Tot 4 januari 2010 

Iedereen wordt gevraagd het plantenperk in de buurt van de hoofdtoegang van het stadhuis van Halen te respecteren. Sommigen blijken het als afvalbak te beschouwen. In het perk zijn afvalwater en vuilniszakken taboe.

Een bewoner van de Vroentestraat in Halen heeft vorige week klacht ingediend bij de politie. De man werd aangevallen door de twee husky’s van de buren en had daarbij een oogletsel opgelopen. Hij had geen doktersverzorging nodig.

In de Nieuwstraat in Lummen is vorige week zondag vastgesteld dat een beeld van een hert uit een tuin werd ontvreemd. Dezelfde dag is de diefstal vastgesteld van een bloemstuk op een graf op het kerkhof in de Schoolstraat in Schakkebroek. Bewoners van de Steenweg in Berbroek hebben vorige week zaterdagavond bij thuiskomst gemerkt dat er ingebroken was. De omvang van de buit is niet bekendgemaakt.

Het Stadsbestuur van Diest vraagt aan vervoersmaatschappij De Lijn dat de stadsbussen in een aangepaste regeling behouden blijven. Burgemeester Jan Laurys overhandigde maandag een petitie daarover bij De Lijn. De Lijn wil op 1 februari de twee stadsbussen in Diest afschaffen , omdat ze te weinig gebruikt worden. Op weekdagen gaat het om acht reizigers per rit. Dat geringe gebruik weegt voor de maatschappij niet op tegen de kostprijs van 1 miljoen euro. De Lijn wil de bussen vervangen door belbussen. Nu rijden de bussen om het half uur, het stadsbestuur vraagt om de twee stadsbussen te behouden met een frequentie van één rit om het uur.

In de Genenbosstraat in Lummen is maandag een inbraak vastgesteld in tandartsenpraktijk Beutels. De feiten zijn vermoedelijk tijdens de kerstdagen gepleegd. De daders gingen aan de haal met een som geld, twee laptops, een fax- en kopieerapparaat, drie elektrische tandenborstels en heel wat werkinstrumenten. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Eigenaars van een verkrotte woning in Halen moeten in 2010 daarop een belasting van 100 opcentiemen op de heffing van het Vlaams Gewest betalen. Het gaat om een aanpassing van de vroegere belasting op leegstand en verkrotting; De heffing van de stad bovenop de belasting van het Vlaams Gewest blijft bestaan.

In Halen zijn zaterdag twee verkoolde lichamen gevonden in een uitgebrande auto. Het gaat om een 18-jarige vrouw en haar 22-jarige vriend. Om half drie vrijdagnacht merkte een automobilist op de E314 een brandende auto op nabij een afrit. De brandweer kon de brand snel blussen en ontdekte twee verkoolde lichamen op de achterbank. De 18-jarige vrouw en haar 22-jarige vriend komen uit Loksbergen en Kortenaken. Na onderzoek bleek dat de twee door kogelschoten om het leven werden gebracht. De politie onderzoekt de zaak verder.

Tot 11 januari 2010 

In Loksbergen is zaterdag onder massale belangstelling afscheid genomen van de 18-jarige Shana Appeltans en haar 22-jarige vriend Kevin Paulus. Het jonge koppel werd precies een week eerder vermoord door buurman Ronny Janssen. De plechtigheid startte om 10.30 uur toen Shana en Kevin in witte kisten de kerk werden binnengedragen. Pastoor Frans Hermans, die de uitvaartdienst leidde, sprak over een laffe moord die de toekomst van twee jonge mensen wegnam. De begrafenis lokte veel toeschouwers. Er werden luidsprekers en een groot scherm buiten de kerk geplaatst zodat iedereen de plechtigheid kon volgen. Vrijdagavond woonden enkele honderden mensen de gebedswake bij. De kerk zat met zo'n 500 aanwezigen afgeladen vol en buiten volgden nog zo'n 100 mensen de dienst in de koude via luidsprekers. Nog een dag eerder, op donderdagavond, stapten zo'n vierduizend mensen mee in een stille mars door Loksbergen ter nagedachtenis van Shana en Kevin. De stille mars werd gevolgd door een toespraak van de burgemeester van Halen, Willy Neven. De 38-jarige Ronny Janssen werd dinsdag in de vooravond aangehouden en opgesloten in de gevangenis van Hasselt. Woensdag bekende hij de dubbele moord. Ondertussen kwamen er ook serieuze aanwijzingen dat Ronny Janssen ook Annick Van Uytsel om het leven zou hebben gebracht. Zo is er onder meer het gsm-signaal van Annick dat voor het laatst werd opgepikt door de mast in de buurt van het huis van Ronny Janssen in Loksbergen. Hij heeft ook een wapen na de dubbele moord in de Demer in Diest gegooid. Hij wees de speurders donderdag een plek in het water aan waar eerder ook al werd gezocht naar de fiets van de in 2007 vermoorde Annick. Deze morgen maakte de Leuvense procureur bekend dat Ronny Janssen ondertussen ook de moord op Annick Van Uytsel heeft bekend.

Het Schulensmeer, dat sinds 2 januari volledig dichtgevroren is, en de omliggende weilanden, lokken heel wat zeldzame vogels. Volgens vogelspecialist Koen Leysen van Natuurpunt Educatie is voor het eerst in het gebied een zeldzame roodhalsgans waargenomen. Het gaat om een volwassen exemplaar, een nieuwe soort voor het gebied. Mogelijk gaat het om een ontsnapt exemplaar dat onlangs ook aan de Paalse Plas was waargenomen. Zowel in Paal als aan het meer zat de zeldzame vogel tussen een groep van honderd brandganzen, enkele kleine Canadese ganzen en kolganzen en 360 grote Canadese ganzen. Een zwarte specht vloog over de viskweekvijvers en in de omgeving van het pompgemaal zaten een groepje knobbelzwanen en ook zes wilde zwanen. Bij de buis die het slibbekken met het echte meer verbindt, zwommen twee vrouwtjes van de grote zaagbek. Een ijsvogel scheerde over het Schulensmeer en op de Demer zwommen drie dodaarsjes. Ook in Nederland zijn in het binnenland enkele roodhalsganzen waargenomen in het gezelschap van brandganzen. De roodhalsgans broedt in Siberië en Rusland, en overwintert vooral in Roemenië en Bulgarije.

Woensdagavond rond 19.30 uur is er brand ontstaan in de pergola van feestzaal Hoeve Gervan in de Schansstraat in Linkhout. De eigenaars en hun zoon bestreden zelf het vuur met een brandblusser en emmers water. De 22-jarige zoon van de eigenaars, had rond 19 uur de kachel in de pergola ontstoken om aan de boekhouding te werken. Een half uur later sloegen de vlammen uit het dak. De eigenaars bestreden het vuur met een brandblusser en emmers water en belden dadelijk de brandweer. Die waren snel ter plaatse. Volgens de brandweer is de brand ontstaan doordat de schouw dichtbij het isolatiemateriaal zat. De temperatuur is daar hoog opgelopen en dat heeft de brand veroorzaakt. Hoeve Gervan is ruim 23 jaar actief met de feestzaal. Daarnaast bedelen zeven werknemers in heel Limburg en Vlaams-Brabant dagelijks een 600-tal maaltijden. Die bediening komt niet in gevaar, omdat het kookgedeelte zich aan de andere kant van het gebouw bevindt.

Er komt een nieuwe bibliotheek tussen het zwembad en de Groenstraat in Lummen. In een eerste fase wordt gezocht naar privépartners. Volgens burgemeester Luc Wouters zijn er tien positieve en drie negatieve adviezen afgeleverd door de Lummense adviesraden. De belangrijkste opmerkingen waren dat de grote parking verdwijnt, dat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn en dat een bibliotheek thuishoort in het centrum. Maar de bibliotheek zal herkenbaar worden in het straatbeeld zegt de burgemeester. Er komt een centrale parkeerzone voor 50 auto’s. De minimale bruto oppervlakte is 1.185 m² en op de eerste verdieping komen drie tot vijf kwaliteitswoningen. Volgens Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen had de nieuwe bibliotheek in het centrum moeten komen. De middenstand schreeuwt al jaren voor meer activiteiten en meer beweging in het centrum.

Sinds dinsdag branden de straatlampen weer in de Rummenweg in Herk-de-Stad. En dat is de verdienste van een bewoner, die al een jaar lang bij de gemeente en Infrax aandringt op een herstelling. Vanaf de Grote Hoolstraat tot aan de Keernestraat, over een afstand van ongeveer één kilometer, staan zowat 20 straatlampen die al een jaar lang om de haverklap uitvielen. De Rummenweg, is een zeer bochtige betonbaan zonder fietspaden. De verlichting werd door Infrax al meer dan tien keer hersteld, maar meestal maar voor een paar dagen. Het probleem zat naar verluidt in de luchtleidingen die door waaiende takken tegen elkaar kwamen en kortsluitingen veroorzaakten. Maar ook na het snoeien van de bomen gingen de straatlampen na een paar dagen weer uit. Omdat de storingen telkens terugkwamen, heeft Infrax vorige week tijdelijk een voedingskabel vanuit de cabine vervangen. Binnenkort wordt die definitief gelegd.

In de Oostereindestraat in Lummen is vorig weekend een electrisch deken in brand gevlogen. De brand was snel geblust maar er is heel wat rookschade in de kamer.

In de Oudstrijdersstraat in Lummen hebben dieven geprobeerd om in te breken via de achterdeur. Dat is echter niet gelukt.

Het Koninklijk Technisch Atheneum 1 in Diest heeft 1.000 vierkante meter zonnepanelen op z’n dak geplaatst. De 700 panelen zullen zo’n 117.000 KWH electriciteit per jaar produceren, wat overeenkomt met het gemiddelde verbruik van 32 gezinnen.

Jeanine de Broon, die 15 jaar deel uitmaakte van de Halense OCMW-raad, maakt op haar 63ste haar debuut in de Halense gemeenteraad. Zij legt daarvoor vandaag de eed af. Zij neemt de plaats in van schepen van Jeugd en Sport Josiane Vanthienen die voorzitter wordt van de OCMW-raad.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde vorige week een 24-jarige jongeman uit Zelem tot 6 maanden cel en een boete van 550 euro. Hij had vorig jaar twee slachtoffers een gebroken neusbeen geslagen. In januari had hij zich gemengd in een onenigheid tussen fuivers in de Kalendries in Meldert, waar hij als barman aan het werk was. Het tweede geval deed zich voor tijdens Kerstnacht in jeugdhuis De Sfinx in zelem. Ook daar nam hij een jongeman uit Linkhout bij de keel en sloeg hem met zijn rechtervuist.

In Lummen-centrum en een gedeelte van Laren en Mellaar is zaterdag de geplande papierophaling afgelast wegens het slechte weer. Het risico op ongevallen was als gevolg van de sneeuwval te groot, volgens informatieambtenaar Bruno Claes. Er komt geen extra ophaalronde. De volgende ophaling vindt plaats op zaterdag 6 februari.

Het gemeentebestuur van Lummen besliste eind vorige week om geen zout meer te strooien op de wegen van derde categorie. Dat zijn de kleine wegen. De gemeente beschikt nog over een vrij grote voorraad maar wil vermijden dat ze zonder zout valt.

Tot 18 januari 2010 

Brenda Appeltans,de zus van de vermoorde Shana, heeft een filmpje op internet gezet ter ere van haar overleden zus. Brenda maakte het filmpje vorig jaar al voor haar zus en Shana was er toen enorm blij mee. Nu fungeert het filmpje als eerbetoon aan Shana en haar vriend Kevin Paulus. Het filmpje is de laatste dagen al duizenden keer bekeken en er komen ook massaal veel reacties op. Brenda en haar familie worden de laatste twee weken overstelpt met steunbetuigingen.

Het gerecht in Leuven heeft harde bewijzen gevonden tegen Ronald Janssen voor de moord op Annick Van Uytsel. Wat die bewijzen precies zijn, wil het gerecht nog niet kwijt. Janssen had al bekend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Annick Van Uytsel. Inmiddels heeft ook het nauwgezet onderzoek van het gerechtelijk labo en de deskundigen naar aanleiding van de verdwijning en het aantreffen van Annick Van Uytsel geleid tot een concrete link met de verdachte, aldus het parket in Leuven. De aanhouding van Ronald Janssen is ondertussen ook verlengd door de raadkamer in Leuven. Het dossier rond de moord op Annick Van Uytsel wordt waarschijnlijk pas binnen enkele weken overgedragen aan het parket van Hasselt.

Dinsdag omstreeks 17 uur ging weer een chalet aan de Molemse berg in Lummen volledig in vlammen op. De 50-jarige huurder uit Heusden-Zolder kweekte aan de Baandonkstraat Mechelse schepers voor politie en brandweer. Een moederhond en tien puppies overleefden de brand niet. Verschillende buurtbewoners vinden het verdacht dat er al minstens vijf chalets op drie jaar tijd volledig door brand werden verwoest. Pal naast het Klaverblad bevindt zich het recreatiegebied op en rond de Molemse berg. Er staan tientallen houten chalets op het domein en onder meer de Lummense golfclub heeft er haar vaste stek. De brandweermannen van Heusden-Zolder rukten uit met de grote middelen. De chalet lag erg afgelegen. Over een afstand van ruim 500 meter werden brandslangen gelegd om het vuur te doven. Via de officier van de gerechtelijke politie werd het parket op de hoogte gebracht van deze brand. Er kwam een specialist ter plaatse om de oorzaak van de brand te bepalen.

Een brand na de ontploffing van een tv-toestel heeft donderdagmiddag een woning aan de Loksbergenstraat in Loksbergen onbewoonbaar gemaakt. Niemand raakte gewond, maar de schade loopt in de tientallen duizenden euro’s. De tv-implosie deed zich voor rond half drie in de namiddag. De bijna 80-jarige bewoonster was op dat ogenblik niet thuis. Het vuur is opgemerkt door de schoonzoon die achter de woning aan het werk was. Hij verwittigde onmiddellijk de brandweer. Naast de woonkamer heeft ook de keuken heel veel rookschade opgelopen. Door de hitte-ontwikkeling vloog ook het raam in de woonkamer aan diggelen. Het huis is onbewoonbaar.

Sinds april vorig jaar wordt de post voor Herk-de-Stad gesorteerd in het gebouw van De Post in Lummen. Omdat ook de uitreiking van De Post van daar uit gebeurt, staat de sorteerzaal van het postgebouw aan de Dokter Vanweddingenlaan in Herk-de-Stad leeg. Alleen de lokettenzaal is er nog in gebruik, maar daarvoor zoekt De Post een ander onderkomen in Herk-centrum. Als gebouw van openbaar nut leent het zich uitstekend voor de Herkse bibliotheek. Die krijgt steeds meer bezoekers en heeft dus dringend meer plaats nodig, zegt burgemeester Paul Buekers. Het postgebouw heeft een oppervlakte van 600 vierkante meter, dat is dubbel zo veel als de huidige bibliotheek, met een mogelijkheid om tot 1.000 vierkante meter uit te breiden. De bibliotheek zit nu in hetzelfde gebouw als gemeenschapscentrum De Markthallen. Ze heeft er een deel van de gelijkvloerse en van de eerste verdieping in gebruik. Het deel beneden is geknipt om er het dienstencentrum De Cirkel onder te brengen zegt de Herkse burgemeester. De Cirkel zit nu nog in een huurpand aan de Diestsesteenweg.

In de Dellestraat in Lummen is maandag een inbraak in een werfkeet ontdekt. De dieven namen vier gereedschapskoffers mee. Op het Gemeenteplein in Lummen hebben dieven in de nacht van zaterdag op zondag vorige week een poging ondernomen om in een winkel binnen te dringen. Het slot van de voordeur werd eruit gehaald. Omdat aan de binnenkant nog een extra grendel zat, raakten de daders niet binnen. Woensdagavond is uit een huis in de Dorpsstraat in Zelem een collectie munten gestolen. De buit heeft een waarde van om en bij de 2.000 euro. De dieven namen ook nog een autoradio mee. Woensdagavond is op de Betserbaan in Halen een inbraak in een huis vastgesteld. De dieven sloegen aan de achterkant van het huis een ruit stuk om binnen te geraken. Op het eerste gezicht is er niets verdwenen.

De 50-jarige Guido Ector, één van de boegbeelden van het festival Rock Herk, zetelt niet langer als onafhankelijke in de gemeenteraad van Herk-de-Stad, maar wel als lid van de sp.a-fractie. Hij stond bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de vijfde plaats van de kartellijst sp.a-Spirit. Na het uiteenvallen van Spirit besloot Ector om als onafhankelijke te zetelen. Maar met het oog op de toekomst heeft hij nu besloten om lid van sp.a te worden. Volgens het akkoord bij de vorming van de meerderheid in 2006 wordt Guido Ector schepen van cultuur in opvolging van Danny Pauly wanneer die Paul Buekers zal opvolgen als burgemeester.

Een 78-jarige boer uit Schakkebroek is woensdagavond tussen zijn stieren gestorven. Hij werd teruggevonden bij de dieren in de stal van zijn boerderij aan de Amandinaweg. Een familielid probeerde nog om de man uit de stal te redden, maar alle hulp kwam te laat. Of de man effectief gedood is door de stieren wordt nog onderzocht. Het is al de tweede keer in een half jaar tijd dat in Herk-de-Stad een landbouwer tussen zijn stieren sterft.

Ondanks de crisis blijft het aantal auto’s op de Belgische wegen stijgen. Qua aantal auto’s per inwoner scoort België op Europees vlak vrij hoog. Met een gemiddelde van 467 wagens per 1.000 inwoners bekleedt ons land de achtste plaats. De gemeente Lummen steekt daar met 540 auto’s per inwoner ver bovenuit. De gemeente staat daarmee op de 20ste plaats op 589 Belgische gemeenten en in Limburg staat Lummen daarmee op de eerste plaats. Burgemeester Wouters vermoedt dat het deels te maken heeft met de ligging van Lummen aan het Klaverblad. Voor koppels waarvan de één in Antwerpen werkt en de ander in Brussel is Lummen de ideale woonplaats, zegt Wouters. Zij beschikken dan ook vaak over meer dan 1 auto per gezin.

Burgemeester Paul Buekers van Herk-de-Stad heeft op de recente nieuwjaarsreceptie zijn afscheid aangekondigd. De datum van zijn vertrek vertelde hij niet. Op de receptie waren 215 personen. Het viel op dat de burgemeester de daling van het aantal aanwezigen beklemtoonde: Vorig jaar zaten we hier nog met 239, nu met 215, zei hij. Opmerkelijk was bovendien dat, in tegenstelling tot de vorige jaren, het personeel geen cadeau voor Nieuwjaar werd aangeboden.
Herk-de-Stad is buurgemeente van Halen, waar in de deelgemeente Loksbergen Shana Appeltans en Kevin Paulus om het leven werden gebracht. Shana is in Herk-de-Stad naar school gegaan, en de dader gaf ook les in Herk-de-Stad. Gezien die sterke betrokkenheid vroeg de burgemeester één minuut stilte voor Shana en Kevin.

Bij de hulpdiensten is vorige week zondag rond 4.30 uur een melding binnengekomen van een zware vechtpartij vlakbij een feestzaal in de Schoolstraat in Schakkebroek. Er zouden enkele personen slaags zijn geraakt. In het tumult raakte ook een aantal auto’s beschadigd. Toen de politie aankwam, werd er niet meer gevochten. De agenten deden de nodige vaststellingen.

Tot 25 januari 2010 

Herk-de-Stad gaat de beschermde pastorie van Donk openbaar verkopen. De minimale waarde van het pand wordt op 375.000 euro geschat. De pastorie van Donk is een classicistisch dubbelhuis, dat uit de 18de eeuw dateert. Het interieur is merkwaardig om de schoorsteenmantels met het originele stucwerk, de eiken deuren en de vloeren die in kalksteen of met brede eiken planken zijn uitgevoerd. Het gebouw werd in 1984 gerestaureerd en is nog altijd in goede staat. Bij de openbare verkoop is 375.000 euro het minimumbedrag waarvoor het pand wordt aangeboden. De pastorie ligt aan de Pastorijstraat vlakbij het plein in het centrum van Donk.

Vrijdag is een inbraak in een chalet in de Baandonkstraat in Lummen vastgesteld. De dieven sloegen een ruit in om dan een schuurmachine en een draagbare radio-cd te stelen. Nadat ze een raam van de slaapkamer hadden geforceerd, zijn dieven woensdagavond in een huis in Gyzevennestraat in Meldert binnengedrongen. Alle kamers werden doorzocht. Er zijn een aanzienlijke som geld en juwelen gestolen.

Bij de politie is donderdagavond een zwaar feit van vandalisme gemeld. Een bewoner van de Oppum in Herk-de-Stad merkte bij thuiskomst dat de helft van zijn oprit was opgebroken. Langs zijn huis had een aannemer een grote constructie neergepoot. De man vroeg de politie om vaststellingen te komen doen.

Op de Ringlaan in Lummen is woensdagochtend rond 8 uur een 46-jarige postbode uit Herk-de-Stad aangereden door een auto. De man raakte lichtgewond. De bestuurder van de auto pleegde vluchtmisdrijf. Politie West-Limburg onderzoekt de zaak.

Bij een controle in Herk-de-Stad heeft de politie een 48-jarige geseinde man opgepakt. Omdat de man zich verdacht gedroeg, werd hij even apart genomen. Bij de identiteitscontrole bleek dat hij nog 12 maanden cel voor inbraken moest uitzitten. Hij werd naar de gevangenis in Hasselt gebracht.

De Herkse brandweerman en schepen van Middenstand Gert Vandersmissen was deze week met het B-Fast team aanwezig in Haïti. Daar vinden veel amputaties plaats en heerst er een ondraaglijke stank. Daarnaast worden er veel weesjes bij de hulpverleners afgezet. Dat deelde de schepen van Openbare Werken Mark Vanleeuw mee tijdens de gemeenteraadszitting nadat de vrouw van Vandersmissen voor het eerst telefonisch contact had kunnen maken met haar man. De brandweerman klonk wel erg vermoeid.

De Herkse schepen van informatie Danny Pauly heeft op de gemeenteraad namens het schepencollege zijn excuses aangeboden bij de leden van de fractie “Nieuw” en alle anderen bij wie foutieve gegevens in de infogids van de stad zijn vermeld. Dat zei Pauly als reactie op de kritiek van de oppositiefractie op de infogids 2010. Daarin werd achter de namen van de Nieuw-gemeenteraadsleden N-VA vermeld. Die verandering is echter niet bewust gebeurd. Ondertussen is al een correctie versie van de infogids op de website van de stad geplaatst. In het volgende infoblad komt er een correctie. De volgende infogids 2011 zal vooraf online komen, zodat de betrokkenen die kunnen controleren.

De regio Diest heeft dringend nood aan 45 ha bijkomende industriegrond. Diest heeft plannen om het industrieterrein van Webbekom met 25 ha uit te breiden in de richting van Bekkevoort en met 17 ha in de richting van Webbekom. Buurtbewoners hebben tegen de plannen wel bezwaren ingediend. Zij vrezen water- en geluidsoverlast en sluipverkeer. Aan de Leuvensesteenweg is een uitbreiding met 15 ha voorzien met een gedeelte voor industriële bedrijven en een ander dat als ambachtelijke zone wordt ingericht.

Het onderzoek naar Ronny Janssen uit Loksbergen wordt niet langer geleid door onderzoeksrechter Ilse Lommelen maar door Kris Gruyters. Ilse Lommelen hield de 38-jarige leraar aan op 5 januari en werd vorige week van haar taak ontlast. Een onderzoeksrechter leidt een gerechtelijk onderzoek. Dat doet hij met behulp van rechercheurs bij de politie. Het is de taak van de onderzoeksrechter om zowel bewijzen tegen, als voor de verdachte te verzamelen. Dat Kris Gruyters de taak overneemt van Ilse Lommelen, is een beslissing van de voorzitter van de rechtbank, Tony Heeren. Hij krijgt de onderzoeken voorgelegd en bepaalt wie het onderzoek moet voeren. Er waren verschillende redenen om Lommelen te vervangen. Belangrijkstee reden was de hoge werklast. Het onderzoek naar het verleden van Ronny Janssen wordt inmiddels onverminderd voortgezet. Hij bekende na de moorden op het koppeltje van Halen en op Annick Van Uytsel ook vijf verkrachtingen of pogingen daartoe in de omgeving van Hasselt. Bij een nieuwe zoekactie in de Demer in Diest is het wapen van Ronny Janssen weer niet gevonden. De duikers zochten naar het wapen dat Janssen gebruikte voor de moord op Shana Appeltans en Kevin Paulus. Bij de zoektocht schakelden de speurders een onderwatercamera in om alles te kunnen vastleggen.

Limburg telt op dit moment 839.065 inwoners, dat zijn er bijna 8.000 meer dan een jaar geleden. In tien jaar tijd is de Limburgse bevolking met 5,6 % gestegen. De gemeente Halen is met 11,7 % de grootste groeier. Halen trekt volgens burgemeester Willy Neven vooral inwijkelingen aan die op zoek zijn naar een goed bereikbare gemeente met betaalbare woningen. In Herk-de-Stad steeg het aantal inwoners met 5,3 %. Lummen scoort met 5,7 % aangroei net iets meer dan het gemiddelde in Limburg.