Tot 3 november 

De voorpost van de brandweer in Herk-de-Stad krijgt tien extra vrijwillige brandweerlui. Sommigen zijn uit de jeugdbrandweer gekomen. Anderen hebben zich als kandidaten aangeboden, zegt beroepsbrandweerman Gert Vandersmissen, die als Herkenaar mee voor de voorpost verantwoordelijk is. Ze zijn nu bezig aan hun basisopleiding, die dezelfde is als voor beroepsbrandweerlui. Vanaf 2009 zijn ze beschikbaar. Ze zijn welkom, omdat Herk-de-Stad en Hasselt in het kader van de dringende hulpverlening nu al samen met Heusden-Zolder naar Lummen uitrukt en samen met Diest naar Halen. De taken breiden allicht nog uit. Zeven functies van vrijwilliger zijn nu nog vacant.

In de nacht van zaterdag op zondag vorige week, heeft een electriciteitskabel aan een boerderij in Schulen vuur gevat. De dakgoot van het huis en een landbouwmachine raakten door de brandende draad beschadigd. Daarna knakte de kabel plots af. Uit veiligheid schakelde de electriciteitsmaatschappij Infrax de stroom uit, met als gevolg dat iedereen in de buurt zonder stroom zat. Pas rond 15 uur in de namiddag was een nieuwe kabel naar het huis getrokken en kon de stroom weer worden opgezet. De oorzaak bleek een kortsluiting op het net.

In West-Limburg zijn enkele dievenbendes op pad. Politie Heusden-Zolder zet zelfs extra patrouilles in na een reeks inbraken en pogingen dinsdagavond en dinsdagnacht. Ook in Tessenderlo en Beringen zijn inbraken in woningen gepleegd. In Meldert zijn woensdag acht inbraken van auto’s gemeld aan de politie West. De voertuigen stonden op de Sparrenweg, de Processieweg, in de Schoolstraat, in de Notenstraat en op de Zelemsebaan. De buit bestaat onder meer uit gps-toestellen en muziekinstallaties.

In de Halensestraat in Zelem is vorige week een diefstal van brandstof vastgesteld. Dieven hebben ook proberen binnen te dringen in een huis in de Paulusstraat in Herk-de-Stad. Een buurman merkte de dieven even voor 22 uur op en ging kijken. Toen de dieven merkten dat ze waren betrapt, zetten ze het op een lopen. De buurman probeerde hen tevergeefs te volgen. De politie is een onderzoek gestart.

Een taverne in de Blanklaarstraat in Meldert was maandagochtend het doelwit van inbrekers. Ze forceerden het slot van de voordeur. De bewoner schrok even over twee uur wakker van het alarm en ging kijken. In de zaak was niemand meer te zien. De dieven waren er in geslaagd om de kassa open te breken en een aanzienlijke som geld mee te nemen. Volgens een eerste raming zou er 1.000 Euro zijn gestolen.

De website van de stad Halen beschikt vanaf nu over een webloket. Daarop kan je klachten melden en met je elektronische identiteitskaart en het speciale leestoestel daarvoor, ook officiële documenten opvragen. Voor wie niet over een elektronische identiteitskaart beschikt of niet over een smartcardreader, bestaan er op het webloket twee mogelijkheden. Je kan een algemene melding doen of een klacht indienen. Onder “algemene melding” vallen ook vragen om inlichtingen bijvoorbeeld. In ieder geval moet je je identiteitsgegevens geven, samen met het e-mailadres. Anonieme mededelingen of klachten worden niet beantwoord, evenmin als klachten waarbij gegevens ontbreken. Wie wel over een elektronische identiteitskaart én een smartcardreader beschikt, kan officiële attesten van domicilie, geboorte, overlijden, huwelijk en meer aanvragen. Je moet erbij zeggen of je het document online wil hebben of dat je het in het stadhuis komt afhalen.

In de tweede helft van oktober zijn in de politiezone West-Limburg 1.911 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden 45 bestuurders te snel. In de St-Jorislaan in Schulen reed een voertuig 88 km/uur waar maar 50 is toegestaan. Het rijbewijs van deze bestuurder werd ingetrokken. Ook in de Dikke Eikstraat in Lummen werd een snelheid van 105 km/uur gemeten. Daar is de maximumsnelheid 70 per uur.

De politiezone Demerdal heeft twee minderjarigen uit Heusden-Zolder ingerekend wegens het plegen van twee overvallen op bejaarde dames in Diest. Eén van hen is overgebracht naar de jeugdgevangenis in Everberg, de andere is ter beschikking gesteld van het jeugdparket in Hasselt. De twee minderjarigen waren al bekend bij de politie omdat zij enkele diefstallen hadden gepleegd. In Diest sloegen ze half oktober toe. Ze beroofden er twee vrouwen uit Diest brutaal van hun handtas. De politie is erin geslaagd om de buit gedeeltelijk te recupereren.

In gemeenschapscentrum De Markthallen in Herk-de-Stad kan je tot maandag 17 november de tentoonstelling “WO I in Groot-Herk, 1914-1918” van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk bezoeken. De expo is het resultaat van het opzoekwerk van de leden van de kring, elk in hun deelgemeente. De expo toont wat zich in de Eerste Wereldoorlog in onze eigen dorpen afspeelde. De documenten komen uit privéverzamelingen en archieven en zijn getuigenissen van familieleden van oud-strijders en weggevoerden. De expo is op zondag en maandag toegankelijk van 14 tot 18 uur, dinsdag tot donderdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Vrijdag en zaterdag gesloten.

De gevel van het oude deel van het gemeentelijk ontmoetingscentrum Oosterhof in Lummen wordt volledig gerenoveerd. En tussen het oude en nieuwe pand komt een vrijetijdswinkel. De rozentuin zal er bijgevolg verdwijnen. De kosten worden geraamd op 230.000 euro. Er komt een vrijetijdswinkel waar iedereen terecht kan voor informatie over toerisme, cultuur en jeugd, zegt schepen Betty Luyten. Ook wie een zaal wil huren of info wil over Lummense verenigingen kan terecht in de nieuwe vrijetijdswinkel. De nieuwbouw wordt vlot toegankelijk met een automatische toegangsdeur. Elke werkdag zal een ambtenaar aanwezig zijn.

De stad Halen gaat de toegangen tot sportcentrum De Koekoek in Halen-centrum hertekenen. Dat gebeurt om de veiligheid te verhogen en de ruimte voor parkeren optimaal te benutten. De uitvoering is voor 2009 gepland.

Tot 10 november 

De stad Halen mag haar industrieterrein Stadsbeemd vlakbij het centrum, niet uitbreiden. Eerst moet op het terrein een archeologisch onderzoek gebeuren. De stad wil met de uitbreiding van 2,5 ha aan bedrijven die op hun huidige vestigingsplaats in Halen niet mogen of kunnen uitbreiden, nieuwe groeikansen bieden. De stad is met het project al zover gevorderd dat de prijs van de industriegrond al is bepaald. De dienst Onroerend Erfgoed van het Vlaams Gewest zegt dat er archeologisch onderzoek nodig is omdat ze sporen van vuursteen vermoeden op het terrein. Een eerste onderzoek zal een maand duren. Bij effectieve vondsten kan er bijkomend onderzoek komen. Het onderzoek start normaal in december.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een 52-jarige Lummenaar tot een celstraf van 36 maanden veroordeeld, waarvan de helft met voorwaardelijk uitstel, en een boete van 2.750 euro. De man had tussen november vorig jaar en februari dit jaar een twaalfjarige buurjongen geregeld verkracht en aangerand. De jongen kwam op een dag huilend thuis en vertelde wat hem overkomen was. Tijdens het onderzoek gaf de Lummenaar toe dat hij geregeld seks heeft gehad met het kind. De rechters noemen de feiten in het vonnis “maatschappelijk onaanvaardbaar” en bestempelen ze als “immoreel gedrag”. Als de Lummenaar wil genieten van het uitstel, moet hij zich laten begeleiden en behandelen in een gespecialiseerde instelling.

De 18-jarige chauffeur die maandag een uur lang werd achtervolgd door de politie, is in de gevangenis opgesloten. De chauffeur probeerde een controle in Herk-de-Stad te omzeilen omdat hij had gedronken en geen rijbewijs had. De achtervolging ging van Sint-Truiden, Halen, Geetbets, Kortenaken tot in Beringen. Via zijn gsm werd de chauffeur gevraagd om te stoppen. Dat deed hij in Paal. De man wordt verdacht van gewapende weerspannigheid en werd naar de gevangenis in Hasselt gebracht.

Maandag is er diefstal van brandstof vastgesteld op de werf van de werken op het Klaverblad in Lummen. In de Grotstraat in Berbroek is dinsdag uit een voortuin een betonnen eend gestolen. Dieven hebben dinsdagochtend in de Zelkstraat in Zelk de omheining van een huis doorgeknipt. Daarna braken ze de deur van een stalling open. Op het eerste zicht is er echter niets verdwenen. In de Karestraat in Zelem hebben dieven een brievenbus meegenomen. De feiten werden woensdag bij de politie gemeld.

Vrijdagmiddag is een inbraak vastgesteld in een appartementsgebouw in de Koepoortstraat in Halen. De daders hebben veel schade aangericht. Ook in de Decosterstraat is vrijdagmiddag een inbraak vastgesteld. De bewoner was niet thuis, hij ligt momenteel in het ziekenhuis. Een buurman merkte de inbraak op. In de Spoorwegstraat in Zelem is donderdagavond een inbraak gepleegd in een huis. De daders geraakten binnen via een raam van het terras, maar daarop trad het alarm in werking. De inbrekers zijn gevlucht in een lichtblauwe Audi. Vermoedelijk hetzelfde duo is even later binnengedrongen in een huis in de Geeneindestraat in Meldert. Ze doorzochten de hele woning en namen er juwelen mee.

De Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen bouwt begin volgend jaar 15 sociale woningen in de wijk Panoven in Loksbergen. Daarvoor krijgt de Hazenbroekstraat een verlengstuk. De aanleg van riolering en van de weg ligt ondertussen achter de rug. De nieuwe woningen moeten half 2010 klaar zijn.

Herkse senioren kunnen zich inschrijven voor een cursus gsm-gebruik van dienstencentrum De Cirkel. De twee lessen vinden plaats op dinsdag 18 november van 14 tot 16 uur, en op woensdag 26 november van 9u30 tot 11u30. Info op 013/52.26.64.

De openingsuren van het gemeentehuis van Lummen zijn gewijzigd. Voortaan kan je er elke maandag terecht van 13 tot 20 uur. De andere werkdagen is het gemeentehuis open van 8u30 tot 12 en van 13u30 tot 16 uur.

Binnenkort wordt er verkeershinder voorspeld in de richting van het Klaverblad van Lummen. Daar wordt gestart met de bouw van de bruggen. Er wordt vooral hinder verwacht in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 november. En vanaf vrijdag avond 21 november tot en met maandagochtend 24 november. Alle informatie over de werkzaamheden staat op de website www.klaverbladlummen.be

Tot 17 november 

Vijf broodautomaten in West-Limburg zijn vrijdagochtend vernield door een dief. Hij kreeg twee automaten open. Even over tien uur ’s avonds kwam de eertse melding binnen. De dief had de automaat aan de Hasseltsestraat in Herk-de-Stad opengebroken. Er werd daar niks gestolen. Daarna sloeg hij toe bij bakkerij Coenen aan de Oostereindestraat in Lummen. Hij kreeg de automaten echter niet open. Hij deed nog andere pogingen in de Kerkstraat in Schulen en in de Loksbergenstraat in Loksbergen. Vervolgens lukte het hem wel om geld te stelen uit de broodautomaat in de Pastorijstraat in Meldert. De dader werd daarbij door een bewakingscamera gefilmd. Hij verplaatste zich op een bromfiets, en droeg een lichtblauwe helm met het embleem van BMW. Hij droeg een grijze jas met een witte kraag, en had een klein rugzakje op de rug. De politie is een onderzoek gestart.

De nood aan onthaalouders in Lummen, Herk-de-Stad en Halen is erg groot, zegt OCMW-voorzitter Birgitt Carlier. Er zijn momenteel 54 onthaalouders in dienst die voor de dagopvang zorgen van kinderen tot 3 jaar. Gemiddeld vangen ze 450 kinderen op in het kanton Herk-de-Stad. Toch zijn de wachtlijsten nog erg lang, en daardoor kan men geen kinderen meer opvangen van buiten het kanton. Dat is uiteraard heel jammer voor de gezinnen die wel in ons kanton werken maar er niet wonen. Daarom wil men nu nieuwe onthaalouders aantrekken. Er werden de laatste maanden al heel wat inspanningen geleverd om het beroep aantrekkelijker te maken. Een voordeel voor een onthaalouder is dat je thuis kan werken en dat het veel afwisseling biedt. Je krijgt een degelijke financiële regeling en een aantrekkelijk sociaal statuut.

Kort voor 16 uur maandagnamiddag heeft de bestuurder van een zwarte BMW een paard aangereden op de Sportlaan in Halen. De bestuurder toeterde meerdere keren en week van zijn rijvak af. Na de aanrijding is de chauffeur doorgereden. Het paard liep bij de aanrijding zware kwetsuren op, de ruiter bleef ongedeerd. Achter het stuur zou een jonge chauffeur hebben gezeten. In de wagen zouden ook enkele kinderen hebben gezeten. Politie West-Limburg onderzoekt de zaak.

In de Kolenbergstraat in Zelem is vorige week zondagavond een inbraak vastgesteld. Er is geld, een laptop en juwelen verdwenen. In de Capucienenstraat in Halen werden ook geld en juwelen gestolen en in de Gennepstraat in Halen zijn een aantal gouden munten gestolen.

Dinsdag is een inbraak vastgesteld in een clublokaal in de Boskesstraat in Lummen. Vermoedelijk hebben onbekenden tijdens het Sint-Maartensvuur een deur opengebroken en een perculator, een rolmeter en een spaarpot meegenomen.

In Halen zijn de Generaal de Wittestraat, de Nederstraat en de Fonteinstraat voortaal blauwe zone. Je moet er dus je parkeerschijf leggen en je mag er maximaal twee uren blijven staan.

Het vuurwerk naar aanleiding van de viering van Sint-Maarten, afgelopen maandagavond in Herk-de-Stad, werd wegens het slechte weer afgelast. De stad liet in de loop van de namiddag ook de tenten op de markt afbreken. In de plaats daarvan konden verenigingen hun stand in gemeenschapscentrum De Markthallen opbouwen. In een herziening van de programmering van het Sint-Maartensfeest had de stad ook al beslist om geen jaarmarkt meer te laten plaatsvinden. De vorige jaren startte het feest telkens om 14 uur, dit jaar pas om 18 uur. De kinderstoet en een vuuract op de Markt vonden wel plaats.

Sofie De Waele uit Herk-de-Stad is de nieuwe voorzitter van de sp.a in het kanton Herk-de-Stad. Sofie De Waele is zaakvoerster van Urmale, een zaak in voedingssupplementen. Zij is ook voorzitster van de Herkse afdeling van Viva. Ondervoorzitter van het kanton is schepen Lars van Rode van Lummen.

Tot 24 november 

Wegen en Verkeer Limburg plaatste dit weekend twee bruggen onder de E313, aan het verkeersknooppunt in Lummen. De voorbereidende werkzaamheden gingen vrijdagavond van start. Sinds vanmorgen 5 uur kan het verkeer weer normaal over de E313 rijden. Eerst sneden de werklui twee stukken uit de E313. Vervolgens werd de berm weggegraven waarna de bruggen op hun plaats werden geschoven. Daarna werd de berm weer aangevuld en werd het wegdek van de E313 heraangelegd. Dit is een eerste hoogtepunt in de werkwijze om de verkeershinder tot een minimum te beperken bij de heraanleg van het verkeersknooppunt in Lummen. In plaats van de autosnelwegen lange tijd te versperren met een werf óp de rijbaan blijven de wegen zo lang mogelijk open en wordt er gebouwd naast en boven de weg. In het najaar van 2012 moet de volledige heraanleg van het nieuwe verkeersknooppunt klaar zijn. Het nieuwe knooppunt zal 11.350 meter lang zijn en 40 miljoen euro kosten.

Voorbijgangers hebben zaterdagmorgen het levenloze lichaam van Rens Van Den Heuvel opgemerkt in het Albertkanaal. Dat gebeurde in de omgeving van de Schippersstraat in Lummen. Het duikersteam van de brandweer van Heusden-Zolder haalde het lichaam uit het water. Het 20-jarige slachtoffer reed twee weken geleden met een wagen in het kanaal. Drie van zijn vrienden, konden zich tijdig redden. Rens kon niet ontsnappen en was tot zaterdag spoorloos. Eén van de jongeren die uit het water was geraakt, ging meteen hulp zoeken in een nabijgelegen huis. De bewoner ving de drie drenkelingen op. Zij werden later onderkoeld en in shock naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder overgebracht. Alle drie hadden ze dezelfde verklaringen afgelegd: de 28-jarige chauffeur moest uitwijken voor een hond, waarop de Mercedes begon te slingeren. Rens had die avond net zijn 20ste verjaardag gevierd met zijn vrienden. De chauffeur van de auto had gedronken, maar niet veel meer dan wettelijk toegelaten. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.

Een betrapte Nederlandse dief is donderdagochtend na een achtervolging van de politie met zijn auto in de Gete gereden ter hoogte van de Vroentestraat in Halen. De agenten moesten hem met een koord op het droge halen. Een patrouille van de politie West-Limburg had de man rond half zes opgemerkt ter hoogte van het station in Schulen. De agenten hielden de man aan omdat de lichten van zijn aanhangwagen defect waren. De Nederlander zei dat hij de aanhangwagen in bruikleen had van een vriend uit Herk. Hij moest de aanhangwagen afkoppelen en naar die zogenaamde vriend te rijden. Toen hij in Herk aankwam en uitstapte, begon hij erg zenuwachtig te worden, zeker toen hij hoorde dat hij mee moest naar het politiebureau. Hij sprong in zijn auto en stoof weg. De politie zette de achtervolging in. In de Vroentestraat, een doodlopende straat, reed de Nederlander in volle vaart de Gete in. Met een koord moest hij uit het water worden gehaald. De man, een 33-jarige inwoner uit Maastricht, werd meegenomen voor verhoor. In Nederland is hij bij het gerecht een goede bekende en ook hier wordt hij gelinkt aan een aantal feiten. Het onderzoek wordt voortgezet.

In de Holakenstraat in Halen is vorige week een kettingzaag verdwenen. In Lummen en Halen hebben dieven vrijdagochtend een monovolume opengebroken. In Linkhout kraakten ze ook een Ford Galaxy. De auto stond achter de woning in de Drielindenstraat, de BMW stond vooraan. Pas toen de man ’s morgen,s om 7 uur wou vertrekken zag hij wat er gebeurd was. Drie passagierszetels waren weg, maar ook zijn GSM, GPS en een elektrische basgitaar. Die alleen al kostte 3.000 euro en werd in Amerika gemaakt. In Halen werd uit een VW Sharan de airbags, de hoofdsteunen, een gps en de achterzetels gestolen. De politie vermoedt dat de dieven specifiek op zoek zijn naar onderdelen van monovolumes.

De stad Halen heeft dit jaar 12 aanvragen gekregen voor een subsidie voor zonnepanelen en 5 voor een zonneboiler. Beide toelagen bedragen 250 euro. Het budget van 7.000 euro volstaat dus hiervoor. In Herk-de-Stad dienden 42 personen een aanvraag in voor een subsidie van 250 euro voor zonnepanelen. De 29 afgeronde dossiers betekenen samen een uitgekeerd bedrag van 7.250 euro. Ook hier volstaat het budget van 10.000 van Herk. En Lummenaren krijgen zowel voor zonnepanelen als voor een zonneboiler een subsidie van 250 euro. Er kwamen dit jaar 36 aanvragen binnen. Bij een begrotingswijziging werd hiervoor extra geld vrijgemaakt.

Twee jongemannen uit Diest zijn zaterdagnacht tegen de lamp gelopen bij een drugscontrole op de Grote Baan in Halen. De twee reden richting Hasselt toen ze aan de kant werden gehaald. In hun auto vonden de agenten 1.500 xtc-pillen en 20 gram cocaïne. De drugs werden meteen in beslag genomen. De twee jongemannen werden bij de onderzoeksrechter voorgeleid en aangehouden. Het onderzoek wordt voortgezet.

Bij de eindejaarsactie van de Halense handelaars zijn aankoopbons voor een waarde van samen 15.000 euro te winnen. Van nu tot einde december krijg je bij de deelnemende handelaars bij een aankoop spaarzegels. Volle spaarkaarten komen in aanmerking voor de vijftig prijzen. Hoofdprijs is een waardebon van 3.000 euro. Er zijn ook bonnen van 2.000, 1.000, 750, 500, 250 en 100 euro te winnen.

Het aantal gezinnen dat gezins- of bejaardenhulp krijgt van het OCMW in Herk-de-Stad, is op twee jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van het OCMW. In 2005 gingen gezins- en bejaardenhelpers bij 20 gezinnen aan huis. In 2006 was dat aantal al tot 40 gestegen en afgelopen jaar ging het nog eens omhoog tot 46.

De 11.11.11 actie in Herk-de-Stad heeft dit jaar 7.580 euro opgebracht. Dat is ruim 400 euro meer dan vorig jaar. De toename is vooral toe te schrijven aan een groter succes van de ophaling van geld aan huis. Dat bedrag alleen al is met 726 euro gestegen.

De Lummense gemeenteraadsleden hebben unaniem beslist dat personen met een fysieke of medische beperking de hernieuwing van hun rijbewijs niet hoeven te betalen. Er zijn een twintigtal Lummenaren die jaarlijks of om de twee, drie jaar hun rijbewijs moeten hernieuwen. Het gaat ondermeer om diabetici, zieken of gehandicapten. Vanaf 1 januari volgend jaar zal de gemeente de kosten voor een hernieuwing van het rijbewijs dragen. Dat kost normaal 11 euro en twee recente pasfoto’s.

Herk-de-Stad stelt een interim-manager aan als overgang tussen het pensioen van de vroegere ontvanger en de aanwerving van een nieuwe financiële beheerder waarvoor nu een examen loopt. De functie is de hoogste functie onder de secretaris. De manager moet de stad helpen te voldoen aan de bepalingen van het gemeentedecreet. De nieuwe ontvanger komt in de plaats van André Costermans, die op 1 juli met pensioen is gegaan.

Herk-de-Stad krijgt een nieuwe kindergemeenteraad. Daarvoor worden in alle Herkse basisscholen verkiezingen gehouden. In elke school kunnen kinderen zich kandidaat stellen. Net als kandidaten bij de verkiezingen van de gemeenteraad. De verkiezingen zijn vandaag gestart, alle scholen komen aan de beurt tussen vandaag en aanstaande vrijdag.

De helft van de leefloongenieters in Herk-de-Stad zit in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Dat blijkt uit het OCMW verslag dat op de gemeenteraad werd voorgesteld. Afgelopen jaar reikte het OCMW aan 17 personen een leefloon uit. Acht van hen zijn tussen 18 en 25 jaar. Het totaal aantal rechthebbenden is de jongste jaren wel gedaald. In 2005 bedroeg het 31, in 2006 waren er het 24.

De meerderheidspartijen van Lummen hebben de doorverkoop van gronden van Sabca goedgekeurd. In 1989 besliste de gemeenteraad om twee percelen industriegrond te verkopen aan Sabca. Sabca wilde in 2007 de grond verkopen voor bijna 50 euro per m2. De gemeenteraad ging daarmee niet akkoord omdat zij speculatieve winsten zouden realiseren met deze gronden. Maar de rechter veroordeelde Lummen voor het onterecht weigeren van deze verkoop. Tijdens het schepencollege werd beslist om niet in beroep te gaan. Meerderheid tegen oppositie werd de doorverkoop dan ook goedgekeurd.