Tot 1 september 2008 

De politie is een onderzoek gestart naar een reeks vandalenstreken in het Hageland. Tussen Sint-Truiden en Scherpenheuvel-Zichem werden in amper één week tijd ruim 15 bushokjes vernield. Vandalen gooiden telkens de ruiten van de schuilhokjes in. Donderdag gebeurde dat nog op de Winningweg in Donk. Eerder waren er ook meldingen in Sint-Truiden, Rummen, Tessenderlo, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. De hokjes in de politiezone Demerdal lijken tot nu toe het vaakst het doelwit van de vandalen. Daar werden in zeven dagen tijd tien bushokjes beschadigd. De Lijn kan hiertegen niets ondernemen, het zijn meestal de gemeenten die beheerder zijn van de schuilhokjes. Zij zorgen dat de schade wordt hersteld. Voorlopige ramingen spreken over een schade van enkele tienduizenden euro’s. De daders worden door de politie opgespoord.

Woensdagnamiddag is topkok Tony Robyns overleden na een wanhoopsdaad. Robyns maakte furore als chef in Kasteel St-Paul en in Hoeve St-Paul in Lummen. In 1978 behaalde hij een Michelinster. Robyns was in behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Truiden. Woensdag namiddag reed hij met de fiets naar de Keelstraat, waar hij zich onder de trein heeft geworpen. Het nieuws over het overlijden van de 62-jarige chefkok Tony Robyns veroorzaakte een golf van ongeloof in de Limburgse gastronomische wereld. De Limburgse topkoks zijn het wel over een ding eens: Tony Robyns was een chef-kok die respect verdient voor zijn rijkgevulde carrière.

Maandagmiddag is op het kruispunt van de Ringlaan en de Pastoor Frederickxstraat in Lummen een auto in de haag beland. Een bestuurder die uit het centrum kwam en de Ringlaan wou oversteken, raakte een andere auto aan de achterzijde. Deze bestuurder verloor door de klap de controle over zijn stuur. Zijn voertuig verdween een vijftigtal meter verder bijna volledig in een 30 jaar oude taxushaag. Een takelwagen kwam de auto uit de haag trekken. Bij het ongeval liep een 31-jarige man uit Beringen lichte verwondingen op.

Senioren uit Herk-de-Stad zijn welkom voor de cursus digitale fotografie die dienstencentrum De Cirkel vanaf 3 september organiseert. De reeks bestaat uit acht lessen, telkens op woensdagavond van 19 tot 21 uur, in het OCMW-gebouw aan de Kerkstraat in Schulen. Info en inschrijven: dienstencentrum De Cirkel, tel. 013/52.26.64, decirkel@herk-de-stad.be.

In een huis in de Stationsstraat in Zelem is dinsdagavond de frietketel in brand gevlogen. Een tussenkomst van de buren voorkwam dat het vuur op de woning oversloeg. Een voorbijganger verwittigde de hulpdiensten. Een buurman wist dat je een brandende frietketel niet met water te lijf moet gaan. Hij zocht snel een deken, waarmee hij het vuur ging doven. Hij heeft ook de ketel naar buiten gesleurd. De man liep daarbij lichte brandwonden aan de armen op, maar moest niet naar het ziekenhuis. De voorpost van de brandweer in Herk-de- Stad en de brandweer van Diest kwamen ter plaatse, maar hoefden niet meer tussen te komen.

In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in de Sparwinkel op de Singellaan in Halen. De daders haalden een ladder bij om op het dak te kruipen waar ze een gat maakten. Toen braken ze de sigarettenautomaten open en namen de inhoud mee. Hoeveel ze precies hebben buitgemaakt was niet meteen bekend. Men moest daarvoor nog inventaris opmaken. De Spar was op het ogenblik van de inbraak gesloten wegens verbouwingswerken. Politie West-Limburg stelt een onderzoek in.

Het stadsbestuur van Halen informeert de inwoners voortaan ook met een stand vlakbij de toegang van het stadhuis. Daar zijn twee permanente infoborden geplaatst. De informatie wordt regelmatig aangepast, zodat je er telkens iets nieuws te weten komt.

In juni 2005 kondigde de 47-jarige Benny Strouven het einde aan van dancing Boccaccio in Halen. Het pand, aan de Singellaan, werd daarop verhuurd aan de uitbaters van discotheek Delite. Delite laat nu 220.000 euro aan schulden achter door wanbeheer en huur die ze nooit zouden hebben betaald. Daardoor dreigde de eigenaar zelf in de problemen te raken. De rechter heeft hen intussen uit het pand gezet. Op dit moment voert Strouven wat verbouwingswerken uit, om Boccaccio Life op 4 oktober weer open te laten gaan. Strouven haalt het succesvolle concept van zijn Boccaccio Club, dat hij intussen in Oostende uitbaat, naar Halen. Daardoor wordt de toegangsprijs lager dan vroeger: 5 euro, en je krijgt er een pint gratis bovenop. Men gaat er ook niet meer alleen house muziek draaien, maar ook hits, dance, en een beetje r ‘n b... Anders dus dan vroeger.

De politie West-Limburg heeft vorige week 243 bestuurders op de bon gezet voor overdreven snelheid. Van de 176 gecontroleerde voertuigen in de Kolenbergstraat in Halen reden er 68 te snel. De zwaarste overtreder in deze zone 50 reed 87 km per uur en zal zijn rijbewijs een tijdje kwijt zijn. In de Doelstraat in Herk-de-Stad speelde een bestuurder zijn rijbewijs kwijt. Hij reed 105 km per uur in plaat van de toegelaten 50. In totaal werden 2.856 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd.

Vorige week zondag is een poging tot inbraak vastgesteld in de tennisclub in de Linkhoutsestraat in Zelem. De poging van de daders om de achterdeur open te breken, was mislukt. En tussen maandagavond 19 uur en dinsdagochtend is in de Sint-Ferdinandstraat in Lummen een landbouwvoertuig gestolen. Op de Terbermenweg in Herk-de-Stad is maandagnacht een bestelwagen opengebroken. De daders namen allerhande werktuigen mee. Donderdagvoormiddag is bij de politie een diefstal in de Ruitersstraat in Lummen gemeld. Dieven hadden er 500 liter brandstof uit een tank gestolen.

Vandaag is gestart met grondwerken op de Kiezelweg in Schulen. De werken zullen ongeveer 14 dagen in beslag nemen. De kiezelweg wordt enkele dagen in nabijheid van het rondpunt volledig afgesloten en kan enkel nog door fietsers gebruikt worden. De politie raadt als alternatieve route de Sint-Jorislaan aan.

In de nieuwe woonwijk Daelersveld in Herk-de-Stad is het eerste project van 29 woningen zopas volledig afgerond. Het gaat om huizen met een modern karakter. In een tweede fase zullen nog zestien woningen worden opgetrokken. De ruwbouw daarvan is ook al klaar. Naast deze projecten telt Daelersveld ook ruim 90 percelen waarop eigenaars zelf hun woning hebben gebouwd of dat nog kunnen doen. Om de nieuwe woonwijk officieel in te huldigen wordt zaterdag 13 september van 14 tot 19 uur een buurtfeest gehouden. Op dit feest is iedereen welkom.

Tot 8 september 2008 

Ouders en andere bezoekers van de vrije basisschool Wegwijs in Halen-centrum kunnen voortaan comfortabeler parkeren of hun kinderen laten uitstappen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de herinrichting van het parkeerterrein aan de school. Na de uitbreiding van de vrije school met een nieuwe vleugel heeft die een nieuwe hoofdingang gekregen. Die ligt aan de drukke Diestsesteenweg, die in de buurt van de school bovendien nog eens kruist met de Fonteinstraat. De parkeerzone aan de school is heringericht. Voortaan moet u niet meer achteruit rijden om een parkeerplaats te verlaten. Er komt ook een ‘kiss and ride’-zone. Het straatje dat aan de school doodloopt is vanaf nu uitsluitend bestemd als toegang aan de achterzijde voor de bewoners van de Generaal De Wittestraat en de Markt. Ook de leerkrachten kunnen er parkeren.

Vorige dinsdag is chefkok Tony Robyns in Lummen begraven. Hij overleed vorige week woensdag na een wanhoopsdaad. Robyns maakte furore als chef in Kasteel St-Paul en in Hoeve St-Paul in Lummen. In 1978 behaalde hij een Michelinster. Vorig jaar nog kroop Robyns samen met zijn collega’s achter het fornuis voor 400 gasten van “Een Hart voor Limburg”.

Na 28 jaar krijgt de kleuter- en lagere school van Domino Meldert met Nicole Lemmens opnieuw een eigen voltijdse directeur. Marleen Vandereyken blijft directrice van Domino Genenbos. De vrije scholen van Meldert en Genenbos fusioneerden in 1980. Er kwam één schoolcomité dat de beide afdelingen bestuurde. Omdat het nieuwe onderwijsdecreet meer voordelen biedt voor een kleine school, worden de scholen nu opnieuw gesplitst. In Meldert zal Nicole Lemmens de nieuwe directiefunctie waarnemen met 180 leerlingen. Ze vindt het zelf een enorm pluspunt dat ik er constant zal zijn voor ouders en leerkrachten.

Een 20-jarige jongeman uit Herk-de-Stad is donderdagmiddag tegen de lamp gelopen in een warenhuis in Heverlee toen hij aan de haal wou gaan met drie flessen alcohol. De jongeman had de flessen in zijn rugzak gestoken en wandelde het warenhuis uit zonder te betalen. De winkelverantwoordelijke schakelde de politie in de de jongeman voorleidde bij de parketmagistraat. Die besliste om hem binnenkort in snelrecht te dagvaarden. Inmiddels wordt nagegaan of de jongeman nog andere strafbare feiten op zijn kerfstok heeft.

Michel Vanheel uit de Rekhovenstraat in Lummen kreeg vorige week zaterdag dieven over de vloer. Twee buren hebben de dieven nog proberen te achtervolgen, maar de daders konden niet worden onderschept, ook niet door de politie. De dieven hadden eerst geprobeerd de achterdeur en een ander zijraam open te breken. Dat raam is nu gebarsten. Daarna werd een ander raam stukgeslagen. Een buurvrouw hoorde het glas rinkelen en ze zag iemand het stukgeslagen raam binnenkruipen, en sloeg alarm. Haar man en een andere buur gingen met een rottweiler achter de inbreker aan. De politie was na enkele minuten ter plaatse en vond even verder een auto met Franse nummerplaat, met een gsm en veel kledingstukken in. Ondertussen bood een privépersoon aan om zijn helikopter in te zetten om de daders via de lucht op te sporen. Hij vloog rond in de buurt maar de inbrekers werden niet gevonden. De auto werd voor verder onderzoek getakeld. Het parket van Hasselt werd op de hoogte gebracht van de feiten.

Twee personen zijn dinsdagavond na een ongeval op het kruispunt van de Diestsesteenweg en de Hasseltsesteenweg in Herk-de-Stad naar het ziekenhuis gebracht. Rond 21 uur botsten daar twee auto’s. Een 65-jarige vrouw uit Kortenaken en een 70-jarige man uit Mechelen liepen verwondingen op. In de andere auto raakten ook twee passagiers gewond. Zij gingen zich laten nakijken bij een huisarts.

Een 24-jarige man uit Haacht heeft vorige week zaterdagnamiddag een grote ravage aangericht in Viversel. Rond 17 uur verloor hij op de Sterrenwacht de controle over het stuur van zijn auto en ramde zijdelings vijf geparkeerde voertuigen. De materiële schade aan de auto’s was groot. De jonge chauffeur legde een positieve ademtest af. Hij moest zijn rijbewijs voor een paar uur inleveren. De brandweer van Heusden-Zolder moest ter plaatse komen om het wegdek proper te maken.

Donderdagavond rond 18 uur is brand uitgebroken in een woning op de hoek van de Dr. Vanderhoeydonckstraat en de Infanteriestraat in Lummen. De brandweermannen van de voorpost Herk-deStad en van Heusden-Zolder rukten uit met de grote middelen. De brand was dan ook snel onder controle, maar de woning liep wel rookschade op. Met een speciale ventilator werd de rook uit het huis gezogen.

De drukkerijschool van het gemeenschapsonderwijs van Herk-de-Stad verhuist in september volgend jaar naar de campus van het KTA1 aan de Vildersstraat in Hasselt. De verhuizing is mogelijk door de bouw van een nieuw complex bij het KTA1. De grafische afdeling maakt deel uit van de gemeenschapsschool aan de Dokter Vanweddingenlaan in Herk-de- Stad. Er wordt les gegeven in drie graden. In de derde graad gaat het naast de grafische afdeling ook om hout. Het volledige adminstratieve beheer van de derde graad gebeurt vanaf dit schooljaar al vanuit het KTA1 in Hasselt.

Voortaan is de onthaaldienst van de politie van de zone West- Limburg voor Halen, Herk-de-Stad en Lummen in het hoofdkantoor aan de Guldensporenlaan in Herk-de-Stad in het weekend en op feestdagen alleen maar open van 9 tot 13 uur. Tot nu toe kon u er van 8 tot 20 uur terecht. Tijdens weekdagen blijft de onthaaldienst van 8 tot 20 uur open. Info: 013/61.99.44.

Heidi Wuestenbergs is de nieuwe voorzitter van CD&V-Halen. Zij volgt Wim Jannes op, die de taak niet langer kan uitoefenen omdat hij niet meer in Halen woont. Heidi Wuestenbergs is de dochter van voormalig schepen Jules Wuestenbergs en de zus van Willy Wuestenbergs, de huidige voorzitter van de Halense gemeenteraad. Verder volgt Marco Imbornone, Sandrine Bellen op als ondervoorzitter. Kristof Ooms is secretaris van de partij.

Tot 15 september 2008  

Het bedrijf Nikita op het industrieterrein Daelemveld in Herk-de-Stad werkt voortaan nog uitsluitend met groene stroom. Nikita produceert salades, sauzen en aperitiefhapjes. Groene stroom wordt opgewekt met onuitputtelijke duurzame energiebronnen als zon, zee en waterkracht. Met de volledige overschakeling op groene stroom wordt de CO2 uitstoot bij Nikita tot nul herleid.

Minister Crevits wil het dossier van het klaverblad in Lummen zo snel mogelijk helemaal afronden. Dat heeft ze gisterenavond verteld op een debat over de Limburgse logistieke infrastructuur, een organisatie van Limburg Bouwt. Momenteel is Wegen en Verkeer Limburg bezig aan het vervangen van vier bruggen aan de verkeerswisselaar. De minister verklaarde gisteren dat ze de werken rond de acht resterende bruggen dit jaar nog wil aanbesteden. Op die manier zouden deze werken meteen kunnen starten nadat de werkzaamheden aan de vier bruggen afgerond zijn, vermoedelijk in mei 2009. De nieuwe aanbesteding zou een waarde hebben van 35 miljoen euro. Op het debat werd ook de Noord-Zuidverbinding in Houthalen besproken. De minister meldde dat er momenteel nog geen juridische grond is om over dit dossier een beslissing te nemen, omdat de MER-studie nog niet conform is verklaard. Nadat het studiebureau enkele aanpassingen aan de studie heeft gedaan, kan het milieu-effectenrapport conform worden verklaard, waarna de beslissing zal worden genomen. Dat zou in de loop van september nog kunnen gebeuren.

In Herk-de-Stad krijgt voormalig schepen Bart Raskin postuum de titel van ereschepen. Vlaams minister Marino Keulen heeft de aanvraag van het Herkse stadsbestuur goedgekeurd. Bart Raskin overleed op dindsdag 15 januari. Hij maakte zijn politieke debuut in 1989 als gemeenteraadslid. Van 1992 tot 2000 was hij schepen, nadien terug gemeenteraadslid tot bij zijn overlijden. Het schepencollege overlegt nu met de partij Nieuw, die in de oppositie zit, over de plechtigheid om de titel aan zijn weduwe te overhandigen.

De plaag van diefstallen van aanhangwagens in de politiezone West-Limburg is voorbij. In de eerste helft van het jaar werden maar liefst 25 aanhangwagens gestolen. De politie heeft enkele weken terug een dader op heterdaad betrapt. Ook andere feiten van dezelfde aard konden aan deze verdachte worden gelinkt. Sindsdien is er geen aanhangwagen meer gestolen. De politie raadt wel aan om aanhangwagens niet op een zichtbare plaats achter te laten en er een degelijk slot aan te hangen.

In Halen, Herk-de-Stad en Lummen zijn de voorbije drie weken 2.440 voertuigen gecontroleerd en 292 overtredingen vastgesteld. Er werden vijf rijbewijzen ingetrokken. 25 % van het aantal overtredingen werd vastgesteld in de schoolomgeving van de Genebosstraat in Lummen.

Stefan Coenen van Lumineus Lummen heeft een voorstel ingediend om de interventiekosten voor het bestrijden van de eikenprocessierups terug te betalen aan de Lummenaren. Het gaat om amper 14 facturen van 15 euro. Aan de brandweer moesten ze voor het verwijderen van de rupsen 15 euro betalen. Nu bellen sommige mensen niet meer omdat ze voor een interventie moeten betalen. De haartjes van de rupsen waaien soms ver weg door de wind en daardoor kunnen heel wat mensen last krijgen. Burgemeester Luc Wouters repliceerde dat het voorstel werd besproken in de fractie en met de verantwoordelijken van de brandweer. De gemeente heeft in het voorjaar zeker zijn taak vervuld door 900 eiken preventief te besproeien. Dat kostte 3.000 euro, zie de burgemeester nog.

In het centrum van Schulen was er de hele week verkeershinder. Vlakbij de rotonde om Schulen vanuit de richting van de gewestweg Hasselt-Diest binnen te rijden, werd de waterleiding vernieuwd. Er werd een omleiding voorzien via de Sint-Jorislaan, maar de handelaars in het centrum bleven wel bereikbaar de hele week.

Kinderen van Schakkebroek kunnen voortaan veiliger van aan de rotonde bij de kerk tot aan de school in de Schoolstraat. De stad heeft daarvoor een voetpad laten aanleggen rechts van de rijrichting naar de rotonde. Het voetpad had volgens de planning tegen begin september klaar moeten zijn, maar de werken hebben iets langer aangesleept dan voorzien.

Een 84-jarige man uit Halen is dinsdag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval in Gingelom. De man reed er om half vier in de namiddag frontaal tegen een leegstaand huis. Het slachtoffer was zijn pasgeschoren poedel gaan ophalen bij een hondentrimmer in Montenaken. Plots was de hond, die enkel een leiband droeg, tussen de benen van zijn baasje gesprongen waardoor die niet meer kon remmen, en in volle snelheid op de muur inbeukte. De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Het huis is onbewoonbaar verklaard. De brandweer van Sint-Truiden kwam ter plaatse om het huis tegen instorten te stutten.

Herk-de-Stad verbiedt op het eigen grondgebied de installatie en het gebruik van het geluidssysteem Mosquito dat tegen jongeren wordt ingezet. De gemeenteraad heeft het verbod goedgekeurd. De Mosquito zendt scherpe tonen uit, die het gehoor van jongeren irriteren. In Groot-Brittannië zijn al 3 500 van die systemen in gebruik. Herk-de-Stad wil Mosquito niet gaan gebruiken omdat het indruist tegen de kinderrechten en omdat het haaks staat op het Herkse jeugdbeleid dat jongeren ruimte wil bieden zich te ontplooien. De stad vraagt ook aan de Vlaamse en de federale regering dat ze het systeem zouden verbieden.

De Tongerse rechtbank heeft 13.072 euro verbeurd verklaard van een 20- jarige dealer uit Herk-de-Stad. De twintiger werd ook veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft effectief. Samen met een 26-jarige vriendin uit Alken bracht hij in de eerste maanden van 2007 grote hoeveelheden partydrugs aan de man in de omgeving van Alken en Bilzen. De rechter veroordeelde de Alkense tot twee jaar cel met de helft uitstel en verklaarde van haar 1.880 euro verbeurd.

Wie wil gaan hengelen in- of surfen en zeilen op het Schulensmeer moet voortaan kijken naar de vlaggen die daar worden uitgehangen. Net als aan de kust worden die activiteiten vanaf nu met gekleurde vlaggen beperkt. Het reglement is samen met de gemeente Lummen uitgewerkt. De aanleiding zijn de problemen met de waterkwaliteit, zegt schepen van leefmilieu Gert Vandersmissen. Wegens de hoge concentratie van blauwalgen was toen bij hoogdringendheid een forse beperking van de watersportactiviteiten nodig. Tot nu bestond alleen de rode vlag om elke activiteit te verbieden als het Schulensmeer als wachtbekken in werking ging. Nu komen daar twee vlaggen bij: oranje als de waterkwaliteit zo slecht is dat hengelen en vissen een gevaar voor de volksgezondheid inhoudt en een gele om watersporten zoals surfen, zeilen en roeien, en ook de strandrecreatie te verbieden. Vissen blijft bij een gele vlag wel toegestaan, maar je mag de vissen dan niet mee naar huis nemen.

Vorige week zaterdag, omstreeks kwart na tien 's avonds was er alweer een elektriciteitspanne in Schulen aan de Kiezelweg. “Alweer” want het is al de derde keer dit jaar. De eerste keer was begin dit jaar. Toen was er een heel stuk kabel weggebrand. Ook de telefoon- en televisiekabel waren toen weggesmolten door de hitte. Een aantal maanden later was er opnieuw een panne. Net hetzelfde probleem, op ongeveer dezelfde plaats. Nu, weer een paar maanden verder is er op die plaats weer een defect aan de kabel. Als dat vroeg of laat maar niet slecht afloopt, vrezen de bewoners. De gasleiding ligt er namelijk op slechts een twintigtal centimeter van de stroomleiding. De panne werd werd veroorzaakt door een kortsluiting in een ondergrondse aansluitmof. Infrax, die het electriciteitsnetwerk beheert, gaat onderzoeken hoe ze het net langs de Kiezelweg beter kan beveiligen.


Tot 22 september 2008 

De Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad zijn vandaag op de campus Amandina gestart met de bouw van een nieuwe school voor de richtingen voeding, in de volksmond de hotelschool en personenzorg. Als symbolische start van het project hebben de 400 leerlingen van die richtingen zelf op de plaats van de nieuwbouw een ‘muur’ gevormd. Het nieuwe gebouw moet in januari 2010 gebruiksklaar zijn. De keukens worden met moderne, professionele apparatuur ingericht en ze beantwoorden aan de strenge HACCP-normen voor alles wat met voeding te maken heeft. De lokalen van de bovenverdieping worden ook gebruikt voor de cursussen van het centrum voor volwassenenonderwijs. Het complex is milieuvriendelijk. Regenwater wordt opgevangen voor gebruik in de toiletten en de wasmachines en de warmte van de luchtverversingstoestellen wordt opgevangen. Van de totale kostprijs van 5 miljoen euro betaalt het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs zestig procent.

De werken op het Klaverblad in Lummen schieten goed op. Men is nu begonnen met het plaatsen van de middelste palen en van de andere pijlers. Het gaat zeker goed vooruit maar dat moet ook als men achter 2 maanden al wil beginnen met het maken van de bekistingen van het wegdek en de verbindingen tussen de brugpijlers. Zelfs tot diep in de nacht wordt er gewerkt. Ikzelf zal dan ook eens een kijkje gaan nemen als de werken in het weekend aanvangen en men de autostrade gaat afsluiten.

In het Instituut OHVM in Lummen wordt getreurd om de dood van de 51-jarige Brigitte Snyers, de vrouw die les gaf aan blinden en slechtzienden en vorige week zondag voor de ogen van haar man werd doodgereden toen ze hulp wilde bieden bij een ongeval op een kruispunt in Schaffen. De 31-jarige man uit Laakdal die zondagochtend het dodelijke ongeval veroorzaakte en vluchtmisdrijf pleegde, is inmiddels in de Leuvense gevangenis opgesloten. Aan de hand van een oliespoor kon de politie de chauffeur snel identificeren. De onderzoeksrechter besliste dat de man moest worden opgesloten in de gevangenis voor onopzettelijke doding in het verkeer en vluchtmisdrijf na een dodelijk ongeval. Dat de man na het ongeval ook een positieve alcoholtest aflegde, gaf zeker niet de doorslag voor zijn opsluiting.

Op de website van de provincie Vlaams-Brabant kan je het ontwerp van provinciaal uitvoeringsplan van de stationsomgeving van Diest bekijken. Dat plan moet de herinrichting van 100 hectare in de buurt van het station mogelijk maken. Eerste krachtlijn is de aanleg van een nieuwe toegangsweg aan de westzijde. Zo kunnen ook Limburgers langs die kant het station bereiken. Ook gepland zijn een parkeercomplex voor 900 auto’s, een fietsenstalling voor 500 tweewielers, 400 woongelegenheden, een verkeersvrij stationsplein en een nieuw busstation. Opmerkingen zijn mogelijk tot 28 november.

De lokale politie West-Limburg heeft in twee weekends tijd evenveel wietplantages opgedoekt. De plantages werden in een huis in de Oostereindestraat en de Sint-Janstraat gevonden. Het ging telkens om een aanzienlijke hoeveelheid plantjes.

De Parochiefederatie Lummen organiseert op initiatief van de werkgroep “Rouwenden Nabij” zes samenkomsten voor mensen die hun partner hebben verloren. Deelnemers kunnen in een lotgenotengroep elkaar ontmoeten, ondersteunen, en ontdekken dat ze er niet alleen voor staan. Een vrouwelijke medewerker van het bisdom Hasselt leidt de samenkomsten in het vergaderzaaltje van ’t Buskruid, inde Dr Vanderhoeydonckstraat in Lummen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de zes maandagnamiddagen aanwezig zijn van 13u30 tot 16 uur. Inschrijven is noodzakelijk op 0476/68.10.02.

Tot 29 september 2008 

Dit jaar nog wordt de Rekhovenstraat in Lummen opgebroken, dat zegt schepen Armand Busselen. Na de rioleringswerken komt er een nieuwe weg met nieuwe fietspaden. Ook langs de voor fietsers gevaarlijke gewestweg N725 komen er fietspaden. In Thiewinkel starten de werken in 2009. De weg richting Meldert wordt vanaf 2010 aangepakt. Fietsers zie je amper langs de gewestweg Tessenderlo-Lummen-Kermt wegens “levensgevaarlijk”. Het dossier belandde in een stroomversnelling, omdat de gemeente Lummen de kosten zal voorfinancieren. Het studiebureau Technum krijgt vijf maanden de tijd om een startnota op te maken. Daarna volgt een projectnota. Daarin worden de afmetingen en de ligging van de fietspaden definitief vastgelegd, maar ook de randvoorzieningen, de kruispunten, en de poorteffecten. Infrax zal een rioleringsproject indienen bij de Vlaamse Milieumaatschappij om subsidies te bekomen. Van De Zwarte Ring tot Lummen-centrum zal er over een afstand van bijna 6 km een enkel of dubbel fietspad komen. Men wil ook extra aandacht besteden aan de veiligheid aan de Meldertse school- en kerkomgeving. Belangrijk voor de veiligheid zijn ook de oversteekplaats van het toeristische fietspad aan Sint-Annakapel en de gevaarlijke S-bocht aan de Kapel van de Beukenboom. De eerste fase is voorzien voor 2010. Dan zal allicht het gedeelte tussen de Kwade Plas en de Mellaerstraat worden aangelegd.

Van de Lummense Middenschool komt 86 procent van de leerlingen op milieuvriendelijke manier naar school. Om ook de rest en de leerkrachten te overtuigen, kocht de school 24 fietsen.De provincie geeft via Mobilim hiervoor 4.000 euro subsidie. Men fietst in deze school al jaren naar het zwembad, maar omdat een aantal leerlingen niet met de fiets naar school kwam, kocht de school enkele jaren geleden een aantal fietsen. De kwaliteit liet dikwijls te wensen over en dus werd er in het kader van het mobiliteitsplan voor nieuwe fietsen gekozen. Ze zullen ze niet alleen gebruiken om naar het zwembad te fietsen, maar ook voor schooluitstappen of de verplaatsingen voor een bosloop. De school moest zelf zowat 10 procent investeren. De school wil leerlingen én personeel sensibiliseren om de fiets meer te gebruiken en wil zo weinig mogelijk autoverkeer rond de schoolpoort. Jammer genoeg werd het gemeenschappelijk leerlingenvervoer vanuit Viversel vorig jaar afgeschaft. Daarom zijn ze samen met het gemeentebestuur vragende partij voor een lijnbusverbinding.

Na het noodweer van einde mei, begin juni hebben de verzekeringsmaatschappijen in België 9.031 schadedossiers afgehandeld. Limburg was met 1.706 dossiers een van de ergst getroffen provincies. De gemiddelde schadelast bedroeg 3.320 euro, maar er waren uitschieters. Een bedrijf in Nieuwerkerken zat met 200.000 euro schade, een traiteur in Diest heeft 80.000 euro schade. In Herk-de-Stad waren er 178 schadegevallen, in Diest 236.

De omleidingsborden voor de werken aan het klaverblad in Lummen zullen vooraf worden getest door een panel weggebruikers. Als de signalisatie niet goed en duidelijk is, past Wegen en Verkeer ze aan. De omleidingstest is een primeur voor Vlaanderen. Grote wegeniswerken gaan altijd gepaard met verkeershinder en risico’s op ongevallen. Bij de heraanleg van het drukke klaverblad in Lummen zal dat niet anders zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg beseft dat, maar wil de weggebruiker nu voor zijn. Er komt een unieke test van de geplande omleidingen in november. Er zal een soort bewegende film te zien zijn met daarin de werkelijke wegsituatie met verkeersborden. De kijker krijgt het gevoel dat hij in de auto zit. Achteraf probeert men bij de testpersonen na te gaan of de omleidingsborden zijn overgekomen zoals ze bedoeld zijn. Via deze aanpak kan men de borden op tijd aanpassen, nog voor de start van de werken. In november zal het klaverblad in Lummen twee weekends lang worden afgesloten voor alle verkeer. De signalisatie zal dan ook heel duidelijk moeten zijn. Wie naar van Hasselt naar Brussel wil bijvoorbeeld, zal via Genk gestuurd worden. De overheidsdienst zoekt gemotiveerde weggebruikers voor de testpanels. Zowel automobilisten, vrachtwagenchauffeurs, motorrijders als omwonenden kunnen zich inschrijven. De testen gebeuren op 8 en 9 oktober van 18 tot 20 uur. Geïnteresseerden kunnen tot woensdag 1 oktober inschrijven via de website www.klaverbladlummen.be.

Op de Markt van Herk-de-Stad is dinsdag de aanleg gestart van een meridiaan-lijn voor gemeenschapscentrum De Markthallen. Op die lijn kan u dankzij de schaduw van het monument voor het gemeenschapscentrum de stand van de zon aflezen. De lijn is een eerbetoon aan de Herkse astronoom Govaert Wendelen. De middaglijn start bij het perron, de gedenksteen voor gemeenschapscentrum De Markthallen, als herinnering aan de stadsrechten die Herk-de-Stad heeft gekregen. De lijn is elf meter lang, ruim tien cm breed, en loopt in noord-zuidrichting naar de overzijde van de Markt. Merkpunten geven de schaduw van het perron aan op 21 juni, het begin van de zomer. Ook winter, lente en herfst zijn aangeduid.

Sedert donderdag is er in Geneiken geen doorgaand verkeer meer mogelijk. Voor fietsers zal er weinig of geen hinder zijn. In de Toekomst-, Veld- Geneiken- en Hofstraat wordt een Kleinschalige Waterzuiveringsproject aangelegd. Bedoeling is dat het rioleringswater van deze straten in het nieuwe, kleine zuiveringssstation zal worden gezuiverd. Voormalig minister van Leefmilieu Vera Dua gaf nog groen licht voor dit Lummense pilootproject. Binnenkort starten ook werken aan het gevaarlijke kruispunt van de Ringlaan en de Schulensebaan. Naast De Luman komt een grote rotonde. Vorige week werden al voorbereidende metingen uitgevoerd.

In 2004 sloot de gemeente Lummen een gebruikersovereenkomst af met de directie van de middelbare school. Door de sterke toename van de energiekosten en de indexaanpassing wordt de gebruikersprijs verhoogd. In overleg werd beslist om de prijs van 8 euro per uur op te trekken naar 10 euro. De bestuurscommissie sport en de gemeenteraadsleden gaven daarvoor een gunstig advies.

De politie West-Limburg heeft vorige week in Halen, Herk-de-Stad en Lummen 1.917 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 77 te snel. Het grootste aantal overtredingen werd vastgesteld op de Larenstraat in Lummen. Daar reden 22 van de 218 bestuurders te snel. De zwaartse overtreding 107 km/u in een zone 70 in de Smolderstraat in Herk-de-Stad.

Zaterdag is er ingebroken in een huis op de Staatsbaan in Halen. Er zijn daar allerlei voorwerpen gestolen. In de Zonnestraat in Lummen is vrijdagavond een poging tot inbraak vastgesteld. Zaterdag werd er in de Dellestraat in Lummen nog een tweede poging vastgesteld. Maar ook daar slaagden de dieven niet in hun opzet.

De voormalige pastorie van Genenbos uit 1929 wordt binnenkort gesloopt. Het gemeentebestuur wil met de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vooruitzien een gemengd project starten. Gelijkvloers komt een nieuwe buitenschoolse kinderopvang, met daarop appartementen. Volgens schepen Betty Luyten voldoet de voormalige pastorie niet meer aan de moderne noden voor kinderopvang. Nu heeft men een capaciteit voor 18 kinderen, in de nieuwbouw zal men er 45 kunnen opvangen. De gemeente blijft eigenaar van de buitenschoolse opvang, de appartementen worden eigendom van Vooruitzien. Het aantal personen op de wachtlijst voor de koopwoningen van Vooruitzien in Lummen bedraagt 86 voor Lummen-centrum en 59 voor Meldert. Er is voornamelijk vraag naar gezinswoningen met drie slaapkamers. Er staan 19 geïnteresseerden op de wachtlijst voor appartementen. De helft van de mensen op de wachtlijst woont niet in Lummen. De gemiddelde wachttijd bedraagt 3 à 4 jaar.