Tot 3 maart 

De vzw Natuurpunt van Zelem heeft dit jaar in de gemeente al meer dan driehonderd amfibieën overgezet. Dat is al meer dan een derde van het totaal van vorig jaar. Het gaat om 328 gewone padden, 29 kleine watersalamanders en telkens een bruine kikker en een watersalamander. De verklaring is natuurlijk de uitzonderlijk zachte winter. Wegens de uiterst vroege paddentrek heeft Natuurpunt de overzetactie met de kinderen van de gemeentelijke basisschool alvast vooruitgeschoven. Dat gebeurde afgelopen vrijdag namiddag in de Oude Schansstraat in Zelem.

Het aquaspinnen in het Lummense zwembad heeft succes. Vanaf september komen er drie sessies van tien beurten tegen 60 euro. De commissie sport heeft voorgesteld om ook lessen tai chi te organiseren voor senioren. Op vrijdag 9 mei wordt van 10 tot 11 uur de eerste les gegeven in het gemeentelijk sportcomplex. Bedoeling is om senioren vertrouwd te maken met deze Oosterse bewegingskunst. Daarbij ligt de nadruk op ontspanning en balans. Belangrijk is dat tai chi ook de valangst vermindert. Deze 8 lessen kosten 20 euro. 20 senioren kunnen deelnemen. Inschrijven is verplicht. Info: 013/53.95.25

Delen van Herk-de-Stad en Hasselt hebben dinsdagavond een klein half uur zonder stroom gezeten. De stroom viel uit rond 17.45 uur in een gedeelte van Herk-centrum, Schulen, Berbroek en Spalbeek. Rond 18.10 uur was er opnieuw elektriciteit. Bij netbeheerder Infrax was door de druk bezette lijnen niemand voor uitleg bereikbaar.

Wie in Lummen klachten heeft over milieuhinder kan dat melden bij de milieudienst. De gemeente houdt daarvoor een databank bij van de milieuhinder die gekoppeld is aan de vergunde inrichtingen. Een klacht kan via 013/53.05.84 of milieuklachten@ lummen.be. Na de kantooruren kan u terecht bij de lokale politie op 013/61.99.61.

De werken voor de aanleg van riolering en een dubbel fietspad tussen Zelem en Schaffen schieten goed op. Begin mei gaat de weg na acht maanden weer open. Langs dat traject fietsen dagelijks vele jongeren van en naar hun school in Diest. De aanleg van het fietspad moet hun veiligheid verhogen. Tot nu toe moesten ze immers op de weg rijden. De werken kosten 236.000 euro.

Een halve eeuw geleden opende onze huidige koning het Openluchtmuseum van Bokrijk. Enkele maanden later overleed kunstschilder Charles Wellens. Hij was samen met gouverneur Roppe een van de drijvende krachten. Het eerste boerderijtje dat in Bokrijk werd opgetrokken, was de Lummense Engelenhoeve, sinds 1958 beter bekend als de Wellenshoeve. Om beide feiten te herdenken, organiseerde het Wellensgenootschap zondag een informatienamiddag in ontmoetingscentrum Oosterhof. Restauratrice Kathy Vincke vertelde er over de schildertechnieken van Wellens en het restaureren. Lieve Verreth gaf een toelichting over de Wellenshoeve en het ontstaan van het openluchtmuseum.

De hulpdiensten zijn vorige zondagnamiddag opgeroepen voor een brand in de buurt van de Neerstraat in Schulen. Ter plaatse bleek het te gaan om een hoop afval die in lichterlaaie stond. De politie stelde een proces-verbaal op. Op de Markt in Herk-de-Stad hebben dieven vrijdagmorgen het raam van een auto stukgeslagen, waarna ze er met een gps vandoor gingen. En in een zijstraat van de Markt is ingebroken in een bestelwagen. Daar werd de dvd-speler meegenomen.

De buitenschoolse kinderopvang, de OCMW-klusjesdienst en de vzw ISIS (Integratie Senioren in de Samenleving) krijgen elk 15.000 euro van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) van Halen. Dat is daarmee pionier in Vlaanderen.Het PWA van Halen levert hulp aan huis bij 300 Halense gezinnen. En het BKO-project van Halen krijgt dit jaar 2 extra medewerkers: voor het onderhoud van de drie opvangplaatsen én voor administratieve ondersteuning van de projecten. Zo kan het BKO de wachtlijst gedeeltelijk wegwerken en het dienstenaanbod uitbreiden en verbeteren. Het OCMW van Halen wil een klusjesman in dienst nemen voor hulp bij 65-plusssers die om medische redenen de klussen in en rond hun eigen woning niet meer kunnen uitvoeren. Het gaat concreet om onderhoud van de tuin, kleine schilder- en onderhoudswerken en andere klussen in huis. De senioren betalen een bijdrage op basis van hun inkomen. Ook werken in en aan het OCMW-gebouw zijn mogelijk.

Een Russische man die in Antwerpen woont, is zondagmiddag in de boeien geslagen op de E313. De man had een alcoholcontrole in Ranst genegeerd en was met een helse vaart voortgereden. Wat volgde was een kilometerslange vlucht waarbij ook het leven van zijn vrouw en twee kinderen in gevaar werd gebracht. Uiteindelijk reed de dronken man zich vast in de zijberm ter hoogte van de nieuwe afrit Lummen-Industrie. De bestuurder werd meteen overmeesterd door de agenten. Bij de arrestatie raakte één agent gewond omdat de man zich agressief gedroeg. Zijn vrouw verklaarde dat ze een paar keer had geprobeerd om haar man te laten stoppen door de deur open te trekken. Maar daar had hij zich weinig van aangetrokken. De Rus was niet meer in staat om een ademtest af te leggen. Hij weigerde een bloedproef. De man werd eerst verhoord en daarna werd hij bij de onderzoeksrechter in Hasselt voorgeleid.

Stefan Vanderick van de 101 jaar oude Halense firma Brems is de eerste ambassadeur van Halen bij VOKA, dat is het vlaams netwerk van ondernemingen. Samen met de stad wil hij een werking voor verantwoordelijken in de Halense bedrijven opzetten. Met deze VOKA-werking wil men Halense bedrijven met elkaar in contact brengen, zodat ze elkaar beter leren kennen, makkelijker ervaringen kunnen uitwisselen en eventueel samenwerken. Op een eerste ontmoeting in het stadhuis reageerden een vijftigtal belangstellenden.

Tot 10 maart  

De Vlaamse gemeenschap is al meer dan een jaar bezig met de bescherming van het Vlaamse oorlogspatrimonium. Als alles meezit, zullen alle aparte militaire kerkhoven in Vlaanderen beschermd worden als monument en kunnen de slagvelden van WOI uiteindelijk erkend worden als werelderfgoed. In Limburg zijn er vijf belangrijke oorlogskerkhoven waaronder dat van Halen. Voor de grote meerderheid van de militaire kerkoven is de procedure voor de bescherming al gestart, als daartegen geen klachten meer komen, zou de bescherming eind volgend jaar rond moeten zijn. Het project is vooral een eerbetoon aan de soldaten die gestorven zijn voor de democratie. De grote boodschap is de jeugd blijven herinneren aan de verschrikkingen van de oorlog en zo de vrede in stand houden.

In het ziekenhuis is een 46-jarige man uit Herk-De-Stad bezweken aan de verwondingen die hij vorige week zondagochtend had opgelopen tijdens een vechtpartij in de uitgaansbuurt op het Hasseltse Kolonel Dusartplein. De man kreeg het zondag rond 5.30 uur aan de stok met iemand anders. Tijdens het duw- en trekwerk kwam de man ten val. Hij liep verwondingen op aan zijn hoofd. Dat heeft het parket van Hasselt maandag bevestigd. Het parket van Hasselt en de recherche van de lokale politie Hazodi onderzoeken de vechtpartij met dodelijke afloop. Er zijn in het onderzoek nog geen aanhoudingen verricht. De speurders zoeken uit wat er zich precies heeft afgespeeld. Eén verdachte is bij de politie wel gekend, maar het parket wilde daarover nog geen mededelingen doen.

Vorige week is een inbraak vastgesteld in een huis in de Sacramentstraat in Lummen. Er is een grote som geld verdwenen. In de Paalstraat in Meldert heeft donderdagmiddag rond 14u15 een autobestuurder de controle over het stuur verloren. De wagen sloeg over de kop. De chauffeur uit Lummen liep bij de klap lichte verwondingen op.

Het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn start woensdag 12 maart een werking voor niet-georganiseerde jongeren in Halen. Dat gebeurt op verzoek van het stadsbestuur, dat de jongelui zinvolle activiteiten wil bieden. Eerst wil het Centrum het vertrouwen van de jongeren winnen. Daarna komen er gerichte initiatieven om de deelname en de motivatie van de jongeren aan te wakkeren.

Roger Dooms is de nieuwe voorzitter van de stedelijke cultuurraad van Herk-de-Stad. Hij volgt in die functie Roger Vandereyt uit Schakkebroek op, die de taak drie termijnen op rij heeft uitgeoefend. Vandereyt nam in december ontslag omdat hij OCMW-raadslid werd in het kartel CD&V-Nieuw, in opvolging van Caroline van Gutschoven.

De Leuvensestraat, één van de vier hoofdwinkelstraten van Diest, is wegens werken van nu tot 21 maart voor alle verkeer afgesloten tussen het kruispunt met de Botermarkt en het kruispunt met de Egidus Allenusstraat. Wie van de Hasseltsestraat komt, kan eventueel via de Sint-Jan-Berchmansstraat, de Allerheiligenberg en de E. Allenusstraat naar het bovenste deel van de Leuvensestraat rijden. Ook het verkeer dat van de Markt komt mag deze straten gebruiken. Enkel tijdens de woensdagmarkt is de Leuvensestraat tot 14 uur wel volledig open.

Het stadsbestuur van Halen investeert dit jaar 2,8 miljoen euro in nieuwe projecten. Dat blijkt uit de begroting die op de jongste gemeenteraad werd goedgekeurd. Het merendeel van de uitgaven wordt met eigen geld gefinancierd. Zo trekt de stad 250.000 euro uit voor de uitbreiding van het industrieterrein Stadsbeemd met 2,5 hectare. De stad legt ook 250.000 euro klaar voor het onderhoud van buurtwegen, maar daarvoor gaat de stad wel een lening aan. 185.000 euro gaat naar de herinrichting van de omgeving van de vrije basisschool in het centrum. Van de in totaal verwachte uitgaven van 8,2 miljoen gaat bijna 3,3 miljoen euro of 40 % naar personeel, zegt schepen van Financiën Anita Bullens. Verder is 1,4 miljoen nodig voor de werking. De rest is aflossing van leningen en toelagen aan derden.

Na drie jaar juridisch getouwtrek nadert de strijd rond baby D zijn ontknoping. Baby D is ondertussen al een driejarige kleuter. Over enkele weken komt de Belgische justitie met het resultaat van het onderzoek, dat moet uitwijzen of de toenmalige baby inderdaad in 2005 via het internet aan de hoogste bieder is verkocht. In dat geval zal justitie in Belgie overgaan tot vervolging van de Belgische draagmoeder en het Nederlandse echtpaar dat baby D. heeft gekocht. Dat meldt de advocaat die de biologische vader uit Herk-de-Stad bijstaat. Volgens hem wordt het strafrechtelijk onderzoek naar de handel in de baby binnen twee tot drie weken afgerond. Daarna zal justitie bekend maken of en wie ze gaat vervolgen.

Tot 17 maart  

De 35 voertuigen in de gemeentelijke werkplaats van Lummen hebben een kleurrijk logo gekregen. Dat is opgebouwd uit vier vlakken met de nieuwe slogan ‘Lummen ademt natuur, geeft richting’. Vanaf nu zullen er ook een tachtigtal vlaggen met de nieuwe huisstijl in het straatbeeld verschijnen. De nieuwe huisstijl die burgemeester Luc Wouters en schepen Lars Van Rode op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie presenteerden, wordt deze week overal zichtbaar in het straatbeeld. Op de oranje voertuigen van de gemeente werd eerst een witte rechthoek gekleefd en daarop kwam het logo. Ook op de deuren van het gemeentehuis en de sporthal wordt de nieuwe huisstijl gepresenteerd. Vanaf nu zullen er in alle gehuchten en aan de gemeentelijke gebouwen vaandels aangebracht worden met datzelfde logo. Het nieuwe logo, is opgebouwd uit vier vlakken in vier kleuren. Blauw staat voor het water van het Schulensmeer en het Albertkanaal. Voor de Duizendjarige Eik, de natuur en toerisme werd groen gekozen, oranje symboliseert het economisch gebeuren, en geel onze warme samenleving. De slogan ‘Lummen ademt natuur, geeft richting’ symboliseert ook de dynamiek van de gemeente met het nieuwe Klaverblad dat als economisch knooppunt een belangrijke rol speelt in Limburg.

Herk-de-Stad gaat in een aantal straten fietssuggestiestroken aanleggen. De gemeenteraad heeft het dossier van 175.000 euro daarvoor goedgekeurd. Volgens de meerderheid van sp.a-Spirit en Open Vld verhogen fietssuggestiestroken de veiligheid, omdat het verkeer wordt gemengd. Volgens de oppositie van CD&V/Nieuw en Vlaams Belang is het omgekeerde het geval. Zij keurden de werken niet goed.

Het Limburgse bedrijf Stevens, gespecialiseerd in elektrotechnische installaties, wordt overgenomen door de Belgische beursgenoteerde bouwgroep CFE. CFE betaalt 6 miljoen euro voor het bedrijf dat in Halen gevestigd is. Bij Stevens werken ruim 130 mensen, maar voor hen verandert er in eerste instantie niets. Het in Halen gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in elektrotechnische installaties, seininrichtingen en de installatie van bakens op vliegvelden. Stevens haalde in 2007 een omzet van 13 miljoen euro en behaalde daarop een nettowinst van 10 procent. De NAVO, NMBS, Siemens en Brussels Airport behoren tot het klantenbestand van de zaak. De overname moet vooral de afdeling treinsignalisatie van CFE versterken. CFE is een van de grootste bouwgroepen in ons land, noteert op Euronext Brussel en haalde vorig jaar een omzet van 1,47 miljard euro.

De dienst Gezinszorg van de OCMW’s van Lummen en Halen krijgen 5.000 bijkomende uren gesubsidieerd. Het is de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin die deze uren toekende. De verzorgenden zullen dankzij deze extra uren de zorgbehoevende inwoners van Lummen en Halen nog beter kunnen helpen. Ze vervullen huishoudelijke, verzorgende, administratieve en psychosociale taken. Info: 013/35.17.81, iedere werkdag van 8 tot 10 uur of e-mail naar thuiszorgdiensten@ocmw-lummen.be.

Herk-de-Stad gaat de plantsoenen van de sociale woonwijk Oppum vlakbij Herk-centrum een onderhoudsbeurt geven. Oppum telt 75 woningen van een verschillend type. In Schakkebroek krijgt de sociale woonwijk De Lindeboom van de bouwmaatschappij Kleine Landeigendom nieuw groen. De Lindeboom telt 30 huizen. Ook de plantsoenen van de wijk Koningsvijvers in Schulen worden vernieuwd.

Vandaag wordt Omer Vandersmissen van de sp.a opnieuw lid van de Lummense gemeenteraad. In december 2006 nam hij afscheid als raadslid, maar hij keert nu tijdelijk terug als raadslid omdat schepen Lars Van Rode een heelkundige ingreep onderging. Luc Put vervangt Van Rode als schepen.

Als inwoner van Herk-de-Stad betaal je dit jaar 84,5 euro voor de werking van de politie op het grondgebied van de stad. Dat blijkt uit de begroting 2008 van de politiezone. Die verwacht van Herk-de-Stad een toelage van 1.010.556 euro. Dat is bijna 80.000 euro meer dan de toelage voor 2007 en bijna 200.000 euro meer dan in 2006. De toelage van 931.055 euro vorig jaar, gedeeld door het aantal inwoners zorgde vorig jaar voor een gemiddelde van 78 euro. In 2006 bedroeg dat gemiddelde 69 euro, in 2005 was dat nog 49 euro.

Chiro Sint-Andreas van Loksbergen gaat op een terrein op het domein Panoven zes prefablokalen plaatsen. Dat gebeurt op grond van het stadsbestuur, dat zo het tekort aan lokalen van de jeugdbeweging wil helpen opvangen. De jeugdbeweging heeft de jongste jaren een flinke aangroei van leden gekend. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe woonwijk, die veel jonge gezinnen heeft aangetrokken. De jeugdbeweging telt nu meer dan honderd leden. Het vijftal lokalen in de voormalige jongensschool in de Loksbergenstraat volstaat niet meer, zeker niet in de winter, als de activiteiten vooral binnen gebeuren. De vereniging zocht in eerste instantie uitbreiding op haar huidige plaats, maar dat leverde niets op. De stad stelt nu een stuk bouwgrond van 60 are op Panoven ter beschikking. Het terrein ligt vlak aan een speelweide en het is er ook veel veiliger dan in de huidige lokalen in de drukke Loksbergenstraat. Voor de opstart richt de jeugdbeweging een vzw op, waarvoor sympathisanten welkom zijn. De vzw kan in het kader van het jeugdbeleidsplan op steun van de stad rekenen. Tegen de kermis op 17 september moeten de nieuwe lokalen klaar zijn.

Op 10 en 11 april zal de gemeente Lummen voor de allereerste keer een archeologisch vooronderzoek laten uitvoeren. Op vraag van architect Davy Stroobants, die ook lid is van de Geschied- en Heemkundige Kring, zal in de Burggrachtstraat naar de oude verdedigingsstructuur van Lummen-centrum worden gezocht. Pendelaar Luc Minten vond enkele weken geleden al oude sporen terug. In de schaduw van de huidige kerk is Lummen allicht ontstaan. Binnen enkele maanden worden er appartementen gebouwd aan de Burggrachtstraat. Daarom werd er vanuit de heemkundige kring een voorstel ingediend om eerst een archeologisch onderzoek uit te voeren. Burgemeester Luc Wouters steunde het voorstel, en op 10 en 11 april stelt de gemeente een graafmachine met machinist ter beschikking. Provinciaal archeoloog Linda Bogaert werd gecontacteerd, tijdens het graven van de proefsleuven zal er dus ook een deskundige aanwezig zijn. Tussen de huidige Kerk- en de Burggrachtstraat bevond zich tot 1865 de middeleeuwse kerk, en de oude dorpskern was allicht ommuurd.

Herkse meisjes van 16, 17 en 18 jaar kunnen vanaf nu een toelage van 80 euro krijgen voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De gemeenteraad heeft de toelage goedgekeurd. Voor de preventie van die vorm van kanker zijn recent twee nieuwe vaccins op de markt gekomen. De ziekteverzekering regelt alleen een gedeeltelijke terugbetaling van een van beide vaccins voor meisjes van 12 tot 15 jaar. Daarom kent Herk-de-Stad de meisjes van 16 tot 18 jaar een toelage van 80 euro voor het toedienen van de derde dosis toe.

Vorige week zijn op zaterdagmiddag twee jongeren betrapt bij een poging tot inbraak in een chalet in de Mierenbergstraat in Lummen. De twee probeerden een deur in te trappen. Toen ze betrapt werden, reden ze weg op hun bromfiets.

Het stadsbestuur van Halen wil het zware vervoer uit de Oude Leuvensebaan weren. Dat gebeurt om de veiligheid in de straat te verhogen. De Oude Leuvensebaan moet nogal wat vrachtvervoer slikken. GPS-systemen blijken het traject op te geven als snelste verbinding tussen de afrit van de E314-autosnelweg en bestemmingen in de buurt. De stad onderzoekt of een beperking tot 3,5 ton mogelijk is, eventueel met uitzondering voor landbouwvoertuigen. Bij een recente controle op snelheid speelden maar liefst elf chauffeurs in de straat hun rijbewijs kwijt.

De gemeenteraad van Herk-de-Stad vraagt bij de Vlaamse regering officieel Bart Raskin (Nieuw) postuum de titel van ereschepen toe te kennen. In februari werd dat voorstel al gedaan, maar het stadsbestuur wilde het dossier eerst formeel onderzoeken en erover contact hebben met Raskins echtgenote, die heeft ondertussen haar toestemming gegeven. Bart Raskin overleed op dinsdag 15 januari. Hij maakte zijn politieke debuut in 1989 als gemeenteraadslid. Van 1992 tot 2000 was hij schepen, nadien weer gemeenteraadslid tot bij zijn overlijden.

Halen beschikt voortaan over een lokaal overlegorgaan voor kinderopvang. Het overlegorgaan moet het stadsbestuur adviseren bij de opmaak en uitvoering van het lokaal beleidsplan kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan en advies verlenen bij de uitbouw van opvangvoorzieningen binnen de gemeente. Voorzitter van het overlegorgaan is voormalig schepen Paul Goeleven en ondervoorzitter Lisette Vencken. Zij is afgevaardigde van het kinderdagverblijf ’t Pagadderke.

Tot vorige zaterdag mochten mensen van Lummen en Heusden-Zolder bezwaar indienen tegen de bouwvergunning voor het nieuwe Klaverblad. Een 100-tal handtekeningen heeft burgemeester Luc Wouters zelf gekregen, maar ook bij de dienst ruimtelijke ordening zijn heel wat bezwaren binnengebracht. De brieven worden volgende week overgemaakt aan Stedenbouw. Er zijn heel wat onteigeningen gepland, maar de bewoners zijn daar zelf nog steeds niet van op de hoogte. Verder bestond er een 30-meter zone waarbinnen de eigenaars hun woning niet mochten uitbreiden. Maar binnenkort vallen er ook andere woningen binnen die 30-meter zone, het is echter nog niet duidelijk welke woningen dat zijn en of zij onder dezelfde vooraarden zullen vallen. En de beloofde geluidsschermen zouden niet op de plannen terug te vinden zijn. Wegen en Verkeer hoopt tegen april de bouwvergunning, met een aantal voorwaarden, te krijgen, in mei zou de aannemer met de bruggen beginnen. Die worden naast en boven de snelweg gebouwd, waardoor de overlast beperkt zal blijven.

Aan de gewestweg Herk-de-Stad / Sint-Truiden komt in Rummen een carpoolparking; Dat is één van de blikvangers in de begroting 2008 die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Het perceel ligt op de hoek van de Dullaerstraat en de gewestweg. Dat is een terrein van 5 are wat vroeger eigendom was van het Vlaams gewest. Er zal plaats zijn voor een twintigtal auto’s. De Dullaerstraat verbindt de gewestweg met de ambachtelijke zone van Nieuwerkerken.

87 jaar is Elza Wuestenbergs en toch is ze beginnend zelfstandige. Vanaf nu staat ze achter de toog in haar café op de Markt in Halen. Na 55 jaar moest ze vorig jaar de deuren van haar vertrouwde zaak in de Zwarte Duivelsstraat sluiten. Gedaan met het caféleven, zo leek het, maar dat was buiten de vastberaden waardin gerekend. Ze staat bij iedereen bekend als “Make” en achter de toog staan is haar lange leven. Na de sluiting van haar cafe vorig jaar trok ze in bij haar dochter. Het was haar duidelijk aan te zien dat ze het leven achter de toog niet kon missen. Zo groeide het idee om de zaak op de markt te kopen. Nu is ze weer helemaal opengebloeid. Vroeger stond ‘Bij Elza’ bekend voor de uiterst democratische prijs van 1 euro voor een pintje. Voortaan is dat wel 1,20 euro.

Tot 24 maart  

In Lummen en de nabije omgeving groeien 615 knot-eiken. Dat is de grootste dichtheid van knoteiken in Vlaanderen, zegt gedeputeerde Frank Smeets. Omdat 70% van deze bomen al veertig jaar niet meer geknot werd, dreigen ze te sterven. De provincie geeft nu subsidies voor het herstel. Zo zijn maar een paar plaatsen in Vlaanderen waar eiken werden geknot. Nergens gebeurde het zo veel als in Lummen. Dat hout was ideaal voor gereedschap en houtovens, maar na de Tweede Wereldoorlog raakte het knotten in onbruik. De takken van de bomen die soms veertig jaar niet meer werden geknot worden nu te zwaar. Indien er niet wordt ingegrepen zullen deze bomen scheuren en sterven. Daarom geeft de provincie tachtig procent subsidie om dat typische kleine landschapselement in ere te herstellen. Landbouwer Gilbert Aerts kreeg onlangs een opleiding “landschapsonderhoud”. In de Meldertse Kwade Plasstraat zaagde hij onder begeleiding van het RLLK de dikke takken af. Nu zien ze er misschien niet zo fraai uit, maar in de toekomst zullen de knoteiken weer opbloeien. Andere landbouwers die ook tegen betaling het beheer en onderhoud van knotbomen willen uitvoeren, kunnen contact opnemen met het Limburgs Steunpunt voor Rurale Ontwikkeling op 011/60.50.75 of info@rllk.be.

Vanaf 1 april gelden er in Lummen nieuwe tarieven voor de culturele infrastructuur. Volgens Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen moeten alle Lummense scholen op gelijke voet behandeld worden. Voor de gemeenteschool is bijvoorbeeld het gebruik van de zalen en de beamer gratis, voor de andere scholen niet. Het gaat om al onze Lummense kinderen, de kinderen van onze belastingsbetaler stelde Vanhoyland op de jongste gemeenteraad. Betty Luyten beloofde om de vraag door te spelen aan de bestuurscommissie.

Het stadsbestuur van Herk-de- Stad zal voor 160.000 euro werken aan asfaltwegen uitvoeren. De gemeenteraad heeft het dossier daarvoor goedgekeurd. Het gaat om herstellingswerken voor 130.000 euro en onderhoudswerken voor 30.000 euro. Het belangrijkste dossier is dat van de Slapersstraat.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde drie mannen uit Diest, Sint-Truiden en Kortenaken elk tot een geldboete van 2.750 euro. Ze waren op 17 mei vorig jaar betrokken bij een hanengevecht in Halen, als organisator, deelnemer of toeschouwer. De politie was erachter gekomen dat die ochtend zo’n gevecht zou plaatsvinden in fruitplantages op de Keiberg, een plaats die via wandelpaden goed bereikbaar is, ook met auto’s. Bij aankomst van de politie sloeg een groep mensen op de vlucht. Aan de hand van de nummerplaten van de geparkeerde wagens kon door de speurders hun identiteit achterhaald worden. Drie andere verdachten zijn vrijgesproken: zij beweerden dat ze die dag naar een naburige visvijver waren getrokken. Er is in hun wagens ook geen bezwarend bewijsmateriaal aangetroffen, evenmin als vissergerief. De rechter kende aan de dierenrechtenorganisatie Gaia, die zich burgerlijke partij stelde, een symbolische schadevergoeding van 1 euro toe per veroordeelde. De drie veroordeelden krijgen levenslang verbod om nog vechthanen te houden.

Lummen wil de sportverenigingen een toelage van maximaal 50% toekennen voor infrastructuur- en renovatiewerken of voor de aankoop of oprichting van onroerend goed. Er worden geen toelagen gegeven als het gaat om cafetaria’s, horecavoorzieningen en materialen die gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden. Een vereniging kan in 5 jaar tijd maximaal 50.000 euro ondersteuning krijgen.

De brandweer is vorige week zondagnacht moeten tussenkomen in de Mosstraat in Halen. De Velp had er even voor middernacht het alarmpeil bereikt. Om te voorkomen dat de boel zou onderlopen, werd het Webbekomsbroek opengezet. Zo kon het waterpeil opnieuw zakken.

Al de stoepen in Lummen zijn geïnventariseerd, en alle knelpunten in kaart gebracht. Vooral die van de Hamelwijk liggen er erbarmelijk bij, maar binnen een jaar moeten ze allemaal in goede staat zijn. Volgens André Camps van Vlaams Belang is ook de straatverlichting daar heel slecht. Het is een ramp als je daar ’s avonds een huis moet zoeken.

De gewezen profwielrenner Benny Schepmans uit Herk-de-Stad, is door de Hasseltse strafrechter tot een celstraf van twee maanden veroordeeld. Hij had in de nacht van 10 op 11 mei vorig jaar in Lummen samen met een, intussen ex-vriendin een broodautomaat gekraakt om daaruit 40 euro te stelen. Aan de hand van beelden die een bewakingscamera registreerde, konden de beide daders geïdentificeerd worden. De verdediging had om een werkstraf gevraagd, maar omdat Schepmans momenteel in een gesloten instelling behandeld wordt voor zijn drugsproblemen, oordeelde de rechter dat de wielrenner zo’n alternatieve straf onmogelijk zou kunnen uitvoeren. De vriendin, die momenteel geen vast adres heeft, liet verstek gaan en is tot dezelfde celstraf veroordeeld. De nu 54-jarige Benny Schepmans is al menig keer voor de rechter verschenen omdat hij door zijn amfetaminegebruik de pedalen kwijt raakte. In november vorig jaar legde de Hasseltse rechtbank hem acht maanden cel op voor slagen en bedreigingen aan het adres van de vriendin die nu samen met hem moest terechtstaan.

Bij een verkeersongeval op het klaverblad in Lummen zijn dinsdagochtend een negental jongeren tussen 16 en 18 jaar lichtgewond geraakt. Bij het ongeval waren een vrachtwagen en een bus betrokken. De dubbeldekbus vervoerde leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen, die op weg waren voor een excursiedag naar het Duitse Aken. De leerlingen werden allemaal opgevangen in de brandweerkazerne van Beringen, waar ze terecht konden bij een sociaal-maatschappelijk assistent. Vier lichtgewonden werden naar het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt gebracht en vijf naar het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. In de kazerne bleken nog drie jongeren te klagen over nek- en hoofdpijn. Ook zij werden naar het ziekenhuis gebracht. In totaal was een 70-tal jongeren met twee bussen onderweg naar Aken. Aan het klaverblad, waar de bus wilde invoegen om de E314 richting Aken te nemen, werd het voertuig rond 9.30 uur door een vrachtwagen links achter aangereden. Daarbij liep ook de vrachtwagenchauffeur verwondingen op. Door het ongeval was de rechterrijstrook een tijdlang versperd en ontstond er een file van drie kilometer. De excursiedag voor de jongens en meisjes van het Onze-Lieve-Vrouwecollege werd afgelast.

Vorige week zijn dieven binnengedrongen in een huis in de Pikkeleerstraat in Herk-de-Stad. De slaapkmaer werd daar helemaal doorzocht. Even later werd een tweede inbraak vastgesteld op de Diestsesteenweg. Daar zijn geld en juwelen verdwenen. En in de Kleine Kruisstraat in Herk is maandaochtend een aanhangwagen verdwenen die daar geparkeerd stond. Op een bedrijventerrein in de Bosstraat in Lummen is maandagochtend een Mercedes Vito gestolen. De recherche van de politie volgt daarin een spoor. Nog is Lummen zijn dieven weggereden met een Volkswagen Polo die in de Zes Septemberstraat geparkeerd stond. In Halen hebben dinsdagochtend onbekenden twee ramen van een Honda Civic stuk geslagen. Ook een deur van de auto werd beschadigd.

De Halensebaan, een onderdeel van de gewestweg Hasselt-Diest, krijgt op het kruispunt met de toegang tot het industrieterrein van Webbekom en de oprit van de E314-autosnelweg, een rotonde. Met de groei van de bedrijvigheid op het industrieterrein is het transport daar ook erg toegenomen. De herinrichting van het kruispunt moet het verkeer daar vlotter doen verlopen en tegelijk de veiligheid verhogen. Voor de fiesers komt er een tunnel onder de autorijbaan. Heel wat scholieren van Halen en Zelem rijden langs de gewestweg naar en van hun school in Diest. De werken starten mogelijk nog dit jaar, anders begin 2009.

Zo’n 75.000 jonge glasalen, jonge palingen zijn dat, hebben sinds maandag een nieuwe thuis in een waterloop ergens in Limburg. De visjes werden zondagnacht aan de Franse kust in de buurt van Bordeaux opgehaald en amper enkele uren later na een nachtelijke vrachtwagenrit werden ze uitgezet op een vijftal plekken in de provincie, ondermeer ook bij ons, namelijk op het Schulens Meer. In totaal gaat het om 25 kilo of 75.000 diertjes. Er wordt verwacht dat 50 procent van zal overleven. Daarvan trekt uiteindelijk zo’n 70 tot 80 procent terug naar de andere kant van de wereld. Door acties als deze hoopt men de palingpopulatie op termijn opnieuw te laten groeien.