Tot 03 september 2007 

Op de spooroverweg op de Hengelbeekstraat in Schaffen is donderdag een vrachtwagen aangereden door een locomotief die gebruik maakte van de industriële spoorlijn tussen Tessenderlo en Diest. Twee personen in de vrachtwagen zijn daarbij gewond geraakt. De treinen op de industriële spoorlijn halen nooit hoge snelheden. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

Treinreizigers kunnen voortaan in Schulen comfortabeler opstappen. Het bestaande parkeerterrein heeft er een opknapbeurt gekregen. Nu oogt de stationsomgeving van Schulen een stuk fraaier, zegt voorzitter Stephan Stevens van de sp.a-afdeling Schulen-Berbroek, die tien jaar geleden mee aan de basis lag van een petitie om het station van Schulen aantrekkelijker te maken. De heraanleg van het bestaande parkeerterrein rondt het dossier station Schulen af. Aan de noordzijde van het station, langs het perron richting Hasselt, is een parkeerterrein voor 64 auto’s aangelegd, samen met een overdekte fietsenstalling voor 24 tweewielers. Aan de Herkse zijde, dat is de kant van het perron naar Diest, is tussen het stationsgebouw en de sectioneerpost een nieuw parkeerterrein voor vijftien auto’s aangelegd, samen met een overdekte stalling voor 72 fietsen.

Vandaag opent in Lummen een nieuw begeleidingsinternaat van Sint-Ferdinand aan de Wijngaardstraat. Opvallend daarbij is dat de twee nieuwe woonblokken zich niet bevinden op de schoolcampus in Laren, maar op een boogscheut van Lummen-centrum. Tussen rustoord Meerlehof en het Lummense OCMW zullen er een 40-tal jongeren met opvoedings- en gedragsproblemen begeleid worden naar zelfstandigheid. Het nieuwe internaat kostte 2.400.000 euro, maar de school kreeg wel 1 miljoen euro steun van de Vlaamse gemeenschap, 216.000 euro van de Nationale Loterij en 124.000 euro van de provincie Limburg. De school kreeg verder subsidies voor een internaat met 40 kamers. In crisissituaties kan men 44 jongens van 13 tot 21 jaar opvangen. In de vier leefgroepen zullen een tiental gasten aansluiten waar ze evolueren naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Wie daarin slaagt kan gebruik maken van een studio. Daar krijgen ze meer vrijheid en dat werkt positief. En dankzij extra vaardigheden, kunnen ze uiteindelijk zelfstandig wonen en zich integreren in de maatschappij.

De invallerswedstrijd BS Sport-Donk FC is dinsdagavond voor het einde stilgelegd. De scheidsrechter was onwel geworden. De man kreeg vermoedelijk een hartaanval en stuikte in elkaar. Een mug-arts reanimeerde de scheidsrechter nog, later werd hij met de ziekenwagen naar het Virga-Jesseziekenhuis in Hasselt gebracht. Zijn toestand was kritiek. Bij de aanwezige leden van BS Sport en Donk FC was iedereen teneergeslagen.

Aan de Struikstraat in Loksbergen is per ongeluk een hoeveelheid mest op een landbouwveld terechtgekomen. Dat gebeurde vorige vrijdag, toen daar een mestvat kantelde. De loonwerker van het transport week uit om enkele putten in het wegdek te omzeilen, daarbij is het mestvat van de rand van het onverharde zijstuk weggegleden en gekanteld. Zo kwam een hoeveelheid mest op een perceel landbouwgrond terecht. Omdat de hoeveelheid mest per ha momenteel streng is gereglementeerd, werd van het ongeval een PV opgemaakt.

De politie van de zone Demerdal heeft vorige week zaterdag een inbreker kunnen inrekenen. Een agent hoorde in de buurt van zijn huis een verdacht geluid. Toen hij een kijkje ging nemen, merkte hij een verdacht voertuig op, dat al eerder was gesignaliseerd in de politiezone na een inbraak. Verscheidene patrouilles kwamen ter plaatse en de daders vluchtten te voet in de richting van een maïsveld. De dief kon uiteindelijk in de Papenbroekstraat worden gearresteerd. Daar probeerde hij samen met zijn kompaan een auto te stelen. De verdachte kon, met de hulp van een speurhond, ingerekend worden in de voormiddag. De tweede dader kon ontkomen. Zondag kon hij in zijn woning in Brussel opgepakt worden na verder onderzoek. De twee werden voorgeleid bij de Leuvense onderzoeksrechter.

Donderdag rond 13 uur zijn een bromfietser en een auto frontaal met elkaar in botsing gekomen op het kruispunt van de zogenaamde zwarte ring in Meldert. De 18-jarige bromfietser uit Beringen werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

In de Priesterse Heidestraat in Linkhout is op een bouwwerf de compressor van de stukadoor gestolen. De feiten werden zaterdagavond vastgesteld. Het is al de tweede keer in een week tijd dat er op de werf een diefstal wordt gepleegd.

Lummen en omgeving kampt met een wespenplaag. De brandweer van Heusden-Zolder rukt elke dag met twee ploegen uit om de diertjes te verdelgen. Vorige woensdag moest een ploeg uitrukken om aan de Duizendjarige Eik een kolonie hoornaren uit te roeien. Een hoornaar, of horzel, wordt ook ‘moordenaarswesp’ genoemd omdat ze hun prooien, meestal insecten, zonder mededogen aanvallen en verorberen. Op de plaats waar in 1988 tijdens een storm een zware tak was afgebroken, hadden deze grote wespen een ideale nestplaats gevonden. Hun nest bevond zich op een zestal meter hoogte. Bij hoornaars worden de mannetjes tot 28 mm lang, de koninginnen liefst 35 mm. Ze worden meestal alleen agressief in de buurt van hun nest, en een steek is natuurlijk pijnlijker dan die van een wesp of bij.

Gemeenschapscentrum De Markthallen van Herk-de-Stad start dit seizoen met een nieuw promotietarief. Verenigingen, scholen of andere groepen die twintig tickets of meer voor een voorstelling afnemen, krijgen een vermindering van tien procent. Wie jonger is dan 18 jaar kan voor vijf euro naar een voorstelling in het gemeenschapscentrum. Meer info op 013/35.99.60.

In het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel uit Diest, is er een spoor dat mogelijk tot een doorbraak kan leiden. Dat zegt Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van het meisje. De voorbije week hebben zij het strafdossier kunnen inkijken. Vermassen zegt nooit een dossier gezien te hebben waarin de speurders zo grondig te werk gaan. Annick Van Uytsel zou zaterdag 1 september, 19 jaar zijn geworden.De ouders hadden gehoopt dat tegen die dag de moordenaar gevonden zou zijn. Ze vinden nu troost in het feit dat de speurders niets aan het toeval overlaten om de moordenaar van hun dochter te vinden. (Jan de Groot)

Tot 10 september 2007 

Een 38-jarige postbode heeft vier jaar lang brieven en pakjes bewaard die eigenlijk moesten worden bezorgd. Dat meldt het Belang van Limburg. De man bewaarde de stukken bij hem thuis en stapelde ze netjes op in zijn flat. Hij werkte op verschillende plaatsen, ondermeer in Kermt, Herk-de-Stad en Bilzen. Bij elke verhuizing nam hij de lading mee naar zijn nieuwe adres. Het zou gaan om duizenden stukken. Sommige poststukken dateren volgens De Post zelfs uit 1998. De pakjes en brieven worden nog deze week bezorgd, met excuses van De Post. De postbode is inmiddels geschorst en wordt vermoedelijk ontslagen. Het nieuwe scansysteem voor pakjes, waardoor niet-bestelde pakjes ook weer moeten worden ingescand bij terugkeer op kantoor, zou de man de das om hebben gedaan.

Dinsdag hebben alle leerlingen van de Lummense gemeentelijke basisschool De Zonnebloem een gratis fluorescerend verkeersveiligheidsvestje gekregen van de politiezone West-Limburg. Donderdagnamiddag werden de vestjes overhandigd in de gemeentelijke basisschool van Zelem en in de basisschool Sint-Jan van Berbroek. In West-Limburg zullen er bijna 9.000 vestjes verdeeld worden. Elke school krijgt een groot aantal reservevestjes om versleten vestjes onmiddellijk te vervangen. Hoofddoel is de schoolgaande jeugd meer te laten opvallen in het verkeer om zo hun veiligheid te verhogen. De vestjes werden betaald van het verkeersveiligheidsfonds van de politiezone West-Limburg.

In de Sint-Martinusparochie van Herk-de-Stad is vanaf nu Roel Alders als kapelaan in functie. De 25-jarige Roel Alders is afkomstig uit Overpelt. Hij werd zondag 1 juli door bisschop Patrick Hoogmartens tot priester gewijd. De voorbije dagen heeft hij zijn meubelen verhuisd naar zijn nieuwe woonplaats op de Markt in Herk-de-Stad.

Sinds eind juni houdt de politie West een algemene enquête over het onthaal aan de secretariaten in Lummen, Herk-de-Stad en Halen. Het onderzoek vindt plaats in het kader van de communitypolitie. Men wil kijken hoe goed er gescoord wordt en hoe men die score eventueel nog kan verbeteren. In Lummen is het politiekantoor gevestigd in het gemeentehuis. Men houdt er ook al rekening mee dat er in Lummen een nieuw gebouw komt. Er werd daar al verschillende malen over gepraat, maar alles hangt af van hoe het Lummense gemeentehuis zal uitgebreid worden. De opiniekaarten voor de enquete liggen op de politiekantoren van Lummen, Herk-de-Stad en Halen en kunnen aan de infobalie in een box worden gedeponeerd.

De Lummense missionaris pater Marchal, is in Haïti overleden. In 1965 belandde de toen 30-jarige pater in Haïti, na een boottocht van drie weken met een vrachtschip. De missiepost van de Lummenaar bevond zich in Cerca Carvajal, het armste dorp van het land. Zijn belangrijkste projecten waren alfabetisering en het opleiden van kinderen. In 2003 begon pater Marchal met het schrijven van een boek. Hij bereidde het afscheid van zijn parochie voor, omdat hij het werk fysiek niet meer aankon. In 2004 trok de pater naar het rusthuis van de paters Scheutisten in Port-au-Prince. Pater Marcel Marchal overleed op 23 augustus aan een nierbloeding. Hij werd 72 jaar.

In het kader van het onderzoek naar het faillissement van het Land van Ooit, stond aan de woning van Marc en Marjan Taminiau in Donk, afgelopen donderdag de federale grechtelijke politie van Tongeren voor de deur met een huiszoekingsbevel. Daarna volgde voor het Nederlandse echtpaar een verhoor in Tongeren. Er zouden goederen voor het verdere onderzoek zijn meegenomen, zij het echter geen computers. Ook hun zoon en medevennoot Tobias, die zich in Nederland bevond, werd gevraagd zich naar Tongeren te begeven voor een ondervraging, net als een adviseur van de familie, naar verluidt een bouwdeskundige. De vier betrokkenen gingen vrijwillig in op het verzoek en werden nadien weer vrijgelaten. De raadsman van de familie zegt dat zijn cliënten niets te verbergen hebben. Men kan van mening verschillen over bepaalde boekhoudkundige operaties, maar er is zeker niets gebeurd met de bedoeling om te verduisteren, zegt de advocaat.

Een feest- en een fuifzaal, een bibliotheek en lokalen voor muziek en beeldende kunst, dat is in een notendop het nieuwe gemeenschapscentrum dat de stad Halen volgend jaar aan de Sportlaan wil bouwen. Kostprijs: 3,4 miljoen euro. De nieuwbouw van 2.200 vierkante meter komt tussen sporthal De Koekoek en het gebouw van OCMW en politie. Beneden komen in het nieuwe complex een feestzaal, een fuifzaal en een ruimte van 268 vierkante meter voor de bibliotheek, de voorgeschreven oppervlakte voor Halen. De verdieping krijgt drie grotere ruimtes, waarvan een bestemd is voor de academie voor beeldende kunsten. Voorts is boven plaats voor een vergaderruimte en voor een lokaal voor de lessen slagwerk van de muziekacademie. De werken starten in het voorjaar van 2008 en duren een jaar.

Tijdens de wekelijkse Slim-actie werd van 112 bestuurders een ademtest afgenomen, 11 bleken positief. Zes bestuurders zaten boven de 0,8 promille. Vijf rijbewijzen werden meteen ingetrokken. Bij de weekendongevallen speelden ook drie bestuurders hun rijbewijs kwijt. De politie controleerde 676 voertuigen op snelheid en stelde 51 overtredingen vast. De agenten slingerden vier personen op de bon voor het rondrijden zonder verzekering en tien voertuigen voldeden niet aan de technische eisen. De controles vonden onder meer ook plaats in Halen, Herk-de-Stad en Lummen.

In de Generaal de Wittestraat en de Nederstraar in Halen moet je vanaf nu een parkeerschijf leggen, en je mag er ook maar aan één kant van de straat parkeren. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Tot nu toe mocht je je auto daar onbeperkt laten staan, de schijfplicht brengt daar nu dus verandering in. De beslissing is er gekomen na klachten uit de buurt en op aandringen van de politie, zegt burgemeester Willy Neven. Het is aan de politie om de naleving van het nieuwe reglement te controleren.

Fabrikant Janssen-Fritsen uit Lummen heeft groen licht gekregen om alle turntoestellen te leveren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking. Een zeer belangrijke opdracht, zegt manager Eric Deckers, de publiciteit van de Spelen is immers onbetaalbaar. De olympische levering bestaat uit acht wedstrijdsets voor zowel het dames- als het herenturnen. Naast de toestellen voor de wedstrijdarena zal het bedrijf ook de trainingslocaties inrichten die door de atleten tijdens de Spelen worden gebruikt. Eind dit jaar worden de Janssen-Fritsen toestellen al uitgetest tijdens een demonstratietornooi in de Chinese hoofdstad. Tijdens de Spelen stuurt het Lummense bedrijf een team van zes technici naar Peking. Zij zorgen voor de opbouw, de plaatsing en dagelijkse controle van de turntoestellen. (Jan de Groot)

Tot 17 september 2007 

Een groep van zowat zeventig leden van Chiro Arika van Herk-centrum en hun ouders hebben op de gemeenteraad actie gevoerd om hun tekort aan lokalen aan te klagen. Leden van verschillende leeftijdsgroepen, de leiding en de ouders lazen samen een verklaring voor. Ze delen nu de lokalen met buitenschoolse opvang De Speeldoos, maar dat is voor geen van beide een goede oplossing. Sinds 2004 wordt er samen met de stad naar een oplossing gezocht, maar die blijkt er niet te komen. Als tijdelijke oplossing vraagt de chiro dat ze deze winter gratis een sporthal of een ander gebouw van de stad mogen gebruiken. Het geld voor de aankoop van grond voor de huisvesting van buitenschoolse kinderopvang is echter reeds voorzien, zodat kinderopvang en Chiro van elkaar gescheiden kunnen worden, antwoordde burgemeester Paul Buekers. Dat betekent dat Chiro Arika daarna uiteraard meer plaats ter beschikking zal krijgen.

Domein Bovy komt meer dan waarschijnlijk in Nederlandse handen terecht. Na een jarenlange soap lijkt er dus nog steeds geen einde te komen aan de heropstanding van wat ooit de meest toeristische parel van Heusden-Zolder was. Nadat manager Paul Heylen besloot om terug naar het voetbal te gaan, zette een koppel het beheer verder, om na echtscheidingsperikelen het recreatiedomein over te geven aan Nederlanders. De huidige erfpachter is een vennootschap, en nu blijkt dat de aandelen ervan worden overgenomen, waardoor Bovy automatisch in handen komt van de nieuwe vennootschap. Het gemeentebestuur heeft alvast een onderhoud gevraagd met de huidige erfpachter.

Wie een tweedehandse fiets of bromfiets wil kopen, kan daarvoor zaterdag 22 september om 10 uur in het stadsmagazijn van Diest terecht. In opdracht van de stad houdt een gerechtsdeurwaarder dan een verkoop per opbod van de tweewielers die op de openbare weg zijn achtergelaten. Vanaf 9 uur volgende zaterdag, kan je de aangeboden tweewielers bekijken.

De Haspengauwse Academie voor Beeldende Kunsten start dit schooljaar met lessen in de drie Halense deelgemeenten. Tot nu toe werden alleen lessen in Halen-centrum gegeven. Met de nieuwe plaatsen wil de academie nog meer belangstellenden de kans geven om deel te nemen. In Zelem en Loksbergen worden de lessen gegeven op donderdag van 16 tot 17u40. In Halen is dat op vrijdag van 15u15 tot 16u55 en op zaterdag van half twee tot 15u10. Inschrijven kan tot 29 september.

Tijdens de avondspits van vorige woensdag raakten drie voertuigen betrokken bij een ongeval op de Ringlaan in Lummen. De bestuurder van een bestelwagen met aanhangwagen had een stilstaande auto te laat opgemerkt en kon een botsing niet meer vermijden. De aangereden auto botste op zijn beurt tegen een tegenligger. Beide rijvakken van de Ringlaan waren na het ongeval versperd. In de auto die door de bestelwagen werd aangereden raakte een vrouw uit Lummen gewond. Ze werd in shock overgebracht naar het ziekenhuis.

Op het vroegere terrein van de NV Euro Shoe Unie in Diest komen 350 woongelegenheden van verschillende types en een rusthuis. De gebouwen van Euro Shoe Unie zijn buiten gebruik sinds de verhuizing van de firma in 2004 naar het industrieterrein van Beringen. Met bijna 200 eenheden vormen appartementen het merendeel van de woonvormen. Er komt een rusthuis met 60 bedden en 60 serviceflats. Er is ook ruimte voor diensten, zoals een bank en een kleine supermarkt. De start van de bouw is voorzien voor begin 2008, de afronding tegen 2014.

De inwoners van Zelem kunnen voor de mis voorlopig niet terecht in de Sint-Lambertuskerk. Het interieur krijgt momenteel een volledige schilderbeurt. Daarbij worden ook de verschillende overschilderde fresco’s weer aan de oppervlakte gebracht. Tijdens de werken vinden de gewone missen van Zelem plaats in de kerk van Zelk. De werken duren zeker nog tot eind oktober.

De inwoners van Meldert zitten niet alleen zonder kerk en kerktoren, vorige week zaten ze tijdens Meldert-kermis ook zonder kermisattracties. De foorkramers stuurden immers hun kat. In Lummen bestaat al jaren een kermisreglement, en om de kermis nieuw leven in te blazen, werden de standgelden enkele jaren geleden zelfs afgevoerd. Maar hoe ze volgend jaar weer enkele attracties naar Meldert gaan krijgen blijft zeer de vraag zegt de Meldertse schepen Betty Luyten. De kermis van Loksbergen dan weer, zat het afgelopen weekend in een nieuw kleedje. Carnavalsprins Dimi I, die in Loksbergen woont opende zaterdag de kermis na de avondmis. Daarna gaf de fanfare “In Vriendschap en Vrede” onder leiding van Koen Vincken, voor het eerst een volwaardig kermisconcert.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad kan werk gaan maken van een studie over de bouw van de al lang gevraagde nieuwe sporthal. De stad heeft daarvoor een offerte van drie studiebureaus ontvangen. Het onderzoek moet duidelijk maken of het project in een privaat-publieke samenwerking mogelijk is. De studie wordt op 125.000 euro geraamd. Het betrokken bijzonder plan van aanleg voorziet in de bouw van een sporthal, een polyvalente ruimte, een openluchtsportveld en een parkeerterrein voor 120 voertuigen.

De gsm-operatoren Proximus en Mobistar mogen ook een antenne plaatsen op de pyloon van Base op het industrieterrein van het Halens Broek, vlakbij het centrum van Halen. De mast werd in 1999 door Base geplaatst op grond van de stad. Het contract werd afgesloten voor een jaarlijkse huurprijs van 2.500 euro aan de stad. Met een aanpassing van de huurovereenkomst mogen nu ook de twee andere operatoren een antenne op de mast plaatsen.

Oppositiepartij Lumineus Lummen verspreidde vorig weekend een folder in Lummen. Bedoeling is om te reageren op de volgens hen onverantwoorde kaalkap van het Gmeenteplein. Het uitzicht van het plein werd daardoor wezenlijk gewijzigd. Burgemeester Wouters zegt daarop dat de platanen zich nu al herstellen. Snoeien was sowieso noodzakelijk zegt de burgemeester. De gemeente liet zich daarvoor bijstaan door een deskundige.

Het OCMW van Herk-de-Stad heeft het afgelopen jaar voor de hulpverlening aan huis 113.000 euro meer aan personeelskosten betaald dan was gepland. Dit blijkt uid de begrotingswijziging voor dat jaar, die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Ook op de andere diensten zijn de personeelskosten gestegen. Maar ook de ontvangsten van het OCMW liggen 100.000 euro hoger dan verwacht. Dat alles stuitte de oppositie flink tegen de borst. Dat heb ik in 25 jaar politiek in Herk-de-Stad nooit meegemaakt reageerde fractieleider Laurens Appeltans van Nieuw. Volgens OCMW voorzitter Vic vanleeuw staan zijn diensten meer dan eens voor onvoorziene uitgaven. Hij begrijpt de kritiek ook niet omdat de beleidsvisie unaniem door de OCMW-raad werd goedgekeurd. Een stemming waarbij CD&V en Nieuw zich toen trouwens onthielden. (Jan de Groot)

Tot 24 september 2007 

42 inwoners van Herk-de-Stad krijgen dit jaar van de gemeente een toelage voor het laten nestelen van zwaluwen bij de woning. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar en acht minder dan in 2005. De toelage bedraagt 19 euro voor een kolonie van een of twee nesten en 37 euro voor een grotere kolonie. Van het eerste bedrag zijn 17 toelagen toegekend, van het tweede 25. Van de huiszwaluw, de meest bedreigde soort, zijn er 55 nesten geregistreerd. Daarnaast hebben nog 143 boerenzwaluwen zich aan een pand in Herk-de-Stad genesteld.

Vrijdagmiddag werd een extreme blauwwierverontreiniging vastgesteld op het Schulensmeer. Er wordt gevreesd voor vissterfte als de blauwalgen afsterven. Milieuambtenaar Daniël Jacobs werd vrijdag op de hoogte gebracht van een grote verontreiniging door blauwalgen voor het bootgebouw ’t Vloot. Een paar weken geleden had men ook al te maken met deze vervuiling. Niet direkt verontrustend omdat het een natuurlijk proces betreft, dat soms een dag later geen problemen meer stelt. Vrijdag was de vervuiling echter extreem. Boswachter Geert Coninx van de Vlaamse Gemeenschap, de visserijcommissie en de Vlaamse Milieumaatschappij werden verwittigd. Er zullen stalen onderzocht worden in de universiteit van Gent en dokter Boutmans van de gezondheidsinspectie volgt alles op. Er zijn nog geen vissen gestorven, maar indien de algen afsterven, start een rottingsproces. Daardoor verdwijnt zuurstof uit het water en kan er wel vissterfte optreden. Deze week zijn alle watersporten verboden op het Schulensmeer. Zeilen, surfen en kajakken werd verbodenop het Schulens Meer. Ook de 16de doortocht “Zwemmen met vinnen” van de Lummense duikersclub en een zeilwedstrijd werden afgelast.

Inwoners van Halen en Herk-de- Stad die hun niet meer gebruikte stookolietank willen laten reinigen of opruimen, krijgen de kans om dat samen met anderen te laten doen. De steden Halen en Herk-de- Stad organiseren daarvoor samen een tankslag. De milieuwet zegt dat je een buiten gebruik gestelde tank ten laatste drie jaar later moet laten opruimen of schoonmaken. De twee stadsbesturen willen zo veel mogelijk belangstellenden bij elkaar krijgen om bij een gespecialiseerde firma een betere prijs te bedingen. Vooral de vaste kosten worden zo gedrukt. Je sluit wel afzonderljik met de firma een overeenkomst af. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de duurzaamheidsdienst van de twee steden. Info: 013/55.17.85 (Herk-de-Stad) of 013/38.03.39 (Halen).

Halen start binnen de eigen diensten met een managementteam. Dat moet de dienstverlening aan de bevolking beter stroomlijnen. De gemeenteraad heeft de oprichting goedgekeurd. Het gemeentedecreet zegt dat de secretaris en de financieel beheerder van het team deel moeten uitmaken. Daarnaast laat Halen ook de ingenieur van de technische dienst in het team zetelen.

Bij snelheidscontroles door de politie West-Limburg zijn er op 28 controleposten, 257 bestuurders geverbaliseerd, op een totaal van 3.382 gecontroleerden. Bij de controle in de schoolomgeving van Genenbos in Lummen bleek het overtredingspercentage op bijna 42 procent te liggen. Op de plaatsen met snelheidsbeperking tot 50 km per uur lag over het algemmen het overtredingspercentage ook veel hoger dan het gemiddelde. Dat was zo in de Zittaardstraat in Halen, in de Rode Kruisstraat en op de Amandinaweg in Herk-de-Stad, en in de Stationstraat in Halen.

De jeugdraad van Herk-de-Stad start dit najaar opnieuw met de voorstelling van een film voor kinderen. Doelgroep zijn de meisjes en jongens van de kleuterklas tot het vierde leerjaar. De eerste film op het programma is Garfield 2. Die wordt vrijdag 28 september om 18.30 uur vertoond in gemeenschapscentrum De Markthallen. De toegang bedraagt twee euro. De jeugdraad wil om de maand een filmvertoning organiseren.

Vrijdagmiddag om iets over twaalf, is er een zwaar ongeval gebeurd op het kruispunt van de Ringlaan en de Pastoor Frederickxstraat in Lummen. Een motorrijder uit Lummen botste op de auto van een vrouw, eveneens uit Lummen. De motorrijder was een tijdje buiten bewustzijn na het ongeval. Na de eerste zorgen werd hij zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis van Hasselt. De bestuurster van de auto werd licht gewond.

Herk-de-Stad moet een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor de verplaatsing en beveiliging van de centrale kast met de server van het computer- en communicatienetwerk in het stadhuis. De server is het hart van de gegevensbestanden van Herk-de-Stad en haar inwoners. De raad besliste al in juni om daarvoor een aanbesteding te organiseren, maar de enige inschrijving komt van een firma die niet officieel is geregistreerd. Dat was een van de voorwaarden om in aanmerking te komen. Daarom organiseert de stad nu dus een tweede aanbesteding.

In de Schoolstraat in Meldert zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee banden van een auto stukgestoken. En aan een huis op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad is vrijdagochtend een Honda Civic gestolen. Uit een auto die geparkeerd stond in de Veldstraat in Lummen, is een zadel van 2.500 euro gestolen. De eigenaars hadden het in de auto laten liggen, nadat ze waren thuisgekomen van een training western-rijden. Woensdagochtend stelden ze vast dat de achterruit was ingeslagen en dat het zadel was gesolen.

De gemeenteraadsleden van Herk-de-Stad moeten in hun taak altijd aan het algemeen belang denken en niet aan particuliere belangen. Dat staat in de nieuwe deontologische code die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. De verkozenen moeten burgers met vragen altijd naar de betrokken dienst verwijzen in plaats van zelf tussen te komen. Ze moeten ook altijd handelen in overeenstemming met de wet, en de beslissingen ten opzichte van derden verdedigen.Voor de controle op de naleving wordt een deontologische comissie gevormd met een lid van elke fractie. Wie in de fout gaat, kan een blaam krijgen.

Natuurpunt Limburg biedt 1.000 zonen van de Lummense Duizendjarige eik te koop aan voor 10 euro.
Bedoeling is om met het geld een perceel grond rond de eik aan te kopen. Vandaag viel in 350.000 Limburgse brievenbussen een bestelbon. Alle Limburgse burgemeesters krijgen alvast een Lummense eik mét certificaat cadeau voor hun gemeente. De 1.000 eiken zijn alvast klaar om geplant te worden. Ze werden in stilte opgekweekt door leerlingen van Sint-Ferdinand. Voor meer info kan je terecht op de website van Natuurpunt. www.natuurpuntlimburg.be (Jan de Groot)