Tot maandag 7 september 2009 

Alle vrouwen tussen 25 en 45 zijn welkom bij de nieuwe afdeling van Jong KAV van Berbroek. Het gaat pas om de vierde afdeling van Jong KAV in Limburg. Die richt zich dan ook op jonge vrouwen in Herk-de-Stad én ruime omgeving. Op het programma o.m. ‘Ladies@ themovies’, ‘Wild van Afrika’ en ‘Koken in 30 minuten’.”

Het OCMW van Halen wil de medewerkers van de klusjesdienst meer opdrachten binnen laten uitvoeren. Die klussen lenen zich voor uitvoering bij slecht weer, als de medewerkers buiten niet kunnen werken. Het gaat onder meer om schilderen of behangen. Na het starten van de opdracht wordt die wel, ongeacht het weer, volledig uitgevoerd. De cliënt heeft recht op 30 uren hulp binnen en 30 uren buiten. Info: Cindy Roovers, tel. 013/46.15.17, cindy.roovers@ocmwhalen.be.

Een 21-jarige uit Heusden-Zolder is zondag om iets voor 17 uur de controle over zijn auto verloren aan de Terrillaan in Lummen. Op de weg die in een zone 70 ligt, ramde hij met zijn auto eerst een boompje naast de weg en daarna de omheining van het bedrijf Mireille. Vijftig meter verder knalde hij op een container. De bestuurder kon op eigen kracht zijn zwaar beschadigde Mercedes verlaten. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder. De container waar de auto tegen botste, weegt zeker drie ton. Na de klap stond deze 90 graden gedraaid. Ook een zware paal van een tweede omheining werd beschadigd. Het is al het vierde ongeval op twee maanden tijd daar. Het bedrijf Mireille ligt net achter de bocht van het containerpark. Na het ongeval kwamen heel wat jongeren een kijkje nemen. Enkelen begonnen zonder aanleiding te roepen tegen de twee politieagenten. Er werd ook een extra politieploeg naar de spoedafdeling van het ziekenhuis van Heusden-Zolder gestuurd om de familieleden van de bestuurder te kalmeren.

De buitenschoolse kinderopvang van Halen heeft deze zomervakantie voor het eerst vier jobstudenten van de stad gekregen. Dat gebeurde om de dienstverlening vlot te helpen verzekeren. Voordien waren het er slechts twee. Niettemin heeft het BKO tijdens de vakantie geen buitenschoolse opvang in de deelgemeente Loksbergen kunnen organiseren. Gemeenteraadslid Ludo Raymaekers van de sp.a-oppositie heeft de meerderheid daarover op de jongste gemeenteraad om uitleg gevraagd.

De speelpleinwerking van Halen heeft deze vakantie gemiddeld 50 tot 60 kinderen bereikt. Die waren elke dag van de vakantie welkom voor activiteiten in en om de lokalen van de chiro in sportcentrum De Koekoek in Halen-centrum. De speelpleinwerking werd met een trip naar het recreatiepark De Efteling in Nederland afgesloten.

Op de Vezerlaan,die deel uitmaakt van de lus met eenrichtingsverkeer rond het centrum van Herk-de- Stad, geldt tijdelijk een maximumsnelheid van 30 km per uur. Die maatregel werd genomen voor onderhoudswerken aan het groen langs dat traject.

De lancering van het nieuwe verkeersplan aan de school van Halen-centrum is in de eerste schoolweek vlot verlopen. Het nieuwe plan maakt een duidelijke scheiding tussen auto's, fietsers en voetgangers. Vlak voor de school is een parkeerplaats voor de bus voorbehouden. De bus brengt kinderen naar de buitenschoolse opvang of naar huis.

In de hoofdbibliotheek van Herk-de-Stad kan je boeken die uit de collectie zijn gehaald voor een prikje kopen. Een werk kost 0,5 euro. Voor 2,5 euro mag je met tien boeken naar huis. Info: bibliotheek, 013/55.39.01, bibliotheek@herk-de-stad.be.

Een brand heeft vrijdagochtend drie gezinnen uit hun huis gezet aan de Zwarte Duivelsstraat in Halen. Het huis telt drie verdiepingen. Op de tweede verdieping woont een vrouw met haar twee kinderen en de partner van elk. Een koppel heeft een peuter van acht maanden. Ook de eerste en de derde verdieping zijn bewoond. Het vuur ontstond om een nog onbekende reden op het terras van de tweede verdieping . Niemand raakte gewond, maar het huis is wel onbewoonbaar. De gezinnen krijgen bij familie of bij het OCMW onderdak.

Het OCMW van Halen gaat landbouwgrond verkopen. Dat gebeurt om extra geld in het laatje te krijgen. Het OCMW van Halen heeft de rekening van het voorbije jaar met een tekort van 20.029 euro afgesloten.

Speelpleinwerking Kameleon van Herk-de-Stad heeft deze zomervakantie gemiddeld 125 kinderen bereikt. Alleen in de periode van de bouwvakantie viel het gemiddelde terug tot zowat 85 kinderen per dag. Voor de begeleiding stonden dagelijks acht monitoren in. De cijfers komen van Els Berden, die samen met Brecht Truyers voorzitter is van de speelpleinwerking is. Daarnaast werden er ook twee jobstudenten ingeschakeld voor bijkomende hulp. En er was ook een goede samenwerking met de buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos.

Het stadsbestuur van Halen heeft nieuw meubilair gekocht voor de nieuwe containerlokalen voor de buitenschoolse kinderopvang van Loksbergen. Zo is er een centrale balie en staan er nieuwe tafels en stoelen. In de containerklassen is ook een salonzithoek geplaatst. Die is aan het BKO geschonken door ouders. Andere ouders hebben een televisie geschonken, waarop de kinderen educatieve spelletjes kunnen spelen. De kids van de opvang krijgen ook nog computers om op te spelen. De computers krijgen geen internetaansluiting.

De Marcellekes uit Zelem, het winnende team van het eerste Spel zonder Grenzen van de vzw De Gulle Joker, schenkt 1.000 euro aan de actie Kom op tegen Kanker. Het gaat om de 500 euro die het team als winnaar in ontvangst mocht nemen, plus 500 euro die de vereniging er uit eigen zak bijlegt. Het team Roba van Zelem behaalde de tweede plaats en de Patriefbikers, ook uit Zelem, de derde.

Tot maandag 14 september 2009 

De vzw De Pastorie van Zelem ervaart een grote behoefte van inwoners van Zelem aan een ontmoetingsplaats in de eigen deelgemeente. Dat is gebleken bij de veiling en kunsttentoonstelling vorig weekend. Uit de vele reacties op de plannen concludeert de vzw dat mensen nood hebben aan een plaats waar ze zich thuis kunnen voelen en gewaardeerd om wie ze zijn en wat ze doen.

Een 40-jarige gewezen Lummenaar, die naar Hongarije uitweek, is bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van één jaar en een boete van 550 euro voor oplichting. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding. De man had in september 2007 bij de politie van Maasmechelen aangifte gedaan van de diefstal van een Chevrolet. Maar hij vulde daarnaast ook een aanrijdingsformulier in. Met die documenten probeerde hij een schadevergoeding te bekomen van zijn verzekering. Beide aangiftes bleken echter vals. De man was in november 1999 al eens tot één jaar cel veroordeeld.

Dieven hebben een portefeuille gestolen uit een auto die geparkeerd stond in Nederstraat in Halen. En in de Industriestraat in Halen hebben dieven woensdagnacht werkmateriaal gestolen op een bouwwerf.

De Zusterstadvrienden van Halen houden dinsdag 22 september om 20 uur in de raadszaal van het stadhuis een informatievergadering over de reis naar Pasewalk, de Duitse zusterstad van Halen. Van 2 tot 5 oktober is daar een delegatie van de Halense zusterstadvrienden te gast. Vanuit Pasewalk daaruit is een bezoek aan de vlakbij gelegen Poolse stad Hettin gepland. Op de terugreis rijdt de de delegatie door het nieuwe Berlijn. De informatie-avond is de laatste kans om nog in te schrijven. Info: www.zusterstad-halen.be, tel. 013/44.10.14.

Chiro Sint-Andreas van Loksbergen heeft de muren, deuren en ramen van de nieuwe containerlokalen op domein Panoven een opknapbeurt gegeven. De jeugdbeweging heeft ook al elektriciteit gelegd. Nu moeten de lokalen nog worden geverfd. Voor de inrichting heeft de jeugdbeweging al een aantal zetels van inwoners van Loksbergen gekregen.

De horecazaken van Diest willen samen krachtiger naar buiten komen en hebben daarvoor in de middenstandsraad een werkgroep opgericht. De Diestse horeca is bijvoorbeeld niet te vinden voor de plannen van de stad om de terrassen eenvormig te maken. De horecamensen zelf hebben hierover al twee keer rond de tafel gezeten. Zij zijn ervan overtuigd dat de terrasen eenvormig maken geen goed idee is. Zij willen tegen 18 september een totaalplan voor de horeca voorleggen aan het stadsbestuur. Zo wil men ondermeer ook samen met de handelaars “Diest in kerstlicht” verder helpen uitbouwen.

De firma Ecopower heeft een aanvraag ingediend voor vijf windmolens langs de E314 vlakbij de afrit in Halen. Die kunnen samen 5.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. De coöperatieve vennootschap Ecopower heeft samen met partners al een project van 11 turbines in de haven van Gent en een van zes exemplaren in Gistel in West-Vlaanderen gerealiseerd. De strook in Halen zou zich uitstekend lenen voor het project. Als landbouwgebied komt deze zone bovendien in aanmerking zonder dat er een ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld moet worden. De zone is groot genoeg om vijf turbines met elk een mast van 108 meter en drie wieken van 42 meter te plaatsen. De ondergrondse sokkel zal een diameter van maximaal 20 meter hebben. Het meest nabije huis staat op 320 meter. Bij de maximale snelheid zal het geluidsniveau daar niet meer dan 45 decibel bedragen. Ook voor het waardevolle vogelrichtlijngebied van het Schulensbroek ziet Ecopower geen bezwaren. De afstand van de eerste turbine tot dat gebied bedraagt 500 meter. De dichtstbijzijnde vogeltrekroute bevindt zich op meer dan 2 km. Tot 30 september loopt een openbaar onderzoek naar bezwaren. Ecopower organiseert donderdag 17 september om 19.30 uur een informatievergadering in het buurthuis in Zelk.

De buitenschoolse kinderopvang van Halen beschikt vanaf nu in Loksbergen over containerlokalen. Zo gaat de capaciteit van de opvang daar omhoog van 25 naar 53 kindjes. De kinderopvang in Loksbergen gebeurde tot nu in het gebouw van de voormalige pannenbakkerij op Panoven. De nieuwe units bieden plaats aan 28 kindjes. 25 plus 28 maakt een totaal van 53. Aan de nieuwe containerunits is buiten een speelterrein in klinkers aangelegd. Er moet alleen nog een omheining rond komen. In Loksbergen werken drie deeltijdse begeleidsters. Daar komt nu nog één personeelslid bij.

Alle personen die tussen 1 april 2008 en 1 augustus 2009 in Halen zijn komen wonen zijn welkom voor de onthaaldag van nieuwe inwoners zondag 11 oktober. Om 9.30 uur wordt een ontbijt aangeboden. Daarna kunnen zij stands bezoeken van de stadsdiensten, adviesraden en de politie van de zone West-Limburg en dan staat nog een busrit langs de belangrijkste plaatsen in de stad op het programma. Info: stad Halen, Markt 14, tel. 013/61.81.20, toerisme.info@halen.be.

Tot maandag 21 september 2009 

Op de tweede plaats in de “Ultratop 30 Dance” staat momenteel het nummer ‘Fuck Me Boots’ van Philip D feat. TLB. De titel is opmerkelijk, de wijze waarop het nummer tot stand kwam, is dat zeker. De Hoeseltse producer Philip Dirix pikte de tekst op toen hij de Lummense wegenwerker Jos Timmermans tijdens zijn werk hoorde zingen. Het begon anderhalf jaar geleden met een artikel over de botjes van politica Freya Van den Bossche in de krant. De journalist schreef dat ze was gespot met trendy fuck me-botjes. Jos begon te improviseren en te zingen en maakte er ‘Fuck Me Boots’ van. Op een dag passeerde producer Philip Dirix uit Hoeselt aan de Hasseltse TT-wijk, waar Jos tegels was aan het leggen terwijl hij weer over zijn ‘Fuck Me Boots’ zong. Hij sprak Jos aan en nodigde hem dadelijk uit in zijn studio. De opnames vonden plaats in januari, daarna heeft Philip in zijn studio in Hoeselt aan het lied zitten sleutelen. Twee weken geleden is het liedje op drie was binnengekomen in de dance-Ultratop. Nu staat het al twee weken op 2, in Nederland op 26 en op dance-tunes.com op nummer 4.

Tegen de streefdatum van september 2010 staat in Herk-de-Stad geen nieuwe sporthal. Dat heeft het schepencollege laten weten op de gemeenteraad. De sportverenigingen van Herk-de-Stad smeken al jaren om een nieuwe sporthal, omdat de huidige aan de Manestraat in Schulen al meer dan dertig jaar oud is. Er zijn nog twee kandidaten voor de bouw en de stad moet nu een keuze maken. Het verplichte luik omvat een sporthal met een nuttige speeloppervlakte van 52 x 32 x 9 m en daarbij uitrusting, berging, kleedkamers en technische ruimten en een polyvalente zaal. Het privéluik is een commercieel gedeelte van 1.500 m², dat de privépartner vrij mag invullen. Bij het complex wordt een parkeerterrein voor 120 auto’s aangelegd. De toewijzing van de kandidaat komt pas in november op de gemeenteraad, zegt burgemeester Paul Buekers, die beseft dat de openingsdatum van september 2010 niet haalbaar is. Herk-de-Stad besteedt maximaal 3,750 miljoen euro aan het project.
 

In Lummen worden op vijf plaatsen verkavelingen gepland. Achter café De Nachtmis in Meldert komen 58 bouwloten, in Linkhout 4, in Thiewinkel 20 en in Molem 44 met mogelijkheid tot uitbreiding. Voor deze laatste verkaveling van net geen 3 ha is de gemeente Lummen een van de drie opdrachtgevers. Tot 8 oktober loopt het openbaar onderzoek en in 2010 zijn de wegenwerken gepland. Aan de Molemstraat is open bebouwing voor 10 huizen. In het binnengebied voorziet men open en halfopen bebouwingen en een centraal gelegen groene speel- en rustweide zegt burgemeester Luc Wouters. Volgens Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen zal daarvoor 21.476 m² bos verdwijnen. Volgens hem zou de gemeente dan ook moeten herbebossen. Ook komen er sommige blinde muren op de perceelsgrens en dat nodigt uit om tegen te voetballen of te basketballen. Dat zal voor conflicten zorgen denkt Vanhoyland.

Inzittenden van een grijze wagen met gele kentekens hebben woensdagnamiddag geprobeerd om een aantal chauffeurs tot stoppen te brengen op de oprit van de E314 in Halen. De inzittenden vragen geld voor benzine en bieden in ruil nepjuwelen aan. Deze feiten vinden regelmatig plaats ter hoogte van de opritten van autosnelwegen, zegt een woordvoerder van de Wegpolitie Limburg. Ondanks de wettelijke en morele verplichting hulp te verlenen aan mensen in nood, is het aangewezen bij dergelijke incidenten niet te stoppen, zeker niet in te gaan op hun voorstellen en zo snel mogelijk de politiediensten te verwittigen via het noodnummer 101.

De Okra-afdeling van Loksbergen bestaat 50 jaar. Dat wordt woensdag 7 oktober gevierd met een eucharistieviering om 11.30 uur in de Sint-Andreaskerk van de parochie. Na een ontvangst door het stadsbestuur vieren de leden van de vereniging hun jubileum.

Herk-de-Stad gaat een extra breed voetpad voor rolstoelgebruikers aanleggen tussen het park Olmenhof met het stadhuis aan de Pikkeleerstraat en de Endepoelstraat met rusthuis De Bleuk. Dit is de ontbrekende schakel in ons zorgroutenetwerk tussen de rustoorden De Bleuk en Sint-Ursula en revalidatiecentrum Sint- Ursula, zegt schepen van Openbare Werken Mark Vanleeuw. Het voetpad verbreedt van een klein stukje van 1,5 meter aan het stadhuis naar 1,8 meter zodat rolstoelgebruikers elkaar vlot kunnen kruisen. De aanleg in dolomiet moet vlot rijden op het voetpad garanderen. Er komt geen oversteekplaats aan de Rummenweg omdat dit te ver van het traject van het voetpad zou afwijken. Tussen het voetpad en de rijbaan komt wel een strook met een haagje van 60 cm. De aanleg van het voetpad wordt op 75.000 euro geraamd.

De veiling van oude voorwerpen met een rommelmarkt van de vzw De Pastorie van Zelem heeft in totaal bijna 3.000 euro opgeleverd. De pastorie van Zelem staat leeg sinds het vertrek van pastoor Coninckx uit Zelem. Ze wordt verbouwd tot ontmoetingscentrum voor de plaatselijke verenigingen met een toeristische functie. De opbrengst van de veiling en de rommelmarkt moeten het project mee helpen financieren. De veiling heeft het grootste bedrag opgeleverd: 2.100 euro. De rommelmarkt bracht 750 euro in het bakje.

De 24-jarige Ingrid Nenczl wordt de nieuwe informatieambtenaar van Herk-de-Stad. Zij volgt Sarah Smulders op die als parlementair medewerkster bij kamerlid Magda Raemaekers in dienst is gegaan. Ingrid, die aan de Rummenweg woont, behaalde na haar studie Latijn-moderne talen een diploma in communicatie aan de Xios Hogeschool in Hasselt. Daarna volgden nog bijscholingen in redactionele vaardigheden aan de KU Leuven. In twee van haar vorige jobs was ze onder meer bezig met communicatie en redactie van teksten. Zij is vandaag als informatieambtenaar van Herk-de-Stad in dienst getreden.

Het stadsbestuur van Halen gaat aanwervingen doen voor vier specifieke functies. Dat moet de dienstverlening aan de bevolking verbeteren. De aanwervingen zijn het rechtstreekse gevolg op de uittekening van een organogram voor het personeel. Het gaat om een coördinator welzijn en drie administratieve medewerkers: één voor het dienstencentrum dat de stad wil uitbouwen, één voor de buitenschoolse kinderopvang Kinderdorp en één voor de dienst grondgebiedszaken bij de administratie.

Gust Vanfraussen uit Herk-de-Stad, de man die 5 jaar geleden zijn minnares met een hamer doodde en nu in de Hasseltse gevangenis zit, hoopt vrij te komen. Die plannen kan hij wellicht opbergen, want zijn kleindochter beschuldigt hem nu van verkrachting. Vanfraussen is met zijn 74 jaar één van de oudste gedetineerden in ons land. Op 8 december 2004 vermoordde hij zijn 30 jaar jongere minnares en kreeg voor die feiten 15 jaar cel.

Dj Mobius One, alias Sven Nollet uit Loksbergen, is momenteel veel gevraagd als dj in de regio. Hij staat ook aan de draaitafel op de foorfuif van de scouts van Donk op zaterdag 3 oktober. De fuif vindt vanaf 21 uur plaats in een tent langs de Grote Baan. Sven Nollet won eerder dit jaar de eerste dj-contest bij het rockfestival Boerenrock in Kortenaken.

De 39-jarige Filip Lafosse uit Kortessem is vanaf nu de financiële beheerder bij het stadsbestuur van Herk-de-Stad. Hij is daarvoor zopas in functie getreden. Hij volgt André Costermans op, die op 1 juli vorig jaar met pensioen is gegaan. Filip Lafosse is handelsingenieur en heeft een bijkomende MBA-opleiding gevolgd. Hij is bevoegd voor de financiën van de stad en die van het OCMW.

Jeugdhuizen en jeugdverenigingen in Lummen krijgen gratis bierviltjes van de gemeente. Op de kaartjes staan ludieke teksten die jongeren wijzen op de gevaren van alcohol en drugs. De gemeentelijke werkgroep Preventie en Verslaving verspreidt 400 bierviltjes. Ze zullen gratis verdeeld worden onder de jeugdhuizen en jeugdverenigingen met een lokaal. Deze actie loopt in samenwerking met het Centrum voor Alcohol- en Drugspreventie. Wie belt naar 013/35.56.85 kan een aantal bierkaartjes gratis afhalen in het Oosterhof. 

Tot maandag 28 september 2009 

De sporthal aan de Manestraat in Schulen krijgt een nieuw dak. De werken daarvoor zijn zopas gestart. De werken zijn nodig om verdere insijpeling van water te voorkomen. De sporthal kampte al lange tijd met dakproblemen. Twaalf jaar geleden werd het dak van de Sporthal al eens vervangen maar dat is toen niet volgens het boekje gebeurd. De sporthal aan de Manestraat is 32 jaar oud. Ondertussen is de stad volop bezig met een dossier voor de bouw van een nieuwe sporthal in de wijk Daelersveld.

Van de website van derdeprovincialevoetbalclub MD Halen kan je vanaf nu foto's downloaden. De club komt daarmee tegemoet aan de vele vragen om beeldmateriaal van de site te kunnen halen. Het digitale fotoalbum van de club staat wel op Picasa. Via een link op de site van MD Halen kom je er terecht. Info: www.kmdhalen.be.

De verkoop van plantjes voor Kom op tegen Kanker is in Halen uitstekend verlopen. Alle plantjes die de stad had besteld, zijn de deur uitgegaan. Halen heeft de verkoop op drie manieren aangepakt. Een aantal verenigingen hebben azalea's onder de eigen leden verkocht. Leden van een aantal verenigingen hebben aan de kerken plantjes aangeboden en vrijwilligers deden hetzelfde aan de Spar.

De afdeling Zelem van Ziekenzorg houdt dit najaar opnieuw een verkoop van druiven. Voorziene datum is zaterdag 3 oktober, weliswaar onder voorbehoud. Kandidaat-kopers moeten de infoborden langs de invalswegen van Zelem-centrum in het oog houden. De opbrengst van de druivenverkoop gaat naar de financiering van de werking van de afdeling.

Op de Leuvensesteenweg in Diest is een vrouw het slachtoffer geworden van brutale gauwdieven. De daders, twee twintigers, gooiden de vrouw op de grond en gingen er met haar portefeuille vandoor. Ze waren met de fiets. Op de Singellaan in Halen is vorige week een inbraak vastgesteld. De inbrekers hadden alles overhoop gehaald maar zouden niets hebben buitgemaakt.

Juwelen en geld zijn gestolen uit een huis in de Donderveldstraat in Schulen. De daders kwamen binnen via de slaapkamer en doorzochten het hele huis. Bij het restaurant “Donks Genoegen” aan de Grote Baan in Donk zijn dieven dinsdagnacht aan de haal gegaan met de kassa en ze braken ook een bingo open. Er werd een slot geforceerd om binnen te geraken.

De gemeente Lummen gaat een perceel recreatiegrond van 40 are groot aankopen tussen de Lidl en de voetbalterreinen van KVV Lummen. De schattingsprijs bedraagt 25.000 euro. Samem met een stuk gemeentegrond van nog eens 40 are zullen er 120 parkeerplaatsen worden aangelegd voor de tennis- en voetbalclub.

Wie een voorstel wil indienen voor een naam en/of logo van het Halense seniorenlokaal in het nieuwe cultuurcentrum beschikt nog over exact een week de tijd. 30 september is de uiterste datum. De nieuwbouw komt aan de Sportlaan. Het lokaal is bestemd voor activiteiten van 55-plussers. Bij de inzending moet een kleine verantwoording worden gegeven. De winnaar ontvangt een mooie prijs. Info: dienst welzijn, tel. 013/61.81.30, welzijnsdienst@halen.be.

Het plan voor de Meerlestraat in Lummen is na enkele bezwaren en besprekingen aangepast en definitief goedgekeurd. Er komt een dubbele rijrichting naar het rustoord. Net achter de toegang voor kinderopvang ’t Sjamajeeke zal de Meerlestraat voor het verkeer worden afgesloten.

Het stadsbestuur van Diest wil op de gemeenteraad een motie goedkeuren voor het behoud van het eerste bataljon para in de stad. Diest vreest dat de kazerne onder de besparingen bij het leger zal vallen. Het eerste bataljon zit sinds 1950 in de citadel van Diest en de stad is er ook peter van. Het is het enige tweetalige parabataljon. Acht jaar geleden was het behoud ervan ook al bedreigd. Onder meer na protest van de stad werden die plannen toen afgeblazen. Als onderdeel van de verdedigingsgordel uit de 19de eeuw rond de stad is de citadel ook een toeristische attractie met jaarlijks enkele opendeurdagen.