Tot maandag 3 augustus 2009 

De bewoners van tien nieuwe woningen in de Beggerdestraat, op de grens van Lummen en Linkhout, hebben haast geen gsm-ontvangst in hun huizen. De buurtbewoners krijgen vaak een half uur nadat iemand hen trachtte te bereiken, pas een bericht dat ze een oproep hebben gemist, terwijl hun gsm niet eens heeft gerinkeld. Ook in Schalbroek, Linkhout, Goeslaer en delen van Mellaer is er een beperkte ontvangst. Volgens burgemeester Luc Wouters is er momenteel nog geen aanvraag om een nieuwe gsm-mast te bouwen. Volgens de bewoners beweren de diverse providers dat men daar wel een goede ontvagst zou moeten hebben. Maar de bewoners zien als ze voor hun huis staan nog maar amper één streepje dat de ontvangstkwaliteit aangeeft. De providers zeggen dat hun gsm-toestel te oud is, dat het aan de chip ligt, en dat de ramen te veel isoleren.

Sinds vrijdag is een recreatieverbod op het Schulensmeer afgekondigd, nadat ‘s ochtends een blauwe smurrie op het water dreef. Burgemeester Luc Wouters en milieuambtenaar Daniël Jacobs kwamen dadelijk ter plaatse. Vandaag zullen de resultaten bekend zijn van de waterstalen die de Vlaamse Milieumaatschappij is komen nemen, maar de burgemeester kondigde wel dadelijk een recreatieverbod af. Omdat hij geen enkel risico wil nemen. In 2007 en 2008 waren er ook al blauwalgen in het Schulensmeer. In het voorjaar werd er al vergaderd over wat de oorzaak zou kunnen zijn. Maar er is nog veel onduidelijkheid over de algen. Blijkbaar zou zonlicht bevorderlijk zijn om het probleem op te lossen. De kinderen die deelnemen aan de zeil- en surfkampen mochten vrijdag niet meer op het water. Het is voorlopig afwachten voor de resultaten van het onderzoek, maar als de sportkampen een hele week niet kunnen plaatsvinden, krijgen de kinderen hun geld terug.

In een weide in de Beerbosstraat in Herk-de-Stad heeft een stier donderdagavond rond 20u30 een 50-jarige man aangevallen. De man overleefde de aanval niet. Hij werd even later door zijn familie teruggevonden in de wei. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn niet bekend.

De Gidsenstraat in Halen is tussen het kruispunt met de Rotemstraat en dat met de Holeikstraat tijdelijk voor doorgaand verkeer afgesloten. Dat is een gevolg van de windhoos van dinsdag 21 juli. Op die dag werd de straat op dat traject al versperd door afgeknapte takken. Nu nog bestaat er gevaar voor omvallende bomen.

Zowat 3.000 bezoekers zijn vorig weekend naar Halen afgezakt voor de 17de editie van de European Trike Trophy. Dat is een internationale ontmoeting voor trikerijders. Een trike is een motor op drie wielen. De deelnemers waren met 700. Ze kwamen niet alleen uit België, ook uit de buurlanden, onder meer uit Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

Sportliefhebbers kunnen vanaf vorige zaterdag opnieuw terecht in de sporthal aan de Manestraat in Schulen. Ook de sporthallen op de campussen Ursula en Amandina van de Sint- Martinusscholen en die van het gemeenschapsonderwijs aan de Dokter Vanweddingenlaan zijn dan opnieuw open, na hun zomersluiting in juli.

In de Kauwplasstraat in Loksbergen is vrijdag rond 16u30 brand uitgebroken in een hoek van een woonkamer van een huis. Wat de oorzaak van de brand was is nog niet duidelijk. Wel heeft de woonkamer zware schade opgelopen. De zimeubelen zijn zwaar verbrand en het huis was vrijdag alvast onbewoonbaar. Ook andere kamers liepen rookschade op. De brandweer van Diest en Herk-de-Stad kwamen ter plaatse om de brand te blussen.

Dinsdagmiddag is brand uitgebroken in een huis in de Rode Kruisstraat in Schakkebroek. Oorzaak was een defect aan de droogkast. Door een snelle interventie van de brandweer kon de schade beperkt worden tot de badkamer. De bewoonster van het getroffen huis verblijft momenteel in het ziekenhuis. Een medewerkster van Familiehulp was aan het werk in de woning. Zij had de droogkast aangezet. Even later was er een enorme rookontwikkeling. Zij heeft toen onmiddellijk de brandweer gealarmeerd en die was heel snel ter plaatse. De brandweer was vlakbij een wespennest aan het verdelgen. Ze hebben alles laten vallen en zijn onmiddellijk naar het huis gereden. De brandweermannen drongen met een masker op de woning binnen en haalden de droogkast naar buiten. De brandschade bleef beperkt tot de badkamer maar de hele woning werd getroffen door rookschade.


 

Tot maandag 10 augustus 2009  

Drie jaar geleden, op 7 juli 2006, stortte de beschermde kerktoren van Meldert in. Het gemeentebestuur van Lummen, dat eigenaar is van de kerk, heeft nu een aanvraag tot bouwvergunning ingediend voor de bouw van een nieuwe toren en de restauratie van het schip van de kerk. Dat zal naar schatting 1,43 miljoen euro kosten. De oorspronkelijke toren was in ijzerzandsteen opgetrokken. Maar omdat heel wat oude stenen niet opnieuw gebruikt kunnen worden komt er een nieuwe toren in staalskelet. Tussen de toren en het schip komt er een glazen wand. Op één van de plateaus in de nieuwe kerktoren komt een tentoonstelling die het verhaal van de kerk zal brengen. Ook gerecupereerde delen van het kerkorgel zullen er worden tentoongesteld.

De vakantiekamer van de Hasseltse rechtbank heeft vorige woensdag een 37-jarige man veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan vier met uitstel. Hij reed op 18 mei in Hasselt en in Lummen in op twee motoragenten van de zone Hazodi. Beide politie-inspecteurs raakten gewond. De motoragent die de man kon achtervolgen tot in Lummen werd daar door de dader achteruitrijdend aangereden en werd een achttal meter meegesleurd, en brak daarbij zijn rechterenkel en alle tenen van zijn rechtervoet. De aanrijder bleek al heel wat veroordelingen op zijn strafblad te hebben. De beklaagde kreeg geen boete, maar kijkt wel aan tegen hoge gerechtskosten en schadevergoedingen aan politie Hazodi en de twee inspecteurs.

Herkse verenigingen kunnen nu al activiteiten melden voor opname in de nieuwsbrief van de stad. Die verschijnt tijdens de vakantie niet, maar vanaf woensdag 2 september opnieuw. Info: 013/38.03.18

Vanaf vorige dinsdag is de weg onder de brug van de autosnelweg in Rekhoven gedurende anderhalve maand afgesloten. Er is een smalle doorgang voorzien voor fietsers en voetgangers. Voor de omvorming van het Klaverblad tot een verkeersturbine wordt de brug verbreed. Voor wie vanuit Lummen het containerpark of de industriezone wil bereiken wordt een omleiding via Heusden voorzien.

Een Herkse ballonvaarder heeft zaterdagochtend bij de lokale politie gemeld dat hij vrijdag tijdens een ballonvaart twee keer beschoten is. De schoten werden gelost ter hoogte van de Guldensporenlaan in Herk-de-Stad. De man raakte niet gewond. Wie de schoten loste en waarom, is voorlopig niet duidelijk. Politie West-Limburg onderzoekt de zaak.

De werkloosheid in onze provincie is in juli met bijna een kwart gestegen. Limburg telde vorige maand 34.109 niet werkende werkzoekenden. Dat was 23,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Limburg is daardoor samen met Antwerpen de provincie met de grootste stijging. Vooral in Hasselt was de stijging groot. Daar steeg de werkloosheid met maar liefst 25 procent.

In een tuin in de Hamelstraat in Lummen is in de nacht van dinsdag op woensdag een tuinbank gestolen. Dieven hebben woensdagochtend uit een brievenbus in de Dokter Vanweddingenlaan in Herk-de-Stad de krant Het Belang Van Limburg gestolen.

Het recreatieverbod dat sinds vorige week vrijdag van kracht was op het Schulensmeer werd deze week weer opgeheven. Kinderen die deelnamen aan zeil- en surfkampen mochten dus weer op het water. Vorige week dreef er een blauwe smurrie op het water. Danny Vansweevelt van de Opdrachthoudende Vereniging Schulensmeer zag de watervervuiling toen hij de zeilboten in het water legde. De Vlaamse Milieumaatschappij kwam ter plaatse om waterstalen te nemen. Maandag bleek dat er geen sprake is van een overschrijding van de wettelijke normen. 

Tot maandag 17 augustus 2009 

In Schaffen zaterdagmiddag een oud vliegtuigje neergestort tijdens de vliegshow voor oldtimer-vliegtuigen. De crash gebeurde tijdens het landen. Twee inzittenden, Nederlanders, raakten gewond. Het liep mis toen het vliegtuigje wilde landen. Het toestel vloog in de eindfase te laag, zodat het landingsgestel in de gracht terechtkwam. Het ging daarop brutaal over de kop. Voor de ogen van enkele bezoekers maakte het toestel een salto en kwam het neer op de terreinen van het vliegveld. Enkele omstanders snelden de inzittenden ter hulp en konden beiden uit het vliegtuig bevrijden. De 2 piloten werden overgebracht naar het ziekenhuis. De ene is er erg aan toe, maar niet in levensgevaar. De andere zou slechts lichtgewond zijn. Over de oorzaak van het ongeval tast men nog in het duister, maar er is een vermoeden dat er motorpech in het spel is. De Internationale Old Timer Fly-in in Schaffen is de op een na grootste vliegshow in zijn soort in Europa en was dit weekend al aan de 26e editie toe.

De politie van Beringen heeft drie kerels ingerekend die woensdag in de vroege ochtend wegsignalisatie vanop de brug over de E313 in Lummen gooiden. De voorwerpen, een flikkerlicht en twee wit-rode plastic bakens van 1,20 meter hoog, kwamen op de pechtstrook terecht. De politie kon het trio vatten. Uit verhoor bleek dat ze na hun wapenfeiten op de brug ook brievenbussen in de Voortstraat hadden beschadigd. De oudste van drie, een 27-jarige, werd ter ontnuchtering opgesloten in de cel.

Alle Halense senioren zijn maandag 31 augustus welkom voor de maandelijkse fietstocht van de Halense seniorenraad. Bestemming is de Paalse Plas in Paal. Samenkomst om 13 uur aan de sporthallen van Zelem en Halen-centrum. Info: 013/61.81.30.

Na de zware hagelstorm op 21 juli zijn er 300 schadegevallen ingediend bij het Lummense gemeentebestuur. Alle aanvragen werden samen met deze van de omliggende gemeenten gebundeld en overgemaakt aan de federale overheid. Er wordt gevraagd om de storm te erkennen als natuurramp zodat getroffen inwoners een aanvraag voor financiële steun bij het Rampenfonds kunnen indienen. Het Lummense gemeentebestuur zal alle geregistreerde inwoners uitnodigen op een infovergadering en het verdere dossierverloop toelichten. Na de storm werden heel wat kapotte daken met dekzeilen van de gemeente Lummen en van brandweerkorpsen uit heel de provincie afgedekt. Als de daken zijn hersteld, wordt gevraagd om deze zeilen af te leveren aan de gemeentelijke werkplaatsen, naast het containerpark.

Georges Roosen is tijdelijk sportfunctionaris van Halen. Hij vervangt Jonas Heuts die met verlof zonder wedde in Halen bij de voetbalbond aan de slag is gegaan. In september neemt Isabelle Mariman de taak van sportfunctionaris over.

Vorige week zaterdagmiddag rond kwart voor twee is een quad tegen een auto gebotst en over de kop gegaan op de Sint-Jorislaan in Schulen. De 30-jarige bestuurder van de quad uit Herk-de-Stad werd daarbij gewond.

Het stadsbestuur van Beringen gaat het reglement aan de Paalse Plas strenger maken. Omdat herhaaldelijk misbruiken zijn vastgesteld, krijgt voortaan iedereen die zich buiten de openingsuren op het domein bevindt een boete. Ook wordt een verbod uitgevaardigd op overnachten, kamperen of barbecuen aan de Paalse Plas. De politie zal daarnaast ook controles uitvoeren op het nachtvissen. De uren voor het hengelen worden er beperkt ten opzichte van vroeger.

Onlangs werd de beeldengroep “De Heilige Familie” uit de kerk van Lummen opgeknapt. Het gaat om een groep beelden uit de 19de eeuw die door zijn omvang in de kerk zelf werd geconserveerd. Conservatrice Brigitte Meuwis uit Hasselt en kunstschilder Wies Vanvoorden hadden 2,5 dagen nodig om het beeld ter plaatse te conserveren. De kerk van Lummen heeft een rijke beeldenschat. Omdat er al heel wat beelden gestolen werden, zijn de waardevolle beelden beveiligd. Sinds mei wordt de kerk bovendien alleen tijdens de diensten geopend.

Tot maandag 24 augustus 2009 

Het verkeer op de gewestweg Hasselt-Diest in Halen ondervindt ook gevolgen van de werken voor de herinrichting van het kruispunt van die gewestweg met de toegang van het industrieterrein van Webbekom en de oprit van de E314 richting Brussel. De lichten op dat kruispunt worden door een rotonde met twee rijstroken vervangen. Voor de duur van de werken moet alle verkeer van het industrieterrein van Webbekom richting Halen rijden. Wie naar Diest wil kan pas op de rotonde in Halen omkeren naar Diest. Alle verkeer dat uit de richting Brussel de autosnelweg verlaat, moet eerst richting Diest . Wie naar Halen wil, kan pas aan een tijdelijke rotonde aan de Parelsberg omkeren. De werken duren tot juli 2010.

Halen versterkt de banden met zusterstad Pasewalk in Duitsland. Van 2 tot 5 oktober zal een delegatie daar verblijven. De basis van de verbroedering is de Slag van de Zilveren Helmen, die in de Eerste Wereldoorlog in Halen is uitgevochten. Op 3 en 4 oktober verblijft de delegatie in Pasewalk, met ook een bezoek aan de Poolse stad Hettin en een rit door het nieuwe Berlijn. Inschrijven kan tot 15 september. Meer info op www.zusterstad-halen.be of via 013/44.10.14.

Aan de zuidkant van de Bosstraat kunnen zich binnenkort acht Lummense bedrijven vestigen die momenteel in een zone liggen waar ze niet thuishoren. In de toekomst zal een aanpalend terrein van 5 ha ontbost worden. Daar is dan plaats voor nog meer bedrijven en wellicht ook voor een nieuw containerpark. Het 4 ha grote terrein van de toekomstige kmo-zone Lindekensveld is vorige week onderzocht door archeologen. Dat gebeurde in opdracht van het Agentschap Onroerend Erfgoed. De archeologen vonden heel wat grote zwarte plekken. Meestal waren dat sporen van bomen, maar boven en onderaan het terrein gaat het misschien wel om paalkuilen. Ruimtelijke Ordening Vlaanderen komt nu alles nog controleren. Daarna wordt het terrein vrijgegeven, zoals dat heet. In de loop van de volgende weken wordt de verkavelingvergunning afgeleverd. Dan kunnen de wegeniswerken starten, zegt burgemeester Luc Wouters. Aan de overzijde van de Bosstraat bevindt zich al een industriezone van 18 ha.

Het dorpsfeest “Loksbergen Leeft” van de Halense deelgemeente vindt dit jaar plaats op zondag 27 september. Plaats van het gebeuren is niet het centrum van Loksbergen, maar wel het domein van het kasteel van Blekkom, dat zo zijn 150 ste verjaardag in de verf zet. Op het programma staan workshops, de voorstelling van de verenigingen en de expo “Kunst in het kasteel”.

In de nacht van zondag op maandag is een zitmaaier gestolen uit een tuinhuis in de Geeneindestraat in Meldert. De dieven sloegen gals van het tuinhuis stuk. Zo geraakten ze binnen en reden met de zitmaaier weg. Er werd ook nog een andere poging tot inbraak vastgesteld in dezelfde straat. En een gehuurde waterkraan is gestolen aan de voetbalpleinen van Club Amandina. De diefstal werd vorige week gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag.

De politie zet anonieme patrouilles in voor de aanpak van overlast door rondhangende jongeren in de wijk De Nieuwe Gracht en in het sportcentrum de Koekoek in Halen. De jongelui veroorzaken lawaaihinder, vertonen roekeloos rijgedrag en intimideren voorbijgangers. Wie daarmee te maken krijgt, kan overdag terecht in het politiekantoor of telefonisch op 013/61.99.61. Buiten de kantooruren belt u het noodnummer 101.

Vandalen hebben vorige week ’s nachts een wc-kabine aan een werf op de Stadsbeemd in Halen in brand gestoken. De daders gebruikten wcpapier om de brand te stichten. Het vuur doofde vanzelf, maar de kabine is stevig beschadigd. Bij een ander incident met een gasfles is er vrijdagnamiddag een brandje ontstaan in een huis in de Steenbergstraat in Halen. Brandweer Diest kwam ter plaatse.

Moestuintjes in de Mangelbeekstraat in Schalbroek worden de jongste weken druk bezocht door dieven. Er is daarvoor klacht ingediend bij de politie. De dader komt via de Mangelbeek, want er is een spoor ontdekt door het gras vlak langs het water. Dan gaat het door de maïs tot in een tuin. Via een paadje bereikt de dief ook de tuin verderop. Men vermoedt dat de dief ‘s morgens in alle vroegte zijn slag slaat. Er verdwijnen uien, sla, wortelen, tomaten, witte kool... Als er slakroppen worden gestolen, dan maakt de dader de grond weer mooi gelijk om sporen te wissen. Hij of zij nam ook een grote plastic zak mee om de buit in te pakken.

Tot 30 september kan je deelnemen aan de wedstrijd voor het bedenken van een naam en/of logo voor het seniorenlokaal dat in het polyvalente complex in aanbouw aan de Sportlaan wordt ingericht. Het lokaal is bestemd voor activiteiten van 55-plussers. Bij je inzending geef je best een verantwoording voor je keuze. De winnaar ontvangt een mooie prijs. Info: dienst welzijn, tel. 013/61.81.30, welzijnsdienst@halen.be.

Vorige week zaterdag om iets voor 15 uur is een 34-jarige motorrijder uit Diest levensgevaarlijk gewond geraakt op het Lindekensveld in Lummen. Een Nederlandse autobestuurder kwam uit de richting van Beringen en wou de autosnelweg richting Nederland nemen. De motorrijder botste op de zijflank van de auto. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

De 63-jarige Paul Hoebrekx neemt ontslag als schepen van Halen. Hij staat zijn mandaat af aan partijgenoot Freddy Pans, die daarmee zijn debuut als schepen maakt. Paul Hoebrekx is bijna 18 jaar actief als schepen. Hij is nu bevoegd voor onder meer leefmilieu, groendienst, sociale zaken, landbouw, gezinsbeleid en senioren. De 61-jarige Freddy Pans maakte in oktober 2000 zijn politiek debuut. Bij de jongste verkiezingen was hij rechtstreeks voor de gemeenteraad verkozen. De wissel gebeurt in de gemeenteraad van 31 augustus.

De gemeenten Lummen, Halen en Herk-de-Stad organiseren op 6 september voor de vierde keer een gratis fietstocht. In elke gemeente wordt aandacht geschonken aan een ander thema. In Lummen kom je alles te weten over ecologisch en energiezuinig bouwen en verbouwen. De gemeente Halen legt de nadruk op ecologisch tuinieren en verduidelijkt een project erosiebestrijding. In Herk-de-Stad kan je terecht op de gemeentelijke werkplaats. Daar kan je de voorbeeldfunctie van de gemeente met betrekking tot energie- en watergebruik bezichtigen. Je fietst er ook langs een strobalenwoning. Aan de start in ’t Vloot aan het Schulensmeer krijgen de deelnemers een kaart en de adressen. De tochten zijn niet volledig bewegwijzerd en er zijn twee lussen mogelijk. De stopplaatsen zijn toegankelijk tussen 13 en 18 uur.

Halense senioren kunnen met de sportdienst van de stad mee naar de provinciale sportdag voor senioren donderdag 10 september in Sportoase Eburons Dome in Tongeren. Senioren kunnen er kennismaken met 40 sporten. De bus vertrekt om 8.45 uur aan sporthal De Koekoek aan de Sportlaan. Deelname: 8 euro (3 euro busrit, 5 euro toegang). Info: sportdienst Halen, tel. 013/61.81.33, sportdienst@halen.be.

Directrice Viviane Cornelissen van de vrije basisscholen Wegwijs van Halen-centrum en 't Oogappeltje in Loksbergen gaat het nieuwe schooljaar in als coördinerend directeur van de scholengemeenschap van de vrije basisscholen van Halen en Herk-de-Stad, die samen 1500 leerlingen tellen. Zij oefende deze taak al uit, maar dat deed ze naast haar voltijdse opdracht als directeur van de twee Halense scholen. Nu wordt de taak van directeur een halftijdse baan. De gemeenschap van vrije scholen in Halen en Herk-de-Stad bestaat naast de instellingen van Halen-centrum en Loksbergen ook uit de vrije basisscholen van Berbroek, De Zeppelin van Donk, 't Leerrijk van Schakkebroek, De Schuit van Schulen en de vrije school voor buitengewoon onderwijs De Olm in Herk-centrum.

Tot maandag 31 augustus 2009 

De 1.000-jarige eik in Lummen is genomineerd voor de Vlaamse monumentenprijs. In juni is het domein voor 120.000 euro opnieuw aangelegd. Regionaal Landschap Lage Kempen heeft er infoborden, slingerbankjes en plankenpaden geplaatst. Daarnaast is er ook een uitkijktorentje gebouwd. Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft hen nu voor de eerste ronde geselecteerd. Dit levert Regionaal Landschap alvast 2.500 euro op. Op 20 september, op het slotfeest van Open Monumentendag, wordt de winnaar bekendgemaakt. Die krijgt 12.500 euro. De andere genomineerden zijn de hoge wal in Evergem, de sacristie van de Sint-Servatius-basiliek in Grimbergen en de archeologische sites in Zedelgem.

Het Centrum voor Volwassenenonderwijs met vestigingen in Herk-de-Stad, Lummen en Beringen biedt vanaf september samen met Okra Trefpunt 55+ namiddagcursussen voor senioren aan. Het gaat om initiatie in de informatica en Frans in Herk-de-Stad, basisvaardigheden en eenvoudige menu’s voor het koken in Lummen en initiatie in de informatica en Engels in Beringen. De lessen vinden telkens op woensdagmiddag van 13 tot 16.15 uur plaats, voor het koken is dat 17.15 uur. Voor andere volwassenen biedt CVO een hele reeks opleidingen. Info: www.lbconderwijs. be/beringen.

Een frietketel heeft donderdag net voor de middag vuur gevat in de keuken van het klooster van de Ursulinen op de Diestersteenweg in Herk-de-Stad. De zusters hielden het hoofd koel en slaagden erin de brand te doven. Toen een van de zusters de brand ontdekte hadden reeds twee frietketels vuur gevat, en de vlammen sloegen tot tegen het plafond. Heel de keuken hing vol rook. Bewoners van het rustoord en leerkrachten van de avondschool hielpen met een doek de brand te blussen. Ook de brandweer van Hasselt kwam ter plaatse. Bij aankomst hebben zij nog nageblust en de ruimte verlucht. Het mag gezegd worden dat de zusters heel goed op de brand gereageerd hebben. Ze zijn kalm gebleven en hebben geen water op de frietketels gegoten, zei de onderofficier van het Hasselte brandweerkorps. Ook het brandvrije plafond heeft verder onheil kunnen voorkomen. De twee frietketels en de vloer zijn wel vernield. Volgens de brandweer is een technisch defect aan een frietketel de oorzaak van de brand.

Van 1 september tot 30 november kunnen alle Halense kinderen komen voetballen op het mobiele voetbalterrein op het domein Panoven in Loksbergen. Het gaat om een initiatief van de provincie, die zo het straatvoetbal opnieuw wil stimuleren. Dat was vroeger heel goed mogelijk, maar met de toename van het verkeer kan het nu nauwelijks nog. Straatvoetbal is nochtans een uitstekende manier voor kinderen om elkaar op een spontane manier te ontmoeten. Op het mobiele terrein kan je 1 tegen 1, 2 tegen 2 of 3 tegen 3 spelen. Op het terrein kunnen de kinderen op elk moment vrij komen spelen.

Bij een inbraak in de kantine van de tennisclub op de Sportweg in Lummen zijn twee tv’s en een dvd-speler gestolen.

Het plaatselijk werkgelegenheidsagentschap PWA van Herk-de-Stad heeft afgelopen vakantie een beroep gedaan op 27 jobstudenten om een handje toe te steken bij de aanpak van zwerfvuil op openbare plaatsen in Herk-de-Stad. Zo zijn een aantal jongelui ingezet bij het tweedaagse rockfestival Rock Herk. Een andere ploeg was actief aan het Schulensmeer en in het Schulensbroek. De rest heeft op diverse plaatsen gewerkt. Dat gebeurde onder meer voor de opruiming na de hevige regenval en windhoos van dinsdag 21 juli. Elk van de jobstudenten heeft veertien dagen gewerkt.

De stad Halen gaat een nieuwe duurzaamheidsambtenaar in dienst nemen. De stad organiseert daarvoor in september een examen. De nieuwe medewerker komt in de plaats van Caroline Mariotti, die de gemeente heeft verlaten om elders aan de slag te gaan. Zij is pas vorig jaar bij de stad Halen in dienst gekomen.

Bij snelheidscontroles in juli heeft de politie van de zone West-Limburg op de Staatsbaan in Halen een snelheid van 126 km per uur genoteerd. Dat is ruim een derde boven de maximumsnelheid van 90 km per uur op die plaats. Op de Grote Baan in Herk-de-Stad is zelfs een snelheid van 136 km per uur geregistreerd. In totaal zijn bij de controles in juli in de zone 3611 voertuigen geregistreerd. 110 personen kregen een pv voor overdreven snelheid.

Nog tot 13 september mag iedereen stemmen voor de verkiezing van de “Grootste Schakkebroekenaar”. Het gaat om een wedstrijd van het feestcomité 100 jaar parochie Schakkebroek. Elf inwoners zijn daarvoor genomineerd. Stemmen kan via www.schakkebroek100.be/spraakmakers.

Pastoor Frans Hermans van Halen koppelt het nuttige aan het aangename. Hij is een groot fietsliefhebber. Voor de jaarlijkse bedevaart naar Banneux nam hij dan ook zijn stalen ros met de bus mee naar het bedevaartsoord. Van daar fietste hij terug naar Halen. De pastoor bezocht met de fiets ook de kampen van twee van de drie Halense jeugdbewegingen: de chiro van Loksbergen die in Schriek op kamp was en de KSJ van Zelem die naar Stal-Koersel was getrokken. Voor het kamp van de chiro van Halen-centrum heeft de pastoor gepast, maar die jeugdbeweging zat dan ook in Bièvre in de buurt van Bouillon.

Op de Zes Septemberlaan te Lummen gebeurde dinsdagmorgen een spectaculair ongeval. Een auto en een terreinwagen kwamen er met elkaar in aanrijding. Door de klap ging de terreinwagen over de kop en kwam op zijn zijde terecht. De brandweer van Heusden-Zolder snelde ter plaatse om de bestuurder te bevrijden, maar hij kon op eigen kracht zijn verhakkelde voertuig verlaten. Hij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de bestuurder van de andere auto werd door een ziekenwagen overgebracht naar het ziekenhuis. De verbindingsweg tussen Lummen en Beringen werd door het ongeval afgesloten voor alle verkeer.

Een niet-alledaagse gebeurtenis zondag tijdens de Memorial Rik Clerckx in Linkhout: tijdens de Oeverloop rond het Schulensmeer liep, op enkele lopers na, ongeveer het hele deelnemersveld, zo’n 90 lopers, na enkele kilometers wedstrijd de verkeerde kant uit. De koplopers waren uit beeld verdwenen en in plaats van rechtsaf te draaien liepen alle achtervolgers de buitendijk op. Nochtans had het merendeel van de lopers al vaker deelgenomen. Toen ze de vergissing in de gaten kregen, hadden ze al ruim 2 km extra gelopen. Daarna kwamen ze weer terug op het parcours. Sommige deelnemers reageerden eerst furieus, anderen namen het sportief op. Blijkbaar heeft een flauwe plezante een bordje weggenomen. Niet echt uitzonderlijk, want ook in de marathon van Brussel zijn er al atleten de verkeerde kant uitgestuurd.Winnaar Tom Rousset finishte met ruim 8 minuten voorsprong op Jos Reynders.