Tot 06 augustus 

De stad Halen wil de kermissen nieuw leven inblazen. Dat gebeurde dit weekend bijvoorbeeld al met extra animatie op zaterdagavond. Men deed voor die gelegenheid een beroep op een belleman om de kermis om 20 uur, op een ludieke manier, aan te kondigen en te openen. Daarna vergastte de koninklijke harmonie iedereen op een sfeervol en luchtig kermisconcert. Ondertussen werd iedereen op een receptie een drankje aangeboden. Om het geheel nog attractiever te maken, volgde rond 22 uur aan de Sportlaan een spetterend muzikaal vuurwerk.

Het Lummense rust- en verzorgingstehuis ‘Het Meerlehof’ vierde 14 jaar nadat het de deuren opende haar eerste eeuweling. Voor Nieke Dullers die op 3 augustus 1907 in de Thiewinkelse Stokrooistraat geboren werd, werd het vrijdag een drukke dag. Woensdag al stonden de eerste bloemen voor Nieke op haar kamer. Het personeel zamelde geld in voor vijf cadeaus, waaronder een groot portret in houtskool en een beeldengroep van de Heilige Familie. Om 100 jaar te worden heeft Nieke niets speciaal gedaan. Dat komt vanzelf, zegt ze. Wel heeft ze altijd hard gewerkt want er was altijd wel iets te doen vroeger. Als kind trok ze met de koeien langs de Stokrooistraat, en ze verkocht elke week eieren op de markt in Hasselt. Nieke was pas zeven jaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de Duitsers 63 Lummense woningen in brand staken. Stilzitten kan Nieke ondanks haar leeftijd nog altijd niet. Ze breit nog veel en ze gaat nog elke week kienen. De feestelijkheden startten vrijdag met een misviering. Het middagmaal voor de bewoners werd door Nieke zelf samengesteld met onder andere tomatensoep met balletjes. Om 14 uur werd Nieke door alle bewoners van ’t Meerlehof in de bloemetjes gezet. Ook haar 91-jarige zus Clementine, haar kinderen, negen kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen, waren van de partij.

Aan de Guldensporenlaan, die deel uitmaakt van de ring met éénrichtingsverkeer rond het centrum van Herk-de-Stad, is een electronische snelheidsmeter geplaatst, die permanent het aantal kilometers registreert meedeelt, van de voertuigen die daar voorbij rijden. De snelheidsmeter staat aan het hoofdkantoor van de politie van de zone West-Limburg. Op dat gedeelte van de ring mag je niet sneller dan 50 km per uur rijden.

Halen gaat op vier plaatsen elektronische borden plaatsen die onmiddellijk de snelheid aangeven van de voertuigen die op die plaatsen voorbijrijden. Dat gebeurt om het aantal ongevallen te doen dalen. De plaatsen worden dan ook gekozen in functie van het aantal snelheidsovertredingen. Eerst aan de beurt komen de Ertsenrijkstraat, Hagelandstraat, Kolenbergstraat en Meldertsestraat.
In de Korpsestraat in Donk is een grijze audi A6 gestolen. De eigenaar stelde dat vorige zondag vast, bij terugkomst van een weekje vakantie. De dieven hebben de Audi uit de schuur gehaald en meegenomen.

De politie West-Limburg heeft de voorbije week 1.039 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. Dat gebeurde voornamelijk op wegen waar maar 50 per uur mag gereden worden. Er waren 233 chauffeurs in overtreding. Dat gebeurde ondermeer in de Doelstraat in Herk-de-Stad, de Groenstraat en de Keernestraat en de Dr. Vanderhoeydonckstraat in Lummen, de Stationstraat in Halen en in de Linkhoutstraat in het centrum van Linkhout.

Het parket van Leuven is op zoek naar getuigen die informatie kunnen geven over de fiets van de vermoorde Annick Van Uytsel. De oproep komt er nadat het eerste buurtonderzoek geen resultaten opleverde en is onder meer gericht aan studenten die in de omgeving op kot zitten. De politie vond de fiets vorige week donderdag tegen een gevel van een flatgebouw in de Mechelsestraat in Leuven. Op de fiets werden restanten van planten gevonden, wat doet vermoeden dat hij misschien in een gras- of beekkant heeft gelegen, zegt de parketwoordvoerder.

De intercommunale Interelectra gaat bij 6500 particulieren een energiescan doen. Dat is een doorlichting van het verbruik van electriciteit en gas, met de bedoeling om nadien het energieverbruik te doen dalen. Ondermeer de stad Halen verleent haar medewerking aan de intercommunale. Er zullen in Halen 68 scans gebeuren bij kansarmen en mensen in budgetbegeleiding. De doorlichting moet leiden tot een vermindering van het energieverbruik. In functie daarvan zal men ook enkele aanpassingen doen of adviseren, zoals het aanbrengen van spaarlampen. De doorlichtingen gebeuren helemaal gratis.

Dinsdag en donderdag bengelde een werknemer van de firma Dyckmans urenlang aan de Lummense kerk. De kerkraad had opdracht gegeven om 12 sierstenen te verwijderen. Afbrokkelende stenen kunnen namelijk een gevaar betekenen voor mensen. Ze beschadigden in het verleden niet alleen auto’s maar ook het dak van de kerk. De werkman had deze week alleszins heel wat bekijks. Als een stuntman bengelde hij uren aan de hoogtewerker die een hoogte van zowat 50 meter kan bereiken. Liefst 12 sierstenen moesten verwijderd worden. Eén exemplaar daarvan woog zelfs 150 kg. Vooral de ornamenten die zich bovenaan bevonden, waren in slechte staat. De stenen weghalen lukte vrij vlot, maar er was vooral veel werk om de nokken terug netjes af te werken.

De stad Halen wil in de bossen van Hees natuurbescherming, houtproductie en recreatie combineren. Dat staat in het ontwerp van pas opgestelde bosbeheersplan dat de stad donderdag om 20 uur in het stadhuis op een infovergadering voorstelde. De bossen van Hees, zo’n 100 ha groot, strekken zich uit op het grondgebied van Halen en Diest. De aanplanting is vroeger gebeurd voor houtproductie voor de mijn, maar dat is nu uiteraard niet meer nodig. Zowat 60 ha van het bos van Hees is eigendom van de gemeente Halen. Op het gewestplan staat Hees ingekleurd als natuur-, bosen landbouwgebied. Een beperkt gedeelte is openbare weg, waar dus iedereen kan komen. Het plan vermeldt onder meer de bestrijding van de Amerikaanse vogelkers, de omvorming van een gedeelte van het naaldhoutbos naar een variatie aan inlands loofhout, meer structuurrijkdom en bosverscheidenheid. Je kan het document tot 16 augustus bij de milieudienst van de stad gaan inkijken.

Tot 13 augustus 

Bij een zwaar verkeersongeval tussen een auto en een vrachtwagen net voor de verkeerswisselaar van de E313 met de E314 in Beringen is een persoon om het leven gekomen. Het ongeval gebeurde donderdag rond 14.30 uur op de E313 in de richting van Hasselt. Het slachtoffer is een 22-jarige man uit Hasselt. Net voor het dodelijke ongeval was er op de verkeerswisselaar zelf een kop-staartbotsing gebeurd tussen twee vrachtwagens met enkel blikschade. Door het ongeval stond er op de afslagstrook om naar de E314 richting Leuven of Genk te rijden een rij voertuigen aan te schuiven, waar een vrachtwagen zich wilde tussenvoegen. Een personenauto knalde achter op de vrachtwagen. De brandweer van Heusden-Zolder kwam ter plaatse om de 22-jarige automobilist uit het wrak te bevrijden, maar de man overleed ter plaatse. Het ongeval veroorzaakte een file van zeven kilometer.

Voor de actie “Met belgerinkel naar de winkel” zijn dit jaar in Herk-de-Stad 251 spaarkaarten ingediend. Ze zijn samen goed voor 2.510 ritten. De actie wil je er toe aanzetten met de fiets in plaats van met de auto naar de winkel te gaan. Voor elke rit met de fiets kan je de afstand invullen. Het gebruik van de fiets in plaats van de auto leverde alle deelnemers samen een besparing van bijna 2.000 euro op, omdat ze geen brandstof hebben verbruikt. Bovendien is op die manier 1.104 kg minder CO2 uitgestoten. In het kader van de actie zijn door het stadsbestuur vijf winnaars bekroond.

In de Sint-Martinuskerk van Herk-de-Stad werd zaterdag om 10.30 uur de uitvaart gehouden van EH Frans Peeters. Hij werd in 1914 in Neerpelt geboren. Op 2 juli 1939 werd hij in Luik priester gewijd. Hij was nu medewerker pastorale raad van het bisdom Hasselt, rector van het Sint-Ursulaziekenhuis en van de zusters Ursulinen van Herk-de-Stad. Eerder was hij onderpastoor in Ensival, Sint-Lambrechts- Herk, Schulen, Neeroeteren en Herk-de-Stad.

De brandweer van Heusden-Zolder is vrijdagnamiddag opgeroepen om een koe uit een beek te helpen in Meldert. Het dier was rond16u30 opgemerkt ter hoogte van de Sint-Annastraat en kon niet meer op eigen kracht op het droge geraken. De brandweermannen hebben het dier naar een plek geleid waar de oever wat lager was, zodat de koe opnieuw op het droge geraakte.

Inwoners van Herk-de-Stad die bij de storm van 18 en 19 januari dit jaar schade hebben geleden, kunnen tot 31 augustus bij de dienst Rampenschade van de provincie een dossier voor een vergoeding indienen. Formulieren kan je krijgen bij de technische dienst van de stad, die ook bij het invullen helpt.

Dit weekend is de verkeerssituatie op het klaverblad in Lummen gewijzigd. Het verkeer komende vanuit Hasselt richting Antwerpen werd even voor het klaverblad tot zondag 13 uur omgeleid via de vroegere parking. De hinder bleef beperkt omdat de twee bestaande riistroken behouden bleven en enkel verschoven werden naar de parking. De omschakeling naar de nieuwe situatie gebeurde vrijdag rond 21 uur. Dat bracht wat lichte verkeershinder met zich mee. De aanpassing was nodig om de rijstroken op de snelweg te herstellen en aan te passen aan de toekomstige op- en afritten naar de industriegebieden van Lummen en Heusden-Zolder. De nog aanwezige betonverharding wordt er verwijderd en vervangen door asfalt. Meer verkeershinder wordt verwacht vanaf half 2009. Dan zijn er grotere werkzaaniheden aan het klaverblad gepland. Tegen 2012 moet de heraanleg helemaal klaar zijn.

De stad Halen gaat een meerjarenplan opmaken voor de herstelling van gebreken van de openbare wegen. Dat moet een betere organisatie en timing van de werken mogelijk maken in functie van het budget van de stad. Zopas zijn werken uitgevoerd in de Zilveren Helmenstraat, Zittaardstraat-Liniestraat, Raubrandplein, Firmin Jacobslaan, Kolenbergstraat, Stadsbeemd, Betserbaan en in de Zepstraat.

Dienstencirkel De Cirkel te Herk-de-Stad wil in september starten met een fitnessprogramma. Dat bestaat uit een algemene conditietraining met spierversterkende oefeningen, oefeningen die goed zijn voor het hart en de bloedvaten, en een rugscholing. De cursus staat onder leiding van een gediplomeerde lesgever. Het programma wordt in een bewegingscentrum in de gemeente gegeven. De eerste les is op 3 september om 11u30. Vooraf inschrijven is wel vereist. De reeks start wel alleen bij voldoende inschrijvingen. Meer info op 013/52.26.64.

De stad Halen lanceert in september haar nieuwe eigen website. De aanpassing moet de site aantrekkelijker maken voor bedrijven en handelaars op het eigen grondgebied. De stad wil voor de bedrijven en hun klanten en/of bezoekers een ondernemersloket op de website openen. Op een ondernemersloket op een website vind je een lijst van de bedrijven of handelaars die zich vooraf hebben geregistreerd. Andere mogelijke informatie zijn inlichtingen voor startende bedrijven en een wegwijzer die antwoord geeft op een aantal courante vragen. In een latere fase krijgen de Halense verenigingen de kans zich op de site voor te stellen. De modernisering van de site was al gepland voor december vorig jaar, maar wegens interne zaken bij de provider heeft de aanpassing vertraging opgelopen. (Jan de Groot)

Tot 20 augustus 

Eén maand na de opening is rusthuis Sint-Ursula in de residentie van de zusters Ursulinen van Herk-de-Stad al volzet. Het rusthuis is de eerste stap van de sociale campus aan de Diestersteenweg. Later komt er een uitbreiding tot 80 bedden en ook nog 56 serviceflats, een dagverzorgingscentrum en een centrum voor kortverblijf voor vijf personen. Het woon- en zorgcentrum Sint-Ursula is een project van groep MSI, de medisch-sociale initiatieven van de Christelijke Mutualiteit Limburg. De groep baat ook het rusthuis Sint-Anna van Beringen uit.

Op de Diestsebaan in Diest zijn twee mensen uit Grimbergen gewond geraakt bij een ongeval. Zondagavond botsten daar twee auto’s frontaal op elkaar. De bestuurder van de andere auto was een 44-jarige man uit Diest. Hij pleegde vluchtmisdrijf en reed gewoon verder. Agenten vonden de man later in een café. Hij legde een positieve ademtest af en het parket van Leuven heeft zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

Langs de Sint-Truidersteenweg, de gewestweg van Herk-de-Stad naar Sint-Truiden, moet je in de buurt van de rotonde op het kruispunt met de Kleine Hoolstraat en de Pierpontstraat, rekening houden met verkeershinder. Er zijn daar werken aan de gang voor de uitbreiding van het aardgasnet. Die werken zorgen ook voor hinder in de Pierpontstraat.

De twintig Halense gezinnen die dit jaar deelnemen aan de actie “Klimaatwijken”, zijn tot een besparing van 18,83 procent op hun energieverbruik gekomen. De actie daagt de deelnemers uit om op zes maanden een besparing van 8 procent te bereiken. Met hun resultaat hebben de Halense deelnemers dus meer dan dubbel zoveel als het streefdoel bespaard. Daarmee zijn de Halense deelnemers zelfs op de vijfde plaats in Limburg geëindigd. Gemiddeld bedroeg de besparing voor heel Limburg 9,5 procent.

In Herk-de-Stad zijn in de eerste helft van dit jaar 70 kindjes geboren, precies even veel jongens als meisjes. Dat zijn er duidelijk meer dan vorig jaar, toen er over 12 maanden 121 geboortes waren. En dat cijfer was al uitzonderlijk hoog. Het bedroeg namelijk al elf meer dan in 2005, twee meer dan in 2004, en zelfs vijtien meer dan in 2003.

Bij het binnenhalen van de motorboten van het Schulensmeer belandde de tractor donderdagavond in het water. De bestuurder kon op het nippertje van de tractor springen. De tractor reed een tiental meter verder het water in en verdween tot op een diepte van twee meter. Burgemeester Luc Wouters wou geen enkel risico nemen en trommelde de brandweer van Heusden-Zolder en Tessenderlo op. Men had eventueel een dag kunnen wachten om de tractor boven te halen, maar er dreef dadelijk olie op het water en vrijdag kwamen er 45 kinderen surfen en zeilen op het meer. Vier duikers kwamen ter plaatse en het was erg moeilijk om de tractor weer op het droge te krijgen.

De chiro van Ertvelde heeft overwogen om hun bivak in Berkenbos in Heusden-Zolder vroegtijdig te verlaten. Ze zeiden dat ze geterroriseerd werden door een groep plaatselijke jongeren die tot ’s nachts lawaai maakten, verder lagen ze ook te schelden en bedreigden ze de chiroleiding. De politie van Heusden-Zolder heeft daarop een patrouille ingezet in de buurt. Dat had duidelijk effect, de rust is daarna weergekeerd.

Zaterdagochtend rond vijf uur heeft een bewoner van een huis in de Frankenstraat in Diest twee jeugdige dieven betrapt. Hij is even slaags geraakt met de betrokkenen die te voet konden wegvluchten in de richting van de Leuvensesteenweg. De eigenaar is bij het voorval lichtgewond geraakt toen hij een steen in het aangezicht kreeg. (Jan de Groot)

Tot 27 augustus 2007 

In de hal van een handel in tweedehands voertuigen aan de Industrieweg in Herk-De-Stad raakte in de nacht van zondag op maandag bij een brand twee wagens, die te koop stonden, beschadigd. Bij de brand vielen geen gewonden. Het gerechtelijk labo ging maandagmorgen ter plaatse op het industriepark Daelemveld om een onderzoek te voeren naar de oorzaak van de brand. De brandmelding kwam rond 22.30 uur binnen bij de brandweer in Hasselt. Ook de voorpost van Herk-De-Stad ging ter plaatse. Het vuur was zeer snel onder controle, maar de brand veroorzaakte een enorme hitte- en rookontwikkeling. Daardoor kwam de dakisolatie van de hal naar beneden en belandde op de wagens. De vermoedelijke oorzaak is een kortsluiting, maar het onderzoek van het labo moet uitsluitsel geven. De lokale politie West-Limburg onderzoekt de brand.

In de nieuwe woonwijk Daelersveld in Herk-de-Stad, die zo’n 60 percelen groot is, hebben de eerste bewoners hun intrek genomen. De nieuwe woonwijk ligt tussen de gewestweg Hasselt-Diest en de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad. Het gaat om 31 percelen in open bebouwing en daarnaast enkele bouwprojecten voor meerdere woningen. Tot het project behoren ook 24 sociale woningen en de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen neemt daarvan de huurwoningen voor haar rekening. De Kleine Landeigendom zorgt voor de koopwoningen. In de wijk is voor bijna twee miljoen euro infrastructuur aangelegd.

De politie weet niet goed wat ze moet doen met al het geld uit het boetefonds. Het Belang van Limburg hield daarom een enquete onder zijn lezers om te bevragen wat er nog beter zou kunnen voor de verkeersveiligheid in Lummen. Er waren daarbij de volgende suggesties: bij de uitrit van het sportcomplex in de Groenstraat de voorrang van rechts duidelijk maken, in heel Lummen duidelijke borden voor voorrang van rechts plaatsen, verkeersdrempels bij het binnenrijden van het gemeenteplein en een fietspad op de weg van Thiewinkel, naar het centrum en op de weg van Meldert naar het centrum. Langs deze banen staan overal bomen waardoor de zichtbaarheid beperkt is en het voor fietsers heel gevaarlijk is.

Volgens de Herkenaren moeten er op de N2 Hasselt-Diest in Berbroek verkeerslichten komen op het kruispunt van de Kapelstraat, de Bosstraat en de N2. In Schulen wil men een rond punt op het kruispunt N2-St-Jorislaan, en in Donk een middengeleider op het kruispunt van de N2 met de Pastorijstraat. En de Halenaren willen een snelheidsremmer in de Meldertsestraat in Zelem, en een voetpad ter hoogte van de uitgang van het rustoord in de Dorpsstraat in Zelem.

Op het kerkhof van Lummen zijn enkele urnen uit het columbarium gehaald. De as van één urne werd ook uitgestrooid. De gebruikte urnen staan achter een vastgeschroefde steen. De daders hadden blijkbaar materiaal bij om de steen los te schroeven. De gemeente bekijkt welke maatregelen er kunnen worden genomen. De jongste tijd verdwijnen op het kerkhof regelmatig bloemstukken en ornamenten. De politie is een onderzoek gestart.

De vrije basisschool van Donk krijgt een nieuwe vleugel voor onder meer vier klassen. De afbraakwerken daarvoor zijn vorige week gestart. Het schoolgebouw aan de straatkant was van 1935 en nu totaal verouderd. Er komt daar een nieuwbouw met beneden vier klalokalen en verder ook lokalen voor de directie en het secretariaat. Op de verdieping is er plaats voor nieuw leraarslokaal en een polyvalente ruimte. Daarna zal ook de speelplaats vernieuwd worden. De leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar moeten nu een jaar lang naar containerklassen, op het kerkplein van Donk.

In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in krantenhandel Kurt in de Loksbergenstraat in Loksbergen. Volgens getuigen gaat het om twee daders. Ze gingen er aan de haal met de voorraad rookwaren en de inhoud van de kassa, samen goed voor 15.000 euro. De inbraak is tussen 3 en 5 uur ‘s ochtends gebeurd. Getuigen hebben al die tijd een kleine bestelwagen om de hoek zien staan. Volgens de getuigenissen ging het om twee jonge kerels van rond de dertig jaar. Het is al de negentiende poging tot inbraak en de vierde keer dat ze effectief binnen zijn geraakt.

Campus Amandina van de Sint-Martinusscholen aan de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad start het volgende schooljaar met nieuwe sanitaire voorzieningen. Twee vroegere leslokalen op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw zijn daarvoor nu ingericht. Voor de jongens zijn veertien urinoirs en zeven toiletten geïnstalleerd, voor de meisjes twaalf toiletten. De sanitaire voorzieningen zijn bestemd voor de leerlingen van het secundair onderwijs in dit gebouw en voor die van de school voor buitengewoon onderwijs De Olm. Het oude toiletgebouw los van het hoofdgebouw van de school blijft voortaan dicht en wordt later ook gesloopt. Bij het gebouw van de bakkerijafdeling van hotelopleiding komen er ook extra sanitaire voorzieningen. Voorlopig staat er een toiletcontainer.

Halen heeft op de massahappening Twinsporten van afgelopen zaterdag, het eten voor het eerst geserveerd op composteerbare, in plaats van plastic bordjes. Dat moet de afvalberg verkleinen. Twinsporten laat gehandicapten en validen een dag samen sporten. Deelnemers en medewerkers waren samen met zowat 1.000 personen. Bij de vorige edities werd het eten met wegwerpbestek geserveerd, zegt schepen Paul Hoebrekx, maar dat leidde telkens tot een grote hoeveelheid restafval. Daarom werd de drank nu in herbruikbare bekers of glazen geschonken. Het eten werd geserveerd op composteerbare bordjes en met dito bestek. Dat wordt gemaakt van pulp van suikerrietstengels. Het materiaal is volkomen voedselveilig en hygiënisch en het voldoet aan de strengste normen. (Jan de Groot)