Tot 5 november 2007 

Net voor Allerheiligen en Allerzielen werden aan de ingang van de vijf Lummense begraafplaatsen nieuwe infoborden geplaatst. Nadat één of meerdere vandalen in augustus een urne uit het columbarium haalden, wil de gemeente nu een duidelijke boodschap brengen zegt schepen Armand Busselen. Er wordt respect gevraagd voor de graven en hun toebehoren. Een begraafplaats is een plaats van rust en bezinning en de politie zal op de vijf kerkhoven verhoogd toezicht uitoefenen. Het gemeentebestuur zal ook aan het personeel de opdracht geven om een oogje in het zeil te houden.

Twee auto’s zijn dinsdagmiddag iets over 12 uur gebotst aan de verkeerslichten op de Ringlaan in Lummen. Een wagen belandde tegen twee verkeerspalen. Omdat de deur aan de andere zijde ook klem zat, moest deze bestuurder door het raam uit zijn auto kruipen. De 24-jarige Dimitri Schepers uit Lummen werd met verwondingen naar het Hasseltse Salvatorziekenhuis overgebracht. Beide bestuurders beweerden dat ze groen licht hadden. De politie West-Limburg is op zoek naar getuigen. En maandag omstreeks 10.30 uur zijn op de Lummense Ringlaan een auto en een scooter gebotst. De 20-jarige bromfietser uit Lummen werd zwaar gekwetst aan zijn been en werd overgebracht naar het Hasseltse Salvatorziekenhuis.

Limburg krijgt begin volgend jaar bewegwijzerde omleidingsroutes voor incidenten of zware ongevallen op de autosnelwegen. Naar Nederlands voorbeeld noemt met dat een ‘calamiteitenroute’ Deze borden worden begin volgend jaar geplaatst langs de Limburgse wegen. Tussen elke op en afrit van de E313 en E314 komen er grote, afgedekte omleidingsborden met een letter. Op de alternatieve routes langs de gewestwegen komen er kleinere borden met alleen de letter en een pijl. Als er zich iets ernstigs voordoet op onze autowegen, worden de omleidingsborden zichtbaar gemaakt en kunnen de weggebruikers de pijltjes van de alternatieve routes volgen. De eerste bordjes worden geplaatst in de buurt van het klaverblad van Lummen.

De politie van de zone West-Limburg brengt gearresteerden die een nacht in de cel moeten doorbrengen voortaan over naar de politiecellen in Beringen. De twee politiezones hebben daarover een akkoord bereikt. Als een gearresteerde de nacht in de cel moet doorbrengen, moet de politiezone ook permanentie in het politiekantoor voorzien. Dat is nu niet meer nodig, zodat de agenten meer beschikbaar zijn voor werk op het terrein. De zone West-Limburg neemt van collega’s nu wel taken over die betrekking hebben op het bewaren van de openbare orde, zoals bijvoorbeeld opdrachten bij voetbalwedstrijden en muziekfestivals.

De stad Halen en de politie gaan strenger toekijken op de naleving van het verbod op sluikstorten. Dat heeft burgemeester Willy Neven bekendgemaakt. In wegbermen en grachten tref je allerlei huisvuil aan zoals blikjes, flessen en puin. Ook laten mensen vuilnis achter bij glascontainers en op stoepen. Al dat vuilnis zorgt voor extra kosten. Personeel moet het gaan opruimen. Daarvoor is transport nodig en dan zijn er nog de verwerkingskosten. Vandaar dat de stad dus strenger gaat toekijken op sluikstorten.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de nu 53-jarige ex-profwielrenner Benny Schepmans uit Herk-De-Stad tot een celstraf van 8 maanden en een boete van 550 euro veroordeeld wegens slagen, het uiten van bedreigingen, verboden wapendracht en het vernielen van een buitendeur. De man zit momenteel opgesloten in de gevangenis. De gehuwde Schepmans had gedurende enkele maanden een relatie met een andere vrouw, die zelfs bij hem en zijn echtgenote inwoonde. Toen de relatie in april echter afsprong, dreigde Schepmans er via de telefoon mee dat hij haar benen zou afsnijden. Hij had ook met een keukenmes naar haar staan zwaaien. Later belde hij haar weer op en dreigde hij ermee haar af te maken als ze haar woning niet zou verlaten. Begin juni trok Schepmans onder invloed van amfetamines naar het appartement waar zijn ex-vriendin verbleef. Hij gooide met een metalen stoel het glas van een deur stuk en ramde de deur meermaals met zijn wagen. Daarop kreeg Schepmans het aan de stok met de eigenaar van het appartement. De ex-vriendin verklaarde later aan de politie dat zij in maart twee keer messteken van Schepmans had gekregen, maar dat ze daar nooit aangifte van had durven doen. Voor de strafmaat hield de rechtbank rekening met zijn agressiviteit, het totaal gebrek aan inzicht in het laakbaar karakter van zijn gedrag en zijn strafverleden. De eigenaar van het appartement, kreeg een schadevergoeding van 250 euro toegewezen. In mei dit jaar kreeg de ex-profrenner bij verstek 14 maanden cel voor het bezit van vloeibare speed. Zijn zware amfetamineverslaving brengt Schepmans geregeld voor de rechter.

De lokale politie West-Limburg is een onderzoek gestart naar een verdacht pakketje dat maandagavond in de Stationsstraat in Zelem werd gevonden. In het pakje stak poeder. De politie onderzoekt om welk type poeder het gaat. En in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in de Doelstraat in Halen drie garageboxen opengebroken. De inbrekers namen fietsen en een 20 meter lange electriciteitskabel mee.

In het pand van de voormalige zaak James aan de Leuvensesteenweg in Diest is de nieuwe discotheek The Scene geopend. Het interieur van de dancing is voor een half miljoen euro vernieuwd. De nieuwe uitbaters mikken op een publiek van 20’ers en 30’ers. Op het einde van de jaren ’90 moest de toenmalige discotheek na een schietpartij op bevel van de burgemeester een aantal maanden dicht. Volgens de nieuwe uitbaters zal het nu zeker zo ver niet komen. De uitbaters hanteren namelijk strenge veiligheidsmaatregelen. Tijdens een eerste bezoek wordt je identiteit geregistreerd en krijg je een magneetkaart, die ook als bewijs van lidmaatschap telt. Naast vier portiers aan de deuren houden nog eens vier stewards een oogje in het zeil. De discotheek is alleen op zaterdag open van 23 uur tot een uur of zes, zeven zondagochtend.

Aan de privéwoning van Adam Berten, de herder van de kudde in het Schulensbroek, in de Beerbossstraat in Schulen zijn zondagochtend drie schapen door twee husky’s uit de buurt doodgebeten. “Op weg naar huis werd ik door mijn buurman gebeld”, zegt de herder. De drie schapen werden in de nek gebeten. De honden waren ook al begonnen de ingewanden eruit te halen. Deze dieren lagen Adam heel nauw aan het hart. Hij heeft ze zelf met de fles eten gegeven, omdat ze door de moederooi niet konden worden grootgebracht. De eigenaars van de honden gaan de schade vergoeden en willen hun dieren ook laten inslapen.

Vorige week werden op acht controlepunten in Halen, Herk-de-Stad en Lummen ruim 1.400 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. Er werden 113 bestuurders geverbaliseerd. In Herk-de-Stad op de Amandinaweg waar je maximum 50 per uur mag rijden, was meer dan de helft van de gecontroleerde voertuigen te snel. En in Halen op de Betserbaan was dit 36%.

Net als de voorgaande jaren houdt de vereniging van handelaars van Halen in november en december een actie voor de klanten. Wie zegeltjes spaart, maakt kans op een prijzenpot van in totaal meer dan 14.000 euro. Veertig handelaars van Halen-centrum, Loksbergen en Zelem nemen deel aan de actie. En ook de middenstanders van Herk-de-Stad houden in november en december een actie onder de klanten. Bij een aankoop in één van de deelnemende zaken ontvang je zegels voor een waarde van 5 euro, die je op een spaarkaart kan plakken. Met een volgeplakte spaarkaart maak je dan weer kans op één van de twintig prijzen. De hoofdprijs is een auto.

Tot 12 november 2007 

In het natuurgebied Rotbroek in Zelem komt een houtwal van 500 meter. De gemeenteraad heeft het contract daarover met het Regionaal Landschap Lage Kempen en het agentschap Ruimtelijke Ordening van het Vlaams gewest goedgekeurd. Deze aanpassing moet het landschap in zijn oorspronkelijke toestand herstellen, zegt schepen van Milieu Paul Hoebrekx. Voor de houtwal worden streekeigen planten als sleedoorn, meidoorn, eik en els gebruikt. De kostprijs van deze werken wordt op 7.714 euro geraamd. Omdat de stad daarvoor een toelage van 80 procent krijgt, betaalt het bestuur zelf slechts 964 euro.

Aan een spoorwegovergang in Schulen is woensdagochtend rond 6.40 uur een jonge man aangereden door een trein. De 19-jarige man, die te voet de overweg overstak, overleed aan zijn verwondingen. Aanvankelijk waren de twee sporen geblokkeerd en liepen de treinen een vertraging op van een half uur tot een uur. Rond 8 uur waren er vertragingen tot 20 minuten. De treinbestuurder werd in shock overgebracht naar het ziekenhuis. Het ging om een kleine overweg zonder signalisatie en zonder slagbomen met alleen een Sint-Andrieskruis. De lokale politie onderzoekt de omstandigheden en sluit niet uit dat het gaat om een wanhoopsdaad. De twee sporen op de treinverbinding Hasselt-Aarschot zijn rond 9 uur weer vrijgegeven.

Dieven zijn in de nacht van woensdag op donderdag binnengedrongen in twee cafés in Lummen. In “Het Cafeeke” in de Genenbosstraat braken ze de achterdeur open en een kast. Ze verplaatsten een spaarvarken maar zouden niets hebben meegenomen. Dat was wel het geval in café “Het Witte Paard” in de Groenlarenstraat. Ook daar braken, vermoedelijk dezelfde daders, de achterdeur open en namen ze het geld uit de kassa. De pogingen om de sigarettenkast open te breken, mislukten. Wel kregen ze een dartsspel open en namen ze het geld eruit mee. Tot slot namen ze ook een laptop uit een kamer mee.

Op de Leuvensesteenweg, dat is de gewestweg van Diest naar Leuven, wordt het aantal rijvakken van drie naar twee teruggebracht. Tegelijk krijgt de gewestweg ook een fietspad en een voetpad. De beperking tot één rijstrook in elke richting moet de veiligheid verhogen. Voorts gaat het Vlaams Gewest ook nieuwe bushaltes bouwen. En Aquafin gaat er een collector aanleggen voor de opvang van afvalwater om dat door te sturen naar het zuiveringsstation langs de spoorlijn Diest-Leuven. De werken, die begin volgend jaar starten, gaan een jaar duren. In totaal wordt de kostprijs van dit project op 2,8 miljoen euro geraamd. Het Vlaams Gewest betaalt de grootste hap nl 1,1 miljoen. De stad betaalt 960.000 euro en Aquafin 650.000 euro.

Bij een ongeval met een bus van vervoersmaatschappij De Lijn in Meldert zijn vrijdagmorgen drie passagiers gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Zeven andere reizigers en de chauffeur bleven ongedeerd. Het ongeval gebeurde rond 8.30 uur in de Blanklaarstraat op lijn 91, die tussen Hulst en Hasselt loopt. Meer precies in de afdaling naar het Kruispunt aan De Zwarte Ring. Om een onbekende reden was de bus beginnen slippen en van de weg geraakt. De achterkant van de bus kwam tegen een boom terecht. Door de klap sprongen de ruiten stuk. Een 57-jarige vrouw uit Tessenderlo raakte zwaargewond, twee andere passagiers lichtgewond. Ze liepen snijwonden op, verwondingen aan de elleboog en de schouder. De oorzaak van het ongeval is voorlopig onbekend. Waar de bus begon te slippen, lagen op het wegdek modder en gevallen bladeren. De zeven, niet gewonde reizigers, konden meteen op de volgende bus van lijn 91 stappen. Ze bereikten zo met enige vertraging hun bestemming.

Halen krijgt een adviesraad voor buitenschoolse kinderopvang. De gemeenteraad heeft de oprichting daarvan goedgekeurd. Die raad is van dezelfde aard als bijvoorbeeld de cultuur- of de jeugdraad, zegt schepen van sociale zaken Paul Hoebrekx. Hij moet de gemeente adviseren bij de opmaak en uitvoering van het lokaal beleidsplan en eventuele bijsturingen ervan. Ook over de uitbouw van de opvangvoorzieningen is een advies van deze raad vereist. De stad zoekt ook een oplossing voor het te drukke en te snelle verkeer op het gedeelte van de Betserbaan tussen de Stadsbeemd en de Velpenstraat. Dat heeft burgemeester Neven geantwoord op een vraag van André Jacobs (Vlaams Belang). Burgemeester Neven noemde de vraag terecht. Men gaat wel eerst even een inventaris van alle snelheidsbeperkingen op het grondgebied opmaken om daarna met zones te werken. Dat zou het aantal verkeersborden dan moeten beperken. De zaak komt volgende maand opnieuw op de dagorde van de raad.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden in de Heesstraat in Meldert twee donkergrijze auto’s gestolen. De dieven boorden twee gaatjes in de achterdeur om binnen te geraken. Ze vonden de autosleutels van een BMW3 Touring en van een Ford Focus en wat geld. De twee auto’s stonden geparkeerd op de oprit van de woning en werden meegenomen. Zelfs de buren, die naast de oprit slapen, hebben niets opgemerkt.

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere heeft het zorgstrategisch plan voor de bouw van een nieuw woon - en zorgcentrum en van een dagverzorgingscentrum in Lummen en Heusden-Zolder goedgekeurd. De projecten kaderen binnen het Limburgplan en komen tot stand via een alternatieve financiering, liet de minister donderdag weten. Het gaat om het woon- en zorgcentrum Meerlehof in Lummen en het dagverzorgingscentrum De Brug in Heusden-Zolder. Meerlehof wordt een rusthuis met 80 woongelegenheden. Daarnaast wordt ook een nieuw dagverzorgingscentrum gebouwd dat plaats biedt aan 10 personen en een centrum voor kortverblijf met 3 verblijfsplaatsen. Het OCMW Lummen gaat er ook een lokaal dienstencentrum bouwen.

130 inwoners van Halen, Herk-de-stad en Lummen en aangrenzende gemeenten, willen op hun dak zonnepanelen laten plaatsen om zo electriciteit te produceren of om het water te verwarmen. Dat blijkt uit een actie van de milieudiensten van de drie gemeenten. Die hebben bij de inwoners een rondvraag gehouden, om met de gegevens van alle belangstellenden naar een installateur te stappen om zo een interessante prijs te bedingen. Een bezoek ter plaatse moet nu leren of hun dak daarvoor geschikt is.

Bij snelheidscontroles de voorbije week in de politiezone West-Limburg, heeft de politie 163 overtreders betrapt. Er werden 1.840 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. Drie van hen moeten hun rijbewijs inleveren. In de Pastorijstraat in Donk, waar je 50 mag, werd een bestuurder geflitst aan 102 km per uur.

Een 28-jarige bestuurder uit Herstal is dinsdagnacht levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval op de E313. Tussen de afrit Hasselt-West en de verkeerswisselaar in Lummen, in de richting van Antwerpen, was de bestelwagen tegen een signalisatiewagen gebotst die op het linkerrijvak stond en aangaf dat het verkeer naar de rechterrijstrook moest. Wegenwerkers voerden er onderhoudswerken uit aan de camera’s van het Vlaams Verkeerscentrum. De bestuurder werd uit zijn bestelwagen geslingerd. De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. De wegpolitie Limburg moest door het ongeval de E313 richting Antwerpen volledig afsluiten. De lokale politie HAZODI voorzag in een omleiding via de N2. Wegens het nachtelijke uur, het ongeval gebeurde kort voor één uur, bleef de verkeershinder beperkt. Rond 2.45 uur was de E313 opnieuw opengesteld.

Tot 19 november 2007  

Een wijkagent van de politie West-limburg heeft vrijdagnamiddag van een buurtbewoner de melding gekregen dat er koe op de spoorweg liep in Linkhout. Politiepatrouilles en de Hasseltse spoorwegpolitie reden naar de Donderbosstraat. Vreemd genoeg werd er geen koe aangetroffen en in de buurt van de Donderbosstraat liepen er zelfs geen koeien in een wei. Na een kort buurtonderzoek werd de zoektocht afgeblazen.

Het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel uit Diest zit niet muurvast maar er zijn ook geen concrete sporen. Dat zegt de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits. Donderdag hebben vrienden van de vermoorde tiener meegedaan aan tv-opnames in Schaffen voor een reconstructie van de avond dat Annick Van Uytsel verdween op 28 april. Er wordt aan gedacht om een nieuw opsporingsbericht te doen. Voor enkele punten in het onderzoek kan de hulp van de bevolking zeer nuttig zijn, zegt woordvoerder Vits. Wanneer het opsporingsbericht wordt gelanceerd wil het gerecht nog niet kwijt.

Vorige woensdag ontving burgemeester Luc Wouters een fax van Volksgezondheid dat het recreatieverbod op het Schulensmeer werd opgeheven. Sinds 14 september waren alle watersporten verboden omwille van een vervuiling door blauwalgen. De oorzaak van het probleem is nog steeds niet gekend. Omdat er gevreesd wordt dat de blauwalgen vanaf maart opnieuw gaan bloeien zullen alle betrokken partijen het dossier goed opvolgen. De blauwalgen die sinds september afstierven maakten giftige stoffen aan. De eerste metingen wezen uit dat toegestane norm van 20 microgram per liter ver overschreden werd. Bij de laatste drie stalen lagen de waarden onder 10 microgram per liter. Dat betekent dat er opnieuw gevist mag worden. Surfen, zeilen en kajakken is na twee maanden weer toegestaan. Omwille van een te hoog gehalte aan vervuilende stoffen, worden de gevangen vissen best allemaal teruggezet. Er heeft tot nu de rode vlag uitgehangen. Deze geeft aan dat er zich niemand in het binnenbekken mag bevinden tijdens het vullen van het Schulensmeer. Indien het water nog eens vervuild is, zal men in de toekomst met een gele of oranje vlag een recreatieverbod aangeven.

Als inwoner van Herk-de-Stad kan je vanaf nu bij het OCMW een toelage aanvragen als tussenkomst voor brandstof om je woning te verwarmen. Je bruto-inkomen mag wel niet meer dan 13.512 euro bedragen of je moet genieten van een schuldbemiddeling of een collectieve schuldbemiddeling. De toelage geldt bovendien alleen voor brandstof die geleverd is tussen 1 september 2007 en 30 april 2008 voor een prijs van 0,49 euro of meer per liter. In aanmerking komen huisbrandolie in bulk aan huis of aan de pomp, lamppetroleum aan de pomp en propaangas in bulk aan huis. Info: 013/78.09.40.

In de nacht van dinsdag op woensdag is een motorrijder om het leven gekomen bij een ongeval op Lindekensveld in Lummen. De motorrijder kwam uit de richting van Beringen en werd kort voor één uur aangereden door een auto die uit de tegengestelde richting kwam en linksaf sloeg om naar een parking te rijden. De motorrijder, een 35-jarige man uit Lummen, was op slag dood.

De werking van de brandweer op het eigen grondgebied kost elke inwoner van Herk-de-Stad 20,23 euro. Dat blijkt uit de toelage van de stad aan de brandweer voor 2006. Herk-de-Stad telt een voorpost van de brandweer van Hasselt. De stad moet daarvoor ruim 240.000 euro betalen. Dat bedrag is gebaseerd op het aantal inwoners en het kadastraal inkomen van de stad. Dat totaal gaat voor de tweede keer op rij naar beneden. Ten opzichte van tien jaar geleden zijn de kosten wel met 61 procent toegenomen.

De politie van de zone West-Limburg wijken in het eigen gebied ertoe aanzetten een buurtinformatienetwerk op te richten naar het model van de Lummense wijken Laren en Gestel. In een zogenaamde BIN werken buurtbewoners samen met de politie om de veiligheid in hun buurt te verhogen. Dat gebeurt met allerlei communicatiemiddelen. Het belangrijkste daarvan is de BIN-foon. Daarmee kan de politie een berichtje via de telefoon sturen, niet alleen dringende info over de aanwezigheid van ongewone figuren in de buurt, maar ook preventietips. Voorts is er ook een BINflash voorzien, dat is een infoblad met meldingen en preventietips, en een maandelijkse vergadering met de kerngroep. De twee BIN’s van Lummen zijn tot nu toe de enige twee in Limburg. In alle provincies samen zijn er al meer dan honderd opgericht.

De kerkraad van de Sint-Pancratiuskerk van Zelk moet uitzonderlijk 48.466 euro voor de kerk uitgeven. Het geld gaat naar de herstelling van de beschildering van de kerk. Dat is hoognodig omdat de kerk waterschade heeft geleden.

Op het dak van het Lummense sportcomplex werden 65 m2 zonnepanelen geplaatst. De totale kostprijs bedroeg 81.000 euro, maar de gemeente ontving een eenmalige subsidie van 30.000 euro van minister van sport Bert Anciaux. Elke Vlaamse gemeente mocht begin dit jaar een project indienen met energiebesparende maatregelen voor een sportcomplex of jeugdhuis. Lummen koos dus voor zonnepanelen op het zwembad. Driemaal per week wordt het zwembadwater ’s morgens volledig gefilterd. Daarbij moet ongeveer 15.000 liter ‘vers’ water worden bijgevuld. Die hoeveelheid en dagelijks ook een kubieke meter douchewater zullen dankzij de zonnepanelen worden opgewarmd tot 30 graden Celsius. Omdat er tijdens de andere dagen minder dan 8.000 liter nodig is, werd een extra warmtewisselaar geïnstalleerd. Daardoor kan de zonnewarmte ook gebruikt worden voor het douchewater. Tijdens de zomer zullen de zonnepanelen meer stroom produceren, en dan zal ook een deel van het zwembadwater worden opgewarmd.

Bij de firma Aswebo aan de Nieuwe Dijkstraat in Diest is 1500 liter stookolie gestolen. Vermoedelijk dezelfde dieven hebben geprobeerd een soortgelijke diefstal te plegen op een werf van de firma Baldewijns aan de Omer Vanaudenhovenlaan. Eerder van de week is ook al 350 liter brandstof gestolen op een werf aan de Hannuitsesteenweg in Landen. Volgens de politie zijn de diefstallen het gevolg van de hoge brandstofprijzen.

Tijdens de snelheidscontroles heeft de politie West-Limburg 50 overtreders geverbaliseerd. Op 1.293 gecontroleerden betekent dat een gemiddeld overtredingspercentage van bijna 4%. In Lummen in de Kraaibergstraat reed 11% te snel en in de Pastorijstraat in Donk was dat 19%. In beide straten is de maximumsnelheid beperkt tot 50 km/uur.

De belasting op de ophaling van huisvuil in Herk-de-Stad bedraagt voor de jaren 2008 tot 2010 49,5 euro per belastingplichtige of bedrijf. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De stad kent voor de huisvuilbelasting wel een vermindering van 24,5 euro toe voor woningen langs openbare wegen waar geen huisvuil wordt opgehaald en voor huizen die op minstens honderd meter van de weg liggen. De belasting op sluikstorten wordt voor de jaren tot 2010 behouden op 250 euro. Dat bedrag moet iemand betalen die op een dergelijke daad wordt betrapt. Bij een hoeveelheid van meer dan 3 m³ komen er nog de totale verwerkingskosten van het afval bij.

Tot 26 november 2007 

Het domein ven de “dikke eik” van Lummen krijgt een opknapbeurt. Oude bomen roepen blijkbaar een sterk engagement op om die bomen te redden. Denken we maar aan de zieke kastanjeboom waar Anne Frank op uitkeek, die is deze week ook weer voor even van de kap gered. Maar is onze 1000-jarige eik, wel echt 1000 jaar? Over de juiste leeftijd doen heel wat gissingen de ronde, sommigen spreken zelfs van 1.700 jaar. Geweten is dat het al in de 16de eeuw een gerechtsboom was, en dat hij dus minstens 500 jaar oud is. Omdat de boom hol is, kan men er geen jaarringenonderzoek op verrichten en is men moeten gaan kijken naar bomen met een gelijkaardige omvang, waarvan de aanplanting wel geïnventariseerd was. Zo komt men op een schatting van tussen 500 en 750 jaar. De laatste 20 jaar is er veel werk gestoken in ondermeer de verbetering van de ondergrond. Als de boom gespaard bijft van windstoten en infectieziektes kan hij zeker nog een paar honderd jaar ouder worden.

De kostprijs van de brandbestrijding in Lummen is voor 2006 voorlopig vastgesteld op 315.000 euro. Volgens burgemeester Luc Wouters is dit bedrag in zes jaar tijd verdubbeld, en dat is met de haren getrokken. Omdat Lummen door de brandweer van Heusden-Zolder wordt bediend, horen zij bij een Z-korps. Maar gemeenten met de veel grotere Y-korpsen moeten veel minder bijdragen, en dat kan dus niet zegt de burgemeester. De gemeente Lummen brengt dan ook een negatief advies uit bij de gouverneur.

De seniorenraad van Halen gaat een cursus “internet voor senioren” organiseren. Dat gebeurt op vraag van senioren zelf, onder meer van deelnemers aan de cursus computergebruik voor senioren. Bij die leeftijdsgroep bestaat veel belangstelling om op het internet informatie te zoeken en e-mails te kunnen sturen en ontvangen. In aansluiting daarbij wordt ook gedacht aan een cursus fotobewerking om beelden van digitale camera’s op te slaan en ook eventueel door te sturen. De cursus vindt vanaf februari 2008 plaats.

Net als het PWA werkt ook het Lummense OCMW met dienstencheques. Het was vroeger de bedoeling dat het PWA zich zou richten op de werkende bevolking en het OCMW op de 60-plussers zegt OCMW-voorzitter Birgitt Carlier. Maar het PWA heeft zich niet aan de gemaakte afspraken gehouden. Maggy Putzeijs-Peeters ontkende dat, en haar partijgenoot Michel Vanhoyland stelt voor om beide diensten te fuseren.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad heeft voor de bouw van een nieuwe bibliotheek zijn oog laten vallen op een terrein aan de Trompetweg naast de gebouwen van campus Ursula van de Sint-Martinusscholen. De oppervlakte van de grond is 65a en ligt rechts van de Trompetweg voor wie van de Guldensporenlaan komt. De bibliotheek kent sinds haar oprichting een constante groei, zegt schepen Gert Vandersmissen. Met de aanleg van de nieuwe verkaveling Daelersveld, met de aanwezigheid van vele scholen en de groei en de aanwezigheid van het revalidatiecentrum, zal die groei alleen maar toenemen. De Herkse bieb telt nu meer dan 4.000 leden, het aantal ontleningen bedraagt meer dan 100.000 per jaar.

Halen krijgt voor het eerst een kinderkrant. Die wordt gemaakt door de kinderen van de Halense kindergemeenteraad. De jongens en meisjes zijn nu volop bezig met het samenstellen van het krantje dat de titel “Jouw Nieuws” krijgt. Het wordt midden december via de scholen verspreid. De kinderkrant zal om de twee maanden verschijnen.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad gaat fietsen met drie wielen aankopen om te verhuren aan senioren die zich op een tweewieler minder veilig voelen. Anders geraken deze mensen misschien geïsoleerd zegt schepen van mobiliteit Danny Pauly. Met het verhuren van driewielers wil de stad dat voorkomen. Er zijn ook plannen om voor de senioren fluo-vestjes aan te kopen.

De afgelopen dagen zijn in de politizone West-Limburg 1 .492 voertuigen gecontroleerd op snelheid en daarbij reden 112 bestuurders snel. Topper daarbij was de Oude Leuvensebaan in Halen waar 50 km per is toegelaten. De helft van de gecontroleerde voertuigen reed daar te snel.

Samen met de sociale inspectiediensten heeft de politie vorige week controles uitgevoerd in zeven horecazoeken in Herk-de-Stad, Halen en Lummen. In het kader van mensenhandel werd geen inbreuk vastgesteld. De inspectie is wel twee onderzoeken gestart. En donderdag heeft de lokale politie een controle-actie gehouden op het dragen van de veiligheidsgordel en de verlichting van voertuigen. Er werden 15 bestuurders geverbaliseerd omdat ze hun gordel niet droegen, en één bestuurder kreeg een boete omdat hij niet handenvrij aan het telefoneren was. Daarnaast werden nog enkele pv's opgesteld voor het ontbreken van een keuringsbewijs en het bezitten van drugs. Eén chauffeur moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij alcohol gedronken had. De inspecteurs stelden nog 15 waarschuwingen op omdat voertuigen niet voldeden aan de technische eisen.

Burgemeester Paul Buekers van Herk-de-Stad krijgt bovenop zijn wedde als burgemeester een toeslag van 24.000 euro. Dat blijkt uit de jongste begrotingswijziging, die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Het gaat om een compensatie voor het wegvallen van de inkomsten uit zijn beroep. Dat oefent hij niet meer uit om zich op zijn taak als burgemeester toe te leggen. Laurens Appeltans klaagde die toeslag aan , maar de burgemeester wees erop dat de regeling volkomen wettelijk is.

Het circuit van de illegale vogelvangers heeft een harde klap gekregen. Bij zeven huiszoekingen die twee weken geleden gelijktijdig werden uitgevoerd in Halen, Lummen en Geetbets werden honderden illegaal gevangen vogels in beslag genomen. Het gerecht was de vangers op het spoor gekomen dankzij een studie van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder. Later volgden nog vijf huiszoekingen in dit onderzoek. Ruim 100 vogels werden meteen vrijgelaten, de lokvogels werden in het centrum opgevangen. Ze zullen daar blijven tot de lente zodat ze wat kunnen aansterken. Volgens het opvangcentrum gaat het hier om een zwendel die helemaal niets met vogelliefhebberij te maken heeft. Het materiaal om vogels te vangen spreekt voor zich. In sommige doosjes voor lokvogels zaten zelfs nog kadavers van dode vogels. Mensen die iets verdacht opmerken kunnen altijd contact opnemen met het centrum. Zij controleren dan of het inderdaad om vogelvangers gaat. Tel: 011/43.70.89

De federale gerechtelijke politie van Hasselt heeft een bende Albanezen ingerekend die minstens 10 ladingen van vrachtwagens heeft gestolen op parkings langs de Limburgse autosnelwegen. De vijf die in Brussel verbleven, zijn aangehouden en zitten in de cel. De federale gerechtelijke politie is een maand geleden een onderzoek gestart naar de ladingdiefstallen. In een bepaalde periode sloeg de bende, die vanaf de zomervakantie actief werd, om de twee dagen toe. In heel Limburg, maar voornamelijk op de parkings langs de autosnelwegen, tussen het klaverblad in Lummen en Houthalen-Helchteren. De vijf kwamen toe, sneden het zeil van opleggers open en gingen onder meer aan de haal met grote ladingen computerschermen, autobanden en palletten Duracel-batterijen. De bende zou in Limburg minstens tien ladingdiefstallen hebben gepleegd maar zou ook op parkings buiten de provincie hebben toegeslagen. Het verdere onderzoek moet dat nog uitwijzen.

Halen moet de inwoners die zonnepanelen op hun dak plaatsen een subsidie geven. Dat zegt gemeenteraadslid Jos Wouters van Groen naar aanleiding van de cijfers over de deelnemers aan de actie van Halen, Herk-de-Stad en Lummen voor de promotie van zonnepanelen. Op 102 belangstellenden voor fotovoltaïsche cellen om elektriciteit te produceren zijn er slechts 15 van Halen. Van de 28 geïnteresseerden voor de plaatsen van zonnepanelen om water te verwarmen zijn er nauwelijks van Halen. Bij een promotie-actie van onder meer de Gezinsbond in 2005 is gebleken dat gezinnen die zonnepanelen plaatsten, allemaal woonden in een van de 23 Limburgse gemeenten die toen een premie toekenden. Nu, twee jaar later, geven 40 van de 44 Limburgse gemeenten steun. Heers, Herstappe, Heusden-Zolder en Halen doen dat jammer genoeg nog niet, zegt Jos Wouters.

Alle 50-plussers van Herk-de-Stad zijn vanaf nu elke donderdag in de sporthal van Schulen welkom om curvebowling te komen spelen. Bij curvebowling ligt het zwaartepunt van de speelballen niet in het middelpunt, zoals dat bij normale ballen het geval is. Gevolg is dat de curveballen bij het rollen een bocht maken. Met het rollen moet je zo dicht mogelijk tegen de doelbol eindigen. Elke donderdag tussen 14 en 17 uur kan je vrij en gratis komen spelen. Info: 013/55.25.95.

Het OCMW van Halen heeft plannen om te starten met een dienstencentrum voor senioren. Dat is één van de kernelementen in het sociaal beleidsplan dat de OCMW-raad heeft goedgekeurd. In een dienstencentrum kunnen senioren terecht voor voorzieningen die hun zelfstandigheid en levenskwaliteit helpen bevorderen. Het is ook een ontmoetingsplaats. OCMW-voorzitster Denise Vaes wil het dienstencentrum starten in de kleine zaal bij de sporthal in sportcentrum De Koekoek. Dat kan echter pas als het nieuwe polyvalente cultuurgebouw klaar is, zodat het dienstencentrum daar ook voor activiteiten terecht kan, net als in de sporthal zelf. Uiterlijk tegen 2012 moet de stad een erkenning van het dienstencentrum aanvragen.