Tot 5 mei 

Als inwoner van Herk-de-Stad kan je vanaf nu tot 14 juni deelnemen aan de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. De actie wil ertoe aanzetten om voor boodschappen de auto thuis te laten en de fiets te gebruiken. Bij de deelnemende handelaars krijg je een spaarkaart. Daarop kan je de kilometers invulen, die je met de fiets hebt gereden invullen. Dat levert spaarpunten op, waarmee je op het einde van de actieperiode prijzen kan winnen.

De gemeente Lummen wil vanaf januari 2009 een geautomatiseerd ‘tijdsregistratiesysteem’ invoeren. Dat maakt een correcte, vlotte registratie van arbeidstijden, vakanties en overuren mogelijk, zegt schepen Armand Busselen. De kostprijs is geraamd op 48.000 euro. In elk gemeentelijk gebouw zullen de personeelsleden met een badge kunnen intikken. In- en uittikken kan zelfs via computer en een vaste telefoonlijn. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden voor de loonberekening. Nu gebeurt dat via CIPAL. Die onkosten vallen weg omdat de gemeente de berekening voortaan zelf zal kunnen doen. 

Op de werf van de vroegere disco Zanzibar in Loksbergen is een metselaar woensdagnamiddag acht meter naar beneden gestort. De vijftiger uit Zichem zou een zware schedelbreuk en een longperforatie hebben opgelopen en word voorlopig in een coma gehouden. Hij viel tot op het dak van voetbalclub Verbroedering Loksbergen. Mogelijk kwam de metselaar uit evenwicht toen een hoge muur begon te bewegen door de felle wind. De muur van de nieuwbouw stortte in. De stenen vernielden de gebouwen van de voetbalclub. Daar was ‘s avonds een fuif gepland, maar dat werd door de brandweer verboden. De fuif heeft dan ook op een andere locatie plaatsgevonden.

Als inwoner van Halen kan je nog tot 30 april bij het OCMW een toelage aanvragen als tussenkomst voor brandstof om je huis te verwarmen. Voorwaarde is dat je bruto inkomen beperkt is of dat je geniet van een schuldbemiddeling of een collectieve schuldenregeling. De toelage geldt uitsluitend voor brandstof die tot zestig dagen voor het indienen van de aanvraag is geleverd.

Een echtpaar uit de Heidestraat in Kortenaken dat vorige week zaterdagavond thuiskwam, heeft twee personen betrapt die hout aan het stelen waren. De dieven maakten zich uit de voeten, maar de eigenaars hebben wel de nummerplaat kunnen noteren van de auto waarmee ze wegreden. De nummerplaat bleek te behoren aan een inwoner van Lummen. In Halen in de Heesstraat, is maandag een diefstal vastgesteld. Een partij van zo’n 80 kilo oud ijzer is daar verdwenen. Dinsdagochtend is een inbraak vastgesteld in de nachtwinkel in de Dokter Vanderhoeydonckstraat in Lummen. De daders sloegen een raam in en en maakten sigaretten, bier en drank buit. En op een bouwwerf in Thiewinkel is een betonmolen gestolen.

Twee minderjarige meisjes, onder wie één uit Tessenderlo, zijn woensdagnamiddag betrapt toen ze graffitti spoten op de GB in Herk-de-Stad. De politie heeft hen meegenomen naar het commissariaat. Daar werden ze verhoord en er is een PV opgesteld.

Het station van Diest krijgt een nieuwe toegangsweg aan de westzijde. Zo kunnen Limburgers ook langs deze kant het station bereiken. Met de goedkeuring van een toelage van 315.000 euro heeft Europa daarvoor zopas het licht op groen gezet. Door de nieuwe weg kunnen ook de vrachtwagens beter het bedrijventerrein op het terrein van de voormalige Koudijsfabriek bereiken. Het vrachtverkeer hoeft dan niet langer meer over het Stationsplein. In dit masterplan wordt een gebied van 100 ha rond het station hertekend. Er komt een parkeercomplex voor 900 auto’s, een fietsenstalling voor 500 tweewielers, 400 flats en huizen, een verkeersvrij stationsplein en een nieuw busstation. In het station van Diest stappen dagelijks zo’n 2.250 personen op de trein, bijna de helft van hen zijn Limburgers.

Het ziekenhuis Salvator-Sint-Ursula plaatst binnenkort 5 camera’s aan alle ingangen op de campus in Hasselt en 3 in Herk-de-Stad. Zo wil men de plaag van diefstallen uit de kamers tegengaan. Daarnaast zullen twee stewards en een nachtwacht het ziekenhuis constant bewaken. Men onderzoekt nog of men eventueel camera’s op alle gangen gaat plaatsen.

Een blikseminslag heeft donderdagnamiddag rond half vier een nieuwbouw vernield in de Sint-Lambertusstraat in Laren. Vooral de dakpannen aan de oostzijde waren verschoven en heel wat deeltjes isolatie lagen boven op het dak. De bliksem sloeg in op de nok. Ook enkele buren leden schade, ondermeer een telefooncentrale en een videofoon werden beschadigd. Ook een electrische poort in de buurt is stuk na de blikseminslag.

Inwoners van Herk-de-Stad die op hun plat dak een waterabsorberende groenlaag aanleggen, kunnen daarvoor een toelage van maximaal 31 euro per vierkante meter krijgen van de stad. De toelage past in het beleid van de gemeente om wateroverlast te voorkomen. Om de premie te krijgen , moet het groendak minimaal zes vierkante meter groot zijn. En de aanvrager moet zijn groendak minstens 15 jaar behouden.

Het stadsbestuur van Diest investeert voor 58.000 euro in het eigen brandweerkorps, dat ook voor Halen verantwoordelijk is. De nieuwe toestellen moeten de dienstverlening aan de bevolking verbeteren. Het gaat om persluchttoestellen, een nieuwe bluspomp, bevrijdingsmateriaal en drie kettingzagen. De brandweer van Diest is verantwoordelijk voor Diest, Bekkevoort,, Geetbets en Halen. Dat is een gebied van 16.600 ha met een bevolking van meer dan 40.000 personen.

Tot 12 mei  

Experts voorspellen voor deze zomer een sterke toename van het muggenbestand. Zo erg zelfs dat we van een muggenplaag kunnen spreken. Door een combinatie van warmte en vocht na een natte aprilmaand zijn de muggen zich nu volop aan het voortplanten. Ook het wespenbestand kan dit jaar fors toenemen. Voor een sterke stijging van het aantal wespen moet het dan wel verder warm blijven.

Bij thuiskomst van een week vakantie hebben eigenaars van een woning in de Dikke Eikstraat in Lummen moeten vaststellen dat dieven bijna alle waardevolle spullen gestolen hadden. Al hun buren in de straat kregen eerder ook al inbrekers over de vloer. Ex-profwielrenner Gino Verheyden en zijn echtgenote kochten het huis vier jaar geleden. De vorige eigenaars kregen ook al dieven over de vloer, bij hen lukte tot nog toe één van de vier pogingen. Met een koevoet werd ditmaal een klein achterraam geforceerd. De dieven moesten twee wasmanden stelen om alle buit in op te bergen. Een flatscreen, de hogedrukreiniger, een slijpschijf, een boormachine, twee werkkoffers, een gsm, vier flessen champagne van 1,5 liter en alle autosleutels zijn er verdwenen. De vorige inbraak bij een van de buren vond plaats op 23 maart. Mensen uit die buurt zijn dus gewaarschuwd.

Jongeren van 13 tot 16 jaar uit Halen kunnen vanaf nu bij de jeugddienst een Swappas kopen. Die geeft recht op deelname tijdens de zomervakantie aan de jongerenactiviteiten van de stad. De pas verleent ook korting op de toegang tot een aantal attracties elders. Hij kost 3 euro. Info: 013/61.81.31 of jeugddienst@ halen.be.

De kunstenaars die in het kader van de Week van de Amateurkunsten hun werk in het stadhuis van Halen tentoon hebben gesteld, willen nu samen een kunstkring starten. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen en samen initiatieven nemen. In de tentoonstelling van deze zeven kunstenaars ging het in hoofdzaak om schilderijen en keramiek, maar ook beoefenaars van andere technieken zijn welkom. Info: 013/61.81.33.

Bezoekers van het recreatiedomein Halve Maan in Diest, die het reglement van orde van het domein overtreden kunnen daarvoor een administratieve boete krijgen tot 250 euro. Voor jongelui van 16 tot 18 jaar bedraagt de boete 125 euro, en voor wie jonger is dan 16 moet een bemiddelingsprocedure worden opgestart. Voor het toezicht op het naleven van het reglement stelt de gemeenteraad bewakingsagenten aan. Inwoners van Diest krijgen voortaan gratis toegang tot de Halve Maan. Ze krijgen daarvoor een abonnement van de stad. Dit moet je wel bij het onthaal van de stad of via de website aanvragen.

Bij een landbouwbedrijf langs de Grote Baan in Herk-de-Stad zijn maandagochtend een cirkelzaag en een regenton gestolen. Donderdagavond is in de Huzarenstraat in Lummen een inbraak vastgesteld. De buit bestaat uit een computer, geld en juwelen.

Bij houthandel Brems in de Hagelandstraat in Loksbergen is woensdagochtend rond 8u45 brand uitgebroken in een container. Het vuur ontstond in een container met zaagmeel. En in Linkhout in de Sint-Trudostraat heeft vrijdagnacht omstreeks vijf uur een partij hout vuur gevat dat in de tuin lag opgeslagen. De brandweer moest ter plaatse komen om het vuur te blussen. Volgens de brandweer was een oververhitting van de nabijgelegen composthoop de oorzaak voor de brand.

LRM gaat samen met de Group Machiels eind dit jaar een zonnepanelenpark bouwen op het slipbekken van het mijnterrein van Zolder. De 22.500 panelen op een oppervlakte van 17 hectare worden het grootste zonnepanelenproject van de Benelux. Het kost 19 miljoen euro en is goed voor een vermindering van 1.800 ton CO2-uitstoot per jaar, dat komt overeen met een bos van 350 hectare. De capaciteit van het zonnepanelenpark bedraagt 4,5 megawattpiek, genoeg om 1.200 gezinnen van stroom te voorzien.

Baby D. blijft bij haar pleegouders in Nederland. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag beslist. De Limburgse biologische vader van de 3-jarige peuter, vindt de uitspraak “onbegrijpelijk”. Ook het verzoek van de vader om een omgangsregeling wees de rechtbank af. Het kind wordt wel onder toezicht geplaatst van een gezinsvoogd. Volgens de rechtbank is het wel niet uitgesloten dat de vader op termijn contact mag opnemen met zijn dochter. Maar dan mag hij nu wel geen beroep aantekenen, en dat vindt hij pure chantage. Ondertussen loopt er in België nog een strafonderzoek tegen de Nederlandse pleegouders. En als de pleegouders strafbaar zijn, is het een logisch gevolg dat de biologische vader zijn kind kan opeisen, zegt zijn advocaat Jef Vermassen.

Deken Felix van Meerbergen van Diest heeft vorige week zaterdag tijdens de herdenkingsmis van Annick Van Uytsel, een ultieme oproep gedaan aan de dader om zich alsnog te melden. Ondanks die oproep en de extra media-aandacht, heeft het parket nog geen bijkomende informatie gekregen die voor een doorbraak in het onderzoek zou kunnen zorgen. Zo zei Patrick Vits, de parketwoordvoerder, deze week.

Tot 19 mei 

In de politiezone West-Limburg komen vijftien elektronische snelheidsborden. De eerste vijf zijn zopas in Herk-de-Stad geplaatst. De borden registreren je snelheid. Wie niet te snel rijdt krijgt de mededeling “Dank U”. Bij een overschrijding van de toegelaten snelheid meldt het bord dat je te snel rijdt. Een proefperiode met één bord van deze aard aan het hoofdgebouw van de politie aan de Guldensporenlaan, heeft uitgewezen dat het aanzet tot trager rijden.

Wie vragen heeft of inlichtingen wil over de speelpleinwerking in Herk-de-Stad, moet vanaf nu naar de hoofdvestiging van de buitenschoolse kinderopvang in de Kerkstraat in Schulen. De coördinatie van de speelpleinwerking zat tot nu toe bij de jeugddienst in jeugdhuis XL in Herk-centrum. Samen met de coördinatie van de speelpleinwerking is Karolien Schuermans van de jeugddienst naar de buitenschoolse kinderopvang verhuisd. Zij staat daar ook coördinatrice Hildegarde Hermans van de buitenschoolse kinderopvang bij.

Zaterdagavond omstreeks 22.30 uur is er in Lummen een zware stroompanne ontstaan in de Dr. Vanderhoeydonckstraat en omgeving. Ook het signaal van de kabeltelevisie viel uit. Er kwamen verschillende ploegen ter plaatse. Voor elke stroompanne volgt Infrax een bepaald scenario en de hulpdiensten worden altijd op de hoogte gebracht. Bijna altijd worden problemen binnen het uur opgelost, maar nu duurde het ruim acht uur. De problemen waren pas omstreeks 7 uur ’s morgens opgelost. Net voor de stroom volledig uitviel was er blijkbaar ook even sprake van een overspanning. Bewoners van de Infanteriestraat stelden ’s morgens vast dat hun wasmachine en tv stuk was. Mensen met schade werd aangeraden om hun verzekeringsagent te contacteren.

Ex-profwielrenner Marc Wauters heeft in Basisschool 't Klinkertje in Linkhout het startschot gegeven voor het project 'veilig verkeer'. De leerlingen trokken voor de gelegenheid een wielerbroek, een fietstruitje en een helm aan. Ze hingen aan de lippen van Marc Wauters, die hen vertelde over de kenmerken van een goede fietshelm en hen tips gaf om veilig te fietsen. Zo weten ze nu dat ze altijd achter elkaar moeten fietsen en steeds een fluovestje en fietshelm moeten dragen. Daarna werd Wauters bestookt met vragen over zijn loopbaan en zijn fietservaringen. Directrice Rita Horions hoopt dat er door de verkeersles van Marc Wauters binnenkort meer fluovestjes en helmen in het straatbeeld te zien zullen zijn.

Het stadsbestuur en het OCMW van Herk-de- Stad zijn gestart met een intensere onderlinge samenwerking. Zo is er nu een gemeenschappelijke personeelsdienst voor de twee. De stad en het OCMW hebben voortaan ook een gemeenschappelijke informatieambtenaar.

Gouverneur Steve Stevaert en de bestendige deputatie brachten donderdag een bezoek aan Herk-de-Stad. Het bezoek past in de gezamelijke strategie voor de ontwikkeling van onze provincie.

Dieven hebben een ruit ingeslagen van een auto die geparkeerd stond in de Sint-Jorislaan in Schulen. Ze hebben de gps uit de auto gestolen. In de Hasseltsestraat in Herk-de-Stad hebben dieven proberen in te breken in een woning. Ze geraakten echter niet binnen.

De Zelemseweg tussen Schaffen en Zelem krijgt een collector voor afvalwater en een bufferbekken voor regenwater. De werken daarvoor starten mogelijk nog dit jaar, anders in 2009. Van de totale kostprijs van 892.000 euro betaalt de stad 67.000 euro.

Woensdag rond 4 uur heeft de dakgoot van een woning in de Gildenstraat in Lummen vuur gevat. De brandweer van Heusden-Zolder rukte uit met vijf voertuigen, waaronder de ladderwagen. De eigenaar had ondertussen zelf de brand bijna helemaal geblust. De goot werd gecontroleerd en daarna werden de goot en de schoorsteen natgespoten. Omdat alles snel onder controle was werden de brandweermannen van de voorpost van Herk-de-Stad op de hoogte gebracht dat ze niet meer ter plaatse moesten komen.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad heeft drie defibrillatoren aangekocht. Met zo’n toestel kan iedereen hulp bieden aan een persoon die door een hartstilstand wordt getroffen. De drie toestellen en hun werking worden donderdagavond 22 mei officieel voorgesteld.

Tot 26 mei  

Bij snelheidscontroles in Halen, Herk-de-Stad en Lummen zijn 166 overtredingen vastgesteld op een totaal van 1.341 gecontroleerden. Twee rijbewijzen zijn ingetrokken. Eén bestuurder reed 93 km per uur in een zone 50 en een tweede haalde 126 km per uur in een zone 70. Enkel in de Liebroekstraat in Halen en in de Linkhoutstraat in Linkhout werden er geen overtredingen vastgesteld.

Op de Halensebaan in Diest is een 21-jarige chauffeur uit Halen met zijn auto tegen een boom geknald. De jongeman was op de vlucht na een verkeersinbreuk in Halen. Toen de politie van de zone West-Limburg hem wou controleren stoof hij weg. Aan het op- en afrittencomplex van de e314 negeerde de bestuurder het rode verkeerslicht. Hij raakte twee andere voertuigen en belandde uiteindelijk tegen een boom. De jongeman bleef ongedeerd. Zijn rijbewijs bleek onlangs reed ingetrokken te zijn voor een snelheidsovertreding.

In het gemeentehuis van Herselt is dinsdag een 27-jarige arbeider uit Lummen zwaar verbrand aan zijn arm door een stroomstoot. Bij het plaatsen van een airco-installatie raakte hij via een geboord gat een transformator van 10.000 volt. Hierdoor ontstond er een kortsluiting. Een 19-jarige stagiair uit Tongerlo, die vlakbij de arbeider stond, kreeg de zwaarste klap te verwerken. Hij ligt in een coma in Gasthuisberg. Zijn toestand is kritiek maar stabiel. De stagiair volgt een opleiding aan de Xios-hogeschool in Diepenbeek. De arbeider uit Lummen en de stagiair werken voor de firma AVS Service uit Oevel bij Westerlo. Door de kortsluiting zat een deel van Herselt een tijdlang zonder stroom.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad wil de kermissen nieuw leven inblazen. De gemeenteraad verlaagt daarvoor met onmiddellijke ingang het standgeld. Het nieuwe reglement is al van toepassing op de kermis van Herk-centrum gisteren. Voor die kermis in het centrum liggen de bedragen voor de kramen tussen 6 euro (ballon schiettent) en 120 euro (autoscooter groter dan 120 vierkante meter). Voor de kermissen in de deelgemeenten liggen de bedragen half zo hoog. De bedragen zijn ten opzichte van vroeger gehalveerd, zegt schepen van Kermissen Gert Vandersmissen. De standhouders zijn voorstander van standgeld, zodat ze zelf een prijs voor hun activiteit kunnen vragen. Schepen Vandersmissen heeft ook een rondgang langs horecazaken gedaan met de vraag naar hun interesse voor een bijdrage om de kermissen nieuw leven in te blazen. De reactie hierop was exhter heel lauw. Een reglement legt ook de praktische afspraken over de toewijzing van de standplaatsen en de openingsuren van de kermissen vast.

Het Sint-Ursulaziekenhuis van Herk-de-Stad kan voortaan 70 personen voor revalidatie behandelen, dat zijn er 20 meer dan tot nu toe. De instelling heeft daarvoor vrijdag haar vernieuwde tweede verdieping in gebruik genomen. Ze beschikt ook over een volledig nieuwe therapieafdeling op de plaats van het vroegere operatiekwartier. De kostprijs voor dit alles bedraagt 1,5 miljoen euro.

Philip Dickmans uit Halen is woensdag door paus Benedictus XVI tot bisschop van Miracema de Tocantins benoemd, een regio in hartje Brazilië, vier keer groter dan België. Philip Dickmans, 45 jaar geleden geboren in Herk-de-Stad en getogen in Halen, liet al op zijn twaalfde verstaan dat zijn roeping in het priesterschap lag. Daar bleef het vervolgens bij. Pas tijdens zijn legerdienst verraste hij iedereen met de mededeling: “Ik wil pastoor worden.” Hij deed anderhalf jaar lang pastorale stage in de parochie van Beringen-Mijn en zes maanden in Rwanda. Vanaf 1990 was hij kapelaan in Genk. Maar in Afrika had Philip het genoegen gesmaakt om de armsten van de wereld te helpen. Dus werd hij, op eigen verzoek, vanaf 1996 uitgezonden naar Palmas in Brazilië. Op 15 augustus zal hij in het Amazonegebied tot bisschop gewijd worden. De Braziliaanse regio wordt een leider rijker, de Belgische kerk een man met charisma armer.

Vanaf volgend schooljaar wordt het eerste leerjaar van de gemeentelijke lagere school in Geneiken in twee gesplitst. Door die groei van leerlingen moet er in afwachting van een nieuw schoolgebouw alvast wat verhuisd en uitgebreid worden. Door het plaatsgebrek in de school zal ’t Sjamajeeke verhuizen naar drie woningen in de Voortstraat. De vrijgekomen ruimte wordt dan een extra klaslokaal. In ’t Sjamajeeke kunnen nu 42 kinderen worden opvangen, na de verhuizing worden er dat 62. Vorig jaar heeft de gemeenteraad ook beslist dat er een nieuwe gemeenteschool zal komen in Geneiken. Als die gerealiseerd is, zal ook de buitenschoolse opvang daar een onderkomen krijgen.

Elke eigenaar of pachter van grond in Halen die daar processierupsen aantreft, moet dat onmiddellijk aan de stadsdiensten melden. Dat staat in een nieuw reglement dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Naast de melding aan de stad moet men ook borden plaatsen om fietsers en wandelaars in de buurt te waarschuwen. Dat maakte schepen van Leefmilieu Paul Hoebrekx vorige week bekend. Wie die verplichting in de wind slaat, riskeert een administratieve boete van 250 euro. Eigenaars kunnen voor de behandeling van bomen, zowel preventief als om de diertjes te bestrijden, beroep doen op de gemeente. Die schakelt daarvoor de brandweer of eventueel een andere firma in.

In de Sint-Andreaskerk van Loksbergen werd vorige vrijdag de uitvaart van Maria Claeskens gehouden. Zij vierde op 27 oktober vorig jaar nog haar honderdste verjaardag en was daarmee de oudste inwoner van Halen. Ze overleed vorige week vrijdag in haar eigen woning vlakbij de kerk van Loksbergen.

Herk-de-Stad krijgt in de volgende legislatuur 23 gemeenteraadsleden, dat zijn er 2 meer dan nu. De uitbreiding komt er omdat Herk-de-Stad de kaap van 12.000 inwoners heeft bereikt.

De stad Halen krijgt 409 euro van het Vlaams gewest. Het gaat om achterstallen van de opcentiemen op de Vlaamse heffing op de leegstand van gebouwen voor 2002, 2003 en 2004. Halen heft op deze Vlaamse belasting 100 opcentiemen. De stad wil zo woningeigenaars ertoe aanzetten hun leegstaande gebouwen een opknapbeurt te geven ofwel er iets anders in de plaats te bouwen.

Voor het drukken van het gemeentelijk tijdschrift ‘De Lummenaar’, de activiteitenkalender en het seniorenkrantje wordt jaarlijks 24.000 euro uitgetrokken. En vanaf nu zal De Lummenaar geen vier keer maar zes keer per jaar verschijnen, meldt schepen Luc Put. Er worden 6.200 exemplaren gedrukt van 16 A5-pagina’s. Achteraan wordt telkens een activiteitenkalender vastgeniet. Daarin zullen ook alle activiteiten van de gemeentelijke raden en diensten worden opgenomen. Het seniorenkrantje zal vier keer per jaar worden verspreid bij de 2.200 leden.

Caroline Mariotti is de nieuwe duurzaamheidsambtenaar van de stad Halen. In die functie is ze verantwoordelijk voor acties om de bewoners en de stadsdiensten aan te zetten tot een spaarzaam gebruik van energie en water. Zij volgt Ine Schils op, die eind vorig jaar haar ontslag heeft gegeven. Ine is nu duurzaamheidsambtenaar in Herk-de-Stad, wat ze tot vorig jaar met de taak in Halen combineerde, en is daarnaast ook nog als zelfstandige actief. Caroline Mariotti is afkomstig uit Maaseik, maar woont nu in Diepenbeek.