Tot 3 december 2007  

Linkhout krijgt een volwaardig ontmoetingscentrum. De gemeente gaat daarvoor de school en de parochiezaal aankopen voor 390.000 euro. De school en een deel van de parochiezaal zijn nu eigendom van de Parochiale Werken van Herk-de-Stad. Het andere deel van de zaal en de speelterreinen zijn eigendom van de kerkfabriek. Na de aankoop krijgen de gebouwen een opknapbeurt.

Bij een arbeidsongeval bij rolluiken-producent Harol op de industriezone van Webbekom is vorige week vrijdag een arbeider gewond geraakt. Het slachtoffer raakte gekneld onder een machine. De brandweer en ziekenwagen gingen ter plaatse. De man werd overgebracht naar het A.Z. van Diest.

Het Leuvense parket heeft vorige donderdag een nieuw opsporingsbericht in de zaak Annick Van Uytsel verspreid. Het gaat om foto’s van het materiaal waarin haar lichaam verpakt zat toen het op 3 mei in Lummen uit het Albertkanaal werd gehaald. Cruciaal zijn de mysterieuze vuilniszakken waarin haar lichaam verpakt was. De vuilniszakken zijn aan de onderkant dubbelgevouwen en hebben speciale naden. In de handel zijn nergens zulke zakken verkrijgbaar. De speurders hebben het hele land doorkruist, maar er is geen enkele fabrikant die dergelijke zakken maakt. Wie de zakken herkent, heeft mogelijk de sleutel tot de zaak in handen. Vrijdag heeft de politie in Diest en omstreken 20.000 folders met de nieuwe en bestaande informatie verspreid. Ook in Halen werden de folders gebust. De politie is ook nog op zoek naar de kleren, de schoenen, de handtas en de gsm van het meisje. Alle afbeeldingen zijn terug te vinden in de informatiebundel.

Een patrouille van de politiezone West-Limburg heeft zaterdagavond rond 23u10 in de Blanklaarstraat in Schaffen een dronken bestuurder onderschept. De chauffeur probeerde aanvankelijk te ontsnappen, maar werd na een achtervolging alsnog tegengehouden. De bestuurder moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Rusthuis “De Bleuk” in de Endepoelstraat in Herk-de-Stad neemt nog dit jaar een nieuwe vleugel met 22 bedden in gebruik. Daarmee wordt het seniorenverblijf de helft groter dan nu. De uitbreiding speelt in op de nood aan rustoordbedden in de regio. Dit jaar zullen al vijf bewoners hun kamer in de nieuwe vleugel in gebruik nemen, de 17 anderen doen dat begin volgend jaar. Zelfs met de nieuwe uitbreiding zit het rustoord nog altijd met een wachtlijst.

Vorige week vrijdag heeft de politie West-Limburg een controle georganiseerd in de drie gemeentes van de politiezone. Deze actie resulteerde in zes onmiddellijke boetes voor het niet dragen van de gordel, twee voor gsm’en tijdens het rijden, en negen waarschuwingen voor diverse technische mankementen aan voertuigen.

Tijdens de plantenverkoop van Natuurpunt werden vorige zaterdag duizend zonen van de duizendjarige eik in Lummen te koop aangeboden. Voorlopig werden er driehonderd verkocht, maar iedereen kan voor tien euro nog een exemplaar aankopen. Ook 26 Limburgse gemeenten hebben een zoon van de eik besteld. Zo zal Beringen aan de vijf Lummense invalswegen als ‘poort’ telkens vijf eiken planten.De opbrengst van de verkoop zal Natuurpunt gebruiken voor de aankoop van een perceel achter de duizendjarige eik in Lummen. Een zoon van de duizendjarige eik aankopen voor tien euro kan nog altijd via 011/24.60.20 of info@natuurpuntlimburg.be.

Op de Halensebaan in Halen is een poort beschadigd door een lading hagel die gelost werd tijdens een schietpartij. De politie is met een onderzoek gestart na een klacht van de eigenaar. Op een wef in de Kerkstraat in Schulen hebben dieven maandagnacht elektrische kabels, een aluminium ladder en klein metselmateriaal gestolen. In de Stationsstraat werden diezelfde nacht elektrische handwerktuigen uit een bestelwagen gestolen.

Tot 10 december 2007  

Sinds vorige week zitten er negen ooievaars in Lummen. Volgens Dirk D’Hondt van Natuurpunt Lummen zijn er in het verleden ook al overtrekkende ooievaars waargenomen. Maar negen exemplaren die al een week in de Vallei van de Zwarte Beek vertoeven, dat is uniek, zegt hij. De vogels houden zich op in Laren, tussen de Theepot en de weide tegenover het benzinestation Timmermans. Normaal gezien zitten de trekvogels al lang in Afrika, maar blijkbaar zijn er dus ook standvogels onder de ooievaars. Door kweekprogramma’s zoals in Planckendael en herintroductie zullen we die vogels bij ons meer gaan zien. Op het achterschip van de kerk van Schulen ligt trouwens een kunstnest al enkele jaren te wachten op een broedend koppeltje. Wie de hoogpotige vogel nog wil zien rondparaderen, moet zich reppen richting Theepot tussen de Ashoek- en de Larenstraat in Lummen.

Na de reconstructie van de verdwijning van Annick van Uytsel in Koppen Justitie vorige week, heeft het gerecht al 400 tips gekregen. Vooral over het materiaal waarin het lichaam werd verpakt en over de fiets. Geen enkele getuige echter zag Annick op de nacht van haar verdwijning fietsen, wat laat vermoeden dat ze niet ver geraakt is. De speurders geraken er dan ook meer van overtuigd dat Annick Van Uytsel een lift kreeg, of dat ze gedwongen werd om in een auto te stappen. Waar dat gebeurde blijft een raadsel. Ze vertrok om 4u30 alleen naar huis en rond 5 uur stuurde ze een sms naar haar vriend. Het siganaal werd opgevangen bij de GSM-mast van Halen, waar ze helemaal niet moest zijn. Alle tips die vorige week binnenkwamen worden geïventariseerd en nagetrokken.

Halen gaat samen met de jeugdbewegingen de brandveiligheid van de jeugdlokalen onderzoeken. Dat is een van de prioriteiten in het jeugdbeleidsplan 2008-2010, dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Jeugdverenigingen kunnen in overleg met de stad hun lokalen door de brandweer op brandveiligheid laten onderzoeken, zegt schepen van Jeugd Josiane Vanthienen. Brandveiligheid is een van de opties waarvoor de Vlaamse gemeenschap extra steun verleent. Voor Halen gaat het om bijna 4.300 euro. Als een jeugdbeweging in brandveiligheid investeert, krijgt ze daarvoor steun uit dat budget. Voor de tweede prioriteit in het jeugdplan, namelijk informatie, heeft het Vlaams gewest voor Halen bijna 3.000 euro in petto. Het gaat daarbij onder meer om de verdere ontwikkeling van de jeugdwebsite, het uitgeven van een kinderkrant, en het organiseren van een enquête bij de jongeren. De twee bedragen komen bij de subsidie van 12.878 euro die Halen normaal voor zijn jeugdbeleid ontvangt. Dat maakt een totaal van 20.000 euro.

Het Sint-Ursulaziekenhuis van Herk-de-Stad heeft zijn hoofdingang met de onthaalbalie verhuisd naar de polikliniek. De vroegere toegang blijft wel behouden voor bezoekers. Voordeel van de nieuwe ingang is dat je dat je niet meer het hellend vlak moet nemen naar de hoofdingang. Dat is zeker gemakkelijker voor minder mobiele personen. Ook met de auto kan je makkelijk tot aan de nieuwe ingang rijden om daar passagiers te laten uitstappen. In het ziekenhuis van Herk kan je terecht voor alle raadplegingen van geneesheren in basisspecialisaties.

De brandweer van Heusden-Zolder heeft woensdagavond een half uur lang moeten zoeken naar een boerderij in Lummen waar brand was uitgebroken. Om 18.37 uur kreeg de brandweer een melding van een bestuurder die in de file stond ter hoogte van het klaverblad in Lummen. Hij zag een rookpluim opstijgen maar kon de precieze locatie niet opgeven, zei brandweercommandant Marc Ceyssens. De brandweer heeft dan ook overal rondgereden maar ook zij vonden de locatie niet. Tot in de centrale iets later de melding binnenliep van een brand in een boerderij in de Oudestraat in Lummen. De bewoners hadden de vuurhaard vermoedelijk toen pas opgemerkt. Bij aankomst bleek in een oude stal van de boerderij een tractor in brand te staan, vermoedelijk door een kortsluiting. De tractor is vooruit gereden en tot stilstand gekomen tegen een kar. Omdat de vlammen door het dak van de stal waren geslagen, vond de hitte een uitweg en is de brand beperkt gebleven tot de tractor. Een tweede tractor in de stal heeft gelukkig geen vuur gevat.

Het stadsbestuur van Halen kan werk maken van de bouw van het nieuwe polyvalente cultuurcomplex. Voor de drie loten van de uitvoering heeft de stad samen twintig offertes gekregen. De nieuwbouw van 2.200 vierkante meter komt tussen sporthal De Koekoek en het gebouw van OCMW en politie. Het project bestaat uit een feest- en een fuifzaal, een bibliotheek van 268 vierkante meter en lokalen voor muziek en beeldende kunst. Elk van de twee zalen krijgt een toog en een bergruimte, die langs achter toegankelijk is. De feestzaal wordt met de tuin verbonden, zodat recepties buiten mogelijk zijn. De feestzaal van 13 bij 18 meter, te vergelijken met de raadszaal in het stadhuis, is één verdieping hoog. De fuifzaal wordt twee verdiepingen hoog en qua oppervlakte even groot als het buurthuis in Zelk. Concreet wil dat zeggen dat er ruimte genoeg is om 240 personen een zitplaats te bieden. De ontwerper gaat nu de offertes beoordelen. De toewijzing van de werken gebeurt in januari en de uitvoering start binnen de 45 kalenderdagen na de toewijzing.

Wie in Halen een woning leeg laat staan, moet ook in 2008 honderd opcentiemen bovenop de belasting van het Vlaams gewest betalen. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De heffing moet woningeigenaars ertoe aanzetten hun leegstaande gebouwen een opknapbeurt te geven ofwel er iets anders in de plaats te zetten. Het gemeente-aandeel wordt echter uitsluitend geheven op het moment dat het Vlaams Gewest zelf haar heffing int.

De afdeling Wegen en Verkeer gaat komend jaar in totaal voor 37 miljoen euro wegenwerken uitvoeren in Limburg. En in 2009 en 2010 wordt er jaarlijks voor 44,6 miljoen euro aan werken geprogrammeerd in onze provincie. Dat blijkt uit het meerjarenprogramma van minister van Openbare Werken Hilde Crevits. Sinds 2005 is het budget voor wegenwerken nagenoeg verdubbeld. Dé grote slokop in het wegenprogramma voor Limburg is de nieuwe verkeerswisselaar die in Lummen gebouwd wordt. Daar wordt de komende jaren telkens 10 miljoen euro voor uitgetrokken. Binnenkort gaan trouwens de nieuwe op- en afritten naar het industrieterrein Lummen/Zolder open. Volgend jaar worden op ket Klaverblad dan vier nieuwe bruggen gebouwd en beginnen ook de eerste grondwerken. De nieuwe turbine moet klaar zijn tegen 2012.

Halen krijgt een officiele gezondheidsraad. Die moet de stad adviseren over het beleid over gezondheid en welzijn van de eigen inwoners. Momenteel is er in de stad al wel een werkgroep rond die thema’s actief. Die krijgt nu het officiele statuut van adviesorgaan, zoals de andere adviesraden voor onder meer sport, cultuur, milieu en jeugd. Naast de afgevaardigden van de politieke partijen telt de gezondheidsraad ook personen die bij de thema’s betrokken zijn.

Uit het albertkanaal in Lummen-Genenbos is dinsdag in de vooravond een gestolen auto uit het kanaal gehaald. Een schipper had enkele uren voordien sporen van een auto die in het kanaal was gereden opgemerkt en verwittigde de hulpdiensten, waarop de wagen werd getakeld. De auto, een zilvergrijze Mazda RX8, werd in de nacht van zaterdag op zondag gestolen in Meeuwen-Gruitrode. De eigenaar van het voertuig merkte de diefstal van zijn sportieve wagen pas maandagochtend op. De Politie West onderzoekt de zaak.

Tot 17 december 2007 

Donderdag in de voormiddag was er een verdachte geur van stookolie in de klasjes van de basisschool in Linkhout. De basisschool is bekend als een heel moderne hedendaagse school. Opmerkelijk is dat de directie de kinderen onmiddellijk in veiligheid bracht na het vaststellen van een geur van stookolie. Er is dan beroep gedaan op de brandweer die de nodige vaststelling heeft gedaan. Tegen de middag was het probleem opgelost. De geur kwam van een klein lek, wat de geur verspreidde.

Meubelfabrikant Van Pelt in Lummen legde woensdag de boeken neer. De curatoren hebben aan drie bedienden en aan 26 arbeiders een beperkt contract van twee weken verleend om de lopende opdrachten verder af te werken. De werknemers bij Van Pelt kregen vrijdag overigens allemaal hun ontslag. De twee curatoren die donderdag door de rechtbank van koophandel van Hasselt werden aangesteld, zaten vrijdag samen met de bonden. Van een mogelijke kandidaat-overnemer is tot hiertoe geen sprake, zo blijkt. De vakbonden gaan de getroffen werknemers helpen bij het opstellen van hun dossiers. Dat gebeurt in principe volgende donderdag. Door het faillissement verliezen 74 arbeiders en 24 bedienden hun baan. Het faillissement is te wijten aan het afhaken van de grootste Franse klant, met name Conforama. Die klant was goed voor een derde van de totale omzet bij Van Pelt. Bij een vorige herstructurering zowat anderhalf jaar geleden werden er bij van Pelt al 92 jobs geschrapt. Het bedrijf slaagde er sedertdien niet meer in om uit de rode cijfers te klimmen.

Een 48-jarige man uit Tessenderlo is zondagvoormiddag omgekomen bij een motorongeval in de bossen van Hees in Zelem. Rond elf uur reed hij met zijn enduromotor tegen een boom op een bosweg. Samen met twee vrienden was de man uit Tessenderlo naar de bossen getrokken om er te crossen. Er ligt nochtans geen crosscircuit. Wel crossen velen illegaal in de bossen van Hees. Het ongeval gebeurde op een deel van de openbare weg, namelijk in de Bakelstraat, die door het bos loopt. Op de modderige bosweg week een van de crossers uit voor een grote plas water. Ook de Looienaar maakte een uitwijkmanoeuvre maar hij belandde hierbij tegen een boom. Voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten.

In Herk-de-Stad moeten eigenaars van dieren die op de openbare weg worden gevangen en tijdelijk onderdak krijgen, vanaf 2008 50 euro betalen. De gemeenteraad heeft daarvoor een reglement goedgekeurd. Het reglement past in de samenwerking van de gemeenten en steden Halen, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Lummen voor de opvang van honden zonder begeleiding op de openbare weg. De vijf besturen hebben daarvoor samen een hondenvanger in dienst. Die moet loslopende dieren vangen en ze naar een asiel brengen.

De naam van de Vleugstraat in Meldert wordt niet veranderd. Wel worden maatregelen genomen om de zoektocht naar de weg te vergemakkelijken. Dat zei burgemeester Luc Wouters na een hoorzitting in het KLJ-lokaal in Vleugt. Enkele bewoners kaartten het probleem vorig jaar al aan bij de gemeente, nadat gebleken was dat hulpdiensten kostbare tijd verloren en leveranciers van bijvoorbeeld brandstoffen verschillende keren gecontacteerd moesten worden omdat ze het leveradres niet vonden. De problematiek werd pas echt goed duidelijk toen in oktober van dit jaar een ziekenwagen van het Rode Kruis meer dan een uur onderweg was om een 91-jarige vrouw met een gebroken heup op te halen. Volgens burgemeester Wouters waren er twee keuzemogelijkheden: een nieuwe straatnaam of het behoud van de naam met een betere bewegwijzering. Alle aanwezigen kozen voor de tweede keuze. Lummen gaat nu eerst toestemming vragen aan de gemeente Diest om op de Grote Baan borden te plaatsen die verwijzen naar de Vleugstraat. Er is ook de toestemming nodig van Wegen Limburg om bijkomende borden te plaatsen. Daarnaast wordt contact opgenomen met de fabrikanten van gps-systemen met de vraag om de nodige aanpassingen aan te brengen. Verder wordt er nogmaals een brief naar alle veiligheidsdiensten gestuurd om hen van de toch wel vreemde situatie in de Vleugtstraat op de hoogte te brengen.

Het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap, het PWA, van Herk-de-Stad moet op zoek naar een nieuwe voorzitter in opvolging van Caroline Van Gutschhoven. Die heeft zelf haar ontslag uit het PWA gegeven, omdat ze niet meer in Herk-de-Stad woont. Caroline Van Gutschoven maakte haar debuut bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Met 582 voorkeurstemmen op de vijfde plaats van de lijst CD&V/Nieuw werd ze niet verkozen, maar ze werd wel naar het OCMW afgevaardigd. Ook daar moet ze nu dus worden vervangen.

Donderdg is het nieuwe op- en afrittencomplex naar het industrieterrein Zolder-Lummen opengesteld voor het verkeer. Hiermee is de eerste fase van de heraanleg van het Klaverblad in Lummen afgerond. Tegen 2012 moet de hele verkeerswisselaar omgevormd zijn tot een veilige turbine. 26bis kostte bijna 3 miljoen euro en vervangt de beruchte “bretellen” aan het Klaverblad. Hiermee is de eerste fase van de heraanleg van de verkeerswisselaar in Lummen afgerond.

Firmin Steenbergen en Gilbert Ignoul krijgen de titel van ereburgemeester en Leon Aerts die van ereschepen van Herk-de-Stad. Vlaams minister van binnenlandse aangelegenheden Marino Keulen heeft hen officieel die titel toegekend. De 70-jarige Firmin Steenbergen was burgemeester van Herk-de-Stad van maart 1989 tot december 2000, en was verscheidene keren schepen en raadslid. Gilbert Ignoul was burgemeester van januari 1977 tot december 1982 en daarna ook nog 11 jaar gemeenteraadslid.

Mobis, het Europese onderdelencentrum van de automerken Hyundai en Kia, gaat volgend jaar 34 miljoen euro investeren. De investeringen hebben te maken met de bouw van nieuwe regionale distributiecentra in Europa. Tot nu was alles gecentraliseerd in Limburg. Mobis ging in 2003 in Lummen van start als Europees onderdelencentrum van de automerken Hyundai en Kia, die allebei tot de Hyundai-groep behoren. Minder dan vijf jaar later worden de onderdelen gespreid over drie vestigingen en is de omzet geëxplodeerd van 110 miljoen euro naar 330 miljoen euro dit jaar en zelfs 375 miljoen volgend jaar. Daarmee komt Mobis in de absolute top van de Limburgse bedrijven. De grootste vestiging bevindt zich nog steeds in Lummen, additioneel worden ook onderdelen bewaard in twee magazijnen in Genk. Zij zijn samen goed voor ruim 100.000 vierkante meter magazijnruimte.

Vorige week vrijdag liepen in de politiezone West-Limburg meerdere meldingen binnen van woninginbraken. In Lummen in de Acaciastraat, vlakbij de oprit van de autosnelweg, waren er twee inbraken. Telkens werd een ruit ingeslagen. De inbrekers haalden alles overhoop. Op één plaats werd 400 euro gestolen. In de Larenstraat geraakten de dieven niet binnen ondanks pogingen aan schuifdeur en keukenraam. In Herk-de-Stad in de Grotestraat is een huis volledig doorzocht, maar er werd niets gestolen. Op de Steenweg is via een keukenraam in een flat ingebroken. Daar verdwenen twee computers, een portefeuille en juwelen. In Meldert zijn dinsdagochtend dieven op pad geweest. Ze sloegen op vier plaatsen toe. In een huis in de Geenmeerstraat geraakten ze via een WC-raampje binnen. Ze stalen er juwelen. In de Pastorijstraat geraakten diven niet binnen maar ze wel de verlichting van een fiets meegenomen. En op de Zelemsebaan hebben inbrekers het cilinderslot gekraakt van een achterdeur van een huis. Ze stalen er een I-pod. En in de Heesstraat zijn uit een huis kristallen voorwerpen en een portefeuille verdwenen.

Tot 24 december 2007  

Door het centrum van Halen mogen voortaan geen vrachtwagens van meer dan 3,5 ton rijden. Behalve voor laden en lossen. De stad heeft daarvoor verbodsborden langs de invalswegen geplaatst. De beperking is nodig omdat het verkeer in Halen-centrum geregeld vast kwam te zitten door vrachtwagens die niet in het centrum moeten zijn. De bussen van de Lijn mogen normaal door. Vrachtvoertuigen kunnen gebruik maken van de ring, rond het centrum van Halen. 

Tijdens een extra lange zitting werd het gemeentelijke strategische meerjarenplan 2007-2012 voor Lummen goedgekeurd. Het plan is opgedeeld in 11 beleidsdomeinen. Er komt een nieuwe gemeenteschool in Geneiken en aan ontmoetingscentrum Oosterhof een loket voor belevingsinitiatieven. De huisvesting voor de naschoolse kinderopvang voldoet niet. Deze moet vergroot, gecentraliseerd of verder uitgebouwd worden. Vooral de kinderopvang van Genenbos scoort slecht. De gemeente pakt binnenkort uit met een nieuw logo en er komen fietspaden langs alle gewestwegen. Om deze plannen te realiseren wordt een financiering voorzien van 23 miljoen euro. Ook het meerjarenplan 2008-2012 van het OCMW werd goedgekeurd. Volgens OCMW-voorzitter Birgitt Carlier worden de openingsuren uitgebreid. Daarnaast wil men zorgen voor meer betaalbare woningen. Verder moeten er ook meer onthaalmoeders komen, ook meer serviceflats, en het rusthuis moet gerenoveerd worden.

Het vonnis over een dodelijk ongeval in juli in Herk-de-Stad is uitgesteld, omdat er essentiële gegevens ontbreken volgens de politierechter en de advocaat die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigt. Een 35-jarige motorrijder uit Lummen kwam bij het ongeval om het leven. Er komt nu eerst een reconstructie. Een verkeersdeskundige zal dan een gedetailleerd verslag opstellen. Volgens de advocaat is het bij een inhaalmanoeuvre, zoals bij dit ongeval, en linksafslaan heel moeilijk om meteen vast te stellen wie er in fout was. Direct na het ongeval was er geen deskundige aangesteld, vandaar de reconstructie binnenkort.

Geld is de buit bij een inbraak in een schrijnwerkerij in de Hulshoekstraat in Linkhout. De daders zijn binnengedrongen via een zijdeur en naar de kantoren gegaan. Daar hebben ze uit een geldlade 3.000 euro meegenomen. En in de Doelstraat in Halen zijn dieven woensdagochtend weggereden met een 20 jaar oude Opel Corsa. En in de Breedvenstraat in Zelem is dinsdagochtend een zwarte Ford Sierra gestolen.

De pastorie van de Sint-Pancratiuskerk van Zelk wordt openbaar verkocht. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Het pand staat al jaren leeg en tien jaar geleden wilde de stad het pand al verkopen, maar toen verzette de gouverneur zich op basis van wetten van rond 1800. Bij het bisdom is een aanvraag ingediend om de functie voor de parochie stop te zetten. Over twee maanden moet het zover zijn zegt burgemeester Willy Neven. Na het akkoord van de bestendige deputatie kan dan de verkoop plaatsvinden. Als minimumprijs hanteert de stad 200.000 euro.

Roger Vandereyt is het nieuwe OCMW-raadslid voor CD&V-Nieuw in Herk-de-Stad. Hij volgt Caroline Van Gutschoven op die zelf haar ontslag heeft gegeven omdat ze verhuisd is. Roger Vandereyt maakt op zijn 52ste zijn debuut in de politiek. Hij woont in Schakkebroek en is ook voorzitter van de cultuurraad. Uit die functie neemt hij ontslag, omdat ze niet meer verenigbaar is met zijn mandaat in de OCMW-raad.

Vlaams minister van wonen, Marino Keulen, heeft vorige woensdag voor 24,9 miljoen euro subsidiebesluiten ondertekend voor de bouw van 333 sociale woningen en tien sociale kavels in veertien Limburgse gemeenten. In onze regio gaat het om 26 sociale huurwoningen aan de Ketelstraat en nog eens acht aan de Linkhousesteenweg. Samen goed voor 4 miljoen euro.

De Nederlandse zuivelondernemingen Campina en Friesland Foods stevenen af op een fusie. De twee bedrijven voeren hierover gesprekken. Beide bedrijven zijn ook in België actief. Friesland Foods heeft namelijk een belangrijke vestiging in Meldert. Mogelijke gevolgen van de fusie zijn nog niet meteen duidelijk.

Tot 31 december 2007 

Diest gaat het industrieterrein van Webbekom uitbreiden met 45 hectare. De stad wil zo inspelen op de grote vraag naar industriegrond in de regio. Vooral de vraag van logistieke bedrijven is zeer groot, zegt burgemeester Jan Laurys van Diest. Het gaat niet alleen om firma’s die louter aan opslag doen, maar ook om bedrijven waar half afgewerkte producten volledig volgens de bestelling worden aangepast.

De Lummense voetbalclubs E. Genenbos (1prov) en Lummen VV (3C) worden door de Voetbalbond voorlopig geschorst van sportieve activiteiten. Aanleiding is het feit dat beide clubs nog achterstallige vergoedingen moeten betalen aan enkele ex-spelers. Genenbos en Lummen moesten vóór 26 november respectievelijk ruim 12.300 en 8.200 euro betalen aan ex-spelers, die hun achterstallige vergoedingen opeisten bij de Commissie voor het statuut van de speler. Omdat die deadline niet gerespecteerd werd, waren beide clubs in aanleg van schrapping. Ze krijgen nu nog één uitstel. Zijn de schulden dan niet weggewerkt, dan volgt de schrapping.

Een keukenbrand heeft vrijdagavond een woning in de Nachtegaelstraat in Berbroek onbewoonbaar gemaakt. Het vuur ontstond rond 19 uur in de keuken. Bij de aankomst van de brandweer stond de keukenvleugel in lichterlaaie en sloegen de vlammen al door het dak. De brandweer, die met vijf wagens en twee commandovoertuigen ter plaatse kwam, is er wel in geslaagd de brand tot het keukengedeelte te beperken. In de rest van de woning is er alleen rook- en waterschade. De 76-jarige bewoner, die door de brand erg aangedaan was, bleef zelf ongedeerd en wordt door familie opgevangen.

Halen krijgt in 2008 opnieuw zijn rockfestival Springtime. De organiserende vzw telt leden van Halen en van de buurgemeenten Herk-de-Stad en Lummen. Velen hebben ervaring met de organisatie van festivals elders, zoals Rock Herk. Ze richten zich nu op jongelui van 16 tot 35 jaar met een hoog StuBru-gehalte. Het festival vindt op 3 mei vanaf 13 uur plaats op de Markt. Het hoofdpodium komt voor het stadhuis, een tweede aan de kerk. Info: www.springtime-festival.be

Een 47-jarige man uit Herk-de-Stad is op kerstdag gewond geraakt bij een val op een veld tussen de Kortestraat en de Eggelstraat in Donk. De man was in de voormiddag met zijn paramotor opgestegen en maakte kort na 11 uur een onzachte landing. Hij werd met een beenbreuk overgebracht naar het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden.

Op kerstdag is ingebroken in een huis in de Berkenstraat in Herk-de-Stad. De daders geraakten binnen via de achterdeur en namen twee laptops mee en een kluis waarin 2000 euro lag. Woensdagmiddag is er een poging tot inbraak vastgesteld in een huis in de Nachtegaalstraat in Lummen. De daders hadden geprobeerd om de achterdeur open te breken, maar slaagden niet in hun opzet.

Eigenaars of huurders van een woning in Herk-de-Stad kunnen vanaf nu een toelage van 250 euro krijgen voor de plaatsing van zonnepanelen op hun dak. Alle plaatsingen sinds 1 januari 2007 komen hiervoor in aanmerking. Het gaat zowel om foto-voltaïsche cellen die electriciteit opwekken, als thermische cellen voor de verwarming van de woning of het huishoudelijke water. Naast de toelage kan men voor de plaatsing ook een renteloze lening van 250 euro aanvragen. Vanaf morgen, 1 januari, verhoogt de toelage met 250 euro als u van die lening geen gebruikt wenst te maken.

Herk-de-Stad telt vanaf nu opnieuw een kindergemeenteraad. 21 jongens en meisjes hebben daarvoor vrijdagavond de eed afgelegd. Zij hebben gezworen om de belangen van alle kinderen van Herk-de-Stad één jaar lang te respecteren en te verdedigen. Daarnaast worden zij ook allemaal peter en meter van een Planadoptiekind in El Salvador. De kinderen betalen de helft van de steun, de stad legt de andere helft bij.