Tot 4 augustus 

Zeilen, surfen en kajakken op het Schulens meer is terug toegelaten. Ook vissen vanop een bootje kan weer. Dit jaar was het recreatieverbod maar voor vijf dagen van kracht, wegens een te hoge concentratie van blauwalgen. Vorig jaar was er een verbod van twee maanden. Dinsdag toonden analyses aan dat de concentratie blauwalgen gedaald was tot minder dan 20 microgram per liter. Vorige week liep dat nog op tot 80 microgram.

Vorige woensdag zijn twee containers met Limburgse chocolademachines naar het cacaoland Ecuador vertrokken. Voor de Lummense KMO Prefamac is het alvast een belangrijke order.
Het bedrijf Acosta uit de Ecuadoriaanse stad Quito had al jaren geleden plannen om, vanuit hun activiteiten in gedroogde vruchten, de stap te zetten naar pralines. Maar telkens kwam er iets tussen: een grote klant van het bedrijf die failliet was gegaan of problemen bij de familiale aandeelhouders. Het was telkens iets. Vier keer heeft het Lummense bedrijf dan ook een nieuwe offerte moeten maken. Maar ondertussen is het contract rond. Acosta gaat zijn pralines met gedroogde vruchten vooral produceren voor de Noord-Amerikaanse markt, en een stukje voor de lokale markt. Prefamac haalt een jaaromzet van zo’n 2 miljoen euro en de bestelling van de nieuwe klant heeft een waarde van een half miljoen euro. Het Lummense bedrijf, met zijn 15 medewerkers, is actief in maar liefst 95 exportlanden, vooral buiten Europa. Onlangs zijn er ook nog orders geplaatst vanuit Vietnam, Zuid-Afrika en Turkije. Dit jaar bestaat het bedrijf Prefamac twintig jaar.

Vorige week zijn dieven binnengedrongen in een café op de Steenweg in Berbroek. Ze braken de voordeur open en namen de geldkassa mee. Deze bleek echter leeg te zijn. In de Schalbroekstraat is voor de tweede keer in korte tijd de batterij en de brandstof uit een bulldozer gestolen.

Niet de belleman, zoals de vorige jaren, maar wel de stadsclown heeft zaterdag om 20 uur de kermis in Halen geopend. Na de stadsclown zorgde de koninklijke harmonie De Koorgalmen voor een heus kermisconcert. Om 21 uur werd er op het marktplein een receptie aangeboden door het stadsbestuur en om 10 uur werd er vuurwerk afgestoken. Meteen een feestelijk beging van Halen kermis.

In Meldert kan je volledig op eigen houtje op pad voor één van de drie nieuwe wandelingen in de Vallei van de Zwarte Beek en over de Venusberg. De Venusberg is geen liefdesheuvel, maar de naam is synoniem van “Veensberg”, wat “berg boven de vennen” betekent. Vanop de venusberg heb je een uniek zicht over de volledige vallei tot aan de getuigenheuvel Willekensberg aan de overkant. Op termijn is het de bedoeling dat deze wandelzone een onderdeel vormt van vijf wandelgebieden die je de kans bieden om alle facetten van de vallei van de Zwarte Beek te ontdekken. Dit wandelgebied heeft lussen van 3, 6 en 10 km. Info: 0473/25.12.15.

Rolstoelgebruikers uit Lummen raken onmogelijk nog weg uit de gemeente met het openbaar vervoer. Zij kunnen niet op de bussen van De Lijn, en in Lummen rijden geen belbussen. In Lummen rijden geen belbussen omdat er voldoende vaste lijnen zijn, zegt woordvoerster Sonja Loos van De Lijn. Volgens schepen Armand Busselen is het wachten op het nieuwe bussenknooppunt. Dan komen er speciale op- en afstapplaatsen voor rolstoelgebruikers. Er is een ontwerper aangesteld voor het nieuwe bussenknooppunt in de Pastoor Frederickxstraat. Dat dossier zit in de beginfase. Jammer genoeg wordt het wat afgeremd, omdat er nog een andere studieopdracht werd gegeven voor de bouw van een nieuwe bibliotheek. Het ene kan niet van het andere worden losgekoppeld.

Tot 11 augustus  

Vorige week maandagmorgen waren overal in Halen de inwoners hun huizen en stallen aan het schoonmaken na de hevige regenval van zondagavond. Het ergst getroffen werd de Zittaardstraat. Ook in juni werd deze straat reeds getroffen door wateroverlast. Er moet iets gebeuren zeggen de bewoners, “het is hier geen leven meer”. Ook andere delen van Halen werden getroffen, zo kreeg de Liebroekstraat een lading modder van de omliggende velden over het wegdek en in de Stadsbeemd liep de loskade van het bedrijf Capra onder water.

Dieven hebben in de nacht van maandag op dinsdag drie inbraken en één poging tot inbraak gepleegd in de Sint-Annastraat in Lummen en één inbraak in de Sint-Ferdinandstraat. Telkens werd de achterdeur opengebroken en de woning doorzocht. De buit bestaat uit geld en twee horloges. Op een ander adres werd een fiets gestolen, die op een andere plek werd teruggevonden. Op nog een andere plaats drongen de daders binnen, doorzochten ze de hele woning maar wisten ze niets buit te maken. De politie West- Limburg stelt een onderzoek in.

In de Schoolstraat in Herk-de-Stad is zondagnamiddag een inbraak vastgesteld in het jeugdhuis. De daders maakten er 160 euro, 2 computers en een gitaar buit. . In de nacht van dinsdag op woensdag hebben onbekenden de brandstoftanken leeggemaakt van twee trekkers met oplegger in Lummen. De daders maakten naar schatting 1.300 liter mazout buit. In de Lievevrouwkensbosstraat in Meldert is een dief via het bos tot aan de achterkant van een landbouwbedrijf greden om 2 kubieke meter eikenhout mee te nemen. In de Dellestraat in Lummen zijn vrijdagochtend een laptop en geld verdwenen bij een inbraak.

Dieven hebben vorige week zondagnacht drie bronzen beelden gestolen uit de tuin van een huis in de Opworpstraat in Lummen. De daders moeten minstens met drie zijn geweest om de twee beelden van een engel die anderhalve meter groot zijn, mee te nemen. Ze namen trouwens ook een beeld van een zeemeermin mee die 2,5 meter groot is en 120 kg weegt. De daders trokken ook naar de buren, want ook daar hadden ze hun oog laten vallen op een beeld. Dat lieten ze elders achter, vermoedelijk nadat ze opmerkten dat het geen bronzen, maar een betonnen beeld was

De politie van Diest heeft een reeks recente diefstallen in de Demerstad opgelost. Er zijn twee arrestaties verricht, van een meerderjarige uit Diest en een minderjarige die al geruime tijd ontvlucht was uit een jeugdinstelling in Mol. Deze laatste is na ondervraging ter beschikking gesteld van de jeugdrechter in Antwerpen. De meerderjarige moet zich later voor de rechter in Leuven verantwoorden. De twee jongeren hadden in de nacht van 21 op 22 juli onder meer een grote partij drank buit gemaakt bij een tennisclub in het stadspark De Warande in Diest. Ze hebben ook bekend dat zij een diefstal pleegden in een jeugdlokaal in de Demerstad en dat zij met verscheidene fiets- en bromfietsen aan de haal zijn gegaan.

De soldatenhelm die enkele weken geleden in Lummen bij het ruimen van het slib werd gevonden, is volgens specialist Rudi Ramaekers van het Brusselse Koninklijk Legermuseum een Belgische helm van het type ‘model 31’. Die helm werd ontwikkeld in 1931. Hij werd door de Belgen gedragen tot mei 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog. De acht klinknagels dienden om het lederen binnenwerk met een systeem van bladveren vast te houden. Normaal zit aan de voorzijde nog een leeuwenkop, maar die is verdwenen. Het was niet ongebruikelijk in die chaotische eerste dagen van de oorlog dat de soldaten zich tijdens de terugtocht ontdeden van allerlei zware en hinderende uitrustingsstukken, in de eerste plaats de helm en het gasmasker. Mogelijk werden die dus misschien ook in de Demer gegooid.

Op zondag 3 augustus organiseerde de vriendenvereniging 'Schulen Leeft' voor een tweede keer een rommel- en antiekmarkt in het centrum van Schulen. In de Vanaerenberghlaan en Tuffellaan stonden maar liefst 68 standjes verzameld. Bezoekers konden uitrusten op het terras en er genieten van een hapje en een drankje, terwijl de kinderen zich mochten uitleven op het springkasteel. Het wisselvallige weer weerhield het volk er niet van gezellig tussen de standjes te kuieren. De tweede editie van de rommel- en antiekmarkt kwam er naar aanleiding van het grote succes vorig jaar, toen 'Schulen Leeft' het 900-jarig bestaan van het dorp met de markt extra in de verf wou zetten. Ook deze keer heeft 'Schulen Leeft' er dus een geslaagd evenement van gemaakt.

In de Zittaardstraat in Halen heeft Aquafin een diep gat geslagen in de stoep vlak naast het fietspad. Dat is een half jaar geleden gebeurd, en sindsdien wordt er niet meer naar omgekeken, zegt een bewoonster. Volgens ingenieur Mark Brems van de gemeentelijke werkplaats gaat het om een steekproef van Aquafin. De werken zijn gepland om de achterliggende gracht af te koppelen van de riolering. Nu komt ook al het regenwater in de riolering terecht, en dat zorgt voor overbelasting. Het geplande project houdt in dat het regenwater in de toekomst rechtstreeks naar de beek afgevoerd wordt. Aquafin heeft ter voorbereiding een steekproef gedaan om na te gaan of zich daar geen nutsleidingen bevinden die de werken zouden belemmeren. Achteraf is dat gat niet meer dicht gemaakt. Dat werk is blijven liggen. Ondertussen heeft de gemeente contact opgenomen met Aquafin, en men heeft verzekerd dat het gat weldra gedicht zal worden.

Tot 18 augustus 

De vrije basisschool van Donk neemt op 1 september een nieuwe vleugel voor vier klassen in gebruik. De leerkrachten hebben vorige week al het meubilair verhuisd van de containerklassen die de school het afgelopen jaar heeft gebruikt. In de nieuwbouw zijn beneden vier ruime klaslokalen, en lokalen voor directie en secretariaat. Op de verdieping komen het leraarslokaal en een polyvalente ruimte. Ook aan de achterzijde van de parochiezaal is een nieuw klaslokaal gebouwd, en ook de speelplaats van de school werd vernieuwd. Het voormalige schoolhuis en de vroegere sanitaire voorzieningen zijn afgebroken. In de plaats daarvan is tussen de nieuwe vleugel en de parochiezaal een nieuw sanitair gedeelte opgetrokken. Dat is tijdens de schooluren voor de school bestemd, op andere momenten voor gebruik bij activiteiten in de parochiezaal. De werken hebben 1,6 miljoen euro gekost. Dertig procent hiervan moet de school zelf betalen met haar werkingstoelage en de organisatie van activiteiten.

Het Europese vogelrichtlijngebied rond het Schulensmeer doet zijn naam alle eer aan. Na twee pelikanen die begin juli het gebied bezochten, streek er nu een kleine flamingo neer. Natuurfotograaf Alex Bogaerts vereeuwigde de vogel ten oosten van het meer op het strandje. Het Schulensmeer is blijkbaar in trek. In het vogelrichtlijngebied werden al meer dan 250 vogelsoorten waargenomen. De kleine flamingo komt voor in Oost-Afrika, de Perzische Golf, in het noordwesten van India en sporadisch ook in Spanje. Het is de kleinste flamingosoort. Mannetjes meten gemiddeld 90 cm, vrouwtjes zijn meestal 10 cm kleiner.

In Schulen is een kattenstroper aan het werk. De stroper had in de Sint-Jorislaan stroppen geplaatst en daar zijn al vele katten in vast komen te zitten. Er zouden zo al 14 katten een vreselijke dood gestorven zijn. De diertjes die zich toch nog kunnen losrukken, raken meestal zwaargewond. Magda Raemaekers wil deze gruwel onmiddellijk aanpakken. Wie iets verdachts opmerkt, wordt verzocht dit te melden bij de politie op 013-61.99.61

Eric Vanderaerden heeft een voorstel van de Iraanse wielerbond op zak om coach te worden. Hij ging al tien dagen lang ter plaatse kijken. Hij denkt nu na over het aanbod. Financieel was het voorstel prima maar ze willen dat Vanderaerden twee weken in België is, om dan telkens voor zes of acht weken in Iran te verblijven. Maar dat wil Eric niet, hij is getrouwd en wil niet zo veel van huis zijn. Hij heeft daarom een tegenvoorstel gedaan. Halfweg september komen de bondsmensen in Zwitserland praten met de UCI en dan gaat Vanderaerden meer weten. Als ze akkoord gaan met zijn tegenvoorstel wil hij er opnieuw over nadenken, anders niet. Vanderaerden mag dan momenteel wel werkloos zijn, hij wil geen zotte dingen doen, zegt hij.

Op een parkeerstrook in de Egide Alenuslaan in Diest heeft een politiepatrouille vorige maandag rond half twaalf ’s avonds een verdachte onderschept na een brandstofdiefstal uit een vrachtwagen. Het gaat om een 34-jarige man uit Scherpenheuvel-Zichem. Toen de agenten na een tip van een passant ter plaatse kwamen, maakte de automobilist aanstalten om weg te rijden. In de koffer van zijn auto troffen de agenten drie jerrycans aan, waarvan er een gevuld bleek met 20 liter mazout. Ook lag er in de koffer overhevelingsapparatuur om brandstof te stelen. De politie nam de brandstof en de attributen in beslag. De verdachte werd meegenomen voor ondervraging.

De politiezone Demerdal heeft dinsdag een kleine professionele cannabisplantage aangetroffen in een huis in Diest. De bewoner had de plantage zelf geïnstalleerd nadat hij de nodige kennis had vergaard via vrienden en het internet. Uit geldgebrek en om zijn persoonlijk cannabisgebruik te financieren was hij met de kleine plantage gestart. De man werd meegenomen voor ondervraging maar mocht nadien naar huis. De politie heeft een veertigtal planten en alle apparatuur in beslag genomen met het oog op vernietiging.

Een Waalse autobestuurder is donderdagochtend in aanrijding gekomen met de kopman van een groep wielertoeristen op het kruispunt van de Spreeuwenstraat en de Waterstraat in Geneiken. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder. Volgens de wielertoeristen gebeurden er daar al verschillende ongevallen doordat bomen en struiken er het zicht belemmeren. Aan de oprit van de E314 is een navigatiesysteem uit een auto gestolen. De daders verplaatsten zich met een witte bestelwagen. Voor de tweede keer al is de beplanting vernield aan een graf op het kerkhof in de Grotestraat in Berbroek. Deze keer werden twee buxusplantjes uit de grond getrokken.

Tot 25 augustus  

De holle weg van Loksbergen is één van de twintig mooiste plekjes in het regionaal landschap Lage Kempen. De holle weg heeft bij de beoordeling de hoogste score gekregen. Met een talud tot 12 meter is dit de hoogste holle weg in Vlaanderen. Meer info: www.landschapssterren.be.

Een 52-jarige Nederlander is dinsdag verongelukt op het terras van het Intermotel in Lummen. Het slachtoffer was een goede klant, hij verbleef er al vier maanden, van maandag tot vrijdag. Het drama speelde zich dinsdag kort voor 17 uur af. Het slachtoffer, uit het noorden van Nederland, is ongewild aangereden door de eigenaar van het zakenhotel, een zestiger uit Helchteren. Hij had zijn Mercedes nog maar twee dagen en wilde die parkeren aan de zaak. Hij reed achteruit en kon de wagen niet meer gestopt krijgen. In paniek duwde hij op de rem maar kwam met zijn voet op het gaspedaal terecht. Hij is onder de luifel door op het terras terechtgekomen. Aan hoge snelheid botste hij achterwaarts op enkele paaltjes en heeft hij ook een dienster opgeschept. Toen de wagen tot stilstand kwam, sprong hij uit en dacht dat hij haar alleen had geraakt. Pas toen werd duidelijk dat hij ook de goede klant, die op het terras aan een tafeltje zat, had meegesleurd. Voor de 52-jarige Nederlander kon geen hulp meer baten, hij was op slag dood. Zijn zoon, die hem vergezelde, bevond zich op dat ogenblik in de zaak zelf. De dienster heeft gelukkig enkel wat schaafwonden opgelopen maar is toch voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. De eigenaar verkeerde in shock en werd opgevangen door zijn dochter die bij hem was en dokter is. De politie van Heusden kwam ter plaatse voor de vaststellingen. Het parket van Hasselt werd ingelicht en stuurde een deskundige ter plaatse om het verloop van het ongeval na te gaan.

Herk-de-Stad organiseert een tweede examen voor de functie van ontvanger van de stad en het OCMW. Belangstellenden kunnen zich tot 18 september kandidaat stellen. Voor het eerste examen waren vier kandidaten. En slechts één ervan nam deel en die was niet geslaagd. De voorwaarden worden licht gewijzigd. Zo verlaagt de minimumleeftijd naar 28 jaar. Ook in de proeven komen enkele veranderingen. De ontvanger komt in de plaats van André Costermans, die met pensioen is. De onvanger wordt verantwoordelijk voor de financiën van stad én OCMW. Samen met het managementteam is hij verantwoordelijk voor de goede werking van de administratie én dus de dienstverlening aan de bevolking.

In de hoofdbibliotheek van Herk-de-Stad kan je tot einde augustus een stand gaan bekijken gewijd aan de grote modderkruiper. Deze vis kwam vroeger veel voor in de waterlopen in het Schulensbroek, maar hij is nu op Europese schaal met uitsterven bedreigd. Toch heeft Herk-de-Stad de vis in het kader van het Limburgse Soortenproject geadopteerd. De stad wil zijn biotoop dan ook zo goed mogelijk herstellen, met name door te zorgen voor propere, rustig stromende sloten. Samen met de expo verdeelt de bibliotheek ook bladwijzers met uitleg over de vis. De bladwijzer is op 10.000 exemplaren gedrukt op initiatief van de Herkse milieuraad en het regionaal landschap Haspengouw en Voeren. Na de expo wordt de bladwijzer samen met het infoblad van de stad aan huis verdeeld.

Rond 17 uur dinsdagnamiddag, is brand ontstaan in een tuinhuis achter een woning in de Eikenstraat in Schakkebroek. De oorzaak in niet bekend, het tuinhuis brandde volledig af. Bij het bouwbedrijf SF Constructs op het industrieterrein van Webbekom, is woensdagochtend een inbraak vastgesteld. Alle burelen waren doorzocht. Of de daders ook iets hebben buitgemaakt was niet meteen duidelijk.

Tijdens het noodweer van zondag 3 augustus werd de kerktoren van Bolderberg beschadigd. Hoog in de toren en nauwelijks zichtbaar met het blote oog, waren er enkele leien weggewaaid en was er een gat in de toren geslagen. Het kerkbestuur riep de hulp in van de vzw Monumentenwacht. Die hebben met behulp van een hoogtewerker het gat deze week gedicht.

Herkenaren die graag op de computer willen leren werken, zijn welkom voor de cursus “computer” die het OCMW en De Cirkel vanaf 1 september samen organiseren. Naast het basisprogramma Windows, leer je ook teksten maken, surfen op het Internet en Outlook om e-mails te ontvangen en te versturen. De reeks bestaat uit tien lessen. Info krijg je bij De Cirkel 013/52.26.64.