Tot maandag 1 juni 2009 

De holle wegen van Halen hebben een grondige opknapbeurt gekregen. Er is puin geruimd, een verwilderd perceel gesaneerd, gras gezaaid, hout gehakt en een boomgaard met 200 oude fruitsoorten aangeplant. Bovenaan de talud is een zitbank geplaatst die uitzicht op de holle weg biedt. Met beheersovereenkomsten wordt ook aan erosiebestrijding gedaan. De werken zijn onder meer uitgevoerd door de sociale projecten van De Winning en de Boomgaardenstichting en hebben samen 57.000 euro gekost. De helft daarvan is door de Vlaamse gemeenschap betaald, 9.000 euro door de provincie. De Halense holle wegen zijn uniek, omdat ze liggen op de grens van het Hageland, Haspengouw en de Kempen. Ze kunnen tot 600 jaar oud zijn. Met taluds tot twaalf meter zijn ze ook de hoogste in Vlaanderen.

De motoragent die tien dagen geleden opzettelijk werd aangereden door een 37-jarige man die in Lummen verbleef, woonde donderdag op krukken de reconstructie van dat incident bij in de Watermolenstraat in Lummen. Ook de verdachte werd vanuit de gevangenis naar de plek gebracht. Hij ontkent de opzettelijke aanrijding en beweert dat de motoragent op hem is ingereden. Die uitleg staat haaks op de bevindingen van de verkeersdeskundige. De 37-jarige man uit Lummen werd op 18 mei achtervolgd nadat hij op de Kuringersteenweg in Hasselt tijdens een achtervolging al bijna een motoragent van de weg had gereden. Een tweede nam de achtervolging over en zag de chauffeur van de groene Volvo de autosnelweg in Lummen afrijden. Hij bleef achter de auto rijden tot in de Watermolenstraat, waar de chauffeur stopte. Toen de agent van zijn motor wilde afstappen, reed de chauffeur in volle vaart op de motoragent in. Zijn voet bleef tussen zijn motor en de auto steken, en samen werden ze enkele meters weggeduwd. De motoragent brak bij het voorval zijn enkel en alle tenen van één voet. Hij is minstens tot eind juli arbeidsongeschikt. De verdachte uit Lummen zit achter de tralies voor gewapende weerspannigheid. Zijn aanhouding is vorige vrijdag nog met een maand verlengd.

De Tuffellaan en de Vanarenberglaan in Schulen krijgen riolering en een nieuw wegdek. Ook in de Lindestraat in het centrum van Berbroek worden riolering en een nieuw wegdek aangelegd. Op een infovergadering dinsdag 16 juni om 20 uur in zaal ’t Schel in Berbroek stelt het stadsbestuur de plannen voor de drie straten voor.

Tegen het einde van het jaar komen er zogenaamde “meetlussen” op de snelweg ter hoogte van Lummen en Geel-Oost: elke truck op de snelweg wordt daar gewogen en getest op overlading. Als een chauffeur in overtreding is, worden de wegeninspecteurs automatisch verwittigd om achter de vrachtwagen aan te gaan. De overtreders worden dan naar één van de geijkte weegbruggen gebracht: in Limburg zijn die er op de snelwegparking in Tessenderlo, Zonhoven, aan de Universiteitslaan in Diepenbeek, in Dilsen- Stokkem en in Houthalen. Als er overlading is, moet die overgetast worden. Het zijn vooral overladen vrachtwagens die verantwoordelijk zijn voor schade aan de wegen.

Wie nieuws of interessante berichten heeft voor de Halense senioren kan daarvoor terecht in de Seniorenkrant van de Halense seniorenraad en de dienst welzijn van de stad. Zopas is het tweede nummer van de vierde jaargang verschenen. Berichten melden kan via de welzijnsdienst van de stad. Info: dienst welzijn, tel. 013/61.81.30, welzijnsdienst@halen.be.

Op de E313 in Lummen, in de richting van Luik, zijn maandag net voor vijf uur drie vrachtwagens gebotst. Het ongeval gebeurde net voor het klaverblad. De linkerrijstrook bleef open, maar de rechterrijstrook was een tijdlang versperd. Twee vrachtwagens liepen beperkte schade op, een derde vrachtwagen moest getakeld worden. Gewonden vielen er niet. Volgens de wegpolitie is er een file onstaan tot in Beringen, omdat het ongeval net tijdens het spitsuur gebeurde.

De ondernemersclub van Halen telt een jaar na haar lancering ruim twintig leden. Daarnaast zijn verantwoordelijken uit andere bedrijven welkom voor de activiteiten. De ondernemersclub is onder de vlag van Voka opgericht. Ze wil plaatselijke firma's elkaar beter leren kennen, zodat ze eventueel zaken kunnen doen. Als volgende activiteit voorziet de ondernemersclub een bezoek aan garage Van Osch op 18 juni.

Het Klaverblad in Lummen zal al tegen eind volgend jaar filevrij zijn. Dat is twee jaar vroeger dan verwacht. Zoals bekend wordt het Klaverblad omgevormd tot een vlotte verkeerswisselaar zonder conflictpunten. Eerst is een nieuwe oprit naar het industrieterrein Lummen-Zolder aangelegd en sinds vorig jaar worden op het Klaverblad de nieuwe bruggen gebouwd die het complex veiliger moeten maken. De werken kosten in totaal 40 miljoen euro en verlopen in fases tot in 2012. Na de bouwvakantie gaat de laatste en moeilijkste fase van start. Men gaat dan buiten de rotonde beginnen bouwen. In de zomer van volgend jaar gaat men de bruggen die nu in opbouw zijn, al in gebruik nemen. De ergste conflictpunten op de vier kwadranten van het Klaverblad zijn dan weggewerkt. Men gaat er wel de snelheid nog moeten beperken, omdat het dan maar om voorlopige wegenis gaat.

Alle Halense senioren zijn in het stadhuis welkom voor de verkeerslessen van de dienst welzijn van de stad. Je kan je kennis van de verkeersborden en het reglement opfrissen en vragen stellen over nieuwe borden en/of reglementen. Vorige week was er reeds een eerste les maar je kan er nog altijd terecht op dinsdagen 2 en 9 juni van 13.30 tot 16.30 uur.

Nadat vrijdagvoormiddag een ongeval zonder gewonden was gebeurd op de Ringlaan in Lummen, gebeurde er rond 16 uur een tweede ongeval op deze weg. Een auto werd er door een jeep gegrepen en de bestuurster moest uit haar auto bevrijd worden.Woensdag geraakte ook al een wielertoerist zwaargewond bij een ongeval op de Lummense Ringlaan.

Tot maandag 8 juni 2009 

Een boomkapel van amper 30 centimeter groot aan de duizendjarige eik in Lummen is een doorn in het oog van de Vlaamse paganisten. Zij pikken het niet dat een christelijk symbool hun sacrale eik ontheiligt. Een van de heilige plaatsen voor de heidenen is de duizendjarige eik in Lummen. Die boom is uniek omdat hij vlot bereikbaar is, maar tegelijk afgelegen. Handig omdat paganisten geen pottenkijkers dulden tijdens hun rituelen. De paganisten geven toe dat ze tijdens die rituelen naakt rond bomen dansen. Ze storen zich niet aan het feit dat Maria nu op hen neerkijkt. De boomkapel van de duizendjarige eik heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In 2003 heeft de gepensioneerde bouwvakker Richard Verboven de boomkapel aan de historische eik bevestigd. “Een oude dame uit de buurt herinnerde zich uit haar jeugd dat er een kapelletje hing tegen de duizendjarige eik. Eind jaren zestig is dat verdwenen. Ze vroeg Richard om een nieuw exemplaar te maken. De minister heeft hiervoor zijn goedkeuring gegeven op voorwaarde dat de kapel gemonteerd werd aan dezelfde haak van vroeger. In 2005 verdween de boomkapel op mysterieuze wijze. Verboven acht de kans niet onbestaande dat het opnieuw zal gebeuren. Maar dan maak ik wel weer een nieuwe, zegt hij, ik ben gepensioneerd, ik heb tijd genoeg.

Op 21 juni, de zomerzonnewende, vindt aan de duizendjarige eik in Lummen een heus “Boomenfeest” plaats. Ook in 1905 vond dit Boomenfeest al eens plaats en nu de omgeving van de duizendjarige eik helemaal is opgeknapt, werd het hoog tijd om deze knappe boom eens in de kijker te zetten. In alle vroegte wordt er reeds de zonnegroet gebracht en kan je er aan boomyoga doen. Later in de voormiddag kan je de helende kracht van bomen zelf aan den lijve ondervinden. In de namiddag is er op het domein van de duizendjarige eik heel wat te doen voor jong en oud: theater aan de eik, kunstenaars, een Keltisch boomorakel vertelt je wie je bent, je kan kijken naar demo's houtbewerking, boomverzorging, boomzagen en boomklimmen of meedoen aan een workshop wichelen.

Herk- de-Stad wil de bermen van de openbare wegen goed onderhouden en gaat de werken aan een gespecialiseerde aannemer uitbesteden. Zo komen er twee maaibeurten in de loop van het jaar. Kostprijs wordt op 48.942 euro geraamd

In de Korte Goerenstraat in Linkhout is woensdag in de vooravond een poging tot inbraak vastgesteld. Maar de inbrekers waren er niet in geslaagd om het slot van de voordeur te forceren.

De werken voor de herinrichting van het kruispunt van de gewestweg Hasselt-Diest met de Zelemstraat en de Betserbaan zijn hun tweede fase ingegaan. Nadat eerst de rijstrook richting Diest werd aangepast en het verkeer in de twee richtingen aan de andere kant van de gewestweg gedeeltelijk over de pechstrook moest, komt nu de middenberm aan de beurt. Nu moet het verkeer naar Diest over de nieuwe rijstrook naar Brabant. Het verkeer naar Hasselt moet nog aan de overkant over de pechstrook. De werken kosten 437.458 euro. Ze moeten tegen de bouwvakantie klaar zijn.

Bij de politie West-Limburg is opnieuw een melding binnengekomen van malafide asfalteerders. De mannen verplaatsen zich in een auto met een Britse nummerplaat. De mannen zoeken huizen uit waarvan ze denken dat de eigenaars een nieuwe oprit in asfalt wel zien zitten. Ze dissen het verhaal op dat ze in de buurt werken en asfalt over hebben. De asfalteerders laten uitschijnen dat ze de oprit voor een vriendenprijsje asfalteren. In plaats van 110 euro vragen ze maar 30 euro m². Wat ze er niet bij vertellen, is dat de gebruikelijke marktprijs in België 10 euro is. De kwaliteit van het aangelegde asfalt is ook minderwaardig. Bij deze zijn de mensen gewaarschuwd.

De stad Halen gaat een cultuurcoördinator aanwerven. Die moet het cultuurbeleid van de stad helpen uitwerken. De aanwerving past in de bouw van een polyvalent cultuurgebouw in Halen. Dat complex wordt momenteel aan de Sportlaan opgetrokken. Het bestaat uit een feest- en een fuifzaal met een tribune met 250 zitplaatsen, een bibliotheek van 268 vierkante meter, lokalen voor de academies voor muziek & woord en beeldende kunsten, een seniorenruimte en een cafetaria. Het complex biedt ruimte voor heel wat activiteiten, die de cultuurcoördinator moet stroomlijnen. Voor de functie komt iedereen met een diploma hoger onderwijs. Uiterste inzenddatum voor de kandidaturen is 14 juni. De stad organiseert voor de kandidaten een examen

Landelijke Thuiszorg heeft vanaf nu ook een eigen regioteam West-Limburg. Halen, Lummen en Tessenderlo worden voortaan bediend door een elfkoppig team verzorgenden. Landelijke Thuiszorg is een erkende dienst voor gezinszorg, en maakt deel uit van Groep KVLV. Professioneel opgeleide verzorgenden bieden hulp bij mensen thuis. Mensen die hulp nodig hebben kunnen hun aanvraag doen via het telefoonnummer: 070/22 88 78. Landelijke Thuiszorg is ook nog op zoek naar enkele verzorgenden om de teams in Limburg en Vlaams-Brabant verder te versterken.

Natuurpunt organiseert opnieuw een grote zwaluwtelling. Daarvoor kunnen de hele zomer lang gegevens doorgespeeld worden. Zo wil men de populatie van de huis- en boerenzwaluw in kaart brengen én nuttige informatie verzamelen om de zwaluwen beter te beschermen. Zop zou een koppel zwaluwen op één seizoen liefst 1 miljoen insecten vangen. Lummenaren kunnen in het gemeentehuis een dubbel kunstnest voor de huiszwaluw kopen tegen 5 euro. Die kan je best nu ophangen in de buurt van een bestaande kolonie. De jonge huiszwaluwen gaan immers dadelijk op zoek naar een nestplaats voor volgend jaar. Lummen gaf als eerste subsidies voor het behoud van zwaluwkolonies. Een kolonie van drie of meer nesten is goed voor 30 euro. Lummen adopteerde ook de huiszwaluw als bedreigde Limburgse soort en vorig jaar werd de werkgroep “Vrienden van de Huiszwaluw” opgericht. Toch gaat het niet goed met de huiszwaluw. In 2000 werden in Lummen 110 bewoonde huiszwaluwnesten geteld, in 2005 nog amper 22.

Tot maandag 15 juni 2009  

Het oefencomplex van voetbalclub MD Halen aan de Pijpenpoelstraat krijgt een derde speelterrein. De stad koopt daarvoor een perceel aan van 60 are. Met de sterke groei van de jeugdwerking van de club is de nood aan een derde terrein erg groot. De aankoop wordt op ruim 16.000 euro geraamd.

Filip Lafosse uit Kortessem wordt de nieuwe financiële beheerder bij het stadsbestuur van Herk-de-Stad. De gemeenteraad heeft zijn benoeming goedgekeurd. Daarmee komt er een einde aan een procedure van drie selecties die meer dan een jaar in beslag hebben genomen. Op 1 juli 2008 ging André Costermans met pensioen als ontvanger van Herk-de-Stad. In het voorjaar van 2008 organiseerde de stad al een selectieprocedure voor een opvolger. Van de vier kandidaten nam er slechts één deel en die was niet geslaagd. Een tweede examen leverde wel een geschikte kandidaat op, maar die ging dan weer bij het OCMW van Lummen aan de slag. Bij het derde examen haalde Filip Lafosse het beste resultaat. Hij wordt verantwoordelijk voor de Financiën van de stad én die van het OCMW. Hij komt ook in het managementteam, waarvan ook de secretaris, de bestuurssecretaris en de verantwoordelijke van de personeelsdienst deel uitmaken. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de goede werking van de administratie.

In Halen kunnen voortaan 28 kleine kindjes meer worden opgevangen. De stad heeft daarvoor de goedkeuring van Kind & Gezin gekregen. De uitbreiding speelt in op de grote vraag naar dagopvang voor kindjes tot drie. 14 plaatsen zijn toegekend aan kinderdagverblijf ’t Pagadderke aan de Singellaan. Dat ging in 2003 open. Het kreeg een erkenning voor 23 kindjes, maar het kinderdagverblijf kampte al spoedig met een wachtlijst.

Bij de leden van de Halense seniorenraad kan je nu al kaarten kopen voor het herfstfeest donderdag 1 oktober om 14 uur in het buurthuis in Zelk. Voor deze namiddag is zangeres en actrice Jacky Lafon, gekend van VTM, te gast. Samen met haar treedt een accordeonist op. Een kaart kost 5 euro. Info: 013/44.18.06.

Aan de Helvetiastraat van Genenbos worden zeven sociale woningen gebouwd door het Lummense OCMW. Het tracé van de wegenis is goedgekeurd door de gemeenteraad.

De ouders van tien kinderen hebben vorige maandag hun tenten opgeslagen op de speelplaats van de voormalige jongensschool in de Ketelstraat in Lummen. Op 1 september start de nieuwe Freinetschool “Wondere Wereld”, en woensdag kon er vanaf 17 uur ingeschreven worden. Op 1 oktober moet de nieuwe Freinetschool 37 leerlingen hebben ingeschreven om de norm te halen. Alle ouders die belangstelling hebben getoond tijdens de twee infoavonden, vonden maandagmorgen een mail in de bus. In juli en augustus worden de schoolgebouwen gerenoveerd.

De stad Halen gaat met de politie van de zone West-Limburg overleggen over de aanpak van kleine criminaliteit door rondhangende jongeren in de wijk Nieuwe Gracht. Ook de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen, de eigenaar van de woningen in die wijk, wordt bij het overleg betrokken. Het is zo erg dat oude mensen er niet meer buiten durven komen. Wie zich bedreigd voelt, moet onmiddellijk bij de politie klacht indienen. Dan kunnen de agenten meteen optreden, zegt burgemeester Neven. Volgens de burgemeester gaat het niet alleen om Halense jongeren, maar ook om groepen uit Diest.

De kerkfabrieken van Halen-centrum en Loksbergen stellen het goed, zo leren hun rekeningen van 2008. Zij vragen geen toelage van de stad. Toch sluit Sint-Andreas van Loksbergen de rekening 2008 af met een overschot van 26.000 euro in de gewone dienst en 158.000 euro in de buitengewone dienst. Voor Halen bedragen die cijfers respectievelijk 136.000 en 432 euro. De kerkfabriek van Zelem heeft een tekort van 6.080 euro bij de normale inkomsten en uitgaven. De wet zegt dat de stad dat tekort moet bijpassen, maar omdat die oorspronkelijke begroting nog niet door de provincie is goedgekeurd, heeft de stad dat nog niet kunnen doen.

Marie-Claire Herbots-Luwel stapt uit de OCMW-raad van Herk-de-Stad. Ze was bij de verkiezingen in 2006 voor het eerst kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met 317 stemmen op de vierde plaats werd ze niet voor de gemeenteraad verkozen, maar ze kwam wel in de OCMW-raad. Ze wordt nu opgevolgd door de 52-jarige Ronny Steegmans uit Berbroek, die eerder nog al in de OCMW-raad zetelde.

Tot maandag 22 juni 2009 

Op de voormalige terreinen Van Pelt in Lummen verrijst momenteel de grootste sigarenfabriek van Europa. De Scandinavian Tobacco Group investeert ruim 40 miljoen euro in een fabriek waar volgend jaar meer dan 400 mensen zullen werken. Juist een jaar geleden kondigde de sigarenfabrikant aan dat het zijn activiteiten in Leuven, Geel en Wilsele ging centraliseren in een nieuwe vestiging in Lummen. Als alles naar wens verloopt, wordt de productie in de maanden april en mei van volgend jaar naar Lummen overgebracht. Het wordt meteen de grootste sigarenfabriek van Europa en een van de modernste wereldwijd. In Lummen zullen 425 mensen aan de slag kunnen.

Wie in Herk-de-Stad ontevreden is over de uitvoering van een beslissing van het stadsbestuur of de werking van de stadsdiensten, kan voortaan aan de balie van het stadhuis per brief, fax of e-mail klacht indienen. De klachtenbehandelaar stuurt het bezwaar dan door naar het hoofd van de dienst waarop het ongenoegen betrekking heeft. Binnen de vijf dagen ontvangt de indiener van de klacht een melding van de ontvangst. Het betrokken diensthoofd en de klachtenbehandelaar hebben 10 dagen de tijd om de ontvankelijkheid te onderzoeken. Als de klacht ontvankelijk is, start een onderzoek dat binnen de drie weken moet afgerond zijn.

Drie trajecten hebben het statuut van speelstraat voor een deel van de zomervakantie aangevraagd. Dat zijn de Kleinstraat, de Rode Kruisstraat en de Paulusstraat. De jeugddienst van de stad bereidt de dossiers voor definitieve goedkeuring voor.

Na zeven maanden kan je opnieuw rechtstreeks van Zelem naar Schaffen rijden. De rioleringswerken aan de Zelemseweg in Schaffen zijn achter de rug. Langs de Zelemseweg ligt nu tussen de kruispunten met de Weyerstraat en de Sparrenlaan een collector. Die moet het afvalwater van de lozingspunten op de spoorweggracht opvangen. Van de nieuwe collector wordt het verzamelde afvalwater verder naar de zuiveringsinstallatie van Diest geleid. Daarnaast is er ter hoogte van de spoorweg een open bufferbekken voor regenwater aangelegd en de Zelemseweg heeft een nieuw wegdek gekregen.

De Hasseltse strafrechter heeft twee 26-jarige mannen uit Diest veroordeeld tot één jaar cel en een boete van 2.750 euro. De twee hadden in januari vorig jaar bij een inbraak in het bedrijf Boden Metalen in Herk-de-Stad koper gestolen. Ze werden echter betrapt en probeerden te ontkomen. Daarbij hebben ze toen geweld gebruikt.

“Opvoeding @ home” is de titel van een nieuw initiatief van de Gezinsbond van Herk-de-Stad. Met deze formule biedt de afdeling ouders de mogelijkheid thuis een informatieavond rond opvoeding voor andere ouders te organiseren. Belangstellenden kunnen kiezen uit een reeks thema’s voor kinderen tot 12 jaar en onderwerpen voor tieners vanaf 12 jaar. Voor een informatieavond over een onderwerp voor kleine kinderen moet je minstens acht andere ouders uitnodigen, voor de andere categorie minstens 12. De Gezinsbond zorgt voor een deskundige spreker en geeft een waardebon van 30 euro voor versnaperingen.

De oude, historische weg “Chemin 14” in de buurt van de Ottenbergstraat in Zelem wordt niet opgeheven. Het stadsbestuur had daarvoor een verzoek gekregen van de eigenaar van een woning in de buurt, maar gaat daar dus niet op in. Tijdens het openbaar onderzoek is een bezwaar ingediend.

De nieuwe Halense ondernemersclub O.H@len wil Halense bedrijfsleiders dichter bij elkaar brengen om zo ervaringen uit te wisselen en de businesscontacten te bevorderen. De ondernemersclub bracht daarvoor zopas een bezoek aan de hoofdzetel in Halen van garage Van Osch, die ook vestigingen heeft in Hasselt en Tienen. Een dertigtal leden onder leiding van voorzitter Stefan Vanderijck van de ondernemersclub kregen een rondleiding doorheen het bedrijf met daarin centraal de carrosserie-afdeling, dat is in Halen de tweede grootste in het BMW-netwerk in België.

Een 25-jarige man zonder bekende woonst is door de Hasseltse strafrechter bij verstek tot dertig maanden cel en een boete van 5.500 euro veroordeeld. Zijn onmiddellijke aanhouding is bevolen. In juni vorig jaar perste de twintiger in Halen iemand 200 euro af, terwijl hij hem met een wapen bedreigde. Twee maanden eerder had hij, ook in Halen, een jongeman voor 75 euro opgelicht. Hij beloofde hem in contact te brengen met een zekere Sarah, maar die bleek niet eens te bestaan. In oktober papte de dakloze aan met een caféklant in Sint-Truiden. Hij wist hem zijn portefeuille te ontfutselen. Met de bankkaart van de vriendin van zijn slachtoffer haalde hij 430 euro uit de muur. De twintiger die reeds verscheidene veroordelingen opliep, moet het Truiense paar een schadevergoeding van 1.200 euro betalen.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft beslist dat een illegaal gebouwde houten chalet in het natuurgebied “Vallei van de Zwarte Beek” in Meldert gesloopt moet worden. Ook een overdekt zwembadje, een serre, een hondenhok, een garage met berging, een houten bruggetje en de toegangsweg moeten verdwijnen. De eigenaar van het perceel, een Nederlander, is bij verstek veroordeeld tot een boete van 825 euro.

Bij de producent van zonwering en rolluiken Harol in Diest worden 25 banen geschrapt. De ontslagen zijn het gevolg van de dalende verkoop. Bij Harol werken 308 mensen. Harol is gespecialiseerd in de productie van rolluiken, poorten en zonwering. Dat gebeurt alleen in de fabriek in Diest. Eerder werd al een aantal tijdelijke contracten niet verlengd en werd de vestiging in Duitsland afgeslankt. Maar dat bleek deze week niet meer voldoende. De directie heeft het ontslag van 19 arbeiders en 6 bedienden aangekondigd.

81 Halense senioren hebben zich ingeschreven voor het gezond ontbijt dat de gezondheidsraad maandag 29 juni om 9 uur in het Buurthuis in Zelk aanbiedt bij de start van de maandelijkse fietstocht voor Halense senioren. Die vertrekt dan onmiddellijk na de afronding van het ontbijt om 10 uur. Bestemming is het park Molenheide in Houthalen-Helchteren. Info: dienst welzijn, tel. 013/61.81.30, welzijnsdienst@halen.be.

De werking van de politiezone West-Limburg op het grondgebied van Halen kost de stad 789.630 euro. Dat blijkt uit de begroting van de politiezone die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Daarin is dat bedrag als toelage van Halen ingeschreven. De totale steun maakt een gemiddelde van 87,61 € per Halenaar.

Bij de Halense atletiekclub DCLA hebben 56 deelnemers aan Start to Run met succes hun test afgelegd. In Start to Run leer je op 10 weken 5 km zonder onderbreking te lopen. Dat gebeurt onder begeleiding van gediplomeerde trainers. De deelnemers kunnen na de vakantie hun actieradius op eigen tempo opbouwen tot 7,5 en 10 km.

In het dossier van de herinrichting van het kruispunt van de gewestweg Hasselt-Diest met de Zelemstraat en de Betserbaan is de middenberm op de gewestweg aangelegd. Het verkeer kan nu in beide richtingen weer normaal verlopen. Nu moeten de aansluitingen van de Zelemstraat en de Betserbaan nog aan de beurt komen. De werken kosten 437.458 euro. Ze moeten tegen de bouwvakantie klaar zijn.

Tot maandag 29 juni 2009 

Op een werf aan de rotonde aan Stadsbeemd in Halen is dinsdagavond een granaat gevonden. Dat dacht althans een voorbijganger die het nieuws aan de politie meldde. Uiteindelijk bleek het om een plastieken granaat te gaan, zonder gevaar voor explosie. Ontmijningsdienst Dovo moest dan ook niet ter plaatse komen.

Nog tot 15 september kunnen Lummenaren hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark brengen. Deze inzamelactie gebeurt ten voordele van Kom op tegen Kanker. In taxus zit baccatine en die stof wordt verwerkt in geneesmiddelen tegen kanker.

Dieven hebben woensdag ingebroken in een huis in de Grote Hoolstraat in Herk-de-Stad. In het huis woont momenteel niemand, het is ook niet duidelijk of er iets gestolen is.

Ouders van Herk-de-stad die hun kinderen tijdens de vakantie naar de buitenschoolse opvang willen brengen, kunnen daarvoor inschrijven op de website van de stad: www.herk-de-stad.be/main.htm

De Sint-Truidersteenweg in Herk-de-Stad is ter hoogte van campus Amandina van de Sint-Martinusscholen overdag weer open. De werken aan de vestiging van de autodealer aan de overzijde van de weg zijn zo goed als afgerond. De bouwwerf heeft zowat een maand lang overdag een gedeelte van de weg ingenomen. Aan de Sint-Martinusscholen is het bij het begin en het einde van de school erg druk. De school telt in totaal 2.240 leerlingen, niet alleen van Herk-de-Stad, ook uit de buurgemeenten. Ook de school voor buitengewoon onderwijs De Olm is in hetzelfde schoolgebouw ondergebracht, en daarnaast vinden in het gebouw ook lessen voor volwassenen plaats.

In de lagere school De Regenboog in Halen hebben inbrekers maandagochtend het secretariaat overhoop gehaald. De dag voordien was er schoolfeest geweest. Vermoedelijk zochten de daders de opbrengst. Toen ze die nergens vonden, raakten ze gefrustreerd en gooiden ze alles was los zat op de grond. De politie is een onderzoek gestart. De feiten werden maandagvoormiddag vastgesteld door het personeel. Nog verschillende andere scholen in Limburg kregen ook dieven over de vloer. In een kleuterschool in Genk gingen de daders aan de haal met muntstukken en blikjes frisdrank. Ook in Maasmechelen sloegen dieven toe en in Munsterbilzen in de gemeentelijke school is er vandalisme gepleegd. In Wellen drongen ook dieven binnen in een school en de schoolpoort van een school in de Kogelstraat in Bilzen is opengebroken. De diefstallen zijn allemaal maandagochtend vastgesteld.

Wie een boek gelezen heeft en dat graag aan andere lezers wil aanraden, kan het als tip aan de bibliotheek van Herk-de-Stad doorgeven. Die krijgt geregeld vragen van bezoekers naar tips voor boeiende boeken. Tipgevers maken kans op een waardebon, te gebruiken bij de Herkse middenstand.

Vorige week zaterdagavond kort na 20 uur is een 42-jarige bestuurder uit Scherpenheuvel-Zichem gearresteerd nadat hij met zijn jeep verschillende voetgangers in gevaar had gebracht. Toen politie Demerdal de man een eerste keer wilde controleren, ramde hij de politiecombi en sloeg op de vlucht. Acht kilometer verder, in Herk-de-Stad, ging hij zelf over de kop. De man had al een rijverbod en legde een positieve ademtest af. De dader werd gearresteerd en zondag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.