Tot maandag 7 december 2009 

Rustoord Sint-Lambertus van Zelem telt vanaf hun vier honderdjarigen. Mitje Vanmechelen heeft zopas de kaap van honderd jaar bereikt. Drie andere vrouwen in het rustoord gingen haar daarin voor: Germaine Mertens, Marie-Jeanne Peeters en Virginie Verheyen. Die laatste verblijft tijdelijk wel in het ziekenhuis.

Op een steenworp van het Klaverblad in Lummen werd maandag TruckStop 26 Bis geopend. Het is de eerste volledig bewaakte en uitgeruste parking in Europa met plaats voor 100 vrachtwagens. TruckStop 26 Bis is volledig omheind en wordt bewaakt door camera’s. De vrachtwagens die op of van het terrein willen, zullen eerst slagbomen moeten passeren. Bovendien is er ook een restaurant, een shop, individuele badkamers en een wasserette met wasmachines en droogkasten. Het project kost 2,6 miljoen euro en is goed voor 45 nieuwe banen. TruckStop 26 Bis ligt niet toevallig aan de Industrieweg in Heusden-Zolder. Het nabijgelegen klaverblad van Lummen en ook de naburige industriezones zorgen voor heel wat verkeer.

Thomas Dubois is kandidaat-voorzitter van de jeugdraad van Halen. Die is al enkele maanden op zoek naar een nieuwe voorzitter in opvolging van Steven Vanmechelen. Thomas Dubois is nu actief bij de jeugdclub van Zelk. De jeugdraad beslist in de zitting van vrijdag 11 december over de keuze van de nieuwe voorzitter. Steven Vanmechelen is twee jaar voorzitter van de jeugdraad geweest. Hij nam die taak op zich, nadat hij gestopt was in de leiding van de chiro van Halen-centrum.

De politie West-Limburg heeft vorige week 2.042 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. 46 bestuurders reden te snel.

Het Vlaams Woningfonds gaat aan de Schoolstraat in het centrum van Schakkebroek vier nieuwe sociale woningen bouwen. Dat heeft schepen Danny Pauly, ook voorzitter van het Vlaams Woningfonds, bekendgemaakt. De huizen komen op de plaats van het pand Vantilt, vlak naast het oude schoolgebouw. Het Woningfonds betaalt alles met steun van de Vlaamse regering.

Dieven hebben vorige week een verwarmingsketel meegenomen uit een leegstaand pand aan de Firmin Jacobslaan in Halen.

De stad Diest zal een nieuw recyclagepark bouwen naar het voorbeeld van Herk-de-Stad. Het beheer komt in handen van de Intercommunale Limburg.net. Diestenaren zullen dan ook met hun afval naar Halen en Herk-de-Stad kunnen en vice cersa. Het nieuwe recyclagepark aan de Nijverheidslaan in Diest, tegenover de bioscoop.

De verbouwing van de pastorie van Zelem tot ontmoetingscentrum met ruimte voor culturele, toeristische en natuuractiviteiten, kan van start gaan. Het stadsbestuur heeft daarvoor een vergunning verleend. De pastorie werd in 1865 gebouwd en stond sinds 1997 leeg, na het vertrek van pastoor Coninckx. De vzw De Pastorie, die 19 van de 22 Zelemse verenigingen als lid telt, wil het gebouw samen met de stad een veelzijdige bestemming geven. Het gelijkvloers zal als herberg worden ingericht met een uitgebreid terras buiten. Op de eerste verdieping komt een polyvalente ruimte en twee vergaderzalen. Op de zolder komt een appartement met twee slaapkamers. De tuin zal het vertrekpunt worden voor diverse wandel- en fietsroutes.
Alle belangstellenden van Halen zijn welkom voor een informatieavond over hernieuwbare energie woensdag 16 december om 19.30 uur in gemeenschapscentrum De Markthallen in Herk-de-Stad. Daar is onder meer bestuurder Dirk Vansintjan van de firma Ecopower te gast. Dat bedrijf wil windmdolens langs de E314 bouwen. Hij zet de verschillende alternatieve energievormen op een rijtje. Je krijgt ook uitleg over mogelijke subsidies. Info: stadsbestuur Herk-de-Stad, Pikkeleerstraat 14, 3540 Herk-de-Stad, tel. 013/38.03.10, info@herk-de-stad.be,  www.herk-de-stad.be.

Inderen in Herk-de-Stad in de kerstvakantie naar de kinderopvang laten gaan kan alleen met voorinschrijving. Formulier downloaden via www.herk-de-stad.be en ingevuld mailen naar despeeldoos@herk-de-stad.be.

Halen telt binnenkort enkele vrijwilligers die als rouwondersteuner actief kunnen zijn. Een aantal belangstellenden uit Zelem en Loksbergen zijn daarvoor een cursus rouwbegeleiding in Herk-de-Stad gestart. Zij zijn onder meer binnen de lokale afdelingen van Ziekenzorg actief.

Tot maandag 14 december 2009 

De stad Halen doet voor de kerstverlichting van de handelsstraten een beroep op een externe firma. Die bracht sierlampjes aan op de verlichtingspalen langs de wegen. In de centrumstraten zorgt deze firma ook voor de verlichting die de straat overkapt van gevel tot gevel. Enkel op de openbare gebouwen brengt de stad zelf de lampjes aan.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vorige woensdag een 39-jarige Lummenaar veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar met voorwaardelijk uitstel, en een boete van 2.750 euro. De man verkrachtte zijn dochtertje meermaals tussen maart vorig jaar en juli dit jaar. Het meisje was drie jaar oud toen de vader, die alcoholverslaafde en cocaïnegebruiker is, zich voor het eerst aan haar vergreep. De kinderverkrachter was niet aan zijn proefstuk toe: hij beging eerder nog andere zedenmisdrijven. Hij stond trouwens ditmaal ook terecht voor exhibitionisme. In september vorig jaar toonde hij zijn geslachtsdeel aan de kassierster van een zelfbedieningszaak.
Fanfare “In Vriendschap en Vrede” van Loksbergen geeft samen met de Sint-Amorfanfare van Kortenaken zondag 27 december om 19 uur in de Sint-Andreaskerk van Loksbergen een winterconcert. Na het concert word je voor een drankje in de parochiezaal uitgenodigd. De toegang bedraagt 5 euro, daarbij is 1 consumptie inbegrepen. Het is het tweede concert sinds de twee maatschappijen de handen in elkaar hebben geslagen.

De gemeente Lummen heeft haar website volledig in het nieuw gestoken. Opvallend is dat op de site geen foto’s staan. De gemeente heeft daarvoor bewust gekozen, zo blijkt. Door geen foto's te plaatsen, is de site ook bereikbaar via smartphone en andere digitale wegen. Foto’s nemen veel tijd in beslag om ze te openen, zegt men in Lummen. De site van de gemeente telt ook een ondernemersloket. Daar vind je een lijst van de lokale bedrijven met info over hun activiteiten en contactgegevens. Slechtzienden kunnen de site in een groter lettertype lezen. De activiteitenkalender staat open voor de verenigingen. Info: www.lummen.be.

Alle belangstellenden zijn woensdag 16 december om 19.30 uur welkom in De Markthallen in Herk-de-Stad voor een informatieavond over hernieuwbare energie van de steden Halen en Herk-de-Stad en de gemeente Lummen. Dirk Vansintjan is bestuurder van de vzw Koepelvereniging Windmolens Vlaams-Brabant en bestuurder van de firma Ecopower, die langs de E314 in Halen windmolens wil bouwen. Hij geeft toelichting bij de verschillende energiebronnen. Daarnageeft Patrick Boucneau, bestuurssecretaris Planning en Milieu bij het provinciebestuur, een overzicht van subsidies voor energiebesparende werken.
Info: 013/38.03.10, info@herk-de-stad.be, www.herk-de-stad.be

Vorig weekend zijn dieven binnengedrongen in de voetbalkantine van BS Sport in de Grotestraat in Berbroek. Ze braken de voordeur open en hebben blikjes drank buitgemaakt. In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woonwagen in de Haspengouwstraat in Lummen. De buit bestaat ondermeer uit een digitale klok en een satelliet. Nog in Lummen is vorige week zondagmiddag een inbraak vastgesteld in de kantine in de Bergstraat. De daders hadden het slot van de deur geforceerd. En via het dak zijn dieven binnengeraakt in het MPI Sint-Ferdinand. De dieven gingen aan de haal met een laptop en een kleine geldsom.

Halen beschikt vanaf nu over een Finse piste. Dat is een parcours met een zachte bodem om heel aangenaam te kunnen lopen. De piste is aangelegd op domein Panoven in Loksbergen. Het gaat om een traject van 500 meter op de hoogste delen van Panoven. Samen met de Finse piste heeft de stad ook de nieuwe containerlokalen voor de buitenschoolse kinderopvang en de lokalen van de chiro in gebruik genomen. Burgemeester Willy Neven en schepen van sport Josiane Vanthienen onthulden het nieuwe infobord van het domein.


De politie van de zone West-Limburg van de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen gaat in de eindejaarsperiode extra patrouilles inzetten in de winkelstraten. Dat gebeurt om klanten en handelszaken beter te beschermen tegen personen met slechte bedoelingen. De patrouillerende politiemensen zullen ook bij de handelaars binnenlopen om naar vragen of opmerkingen te luisteren. Meldingen zijn ook mogelijk op het noodnummer 101.

Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdag beslist dat de Centea-bank geen anderhalf miljoen euro moet uitbetalen aan twaalf spaarders, die negen jaar geleden werden opgelicht door Valère Celis, een Centea-filiaalhouder in Herk-de-Stad. De spaarders, onder wie ook de zus, de schoonbroer en de nicht van Celis. De bank weigerde dit en kreeg gelijk van het hof. De gedupeerden draaien nu op voor meer dan 8.500 euro aan gerechtskosten. Celis werd zelf in 2006 veroordeeld en het vonnis werd in beroep en in Cassatie bevestigd. Daarop trok de man, die zijn onschuld staande houdt, naar het Europees Hof. De bank neemt zijn verantwoordelijkheid niet op zeggen de gedupeerden. In het vonnis van Celis door het Hof van Beroep in Antwerpen, staat letterlijk vermeld dat hij werkzaam was voor Centea-bank. Hetzelfde hof oordeelt nu het tegenovergestelde, dat de bank dus niet hoeft te betalen. Dat vinden zij op zijn minst eigenaardig.

De gemeente Lummen heeft plannen om het speeltuintje aan de Sparrenweg in de deelgemeente Meldert een opknapbeurt te geven. Dat moet het speelpleintje aantrekkelijker maken en veiliger om te spelen. Tot morgen 15 december kunnen bij de gemeente bezwaren tegen de plannen worden ingediend.

De stad Halen heeft zondag de nieuwe containers voor de kinderopvang op domein Panoven geopend. Maar de containers moeten binnen de vijf jaar weer afgebroken worden, zegt burgemeester Willy Neven. Monumenten en Landschappen wil de containers weg omdat Panoven beschermd is. De lokalen voor kinderopvang en chiro hebben samen 60.000 euro gekost maar moeten dus binnen de vijf jaar afgebroken worden.

Het provinciaal recreatiedomein Halve Maan in Diest heeft dit jaar een kleine 120.000 tickets verkocht. Dat zijn er 29% meer dan vorig jaar. De stijging is ondermeer toe te schrijven aan nieuwe attracties zoals een speciale glijbaan en een vernieuwd minigolfterrein.

De provinciale bibliotheek in Hasselt en de biebs van 17 Limburgse gemeenten willen net als in de bibliotheek van Herk-de-Stad lezers zelf hun werken bij het ontlenen en terugbrengen draadloos laten scannen. Zo kan het personeel de bezoekers andere service verlenen. Dat heeft gedeputeerde van Cultuur Gilbert Van Baelen gezegd bij de presentatie van het systeem in Herk-de-Stad. Herk-de-Stad heeft de bibliotheek met de nieuwe techniek uitgerust. De boeken, strips, dvd’s en tijdschriften hebben daarvoor een zogenaamde ‘tag’ gekregen, dat is een label met een signaal, dat wordt opgevangen door de balie waaraan de bezoeker voortaan zijn werk kan registreren. Identificatie van de bezoeker kan met zijn lenerskaart van de bibliotheek op dezelfde manier. Extra identificatie is dus niet nodig. Daarnaast is er ook een betaalautomaat geplaatst, die geld en Bancontact aanvaardt. De investering van 57.500 euro krijgt 18.000 euro steun van de provincie. Herk-de-Stad betaalt de rest. Gedeputeerde Van Baelen steunt het project om twee redenen: het personeel krijgt veel meer tijd voor andere service aan de bezoekers. Een bibliotheek van nu is een draaischijf van beleving en cultuur in een gemeenschap. Dit nieuwe systeem biedt ook veel meer privacy, zodat mensen boeken over gevoeligere thema’s makkelijker zullen ontlenen.

Herk-de-Stad wil overleg met Halen voor het opstellen van het eigen jeugdwerkbeleidsplan voor de periode 2011-2013. De voorzitter van de jeugdraad van Halen wordt uitgenodigd om deel uit te maken van een werkgroep voor de voorbereiding van dat plan. Hij zit er samen met vertegenwoordigers van andere jeugdinitiatieven aan tafel, zoals het Herkse rockfestival Rock Herk.

Tot maandag 21 december 2009 

In half Limburg is er vorige week geen huisvuil opgehaald. Dat komt door een spontane staking bij het ophaalbedrijf Veolia in Houthalen. De vuilnismannen protesteren tegen de langere werkdagen die de directie wil invoeren. Omdat Veolia vanaf januari vijf Limburgse gemeenten verliest aan concurrent Sita, wil men aan de regeling van de overuren sleutelen. Het komt erop neer dat de arbeiders langere dagen zullen moeten werken, zonder extra toelage voor overuren. Op kalme dagen zou men dan thuis moeten blijven. Het door de bonden voorgestelde systeem van tijdelijke werkloosheid, vond de directie dan weer onaanvaardbaar. Vrijdag kwamen de bonden en de directie dan toch tot een akkoord. Vanaf vandaag wordt het afval opnieuw normaal opgehaald. Er komen ook inhaalrondes. De ophaalrondes van PMD en tuin- en snoeihout worden niet ingehaald.

De Gasterbosstraat in Schulen wordt afgesloten voor doorgaand verkeer, behalve voor fietsers, bromfietsen klasse A en landbouwvoertuigen. De Gasterbosstraat verbindt de gewestweg Hasselt-Diest met de Stevoortweg. En is één van de weinige kasseiwegen van de gemeente.De weg is de inzet van een rechtbankproces voor schade die een auto heeft opgelopen. De snelheid is er al tot 20 km/uur teruggebracht. Op verzoek van enkele buurtbewoners wordt de weg nu net voorbij de brug afgesloten.

Emin Bilir van taverne Donks Genoegen aan de Grote Baan in Herk-de-Stad heeft er genoeg van: tijdens de nacht van maandag op dinsdag kreeg hij al voor de derde keer dieven over de vloer. Drie keer gebeurde de inbraak op dezelfde manier. Twee huizen verderop kreeg frituur-restaurant Iris voor de tweede keer ongewenst bezoek. De dieven maakten er wat Red Bull en enkele flessen wijn buit. Volgende keer zal ik mijn eigendom zelf verdedigen zegt de eigenaar van het Donks Genoegen. Dinsdagochtend stelde de man vast dat de achterdeur open stond en dat zijn flatscreen verdwenen was. Die hing met zes schroeven vast en was gewoon uit de muur getrokken. De bingo was met een koevoet opengebroken en al het kleingeld was verdwenen. Vorige keer zaten daar ook nog briefjes in, deze keer niet. Ook heel wat flessen met sterke drank en zowat 700 euro werden meegenomen. In november werd hier ook al ingebroken op een maandag- en een dinsdagnacht, nu weer op maandagnacht en op precies dezelfde manier. De camera die in de taverne hing, hebben ze afgedraaid en meegenomen en er zijn blijkbaar ook geen getuigen.

Bij het stadsbestuur van Halen zijn drie dossiers voor de regularisatie van drie mensen zonder papieren ingediend. Dat is samen met Opglabbeek het op twee na laagste aantal van de gemeenten in Limburg. In Riemst werden geen dossiers ingediend, in Zutendaal twee.

Bezoekers van de fuif “We come 1” van de chiro van Halen op oudejaarsavond in het buurthuis in Zelk kunnen daar gratis water drinken. Het gaat om een initiatief van de chiro samen met waterspecialist Aquacare. Dat bedrijf is al leverancier van chiro Vlaanderen. Het bedrijf plaatst op de fuif het drinkwatersysteem AquaDrink®. De actie past ook in de BOB-campagne, die wijst op de gevaren van alcohol drinken en rijden. Info: www.wecome1.be.

De Lummense meerderheidspartijen hebben de begroting 2010 goedgekeurd. CD&V fractieleider Ludo Hermans zegt dat Lummen financieel gezond is en dat men tot 2013 de belastingen gelijk wil houden. De grootste investeringen voor volgend jaar zijn de heraanleg van de Thiewinkelstraat, de bouw van een nieuwe bibliotheek en de ontwikkeling van het woongebied aan de Molemstraat.

De kinderen van de buitenschoolse kinderopvang van Loksbergen kunnen daar vanaf nu op de computer werken. Bij de kinderopvang zijn daarvoor een aantal pc's geplaatst. Dat was mogelijk door de ingebruikname van nieuwe containerlokalen voor de kinderopvang.

De Halense deelgemeente Zelk wordt opnieuw door een reeks verlichte kerstbomen gesierd. De Kerstvrienden van Zelk hebben meer dan 300 sparren verdeeld. De bomen blijven staan tot het weekend na Driekoningen. De buurtvereniging zet het nieuwe jaar in met een grote kerstboomverbranding.

Een vrachtwagen van de firma MPA is gestolen in de Bosstraat in Lummen. De diefstal werd donderdagochtend vastgesteld. Net voor sluitingstijd donderdagavond hebben twee gemaskerde overvallers een verkoopster van Vatana Sport in Paal bedreigd met een pistool en bespoten met pepperspray. De daders gingen met enkele duizenden euro’s aan de haal. De verkoopster kan een week niet werken. De politie onderzoekt de zaak.

De 20-jarige Thomas Dubois is de nieuwe voorzitter van de jeugdraad van Halen. Die was al enkele maanden op zoek naar een opvolger voor Steven Vanmechelen, die twee jaar voorzitter van de jeugdraad is geweest. Thomas is nu 1,5 jaar bij de jeugdraad als afgevaardigde van jeugdclub De Berg van Zelk. Sinds zijn zestiende is hij bij de jeugdclub, waar hij nu een tweetal jaren in het bestuur zit. Hij zit ook in de organisatie van Springtime, het rockfestival van de Halense jeugdraad.

Bezoekers van bewoners van het nieuwe woonproject “Aen de Kerk”, vlakbij de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk van Halen zullen moeten zoeken naar het “Begijnhofplein”. De gemeenteraad van Halen heeft die naam op advies van de heemkundige kring Oppidium Halense goedgekeurd. Het woonproject slaat op de bouw van 50 appartementen op het terrein van de vroegere chirolokalen en de zone van de voormalige Wevofabriek in de Industriestraat. Het project wordt in fasen gerealiseerd. In de eerste fase gaat het om twee blokken van elk 6 appartementen. Wegens de vroegere Wevofabriek heette dat traject tot nu toe Industriestraatje, maar die naam is nu niet meer van toepassing, zegt burgemeester Willy Neven. Voor de vestiging van de Wevofabriek heeft het Grote Steeg geheten en daarvoor Begijnenstraat. Bij werken in 1927 zijn er sporen van een begijnhof teruggevonden. Begijnhofslraat heeft dus wel een historische basis. Na de werken gaat de weg naar de Nederstraat open als toegang voor voetgangers. Auto’s krijgen langs de Koepoortstraat toegang tot de garages en parkeerplaatsen.

Tot maandag 28 december 2009 

De eerste ophaling van PMD in Halen en Lummen gebeurt morgen dinsdag 29 december. In Halen was in een brief, die eerder aan huis werd verdeeld, sprake van een ophaling op 30 december. Normaal had de eerste ophaalbeurt op 15 december moeten plaatsvinden, maar wegens de staking bij het ophaalbedrijf Veolia is dat toen niet gebeurd.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen komt naar Halen. Zij is op 10 januari te gast bij de plaatselijke afdeling van de partij. Die houdt die dag haar nieuwjaarsreceptie. Tegelijk zijn er dan ook verkiezingen voor de plaatselijke mandaten, waarvan de resultaten ter plaatse meteen bekend worden gemaakt.

Vorige week heeft de politie West-Limburg 1.457 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Daarvan waren 26 bestuurders in overtreding.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde woensdag een 42-jarige Lummenaar en zijn gewezen 32-jarige vriendin voor de verkrachting vann een buurjongen tot respectievelijk vier en twee jaar cel. De vrouw krijgt uitstel voor de helft van de straf als ze zich laat opnemen in een psychiatrische instelling om er behandeld te worden voor drugsproblemen en seksuele problemen. Beiden hadden in de zomermaanden, toen ze nog een paar vormden, meermaals seks met het dertienjarige slachtoffer. In september stapte de vrouw naar de politie. De beide beklaagden, die bij de behandeling van hun proces nog in voorarrest zaten, zijn voor een periode van vijf jaar uit een reeks burgerrechten ontzet. In maart bepaalt de rechtbank welke schadevergoeding het slachtoffer en zijn ouders toegewezen krijgen.

André Vanmechelen van Inzet is op 1 januari de nieuwe schepen van Jeugd en Sport van Halen in opvolging van Josiane Vanthienen die OCMW-voorzitter wordt. Zij blijft wel verder deel uitmaken van het Schepencollege.

In Herk-de-Stad wordt Koen De Norre van sp.a de nieuwe OCMW-voorzitter in opvolging van Vic Vanleeuw.