Tot 2 juni 

Tien jaar na de eerste stappen komt er eindelijk schot in het dossier voor de KMO-zone Lindekensveld, aan de Bosstraat in Lummen. De lange onteigeningsprocedures, de onderhandelingen met het Agentschap Natuur en Bos en een dossier voor de compensatiebebossing sleepten tien jaar aan. Voor de verkaveling is nu een nieuwe aanvraag ingediend zegt burgemeester Luc Wouters. Het geplande tracé van de nieuwe insteekweg is gewijzigd. Het oppervlaktewater van de bestaande bedrijven aan de noordzijde van de Bosstraat zal ook via die weg worden afgevoerd. Ook het water van de acht nieuwe bedrijven aan de zuidkant zal opgevangen worden in een speciale gracht én een bufferbekken. Op de acht percelen komen Lummense zonevreemde bedrijven die behoefte hadden aan uitbreiding. Naast de Bosstraat komt tot aan de woonzone een dubbel fietspad van 1,75 meter in rood beton. Als het dossier volledig in orde is en Stedenbouw groen licht geeft, volgt nog een openbaar onderzoek. Voor de omwonenden komt er dan in juni nog een hoorzitting. Achter de acht percelen komen er in een volgende fase nog acht nieuwe loten. Bedoeling is dat er dan aan de Bosstraat een nieuw centraal gelegen containerpark komt.

Langs de Gasterbosstraat in Schulen komt een toeristisch fietspad. De Gasterbosstraat is een kasseitraject met een historisch karakter. Aan de straat ligt het kasteel Gasterbos, dat onder meer voor de opnames van tv-series dienst heeft gedaan. De dolomietstrook langs de kasseien krijgt een nieuwe onderlaag in steenslag, en het dolomiet wordt extra stevig gemaakt. Tegelijk krijgt de aansluitende Nieuwmolenstraat een onderhoudsbeurt. De werken worden op 38.800 euro geraamd. De stad onderzoekt nu de mogelijkheid om de Gasterbosstraat gedeeltelijk af te sluiten. Doorgaand verkeer zou dan niet meer mogelijk zijn. Met landbouwgrond in de buurt moet er een uitzondering voor landbouwverkeer komen.

Magda Raemaekers van sp.a-Spirit is de nieuwe voorzitter van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap van Herk-de-Stad. Zij volgt Caroline Van Gutschoven op, die zelf haar ontslag heeft gegeven, omdat ze niet meer in Herk-de-Stad woont. Ondervoorzitter van het PWA is André Neskens, secretaris Danny Pauly en penningmeester Vic Vanleeuw. In de Raad van Bestuur volgt Laurens Appeltans Bart Raskin op die begin dit jaar overleed.

Ballonvaarder Peter Van Overwalle van American Ballooning is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een crash van zijn luchtballon in een wei in Hoegaarden. De ballon, waarin 10 Limburgers zaten, was opgestegen in Geetbets en sloeg bij de landing over de kop. Peter Van Overwalle werd uit de ballon geslingerd en kreeg het volle gewicht van de mand en inzittenden over zich heen. Lummenaar Bart Peuskens, videojournalist bij de digitale showbizz-zender “S Televisie”’ zat in de gecrashte luchtballon. In totaal stegen 13 ballons op met 198 mensen aan boord, voornamelijk Limburgers. De opbrengst van de vluchten was bestemd voor een goed doel.

De 48-jarige Guido Ector uit Herk-de-Stad is de eerste voorzitter van afdeling Limburg van de VlaamsProgressieven. Hij zetelt in de gemeenteraad, als enige verkozene van VlPro in de fractie sp.a-VlPro. Die vormt samen met Open VLD de meerderheid. Guido Ector is ook medeorganisator van het rockfestival Rock Herk. Lieve Schaekers uit Tessenderlo is secretaris-penningmeester van VlPro Limburg. Als Limburgs voorzitter zetelt Guido Ector ook in de nationale raad van de VlaamsProgressieven.


Omdat de eikenprocessierups vorig jaar voor veel problemen zorgde, werden die diertjes de afgelopen dagen al preventief bestreden. Burgemeester Luc Wouters besliste dit te laten doen op de eiken waar vorig jaar rupsen werden gevonden. Alle betrokken Lummenaren kregen daarvoor een brief in de bus. Het was een Nederlandse firma die ruim 600 eiken op meer dan 130 locaties behandelde: vooral rond het sportcentrum, aan het geboortebos, en ook in de Waterstraat, de Roosterstraat, de Lijsterstraat en de Claeshoekstraat. Kostprijs per boom was 2,75 euro zonder btw maar de Lummenaren zelf moeten niets betalen: de provincie betaalde het sproeimiddel. Wie toch nog groeihaarden van rupsen ontdekt, moet niet aarzelen om de milieudienst te contacteren. Samen met de bevoegde instanties en de brandweer zoekt de gemeente dan een oplossing.

De werkplaats van de technische dienst van Herk-de-Stad op het industrieterrein Daelemveld is vanaf nu uitgerust met photovoltaïsche cellen. Dat zijn zonnepanelen die de warmte en het licht van de zon in elektriciteit omzetten. Ze zullen jaarlijks 3.700 kwh opwekken. Dat stemt overeen met het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin en is goed voor 20 procent van het verbruik van de werkplaats. Op het dak van de werkplaats is ook een groendak aangelegd. Dat vangt regenwater op en zorgt zo mee voor een vertraging van de afvoer van water. Bovendien levert het ook extra isolatie op.

De Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad krijgen op 1 september twee nieuwe directeurs. Dat heeft de raad van bestuur beslist. De 47-jarige Frank Claes uit Meldert wordt de nieuwe directeur ASO. Hij volgt Anny Raemaekers op. Frank Claes werkt nu als lector Latijn en coördinator lerarenopleiding in Antwerpen. Paul Achten wordt als directeur organisatie van de campus Ursula opgevolgd door Frank Moons uit Bekkevoort. Hij werkt nu in de Sint-Martinusscholen als leraar wiskunde.

Herk-de-Stad krijgt aan De Markthallen, in de sporthal in Schulen en in het stadhuis een defibrillator. Daarmee kan iedereen hulp bieden aan iemand die door een hartstilstand wordt getroffen. Voor stadspersoneel en belangstellende verenigingen gaat het Rode Kruis een opleiding geven. Bij een hartstilstand gaat het hart onregelmatig trillen, zodat de bloedtoevoer en het zuurstoftransport wegvallen. Na 4 tot 6 minuten worden de hersencellen onherstelbaar beschadigd. Onmiddellijke tussenkomst is heel belangrijk. Het nieuwe toestel komt aan de Markthallen in een kast die je altijd kan openen. Er staat wel een alarm op tegen vandalisme. Aan de sporthal komt er ook een toestel voor sporters die té zware inspanningen leveren. Het derde toestel in het stadhuis zit in een koffer en kan zo mee naar activiteiten. De drie toestellen kosten samen 7.500 euro. Info: stadhuis, 013/38.03.10, www.hartveilig.be.

Tot 9 juni 

Fase 1 van de werken op het Klaverblad in Lummen is gestart op 16 mei. Op het Klaverblad wordt er gebouwd volgens een vernieuwend werfconcept, waarbij men het verkeer zo weinig mogelijk wil hinderen tijdens de voorbereidende werken. Kom je uit Brussel of Genk, dan ondervind je een klein beetje hinder door werfverkeer. Je mag er momenteel 90 km per uur rijden. Naast de bruggen was er vroeger een groene vlakte, nu is men er bezig met grondwerken en vind je er werfhuisjes terug. Kom je uit Hasselt of Antwerpen dan is de hinder voorlopig beperkt. Maar oppassen blijft de boodschap.

Vorige maandag werd Limburg opnieuw getroffen door noodweer. Op een aantal plaatsen viel in amper één uur 50 liter water per vierkante meter. Brandweer en hulpdiensten werden overspoeld met telefoontjes. Lummen, Halen en Herk-de-Stad horen bij de sterkst getroffen gemeenten. Op tal van plaatsen in Lummen konden de rioleringen de enorme hoeveelheden regenwater niet verwerkt krijgen. Heel wat wegen en kelders liepen onder. Zo werd ook het kruispunt van de Ringlaan en de Dr Vanderhoeydonckstraat werd in een grote waterplas herschapen. Door de hoge waterdruk waren heel wat rioleringsdeksels van de Dr Vanderhoeydonckstraat weggeschoven. Dat zorgde voor gevaarlijke verkeerssituaties. Ook in Schalbroek spoot het water uit de deksels. Ook van aan de Luman richting Schulen stond er over een afstand van 300 meter een nooit geziene hoeveelheid water. In Linkhout sloeg de bliksem in op twee woningen in de Hulshoekstraat. En ook de Kraaibergstraat in Lummen kampte traditioneel met wateroverlast. De brandweer was een hele tijd in de weer om het water weg te pompen.

Vorige week is in Lummen de Dokter Vanderhoeydonckstraat een tijdlang afgesloten omdat er explosiegevaar was. Reden was een kortsluiting onder de grond. Omdat er ook een ondergrondse gasophoping was ontstaan, werden uit voorzorg alle riooldeksels van de putten gehaald. Intussen had de gemeente al enkele voorzorgsmaatregelen genomen. Zo werd de straat deels afgesloten en was men ook voorbereid voor het geval dat een evacuatie nodig mocht blijken. Een aannemer brak een deel van de straat op om te achterhalen waar het defect was. Eens dat was gelokaliseerd, konden de mensen van Infrax de kabel herstellen en was het probleem opgelost.

De Generaal De Wittestraat en de Nederstraat, de twee belangrijkste toegangswegen van de Markt van Halen, zijn voortaan blauwe zone. Dat betekent dat u daar uw parkeerschijf moet leggen en maximaal twee uren mag blijven staan. Borden met de letter “P” maken duidelijk aan welke kant van de straat je daar mag parkeren. Het parkeren geldt alleen op werkdagen. Affiches bij de plaatselijke handelaren maken het nieuwe reglement bekend. In de inloopperiode van een maand krijgen overtreders enkel een waarschuwing. Daarna haalt de politie wel het boekje boven.

Woensdagochtend is een diefstal vastgesteld in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Donk. Dieven hadden er het slot van een container geforceerd. In de container zaten goederen die beschadigd waren door de wateroverlast van maandagavond. De eigenaars hadden de spullen er in opgeborgen in afwachting dat er een expert zou komen.

In Halen werd donderdag vooral de deelgemeente Zelk opnieuw door wateroverlast getroffen. De Liebroekstraat tussen de gewestweg Hasselt-Diest en het centrum van Loksbergen kreeg, net als maandag, te maken met modderstromen van de omliggende velden. Ook in de Zelkstraat en de Rozenstraat moesten brandweer en civiele bescherming hulp gaan leveren. In Zelem leverde de modderstroom van een akker aan de Karestraat problemen op. De eigen technische dienst van Halen heeft zandzakjes geleverd in aanvulling bij de zakjes die maandag al werden verdeeld. In totaal zijn er donderdag een 3.000-tal extra zandzakjes geleverd.

Dinsdag en woensdag mochten Lummenaren gratis zandzakjes ophalen aan de gemeentelijke werkplaatsen. Op twee dagen werden ruim 2.000 zandzakjes gevuld voor zowat 100 inwoners. Daarvoor had men een drietal vrachtwagens met zand laten aanrukken. Zowat alle mensen die maandag wateroverlast hadden gehad, hebben een aantal zandzakjes opgehaald.

Een bende van vijf inbrekers die in de nacht van 7 op 8 september vorig jaar aan de haal ging met de safe van de Limburgse Tuinbouwveiling in Herk-de-Stad, is veroordeeld tot celstraffen van drie tot achttien maanden. Drie van de daders hadden meer op hun kerfstok. In het veilingsgebouw forceerden de indringers een deur, ze zetten de brandkast op een karretje en reden ermee naar de hal. Van daaruit brachten ze de safe met een heftruck naar een braakliggend terrein aan de overzijde van de straat. De dieven vertrokken in een donkerkleurige wagen. Beveiligingscamera’s registreerden de inbraak. De beelden leidden tot de identificatie en de arrestatie van de daders, vijf Hasselaren. Zwaarst gestraft is een 27-jarige jongeman die al meerdere veroordelingen opliep. Hij kreeg achttien maanden cel en een boete van 1.650 euro.

Vier steden en gemeenten van Toerisme Midden-Limburg, zijnde Halen, Herk-de-Stad, Heusden- Zolder en Lummen, gaan voor het eerst samen een activiteit organiseren. Het sagenfestival K4 op vier historische plaatsen moet de eenheid van de vier gemeenten accentueren. Het sagenfestival biedt activiteiten op vier historische plaatsen met een k: het kartuizerklooster in Zelem, het kasteel Landwijck in Donk, de Kluis van Bolderberg in Heusden-Zolder en het kasteel Loye in Lummen. Op die vier plaatsen zullen op de K4-dag, op 28 september, sagen en historische verhalen met betrekking op de plaats worden verteld. De vier worden met een fietslus verbonden.

Dit jaar zijn al 25 aanhangwagens gestolen in Halen, Herk-de-Stad en Lummen. De dieven hebben het voornamelijk gemunt op duurdere dubbelassers. Om de plaag te stoppen, vraagt de politie West-Limburg alle eigenaars om voorzorgsmaatregelen te nemen. Onbeveiligde aanhangwagens die langs de straat staan, worden het meest meegenomen. Veel eigenaars zetten die op de oprit, waardoor de dieven de aanhangwagen makkelijk kunnen aankoppelen. De dieven slaan niet alleen ‘s nachts toe, ook overdag, wanneer de eigenaars op het werk zijn. Verkopers van aanhangwagens waarschuwen ook voor diefstallen op parkings van grote winkelketens. Vandaar dat je ook op dergelijke parkings de aanhangwagen maar beter kan afsluiten. De politie vraagt meteen naar het noodnummer 101 te bellen wanneer verdachten worden gezien in de buurt van een aanhangwagen. Alle politiezones in de streek zijn op de hoogte van de diefstallenplaag in West-Limburg. Tot slot nog enkele tips om diefstal te voorkomen. Zet de aanhangwagen uit het zicht, achter het huis en liefst binnen. Sluit de aanhangwagen af, er zijn al disselsloten vanaf 30 à 40 euro. Steek onder het slot nog een bolletje in de koppeling, dan kunnen de daders de aanhangwagen ook niet met een kleinere trekhaak wegslepen. En een wielklem blijft nog altijd het meest efficiënte slot.

Tot 16 juni  

Zondag werd in Meldert het nieuwe wandelgebied ‘Venusberg’ geopend. Volgens gedeputeerde van Leefmilieu Frank Smeets gaat het om een van de mooiste delen van de Vallei van de Zwarte Beek dat nu toegankelijk is gemaakt voor wandelaars. Natuurpunt heeft in die vallei liefst 1.600 ha natuur in eigendom en in beheer, waarvan 45 ha op de Venusberg. De Venusberg van Lummen is net als de andere bergen in de buurt niet meer dan 61 meter hoog. Eigenlijk is het dus een heuvel, maar de benaming is er niet om liefdesconnotaties te vermijden. In 1665 werd al van Venderberch gesproken. Op de berg bevinden zich nog steeds vennen, en natte biotopen op die hoogte zijn uniek. In de prehistorie was het al een populaire plaats, want de Lummense amateur-archeoloog René Drijvers vond in de omgeving meer dan 5.000 voorwerpen. Enkele weken geleden bouwde de Lummense voorzitter van Natuurpunt Dirk D’Hondt samen met enkele vrijwilligers een uitkijkplatform op de top van de Venusberg. Tijdens de wandeling stap je door een holle weg, maar ook over de hooggelegen droge gebieden én door de nattere Vallei van de Zwarte Beek. Dat is een van de meest ecologisch waardevolle rivieren van Vlaanderen. Op de Venusberg tref je naast de droge heide vreemd genoeg ook natte heide aan. Die groeit daar omdat er door de ondoordringbare ijzerzandsteen ‘kwelbronnen’ ontspringen op de flanken. De provincie ondersteunde diverse natuurprojecten met 150.000 euro. Een intergemeentelijke landschapsploeg onderhoudt de wandelpaden in Lummen, Herk-de-Stad en Halen.

Tijdens een wandeling ontdekten wandelaars langs de Mangelbeek vier dode Europese meervallen. Ze haalden niet zonder moeite een exemplaar van maar liefst 1,60 meter lang uit de beek. De vier vissen waren nog niet lang dood, hooguit een dag. Op het Schulensmeer en het Albertkanaal zitten ook meervallen. Hoe deze vier vissen in de Mangelbeek zijn terechtgekomen blijft voorlopig een raadsel. Het water stond sinds maandag al erg hoog en ze kunnen dus onmogelijk afgedreven zijn. De Europese meervallen kunnen erg veel verdragen, vandaar dat dit wellicht op een vergiftiging door een lozing lijkt, zegt Jos Eykens, voorzitter van de viswerkgroep van Likona. Allicht zijn de vissen via de Demer in de Mangelbeek beland. Dat is op een boogscheut van het Schulensmeer. Het meer is de enige bekende plaats in Vlaanderen waar de meerval zich voortplant. Maar toch vermoed Eykens dat deze exemplaren niet van dat water afkomstig zijn.

Herkenaren kunnen voor het laten invullen van hun belastingsbrief morgen, dinsdag 17 juni van 9 tot 15 uur in het stadhuis terecht. De Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën houdt er dan een zitdag. Naast fiches van je inkomsten moet je ook alle documenten meenbrengen, die recht geven op vermindering: gezinstoestand, pensioensparen, levensverzekering, aflossing hypothecaire lening.

In Schaffen hing er vorige week een felle mazoutgeur. De brandweer van Diest moest tal van riooldeksels openen om de bron van de vervuiling te localiseren. Na lang zoeken kwamen de brandweerlui erachter dat bij het vullen van een mazouttank van een particulier enkele tientallen liters mazout in de riolering waren beland. De civiele bescherming van Brasschaat kwam de stookolie uit de riolering pompen.

Onbekenden hebben vorige week zondag enkele fietscomputers gestolen in de Pikkeleerstraat in Herk-de-Stad. Een bewoonster van de Zittardstraat in Halen heeft maandagnamiddag vastgesteld dat onbekenden de mazouttank hadden leeggemaakt. Het gaat naar schatting om 2.000 liter stookolie. In de Burggrachtstraat in Lummen zijn dinsdagnacht twee auto’s opengebroekn. De daders namen een radio en een gps-toestel mee. Woensdagavond is een inbraak vastgesteld in een huis in de Broekstraat in Berbroek. Dieven hadden een raam opengebroken om binnen te geraken. Er zijn drie bronzen beelden en jewelen verdwenen.

Beelden en oorlogsmonumenten hebben het zwaar te verduren in Lummen. De carnavalsmascotte werd op nieuwjaarsdag kort en klein geslagen, afdruipende verf van de helm van het oorlogsmonument deed de natuursten,en zuil verkleuren, en de Vredessoldaat en het borstbeeld van Charles Wellens zijn onlangs ook besmeurd. En van het oorlogsmonument naast de kerk vedwijnen nog altijd letters van de namen van de oud-strijders. Vrienden van de oud-strijders zijn al jaren vragende partij om het monument te herstellen.

In de eerste week van juni zijn in de politiezone West-Limburg 2.567 voertuigen gecontroleerd en 110 bestuurders reden te snel. Zo werd op de Staatsbaan in Halen een auto geflitst die 141 km/uur reed terwijl daar maar 90 is toegestaan. In de Liebroekstraat reed een bestuurder 128 waar de maximumsnelheid maar 70 per uur is. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor vijftien dagen.

Bij archeologische opgravingen aan de kerk van Halen-centrum zijn twee ovens en sporen van kelders, beide uit de Middeleeuwen, teruggevonden. De ovens kunnen wijzen op de activiteiten van een slager of een rijke boer daar, zegt archeoloog Bart Lauwers, die het onderzoek heeft gevoerd. In die richting kan ook het aangetroffen slachtafval wijzen. Er werden namelijk ook dierlijke beenderen met kapsporen aangetroffen. Het onderzoek is gebeurd in de aanloop naar een project voor de bouw van 74 wooneenheden. De vondsten in Halen zijn erg interessant omdat ze dateren uit de periode net na de erkenning van Halen als stad, in het begin van de dertiende eeuw. De vondsten zijn eigendom van aannemer Knippenberg maar worden allicht in depot bij de provincie Limburg gegeven.

Het stedelijk zwembad in het Warandepark van Diest, waar ook heel wat Limburgse scholengroepen komen zwemmen, is voor een tiental dagen gesloten. De sluiting is nodig voor een onderhoudsbeurt van het zwembad. Het zwembad van Diest werd in 1968 gebouwd. In 1993 kreeg het een opknapbeurt van ruim 3 miljoen euro. Vanaf maandag 23 juni kunnen zwemmers er omnieuw terecht.

Tot 23 juni  

Het traject Van Zurpeledijk-Gennepstraat in Zelem is na negen maanden sluiting weer voor alle verkeer open. Het bewuste traject wordt veel door jongeren gebruiktnaar en van hun school in Diest. Daarom is langs die weg rechts van de richting naar Diest een fietspad in twee richtingen aangelegd. Tegelijk is ook de riolering vernieuwd en is op het kruispunt van de Van Zurpeledijk met de Dorpsstraat en de Kolenbergstraat een rotonde aangelegd. Voor de veiligheid van de fietsers hebben Diest en Halen samen een oversteekplaats aangelegd. Die laat de gescheiden fietspaden aan Diestse kant op het dubbele fietspad aan Halense zijde aansluiten.

De voormalige gebouwen van meubelfabrikant Van Pelt in Lummen worden een sigarenfabriek. De sigarenfabrikant Henri Wintermans heeft vorige week aangekondigd zijn vestigingen in Leuven, Geel en Wilsele naar Lummen te verhuizen. Met de overheveling van de activiteiten is een investering van 30 miljoen euro gemoeid. De ruim 400 werknemers in de vestigingen in Leuven, Geel en Wilsele kunnen allemaal aan de slag in Lummen. De centralisering van de activiteiten moet voor een forse besparing zorgen. Henri Wintermans is een dochterbedrijf is van de Deense tabaksgroep Scandinavian Tobacco. De verhuizing moet voltooid zijn tegen het jaar 2010. Dan beschikt Lummen over de grootste sigarenfabriek van Europa met een jaarlijkse productie van ruim één miljard sigaren. Volgens de directie werd gekozen voor Lummen omwille van de centrale ligging en de vlotte bereikbaarheid voor de werknemers. De komende weken zal de directie overleg plegen met de vakbonden. Van Pelt vestigde zich in Lummen in 1974 en had in zijn glorietijd meer dan 300 werknemers in dienst. Met het faillissement verloren ruim 100 mensen hun job. Nu is er voor de gebouwen een nieuwe toekomst.

In de Endepoelstraat in Herk-de-Stad heeft het donderdagochtend gebrand in het huis van Rosa Vanmechelen. De 86-jarige vrouw werd bevangen door de rook en werd overgebracht naar het ziekenhuis van Sint- Truiden. De gezinshelpster trof de vrouw aan. Zij kon door de rookontwikkeling de woonkamer al niet meer binnen. Met een doek voor de neus en de mond is ze dan samen met een buurvrouw laag boven de grond naar binnen gedrongen om de vrouw naar buiten te sleuren. Ze was nog bij bewustzijn, maar wel bevangen door de rook en ze klaagde over schaafwonden. De vrouw hangt haar handdoeken altijd op een rek bij een elektrisch vuurtje. De vrouw moet gevallen zijn en daardoor waren de handdoeken op het vuurtje terecht gekomen. Zij woont er alleen sinds het overlijden van haar echtgenoot vijftien jaar geleden.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad heeft met steun van de provincie vijf sportrolstoelen aangekocht. Met aanpassingen lenen de rolstoelen zich voor allerlei sporten. De aankoop past in de stichting van de Herkse rolstoelsportclub Herk on Wheels. Die is met basketbal gestart, maar is volop bezig met de verbreding van de activiteiten. Ook personen die in het revalidatiecentrum Sint-Ursula verblijven zijn welkom voor deelname aan de initiaties en trainingen. De nieuwe rolstoelen worden op 4 juli officieel voorgesteld. Info: www.herkonwheels.net.

240 inwoners van Herk-de-Stad willen hun oude stookolietank laten opvullen of verwijderen. Dat blijkt uit een rondvraag van de stad. De milieuwet zegt dat je zo’n tank ten laatste drie jaar na het laatste gebruik moet laten opruimen. Soms is dat technisch niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de stabiliteit van een gebouw in het gedrang komt, of omdat de tank wegens haar ligging moeilijk te verwijderen is. Dan is opvullen verplicht. De stad verleent voor beide ingrepen een subsidie. Omdat 240 aanvragen voor steun aanzienlijk meer is dan de stad eerst had voorzien, heeft de gemeenteraad zopas met een wijziging van de begroting extra geld moeten uittrekken. Info: milieudienst Herk-de-Stad, 013/38.03.39.

Een patrouille van de politie heeft vorige week zaterdag even over middernacht een loslopend paard moeten vangen. Het dier werd opgemerkt in de Gemengde Brigadestraat in Loksbergen. De agenten konden het paard uiteindelijk tot stilstand brengen en naar een gesloten weide leiden. De eigenaar werd opgestoord zodat hij wist waar zijn paard was gebleven.

Bezoekers van Diest kunnen voortaan in het weekend gratis parkeren op het terrein voor 270 auto’s van de para’s op de citadel in het centrum. Nieuwe borden langs de invalswegen wijzen de weg. Het eerste bataljon stelt het terrein gratis ter beschikking. In de week doet het terrein dienst voor personeel en bezoekers van het eerste bataljon para en in het weekend staat het leeg. Via een trap langs de Allerheiligenkapel kan je in vier minuten van het perkeerterrein naar de Markt. Langs de invalswegen komen dertig borden om de weg te wijzen.

Inwoners van Herk-de-Stad moeten vanaf 2009 geen forfaitaire belasting meer betalen voor de ophaling van huisvuil. Het locaal pakt met de Vlaamse regering verplicht de gemeente ertoe de huisvuilbelasting af te schaffen. Dat betekent wel 200.000 euro minder inkomsten voor de stad, zegt burgemeester Buekers. Zopas heeft de stad het aanslagformulier voor dit jaar verzonden. Dat bedrag van 49,5 euro moet wel nog betaald worden.

Elke Herkenaar die graag op de computer wil leren werken, kan zich nu al inschrijven voor de cursus “computer” die het OCMW en de Cirkel vanaf september samen organiseren. Naast het basisstuurprogramma Windows, leer je ook Word (om teksten te maken), surfen op het internet, en Outlook (een programma om e-mails te versturen en te ontvangen). Info bij het OCMW op 013/35.10.10 of bij het dienstencentrum de Cirkel op 013/52.26.64.

Aan het park Olmenhof aan het stadhuis van Herk-de-Stad is een bijkomend stuk voetpad aangelegd. Het voetpad van de Pikkeleerstraat, dat naar het stadhuis leidt, is doorgetrokken over het gedeelte van de Kleine Hoolstraat tot aan de kleine toegang tot het park Olmenhof.

Alle Herkse senioren zijn welkom voor de cursus “defensief fietsen” morgen, dinsdag 24 juni om 16u30 in het dienstencentrum De Cirkel. In de lessenreeks krijg je tips om je veilig op de weg te voelen en om je fiets veilig te leren gebruiken. Info: 013/52.26.64.

Gisteren voormiddag werden in het dienstencentrum “De Cirkel” in Herk-de-Stad de driewielers voorgesteld die de stad zopas heeft aangekocht. Het dienstencentrum zal de fietsen verhuren aan alle Herkenaren die graag fietsen, maar die zich op een tweewieler niet meer zo veilig voelen.

De Lummenaren willen dat de kiosk op het gemeenteplein wordt gerestaureerd. Dat blijkt uit een rondvraag naar aanleiding van “Samen Opgelost” in het Belang van Limburg. Deze week werd de scheve houten lier op het dak alvast verwijderd met een hoogtewerker. Ook de oude lindebomen die het dak dragen zullen allicht vervangen moeten worden. Er werd een architekt aangesteld om een restauratiedossier op te stellen. Volgens burgemeester Luc Wouters is het de bedoeling om de kiosk zo natuurgetrouw mogelijk te restaureren.

De vrije basisschool aan de Diestsesteenweg in Herk-centrum gaat een nieuwe vleugel met vijf lokalen bouwen en het bestaande complex gedeeltelijk afbreken. De werken daarvoor starten nog deze week.De school telt nu meer dan 270 leerlingen en met de uitbouw van de nieuwe wijk Daelersveld zit een toename er de komende jaren dik in. Tegen september 2009 moet de nieuwbouw gebruiksklaar zijn.

Vrijdag heeft het nieuwe internaat “De Wijngaard” in Lummen officieel de deuren geopend. Het OC Sint-Ferdinand brengt er een 40-tal van haar 175 internen onder. Deze minderjarigen met opvoedings- en gedragsproblemen krijgen hierdoor de kans om zo zelfstandig mogelijk te worden. Het hoofddoel is de jongeren voor te bereiden op een zelfstandig leven in de maatschappij. Het nieuwe internaat kostte 2.867.000 euro. Zowat de helft van dat bedrag werd betaald door het OC Sint-Ferdinand. Daarnaast kwam er steun van de Vlaamse Overheid, de Nationale Loterij en de provincie Limburg. Dat het internaat zich niet op een campus van een school bevindt is nieuw. Binnenkort komt er ook nog een wandelpad tussen het rustoord en het internaat. De nieuwe buren zullen elkaar ook bezoeken en de internen kunnen zelfs klusjes uitvoeren voor het rustoord.

Tot 30 juni 

De bibliotheek van Herk-de-Stad telde einde vorig jaar 4.542 leden. Dat is een record sinds de start van de bibliotheek in 1982. Afgelopen jaar heeft de Herkse bibliotheek 4.542 personen ingeschreven, dat zijn er 344 meer dan in 2006. Het aantal ontleningen bedroeg afgelopen jaar 116.166, bijna 8.000 meer dan in 2006. Het record van 116.629 in 2005 werd vorig jaar dus niet gebroken. De bibliotheek houdt tijdens de vakantie trouwens een speciale actie. Bij je eerste bezoek krijg je een kaartje met een stempel. Bij elk volgend bezoek krijg je nog een stempel. Met drie stempels maak je kans op een prijs. Kinderen tot 12 jaar krijgen bij elke volle kaart een verrassing. Info: hoofdbibliotheek, 013/55.39.01.

Een 26-jarige beroepsmilitair uit het Waalse Philippeville is door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 6 maanden cel, evenwel met uitstel, en een boete van 825 euro veroordeeld omdat hij vorig jaar op 14 juli, tijdens Rock-Herk , een hoofdinspecteur van de lokale politie West-Limburg bewusteloos sloeg en stampte. De politie was opgetreden tegen een groep jongeren die lucht uit de banden van hun dienstvoertuig lieten. Na een achtervolging was een jongeman opgepakt die echter niets met het geval van vandalisme te maken had. Het betrof een vriend van de beroepsmilitair. Deze laatste viel de hoofdinspecteur, die in burgerkleding was, aan en sloeg hem bewusteloos, diende hem nog enkele stampen toe en vluchtte weg. De militair kon geïdentificeerd worden aan de hand van een sportschoen die ter plaatse was achtergebleven. De beklaagde verklaarde dat hij reageerde omdat de politieman zijn dienstwapen trok en gebruik maakte van pepperspray. De militair kwam één week na het incident weer in aanraking met het gerecht: toen gaf hij iemand een kopstoot omdat hij vond dat die zijn pleegvader onheus had behandeld.

In het park Olmenhof aan het stadhuis van Herk-de-Stad kan je sinds dit weekend weer opnieuw minigolf spelen. Het terrein is dan tot het einde van de zomervakantie open. Tot de achttien holes behoren onder meer een tunnel met een hoogteverschil, een baan met een drievoudige tunnel, een helling, een wip en een dubbele heuvel. Het speelvlak van alle banen is recent vernieuwd en de banen zijn genivelleerd. Spelen kan alle dagen van 14 tot 20 uur. Een speelbeurt kost 2 euro voor een volwassene en 1,5 euro voor een -12-jarige. Inlichtingen: Toerisme Herk-de-Stad (in het stadhuis), 013/55.38.11.

De kunstenaars van Halen zijn vanaf nu verenigd in een kunstkring: de Halense Amateurkunstenaars afgekort de “HAK”. De kring is ontstaan uit de gemeenschappelijke expo met 83 kunstwerken in het kader van de Week van de Amateurkunsten. Voorzitter is Johan Thys van de Halense cultuurraad. De HAK richt zich vooral naar individuele expressie in verschillende creatieve kunstvormen, zoals beeldende kunsten, kunst van het woord, fotografie, kunstwerkvormen met textiel zoals patchwork, macramé, quilten en kantklossen. De kunstenaars willen op tentoonstellingen samen naar buiten komen.

Vorige week zondagavond is een inbraak vastgesteld in de Sint-Rocchusstraat in Lummen. De deders stalen toch nog enkele juwelen, ook al was ondertussen het alarm al beginnen loeien. Op de Hasselsesteenweg in Herk-de-Stad is woensdagochtend een bromfiets gestolen. De Honda stond voor het huis van de eigenaar.

De politie West-Limburg heeft woensdag en donderdag snelheidscontroles gehouden. Op 785 gecontroleerden was 5,5 procent in overtreding. In de zone 50 op de Mangelbeekstraat in Lummen reed een chauffeur 84 km/uur. Op de Stokrooiestraat in Lummen werden tijdens het spitsuur 176 voertuigen gecontroleerd in een zone 70. Hiervan reden er maar ruim één procent te snel. En op de Ringlaan in Lummen reed geen enkel van de 139 gecontroleerde voertuigen te snel.

De verlichtingspalen in het centrum van Herk-de-Stad zijn verfraaid met bloemenkorven. Het gaat om de palen van de Markt en enkele aanpalende straten. De korven hangen op ruim drie meter, zodat het risico op vandalisme beperkt blijft.

De pasaangelegde zwemzone in de Paalse Plas is vandaag voor het eerst opengesteld. Met de aanleg daarvan komt men tegemoet aan de verzuchtingen van heel wat inwoners. Die doken op een warme zomerdag wel eens stiekem in het koele water maar eigenlijk mocht dat niet. Een kastanjehouten afsluiting zorgt er samen met de beplanting voor dat het strand wat afgebakend wordt. Er werd geopteerd voor een wit zandstrand en een groene ligweide. De maximale afstand van de oever tot aan de rand van de zwemzone bedraagt 25 meter. Zo kan het toezicht gegarandeerd blijven.

De Lummense gemeentesecretaris Romain Vandersmissen werd onlangs 60 jaar en hij ging deze maand met pensioen. Twintig jaar geleden werd hij aangesteld en nu wordt hij opgevolgd door de huidige beleidscoördinator Bernard Zwijzen. Hij werd op 1 april 1997 stafmedewerker van de gemeente Lummen. Een jaar later werd hij informatieambtenaar en diensthoofd informatie en onthaal. In 2006 werd hij beleidscoördinator van de sector vrije tijd en welzijn. En vanaf nu is hij dus de nieuwe gemeentesecretaris.