Tot maandag 6 juli 2009 

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een jonge kerel geprobeerd om de geldautomaat aan het tankstation in de Molemstraat in Lummen open te breken. Een bewakingscamera legde alles op film vast. De dader had dat blijkbaar in de gaten, reed naar huis, trok een bivakmuts over zijn hoofd en keerde gewapend met een koevoet terug naar het tankstation. Ook met de koevoet bleek hij er niet in te slagen de automaat open te krijgen. Hij reed dan maar terug naar huis. Bij het bekijken van de beelden was de jonge kerel duidelijk te zien en ook de nummerplaten van zijn auto. De politie ging hem opzoeken en voelde hem aan de tand. De 23-jarige Lummenaar, die van een vriend had gehoord dat het gemakkelijk was om een geldautomaat open te breken, gaf de feiten onmiddellijk toe.

In het park Olmenhof in Herk-de-Stad is het minigolfterrein opnieuw open. Het terrein blijft nu tot het einde van de zomervakantie open. Spelen kan alle dagen van 14 tot 20 uur met een laatste start om 19 uur. Een speelbeurt kost 2 euro voor een volwassene en 1,5 euro voor een -12-jarige.
Inlichtingen: Toerisme Herk-de-Stad (in stadhuis), 013/55.38.11 of toerisme.herkdestad@scarlet.be

Een 25-jarige bestuurder uit Zemst is donderdag rond 18 uur op een betonnen weggeleider op het Klaverblad gereden. Zijn wagen sloeg over de kop en schoof ruim 200 meter over de E314. De auto kwam midden op de autoweg tot stilstand, net onder de brug van de E313. De man uit Zemst reed achter zijn ouders die met een bevriend koppel op weg waren naar de paardenjumping in Aken. De vader zag het ongeval in de achteruitkijkspiegel gebeuren. De man kon op eigen kracht uit de auto kruipen. Hij bloedde fel aan het hoofd en heeft zijn arm gebroken. Op de plaats van het ongeval kwamen kledingstukken en glasscherven op het rechterrijvak terecht. Door de klap ontstond er een lange file richting Genk.

De hoofdbibliotheek in Herk-centrum, die bezoekers krijgt van Herk-de-Stad en de buurgemeenten, is in juli en augustus op zondag gesloten. Normaal is de hoofdbieb zondag van 10 tot 12 uur open, maar in de zomer sluit ze om het personeel de mogelijkheid te bieden vakantie te nemen. De uitleenposten in Schulen en Schakkebroek behouden hun openingsuren op zondag van 10 tot 12 uur.

Twee straten in Herk-de-Stad zijn sinds zaterdag 4 juli voor doorgaand verkeer afgesloten. Ze kregen het statuut van speelstraat om er kinderen te laten ravotten. Het gaat om de Rode Kruisstraat in Schakkebroek en de Paulusstraat in Berbroek. De Rode Kruisstraat verbindt daar de Amandinaweg met de Schoolstraat. Het statuut van speelstraat is van kracht in de weekends 4-5, 11-12 en 18-19 juli en 8-9, 15-16, 22-23 en 29-30 augustus. De Paulusstraat loopt van aan de kerk in Berbroek naar de Grotstraat. Ze is als speelstraat ingericht in de weekends 4-5 en 11-12 juli en alle weekends van augustus. De Kleinstraat tussen de Grotstraat en de Heidestraat is speelstraat van 20 tot 26 juli en ook nog een weekend in augustus.

Halenaar Philip Dickmans is vorige week teruggekeerd uit Brazilië. Daar is hij al dertien jaar als missionaris actief. Op 15 augustus 2008 werd hij in Palmas in Brazilië gewijd tot bisschop van het bisdom Miracema do Tocantins. Vorige zaterdag ging hij voor in de mis van 17 uur in de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk van Halen-centrum. Hij is ook te gast op de kroningsfeesten in Tongeren. Op 15 juli keert hij terug naar Brazilië.

Tot en met zondag 12 juli is het gemeentelijk sportcomplex van Lummen gesloten voor het jaarlijkse grote onderhoud. De sporthal en het zwembad worden grondig gepoetst en er worden enkele kleine herstellingen en verfwerken uitgevoerd. Alle ruimtes van het complex krijgen een extra grondig onderhoud. In het zwembad wordt ook de onderwaterverlichting nagekeken en vervangen. Ook de filters worden extra gespoeld en bijgevuld en het zwemwater wordt volledig ververst.

45 sportverenigingen zijn officieel door het stadsbestuur van Halen erkend. De gemeenteraad heeft de erkenning goedgekeurd. Het statuut past in het nieuwe decreet op de toekenning van steun voor sportverenigingen. Schepen van Sport Josiane Vanthienen zegt dat 75 sportclubs die op het grondgebied actief zijn, werden aangeschreven. Daarvan hebben er 50 een dossier ingestuurd. Van die vijftig zijn er vijf geschrapt, omdat ze niet aan de voorwaarden voor dev erkenning voldeden.

In Lummen-centrum werden vorig weekend als gevolg van hevige regenval de Ringlaan, de Burggrachtstraat en de Schalbroekstraat afgesloten voor het verkeer. Het festival Zomerkriebels werd zowat anderhalf uur onderbroken. Waterproblemen waren er ook in een bankkantoor in het centrum en in de kloosterkelder. In de Dokter Vanderhoeydonck- en Schalbroekstraat zaten de rioleringsbuizen traditioneel overvol en de zware deksels dreven gewoon weg onder de hoge druk.

De vzw De Pastorie van Zelem beschikt vanaf nu over een eigen website: www.pastoriezelem.be. De vzw verenigt de meeste Zelemse verenigingen voor een project om de pastorie van Zelem een nieuwe bestemming te geven. De vzw en het project worden op de website voorgesteld.

Twee maanden geleden werden op de drie eeuwenoude viskweekvijvers van Schalbroek 3.500 kg jonge karpers uitgezet. Vorige week werd de tweede vijver afgevist. Van de 7.000 exemplaren die op die plas van 2,5 ha waren uitgezet, bleven er slechts een honderdtal over. Op korte termijn hebben aalscholvers de vijver leeggevangen. Het zijn beschermde vogels en vorig jaar werden er liefst 300 overwinteraars geteld aan het Schulens Meer. Onderzoek wees uit dat een aalscholver dagelijks tussen de 400 en 700 gram vis vangt.

Tot maandag 13 juli 2009  

Deze maand nog stelt het stadsbestuur van Herk-de-Stad een ontwerper aan voor de bouw en uitbating van de nieuwe sporthal. Dan kunnen de werken in februari 2010 starten. De sportverenigingen smeken al jaren om een nieuwe sporthal. De huidige hal aan de Manestraat in Schulen is al meer dan dertig jaar oud. Op 14 september moet de overeenkomst over de samenwerking op de gemeenteraad komen. Zo kan eind oktober bij Stedenbouw de aanvraag voor de bouwvergunning worden ingediend. Tegen eind januari moet die er zijn, zodat de werken begin februari van start kunnen gaan. De vooropgestelde openingsdatum van september 2010 is dus niet meer haalbaar.

Een 36-jarige vluchteling zonder gekend adres is door de Hasseltse strafrechter bij verstek tot één jaar cel en een boete van 2.750 euro veroordeeld. In mei vorig jaar had de man in Herk-de-Stad een auto gekraakt om er een gps-toestel, de boorddocumenten en de afstandsbediening van een garageslot uit te stelen. De man probeerde ook binnen te dringen in een werfkeet, maar slaagde niet in zijn opzet. De politie kon hem nog dezelfde nacht arresteren. Hij vernielde echter de inboedel van de cel, waarin hij opgesloten werd. In oktober vorig jaar bleek dat de man in een supermarkt in Sint-Truiden twintig pakjes sigaretten had gestolen. De rechter oordeelde dat de dief geen lessen had getrokken uit een vorige veroordeling. In mei 2006 had de strafrechter in Brugge de man immers veroordeeld tot een celstraf van één jaar, waarvan de helft met uitstel, voor een gewelddadige diefstal.

15 juli is de uiterste datum dat je bij de stad Halen een toelage kan aanvragen voor het laten nestelen van een zwaluw aan je woning. De steun bedraagt 20 euro voor een tot drie nesten. Daar komt 5 euro per extra nest bij Info: milieudienst Halen, tel. 013/61.81.24, milieudienst@halen.be.

De Herkse deelgemeente Schakkebroek bracht tijdens de Amandinaweek, tot en met gisteren, hulde aan de heilige zuster Amandina. Paulina Jeuris werd op 28 december 1872 in Schakkebroek geboren. In 1900 kwam ze tijdens de Boksersopstand in haar missiepost in China om het leven. In 1946 werd zuster Amandina door paus Pius XII zalig verklaard en in 2000 door paus Johannes-Paulus II heilig. Het geboortehuis van Paulina Jeuris aan de Amandinaweg is nu als museum ingericht. De afgelopen week werd elke dag om 19 uur een gelegenheidsmis opgedragen.

Isabelle Mariman wordt de nieuwe tijdelijke sportfunctionaris van Halen. Zij volgt Jonas Heuts op, die onbetaald verlof heeft genomen voor een taak bij de Belgische voetbalbond. Jonas Heuts was pas twee jaar in functie. Van de acht kandidaten voor zijn opvolging namen er drie aan de proef deel. Isabelle Mariman neemt de taak op in september. Zij komt dan in functie tot het einde van dit jaar. Dat biedt de stad de mogelijkheid een nieuw examen te organiseren. Daaraan kan zij ook deelnemen. Met de resultaten van het examen kan de stad dan beslissen over de definitieve aanstelling van een sportfunctionaris.

In Schakkebroek bestaat te weinig interesse voor een volwaardige buslijn. Maar de gemeente wil wel bekijken of de belbus daar aangepast kan worden. Dat heeft burgemeester Paul Buekers geantwoord op een vraag van Michel Laenen. De huidige belbus vinden vele mensen niet praktisch, vindt Michel Laenen, die vooral bij de huidige generatie erg mobiele senioren en bij de jongeren van Schakkebroek veel interesse vermoedt. Er zal nu onderzocht worden of men de belbusregeling niet efficiënter kan maken door een samenwerking met Nieuwerkerken. Nu wordt er voor de belbus al samengewerkt met Halen.

De 39-jarige Filip Lafosse uit Kortessem mag officieel de taak van financiële beheerder bij het stadsbestuur van Herk-de-Stad uitvoeren. Hij heeft daarvoor de eed afgelegd tijdens de gemeenteraad. Hij volgt André Costermans op, die op 1 juli 2008 met pensioen ging. Lafosse is handelsingenieur en heeft een bijkomende MBA-opleiding gevolgd. Hij heeft ook ervaring in de bankwereld. Hij wordt in Herk verantwoordelijk voor de financiën van de stad én die van het OCMW.

In Herk-de-Stad is op 77-jarige leeftijd Eugène Thys overleden. Hij zetelde vroeger voor de toenmalige CVP in de OCMW-raad van Herk-de-Stad, waarvan hij ook voorzitter is geweest.
Hij heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. De uitvaart vindt afgelopen donderdag plaats in de Onze-Lieve-Vrouw- Geboortekerk van Donk.

Met twee molotovcocktails is vrijdagnacht brand gesticht aan een huis aan de Grote Baan in Donk. Niemand raakte gewond, maar er is wel voor enkele duizenden euro’s schade. De eigenaar kon in eerste instantie zelf met de tuinslang het vuur onder controle krijgen maar omdat er ook op het dak iets zat te smeulen, moest de brandweer toch komen. Achteraf werd er achteraan het huis een bierflesje met een in benzine gedrenkte doek gevonden. Ook op het dak heeft de brandweer zo’n exemplaar aangetroffen. Ook in het graanveld achter het huis zijn sporen van brandstichting gevonden. Het is al het derde incident sinds de eigenaars er nu 4 jaar wonen. Vorig jaar hebben dieven geprobeerd in te breken. In de zomer hebben onbekenden toen ook de nummerplaten van de auto van familie losgedraaid, op een auto bij de buren geschroefd en ermee weggereden.

Fruittelers in Herk-de-stad met een hagelkanon moeten isolatie plaatsen om de horizontale verplaatsing van het lawaai te voorkomen. Dat zegt het reglement dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Maar de bouwvergunning laat op zich wachten zegt burgemeester Paul Buekers. De aanvragen zijn naar de administratie van stedenbouw gestuurd. Tegen het einde van de maand moeten ze goedgekeurd zijn. Dan kunnen de fruittelers de isolatie plaatsen. Daarna zal het geluid opnieuw worden gecontroleerd om na te gaan of het maximale aantal decibels wordt nageleefd.

Tot maandag 20 juli 2009  

Er zijn meer Herkenaren die met hun afval naar het recyclagepark van Halen gaan dan omgekeerd. Dat heeft de Herkse burgemeester Paul Buekers op de jongste gemeenteraad meegedeeld. Herk-de-Stad had als eerste een recyclagepark dat eigendom is van de intercommunale Limburg.net. Halen volgde dat voorbeeld in 2006, zodat de inwoners van de twee gemeenten sinds januari 2007 in elkaars recyclagepark afval kunnen gaan afleveren. Zij kunnen daarvoor alle dagen (behalve maandag) in een of beide parken terecht. De kosten voor de verwerking van het afval vallen altijd ten laste van de gemeente van de bezoeker, ongeacht het park dat hij bezoekt, aldus nog de burgemeester. De controle aan in- en uitgang van beide parken registreert de identiteit en de geleverde hoeveelheid afval.e Zelemse wielerclub Zelem Cycling merkt een toenemende interesse van vrouwen om te fietsen. Dat blijkt uit een analyse van de deelnemerslijst van de jongste editie van de Acht van Zelem. De fietstoerrit telde 2412 deelnemers. Op het totale aantal deelnemers viel de aandeel vrouwen op. De vereniging schreef ook heel wat deelnemers uit Nederland in en een zesde van de deelnemers koos voor de 200 km met daarin onder meer de beklimming van de Muur van Hoei. Op 26 september organiseert Zelem Cycling haar herfstrit. Daarvoor is een traject van 70 km in West-Limburg en Haspengouw uitgetekend.

Zaterdag 8 en zondag 9 augustus wordt aan het museum van de Slag der Zilveren Helmen in Halen een militair bivak anno 1914 opgebouwd. Dat gebeurt naar aanleiding van de 95ste verjaardag van die slag. Eenheden van beide zijden worden getoond. De Slag der Zilveren Helmen is de enige Belgische overwinning zonder geallieerde hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het kamp worden demonstraties gegeven.
 

Tot maandag 27 juli 2009 

Van augustus tot september lopen in Lummen op vijf plaatsen wegenwerken die voor heel wat verkeersoverlast zullen zorgen. De brug van de E313 boven de Rekhovenstraat wordt verbreed, en die weg zal anderhalve maand worden afgesloten vanaf 4 augustus. Er is een omleiding van 10 kilometer voor wie naar het containerpark of de industriezone wil. Alleen voor voetgangers en fietsers wordt een kleine doorgang voorzien. Lummenaren die het gemeentelijk containerpark willen bezoeken, kunnen een omleiding via Genenbos en Heusden-Zolder volgen. Ook de industriezone Lummen/Heusden-Zolder is voor het zwaar verkeer onbereikbaar via de Rekhovenstraat. In de tweede helft van september worden aan de brug van de Rekhovenstraat verkeerslichten geplaatst en is er beurtelings verkeer mogelijk. De brug van de E313 in de Genenbosstraat wordt in september verbreed. Dan wordt die straat een weekend afgesloten en moet er plaatselijk omgereden worden. Tijdens de heraanleg van de brug is er nadien beurtelings verkeer mogelijk met verkeerslichten. Op de voormalige dodenweg wordt het wegdek van de brug over de E314 tussen 10 augustus tot 15 december vernieuwd. Daar blijft het verkeer altijd mogelijk. En ook de aanleg van de rotonde aan café De Luman start in augustus. Er worden verkeerslichten geplaatst zodat alle woningen en handelszaken bereikbaar blijven. Toch zullen er lange wachttijden zijn, zeker tijdens de spitsuren.

Het groen en de voetpaden in de woonwijk aan de Schoolstraat vlakbij de kerk van Schakkebroek krijgen een opknapbeurt. Eerst worden de groenperken aangepakt. Het voetpad in de Eikenstraat is opgebroken voor de aanleg van gas. Daarbij zijn heel wat plaveien gesneuveld. De gebroken tegels worden vervangen en het geheel wordt genivelleerd, zodat voetgangers er weer comfortabel over kunnen stappen.

Bezoekers, leveranciers en klanten van de bedrijven op het industrieterrein Stadsbeemd in Halen moeten rekening houden met verheershinder in de gelijknamige straat. Daar zijn namelijk de werken gestart voor de ontkoppeling van de afvoer van regenwater en huishoudelijk afvalwater. Het regenwater komt nu nog in de riolering terecht. Dat kan zorgen voor wateroverlast. Na de werken wordt het regenwater naar een beek in de buurt afgevoerd. Halen doet een gelijkaardige aanpassing op de Betserbaan, Stationsstraat, Zittaardstraat en in de omgeving van de Zelemse beek. De werken kosten samen 18.000 euro.

In verband met de Mexicaanse griep zijn er in Lummen afspraken gemaakt met de huisartsenkring voor speciale griepraadplegingen. Op speciale uren zullen inwoners terechtkunnen bij de dokters voor vragen over de Mexicaanse griep, zegt communicatieambtenaar Bruno Claes. Verder zijn er ook afspraken gemaakt met de politie en brandweer en zijn er coördinatoren aangesteld. Lummen heeft ook een communicatieplan klaarliggen en volgt de richtlijnen van de provincie.

Dinsdagavond is er een verwoestend onweer over het westen van Limburg getrokken. Hagelbollen, op sommige plaatsen zo dik als tennisballen, bekogelden huizen en tuinen in Lummen, Halen, Herk-de-Stad, Diest en Hasselt. Het zwaartepunt lag in Heusden-Zolder. Meer dan 500 Limburgse gezinnen riepen de hulpdiensten in. In de rest van onze provincie bleef de stormschade beperkt tot wateroverlast en windschade. De scouts van Rotselaar moesten hun kamp aan de Struikstraat in Loksbergen opbreken na de storm. Ze waren met zowat 150 kinderen op kamp. Bij het onweer gingen twee eettenten de lucht in. In Herk-de-Stad kregen de hulpdiensten het aantal oproepen bijna niet verwerkt. Het ging daar vooral om schede aan daken en ontwordelde bomen. En in Lummen werd de Ringlaan en de Thiewinkelstraat volledig afgesloten voor het verkeer. Het water stond er veel te hoog op het wegdek en nadien moest de weg door de gemeentearbeiders worden opgeruimd omdat die helemaal met bladeren was bedekt.

Inwoners van Halen en Herk-de-Stad kunnen tot 8 augustus groenafval door de windhoos van dinsdag 21 juli naar hun recyclagepark brengen zonder dat die hoeveelheid van hun afvalkrediet wordt afgetrokken. Door het noodweer van dinsdag werden in Halen en Herk-de-Stad vele bomen ontworteld en scheurden takken af. Dit afval wordt op de recyclageparken gescheiden van gewoon snoeihout en grasmaaisel. Om misbruiken te voorkomen komt aan de geautomatiseerde toegangen van de recylageparken een speciale keuzemogelijkheid om dit afval te laten registreren. Elke inwoner van Halen en Herk-de-Stad heeft jaarlijks recht op 230 kg dat hij gratis naar het recyclagepark mag brengen.

Schepen van leefmilieu Paul Hoebrekx van Halen is momenteel dienstdoend burgemeester van de stad. Hij vervult de taak in afwezigheid van burgemeester Willy Neven en eerste schepen Erik Van Roelen. Hoebrekx neemt de honneurs waar tot na de feestelijkheden van de kermis in Halen-centrum.

Sportliefhebbers kunnen opnieuw terecht in sporthal De Koekoek in Halen-centrum en in sporthal De Kambergen in Zelem. De sporthallen gingen vorige week weer open na hun sluitingsperiode voor de zomervakantie. De sporthal van Zelem ging op 6 juli dicht, die van Halen op 13 juli.