Tot 6 oktober 2008 

In Lummen is Cas de populairste jongensnaam en Lena de meest gegeven meisjesnaam in 2007. Ook Jelle en Kato zijn populair. In Herk-de-Stad is Xander de populairste jongensnaam en Amber de meest gegeven meisjesnamen in 2007. Ook Dries en Zita zijn populair. In Halen is Dylan de populairste jongensnaam en Frauke de meest gegeven meisjesnaam in 2007. Ook Kobe en Cara zijn populair in Halen. In heel België was Emma vorig jaar voor de vijfde keer op rij de populairste meisjesnaam, bij de jongens was dat voor de eerste keer Nathan. In Vlaanderen zijn Lotte en Milan de meest gekozen namen.

In de Grotestraat in Berbroek is het bronzen beeld ‘Ruiter te paard’ van zijn sokkel verdwenen. Wanneer de diefstal precies gebeurde, is onduidelijk. Maandag werd de verdwijning bij de politie gemeld. Uit een huis op de Staatsbaan in Halen hebben dieven allerlei voorwerpen gestolen. En vorige week zondag werd er ook nog een poging tot inbraak vastgesteld in de Bakelstraat in Halen. De dieven hadden het slot van de voordeur geforceerd maar geraakten niet binnen.

Drie brandweerkorpsen zijn dinsdagnamiddag opgeroepen om een kilometerslang oliespoor op te ruimen. Het spoor ging van Zoutleeuw, naar Geetbets om te eindigen in Zelem in Halen. Het duurde enkele uren voor alles opgeruimd was.

Afgelopen week heeft de lokale politie snelheidscontroles uitgevoerd in de hele politiezone. In de gemeente Halen werd er het meest geflitst. In de Zittaardstraat en de Meldertsestraat reden respectievelijk zo’n 32% en 43 % van de gecontroleerde bestuurders te snel. Drie van deze snelrijders zullen hun rijbewijs voor een tijdje moeten missen. De zwaarste overtreder reed 96km/uur in een zone 50. In Herk-de-Stad en Lummen waren er vijf locaties waar geen enkele bestuurder te snel reed. Bij de controles werden in totaal 1.805 voertuigen gecontroleerd. Er werden 204 overtredingen vastgesteld.

Tijdens de Halense carnavalstoet in april 2006 kreeg een toeschouwer het aan de stok met één van de carnavalvierders. Een 21-jarige jongeman uit Paal, die naar de voorbijtrekkende stoet stond te kijken, werd vanop één van de wagens op een flinke wolk confetti getrakteerd. De toeschouwer reageerde gepikeerd en het kwam tot een vechtpartij met een 22-jarige carnavalvierder uit Zelem. Aan de vechtpartij kwam abrupt een einde toen de toeschouwer plots een vlindermes bovenhaalde en de Zelemnaar neerstak. Vorige woensdag heeft de Hasseltse correctionele rechtbank de man uit Paal veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 550 euro.

Iedere Herkenaar die zijn rijksregisternummer in zijn fiets wil laten graveren is nu woensdag tussen 13 en 16 uur welkom op de Markt van Herk-centrum. Bij de wekelijkse woensdagmarkt graveert de politie het nummer gratis in je fiets. Een tweewieler met zo’n nummer is minder aantrekkelijk voor een dief. Wordt hij toch gestolen en duikt hij daarna weer op, dan kan de politie aan de hand van dit nummer, de fiets weer terug bezorgen aan de eigenaar.

De politie West-Limburg is een onderzoek gestart naar de diefstal van twee grote vlaggen van de gemeente Lummen. De vlaggen, met het nieuwe logo van de gemeente, hingen langs de Schulensebaan, ter hoogte van de Loyestraat. De diefstal werd donderdagochtend vastgesteld.

De gemeenten Lummen, Herk-de-Stad en Halen verlenen een subsidie voor de aankoop of huur van herbruikbare of wasbare luiers. Wie facturen van minstens 200 euro kan voorleggen krijgt een subsidie van 100 euro. Deze subsidie kan maximaal twee keer per kind worden aangevraagd. Wie de luiers voor meerdere kinderen gebruikt, kan honderden euro’s uitsparen. Alle kersverse ouders krijgen een gratis testpakket met zulke luiers. Ze kunnen kiezen tussen het kennismakingspakket ter waarde van 30 euro, of een rol kleine vuilniszakken van 8,25 euro. Info op 013/53.05.84 of e-mailen naar duurzaamheidsambtenaar@lummen.be

Donderdagavond rond 18 uur heeft een jongeman de winkelbediende bedreigd in elektrozaak Somers in de Hasseltsestraat in Diest. De jongeman, die eerder die dag in de winkel was geweest, zei dat hij een TV kwam kopen voor zijn vader. Hij gaf een valse identiteit en adres op, waarna de winkelbediende de bestelbon opmaakte. Plots haalde de jongeman een mes boven, zette dat op de keel van de bediende en eiste 600 euro. De winkelbediende slaagde erin de jongeman weg te duwen en nam een tang die op de toog lag, waarop de dader op de vlucht sloeg. De politie speurt hem op.

De vrije basisschool van Donk start met de symbolische verkoop van klinkers voor de aanleg van een nieuwe speelplaats aan de school. De vrije basisschool heeft zopas een nieuwbouw van 1,6 miljoen euro gekregen. Met de aanleg van de speelplaats komt er nu een vervolg. Klinkers kopen kan u vanaf 2 stuks voor 4 euro. Met 25 klinkers kan één vierkante meter worden aangelegd. Info op 0476/31.49.97.

De “Funny Nuts Rush”, het spel zonder grenzen tussen jeugdbewegingen van Halen, Herk-de-Stad en Lummen, wordt een wisseltrofee voor de drie gemeenten. Dat zijn de drie organiserende jeugddiensten overeen gekomen. De eerste editie van Funny Nuts Rush vond onlangs plaats op het voetbalterrein aan de Harlaz in Herk-Stad. De volgende is gepland voor de omgeving van het sportcentrum van Lummen. De datum ligt nog niet vast.

Gemeenschapscentrum De Markthallen van Herk-de-Stad is op zoek naar gastgezinnen die in hun huiskamer een concert of toneel willen laten plaatsvinden. Vanaf 3 november tot 12 december organiseert het gc opnieuw een aantal voorstellingen. Daarvoor moet je in je eigen huiskamer wat ruimte vrijmaken. Je mag dan buren, familie, vrienden en kennissen uitnodigen. Ook voor andere personen moet de voorstelling openstaan. Info op 013/35.99.50.

Tot 13 oktober 2008 

Het agentschap Natuur van het Vlaams gewest doet deze maand een onderzoek naar de aanwezigheid van de modderkruiper in waterlopen in het Schulensbroek en omgeving. Deze vis is in het kader van het Limburgs soortenproject door Herk-de-Stad geadopteerd. De vis voelt zich goed thuis in sloten met traag stromend water en een flinke hoeveelheid slib. Hij kwam vroeger veel voor in Herk-de-Stad, maar de laatste officiële waarneming dateert toch al van het jaar 2000. Als de modderkruiper niet meer in Herk-de-Stad blijkt te leven, dan is een herintroductie mogelijk. Dan moet er wel een gebied voor de overleving van deze vissoort geschikt worden gemaakt. Daarvoor zal dan wel wetenschappelijke begeleiding nodig zijn.

Gemeenschapscentrum De Markthallen van Herk-de-Stad beschikt vanaf nu over een eigen website: www.demarkthallen.be. Tot nu was het gemeenschapscentrum online alleen via een link op de site van het stadsbestuur te vinden. Op de site vind je een overzicht van alle activiteiten die er plaatsvinden. De rode kleur van het Markthallenlogo maakt duidelijk dat het om een eigen activiteit gaat. Het logo in grijs duidt op een initiatief van anderen. Kaarten reserveren kan per e-mail. In de toekomst ga je ook online je zetel voor een voorstelling kunnen reserveren. Later komen ook reglementen voor de organisatie van activiteiten en subsidies op de site.

Dinsdag is de diefstal van 8 pups van het ras chihuahua vastgesteld in de Geenmeerstraat in Meldert. De daders hadden de deur van de stal, waarin de pups zaten opgesloten, opengebroken. De waarde van een pup ligt tussen 900 en 1.200 euro. De stal staat bij een woning die momenteel niet bewoond is. Politie West-Limburg stelt een onderzoek in. Dieven hebben vorige week pogingen ondernomen om binnen te dringen in woningen in de Kortestraat en in de Halensestraat in Zelem. En er is een inbraak vastgesteld in de feestzaal Princenhof in de Zittaardstraat in Halen. De daders kregen de deur wel open maar hebben blijkbaar niets gestolen.

In Lummen is de diefstal vastgesteld van twee voederbakken en een stroomgroep in een weide in de Ashoekstraat. Er zijn ook dieven binnengedrongen in een huis aan de Pater Jacobsstraat in Lummen. De daders raakten binnen via een openstaand raam, ze doorzochten de hele woning en stichtten heel wat wanorde. De buit bestaat ondermeer uit een horloge en een portefeuille. En in een onbewoond huis in de Dorpsstraat in Lummen werden een koffiezetapparaat, een broodmachine, een sierschotel en vier schilderijen gestolen. Dieven hebben ingebroken in de oude kleuterschool in de Koepoortstraat in Halen. Ze sloegen een ruit in en zetten de inboedel overhoop. De feiten werden woensdagnamiddag ontdekt. Wat er werd gestolen is niet bekend gemaakt.

Op het domein Panoven in Loksbergen zijn voor Chiro Sint-Andreas zes prefablokalen geplaatst. Ze staan op grond van het stadsbestuur dat zo het tekort aan lokalen van de jeugdbeweging wil helpen opvangen. De jeugdbeweging heeft de jongste jaren een flinke aangroei van leden gekend en is al jaren op zoek naar een ruimer onderkomen. Vooral voor activiteiten met kleinere kinderen is de huidige huisvesting in de voormalige jongensschool aan de heel drukke Loksbergenstraat niet geschikt. De nieuwe prefablokalen moeten nu voor de activiteiten van de jeugdbeweging worden ingericht. Over een maand moeten ze gebruiksklaar zijn.

De politie van de zone West-Limburg gaat op vraag van de stad Halen, gericht controleren op het pas heraangelegde kruispunt van de Dorpsstraat, de Kolenbergstraat en de Van Zurpeledijk in Zelem. Dat moet de snelheidsduivels daar op andere gedachten brengen. Het kruispunt heeft een mini-rotonde gekregen met centraal een hoger punt in beton. Over dat hogere punt kan je rijden, maar auto’s zouden dat traag en voorzichtig moeten doen. In het eerste ontwerp was het middelpunt hoger voorzien, maar De Lijn had zich daartegen verzet omdat de extra lage bussen voor rolstoelgebruikers, dan nog moeilijk door zouden kunnen. De politie gaat er nu een oogje in het zeil houden. Het lage punt op de aansluiting met de Kolenbergstraat zorgt ook voor problemen bij hevige regenval. Het water stroomt daar dan samen. De stad zoekt een oplossing voor dit probleem.

De openingsuren van de Lummense administratieve diensten op het Gemeentehuis zijn aangepast. Op maandag kan je er terecht van 13 tot 20 uur. De andere werkdagen is het geopend van 8u30 tot 12 uur en van 13u30 tot 16 uur.

De middenstandsraad van Diest wil een campagne starten om het gratis parkeren op de personeelsparking van het eerste bataljon para in het weekend in de kijker te zetten. Volgens de middenstanders heeft dit parkeerterrein weinig succes. Sinds juli kan er tijdens het weekend geparkeerd worden. Maar ondanks de plaatsing van richtingaanwijzers, wordt het terrein toch niet veel gebruikt. Het terrein ligt op amper vijf minuten stappen van de Markt.

In Lummen zijn er vorig jaar 97 verkeersongevallen geweest waarbij 142 slachtoffers gevallen zijn. Daarbij verloren 4 personen het leven, raakten er 27 zwaargewond en vielen er 111 lichtgewonden. In Herk-de-Stad zijn er vorig jaar 56 verkeersongevallen geweest waarbij 77 slachtoffers gevallen zijn. Daarbij verloor 1 persoon het leven, raakten er 14 zwaargewond en vielen er 61 lichtgewonden. In Halen zijn er vorig jaar 43 verkeersongevallen geweest waarbij 76 slachtoffers gevallen zijn. Daarbij verloren 3 personen het leven, raakten er 16 zwaargewond en vielen er 56 lichtgewonden. In heel België zijn er 49.794 ongevallen gebeurd waarbij 66.917 mensen gewond geraakten. Het verkeer eiste in totaal 1.067 dodelijke slachtoffers en er vielen 7.051 zwaargewonden.

Op initiatief van de kindergemeenteraad gaat de politie West-Limburg de fietsen van de kinderen van de Herkse basisscholen controleren. Elke school zal bezoek van de politie krijgen. De jongens en meisjes van wie de fiets volledig in orde is krijgen een verrassingspakket van de kindergemeenteraad. Nu woensdag staat de politie in Schulen, donderdag in Schakkebroek, volgende week maandag in Donk, dinsdag in Berbroek en donderdag 23 oktober aan de Diestsesteenweg en in gemeenschapsschool Herckerhof.

Door hevige windstoten belandde de grote tent van de 11.11.11-sponsorloop zondagochtend op het dak van het bootgebouw aan het Schulensmeer. Gelukkig geraakte er niemand gewond. De brandweer van Heusden-Zolder moest met de grote middelen uitrukken om de ravage op te ruimen. Volgens uitbater Herman Dupont is het niet de eerste keer dat een tent de lucht invloog. En voor dagjestoeristen die op het terras liever uit de wind zitten, had men eerder ook al windschermen willen laten plaatsen. Maar de firma’s meten eerst de windsnelheden en daarna haakten ze af aan ’T Vloot. Omdat het naast het grootste binnenwater van Vlaanderen erg hard kan waaien.

Bij een zwaar verkeersongeval op de Stadsbeemd in Halen is woensdagochtend de een 50-jarige man uit Donk levensgevaarlijk gewond geraakt. De man kwam rond 7.15 uur met zijn fiets tegen een geparkeerde oplegger terecht. Hij had vermoedelijk in het duister de oplegger niet opgemerkt. En op de Staatsbaan in Halen is vrijdagochtend een Audi 80 uitgebrand. De eigenaar kwam terug van een nachtje stappen toen de motor ter hoogte van de Snuffelmarkt hevig begon te roken. De man kon het voertuig nog wel aan de kant zetten, maar de auto brandde volledig uit. De oorzaak van de brand is een technisch defect.

Het kartel CD&V-Nieuw in Herk-de-Stad blijft verenigd zoals voorheen. Dat zijn de twee partijen met elkaar overeen gekomen. CD&V en Nieuw vormden tot de vorige legislatuur twee verschillende partijen. Nieuw bestaat uit een groep ontstaan na een uiteenvallen van VU aangevuld met verruimingskandidaten. Bij de verkiezingen van 2006 kwamen CD&V en Nieuw voor het eerst met een kartellijst op. Sindsdien stemmen ze hun standpunten op elkaar af. De samenwerking blijft ook in de toekomst verder bestaan.

Halen krijgt een nieuwe kindergemeenteraad. Zo’n 15 kinderen hebben daarvoor gereageerd op de oproep van de jeugddienst van de stad om in de kinderraad te zetelen. Ze komen allen uit het vijfde of zesde leerjaar van de basisschool. De nieuwe kindergemeenteraad komt voor het eerst samen op woensdag 22 oktober om 14 uur in de raadszaal van het stadhuis. Uit de 15 aanwezigen kiezen de jongens en meisjes die namiddag een burgemeester en schepenen.

Tot 20 oktober 2008 

De stad Halen gaat haar fiets- en voetpaden beter onderhouden. De stad koopt daarvoor een nieuwe veegmachine aan. Deze machine werkt over ruim één meter breed en is voorzien van een zuigsysteem om het vuil op te zuigen. Het apparaat kost 45.000 euro. de stad krijgt daarvoor wel steun van Ovam.

Vorige week zondag vernielden vandalen opnieuw minstens vijf bushokjes vanaf het zwembad van Diest tot in de Linkhoutse Vinnehoekstraat. Daar heeft de brandweer van Diest al het glas in zeven zakken gestopt. Korpschef Armand Grootaers van de politiezone West-Limburg zoekt uit of er in Diest misschien een fuif werd georganiseerd. Sinds eind augustus is het nu al de vijfde keer dat er bushokjes worden vernield.

Herk-de-Stad is vanaf nu een diervriendelijke gemeente. Het schepencollege heeft de beginselverklaring daarover, uitgewerkt door de provincie Limburg, goedgekeurd. Aan de eerste voorwaarde, de aanstelling van een schepen van dierenwelzijn, voldoet de gemeente al. Eerste schepen Magda Raemaekers vervult die functie. Verder moet men ook beschikken over een ambtenaar met politiebevoegdheid voor de controle op de naleving van de bepalingen voor dierenwelzijn. Verder is ook de systematische sterilisatie van zwerfkatten vereist, een verbod op circussen met (wilde) dieren, een verbod op de verkoop van gezelschapsdieren op markten, het voorzien van voldoende plaatsen om honden uit te laten en de aansluiting bij een erkend dierenasiel. Herk moet ook zorgen dat de wetgeving rond rituele slachtingen worden nageleefd. In sociale woningen en in rustoorden of serviceflats moeten huisdieren worden toegestaan, én tenslotte moeten ze ook de overpopulatie van duiven aanpakken via duiventillen en preventiecampagnes.

Dieven zijn vorige week binnengedrongen in een huis op de Processieweg in Meldert. Vrijdagavond werd op het gemeenteplein nog een inbreker betrapt. De bewoner probeerde de dief te achtervolgen, maar hij kon ontkomen. Vandalen hebben op de Processieweg in Meldert een werfkast vernield. de feiten werden vorige maandagavond bij de politie gemeld. Dinsdag in de loop van de namiddag is in twee huizen in de Bosstraat in Berbroek ingebroken. De daders forceerden telkens een raam. Er zijn juwelen, een laptop, een computer en een spelconsole gestolen. En aan een winkel op de Diestsesteenweg in Herk-de-Stad is woensdag een cola-automaat vernield. En op het industrieterrein van Herk is donderdagochtend de diefstal van lood uit een container vastgesteld. Vrijdagochtend is de diefstal van twee jetski’s vastgesteld in de Loksbergenstraat in Loksbergen. De ski’s stonden achter een gesloten poort die de daders met een koevoet openbraken.

De parochiezaal van Donk heeft nieuwe sanitaire voorzieningen gekregen. Ze zijn gebouwd tussen de nieuwbouw van de school en de bestaande parochiezaal. Overdag zijn ze beschikbaar voor leerkrachten en leerlingen van de nieuwe vleugel van de school, buiten de schooluren voor activiteiten in de parochiezaal.

De politie West-Limburg heeft 2.554 bestuurders op hun snelheid gecontroleerd. De zwaarste overtreding werd vastgesteld in Lummen. Daar werd een bestuurder geflitst die 120 km/uur reed waar 70 is toegelaten. De meeste bestuurders werden geflitst in de Paalstraat in Lummen, op de Rummenseweg in Herk-de-Stad en in de Kruisstraat in Halen. Ongeveer 20 % van de bestuurders die daar de camera passeerden, reed er te snel.

Het 100 hectare grote natuurgebied rond Het Koet en De Groene Delle in Lummen en Hasselt is privédomein en dus niet toegankelijk. De buurtbewoners in Stokrooie maken zich ongerust over boomkappingen in het gebied, dat ook in aanmerking komt als industriegebied voor het Economisch Netwerk Albertkanaal. De kappingen zijn overigens dunningswerken van Limburgs Landschap, de natuurvereniging die een deel van het gebied beheert. De privébeheerder is er ook niet over te spreken dat er vlakbij de rotonde van de nieuwe afrit van de autosnelweg een stukje fietspad is aangelegd. Dat fietspad ligt op privédomein en moet weg, zegt de beheerder. Alleen op de gemeentewegen, de Uithoekstraat in Lummen en Waterlozestraat in Stokrooie, mogen de mensen komen.

Herk-de-Stad wil in het voorjaar van 2009 starten met de bouw van de nieuwe sporthal. Drie ondernemingen hebben zich kandidaat gesteld voor het ontwerpen ervan, de bouw en de uitbating van het complex. De sportverenigingen van Herk-de-Stad smeken al jaren om een nieuwe sporthal, omdat de huidige aan de Manestraat in Schulen al meer dan dertig jaar oud is. In 2000 al hebben de stad en de vrije scholen de eerste afspraken over het project gemaakt. De drie kandidaten moeten nu een gedetailleerde kostenraming maken en een voorstel van uitbating uitwerken. Tegen half november wil men dan kunnen kiezen met welk van de drie kandidaten er in zee wordt gegaan. De werken moeten dan in het voorjaar van 2009 starten. Streefdatum voor de opening is september 2010.

In het gemeentehuis van Lummen hangen sinds deze week drie extra schilderijen van en over kunstschilder Charles Wellens. Wellens, geboren in Lummen in 1889, is bekend als medeoprichter van het openluchtmuseum van Bokrijk. Aan zijn borstbeeld naast het Gemeenteplein heeft zijn 84-jarige zoon Eugène ook een gedenkplaatje onthuld. De familie Wellens gaf vorige week een meesterwerk in bruikleen aan de gemeente. De kleindochter van de kunstschilder, is blij dat het familieportret in het Lummense gemeentehuis hangt. Zij kan het zelf komen bekijken wanneer ze maar wil en alle bezoekers kunnen er nu van genieten. Toevallig is het precies 50 jaar geleden dat haar grootvader overleed. Het schilderij heeft een verzekeringswaarde van 100.000 euro. Het “Genootschap Kunstschilder Charles Wellens” gaf ook het schilderij “Het Avondgebed” in bruikleen. Een voorstudie van een Kempisch landschap schonken ze aan de gemeente. Alle werken moeten permanent tentoongesteld worden in het Lummense gemeentehuis.

Herk-de-Stad reikt voortaan om de twee jaar een cultuurprijs van 2.500 euro uit aan een persoon of vereniging met een initiatief dat Herk-de-Stad uitstraling over de grenzen geeft. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De culturele prestatie moet liggen in kunst of cultureel erfgoed, zegt schepen van cultuur Danny Pauly. Zo wordt er gedacht aan podiumkunsten, letteren, muziek, beeldende kunst, nieuwe media, architectuur, vormgeving en toegepaste kunst. De kandidaturen moeten om de twee jaar voor 31 maart in gemeenschapscentrum De Markthallen worden ingediend. De beoordeling gebeurt door een jury van zes personen. De prijs van 2.500 euro bestaat uit 1.250 euro cash en een kunstwerk van dezelfde waarde, van bij voorkeur een Herkse kunstenaar. De uitreiking gebeurt telkens bij “Vlaanderen Feest”. De vroegere jaarlijkse cultuurprijs van 250 euro als bekroning van socio-culturele initiatieven blijft bestaan, onder de bevoegdheid van de cultuurraad.

Allerheiligen en Allerzielen versterken de herinnering aan onze diebare overledenen. Voor assistentie bij het plaatsen van een overlijden in je leven kan je in Herk-de-Stad terecht bij de werkgroep rouwverwerking. Rouw- en verliesconsulente Anita Gemis komt op vrijdag 24 oktober om 14 uur praten over verlies en rouwen in het dienstencentrum De Cirkel. Info: 013/52.26.64

Tot 27 oktober 2008 

Diest gaat het industrieterrein van Webbekom uitbreiden met 25 ha. De stad wil daarmee inspelen op de grote vraag naar industriegrond in de regio. Met haar ligging op de grens met Vlaams-Brabant en Limburg en met de nabijheid van het Lummense Klaverblad, krijgt Diest heel veel vragen naar industriegrond. Vooral de vraag van logistieke bedrijven is heel groot. De voor uitbreiding voorziene zone is nu nog landbouwgrond, maar dat mag een nieuwe functie krijgen. In een latere fase komt er nog eens een uitbreiding met 15 ha.

De sporthal in de Manestraat in Schulen krijgt een nieuw dak. Dat is nodig om verdere insijpeling van water te voorkomen. Een sondering op drie plaatsen heeft duidelijk gemaakt dat het dak best in zijn geheel wordt vernieuwd in plaats van lokaal herstellingen uit te voeren. Twaalf jaar geleden werd het dak van de sporthal reeds vervangen maar dat is toen niet volgens het boekje gebeurd, zegt schepen van Openbare Werken Mark Vanleeuw. Er is namelijk geen scheidingslaag aangebracht tussen de bovenste teerlaag en de isolatielaag die eronder is aangebracht. De kostprijs van de werken wordt op bijna 85.000 euro geraamd. Ze gaan ongeveer drie weken duren.

Sportclubs in Lummen met minder dan 25 leden krijgen geen subsidies meer. De bespreking van het nieuwe toelagereglement voor sportverenigingen waarin dat is bepaald, zorgde op de gemeenteraad voor heel wat commotie. Om de 15.600 euro subsidies te verdelen, is een nieuw reglement uitgewerkt. In 2010 komt er een evaluatie. Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen vraagt zich af of sportclubs met minder dan 25 leden dan minderwaardig zijn. Vanhoyland stelt vast dat dit reglement alleen voor clubs is met een degelijk uitgebouwde jeugdwerking. De Lummense schuttersverenigingen mogen wettelijk gezien zelfs geen jeugd opleiden, en komen bijgevolg niet in aanmerking voor subsidies, net als nog vele andere clubs. Schepen van Sport Josee Theunis en burgemeester Wouters stelden dat de kwaliteit van de jeugdsportverenigingen moet stijgen. Het punt over de aanpassing van de tarieven voor het gebruik van de sporthallen werd afgevoerd na een tussenkomst van Michel Vanhoyland. Hij stelde dat onze middelbare scholen door dit voorstel gestraft worden. Volgens het voorstel moeten ze 7 euro per uur en per terrein betalen, maar wie individueel of met een club komt, betaalt maar 5 euro. Alle Lummense scholen zouden gratis in de gemeentelijke infrastructuur moeten kunnen, zei Vanhoyland. Burgemeester Luc Wouters gaf Vanhoyland gelijk.

Halense gezinnen die een poging willen doen om hun energieverbruik te verminderen kunnen vanaf 1 november deelnemen aan de actie “Klimaatwijken”. De actie daagt de deelnemers uit om in zes maanden een besparing van 8 procent op hun gebruik van verwarming en electriciteit te bereiken. Tijdens de actie wordt je door een energiemeester begeleid. Voor de deelnemers heeft de stad enkele verrassingen in petto. De deelnemers van de vorige editie kwamen tot een besparing van 18,83 procent. Info bij de Halense duurzaamheidsambtenaar op 013/61.81.24 of e-mailen naar duurzaamheidsambtenaar@halen.be

Een kortsluiting in de keuken heeft donderdag een zware brand veroorzaakt in een huis op de Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad. Het huis is door de brand onbewoonbaar. Zowel de voorpost van Herk-de-Stad als de brandweer van Hasselt kwamen blussen. Ze konden voorkomen dat de vlammen oversloegen op het aanpalende pand, maar het getroffen huis is helemaal in de as gelegd. Marc Steenbergen, zoon van ere-burgemeester Firmin Steenbergen, woonde pas drie weken in het nieuwe huis. Daarvoor hadden ze altijd in Donk gewoond. Bij het uitbreken van de brand was niemand thuis. De brand is ontstaan bij de diepvrieskast in de keuken. De juiste oorzaak is nog niet bekend. Een groot gedeelte van de meubelen was nieuw. De bewoners waren nog volop bezig met het inrichten van de huis. De familie krijgt nu onderdak in een noodwoning van het OCMW in Donk.

Op campus Amandina van de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad zijn effectief de werken gestart voor de bouw van een nieuwe school voor de richtingen voeding en personenzorg. De nieuwbouw wordt tegen de bestaande bakkerij gebouwd. De hoofdingang komt helemaal rechts, gezien vanop de Oude Tramweg. Het complex krijgt beneden vier warme en twee koude keukens, een afwaskeuken, een restaurant en een onthaalruimte. Op de verdieping komen drie keukens en twee praktijklokalen met huishoudapparatuur, samen met zes theorielokalen.

Tussen Zelem en Schaffen komt er een duidelijke scheiding tussen het fietspad langs het traject Van Zurpeledijk-Gennepstraat en de rijbaan voor het autoverkeer. In november wordt er tussen de twee een haag aangeplant. Het traject wordt veel door jongeren gebruikt naar en van hun school in Diest. Daarom is onlangs rechts van die weg richting Schaffen een fietspad in twee richtingen aangelegd.

Eind vorige week is er ’s nachts een inbraak gepleegd in het betonbedrijf Windmolders op het industrieterrein Daelemveld in Herk-de-Stad. De daders braken de kantoren open, haalden alles overhoop en gingen aan de haal met gsm’s en geld. En op een werf op de Lazerijstraat in Herk-de-Stad zijn bouw- en werkmaterialen gestolen. Op een werf in de Lindestraat in Halen is vorige week zondagnacht een aanhangwagen met een stroomgroep gestolen.

In de Endepoelstraat in Schulen zijn twee sierduiven en twee eieren uit hun hok gestolen. De eigenaar stelde de feiten donderdag vast. Vijf weken eerder waren er al eens twee sierduiven gestolen. Het gaat hier om pauwstaarten. Dieven zijn in de nacht van woensdag op donderdag binnengedrongen in de kantoren van een bedrijf in de Dellestraat in Lummen. Ze gingen aan de haal met twee laptops, twee computers, drie schermen en een klavier.

Het stadsbestuur van Halen heeft in sportcentrum De Koekoek in Halen-centrum een hangbrug over de Velpe laten bouwen. Op die manier raakt men sneller van het hoofdgebouw in het sportcentrum naar het gebouw aan de overzijde van de Velpe met ondermeer de lokalen van de chiro. De jeugdbeweging en andere groepen kunnen ze als avontuurlijk spelelement gebruiken. Om het gras na de werken opnieuw te laten groeien, blijft de toegang tot de hangbrug voorlopig nog afgesloten.

Op het plein voor het station in Diest geldt voortaan verkeer in één richting. Dat moet een oplossing bieden voor de “chaos” op het plein. De invoering van het éénrichtingsverkeer zorgt ook voor tien nieuwe parkeerplaatsen. Een speciale signalisatie maakt de nieuwe verkeerssituatie duidelijk. In het kader van de herinrichting van de stationsomgeving plannen de stad, het gewest en de NMBS de bouw van een parkeertoren van drie tot vijf niveaus voor 900 auto’s tegen het talud van de Fort Leopoldlaan.