken. Belangstellenden krijgen twee maanden de kans om het ontwerp in te kijken en er opmerkingen bij te formuleren.

Het gemeentebestuur van Lummen nam vrijdag deel aan de Dikke Truiendag. Ze hielden twee acties. In de gemeentelijke gebouwen werd de verwarming een graad lager gezet. Dat betekent een besparing van 7 procent. De bezoekers van het gemeentehuis werden met een ludieke actie gewezen op de Dikke Truiendag. Iedere bezoeker kreeg een kop warme chocolademelk aangeboden.

De werkgroep West-Limburg van Plan heeft meer dan 25.000 euro bij elkaar gebracht. Met dat bedrag kan men een school in Siem Reap in Cambodja bouwen, zegt coördinator Laurens Appeltans van Plan Belgium. Het geld komt van diverse initiatieven: de Herkse kindergemeenteraad, de symbolische verkoop van 2.200 bouwsteentjes en van de happening DanSing for Plan van Jordy Putzeys uit Kermt.

Het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel is overgeheveld naar het parket van Hasselt. Het onderzoek naar het verleden van Ronald Janssen en de mogelijke misdrijven die hij nog heeft gepleegd, wordt immers gevoerd in Hasselt. Uit DNA-onderzoek blijkt nu dat Ronald Janssen niets te maken heeft met de moord op de 26-jarige Ingrid Caeckaert uit Maldegem. Die vrouw werd in 1991 vermoord in haar flat in Heist-aan-Zee. Het DNA dat op het slachtoffer werd gevonden, is vergeleken met dat van Ronald Janssen. Daaruit blijkt dat de 38-jarige man uit Loksbergen niets te maken heeft met die zaak. Sinds 5 januari zit Ronald Janssen in de cel voor de moord op Shana Appeltans, Kevin Paulus en Annick Van Uytsel. De voormalige leraar bekende ook nog vijf gewelddadige zedenfeiten. Zo zou hij enkele studentes verkracht hebben op kot. Vorige week werd de aanhouding van Janssen door de raadkamer van Hasselt met drie maanden verlengd.

Naast de Lummense kiosk, die helemaal wordt gerestaureerd, komt een motorparking. De vraag kwam van Giovanni Smits, en het punt kwam op de agenda van de gemeentelijke inspraakgroep verkeer. Ook de Motorcycle Action Group, die de belangen van de motorrijders behartigt, verleende inhoudelijke steun. Het gemeentebestuur reageerde positief op het voorstel. Voor de motorfietsen komt er een van de auto’s veilig afgeschermde zone. De parkeerplaatsen worden speciaal uitgerust zodat de motoren op eenvoudige wijze verankerd worden om diefstallen te voorkomen. Aan de motorparking komen ook de nodige signalisatieborden.

De vzw De Pastorie van Zelem wil over een maand starten met de werken voor de aanpassing van de leegstaande pastorie. De vzw wil het gebouw een nieuwe functie geven, onder meer voor de lokale verenigingen en op toeristisch vlak. De vzw is nu bezig met de keuze van een aannemer voor de werken.

De 29-jarige Veerle Beckers is de nieuwe CD&V-voorzitter van de afdeling Lummen. Ze volgt Christine Grauwels op. Christine nam ontslag wegens haar drukke job en de verzorging van haar drie kinderen. Ze blijft wel deel uitmaken van het VD&V bestuur. Veerle Beckers was voor het eerst kandidaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Ze werd dadelijk rechtstreeks verkozen met 491 voorkeurstemmen. De nieuwe voorzitter is getrouwd met Philip Cupers, woont in Linkhout, en baat een handelszaak uit in het centrum van Lummen. De 20-jarige Wim Vangeel is verkozen tot voorzitter van Jong CD&V.

Op de E313 richting Hasselt heeft maandagvoormiddag even voor het klaverblad in Lummen tot bijna 10 kilometer file gestaan. Een trekker van een vrachtwagen stond op de pechstrook in brand. De vrachtwagenbestuurder merkte het vuur rond 7 uur op en kon zijn trekker-oplegger combinatie nog net op de pechstrook parkeren en uit de cabine stappen. Daarna verwittigde hij de hulpdiensten. Uit veiligheidsoverwegingen werd het verkeer in de richting van Hasselt een tijdje stilgelegd. Rond 9 uur was de autosnelweg weer vrij. Hoe het vuur is ontstaan, is niet duidelijk.

Tom Jans, Dries Houben en Sander Moermans, allen 16 jaar jong, hebben het ereteken voor moed en zelfopoffering gekregen. Op 28 november 2006 haalden ze hun toen 12-jarige schoolkameraad Ruben Huybrighs uit het ijskoude kanaal. De jongen wou een koek uit zijn boekentas nemen, verloor zijn evenwicht en belandde met fiets en al in het water. Zwemmen met kleren en dikke jas was moeilijk. Gelukkig zat er onderaan de twee meter steile wand een opening zodat Ruben zich kon vasthouden. Tom Jans en Dries Houben gingen snel op hun buik liggen en Sander Moermans hield hun benen vast. Het kostte heel wat moeite om Ruben uit het water te krijgen. ’s Anderendaags haalden drie duikers van de brandweer van Beringen de fiets met boekentas uit het water. Nadat er in de krant over de heldendaad werd geschreven besliste burgemeester Luc Wouters om een aanvraag in te dienen om het trio te huldigen. Vorig jaar liet minister Turtelboom weten dat de drie een ereteken zouden krijgen.

Vorige week is op zaterdagochtend de stenen chalet die ‘The Outsider’ huurde van de golf, volledig uitgebrand. De club organiseert onder meer paintball, teambuilding en sportkampen in Lummen. Het is de zesde brand in amper drie jaar tijd aan de Molemse berg. Omdat brandweerluitenant Wouter Vliegen kwaad opzet vermoedde, kwam een brandexpert ter plaatse. Tijdens de herinrichtingwerken van het klaverblad werden onlangs alle bomen gekapt. Daardoor was de brand van de chalet zaterdagochtend rond 7 uur goed zichtbaar. De brandweermannen van Heusden-Zolder rukten met de grote middelen uit maar ze konden niet voorkomen dat de hele inboedel in vlammen opging. Ook het dak stortte volledig in. De aanpalende chalet werd enkele jaren geleden al door brand verwoest en het volgende houten buitenverblijfje ging vorige maand volledig in vlammen op. In en rond de Molemse berg gebeuren volgens meerdere buurtbewoners wel vaak vreemde dingen. Een tijdje geleden werd er een opengebroken brandkast gevonden in de Kabouterstraat. Ook werden er al jongeren gespot die op de top van de Kraaibergstraat meerdere brandjes stichtten.

Tot 22 februari 2010 

Een sporthal met drie speelvelden naast elkaar, een privégedeelte van 700 m², een cafetaria en een refter, dat is in hoofdlijnen het voorontwerp voor het nieuwe sportcomplex van Herk-de-Stad. De werken moeten in augustus starten. Uit alle voorstellen werd voor het project van bouwonderneming Pellikaanbouw gekozen, met als ontwerper daarbij Libostgroep/DBV en sport- en recreatiecentrum Karteria in Diest als uitbater. De sporthal meet 52,40 bij 32 meter. Dat is goed voor drie reglementaire speelvelden naast elkaar. In september 2011 willen de stad en de Sint-Martinusscholen het complex van 5 miljoen euro in gebruik nemen. Het project wordt op 5 miljoen euro geraamd. De privépartner brengt 1,2 miljoen euro in, de stad betaalt 2,6 miljoen euro, de scholen 1,2 miljoen euro. Algemeen directeur Johan Tousseyn van Pellikaanbouw rekent op de toekenning van de bouwvergunning in juni: “Dan kunnen de werken na de bouwvakantie starten.

Zaterdagmiddag is in de Oosterhovenstraat een inbraak in een huis vastgesteld. Wat er werd gestolen, is niet bekendgemaakt. De poetsvrouw heeft zaterdagnamiddag een inbraak ontdekt in een huis in Herk-de-Stad. De politie kwam ter plaatse voor de vaststellingen. De buit is onbekend. Donderdagvoormiddag is een inbraak in de voetbalkantine van Donk vastgesteld. De dieven hadden de deur geforceerd. De buit bestaat uit snoep, drank en sigaretten.

Via een raam aan de achterkant zijn dieven dinsdagavond binnengedrongen in een huis in de Stapstraat in Schulen. De daders doorzochten het hele huis en gingen aan de haal met de spaarpotten van de kinderen, goed voor zo’n 150 euro. De dieven namen ook enkele toestellen mee zoals een dvd-speler en een gsm. Politie West- Limburg onderzoekt de zaak. Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag in de Rekhovenstraat in Lummen een container opengebroken. Ze stalen er materiaal, waaronder een grote tafelcirkelzaag.

De CD&V afdeling van Herk-de-Stad wordt voortaan geleid door een duo: Wim Breesch en Bruno De Cleene. Zij volgen samen de 69-jarige Gerard Windmolders op, die geen kandidaat meer was voor de functie. Na het minimale verschil bij de laatste lokale verkiezingen beslisten de twee om de handen in elkaar te slaan voor een goede samenwerking binnen de partij en met kartelpartner Nieuw.

Halense gezinnen die nog over grijze huisvuilzakken beschikken kunnen deze blijven gebruiken tot 30 april 2013. De ingebruikname van nieuwe zakken dit voorjaar verandert daar niets aan. De nieuwe zakken dragen de bordeauxrode kleur.

Om het woonuitbreidingsgebied tussen de Meldertse Processieweg, Notenstraat, Pastorijstraat en Geenmeerstraat te realiseren, zal er een onteigeningsdossier opgemaakt worden. Burgemeester Luc Wouters zegt dat eraan gedacht wordt om tien bouwplaatsen te voorzien op één voetbalterrein. Op het andere voetbalveld wil de gemeente kunstgras leggen, zodat het beter bestand is tegen intensief gebruik. De bestaande kantine staat gedeeltelijk op grond van de kerkfabriek en ook daar moet een oplossing gezocht worden. Misschien komt er ook nog een nieuw basketbalveld of volleybalveld, zegt de burgemeester.

De Hagelandstraat tussen Loksbergen en Assent krijgt fietspaden en gescheiden riolering. Aan de Hagelandstraat ligt onder meer het houthandelbedrijf Brems. Dat brengt druk vrachtverkeer met zich mee. In het voorontwerp is sprake van fietspaden tot op de grens van de bebouwde kom. Vanaf dat punt komen er verhoogde fietspaden. Het kruispunt met de Gebrandhofstraat en de Oude Leuvensebaan wordt heringericht om de veiligheid daar te verhogen.

In de Morgenstraat in Lummen is vorige week een 72-jarige man dood teruggevonden in zijn caravan. Het was een familielid die het levenloze lichaam van de man aantrof. Waarschijnlijk is het slachtoffer om het leven gekomen door een CO-vergiftiging, maar om andere pistes uit te sluiten is er alvast een onderzoek gestart.

Ronny Janssen heeft tijdens een van de vorige edities van Pukkelpop geprobeerd om een festivalgangster aan te randen. De leraar uit Loksbergen was het meisje, gewapend met een mes, gevolgd tot in het huis waar zij tijdens de festivaldagen in Kiewit logeerde. Wat Janssen blijkbaar niet wist, is dat het meisje niet alleen in huis was toen hij de woning binnendrong en haar wilde aanranden. Het jonge gezelschap dreef hem op de vlucht. Janssen heeft de feiten tijdens één van zijn vele verhoren toegegeven. Het meisje en haar gezelschap zijn van die bekentenis op de hoogte gebracht. Volgens één van hen zou het voorval zeven jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Vorige week zondag trok voor de 47ste keer de carnavalsstoet van De Ridders van het Everzwijn door de Lummense straten. Prins Luc IV zwaaide dit weekend de scepter over onze gemeente. Ook jeugdprinses Tessa I van De Leegdrinkers en de twee narren van De Bierschieters reden mee in een aparte wagen. Er waren naar schatting zowat 3.000 toeschouwers, wat minder is dan andere jaren door het koude weer. De reclamestoet is met 100 deelnemers de grootste van België. De stoet zelf telde 30 groepen, onder wie drie Lummense carnavalsverenigingen en de plaatselijke countryvereniging. De groep die van het verst moest komen was de Oostendense Schotten. Er werd heel veel snoep uitgegooid, maar ook ballen, pennen, appels en veel confetti. Na het afsluiten van de stoet trok de veegwagen van de gemeente door de straten.

De lokale politie West-Limburg heeft sinds het begin van dit jaar snelheidcontroles uitgevoerd in de zone. In januari werden 2.673 auto’s gecontroleerd en zijn 93 overtredingen vastgesteld. De grootste overtreding werd vastgesteld in de Thiewinkelstraat in Lummen. Daar reed een bestuurder 105 km/ u, terwijl de maximumsnelheid 70 km/u bedraagt. In de Paalstraat reed ongeveer 1 op 4 bestuurders te snel. Afgelopen weekend zijn ook 1.157 bestuurders gecontroleerd. 19 snelheidsovertredingen zijn daarbij vastgesteld. Zaterdagnamiddag op de Oude Leuvensebaan in Halen reden maar liefst 5 van de 8 bestuurders te snel. In diezelfde straat reed een bestuurder 69 km/ u terwijl hier maar 50 km/u mag gereden worden.

De gemeenten Lummen, Herk-de-Stad en Halen, en de leden van de drie OCMW-raden, moeten beslissen of ze in het kader van de opvoedingsondersteuning willen deelnemen aan een opvoedingswinkel in West-Limburg. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst moet de kostprijs voor de drie besturen dalen. Voor 9.000 euro per jaar kan wekelijks 9 uur opvoedingsondersteuning ter beschikking gesteld worden. In de praktijk zal het om 6 uur werkelijk advies gaan. De praktische invulling per gemeente kan onderling afgesproken worden. De provinciale subsidies voor het samenwerkingsverband West-Limburg worden voor vier jaar toegekend. Daarna zal de gemeente Lummen of het kanton beslissen of zij verder meedoen met het project. Wegens de tijdelijke subsidiëring is het aangewezen om op kleinere schaal met de opvoedingswinkel te starten, luidt het. Na verloop van tijd kunnen de beschikbare uren misschien uitgebreid worden op basis van een evaluatie en peiling naar de behoeften.

Wie een steentje wil bijdragen aan de netheid van de openbare weg in Halen moet nu al de data van vrijdag 23 tot zondag 25 april aankruisen. Dan houdt de stad een zwerfvuilactie waarvoor de deelnemers worden beloond. Je moet minstens 11 jaar zijn om deel te nemen. Info: milieudienst Halen, tel. 013/61.81.24, milieudienst@halen.be.