Tot 02 juli  

Brandweermannen van Heusden- Zolder en Tessenderlo hebben woensdagmiddag de grootste moeite gehad om in Meldert een koe uit de Zwarte Beek te trekken. De hulpdiensten waren rond 13 uur opgeroepen door de politie. Het dier was in het water terechtgekomen omdat het kon ontsnappen uit een afgesloten weide. Volgens de boeren in de buurt kon dat omdat de beek even daarvoor was proper gemaakt. De koe liet zich niet meteen vangen door de brandweermannen. Ze zette het meteen op een lopen als de brandweermannen te dichtbij kwamen. Pas nadat het dier volledig was uitgeput, kon het naar de kant van de beek worden geleid. Met behulp van een schop maakten de brandweermannen een klein talud, zodat het dier met behulp van wat mankracht op het droge kon worden getrokken. De koe houdt niks over aan de duik in het water. De hele operatie nam ruim een uur in beslag.

De vierjarige kleuters van de vrije basisschool van Halen-centrum verhuisden deze week van de woning op nummer 8 aan de Koepoortstraat naar de nieuwe vleugel die zopas aan de school is gebouwd. De school huurt het huis aan de Koepoortstraat om een klas onderdak te bieden. Later deze week verhuisden ook de andere kleuters van de school hun speelgoed van het oude gebouw naar de klassen in de nieuwe vleugel.

Een auto is maandag even voor middernacht tegen een omheining beland op de Stevoortweg te Herk-de-Stad. De brandweer moest de inzittende bevrijden. De 24- jarige chauffeur uit Nieuwerkerken werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. En een botsing tussen twee vrachtwagens op het klaverblad in Lummen heeft vrijdag de avondspits in de war gestuurd. Een oplegger verloor door de klap ook korrels op de rijbaan. Met een borstelwagen werden deze verwijderd, maar ondertussen was er in de file nog een andere aanrijding gebeurd; Bij de ongevallen vielen er enkele lichtgewonden.

De Leopoldvest, het stuk Ring aan de Halve Maan en het Begijnhof van Diest, heet vanaf nu Omer Vanaudenhovelaan. De nieuwe laan is vorige woensdag officieel in gebruik genomen. Omer Vanaudenhove was burgemeester van Diest van 1946 tot 1955 en van 1974 tot 1976. En van 1958 tot 1961 was hij minister van Openbare Werken. Hij kreeg ook de titel van minister van staat. Hij liet het gebouw van het paviljoen Jacques op Expo 58 naar Diest brengen voor de uitbouw tot stedelijk zwembad, en ijverde mee voor de aanpassing van het domein Halve Maan. Hij is ook medestichter van het bekende bedrijf Shoe Post.

Dinsdag trokken 550 leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van Lummen, Herk-de-Stad en Halen naar het Schulensmeer voor een sportdag op en rond het water. Voor de 21 activiteiten stonden 80 helpers klaar. Ondermeer de apenbrug over de Demer zag er indrukwekkend uit. Twee leden van de duikersclub van Lummen stonden in het water, maar de meeste durvers bereikten zonder problemen de overkant. Voor de kinderen zonder hoogtevrees was er een 9 meter hoge klimmuur opgesteld en ex-wielrenner Marc Wauters was ook van de partij. Hij begeleidde de Lummense kinderen met de fiets tot aan de schoolpoort.

Je kan opnieuw van Halen-centrum naar de deelgemeente Loksbergen rijden. Dat traject was voor doorgaand verkeer een tijdje afgesloten. De werken om een nieuw wegdek aan te brengen op het gedeelte tussen de ovonde op het kruispunt Zittaardstraat- Fonteinstraat en het kruispunt Liniestraat-Velpenstraat zijn achter de rug.

In de tuin van het revalidatiecentrum Sint-Ursula in Herk-de-Stad kan je vanaf nu gaan kijken en luisteren naar de klankmobiel. Dat is een constructie met losse delen, die in de wind bewegen en zo muziek maken. De klankmobiel is gemaakt door leerlingen van het vijfde jaar lassen-constructie van de Sint-Martinusscholen onder leiding van hun begeleiders en op advies van kunstenaar Jos Jacobs uit Hasselt. Het voorstel voor de therapietuin iets te creëren dat geluid maakt, vond meteen bij iedereen instemming. Het is een combinatie geworden van elementen van staal, koper, messing en inox, zegt de kunstenaar. Om een nog verfijnder geluid te verkrijgen, komen er binnenkort nog kleinere elementjes bij.

De Borgloonstraat tussen Geetbets en Halen, krijgt fietspaden en riolering om het afvalwater op te vangen. De gemeenteraad heeft de overeenkomst goedgekeurd om daarvoor samen te werken met Aquafin. De intercommunale Riobra maakt van de gelegenheid gebruik om de huis- en wachtaansluitingen van de woningen langs de Borgloonstraat te vernieuwen. De riolering moet het afvalwater afvoeren naar het waterzuiveringsstation dat gepland is voor het gebied Araan aan de Borgloonstraat op de grens met Halen. De installatie moet het afvalwater van Geetbets centrum en de deelgemeente Hulsbeek zuiveren.

De politie van het Nederlandse Beek heeft maandagochtend aan een café in de gemeente vier mannen gearresteerd die verdacht worden van het mishandelen van twee andere klanten. De vier verdachten zijn twintigers die ondermeer in Lummen wonen. Het incident zou gestart zijn toen een van de verdachten een vrouw onzedelijk betastte. Toen de vrouw de man van haar afduwde, sloeg hij haar met een fles op het hoofd. De vrouw raakte gewond. Haar vriend schoot ter hulp. Ook hij moest enkele rake klappen incasseren. Vooral van de drie metgezellen van de belager. Het personeel van de drankgelegenheid kon de vier mannen overmeesteren en hield hen vast tot de politie arriveerde.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde zopas een 31-jarige Poolse vrouw die in Warschau verblijft, bij verstek tot een celstraf van één jaar en een geldboete van 1.375 euro. De rechters beval haar onmiddellijke aanhouding. De vrouw weigert haar twee kinderen, een meisje van zes en een jongen van vier, toe te vertrouwen aan de hoede van de vader, een 45-jarige zakenman uit Halen. De Poolse was in mei 2003 zonder taal noch teken met de kinderen uit de echtelijke woning vertrokken. Sindsdien wordt zowel in Polen als in ons land een juridische strijd gevoerd om de kinderen. Op 24 juni 2004 wees de Hasseltse rechtbank in kort geding het exclusief ouderlijk gezag over de beide kinderen aan de vader toe. De Belgische justitie beschouwt de handelswijze van de moeder als een ouderlijke ontvoering, waarbij de minderjarige kinderen onrechtmatig vastgehouden worden in het buitenland. De ouders zijn momenteel nog niet gescheiden, maar er loopt wel een echtscheidingsprocedure. De Halenaar diende in maart 2005 een klacht in tegen zijn echtgenote. Het is deze klacht die nu tot de veroordeling van de vrouw heeft geleid.

Tot 16 juli 

Woensdag even over 8 uur heeft een vrachtwagen met oplegger bijna een lading spanten verloren in de Rekhovenstraat. De 14 spanten met een lengte van 14 meter wogen elk 1.200 kg en kwamen van het Breese bedrijf Gerits. Dat is gespecialiseerd in constructies voor industrie- en stallenbouw. De spanten waren de nacht ervoor geschilderd in een Lummens bedrijf in de Dellestraat. Ze moesten naar Nederland worden getransporteerd. Na een eerste scherpe bocht kantelde de lading. Een aantal spanten werd overgeladen op een tweede vrachtwagen, en dat nam uren in beslag. Een rijstrook van de Rekhovenstraat was urenlang afgesloten, en ondanks de bouwvakantie was het erg druk in de buurt van het Klaverblad. De bewoners van de Rekhovenstraat en omgeving staan al lang aan de klaagmuur. Het drukke vrachtwagenverkeer en het slechte wegdek zorgen al jaren voor overlast. Als in september de nieuwe op- en afritten van het industrieterrein afgewerkt zijn, worden de gevaarlijke ‘bretellen’ die rechtstreeks aansluiten op het Klaverblad, dadelijk afgesloten. Dan zal het allicht veel rustiger worden in de Rekhovenstraat. Daarna komt er nieuwe riolering en zal het hele wegdek opgebroken en vernieuwd worden.

De gemeenteraadsleden van Halen verdienen dit jaar per zitting 175 euro. De gemeenteraad heeft dat tarief goedgekeurd. Het gaat om een basistarief van 124,98 euro, dat met een aanpassing aan de index in werkelijkheid 175 euro wordt. 124,98 euro blijft voor de jaren tot 2012 de basis voor de berekening van het presentiegeld.

In de recyclageparken van Halen en Herk-de-Stad, beide in beheer door de Afvalmaatschappij Limburg, blijven gedurende de vakantie de normale openingsuren van kracht. Als inwoner van Halen en Herk-de-Stad kunt u met uw gemeentekaart of elektronische identiteitskaart in beide recyclageparken terecht. Dinsdag van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 17.45 uur is het recyclagepark van Halen open, woensdag en donderdag op dezelfde uren dat van Herk-de-Stad. Vrijdag kunt u op die uren weer in Halen terecht, en zaterdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 15.45 uur op beide plaatsen, Op 21 juli en 15 augustus zijn ze beide gesloten.

De politie van de zone West- Limburg (Halen/Herk-de-Stad/ Lummen) organiseert in juli en augustus zomerpatrouilles. Drie keer per week doen ploegen een ronde langs plaatsen waar (vele) jongeren vaak samenkomen of voor overlast zorgen. De patrouilles gebeuren met de auto, de fiets en te voet. Ze moeten vooral wrijvingen en overlast voorkomen.

In het rustoord Sint-Lambertus van Zelem is dinsdag Eugène Bastijns overleden. Met zijn 102 jaar was hij de oudste inwoner van Halen. Eugène Bastijns werd op 2 mei 1905 in Halen geboren. De laatste jaren woonde hij in het rustoord. Daar vond zaterdag ook de uitvaart plaats

In de Dellestraat in Lummen hebben dieven de omheiningsdraad van een bedrijf overgeknipt om elektriciteitskabel te stelen. De buit heeft een waarde van ongeveer 2.500 euro. De diefstal werd dinsdag ontdekt.
En in de Koning Albertstraat in Diest is zondag bij klaarlichte dag een vrouw op straat overvallen. Dat maakte het Leuvense parket vorige maandag bekend. Het slachtoffer was net geld gaan afhalen aan een geldautomaat toen een onbekende man haar bedreigde met een priem. Hij rukte het biljet van 50 euro uit haar handen. Daarna ging hij er als de bliksem vandoor. Van de dader ontbreekt nog altijd elk spoor.

Aan de Liniestraat in Halen is vorige week in de nacht van zaterdag op zondag een auto tegen de muur van het militair kerkhof aan het kruispunt met de Betserbaan geknald. De brandweer had een uur nodig om de geknelde inzittenden, twee broers uit de Glabbeekse deelgemeente Kapellen in Vlaams- Brabant, te bevrijden. De 17-jarige broer werd in kritieke toestand naar het het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven gebracht, waar hij later overleed. Zijn 19-jarige broer werd naar het ziekenhuis in Diest gevoerd.

Elke fractie in de gemeenteraad van Herk-de-Stad krijgt van de stad 750 euro, plus 250 euro per gemeenteraadslid. Dat staat in het nieuwe huishoudelijke reglement van de gemeenteraad.
Dat maakt voor Sp.a-Spirit met 9 raadsleden, 3.000 euro, voor Open VLD en Nieuw, elk met 4 raadsleden, 1.750 euro, voor CD&V met 3 raadsleden, 1.500 euro en voor Vlaams Belang met 1 raadslid is dat 1.000 euro. In totaal dus 9.000 euro. Het reglement legt ook de vergoeding voor de gemeenteraadsleden vast. Vanaf 1 augustus ontvangen zij 175 euro per zitting. De OCMW-raadsleden krijgen hetzelfde bedrag.

De Botermarkt in Diest krijgt een opknapbeurt. De werken van ruim 115.000 euro starten meteen na de bouwvakantie. De Botermarkt ligt in het verlengde van de Hasseltsestraat en is de belangrijkste invalsweg van Diest-centrum, zeker voor wie van Limburg komt. De rijbaan, de parkeerplaatsen en de voetpaden krijgen een nieuw wegdek. Er worden blauwe klinkers gebruikt voor de rijweg, en zwarte voor de stoepen. De werken moeten op 15 september klaar zijn.

De nieuwe leiding van de Opdrachthoudende Vereniging Schulensmeer wil het natuureducatieve centrum ‘t Vloot aan het meer uitbouwen tot een volwaardig bezoekerscentrum. Zo zal het als smaakmaker wandelaars en fietsers tot een verkenning van het gebied uitnodigen, zegt de nieuwe voorzitter Jos Boesmans. Het Schulensbroek met daarin het Schulensmeer maakt deel uit van de Demervallei. Die is door Europa omwille van haar vogelrijkdom erkend als 23ste Europese vogelrichtlijngebied. Voor de natuurliefhebbers werd in 2000 de nieuwe infrastructuur ‘t Vloot aan het meer gebouwd. Op de verdieping kan je een tentoonstelling over de archeologische vondsten in het gebied bezoeken, samen met een educatief luik over de plaatselijke fauna en flora. Het gebouw biedt ook onderdak aan een cafetaria en aan het kantoor van Toerisme Midden-Limburg. Jos Boesmans wil er een volwaardig bezoekerscentrum van maken, bijvoorbeeld zoals de functie van de Watersnip in Koersel voor de vallei van de Zwarte Beek. Aan ‘t Vloot in Lummen zullen vier wandelingen vertrekken. Aan de kerk van Schulen komt het vertrekpunt voor nog eens drie wandeltochten.

Tot 30 juli  

Regionaal Landschap Haspengouw start met de steun van de provincie in het najaar in het Schulensbroek in Herk-de-Stad de werken voor de aanleg van poelen en het hertekenen van waterlopen om dit waterrijke gebied zijn oorspronkelijke karakter weer te geven. Verder is ook bekend gemaakt dat door het gebied zeven wandelpaden zullen worden aangelegd, zodat bezoekers niet meer kriskras moeten rondlopen. Het Schulensbroek is van nature een nat gat, maar de aanleg van het wachtbekken bij de Demer in de jaren 1970 heeft het gebied flink doen verdrogen. Het water wordt veel te snel afgevoerd en dat wil men met de aanleg van poelen en het trekken van ‘natte verbindingen’ voorkomen. Daarvoor is het hele broekgebied in vijf zones ingedeeld. Aan het natuureducatief centrum ‘t Vloot in Lummen zullen vier wandelingen vertrekken. Ze worden 2, 5, 7 en 11 km lang. Alle tochten lopen langs het Schulensmeer of over de dijk van het binnenbekken van het Schulensbroek. En aan de oude kerktoren van Schulen komt het vertrekpunt voor drie tochten van 5, 6 en 11 km. Alle tochten zijn lussen, zodat je weer bij je vertrekpunt uitkomt. Op de natte delen komen plankenpaden. Infoborden aan de vertrekpunten en onderweg, en verrekijkers om de vogels te observeren versterken het educatieve karakter. Ook picknickplaatsen zijn voorzien.

Leden van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder hebben vorige week zondagnamiddag de loslopende struisvogel gevangen, dat gebeurde achter het kasteel St-Paul. De schuwe nandoe werd meermaals opgemerkt, maar hij wist telkens te ontsnappen. Helaas bezweek het dier vijf minuten nadat hij werd gevangen, een nandoe is namelijk erg stressgevoelig. Men had eerst geprobeerd om het dier in te sluiten in een weide, maar telkens wipte de struisvogel over de prikkeldraad van 1,20 meter. Uiteindelijk heeft men het dier op zondagmiddag rond 15 uur, dan toch kunnen vangen. Een hele geruststelling voor automobilisten op de autosnelweg. Daar moest men namelijk meer dan een keer in de remmen omdat het dier de snelweg opliep.

De komende tien jaar zal de bevolkingsaangroei in Limburg dubbel zo hoog liggen als in de rest van Vlaanderen. Tegen 2016 groeit het aantal Limburgers met 3,9% tot 846.635. Voor heel Vlaanderen wordt een toename met 1,8% verwacht. Een en ander blijkt uit een nieuw demografisch rapport van de provincie Limburg, dat gebaseerd is op de bevolkingsprojecties van de vlaamse regering. Ouderen zijn de toekomst in Limburg, zoveel is duidelijk. De groep senioren tussen 60 en 79 jaar, zal tegen 2016 met 24% stijgen. Het aantal 80-plussers stijgt in Limburg zelfs met 62%. Maar het aandeel jongeren van 0 tot 19 jaar, zakt in Limburg met 4,3%. Dat de aantallen vooral in Limburg toenemen heeft te maken met de hoge geboortecijfers in de jaren 50 en begin jaren 60. De babyboom heeft in Limburg voor een veel grotere bult gezorgd dan in de andere provincies.

De gloednieuwe priester Roel Alders uit Overpelt, is door bisschop Patrick Hoogmartens benoemd tot kapelaan in het decanaat Herk-de-Stad. Roel zal vanaf september zijn werkterrein hebben in de federatie Herk-de-Stad met de parochies Berbroek, Donk, Herk-de-Stad, Schakkebroek en Schulen. Tot dan is de priester zolang nog met vakantie in Overpelt en vervangt hij in de omgeving priesters die vrij hebben.

De fiets van het vermoorde meisje Annick Van Uytsel, werd gisteren in Leuven teruggevonden. De lokale politie van leuven trof de fiets aan tegen de gevel van een appartementsgebouw in de mechelsestraat in Leuven. De resultaten van een sporenonderzoek kunnen belangrijke elementen opleveren. Jef Vermassen, de advocaat van de familie van de vermoorde Annick Van Uytsel, vindt dat de speurders de fiets een tijdje hadden moeten schaduwen. Dan was het namelijk erg makkelijk te achterhalen geweest wie er mee rondreed. De advocaat gaat volgende week een verzoekschrift indienen om inzage te krijgen in het moordonderzoek. Annick Van Uytsel verdween in de nacht van 27 op 28 april na een jeugdfuif in Schaffen en werd een week later vermoord uit het Albertkanaal in Lummen gehaald. Behalve het terugvinden van de fiets deze week, heeft het moordteam na drie maanden nog altijd geen duidelijk spoor naar de dader.

De politie West-Limburg heeft de voorbije dagen 2.648 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd op 19 plaatsen in de zone. Van dat aantal waren er 356 in overtreding. Voor drie van hen wacht een intrekking van het rijbewijs wegens het zwaar overschrijden van de toegelaten maxima. Eén van hen reed in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Lummen 118 per uur, er is daar maar 70 toegelaten. Een tweede reed met de zelfde snelheid op de Sint-truidersteenweg in Herk-de-Stad en de derde werd geflitst met 90 km per uur in de Kolenbergstraat in Halen. Daar is maar 50 per uur toegelaten.

De OCMW’s van Lummen en Halen gaan hun reguliere poetsdienst omschakelen naar een onderneming met electronische dienstencheques. Alle gesco’s zullen ontslagen worden, maar ze krijgen wel een nieuw arbeidsovereenkomst en behouden hun rechten. De omschakeling gebeurt vooral wegens de concurrentie van de echte dienstenchequebedrijven en een stijgende vraag voor het gebruik van dienstencheques door de senioren. Vanaf 1 september kunnen ook senioren vanaf 60, in plaats van 65, een beroep doen op de schoonmaakdienst. Voor de klanten zelf zal er weing of niets veranderen, en het OCMW zal het verschil terugbetalen aan diegenen die geen fiscaal voordeel halen uit de dienstencheques.

Een man uit het Engelse Bedford ligt met levensgevaarlijke verwondingen in het Hasselts Salvatorziekenhuis, na een verkeersongeval met een spookrijder op de E314 in Halen. Nog een persoon raakte zwaargewond en twee anderen lichtgewond. Het ongavl gebeurde zaterdag rond 3u45 in de richting van Lummen. De sppokrijder reed richting Diest aan de verkeerde kant. Daarbij botste hij op een tegenligger. Vervolgens raakten nog twee voertuigen betrokken, doordat ze op de brokstukken botsten. De brandweer van Diest moest enkele inzittenden bevrijden.