Tot 1 december 

Elk huisgezin van Herk-de-Stad krijgt samen met het infoblad van de stad een exemplaar van de bladwijzer met een afbeelding en info van de grote modderkruiper. Die vis kwam vroeger veel voor in de waterlopen in het Schulensbroek, maar hij is nu op Europese schaal met uitsterven bedreigd. Herk-de-Stad heeft de vis in het kader van het Limburgs Soortenproject geadopteerd.


Sabca Limburg, de producent van onderdelen in composieten voor de lucht- en ruimtevaart, gaat de staartvinnen produceren voor de nieuwe zakenjet Stork Fokker. Het contract heeft een waarde van 60 miljoen euro, gespreid over meerdere jaren. Voor Sabca Limburg in Lummen is het contract van grote waarde. Het vertegenwoordigt zes keer het jaarlijks zakencijfer van het bedrijf, is goed voor werk voor 40 mensen en geeft uitzicht op extra jobs vanaf 2011, zegt directeur Peter Reynaert van Sabca Limburg, dat nu 70 werknemers telt. Het is de eerste opdracht die Sabca voor Stork Fokker kan binnenhalen. Er is drie jaar lang over het contract onderhandeld.

Een 58-jarige man uit Groot-Gelmen blijft in de cel op verdenking van de moord op een 83-jarige man in Schakkebroek. Dat heeft de raadkamer van Hasselt dinsdag beslist. De moordverdachte is een aangetrouwde neef van het slachtoffer, en volgens zijn advocaat is de man niet naar Schakkebroek gereden met de intentie om te doden. Het lichaam van de 83-jarige bewoner werd zaterdagmiddag gevonden in zijn woning aan de Amandinaweg in Schakkebroek, nadat de verdachte naar de politie was gestapt. Hij deed dat om aangifte te doen van de vechtpartij. Hij stootte er op een parlofoon en kreeg te horen dat hij de volgende dag moest terugkomen, aldus de advocaat van de verdachte. Omdat hij ernstige verwondingen had opgelopen aan oor en vinger, hebben ze hem eerst naar de spoed gestuurd. Later is hij dan nog eens naar de politie gestapt. Hij is dus drie keer naar de politie gereden om aangifte te doen. Belangrijk volgens de advocaat is , dat hij op al die tijdstippen nog niet wist dat er iemand dood was. De advocaat onderstreept ook dat zijn cliënt zegt dat hij niet als eerste geweld heeft gebruikt. De man betwist ook niet dat hij naar Schakkebroek is gereden om geld te vragen maar zou nooit de intentie hebben gehad om iemand te doden. Een lijkschouwing wees uit dat de Schakkebroekenaar werd doodgeslagen. Hij vertoonde een diepe hoofdwonde en is vermoedelijk korte tijd na de schermutseling overleden.

Minstens acht jongeren uit West-Limburg hebben de laatste vier maanden een spoor van vernieling door Halen getrokken. De bende wordt verdacht van tientallen kleine criminele feiten. De recherche van de lokale politie kwam de bende op het spoor na intensief onderzoek. Een meerderjarige uit Halen is vorige week bij de Hasseltse onderzoeksrechter voorgeleid. Inbraken in kantines en huizen, diefstallen op werven, bekrassen van auto’s en straatmeubilair, verbrijzelen van ruiten, drugsgebruik, diefstal van fietsen, de bendeleden die nu zijn geïdentificeerd, hebben duidelijk tientallen feiten op hun palmares staan. Ze zijn op eentje na allemaal minderjarig, en wonen allemaal in Halen. Daar hebben ze de laatste vier maanden de meeste feiten gepleegd. De verdachten sloegen altijd toe in wisselende samenstelling. De zeven minderjarige verdachten moeten bij de jeugdrechter verschijnen. Twee kregen al huisarrest en alternatieve straffen. Het onderzoek wordt nog voorgezet. Het is niet uitgesloten dat de daders nog meer feiten hebben gepleegd. Wie gaat opdraaien voor de schade die de jongeren hebben aangericht, is nog onduidelijk.

Personen van Halen met het WIGW- of OMNIO-statuut, maar ook leefloongenieters, langdurig werklozen van 50 jaar of ouder en nog enkele andere groepen, kunnen bij het OCMW van Halen een verwarmingstoelage aanvragen. De uiterste datum hiervoor is 30 april volgend jaar. Info: OCMW 013/46.15.17.

Een broodautomaat die bij een bakker op de Kiezelweg in Schulen staat, is dinsdagnacht opengebroken. De dief heeft er al het geld uit meegenomen. De laatste weken wordt de regio West-Limburg wel vaker geplaagd door dit soort diefstallen.

Een dertigjarige Truienaar die nu in Lummen woont, is door de Tongerse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes maanden cel en 275 euro boete. Tussen 2004 en 2006 gaf hij zich bij een twintigtal handelaars uit als reclameverantwoordelijke voor een vereniging. Telkens vroeg hij of de handelaars geld over hadden voor een vermelding op de kleding of op een boek dat zou uitkomen. In totaal haalde hij zo 1.280 euro op.

Het muziektechnologiebedrijf Aristo Music uit Lummen krijgt 2,6 miljoen euro vers kapitaal. Met de kapitaalsverhoging zal Aristo Music haar commerciële activiteiten verder uitbreiden naar de Europese markt. Om deze groei te ondersteunen, zal het nodig zijn extra mensen aan te trekken en de strategische samenwerking met zowel K.U.Leuven als Universiteit Gent te versterken. In het huidige businessplan is voorzien om op korte termijn het team uit te breiden met 11 nieuwe medewerkers op een nieuwe locatie in Limburg. Aristo Music ontwikkelt technologie die de juiste muziek voor de juiste sfeer afspeelt in eerder welke situatie of omgeving. De muziek speelt vanuit de website op een gewone pc in een zaak, klanten moeten daarvoor geen extra software downloaden of kopen. De muziek wordt in een superieure kwaliteit gestreamd via het internet.

De personenbelasting in Herk-de-Stad blijft in 2009 behouden op zeven procent. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De personenbelasting daalde in 2005 van 7,5 naar 7 procent. Bij het begin van de vorige legislatuur was de heffing van 6 naar 7,5 procent gestegen. De opcentiemen op de onroerende voorheffing op huizen en gronden blijven volgend jaar behouden op 1200 eenheden. Deze aanslagvoet steeg in 2001 van 700 naar 1350 om in 2006 weer te verminderen tot 1200.

Een paar minuten later dan afgesproken ging maandagochtend het klaverblad weer normaal open voor het verkeer. De E313 richting Hasselt werd om 5u05 opengesteld, richting Antwerpen een kwartiertje later, maar dat had alles te maken met de sneeuw. De bruggen waren wel degelijk op tijd in de autosnelweg geschoven. Men heeft daarna tussen de signalisatie nog sneeuw moeten ruimen en moeten strooien. Ondanks het slechte weer is alles volgens het boekje verlopen. Al was men zeer blij dat het op een gegeven moment gestopt is met sneeuwen. De arbeiders hebben echt in helse omstandigheden moeten werken. De volgende fase in de ombouw van het klaverblad is de bouw van twee nieuwe bruggen die over de E314 moeten komen. Ook hier wordt een speciale bouwmethode toegepast. Die bruggen worden boven de E314 gebouwd, zonder dat het verkeer daar hinder van ondervindt. De pijlers staan er al, nu volgt de bekisting, die hoger wordt gebouwd dan de brug moet komen. Ook vrachtwagens zullen zonder hinder onder de constructie kunnen. Later zal men de autosnelweg wel een dag moeten afsluiten om de bekisting op zijn plaats te zetten. In het voorjaar van 2009 moeten de nieuwe bruggen klaar zijn.

Op oudejaarsavond baten de Lummense verenigingen traditioneel dranktentjes uit op het gemeenteplein. Wie wil meedoen kan contact opnemen met de dienst Vrije Tijd. Info: 013/35.56.80.
Tot 8 december 

Het hoofdkantoor van Centea heeft vorige week de samenwerking opgezegd met de kantoorhouder van Centea in de Dorpsstraat in Lummen. Wegens een vertrouwensbreuk, zegt een woordvoerder van de bankinstelling. Men heeft alle klanten in een brief laten weten dat de samenwerking is stopgezet en hen volgens de standaardformule gevraagd hun tegoeden na te kijken. Alle rekeningen van de klanten zijn overgeheveld naar het kantoor van Raf Postelmans in de Kerkstraat. Inhoudelijk wil Centea niets over de vertrouwensbreuk kwijt, maar uit goede bron is vernomen dat de kantoorhouder een achttal gedupeerden heeft gemaakt. Centea zal hen vergoeden. De kantoorhouder van Centea was sinds maandag vermist en is later in het ziekenhuis opgenomen. Bij het parket van Hasselt loopt geen gerechtelijk onderzoek tegen de kantoorhouder.

De personeelskosten op de thuisdiensten van het OCMW van Herk-de-Stad zijn in twee jaar tijd verdubbeld: van iets minder dan 800.000 euro in 2005 tot bijna 1,6 miljoen euro het afgelopen jaar. Dat blijkt uit het financiële overzicht van het OCMW. In vijf jaar tijd zijn de personeelskosten op deze dienst meer dan vervijfvoudigd. In 2003 bedroegen ze nog 300.000 euro. Daartegenover staat een daling van de personeelsuitgaven op de sociale dienst van bijna 800.000 in 2006 tot iets minder dan 600.000 euro het afgelopen jaar.

Vorig weekend stroomde bij heel wat Limburgers vuil water uit de kraan. De oorzaak lag bij het afsluiten van een waterleiding. De eerste klachten kwamen uit Genk, daarna volgden Kuringen, Kermt, Spalbeek, Stevoort, Zolder en Lummen. Voor de aanleg van een fietstunnel aan een Genks kruispunt moest de watercollector daar verplaatst worden. In een van de buizen had zich ijzer en mangaan opgestapeld. Omdat het water een tijdlang stilstond, is dat losgekomen en heeft het zich over het net kunnen verspreiden. Schadelijk is dat niet, en spoelen van de buizen is de enige oplossing. De Hasseltse diensten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening VMW bereiken, lukte tijdens het weekend niet. Ook in het sectoraal dienstencentrum West-Limburg, dat in Beringen is gevestigd, bleef de telefoon gewoon rinkelen. Bij de permanente wachtdienst kregen verontruste burgers eerst nog een woordje uitleg. Nadat een heleboel mensen hadden gebeld, werd een bandje afgespeeld. Er was op geen enkel moment gevaar voor de volksgezondheid.

Dieven zijn via een stukgebroken raam binnengedrongen in twee huizen in de Oudestraat in Lummen. Ze maakten onder meer al het dure speelgoed van de sint voor drie kinderen buit. Volgens de politie bleek na een buurtonderzoek dat de daders eerst een meisje van naar schatting 10 jaar oud op pad stuurden. Terwijl de inbrekers in de auto wachtten, belde het kind aan. Als er iemand opendeed, vroeg ze of ze de krant kon krijgen voor de buurman. Allicht sloegen de dieven hun slag als niemand opendeed. Zo werd ook een stalen raam aan de achterkant van een woning met een koevoet opengebroken. Normaal gezien laten de bewoners altijd de rolluiken naar beneden als ze vertrekken. Jammer genoeg gebeurde dat nu niet. De dieven hebben 800 euro en juwelen meegenomen, onder andere geboortearmbandjes van de kinderen en goud van de oma.

Een 48-jarige bewoner van de Korpsestraat in Donk is maandagnacht flink toegetakeld door vier mannen die wilden inbreken in de schuur die hij verhuurt aan een Nederlander. De man wist niet dat de huurder daarin een cannabisplantage had ondergebracht. De wiet was allicht de reden waarom de vier wilden binnendringen. Rond half twee werd Freddy Morren wakker van geblaf van zijn hond die buiten zit. Hij ging met zijn ander hondje naar buiten om hem uit te laten en rond te kijken. Daarop zag hij enkele mannen lopen. Met een koevoet kwamen er twee op hem af, en gooiden hem op de grond. Hij kwam daarbij hardhandig op de vloer terecht en werd met plastic bandjes vastgebonden. Dan liepen ze weg. Daarop heeft hij zich kunnen lostrekken en is hij terug in huis gelopen. De politie was onmiddellijk ter plaatse. Over wat zij later in zijn schuur vonden, wil hij niets kwijt. Hij was zeker niet op de hoogte dat zijn Nederlandse huurder in de schuur een plantage met zowat 260 oogstrijpe wietplanten hield. Hij had weinig contact met de man en had geen sleutels van de sloten. Wat de indringers precies in de schuur wilden doen, is niet duidelijk. Vermoedelijk wilden ze planten stelen.

Vanaf januari vind je geen officieel nieuws meer terug van het stadsbestuur van Herk-de-Stad in het weekblad Passe-Partout, dat gratis aan huis wordt geleverd. Dat heeft het stadsbestuur deze week meegedeeld. Ook verenigingen kunnen dan voor hun activiteiten niet meer in dat medium terecht. Het nieuws van de Stad wordt wel gemeld op de website van de stad en in het vrijetijdsmagazine dat om de twee maanden bij alle inwoners in de bus valt.

Dieven hebben vorige week zaterdag ingebroken bij Metalix in de Dellestraat in Lummen. De daders trapten een deur in en maakten een gat in de muur. Ze gingen er aan de haal met geld. Een bewoner van de Groenlarenstraat heeft een inbraak vastgesteld in zijn woning. De daders hadden aan de voorkant een raam opengebroken en een computer en een gsm buitgemaakt.

De Pastorijstraat tussen de gewestweg Hasselt-Diest en het centrum van Donk wordt aangepast. In het midden van de weg komt een constructie die het verkeer in beide richtingen dwingt naar rechts uit te wijken en trager te rijden. Tijdens de werken geldt er een omleiding via de Oudestraat en de Dreefstraat.

De forfaitaire huisvuilbelasting en de tarieven voor zakken en stickers blijven in Halen in 2009 behouden. De gemeenteraad heeft de eigen beslissing van eind juni, dit jaar over de afschaffing hiervan, terug ingetrokken. De beslissing toen gebeurde met het argument dat de stad het Locaal Pact met de Vlaamse Gemeenschap ondertekende. In ruil voor steun van Vlaanderen moest de huisvuilbelasting worden afgeschaft. De uitvoering hiervan wordt nu met een jaar uitgesteld. De heffing op het huisvuil levert de stad 240.000 euro op.

Om op kosten en personeel te besparen, gaan drie politiekorpsen samenwerken tijdens de BOB-campagne. Heusden-zolder, Houthalen-Helchteren en West-Limburg trekken deze maand samen op pad, aangevuld met agenten van de federale politie. Ploegen, van telkens minstens negen personen, zullen alcohol- en andere verkeerscontroles houden in de gemeenten. Na de testmaand december wordt de samenwerking geëvalueerd.

Vrijdagnamiddag is de brandweer van Heusden-Zolder opgeroepen voor een gasgeur in de Kammestraat in Linkhout. Ze rukten snel uit met een commandowagen en een bluswagen. Ter plaatse bleek dat een boer mest aan het uitrijden was.

Vanaf nu kan je in het stadhuis van Halen pasfoto’s laten maken. De stad heeft daarvoor een automaat geplaatst in de toegangshal van het stadhuis. Voor vijf foto’s betaal je vijf euro.

Het OCMW van Lummen heeft na 18 maanden een bouwvergunning voor 20 serviceflats naast het rust- en verzorgingstehuis “Het Meerlehof”. De bouwwerken starten wellicht in het voorjaar van 2009.

Bij toerisme Herk-de-Stad kan je voor de feestdagen geschenkpakketten met streekproducten kopen. Een mogelijk ingrediënt is “Krikske Vuur”, het zoete Herkse Likeurtje op basis van krieken. Het is verkrijgbaar in een feestelijke verpakking, in decoratieve miniflesjes, of in een stijlvolle houten geschenkkist. Een andere Herkse specialiteit zijn ambachtelijk vervaardigde pralines met een romige vulling, ook op basis van Krikske Vuur. Je moet wel tijdig bestellen bij de dienst toerisme. 013/55.38.11 of e-mailen naar: toerisme.herkdestad@scarlet.be

De bouw van het nieuwe polyvalente cultuurcomplex aan de Sportlaan in Halen zit ongeveer een maand achter op de planning. De stad hoopt dat voor de inrichting aannemers voor verschillende loten tegelijk aan de slag kunnen gaan om de achterstand gedeeltelijk goed te maken. Het nieuwe complex moet normaal in september 2009 opengaan.

Herk-de-Stad verhoogt het budget voor mantelzorgtoelages met 3.400 euro tot ruim 49.000 euro. Dat staat in de begrotingswijziging die door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Een mantelzorgtoelage wordt toegekend aan een persoon die een 65-plusser thuis verzorgt. Met de steun draagt de stad ertoe bij dat hulpbehoevende senioren zo lang mogelijk in de eigen omgeving blijven wonen. De toelage ligt in Herk-de-Stad tussen iets meer dan 10 euro en bijna 40 euro.

Tot 15 december  

De rotonde op het kruispunt van de Ringlaan en de Oostereindestraat is vrijdag helemaal beplant door Lummense gemeentearbeiders. Dat is uitzonderlijk, want de rotonde is eigendom van Wegen en Verkeer Limburg. De gemeente Lummen was al jaren vragende partij om deze “toegangspoort” van Lummen te onderhouden. De buurtbewoners stonden enkele keren aan de klaagmuur, omdat het onkruid op een van de belangrijkste Lummense invalswegen welig tierde. Er werd een overeenkomst uitgewerkt tussen Wegen en Verkeer en de gemeente Lummen. De gemeente zal zelf instaan voor de beplanting en het onderhoud van de rotonde aan bakker Coenen. Tijdens de zomermaanden werden de hardnekkige wortels en het onkruid al verwijderd. Daarna heeft men zwarte aarde aangebracht, en vrijdag is de rotonde dus helemaal aangeplant.

Vorig weekend bouwde Wegen en Verkeer Limburg weer aan twee bruggen op de verkeerswisselaar in Lummen. Deze komen boven de E314. De aannemer plaatste dit weekend de ondersteuning en de veiligheidsleuningen. Daar wordt later het brugdek op gebouwd. De aannemer werkt op zo’n hoogte dat het verkeer geen hinder zal ondervinden. De bekistingsondersteuning en de veiligheidsinrichting werden ‘s nachts opgesteld. Vrijdagnacht werd het verkeer omgeleid dat van Brussel naar Genk reed, en op zaterdagnacht het verkeer dat van Genk naar Brussel moest, telkens van 22 uur tot 10 uur. De rest van het verkeer ondervond geen hinder. Het asfalt van de nieuwe bruggen die een tijd geleden onder de E313 werden geschoven, zit intussen al vol gaten. Dat zou kunnen omdat het asfalt gelegd is tijdens sneeuwbuien. De schade zal alleszins hersteld worden. Bovendien is er over vier jaar voor de hele verkeerswisselaar een nieuwe degelijke en definitieve asfaltlaag voorzien.

Gouverneur Steve Stevaert is peter van de boomplantactie in het kader van “Kom op tegen Kanker” in 2009 in Schulen. Dat heeft het stadsbestuur van Herk-de-Stad zopas bekendgemaakt. Op 22 maart 2009 worden op een terrein van 47 hectare tussen de Kiezelweg en de Manestraat boompjes aangeplant. Vanaf nu kunnen in heel Limburg belangstellenden voor 7 euro een boompakketje aankopen. Naast gouverneur Stevaert als peter is Cynthia Reekmans meter van de actie in Herk-de-Stad. Op dezelfde dag worden ook in de vier andere Vlaamse provincies boompjes aangeplant. In Vlaams-Brabant gebeurt dat in Geetbets. Het bos komt daar op het terrein Schelfheide in Rummen, waar 15.000 boompjes worden geplant. Peter van de actie in Geetbets is VTM-nieuwsanker Stef Wauters, die van Geetbets afkomstig is.

1 op 142 gezinnen in Limburg heeft zonnepanelen op zijn dak. Limburg is daarmee dé zonne-energieprovincie van het land. Het gemiddelde voor Vlaanderen bedraagt 1 installatie per 250 gezinnen. Herk-de-Stad is hét zonnedorp met 1 installatie per 115 gezinnen. Dat blijkt uit de resultaten van de campagne “Elke dag ZONdag” die de provincie vorig jaar op gang schoot. Bedoeling was om het aantal zonne-installaties bij privé-personen te verdubbelen. Het zijn er uiteindelijk veel meer geworden. In totaal heeft de provincie bijna 400.000 euro uitgedeeld aan premies. En het allerbelangrijkste: door die actie wordt jaarlijks 2,3 miljoen kilo CO2 bespaard.

In de Geneikenstraat heeft een bestuurder vorige week de pas gegoten beton vernield. De straat was afgesloten voor verkeer met verschillende verkeersborden. Toch negeerde de bestuurder de borden en reed dwars door de nieuwe laag beton. Het beton moet opnieuw gegoten worden.

Het OCMW-gebouw aan de Dokter Vanweddingenlaan in Herk-de-Stad krijgt een groendak: een dunne laag absorberende mossen die nauwelijks onderhoud vraagt met een verankeringsnet. Het groendak moet de temperatuur in de lokalen onder controle helpen houden. Na klachten over de hitte in de lokalen dachten stad en OCMW eerst aan een klassieke airco, maar een groendak past beter in het Herkse beleid voor duurzame ontwikkeling. Met het dak wil men ook het goede voorbeeld geven. Herk heeft een reglement dat een subsidie toekent aan inwoners die een groendak aanleggen. De toelage bedraagt maximaal 31 euro per vierkante meter. Om de premie te krijgen, moet het groendak minimum 6 vierkante meter zijn.

Bij de onderzoeksrechter in Hasselt heeft het hoofdbestuur van Centea een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen de kantoorhouder van het filiaal in de Dorpsstraat in Lummen. De man zou geld hebben afgehaald van de rekeningen van klanten. Enkele tienduizenden euro’s zouden verduisterd zijn. Het zou gaan om een achttal gedupeerden. Centea zette de samenwerking eind november al stop. De bankinstelling doet ook intern een onderzoek. Volgens Centea zouden de gedupeerden vergoed worden. Door de klacht met burgerlijke partijstelling is het gerecht verplicht om de zaak te onderzoeken. Er zal worden nagegaan of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Een gezin uit Halen is donderdag met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De vader van het gezin was rond half twee wakker geworden. Hij had hartkloppingen en last van stekende hoofdpijn. hij heeft onmiddellijk zijn vrouw en zoon wakker gemaakt en de hulpdiensten verwittigd. Politie en brandweer zijn gekomen, twee ziekenwagens en de MUG. Het drietal werd naar het Virga-Jesseziekenhuis in Hasselt gebracht, waar ze meteen aan het zuurstofmasker werden gelegd. Rond 9 uur mochten ze het ziekenhuis verlaten. Grote boosdoener was de kachel in de woonkamer.

In de eerste week van december zijn bij snelheidscontroles 1.673 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 35 te snel. Op de Stevoortweg en de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad werden opmerkelijke snelheden vastgesteld: namelijk 112 en 111 km per uur waar je normaal maar 70 mag. Op de Steenweg in Herk-de-Stad werd geen enkele overtreding vastgesteld, terwijl daar toch een groot aantal voertuigen werd gecontroleerd. In de Liebroekstraat in Halen reed een voeruig 108 km per uur, in de Dikke Eikstraat in Lummen 112 per uur, in beide straten mag je 70. in de Pastorijstraat in Donk waar maar 50 is toegestaan, werd een voertuig geflitst aan 88 km per uur.

In de Ertsenrijkstraat, de Hagelandstraat, de Kolenbergstraat en de Meldertsestraat in Halen staan electronische snelheidsborden. Als je meer dan de maximumsnelheid rijdt, krijg je de melding “Te snel”. Die vier trajecten hebben de eertse borden gekregen omdat daar de meeste snelheidsovertredingen vorden vastgesteld. Volgend jaar krijgen nog vijf andere trajecten zo’n electronisch bord.

Provinciaal voorzitter Guido Ector uit Herk-De-Stad stapt uit de Vlaams Progressieven. De keuze van de partij om als zelfstandige partij voort te gaan strookt niet met ector’s overtuiging. Guido Ector werd in 2006 voor het eerst voor de gemeenteraad verkozen. Ector wordt nu onafhankelijke. Volgens het coalitie-akkoord wordt hij eind 2010 schepen van Cultuur in Herk-de-Stad. Hij volgt dan Danny Pauly op, die dan burgemeester wordt. Pauly neemt dan de plaats in van Paul Buekers, die uit de politiek stapt.

De omgeving van de vrije basisschool Wegwijs in Halen-centrum is veiliger gemaakt. Op de scheiding tussen het voetpad en de parkeerzone zijn permanente metalen weringen in een opvallend gele kleur geplaatst. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen het voetpad en de zone voor auto’s. De investering past in de herinrichting van de schoolomgeving.

Niet alleen vandaag maar ook volgende maandag is er in Lummen een gemeenteraadszitting. Naast de gewone gemeenteraad wordt er een extra zitting bijeengeroepen om de begroting van 2009 te behandelen. Alle belangstellenden zijn vanaf 20 uur welkom in de raadzaal van het gemeentehuis.

Tot 22 december 

Bij heel wat handelaars in het centrum van Lummen werden rode lopers uitgerold. De deelnemende middenstanders betaalden 5 euro per lopende meter en het gemeentepersoneel plaatste de lopers. Ook de 19de eeuwse kiosk werd versierd met veel groen en grote rode strikken. Leuk voor de koppeltjes die dezer dagen trouwen, is dat ook op de trap van het gemeentehuis een rode loper ligt.

Herk-de-Stad krijgt als eerste gemeente in Limburg en als tweede in Vlaanderen (na Antwerpen) een dierenwelzijnsraad. De gemeenteraad heeft de oprichting zopas goedgekeurd. Eerste schepen Magda Raemaekers, is bevoegd voor dierenwelzijn. De nieuwe raad krijgt hetzelfde statuut als de andere raden in Herk-de-Stad. Dat betekent dat de dierenwelzijnsraad het beleid van de gemeente met een kritisch oog zal bekijken, en bij elke beslissing nagaan of die het welzijn van dieren niet in het gedrang brengt. De nieuwe adviesraad kan het stadsbestuur ook voorstellen doen die het welzijn van dieren ten goede komen. In de eerste plaats gaat men werk maken van de aanleg van een dierenweide met hondentoiletten in elke deelgemeente.

In Lummen werd de begroting en beleidsnota 2009 meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen vuurde bijna twee uur lang vragen af op de meerderheid. Op het einde van deze legislatuur zit de gemeente ondanks de meevallers met 11 miljoen euro schulden, met nog 1,4 miljoen euro leasingschulden. Het reservefonds zal leeg zijn en anderen zullen de “shit” moeten opkuisen zei Vanhoyland. Waarop schepen Vaes dan weer repliceerde met de vraag: wil jij geen nieuwe bibliotheek, fietspaden en administratief centrum? De schulduitgaven liggen zelfs lager dan in 2005 zei Vaes. Vanhoyland stelde ook dat tijdens een hoorzitting werd verteld dat wegenwerken in de Donderbosstraat en de Boogbosstraat 750.000 euro zouden kosten. In de begroting is 520.000 euro voorzien. Hij vroeg zich af hoe dat kan. Schepen Busselen beloofde binnenkort een duidelijk antwoord te geven. Voor de restauratie van de kiosk op het Gemeenteplein is 66.000 euro voorzien. Burgemeester Luc Wouters argumenteerde dat de ontwerper eindigde op 80.000 euro. Er zijn dingen geschrapt, maar de kiosk moet opnieuw gevoegd en er komt een nieuw dak in stro zei de burgemeester.

De kans is groot dat Marc Wauters straks in het peloton terugkeert. Silence-Lotto wil de Lummenaar zeer graag als vijfde ploegleider aanwerven. Marc is nog niet zo lang geleden gestopt en heeft de koers een tijdje vanop afstand kunnen bekijken. Naar dat profiel zijn ze bij de ploeg op zoek zegt manager Marc Sergeant. Een tijdslimiet om een beslissing te nemen werd hem niet opgelegd. Het zou ook geen voltijdse job zijn zodat Marc aan de slag kan blijven bij de Vlaamse Wielerschool. Die school is intussen opgestart waarmee de belangrijkste werkzaamheden voor Wauters achter de rug zouden moeten zijn. Marc Wauters denkt zelf dat de combinatie haalbaar is.

De stad Diest wil de dierenweide in het stadspark De Warande opnieuw in gebruik nemen, maar dan als speelterrein voor voor honden die als huisdier worden gehouden. Dat gebeurt op vraag van de oppositie van Lijst Dedecker. LDD-voorzitter Natalie Thijs stelt dat niet alle mensen beschikken over een ruimte om een hond vrij te laten rondlopen. De weide leent zich daarvoor uitstekend zegt zij, ook al door de nabijheid van de hondentoiletten. Schepen van Leefmilieu Geert Cluckers vindt het alvast een goed voorstel. Voorbeelden in Gent en Jette bewijzen dat zo’n hondenweide aan een vraag van de mensen beantwoordt.

Sinds verleden dinsdag kan je bij de dienst informatie van Herk-de-Stad voor 7 euro een boompakketje kopen voor Kom op tegen Kanker. Daarin zit een kaars, een boomlabel, een infoboekje over het bos en de bomen en een ticket voor de grabbelton. De opbrengst gaat integraal naar de preventie en behandeling van kanker.

Tijdens dakwerken aan een huis in de Geeneindestraat in Meldert is zondagmiddag brand ontstaan. Omdat er een lek was in het platte dak werden werken uitgevoerd met een gasbrander. Het plastic en de isolatie vatten opeens vuur, en zelf blussen lukte niet meer. Via het dak sloeg het vuur over van de kantoorruimte naar de manege. Het kantoor en de manege gingen volledig in de vlammen op. De bewoners konden nog net 14 honden en 12 paarden redden. Omdat de woning afgelegen én op een heuvel ligt, kampten tientallen brandweermannen even met een tekort aan water. De voorpost van Tessenderlo was met zijn mannen eerst ter plaatse. Omdat ze al van ver zware rook zagen, wisten ze meteen dat het om een zware brand ging. Om die reden hebben ze onmiddellijk andere korpsen opgetrommeld. Dankzij bluswagens die elk 8.000 liter kunnen vervoeren, kon men direkt van op drie plaatsen de vuurhaard aanvallen. Toch gingen de kantoorruimtes met onder andere computers, en de hele manege in de vlammen op. Ook de woonruimte liep rook- en waterschade op. De brandweer heeft tot zondagavond laat geblust. De gemeente stuurde een kraan ter plaatse om de loods te slopen.

De grootste fractie in de Herkse gemeenteraad verandert voor de tweede keer deze legislatuur van naam. In de aanloop naar de verkiezingen van 2006 vormde sp.a een kartel met Spirit. Dat veranderde sindsdien in Vlaams Progressieven. Guido Ector zetelde tot nu toe als enige voor die partij in de Herkse gemeenteraad. Hij is uit Vlaams Progressieven gestapt en zetelt nu als onafhankelijke. Die overstap is in de fractie besproken en aanvaard, legde hij op de gemeenteraad uit op vraag van Laurens Appeltans. De fractie Sp.a-Vlaams Progressieven heet voortaan sp.a-onafhankelijke.

Bij snelheidscontroles heeft de politie West-Limburg 1.663 voertuigen gecontroleerd. Slechts 31 bestuurders reden te hard. In de Gestelstraat in Lummen werd een snelheid van 106 km per uur gemeten terwijl er een snelheidsbeperking van 70 per uur van kracht is.

Gemeenschapscentrum De Markthallen is zaterdag gestart met workshops over het gebruik van de defibrillator. Met zo’n toestel kan je hulp bieden aan iemand die door een hartstilstand wordt getroffen. De gemeente heeft drie defibrillatoren, met name in het Gemeenschapscentrum De Markthallen, in de sporthal van Schulen en in het stadhuis. Meer info krijg je op 013/35.99.50 of via een e-mail naar info@demarkthallen.be

De daders van een hele reeks vernielingen aan bushokjes in de regio zijn geïdentificeerd. Zeven jonge daders, van wie twee nog minderjarig, hebben de feiten bekend. Ze zijn afkomstig uit Halen, Diest en Bekkevoort. De recherche van de lokale politie West-Limburg en Demerdal verhoorde verschillende jongeren. De daders gaven toe dat ze louter voor “de kick” de bushokjes bewerkten. Hun werkmateriaal was een noodhamer. op die manier vernielden ze ook 20 ruiten in de school Prins van Oranje in Diest. Het zevental was ook betrokken bij een geval van verkeersagressie. De schade die ze hebben veroorzaakt loopt in de duizenden euro’s. Het Leuvense parket wil de nodige stappen ondernemen zodat de schade wordt vergoed en de daders de gepaste straffen krijgen.

Tot 29 december 

JAAROVERZICHT 2008

Het is precies een jaar geleden dat Smid Frits Thijs van Donk het ijzer definitief uit het vuur heeft gehaald. Op 31 december vorig jaar, ging hij op 70-jarige leeftijd met pensioen.

In Lummen hebben vandalen een jaar geleden een dumper gezet op de viering van het oude naar het nieuwe jaar. Narke, de mascotte van de drie Lummense carnavalsverenigingen, werd toen helemaal vernield.

Het stadsbestuur van Halen besliste in januari dat het industrieterrein Stadsbeemd vlakbij Halen-centrum met 2,5 ha zal worden uitgebreid.

Het Regionaal Landschap Haspengouw/Voeren en de provincie Limburg zorgden dit jaar voor zeven wandelroutes in het Schulensbroek.

Gemeenteraadslid Bart Raskin van Nieuw is op 15 januari dit jaar na een slepende ziekte overleden. In de legislatuur van 1995 tot 2000 was hij schepen van Herk-de-Stad.

Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie beloofde burgemeester Luc Wouters van Lummen dat er een nieuwe bibliotheek zal komen. De bouw start in 2009.

In een ultieme poging om het onderzoek naar de moord op Annick van Uytsel nieuw leven in te blazen, heeft het parket van Leuven in februari dit jaar twee geluidsfragmenten vrijgegeven van een anonieme beller die zei de dader in de zaak te kennen. Het leverde echter geen enkel resultaat op, er is nog altijd geen enkel spoor naar de dader. Op 3 mei werd in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest een herdenkingsmis gehouden voor Annick van Uytsel. Die dag was het precies een jaar geleden dat het meisje uit Diest vermoord werd.

In februari kwam Eric Vanderaerden zonder werk te zitten. Het wielerteam, waarvoor de Lummenaar als ploegleider was aangetrokken, kwam er niet.

Nog in februari heeft de Lummense meubelfabrikant Van Pelt officieel de deuren gesloten. In zijn glorieperiode had het bedrijf 326 mensen in dienst. Op 13 december 2007 ging het bedrijf failliet.

In het Sint-Ursulaziekenhuis van Herk-de-Stad, dat dit jaar vijftig jaar bestaat, werd beslist om het ziekenhuis uit te breiden met 25 extra bedden, op termijn zelfs met veertig, voor revalidatie.

De gemeente Lummen besliste om in 2009 het busknooppunt in de Pastoor Frederickxstraat herin te richten. Voor de uitvoering van dat project is liefst 250.000 euro voorzien.

In februari werd er een minirotonde aangelegd op het kruispunt van de Dorpstraat, de Kolenbergstraat en Van Zurpeledijk in Zelem centrum.

Bij een felle brand in Lummen is zondag 17 februari in de late namiddag de 85-jarige Jef Claes om het leven gekomen. De man woonde in een caravan in de tuin van zijn neef.

De gemeente Lummen koos begin dit jaar voor een nieuw logo. Dat is opgebouwd uit vier vlakken met de nieuwe slogan ‘Lummen ademt natuur, geeft richting’. Er verschenen ook een tachtigtal vlaggen met de nieuwe huisstijl in het straatbeeld.

Het stadsbestuur van Halen is begin maart gestart met de bouw van het nieuwe polyvalente cultuurcomplex aan de Sportlaan. Tegen de zomer van 2009 moet het complex klaar zijn.

De afdeling Zelem van Natuurpunt heeft in de maand maart 723 amfibieën bij de lentetrek geholpen om de Oude Schansstraat over te steken en op de Venusberg in Meldert heeft Natuurpunt met provinciale steun twee amfibiepoelen laten verbeteren.

In de politiezone West-Limburg werden dit jaar vijftien elektronische snelheidsborden geplaatst. De borden registreren je snelheid.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad heeft in mei drie defibrillatoren aangekocht. Met zo’n toestel kan iedereen hulp bieden aan een persoon die door een hartstilstand wordt getroffen

In de eerste maanden van dit jaar werden er meer dan 25 aanhangwagens gestolen in Halen, Herk-de-Stad en Lummen. De politie heeft uiteindelijk de dader op heterdaad kunnen betrappen.

Bezoekers van Diest kunnen sinds juni in het weekend gratis parkeren op het terrein voor 270 auto’s van de para’s op de citadel, vlakbij het centrum van Diest.

Vier ooievaars brachten op 16 juli de buurtbewoners bij het station in Schulen tot een hoge staat van opwinding, toen ze daar neerstreken op de gsm-mast. Wellicht ging het om jonge vogels die op zoek waren naar een broedplaats.

Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek onderzocht deze zomer het visbestand op het Schulensmeer. Met fuiken en elektrovisserij vingen ze twintig vissoorten.

Deze zomer werd beslist dat het hoofdgebouw van de politie van de zone West-Limburg aan de Guldensporenlaan in Herk-de-Stad zal worden uitgebreid met een nieuwe vleugel van 300 vierkante meter met drie verdiepingen.

En tijdens het ruimen van slib in de Demer is deze zomer een helm van het Belgisch leger uit de periode van de Tweede Wereldoorlog teruggevonden.

Op zondag 3 augustus werd onze regio getroffen door felle regen en wateroverlast. Het ergst getroffen werd de Zittaardstraat in Halen waar huizen en kelders onderliepen. De straat moest zelfs worden afgesloten voor het verkeer. Ook in juni werd deze straat reeds getroffen door wateroverlast.

De vrije basisschool van Donk nam op 1 september een nieuwe vleugel voor vier klassen in gebruik.

Op 19 augustus is een 52-jarige Nederlander verongelukt op het terras van het Intermotel in Lummen, toen de eigenaar van het zakenhotel per ongeluk achteruit reed met zijn nieuwe wagen.

Eind augustus werden in het Hageland ruim 15 bushokjes vernield. Begin deze maand heeft de poltie de daders kunnen oppakken.

Op 27 augustus is topkok Tony Robyns overleden na een wanhoopsdaad. Robyns maakte furore als chef in Kasteel St-Paul en in Hoeve St-Paul in Lummen.

In de nieuwe woonwijk Daelersveld in Herk-de-Stad is in september het eerste project van 29 woningen volledig afgerond.

Op 6 september was er alweer een elektriciteitspanne in Schulen aan de Kiezelweg. “Alweer” want het was al de derde keer dit jaar. De panne werd werd veroorzaakt door een kortsluiting in een ondergrondse aansluitmof.

Door hevige windstoten begin oktober belandde de grote tent van de 11.11.11-sponsorloop op het dak van het bootgebouw aan het Schulensmeer. Gelukkig geraakte er niemand gewond.

Bij een zwaar verkeersongeval op 8 oktober is op de Stadsbeemd in Halen een 50-jarige man uit Donk levensgevaarlijk gewond geraakt. De man kwam rond 7.15 uur met zijn fiets tegen een geparkeerde oplegger terecht. Hij had vermoedelijk in het duister de oplegger niet opgemerkt. Enkele dagen later is hij in het ziekenhuis overleden.

De meerderheidspartijen van Lummen hebben in november de doorverkoop van gronden van Sabca dan toch goedgekeurd.

Het vuurwerk in Herk-de-Stad, naar aanleiding van de viering van Sint-Maarten in november, werd wegens het slechte weer afgelast.

Fase 1 van de werken op het Klaverblad in Lummen is gestart op 16 mei. Tijdens het weekend van 23 en 24 november plaatste Wegen en Verkeer Limburg twee bruggen onder de E313. Momenteel wordt er gewerkt aan de twee volgende bruggen. De ondersteuning en de veiligheidsleuningen werden twee weken terug aangebracht. In het najaar van 2012 moet de volledige heraanleg van het nieuwe verkeersknooppunt klaar zijn. Het nieuwe knooppunt zal 11.350 meter lang zijn en 40 miljoen euro kosten.

Het hoofdkantoor van Centea heeft begin deze maand de samenwerking opgezegd met de kantoorhouder van Centea in de Dorpsstraat in Lummen. Wegens een vertrouwensbreuk, zei een woordvoerder van de bankinstelling.

Een 48-jarige bewoner van de Korpsestraat in Donk is in de nacht van 1 december flink toegetakeld door vier mannen die wilden inbreken in de schuur die hij verhuurt aan een Nederlander. De man wist niet dat de huurder daarin een cannabisplantage had ondergebracht.

Gouverneur Steve Stevaert is peter van de boomplantactie in het kader van “Kom op tegen Kanker” in 2009 in Schulen

Nadat de kerktoren van Meldert in juli 2006 instortte, werd voor de derde keer de nachtmis opgedragen in een mooi versierde tent. Ruim 50 bewoners van Meldert en ook enkele Lummenaren woonden de stemmige viering bij.

In politiezone West-Limburg is dinsdagavond alarm geslagen nadat een bejaarde vrouw verdwenen bleek te zijn. De man van de vermiste zeventiger had haar in de vooravond afgezet aan het ziekenhuis in Herk waar ze haar broer zou bezoeken. Enkele uren later bleek dat ze daar nooit was geweest. Meteen werd de helikopter van de federale politie gevraagd om een zoektocht te starten. In de loop van de avond kwam het verlossende telefoontje van de collega’s uit Kortenaken. Daar hadden ze een verwarde vrouw gevonden die voldeed aan de beschrijvingen.

Onlangs is beslist dat er 15 parkeerplaatsen zullen komen aan de overzijde van de weg, bij de aanleg van de rotonde aan het kruispunt van de Ringlaan en de Schulensebaan aan café De Luman in Lummen. Het middendeel van de rotonde krijgt de opvallende vorm van een halve maan waarop drie bomen worden geplant. De rest van het middendeel zal worden verhard voor het uitzonderlijke vervoer dat van de Schulensebaan richting Meldert moet. Dat vervoer kan dus gebruik maken van een overrijdbare zone. Er worden 75 werkdagen voorzien, met eventueel een verlenging van maximaal 30 kalenderdagen voor de plaatsing van de nutsleidingen.