Tot 4 februari 

Op het kruispunt van de Groenstraat en de Vandermarckestraat in Lummen komt er een verkeersgeleider. Het kruispunt ligt vlakbij de kleuter- en lagere school “De Windmolen”. Ook de bezoekers van het sportcomplex zorgen daar voor verkeersdrukte. In de Groenstraat mag je maximum 50 km per uur rijden, in de Vandermarckestraat geldt in de schoolomgeving een beperking tot 30 km per uur. De politie voert in beide straten ook veel snelheidscontroles uit. De nieuwe verkeersgeleider moet voor meer veiligheid zorgen.

De afsluiting in betonnen platen langs de openbare steeg tussen de Markt en de Sint-Martinuszaal en de lokalen van chiro Arika en de buitenschoolse kinderopvang in Herk-de-Stad werden donderdag met graffiti ingekleurd. Dat gebeurde door 17 leerlingen van gemeenschapsschool Herckerhof en van de Sint-Martinusscholen. Het gaat om een workshop onder leiding van de ervaren graffitispuiter Jaison Joris, in het kader van gedichtendag.

Gisteren, zondag 3 februari trok vanaf 14.11 u de 45ste carnavalstoet van de Ridders van het Everzwijn door het centrum van Lummen, voorafgegaan door de reclamestoet. Die publiciteitskaravaan trok in de voormiddag al door een zeventigtal straten van groot Lummen. 's Avonds om 20.11u gaf Prins Roel I het startschot voor een spetterend carnavalbal in harmoniezaal St. Cecilia. Er waren prijzen te winnen voor de mooist gemaskerde feestvierders en er werd een ballonvaart verloot onder de aanwezigen.

De lancering door de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten van lessen beeldende kunsten in de deelgemeenten Loksbergen en Zelem is een succes. Dat blijkt uit een evaluatie van het aantal leerlingen. Dit schooljaar volgen 71 kinderen les in de eerste graad van de academie. Dat is meer dan dubbel zo veel als de vorige schooljaren. Toen werd alleen in Halen-centrum les gegeven aan gemiddeld een 30-tal kinderen. In Zelem en in Loksbergen worden de lessen op donderdag gegeven, en in Halen op vrijdag en zaterdag. Bij de academie voor Muziek, Woord en Dans volgen 113 leerlingen in totaal 147 cursussen.

Bij raket- en vliegtuigonderdelen producent Sabca Limburg in Lummen zaten directie en vakbonden vrijdag onder leiding van een sociaal bemiddelaar bijeen op een verzoeningsvergadering. De verzoeningsvergadering vond plaats in de gebouwen van het FTML in Hasselt. Bij Sabca staken de 70 werknemers sinds vorige week donderdag. Er gingen vorige woensdag wel een aantal werkwilligen terug aan de slag. Het ging zowel om bedienden als arbeiders. De 20 bedienden sloten zich maandag bij de staking van de 50 arbeiders aan. Met hun actie willen ze hun eis voor een loonsverhoging kracht bijzetten. De werknemers vragen ook dat er iets aan de hoge werkdruk binnen het bedrijf gedaan wordt.

In een ultieme poging om het onderzoek naar de moord op Annick van Uytsel nieuw leven in te blazen, heeft het parket van Leuven woensdag twee geluidsfragmenten vrijgegeven van een anonieme beller die zegt de dader in de zaak te kennen. Na de verspreiding van de tapes op radio, TV en internet, liepen er ’s avonds nog een tiental tips binnen bij de politie. Donderdag kon de man al snel worden opgepakt. Het gaat om een 22-jarige uit Mechelen. Het bleek echter om een fantast te gaan die onterecht beweerde dat hij informatie had over het overleden meisje. De Leuvense speurders willen in het onderzoek naar de Mechelaar nog wel een aantal dingen uitklaren die hij tijdens de vijf telefoongesprekken met de politie aanhaalde. Hij werd donderdagavond in Leuven aangehouden en riskeert twee jaar cel voor misbruik van communicatiemiddelen. De 22-jarige beweerde in verschillende telefoontjes naar de politie dat Annick was omgekomen bij een ongeval. Hij zei vorige donderdag niet waarom hij de speurders op een dwaalspoor heeft gebracht. De man heeft een complexe persoonlijkheid, mogelijk volgt er een psychiatrisch onderzoek.

Het stadsbestuur van Halen wil nog dit voorjaar starten met de werken voor de uitbreiding van het industrieterrein Stadsbeemd vlakbij Halen-centrum. Stadsbeemd wordt met 2,5 ha uitgebreid. De uitbreiding komt binnen de hoek van de Stadsbeemd en de Kanonniersstraat. De uitbreiding is nodig om nieuwe kansen te geven aan bedrijven die elders in Halen gevestigd zijn, sommigen zelfs zonevreemd. De stad houdt op 25 februari de aanbesteding voor de infrastructuurwerken. Na de toewijzing van de werken kan de aangeduide aannemer er mee starten.

De Papenbroekstraat in Webbekom krijgt fietspaden en riolering. De gemeenteraad heeft het schepencollege de toestemming gegeven om daarvoor een ontwerper aan te stellen. Het gaat om het gedeelte tussen de Reustraat tot aan de grens met Assent. Men gaat voor het dossier met Bekkevoort samenwerken zegt schepen van openbare werken Bart Stals. De uitvoering zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten. De werken worden op 500.000 euro geraamd.

Een 35-jarige postbode uit Halen is maandag gewond geraakt toen hij met zijn bromfiets ten val kwam. Tijdens zijn ronde sprong er in de Heesstraat een hond uit het bos, waardoor de postbode ten val kwam. Bij een inbraak in een huis in de Keernestraat in Herk-de-Stad hebben dieven een aanzienlijke buit gemaakt.Ze stalen er niet alleen juwelen, maar ook geld, een laptop, een fototoestel en kleding. In Halen hebben dieven een handtas gestolen uit een slaapkamer van een appartementswoning aan het Raubrandplein. En donderdagnacht is ingebroken in een huis in de Acaciastraat in Lummen. De daders sloegen er een raam in. Of er ook iets werd meegenomen is niet direct duidelijk.

Eric Vanderaerden is een seizoen lang veroordeeld tot stempelen. Het wielerteam Pedaltech-Cyclingnews, waarvoor de Lummenaar als ploegleider was aangetrokken, komt er niet en elders zijn er geen plaatsjes meer vrij. Pedaltech zou de opvolger worden van DFL-Cyclingnews, maar kreeg van de Internationale Wielerunie geen proflicentie, zodat de sponsors en managers hun plannen opborgen. Een paar renners vinden elders onderdak. Ook Eric Vanderaerden krijgt bijgevolg geen contract. Hij is er nog niet uit of hij daarmee naar de rechtbank trekt. Hij zegt dat hij op zijn minst behoefte heeft aan een C4, anders kan hij niet eens gaan stempelen. Andere mogelijkheden ziet Vanderaerden voorlopig niet. Een renner kan op dit moment misschien nog een nieuw werkmidden vinden, een ploegleider niet. De omkadering van alle ploegen is reeds volledig.

In een woning in de Sint-Jansstraat in Schulen is maandagavond rond 21 uur brand uitgebroken. De twee zonen, van 11 en 15 jaar oud, waren thuis, maar sloegen zelf alarm en bleven ongedeerd. De oudste van de twee rook iets en ging een kijkje nemen in de wasplaats. Die zat toen al vol rook. Hij heeft zijn jonger broertje direkt meegenomen en ze zijn naar de buren gelopen. De hulpdiensten werden meteen op de hoogte gebracht en de brandweer van Herk-de-Stad en Hasselt rukten samen uit met zeven interventievoertuigen. De brand was ondertussen van de wasplaats naar de woning overgeslagen. Het was een moeilijk te bekampen brand omdat het vuur tot onder het dak doordrong. De woning leed dan ook heel wat rook- en waterschade. Het hele huis hangt onder een dikke laag roet. De bewoners moeten tijdelijk elders gaan wonen.

Herk-de-Stad krijgt een lokaal overlegorgaan voor kinder- en gezinsbeleid. De gemeenteraad heeft de samenstelling daarvan goedgekeurd. Het LOKG moet de stad advies verlenen over beslissingen in verband met kinder- en gezinsbeleid, het jeugdbeleidsplan, het lokaal beleidsplan kinderopvang en de uitbouw van opvangvoorzieningen in de gemeente. Het adviesorgaan bestaat uit afgevaardigden van de Herkse basisscholen en hun ouderraden, de buitenschoolse kinderopvang, de dienst voor opvanggezinnen, de diensten jeugd, sport en vrije tijd van de stad en aanverwante verenigingen en organisaties. Voorzitter is Francis Potters van de ouderraad van Schakkebroek, ondervoorzitter is Evelyne De Haes van de Gezinsbond, en secretaris wordt Hildegarde Hermans van de Buitenschoolse kinderopvang.

De Lummense gemeenteraadsleden hebben beslist dat de buurtweg in de Vreebosstraat niet zal verdwijnen. Een buurtbewoner met bouwplannen had een procedure gestart om de weg af te schaffen, en daarom volgde een openbaar onderzoek. De Gemeentelijke Adviesraad Leefmilieu diende een bezwaar in en ook de Sportraad bracht een advies uit. Beide raden vroegen om de Vreebosstraat te behouden, omdat deze door voetgangers en fietsers als verbindingsweg wordt gebruikt. Omdat de breedte van 3,5 meter de bouwplannen van de aanpalende eigenaar in het gedrang bracht is beslist om de weg te versmallen tot 1,60 meter. Die smallere doorgang zou voor de trage weggebruikers voldoende moeten zijn.

Het stadsbestuur van Halen start begin maart met de bouw van het nieuwe polyvalente cultuurcomplex aan de Sportlaan. Tegen de zomer van 2009 moet het complex klaar zijn. De bouw van in totaal 2.200 m2 gebeurt in drie deelprojecten. Ruwbouw met afwerking en stabiliteit, centrale verwarming en sanitaire voorzieningen, en als laatste electriciteit en brandbeveiliging. Omdat het om erg vochtig gebied gaat moeten voor de stabiliteit van het gebouw betonnen palen van meer dan 20 meter in de grond worden geslagen.

Herk-de-Stad verwacht dit jaar de kaap van 12.000 inwoners te halen. De stad telt nu 11.958 inwoners. Dat zijn er 82 meer dan een jaar geleden. De kans is dus wel groot dat Herk dit jaar het totaal van 12.000 inwoners zal bereiken.

Vorige week vrijdag heeft de Lummense meubelfabrikant Van Pelt officieel de deuren gesloten. Het bedrijf vestigde zich in 1974 in Lummen en had tijdens de glorieperiode liefst 326 mensen in dienst. Op 13 december ging het bedrijf failliet. Volgens de curator waren er twee kandidaat-overnemers. Na het faillissement hadden de overgebleven werknemers dan ook nog hoop, maar nu niet meer. Het bedrijf zal dus niet overgenomen worden en alle gebouwen zijn al verkocht. Tot de laatste dag werd er nog door een dertigtal mensen producten afgewerkt. Het gebouw is verkocht aan de nv Mathieu Gijbels.

De omgeving van de gemeenteschool van Zelem wordt heringericht om de veiligheid te verhogen en de ruimte voor het parkeren beter te benutten. De school ligt tegenover de kerk. Het kerkplein zal worden hertekend en het fietspad krijgt een ander traject. Het ligt nu evenwijdig met de weg tot aan het kerkplein, waar het een bocht om het kerkplein heen maakt. Het zal voortaan rechtdoor lopen. Er komen ook snelheidsremmende elementen. De uitvoering is gepland eind dit jaar of in het voorjaar van 2009.

Het Sint-Ursulaziekenhuis van Herk-de-Stad, dat dit jaar vijftig jaar bestaat, wordt uitgebreid met 25 extra bedden, en op termijn zelfs met veertig, voor revalidatie. Het Sint-Ursulaziekenhuis ging in januari 1958 open. Men startte toen met de diensten algemene heelkunde, interne geneeskunde en een kraaminrichting. In 2004 startte het revalidatiecentrum. Voor revalidatie zijn nu vijftig bedden in gebruik. Uit heel Limburg, en zelfs van buiten de provincie, komen mensen naar Herk-de-Stad om te revalideren. Zo heeft men bijvoorbeeld een heel goed contact met het revalidatiecentrum van de KU Leuven in Pellenberg. Daar staan personen op de wachtlijst, zodat de instelling daar patiënten zo snel mogelijk naar elders wil laten vertrekken. Het Ursulaziekenhuis blijft nog altijd raadplegingen voor specialisten organiseren. De polikliniek wordt in de loop van 2008 zelfs nog uitgebreid met een raadpleging van een kankerspecialist. Nu moeten mensen van Herk-de-Stad daarvoor naar Hasselt of Leuven. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in de dienst radiologie. Daar is zopas een CT-scanner geplaatst. Die maakt meer nauwkeurige beelden mogelijk, zodat de diagnose ook sneller kan gebeuren.

De politie van de zone West-Limburg heeft voor de wijkdienst drie nieuwe fietsen in gebruik genomen. Twee exemplaren zijn bestemd voor de inspecteurs van Halen, het derde voor de wijkdienst van Herk-de-Stad. Met het gebruik van de tweewielers wil de politie de auto’s meer op stal laten. Dat drukt de kosten voor brandstofverbruik en is milieuvriendelijk. Inspecteurs op de fiets bevorderen ook het contact met de burgers.

Herk-de-Stad koopt voor 39.000 euro nieuwe werken aan om de collectie van de bibliotheek aan te vullen. De gemeenteraad heeft het dossier daarvoor goedgekeurd. Het grootste gedeelte gaat naar boeken maar er is ook 3.000 euro bestemd voor nieuwe media zoals dvd’s en cd-roms. Voor de aankoop van strips is 1.250 euro voorzien. De bieb houdt ook nog 7.250 euro achter de hand voor speciale aanbiedingen, naslagwerken en abonnementen op tijdschriften. Het budget geldt voor een jaar maar kan stilzwijgend verlengd worden tot eind 2011.

Tot 11 februari 

Boseigenaars in Lummen en Heusden-Zolder die meer informatie willen over het dunnen van een bos, kunnen gratis terecht bij de Bosgroep West-Limburg. Daar krijgen ze uitleg over welke vergunningen je nodig hebt om brandhout uit een bos te halen. De Bosgroep geeft ook tips over hoe een bos moet gedund worden, en indien nodig, ook over de verkoop van hout. Ook alle andere adviezen en info over subsidies zijn gratis. Ze beschikken ook over een arbeidersploeg voor het uitvoeren van onrendabele boswerkzaamheden, zoals het bestrijden van Amerikaanse vogelkers of zuiveringen. Info op 011/23.83.29

De tweede verzoeningsvergadering bij Sabca Limburg in Lummen heeft vrijdagavond geen resultaat opgeleverd. De vakbonden van zowel arbeiders als bedienden zaten bijeen onder leiding van een sociaal bemiddelaar om een voorstel inzake koopkrachtverhoging uit te werken. De voorzitter van het verzoeningsbureau stelde omstreeks middernacht een proces van niet-verzoening op nadat bleek dat de standpunten van beide partijen te ver uiteen lagen. De vakbonden vragen dat aan de tijdelijke werknemers en aan de uitzendkrachten een vast contract wordt aangeboden en dat alle werknemers een substantiële loonsverhoging krijgen. De directie van haar kant is nog steeds vragende partij voor een arbeidsduurvermeerdering en wilde vrijdag niet verder gaan dan een verhoging van 50 cent in de vorm van maaltijdcheques. Maar dat is voor de bonden dan weer onbespreekbaar. Zoals het er nu voorstaat, zullen de werknemers hun staking hoogstwaarschijnlijk voortzetten. Bij Sabca Limburg staken de 50 arbeiders en 20 bedienden nu al meer dan twee weken om een loonsverhoging af te dwingen.

De Hasseltse strafrechter veroordeelde gisteren vijf Poolse metaaldieven tussen 19 tot 33 jaar oud, tot celstraffen tot drie jaar. De bende had in de nacht van 24 op 25 oktober vorig jaar een inbraak gepleegd in het metaalrecyclagebedrijf Boden aan de Industrieweg in Herk-de-Stad. De dieven werden op heterdaad betrapt toen ze ongeveer twee ton metaal bestemd voor recyclage, een partij velgen in aluminium, motoronderdelen, een radiator, een generator en een breekhamer hadden opgeladen.

Dieven zijn binnengedrongen in een huis in de Stapstraat in Schulen. De daders braken het schuifraam open en namen twee laptops, geld en een fototoestel mee, net als de sleutels van de Toyota van één van de bewoners. Het voertuig werd later teruggevonden. Het gerehtelijk labo heeft de auto op eventuele sporen van de daders onderzocht. In de Genenbosstraat in Lummen is vorige zondag een grote aanhangwagen gestolen.

Bij het bedrijf Alural in Lummen hebben directie en vakbonden in de loop van dinsdagnamiddag een voorstel inzake koopkrachtverhoging bereikt. Het voorstel werd door een meerderheid van de werknemers goedgekeurd. Het voorstel houdt benevens een hospitalisatieverzekering voor alle werknemers ook een ploegenpremie en de opstelling van een nieuw functieclassificatiesysteem in. Directie en vakbonden sloten eind vorig jaar al een CAO af waarin een loonsverhoging in de vorm van de aanpassing van de ploegenpremies voorzien was. Een en ander werd dinsdag verder op punt gesteld omdat er nog heel wat onduidelijkheid over de premies bestond. De 140 werknemers van Alural in Lummen legden maandagmorgen spontaan het werk neer en eisten een loonsverhoging van één euro. Bij Alural worden aluminiumprofielen voor de bouwsector gelakt. De Alural groep heeft behalve in Lummen ook een vestiging in Tisselt en is daarnaast ook actief in Frankrijk en in Polen.

Inwoners van Herk-de-Stad kunnen vanaf nu een creatie van een Herkse kunstenaar voor een bepaalde periode in huis nemen. Het stadsbestuur wil op deze manier Kunst letterlijk dichter bij de burger brengen. De uitlening gebeurt helemaal gratis. Info op 013/35.99.50.

De politie is een onderzoek gestart naar een inbraak in Zolder en een poging tot inbraak in Zelem dinsdagochtend, die veel overeenkomsten vertonen. De poging tot inbraak in de Meldertstraat in Zelem gebeurde rond kwart voor één ’s nachts. De inbrekers probeerden met een baksteen een ruit aan de achterkant van het huis in te gooien. Dat mislukte echter. Door het geblaf van de honden sloegen de dieven op de vlucht. Twee uur later sloegen vermoedelijk dezelfde dieven een tweede keer toe, op de Viverselweg in Zolder. Daar raakten ze wel binnen door een ruit te verbrijzelen. Er zijn daar twee computers gestolen.

De CD&V/Nieuw-oppositie in de OCMW-raad van Herk-de-Stad riep vorige donderdag de OCMW-raad samen. Dat gebeurde voor de aanduiding van een kandidaat in het bijzondere comité Sociale Dienst ter vervanging van Caroline Van Gutschoven. Die heeft zelf haar ontslag uit de OCMW-raad en dat comité gegeven, omdat ze niet meer in Herk-de-Stad woont. De aanduiding van een vervanger stond al op de dagorde van de OCMW-raad van 24 januari, maar voorzitter Vanleeuw van Open VLD besliste op eigen houtje om dat punt toen te verdagen. Zijn werkwijze is echter onwettig. Daarom heeft CD&V/Nieuw bij de gouverneur hiertegen een klacht ingediend.

De gemeente Lummen wil volgend jaar het busknooppunt in de Pastoor Frederickxstraat herinrichten. Voor de uitvoering van dat project is liefst 250.000 euro voorzien. Het bestuur heeft nog meer plannen voor het openbaar vervoer. Zo pleiten ze voor een busverbinding met de industriezone Lummen/Heusden-Zolder. Maar eerst zal dus het busknooppunt aan de Pastoor Frederickxstraat worden veranderd. Omdat er voor de herinrichting onvoldoende openbaar domein beschikbaar is, moeten er wel eerst gronden onteigend worden van de middelbare school. De bestaande fietsenstalling voor de leerlingen zal daarom moeten verdwijnen en elders worden opgebouwd. Voor de aanleg van het nieuwe busknooppunt sloot de gemeenteraad alvast een overeenkomst af met het Vlaamse gewest. Schepen Armand Busselen wil nog verder gaan en vraagt meer aandacht voor het “Woonwerkverkeer”. Er is in Lummen nog altijd geen busverbinding met de industriezone Lummen/Heusden-Zolder. De Lijn wil alvast het dossier opnieuw bekijken, omdat er een aantal nieuwe elementen zijn. Op de industriezone aan het Albertkanaal stijgt de tewerkstelling jaarlijks. Na de sluiting van het meubelbedrijf Van Pelt werden alle hallen reeds verkocht. Allicht zal dat op korte termijn voor heel wat nieuwe arbeidsplaatsen, en dus ook weer potentiële busgebruikers, kunnen zorgen.

De bezoekers van de bibliotheek van Herk-de-Stad vragen dat de hoofdpost in Herk-centrum twee dagen per week open zou blijven tot 20 uur en op woensdag tot 19.30 uur. Dat blijkt uit een rondvraag in het kader van het cultuurbeleidsplan 2008-2013. De bezoekers vragen ook meer ruimte, niet alleen om te werken en/of studeren, maar ook voor meer werken in andere talen, extra boeken over gezondheid en informatica en werken van schoollijsten. Er is ook vraag naar de uitbouw van een afdeling met muziek en films.

Een 29-jarige man uit Meldert raakte woensdagavond om 20u20 zwaar gekwetst bij een ongeval met een paardenvrachtwagen. De man uit Meldert reed met zijn echtgenote en twee kinderen op de gewestweg van Meldert richting Lummen. Net voorbij de kerk kruiste hij een vrachtwagen die geladen was met paarden. Deze was nog maar net vertrokken, en blijkbaar was de vergrendeling aan de zijkant naar beneden gezakt. De bestuurder knalde er tegenop en belandde in een haag aan een woning net voor het ontmoetingscentrum “De Kalen Dries”. De kinderen waren ongedeerd en de vrouw werd licht gewond. De chauffeur werd overgebracht naar het Virga Jesseziekenhuis.

De voorbije week was er veel blauw te zien in Lummen en Halen. In de politiezone West-Limburg lopen namelijk zeven studenten van de Genkse politieschool twee weken stage. Omdat de politieschool in Brussel verbouwd wordt, werden er meer kandidaten aangenomen in Limburg. In Lummen moesten zij vorige week het verkeer regelen. De aspirant-agenten moesten elk een kwartier post vatten op het midden van kruispunt van de Ringlaan en de Dr. VanderHoeydonckstraat.
De 70 werknemers van raket- en vliegtuigonderdelenproducent Sabca Limburg in Lummen hebben dinsdagmorgen spontaan beslist om het werk te hervatten. Van eender welke inlevering in ruil voor een eventuele loonsverhoging wilden ze niet langer weten. Al vrij snel nadat de werknemers het werk neerlegden, gingen een aantal werkwilligen opnieuw aan de slag, zowel bij de arbeiders als bij de bedienden. Gaandeweg werd de groep werkwilligen groter dan die van de werkonwilligen. Een kleine, harde kern van stakers besliste maandag nog om voort te staken zolang de directie geen toegevingen inzake koopkrachtverhoging wilde doen. Directie en vakbonden bij Sabca Limburg zaten al tweemaal tevergeefs bijeen onder leiding van een sociaal bemiddelaar om een voorstel inzake koopkracht uit te werken. Maar de directie wilde geen verregaande toegevingen doen en liet weten eerder voorstander van een arbeidsduurvermeerdering te zijn. Precies dat laatste heeft de werknemers doen inzien dat ze meer riskeren te verliezen met voort te staken dan dat ze erbij zouden winnen. Of er nu nog een voorstel zal onderhandeld worden, staat nog niet vast. Bij Sabca Limburg werken 50 arbeiders en 20 bedienden.

Met de fondsen van de verkeersboetes wil de politiezone West-Limburg zes permanente snelheidsborden ter beschikking stellen aan de gemeente Lummen. In samenspraak met de technische verkeerscommissie werden zes locaties gekozen langs de gemeentewegen. In de Groenstraat wordt een bord geplaatst tussen de rotonde en de Sportweg. Langs de Schalbroekstraat in de omgeving van de Meeuwenstraat, in de Molemstraat aan de Schutterstraat richting centrum, in de Mellaerstraat richting Laren aan het begin van de woonzone, en in de Geneikenstraat in de omgeving van de gemeenteschool in zone 50. In deelgemeente Meldert komt een bord aan de Zelemsebaan richting Meldert, in deelgemeente Linkhout wordt geen snelheidsbord geplaatst. Omdat Infrax moet zorgen voor de aansluiting op het elektriciteitsnet werd bij deze intercommunale een offerte gevraagd. De kostprijs van deze werken wordt geraamd op ruim 6.000 euro.

Herk-de-Stad gaat een “Huis van het Kind” inrichten. Dat is een krachtlijn van het plan voor kinder- en gezinsbeleid voor de periode tot 2012 dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Het “Huis van het Kind” moet alle diensten voor kinderen verenigen. De plannen voor zo’n huis passen in het project voor een sociale campus op de Diestsesteenweg. Daar is al een project gestart voor de bouw van een rusthuis met 60 bedden en van 54 serviceflats. Ook de buitenschoolse kinderopvang van Herk-centrum moet er onderdak krijgen, omdat die in de huidige vestigingsplaats in de Guldensporenlaan plaats te kort heeft. De uitbreiding tot een “Huis van het Kind” biedt de mogelijkheid daar alle diensten voor kinderen samen te brengen, zegt schepen van Jeugd Danny Pauly. De verschillende diensten kunnen elkaar zo aanvullen en versterken. Eén van de mogelijke diensten in het nieuwe “Huis van het Kind” is dagopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Daarvoor bestaat een vraag van jonge gezinnen waarvan beide ouders gaan werken.

Halen organiseert vanaf 1 maart om de veertien dagen op woensdag een activiteit voor jongeren van 14 tot 16 jaar. Het bestuur wil zo helpen voorkomen dat jongelui van die leeftijd doelloos rondhangen. De stad heeft gemerkt dat doelloos rondhangende jongeren wel eens voor overlast zorgen. De jeugd- en preventiedienst hebben in maandenlange contacten met de jongelui hun vertrouwen proberen te winnen. Zo heeft men ervaren dat de jongeren vinden dat ze te weinig aandacht krijgen. Ze hebben nood aan een plek om rond te hangen, zegt schepen van Jeugd Josiane Vanthienen. Daarom wil men nu in een eerste stap een aantal activiteiten aanbieden. Van 1 maart tot 31 december worden er om de veertien dagen op woensdagmiddag vormende en creatieve activiteiten georganiseerd. Die activiteiten gaan twee tot drie uur duren. Ze staan open voor jongeren uit alle deelgemeenten. De begeleiding van de jongeren gebeurt door medewerkers van het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn. Volgens Marc Adriaens van sp.a en André Jacobs van Vlaams Belang, gaat dat initiatief niet ver genoeg. Zij zeggen dat ook volwassenen doelloos op straat rondhangen. Zij pleiten ervoor die ouderen tot werk aan te zetten.

Op de Koningin Astridlaan, dat is het gedeelte van de ring rond Diest dat aan de Hasseltsepoort begint, moet je vanaf nu tot eind juni rekening houden met verkeershinder. Aanleiding is de heraanleg van het kruispunt met de Sint-Jansstraat en de Vervoortstraat. De werken daarvoor zijn zopas gestart. Bedoeling is om het kruispunt veiliger te maken voor de vele voetgangers en fietsers die er dagelijks passeren. In de buurt liggen namelijk maar liefst vier scholen. Tijdens de werken wordt het verkeer op de Koningin Astridlaan teruggebracht van twee naar één rijstrook in elke richting, en je mag er maximaal 30 km per uur rijden. De Sint-Jansstraat blijft aan het kruispunt met de ring afgesloten. De werken gaan tot half juni duren.

Door de vernieuwing van het Klaverblad, zal een tweewoonst aan de Molemstraat moeten verdwijnen. Een 20-jarige woont er nu een drietal maanden en heeft een huurcontract van een jaar. Hij wist vorige week zelfs nog niet dat zijn huurwoning binnen twee of drie jaar zal worden gesloopt. In diezelfde tweewoonst huist ook Eugène Wellens, zoon van de bekende kunstschilder. Overbuur autohandelaar Julien Convents vreest dat ze hem het licht zullen afpakken. In de eerste voorlopige plannen een paar jaar geleden, liep de talud dwars door de toonzaal van de garage. Onlangs kregen ze van Wegen en Verkeer te horen dat er geen geld was om de garage te onteigenen. De plannen werden blijkbaar aangepast en nu willen ze op een zestal meter van de toonzaal een betonnen muur met geluidsschermen optrekken van 9 meter hoog, en de straat naast de autosnelweg zal ook worden afgesloten. Om van de voorzijde naar de achterzijde van de zaak te gaan, zal men dan een kilometer moeten omrijden. Daar is de eigenaar in elk geval niet gelukkig mee. Dan liever onteigenen zegt hij en ergens anders een nieuwe zaak opbouwen.

De werking van en de dienstverlening door het OCMW kosten elke inwoner van Herk-de-Stad 97,54 euro per jaar. Dat blijkt uit het budget van het OCMW, dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Het OCMW vraagt de stad dit jaar een toelage van ruim 1,166 miljoen euro. Deze ligt iets hoger dan de steun voor 2007, dat was toen 1,143 miljoen euro. Met een iets lager aantal inwoners, namelijk 11.876, maakte dat voor vorig jaar een gemiddelde van 96,28 euro per inwoner.

De socio-culturele verenigingen van Halen worden met een toelage van samen 3.349 euro voor hun werking het voorbije jaar beloond. De gemeenteraad heeft dat subsidiebedrag goedgekeurd. Carnavalsvereniging Ridders van de Kromme Elleboog spant de kroon met 1.000 euro steun. De muziekmaatschappijen De Koorgalmen van Halen, Sint-Lambertus van Zelem en In Vriendschap en Vrede van Loksbergen ontvangen elk 373 euro. Nog 23 andere verenigingen krijgen 63 euro en een reeks vzw’s krijgt 50 euro.

Dancing The Scene aan de Leuvensesteenweg in Diest, is goed 3 maanden na de opening weer dicht. Dancing The Scene werd ingericht in de gebouwen van de vroegere discotheek James. Daarvoor werd het interieur voor 0,5 miljoen euro vernieuwd. Op het einde van de jaren ’90 moest de toenmalige discotheek na een schietpartij op bevel van de burgemeester voor een aantal maanden dicht. De zaak veranderde verscheidene keren van eigenaar en van naam, maar geraakte nooit meer op dreef. Het gebouw staat nu te koop.

Op de E313 in Lummen richting Hasselt, tussen het Klaverblad en de nieuwe afrit om naar het industrieterrein van Lummen te rijden, is woensdagavond rond 19.30 uur een auto van de weg geraakt. De wagen kwam in een lager gelegen gedeelte in de bomen terecht. De 21-jarige bestuurder uit Schalbroek werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Als inwoner van Halen betaal je dit jaar via de belastingen 90,95 euro voor de werking van de politie op het eigen grondgebied. Dat blijkt uit de dotatie van de stad aan de politiezone West-Limburg van Halen, Herk-de-Stad en Lummen. De steun bedraagt volgens de begroting van de politiezone voor dit jaar 803.356 euro. Gedeeld door het aantal inwoners van de stad maakt dat een gemiddelde van bijna 91 euro. De toelage dit jaar stijgt aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar. Die bedroeg toen 740.000 euro, of een gemiddelde van 85 euro per inwoner.

Deelnemers aan de carnavalsstoet van de Halense Ridders van de Kromme Elleboog, op zondag 9 maart, mogen geen alcohol drinken. Het gebruik van spuitbussen, scheerschuim en computerconfetti is evenmin toegelaten. Dat staat in het politiereglement dat de gemeenteraad voor de stoet heeft goedgekeurd. De organisatoren en elke deelnemende groep zullen een kopie van dat reglement krijgen zegt burgemeester Willy Neven. De politie zal met vier mensen aanwezig zijn voor de begeleiding van de stoet. De voorzorgsmaatregelen moeten een herhaling van de moeilijkheden de voorbije jaren voorkomen. In 2007 is buiten de optocht een vechtpartij ontstaan, en in 2006 tijdens de optocht zelf. De organisatoren moeten ook een verzekering afsluiten voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Eric Vanderaerden ziet weer licht aan het einde van de tunnel. Samen met zijn koersvriend Rudi Donckers werkt hij aan een nieuwe crossploeg. Voorlopig is nog niets concreet. Eerst beginnen, dan dromen, reageert de Lummenaar op grote onthullingen als zouden Sven Nys en Niels Albert al zijn richting uit zijn gedraaid. Een paar weken geleden kende de UCI de nieuwe ploeg van Vanderaerden geen proflicentie toe en dat betekende meteen het einde. Daarna werd Vanderaerden gecontacteerd door Rudi Donckers, met wie Eric nog de Crocodile Trophy afwerkte. Donckers is directeur van een rusthuis aan de Beverdijk in Hamont-Achel, en organisator van de veldrit en het Open Air-muziekfestival in Neerpelt. Hij worstelt al lang met het idee om zelf een crossploeg op de been te helpen en heeft twee sponsors beschikbaar. Over het beschikbare budget wil Vanderaerden zich niet uitspreken. Over de samenstelling van de ploeg evenmin. Vanderaerden is geen onbekende in de crosswereld. Als jeugdrenner sleepte hij drie Belgische titels mee naar Lummen.

Halen heeft geen opmerkingen bij het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Diest. De Halense gemeenteraad heeft het Diestse plan dan ook goedgekeurd. Vorig jaar sprak het Diestse plan nog van een intentie tot grondruil met Halen om zo de uitbreiding van het industrieterrein van Webbekom mogelijk te maken. Maar omdat Halen zelf nood heeft aan industriegrond, was dat onaanvaardbaar, zegt schepen van Ruimtelijke ordening Anita Bullens. In het plan van dit jaar is daar nu ook geen sprake meer van.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten heeft de lonen van de burgemeesters vrijgegeven. Dit loon wordt berekend op het aantal inwoners van de gemeente. De Lummense burgemeester, Luc Wouters, en Paul Buekers van Herk-de-Stad verdienen elk 51.421 euro bruto per jaar. De Halense burgemeester, Willy Neven, verdient 44.858 euro bruto per jaar. Toch vinden de burgemeesters niet dat dit een buitensporig hoog loon is. Ze benadrukken dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben voor de hele stad. Bovendien is dit een brutoloon en moet er dus nog een flink deel naar de belastingen.

Het dienstencentrum “De Cirkel” organiseert morgen, dinsdag 19 februari om 14 uur een infovergadering over de belbus. Die komt langs op plaatsen die te ver liggen van opstapplaatsen van de normale buslijnen. Info: De Cirkel 013/52.26.64

Tot 25 februari 

Het Lummense gemeentebestuur en de erfgenamen van de onlangs overleden Vital Saenen hebben vrijdag een Linkhouts boerderijtje op een perceel van 46 are verkocht voor 141.000 euro. De waarde van het gebouw werd geschat op 55.000 euro. Die som gaat naar de erfgenamen. De rest, 86.000 euro, is voor de gemeente Lummen. Ruim een eeuw geleden werd de woning gebouwd op gemeentegrond, aan de huidige Gorenbroekstraat 5, maar die akte was niet meer terug te vinden. De gronden waren eigendom van de toenmalige gemeente Linkhout, zegt burgemeester Luc Wouters. Documenten of een schriftelijke overeenkomst van erfpacht of recht van opstal werden niet meer teruggevonden. Het boerderijtje werd bewoond door de onlangs overleden Vital Saenen, en zijn erfgenamen besloten het te verkopen. Juridisch gezien waren de gebouwen, die zich tegen de grens van Zelem bevinden, ook eigendom geworden van de gemeente Lummen, maar het bedrag verbonden aan het recht van opstal werd jaarlijks correct betaald. Daarom verklaarden de erfgenamen zich akkoord met het voorstel dat ze enkel de schattingswaarde van de gebouwen kregen toegewezen. Hoewel het om een zonevreemde woning gaat, mag de nieuwe eigenaar uit Zelem toch verbouwingswerken uitvoeren.

Herk-de-Stad wil Bart Raskin postuum de titel van ereschepen toekennen. Bart Raskin overleed op dinsdag 15 januari. Zijn opvolger, Louis Vanuytrecht, vertolkte de wens voor de toekenning van de titel bij zijn eedaflegging op de jongste zitting van de gemeenteraad. Bart Raskin maakte zijn politieke debuut in 1989 als gemeenteraadslid. Van 1992 tot 2000 was hij schepen, nadien weer gemeenteraadslid tot bij zijn overlijden. Begin dit jaar hebben Firmin Steenbergen en Gilbert Ignoul de titel van ereburgemeester van Herk-de-Stad gekregen, Leon Aerts die van ereschepen.

Vlaams minister van Sport, Bert Anciaux, heeft het sportbeleidsplan van de stad Halen goedgekeurd. Dat betekent dat de stad subsidies voor sportpromotie-initiatieven krijgt. De stad beschikt over een erkende sportraad en heeft een erkende sportfunctionaris in dienst.

Schepen Lars Vanrode van Lummen zal deze week een operatieve ingreep ondergaan. Omdat er daarna een lange herstelperiode zal volgen wordt hij vanaf 1 maart vervangen door partijgenoot Luc Put. Burgemeester Luc Wouters zette dat vorige week als extra punt op de agenda en het werd meteen door alle raadsleden goedgekeurd. Luc Put wordt na een korte onderbreking dus opnieuw schepen.

Centea heeft de rekeningen van tien Limburgers geschrapt omdat ze een rechtszaak hebben aangespannen tegen de bank. De klanten deden dat om zo ruim anderhalf miljoen euro te recupereren van een oplichting door een Centea-filiaalhouder uit Herk-de-Stad. Centea zegt nu dat de klanten geschrapt werden op basis van "elementen uit het onderzoek". Twee jaar geleden veroordeelde de Hasseltse correctionele rechtbank de Centea-filiaalhouder tot een celstraf van drie jaar. De man had geprobeerd de bank voor ruim 1,5 miljoen euro op te lichten. Het ging om het spaargeld van tien Limburgers dat de kantoorhouder kwijt was geraakt, volgens hem door een overval. Centea betaalde de slachtoffers de zogenaamd gestolen som nooit terug. Reden daarvoor zijn de elementen uit het onderzoek die voor de bank het vertrouwen in de klanten hebben geschaad.

Halen beloont 26 culturele verenigingen of organisaties met een toelage voor hun initiatief. Het gaat in totaal om 3.737 euro steun. De dorpsfeesten “Zelem Zomert” en “Loksbergen Leeft” krijgen elk 250 euro. Dertien organisaties ontvangen 175 euro, de resterende elf krijgen de helft, zijnde 87,5 euro.

De meerderheidspartijen van Lummen keurden het Lokaal Sociaal Beleidsplan goed dat OCMW-voorzitter Birgitt Carlier op de gemeenteraad is komen toelichten. De oppositie onthield zich. Drie werkgroepen zullen rond drie thema’s werken. Van 2008 tot 2014 ligt de nadruk op de thema’s senioren, wonen en kinderopvang, zegt Birgitt Carlier. En voor 22 mei 2009 wil men en “sociaal huis”realiseren. Alle OCMW-diensten moeten dan onder één dak gehuisvest worden en er komt een centraal loket om cliënten door te verwijzen.

De ruimte van de hoofdbibliotheek in Herk-centrum leent zich, na een verhuizing van de bieb naar de nieuwe campus aan de Diestsesteenweg, uitstekend voor de inrichting van een winkelcentrum. Dat zegt Hendrik-Jan Ombelets bij zijn afscheid als voorzitter van de Herkse middenstandsraad. Hij heeft die functie acht jaar bekleed. Het OCMW en de stad hebben plannen voor een sociale campus aan de Diestsesteenweg. Het gaat onder meer om 56 serviceflats. De groep MSI, de medisch-sociale initiatieven van de Christelijke Mutualiteit Limburg, wil op de campus een rustoord met 80 bedden bouwen. Voor de bibliotheek heeft de stad al haar oog laten vallen op een terrein van 65 are aan de Trompetweg vlakbij. Gezien de ligging, toegankelijkheid en de oppervlakte is de ruimte van de huidige bibliotheek ideaal om in het centrum handelsruimte te creëren, vindt Ombelets. Om jonge ondernemers aan te trekken, pleit Ombelets voor een tijdelijke vermindering of vrijstelling van de grondbelastingen. Volgens de voorzitter heeft de middenstand van Herk-de-Stad de wind in de zeilen. Het aantal deelnemers aan de eindejaarsactie is van 3.453 het eerste jaar gestegen tot 9.491 in 2007. De permanente actie van de geschenkenbons is van een omzet van 2.630 euro in 2005 meer dan verdubbeld tot 5665 euro in 2007.

Stefan Coenen van Lumineus Lummen vroeg op de gemeenteraad van vorige week meer uitleg over het geplande netwerk van voet- en fietspaden in Lummen-centrum en een belbus of permanente busstopplaats aan het rustoord. Schepen Armand Busselen vertelde dat volgende maand het stoepenplan zal gepresenteerd worden. De knelpunten worden dit jaar nog aangepakt. Een belbus van De Lijn is niet realistisch zegt Busselen, want dat kost op jaarbasis minstens 250.000 euro. Een busverbinding naar de industriezone Lummen/Heusden-Zolder is nu absoluut prioritair.

Herk-de-Stad wil de volgende jaren op cultureel vlak samenwerken met de buurgemeenten Halen, Lummen, Nieuwerkerken en Geetbets. Dat is één van de kernelementen in het cultuurbeleidsplan tot 2013, dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. In de driehoek Hasselt/Sint-Truiden/Diest heeft Herk-de-Stad een regionale functie, zegt schepen van cultuur en vrije tijd Danny Pauly. Denken we daarbij maar aan de hoofdpost van de politie, de voorpost van de brandweer, het revalidatiecentrum en de vele scholen die samen goed zijn voor 3.000 leerlingen. En met het gemeenschapscentrum De Markthallen kan die regionale functie alleen maar versterkt worden. Naast een nog betere uitstraling van het gemeenschapscentrum naar Herk-de-Stad en de buurgemeenten ziet de schepen ook een samenwerking over de gemeentegrenzen mogelijk op het vlak van deelname aan de Erfgoeddag, de Open-Monumentendag, programmering van activiteiten, vorming en de ontwikkeling van projecten.

Vijfendertig ex-werknemers van de failliete meubelfabrikant Van Pelt in Lummen vonden inmiddels al een nieuwe baan, terwijl 61 anderen ingingen op het aanbod van de VDAB om zich door een tewerkstellingscel naar een nieuwe job te laten begeleiden. De Hasseltse rechtbank van koophandel verklaarde de Lummense meubelfabrikant op 13 december van vorig jaar failliet. Hierdoor verloren 98 mensen hun baan, onder wie 74 arbeiders en 24 bedienden. De curatoren slaagden er niet in om een nieuwe overnemer voor Van Pelt te vinden. Op zijn hoogtepunt stelde Van Pelt 1.500 mensen tewerk in twee fabrieken in Limburg.

Herk-de-Stad wil de lang geplande sporthal in september 2010 in gebruik nemen. Dat heeft burgemeester Paul Buekers gezegd tijdens een ontmoeting met de directies van de Herkse scholen die erg naar het project uitkijken. Herk-de-Stad heeft al jaren nood aan een nieuwe sporthal, omdat de huidige niet meer aan de moderne noden voldoet. Het bijzonder plan van aanleg voorziet in de bouw van een sporthal en een polyvalente ruimte, een openluchtsportveld en een parkeerzone voor 100 tot 120 voertuigen. Het complex moet komen achter de gebouwen van de Sint-Martinusscholen aan de Diestsesteenweg. Momenteel loopt er nog een studie die duidelijk moet maken of het project in een publiekprivate samenwerking mogelijk is.

Het kruispunt van de Dorpstraat, de Kolenbergstraat en Van Zurpeledijk in Zelem wordt heraangelegd. Vorige week zijn daarvoor de werken gestart, er komt daar een minirotonde. De werken gaan nog twee weken duren. Het kruispunt wordt voor alle verkeer afgesloten. De heraanleg past in de aanleg van riolering en een dubbel fietspad langs de weg van Zelem naar Schaffen. Dat traject heeft ondertussen al een eerste laag asfalt gekregen. Het regenwater gaat in de toekomst naar de Zwarte Beek en de Genneploop, het afvalwater gaat naar het zuiveringsstation in de Mosstraat. Het nieuwe fietspad langs de weg is 2,5 meter breed. De werken kosten 640.000 euro. Van Infrax en de provincie krijgt de stad een toelage van 325.000 euro.

Discotheek Outline aan de Michel Theysstraat in Diest, mag 4,5 maand na de sluiting door burgemeester Laurys weer open. Dat heeft de burgemeester beslist na een gunstige beoordeling van het veiligheidsplan van 100 bladzijden van de discotheek, die vanaf nu Legenz heet. Eind september vorig jaar werd aan het parkeerterrein naast de zaak, een bewusteloze jongen in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook drie andere jongeren moesten naar het ziekenhuis. De uitbater wil nu met breken met het verleden, en maakt zich sterk om de overlast in de toekomst te kunnen voorkomen. Symbolisch voor de nieuwe aanpak staat ook de nieuwe naam. Legenz is een afterclub die openblijft als andere zaken dichtgaan. Vanaf nu gaat de zaak om 8 u ’s morgens dicht, en reeds vanaf 7 uur mag er niemand meer binnen en gaat de muziek stiller. De discotheek zal op donderdag open zijn als danscafe vanaf 20 uur, op vrijdag en zaterdag vanaf 22 uur. De politie gaat de controles opvoeren en de burgemeester volgt de werking op.


Herk-de-Stad heeft op de jongste zitting een kleine hulde gebracht aan ontvanger André Costermans. Die kwam voor het laatst een technische toelichting geven bij de stadsbegroting van de stad. Hij gaat op 1 juli met pensioen. Volgens de traditie in Herk-de-Stad komt de ontvanger ook een technische toelichting geven bij de stadsrekening van het voorbije jaar. De behandeling daarvan wordt in mei verwacht. De stad is nu op zoek naar een nieuwe ontvanger. Die maakt deel uit van het managementteam, dat ook de secretaris, de bestuurssecretaris en de verantwoordelijke van de personeelsdienst als leden telt.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn auto’s opengebroken in de Bovenstraat, de Mangelbeekstraat en in de Willekensbergstraat in Lummen. De daders hebben er radio-cd spelers , een gps en een brieventas gestolen. Op een werf op de Stevoortweg hebben dieven 80 meter koperdraad gestolen. En in de Pastorijstraat in Donk is dinsdag rond 15u30 een voetganger aangereden door een zwarte BMW die na de aanrijding niet is gestopt. De 20-jarige uit Tienen werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.

Zes mannen uit Diest, Kortenaken, Sint-Truiden en Geetbets moesten dinsdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank verschijnen voor hun betrokkenheid bij een hanengevecht op 16 mei 2007 op de Keiberg in Halen. De mannen staan terecht wegens inbreuken op de dierenwelzijnswet. Dierenrechtenorganisatie Gaia, die zich voor 1 euro burgerlijke partij stelde, tipte de lokale politie West-Limburg dat er op 16 mei een hanengevecht op de Keiberg in Halen zou georganiseerd worden. Toen de politie arriveerde, sloeg een twintigtal mensen op de vlucht. De politie kon een 32-jarige man uit Diest onderscheppen. In zijn voertuig lagen vier bebloede en twee dode hanen plus materiaal om het strijdperk af te bakenen. De man gaf tijdens het onderzoek de feiten toe. Hij bekende dat het de vierde keer was dat hij een hanengevecht organiseerde. De man verklaarde ook dat zijn schoonbroer, een 33-jarige Truienaar, bij de hanengevechten betrokken was. De vier andere mannen werden geïdentificeerd aan de hand van de nummerplaten van hun wagen. Een 45-jarige man uit Kortenaken, gaf toe dat hij naar de hanengevechten stond te kijken. De Truienaar ontkende dat hij ter plaatse is geweest. Drie mannen uit Geetbets gaven toe dat ze in de buurt aan het vissen waren, maar hadden niets gemerkt van de hanengevechten. De rechter liet verstaan dat hun verhaal erg ongeloofwaardig klonk. Op 18 maart doet de rechtbank uitspraak.

Bij een felle brand in Lummen is zondag 17 februari in de late namiddag de 85-jarige Jef Claes om het leven gekomen. De man woonde in een caravan in de tuin van zijn neef. Buren en brandweermannen van Beringen en Heusden-Zolder waren snel ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. De man lag dood voor zijn caravan. Een brandweerman heeft tijdens het blussen nog een brandende gasfles kunnen dichtdraaien. Blijkbaar verwarmde de man zijn caravan met een gasfles. Hij heeft wellicht nog geprobeerd buiten te geraken, want hij zat op zijn knieën dood voor de caravan. De familieleden van de vrijgezel en de buren waren erg aangeslagen. Het parket van Hasselt stuurde een deskundige.

Een zware dakbrand heeft vorige week op maandagnamiddag veel schade aangericht in een huis in de Heerlestraat in Schulen. Het vuur ontstond even over vier uur in de buurt van het overdekt terras. De oorzaak is nog onduidelijk. Via het houtwerk verspreidden de vlammen zich over het hele dak. De brandweerkorpsen van Herk-de-Stad en Hasselt waren in 11 minuten bij de brand. Al leek het voor de buren veel langer te duren. De buren zijn bezorgd om het gezin omdat ze het emotioneel niet altijd makkelijk hebben gehad. De brand betekent opnieuw een zware klap. De bovenverdieping met slaapkamers is vernield. Ook in de rest van het huis hebben rook en bluswater zware schade aangericht. Het gezin met twee tienerdochters moet tijdelijk verhuizen.

De therapietuin van ziekenhuis en revalidatiecentrum Sint-Ursula van Herk-de-Stad krijgt tien permanente panelen met gedichten. Het gaat om een selectie uit de meer dan 500 ingezonden werken van deelnemers aan de gedichtenwedstrijd samen met de secundaire scholen van Herk-de-Stad en het revalidatiecentrum. Leerlingen van de richting Hout en Bouw van Middenschool 2 hebben de panelen voor de gedichten gemaakt. De officiële inhuldiging gebeurt vrijdag 29 februari om 19.30 uur. De bekroonde auteurs lezen dan ook hun werk voor.