Tot maandag 2 november 2009 

Het stadsbestuur van Halen is gestart met het invullen van de functies in de eigen personeelsorganisatie. De stad gaat een voltijdse bibliothecaris, twee halftijdse bibliotheekassistenten, een adminitratief medewerker voor de technische dienst en een diensthoofd ruimtelijke ordening aanwerven.

Vorige week zaterdag kort voor 21 uur is brand ontstaan in een huis in de Linkhoutsestraat in Zelem. Niemand raakte gewond maar de twee huisdieren lieten wel het leven. De brandweer dacht eerst dat het ging om een schouwbrand, maar bij nader inzien bleek dat een stapel hout naast de kachel vuur had gevat. Doordat er niemand thuis was ging de stapel hout helemaal in de vlammen op en dat leidde tot heel wat rookontwikkeling in het huis. Door rook- en waterschade is het huis onbewoonbaar.

Vorig weekend, in de nacht van vrijdag op zaterdag, heeft een bewoner van de Hoogstraat in Lummen, bij thuiskomst een inbraak vastgesteld. De daders hadden de hele woning overhoop gehaald. Wat er is gestolen werd niet bekend gemaakt. Maandagochtend is de diefstal van allerlei materialen vastgesteld in de Dellestraat in Lummen. En nog in de Dellestraat is ingebroken in de lokalen van de weegbrug. De daders namen een aantal computers en kantOorbenodigdheden mee.

De politie heeft woensdagochtend drie inzittenden ingerekend die op het klaverblad in Lummen met hun auto over de kop waren gegaan. De drie zetten het meteen op een lopen. Het werd snel duidelijk waarom. Ze reden namelijk rond in een wagen die ze in Brussel hadden gestolen. Het leek aanvankelijk een banaal ongeval. De bestuurder van een kleine witte wagen moest in de remmen voor een vrachtwagen die van Antwerpen kwam, en de wagen sloeg met een hoge snelheid over de kop. Een Nederlands koppel stopte om hulp te bieden. Maar de mannen stonden op en liepen weg. De politie kon de mannen niet veel later inrekenen.

Politie West-Limburg heeft in één week tijd 1.808 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. 51 daarvan reden te snel. De meeste overtredingen werden vastgesteld op de Zilveren Helm in Halen, en in de Molemstraat en de Gestelstraat in Lummen.

Het stadsbestuur van Halen organiseert een nieuw examen voor de aanstelling van een medewerker die halftijds als diensthoofd ruimtelijke ordening zal werken en voor de andere helft als stedenbouwkundig ambtenaar. De stad heeft eerder al zo’n medewerker gezocht, evenwel zonder succes. Ze vond geen geschikte kandidaat. De stad heeft nu de functie opgewaardeerd in de hoop de taak zo wel te kunnen invullen

De cultuurraad van Herk-de-Stad gaat voor het eerst een Dag van de Vrijwilliger organiseren. Zo willen ze iedereen die zich onbaatzuchtig inzet voor een erkende Herkse cultuurvereniging in de bloemetjes zetten. Bij de cultuurraad zijn bijna 70 verenigingen aangesloten. Hun werking zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van vele mensen die nauwelijks in de belangstelling komen. Precies die mensen zullen nu gehuldigd worden. De Dag van de Vrijwilliger komt in de plaats van de cultuurprijs van 250 euro. Die prijs is door de nieuwe tweejaarlijkse cultuurprijs van de stad vervangen, die wordt bekroond met 2.500 euro. De laureaat van de eerste editie werd dirigent Patrick Windmolders van het zangkoor Laetare Musica.

De dienst welzijn van de stad Halen heeft in totaal 20 voorstellen gekregen van namen voor het seniorenlokaal dat in het nieuwe cultuurcentrum aan de Sportlaan wordt ingericht. Het aantal indieners ligt lager, omdat sommige personen meerdere voorstellen hebben gedaan. De stad gaat nu ook nog een vrijwillige ontwerper de opdracht geven een logo voor het lokaal te ontwerpen. Naam en logo worden later officieel bekendgemaakt. Info: dienst welzijn, tel. 013/61.81.30, welzijnsdienst@halen.be.

Het bedrijf Steelcoat,dat behoort tot de groep van bedrijven rond de Limburgse ondernemer Peter Kempeneers, bouwt in Lummen een fabriek die zich zal specialiseren in een nieuwe techniek voor het coaten van staal. Kempeneers investeert in Lummen 8 miljoen euro. De werken op het industrieterrein van Lummen, dichtbij het Klaverblad, schieten aardig op. Men verwacht dat de fabriek in maart volgend jaar operationeel is. Momenteel worden de eerste werknemers al opgeleid. In totaal schept de fabriek ruim 50 banen. Steelcoat gaat in Lummen staal en verzinkt staal automatisch stralen met inox, vervolgens chemisch voorbehandelen en tenslotte poedercoaten. De combinatie van stralen met inox en dan chemisch voorbehandelen, is uniek.

Marieke Koninckx uit Halen is kandidaat voor de verkiezing van Miss Fruit & Ambassadrice van Sint-Truiden. De winnares moet de stad Sint-Truiden en het fruit van de streek promoten. De meisjes zitten met zeventien in de finale. Met deze verkiezing is Marieke niet aan haar proefstuk. Eerder viel ze al in de prijzen in de wedstrijd voor Little Missie Belgium. Marieke is de oudere zus van Josip Koninckx, die vele jaren de rol van Frankie in “Thuis” heeft vertolkt. Op Marieke stemmen kan via deze link: http://www.missitems.be/polls/login.php?dir=&r=/polls/cookie.php.

De 56-jarige Paul Marchal is directeur ad interim van de basisschool van het gemeenschapsonderwijs Herckerhof in Herk-de-Stad. Vroeger al leefde de ambitie voor de taak van directeur, zegt Paul Marchal. Maar de verdwijning van An en de Dutroux-affaire verlegden de aandacht. Twee jaar geleden stak de interesse opnieuw de kop op. Na een cursus voldeed hij aan de voorwaarden. Hij volgt François Renard op, die met ziekteverlof is. Paul Marchal was in diverse scholen van het gemeenschapsonderwijs aan de slag. In 1993 trok hij naar de school voor buitengewoon onderwijs Heideland in Viversel. Hij kreeg er een vaste benoeming en was onder meer verantwoordelijk voor muzische vorming, het bijwerken van leerlingen en ICT-coördinatie. Herckerhof telt 220 leerlingen in kleuter- en lager onderwijs.

De Halense carnavalsvereniging Ridders van de Kromme Elleboog houdt een verkiezing voor de aanduiding van de nieuwe prins carnaval. De verkiezingsavond vindt zaterdag 7 november plaats in het Buurthuis in Zelk. De nieuwe prins wordt de opvolger van Linds I, alias Lindsey Serré. De stoet van de Halense carnavalsvereniging gaat volgend jaar 14 dagen voor Pasen uit.

Tot maandag 9 november 2009 

De vrije basisschool aan de Diestsesteenweg in Herk-centrum heeft haar nieuwbouw met vijf kleuterklassen in gebruik genomen. De school heet vanaf nu ook Sint-Martinus in plaats van Herk-centrum. De school telt nu 260 kinderen. Met de uitbouw van de nieuwe wijk Daelersveld groeit het aantal kleuters flink aan. De jongste twee jaren zijn er 24 bijgekomen. Dat is meer dan een kwart van het totale aantal kleuters dat 96 bedraagt. De nieuwbouw was ook nodig, omdat het oude schoolgebouw niet meer aan de moderne vereisten voldeed.

Woensdagmiddag rond 13.40 uur is een 51-jarige postbode uit Herk-de-Stad zwaar ten val gekomen op het fietspad naast de Schulensebaan in Lummen. Hij had de post bedeeld in Donk en was op weg naar het postverdeelcentrum aan de Lummense Bosstraat. Een collega van hem zag het ongeval gebeuren. Hij zag hoe de man met zijn bromfiets op het fietspad reed maar dan op een lang recht stuk in het gras is beland. Hij is nog een stukje doorgereden en is dan ten val gekomen. Vermoedelijk heeft hij met zijn hoofd de rand van het fietspad geraakt. Hij was onmiddellijk bewusteloos. De postbode werd overgebracht naar het ziekenhuis van Diest.

De middenschool van de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad bouwt op campus Sint-Ursula aan de Diestsesteenweg een nieuwe vleugel van 4.000 vierkante meter. Die moet alle klassen en lokalen van de school in één gebouw onderbrengen. De middenschool zit nu al op campus Ursula, maar de lokalen zijn daar wel verspreid in drie verschillende gebouwen. De nu geplande vleugel komt tegen het gebouw van de hotelafdeling. In combinatie met het bestaande pand vormt de nieuwe vleugel een complex in L-vorm. De middenschool neemt dan ook het gebouw van de hotelafdeling in gebruik. Dat is mogelijk door de verhuizing begin 2010 van de voedingsrichting en aanverwante afdelingen naar de nieuwbouw op campus Amandina. De start van de bouwwerken is voorzien voor volgend jaar. In september 2011 wil de school de nieuwe vleugel in gebruik nemen.

Het bedrijf Steunpunt Marketing uit Halen organiseert voor het eerst de wedstrijd 'De beste marketingtip'. Als het economisch wat moeizamer gaat, moeten ondernemers de koppen bij elkaar steken en samen zoeken naar creatieve oplossingen, vindt strategie & marketing consultant Davy Postelmans van Steunpunt Marketing. Een voorbeeld daarvan is het delen van de beste sales- & marketingideeën met collega's uit de bedrijfswereld. Deelnemen kan tot 31 december. De winnaars maken kans op een gastronomisch diner voor 2 personen in 'Aan Tafel bij Luc Bellings' in Hasselt. Info: www.steunpunt-marketing.be/marketingtip.

De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft dinsdagvoormiddag de voorwaardelijke invrijheidsstelling van Danny Vanhamel geschorst. Dat wil zeggen dat hij nog minstens tot 19 november in de cel moet blijven zitten. Dan pas zal de strafuitvoeringsrechtbank de zaak herzien. Vanhamel zit vast omdat hij de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling zou geschonden hebben. Vanhamel had in het kader van zijn job drie contacten met gedetineerden. Dat is echter verboden. Advocaat Bert Vanmechelen zegt dat zijn cliënt teleurgesteld is over de beslissing. Hij zegt dat hij uitkijkt naar 19 november. Die dag kan Vanhamel opnieuw vrijkomen. Anderzijds kunnen de voorwaarden onder dewelke Vanhamel vrij was, aangescherpt worden.
In Halen werken alle huisartsen mee aan de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft het stadsbestuur meegedeeld. Alle personen die tot de risicogroep behoren kunnen daarvoor tot einde november bij hun huisarts terecht. De stad raadt de inwoners aan hun afspraak voor 21 november te maken.

61,2 miljoen oude Belgische franken. Dat is het riante bedrag dat een frauderende filiaalhouder van de Centeabank in Herk-de-Stad tien van zijn klanten afhandig maakte. Donderdag kwam de zaak voor het hof van beroep in Antwerpen. De tien gedupeerden, onder wie de zus van de man, zijn schoonbroer en zijn nicht, hadden de man jarenlang al hun spaargeld toevertrouwd, maar op een dag was dat geld verdwenen. De man beweert nog altijd dat hij op 22 december 2000 thuis overvallen is door twee boeven die hem zijn tas met die 61 miljoen frank ontfutseld hebben. De speurders vonden echter geen enkel spoor van een overval. In 2006 werd de man dan ook veroordeeld. Omdat de rechter in 2006 oordeelde dat de man op die 22ste december 2000 als gemandateerde van Centea werkte, willen de gedupeerden het geld nu terugvorderen bij de bank. Maar volgens Centea draagt de bank in dit dossier geen enkele verantwoordelijkheid. Het hof van beroep in Antwerpen zal daarover later uitspraak doen.

Met de bouw van het nieuwe polyvalente cultuurcomplex aan de Sportlaan in Halen wil het stadsbestuur ook op milieuvlak het voorbeeld geven. De stad gaat het regenwater op een oppervlakte van 60.000 vierkante meter opvangen. Dat water wordt gebruikt om de toiletten in het gebouw door te spoelen. De nieuwbouw krijgt ook fotovoltaïsche zonnepanelen. Die zetten warmte om in elektriciteit voor gebruik in het gebouw.

Een 20-jarige chauffeur uit Veerle-Laakdal belandde maandag rond 5.30 uur met zijn auto in taverne-restaurant Dricushuys aan de Rekhovenstraat in Lummen. Hij klom op eigen kracht uit zijn verhakkelde auto, liep geen schrammetje op en zei “sorry” tegen de eigenaar. De zwaar beschadigde ingang moest onderstut worden, maar het restaurant is vanaf dinsdag toch weer open.

In de Schansstraat, de as van Zelem, worden de voegvullingen van het betonnenwegdek vernieuwd. Dat gebeurt ook in de Linkhoutsestraat, de Schansstraat, de Zelemstraat en de Meldertsebaan.

De stad Diest gaat de Demer in het centrum van de stad opnieuw als een open waterloop aanleggen. Dat moet Diest meer uitstraling geven. Het project begint bij het openleggen van de waterloop aan de Saspoort. De Demer zal door de nieuwe Euroshoesite lopen en verder onder de Ezeldijkmolen naar de oude brandweerkazerne stromen en zo via het park Cerckel, langs de Demerstraat en over de kaai naar de Zichemse poort stromen. Naast de Demer worden ook een wandel- en fietspad aangelegd. De gemeenteraad heeft het ontwerp van ruim 12 miljoen euro goedgekeurd. De stad betaalt hiervan 2,8 miljoen, het Vlaams Gewest betaalt de rest. De oppositie vreest voor de kosten en de impact op het verkeer in het centrum van Diest.

Bij de Verenigde Handelaars van Halen kun je vanaf nu al deelnemen aan de eindejaarsactie. Daarmee valt in totaal 15.000 euro in aankoopbons te winnen. De hoofdprijs bedraagt 3.000 euro, de tweede 2.000 euro en de derde 1.000 euro. Bij een aankoop ontvang je één of meer zegeltjes die je op het deelnameformulier moet plakken. De bijna 40 deelnemende handelaars staan op dat formulier en zijn ook herkenbaar aan de affiche aan hun uitstalraam.

De website www.limburgactueel.be organiseert een poll naar aanleiding van de eerste verkiezing van Miss Fruit & Ambassadrice van Sint-Truiden, waarvoor Marieke Koninckx uit Halen kandidaat is. De winnares moet de stad Sint-Truiden en het fruit van de streek promoten. Marieke heeft twee jaar les gevolgd aan de tuinbouwschool in Sint-Truiden, waar ze heel wat kennis opdeed over fruitsoorten, pluktechnieken, het gebruik van machines en de sortering. Op de site www.limburgactueel.be op Marieke stemmen doe je met het zenden van de boodschap 'Marieke Koninckx, nr. 10' naar wedstrijd@limburgactueel.be. Deze verkiezing staat los van de stemming op de site www.missitems.be. Daar kan je stemmen met te klikken op polls.

De intercommunale Limburg.net start in december met de ophaling aan huis van PMD in de gemeente Halen. PMD staat voor plastiek, metaal en drankverpakkingen. Dat gebeurt in een daarvoor speciaal bestemde blauwe zak. Het PMD wordt om de 14 dagen opgehaald. De eerste beurt is voorzien voor 15 december, de tweede voor 29 december. De ophaaldagen van 2010 worden in de afvalkalender van 2010 meegedeeld.

Feestvereniging De Karestraat van Zelem gaat bij de cultuurraad een officiële erkenning aanvragen. De vereniging bestaat uit de gemeenschap van de Karestraat. Die telt bijna 50 huizen. De buurt organiseert elk jaar een barbecue, een kerstboomverbranding en twee keer per jaar houdt ze ook een actie om zwerfvuil langs de weg te verzamelen.

Tot maandag 16 november 2009  

Alle huisgezinnen van Halen krijgen deze maand informatie in de bus over de start van de ophaling aan huis van PMD-afval. Dat heeft de schepen van Leefmilieu op de jongste gemeenteraad meegedeeld. PMD staat voor plastiek, metaal en drankverpakkingen. Het moet worden aangeboden in blauwe zakken. De eerste vier zakken, die gratis zijn, worden bij het infopakket aan huis verdeeld. Bijkomende zakken, in pakken van 20 stuks, zal men kunnen aankopen voor 2,5 euro per pak.

Ex-schepen en huidig gemeenteraadslid Paul Hoebreckx en gemeenteraadslid Inge Sannen zijn door de gemeenteraad van Halen aangeduid om Halen te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de intercommunale Interelectra. Op die vergadering van 30 november wordt de begroting van 2010 besproken.

Wim Bervoets is de nieuwe prins carnaval van Halen. De Halense vereniging Ridders van de Kromme Elleboog' hebben hem vorig weekend voor de functie verkozen. Voor Wim Bervoets is het al de tweede keer dat hij prins wordt. De eerste keer was in 2006. Wim Bervoets is wachter in het recyclagepark van Limburg.net in Halen.

De lokale politie en de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn zijn maandagvoormiddag binnengevallen bij een illegale kweker in de Paulusstraat in Berbroek. De inspecteurs van Dierenwelzijn vonden er ernstig verwaarloosde dieren zonder eten en kadavers. Buren hadden eerder al klachten ingediend over geluids- en stankoverlast. In totaal zijn zeven pony’s en twee paarden in beslag genomen, en daarnaast nog pluimvee, vogels en zeven honden. De paarden liepen buiten en stonden tot aan hun knieën in het slijk. Als eten hadden ze alleen eikels en bladeren van ontschorste bomen. Tussen het stort lagen twee krengen van paarden, en in de vijver lag een verdronken pony. De vogels zaten letterlijk in hun eigen uitwerpselen. De drinkbakken stonden leeg, met daarin skeletten van dode vogels.

De Zwarte Duivelsstraat, de belangrijkste toegangsweg tot Halen-centrum voor wie van de gewestweg uit de richting Hasselt komt, krijgt een nieuwe bovenlaag in asfalt. Een nieuwe asfaltlaag komt er ook in de Doelstraat, de Stokstraat, de Betserbaan, de Capucienenstraat en op de het stukje Kauwplasstraat tussen de Oude Baan en de Loksbergenstraat.

In de Voortstraat in Lummen hebben dieven donderdagochtend een drankenautomaat opengebroken. Ze konden er echter niets uit halen. Vandalen zijn woensdag aan het werk geweest in de speeltuin in sportcentrum De Kambergen in Zelem. Ze beschadigden een klimtoestel en probeerden een wip in brand te steken. De speeltuin werd in 2003 nog grondig vernieuwd. De Stad heeft toen voor 14.000 euro in toestellen en inrichting geïnvesteerd.

Schepen van Dierenwelzijn van Herk-de-Stad, Magda Raemaekers, heeft bij de politie klacht tegen onbekenden ingediend voor dierenmishandeling in Schulen. Daar was de amputatie nodig van de poot van een kat, die in een strop was komen vast te zitten. Het dier kon zich met de strop nog tot aan het huis van z’n baasje slepen. Vorig jaar al zette een stroper in Schulen stroppen om konijnen te vangen. Zulke klemmen zijn gevaarlijk zegt de schepen, zeker ook voor spelende kinderen. Eventuele getuigen kunnen contact opnemen met de politie: 013/61.99.61.

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad wil de zone in de driehoek van de Kleine Hoolstraat, de Grote Hoolstraat en de Oudestraat, vlakbij Herk-centrum verkavelen. Het betreft een gebied van 21 ha, goed voor 200 percelen. De gemeente heeft de samenwerkingsovereenkomst met de partners goedgekeurd. Het betrokken gebied zal “Hercker Veld” worden genoemd. Het staat nu op het gewestplan als woonuitbreidingsgebied ingekleurd.

In het klooster van de Ursulinen aan de Diestersteenweg in Herk-de-Stad is zondagmiddag ingebroken terwijl de zusters aanwezig waren. Uit een kamer werd 2.000 euro gestolen. Elke zondag om half drie houden de zusters een rozenhoedje en om drie uur zitten ze samen voor de koffie. Op dat moment heeft de diefstal plaatsgevonden. De deur van het lokaal van de onderdirectrice is opengebroken, maar daar is niets ontvreemd. De diefstal gebeurde op een kamer aan het uiteinde van de gang op de eerste verdieping. Een geldkistje werd opengebroken en ook een portefeuille die altijd gesloten in een bureau steekt. Alles samen is 2.000 euro ontvreemd. Een privépersoon die op het terrein van het klooster woont, heeft zondagmiddag een groene auto met twee mannen en twee vrouwen opgemerkt.

Een groep sympathisanten van het eerste bataljon para in Diest is een petitie gestart voor het behoud van de eenheid op de citadel in Diest. Minister van defensie Pieter De Crem wil de kazerne sluiten. De initiatiefnemers vragen het behoud van het eerste bataljon, het behoud van de citadel in Diest als thuishaven van de eenheid, en de herwaardering van de paracommando’s in het algemeen. Tot nu toe hebben bijna 3.000 mensen de petitie ondertekend. Elektronisch ondertekenen kan op www.sos-1para.be

Het stadsbestuur van Herk-de-Stad ziet af van zijn plannen om het gebouw van dienstencentrum De Cirkel aan te kopen en te verbouwen om het functioneler te maken. Maar de constructie leent zich daar niet voor, zo blijkt nu. De Stad gaat nu rustig uitkijken naar een andere oplossing.

De provincie legt in Halen een wachtbekken aan om overtollig water van de Ijzerbeek op te vangen. Dat moet Halen-centrum beter tegen wateroverlast beschermen. Zonder vertraging door een verplicht archeologisch onderzoek, starten de werken begin volgend jaar. In een eerste fase komt ten zuiden van de Betserbaan een ringdijk met een stuwconstructie. Die laat slechts een berekende hoeveelheid water van de Ijzerbeek door in de richting van het centrum. In fase twee worden poelen aangelegd en beplanting aangebracht.

Tot maandag 23 november 2009  

De firma All Chemie Belgium uit Lummen heeft een revolutionaire coating ontwikkeld tegen het maken van krassen op voorwerpen. Het product leent zich voor toepassing op onder meer meubilair en verkeersborden. En er liggen nog plannen op de plank. Het Lummense bedrijf stelde zijn nieuwe ontwikkelingen vorige week voor, naar aanleiding van het bezoek van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten. Zij ging daarmee in op een uitnodiging van de Limburgse zelfstandigenorganisatie Unizo Limburg. All Chemie Belgium is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van wegenverf, verf op maat van de klant, en loonwerk in opdracht van andere verfproducenten. Klanten zitten wereldwijd.

Danny Vanhamel weet vandaag of hij vrijkomt of nog een tijdje in de gevangenis moet blijven. Het parket van Hasselt heeft aan de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank alvast gevraagd om zijn voorwaardelijke invrijheidstelling te herroepen, hem achter de tralies te houden dus. De socilicatiegesprekken die Danny Vanhamel op 22 oktober in de gevangenis van Hasselt met gedetineerden voerde, lijken hem een maand later nog altijd zuur op te breken. Vooral het gesprek met Carl De Schutter, betrokken bij de moord op veearts Karel Van Noppen, wordt hem kwalijk genomen, al had hij daarvoor de toestemming van de directie van de Hasseltse gevangenis en van zijn justitie-assisent. Vanhamel voerde die gesprekken in het kader van zijn werk bij het Hergebruikcentrum in Lummen. Donderdag mocht hij zich tijdens de zitting zelf verdedigen. De rechter heeft lange tijd naar zijn argumenten geluisterd, zegt zijn advocaat Bert Vanmechelen.

De politieagent die vrijdagavond neergekogeld werd aan de afrit van de E314 in Halen, verkeert niet langer in levensgevaar. De daders zijn nog steeds spoorloos. Een drietal personen in een VW Touareg probeerde een controle op een parallelweg te ontlopen. Ze reden de snelweg op in de richting van Lummen en werden aan de afrit in Halen opgewacht door de politie. Eén van de inzittenden van de terreinwagen opende drie maal het vuur met een automatisch wapen. Een agent van de politiezone Demerdal werd met een geperforeerde long opgenomen in het ziekenhuis. De politieman verkeerde even in levensgevaar, maar zijn toestand is nu stabiel. Hij is wel zwaargewond. De gangsters hebben de vluchtwagen in brand gestoken in Gelrode, bij Aarschot.

Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen en burgemeester Luc Wouters discussieerden tijdens de jongste gemeenteraad lang over een verkaveling in Meldert en de wegenwerken in Rekhoven. In het binnengebied van de Meldertse- en Zelemsebaan en de Hees- en Nachtegalenstraat plant verkavelaar Aaro Topo uit Halen 58 loten voor woningbouw op 70 are. Het is de grootste privéverkaveling van Lummen. Na een ellenlange discussie over een achtste bezwaarschrift dat niet in het dossier zou zitten, de hellingsgraad van het terrein, de afwateringsproblemen en de verkeersonveiligheid door de inplanting van een appartementsblok aan de Meldertsebaan werd het punt door de meerderheid goedgekeurd.

Wie het mobiele voetbalterrein op het domein Panoven in Loksbergen wil uitproberen, heeft daarvoor nog tijd tot 30 november. Daarna gaat het terrein weg uit Halen. Het gaat om een initiatief van de provincie die zo het straatvoetbal opnieuw wil stimuleren. Dat was vroeger heel goed mogelijk, maar met de toename van het verkeer kan het nu nauwelijks nog. Straatvoetbal is nochtans een uitstekende manier voor kinderen om elkaar op een spontane manier te ontmoeten. Op het mobiele terrein kan je 1 tegen 1, 2 tegen 2 of 3 tegen 3 spelen. Op het terrein kunnen de kinderen op elk moment vrij komen spelen.

Stefan Coenen van Lumineus Lummen vroeg op de gemeenteraad een nieuwe informatievergadering in Rekhoven. Omdat de bewoners veel vragen hebben over de wegenwerken. Er is veel overlast en sommige mensen zijn ten einde raad. Ze klagen dingen aan, maar er wordt geen gevolg aan gegeven zei hij. Schepen van Openbare werken Armand Busselen reageerde dat er al twee informatievergaderingen waren én dat er een folder is verspreid. Daarin staan nuttige contacten voor als er klachten zijn. Ik heb weet van enkele beperkte klachten en daar is snel op ingespeeld zegt Busselen. De aannemer gaat nu een weekplanning maken. Die komt op de gemeentelijke website.


De redactieraad van het Seniorenkrantje van Halen heeft beslist geen wedstrijd meer te koppelen aan de woordzoeker in dat blad. Dat is gebeurd na het geringe aantal deelnemers aan de wedstrijd. Als reactie op het nummer van de zomer ontving de redactieraad slechts vier inzendingen.

Schepen van leefmilieu Freddy Pans en zijn voorganger Paul Hoebrekx zijn de afgevaardigden van de stad Halen voor de buitengewone algemene vergadering van de intercommunale Inter-Aqua. Op die vergadering wordt de begroting voor 2010 besproken, samen met de activiteiten en de strategie voor volgend jaar.

Professor-dokter Manu Keirse is maandag 30 november om 20 uur in gemeenschapscentrum De Markthallen te gast voor een uiteenzetting over het thema ‘Omgaan met ziekte’. Manu Keirse heeft over verdriet en afscheid nemen al een aantal boeken geschreven. In zijn uiteenzetting maakt hij gebruik van voorbeelden uit het dagelijkse leven. Dat levert concrete tips op voor mensen met een zieke verwante of goede kennis.Kaarten aan 7 euro zijn uitsluitend in voorverkoop verkrijgbaar.

Danny Barlée is de nieuwe trainer van vierdeprovincialevoetbalclub Loksbergen. Hij volgt Guy Deelkens op, die enkele weken geleden zelf zijn ontslag aanbod. Loksbergen bengelt dit seizoen in de staart van de rangschikking. De rode lantaarn moest zondag op eigen veld een 1-9-nederlaag van leider Heers slikken.

De jeugdlokalen van Berbroek worden aangepast en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Dat moet het complex aanpassen aan de moderne noden. Belangrijkste gebruiker is jeugdbeweging KSI, die momenteel erg in de lift zit. De huidige gebouwen zijn 23 jaar oud en dus niet meer aangepast aan de noden van neen jeugdbeweging van nu. Vooral het dak van het gebouw heeft erg te lijden. Daarnaast staan isolatie, vernieuwing van de verwarming, de electriciteit en de vloer en de hernieuwing van de keuken op het programma. Tegen september volgend jaar moeten de werken achter de rug zijn.

Tot maandag 30 november 2009 

Niemand minder dan de voormalige topatleten Leon Schots en Willy Polleunis zijn zondag 6 december te gast in Loksbergen. Zij gaan er samen met een aantal andere atleten om 11 uur de nieuwe Finse piste op het domein Panoven in Loksbergen inlopen. Leon Schots , afkomstig uit Halen, werd in 1977 wereldkampioen veldlopen. Hij behaalde ook diverse Belgische titels op de piste. Willy Polleunis, afkomstig van Loksbergen, nam voor ons land twee keer deel aan de Olympische Spelen. Hij won ook zilver op de 3000 meter indoor in 1973. Alle Halenaren en andere belangstellenden zijn welkom voor de ingebruikname van de piste.

De bijna 5.000 bezoekers van de stedelijke bibliotheek van Herk-de-Stad kunnen vanaf deze week in de hoofdbibliotheek zelf hun boeken scannen bij het ontlenen en inleveren. De bieb van Herk gebruikt daarvoor de nieuwe, draadloze techniek. Het personeel krijgt zo meer tijd voor extra service aan de bezoekers. Samen met twee zelfscanbalies is ook een betaalautomaat geplaatst, die cash en Bancontact aanvaardt. Twee controlepoorten aan de uitgangen van de bibliotheek voorkomen dat werken ongezien uit de bibliotheek zouden verdwijnen. Gebruikers van de nieuwe balies krijgen de nodige uitleg en in het begin zal het personeel ook nog helpen.
Op termijn komt er zo meer tijd vrij voor service aan het cliënteel. In de uitleenposten in Schulen en Schakkebroek verandert er niets.

Vanaf december worden in Lummen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons aan huis opgehaald in blauwe zakken. De voorbije jaren werd er al plastic ingezameld in Linkhout, Meldert en Gestel met een speciale perswagen, maar dat wordt stopgezet vanaf 1 januari 2010. Ieder gezin krijgt binnenkort vier gratis blauwe zakken. Wie extra zakken wil, kan die kopen in het gemeentehuis.

Een afvaardiging van de Herkse scholen heeft met De Lijn rond de tafel gezeten om het busaanbod in Herk-de-Stad te bespreken. Onder meer de vraag naar meer bussen op maandagavond aan campus Ursula van de Sint-Martinusscholen in de Diestsesteenweg is daar besproken. De concentratie aan buspassagiers op maandag is namelijk erg groot. De eerste bus die er na de schoolbel stopt, zit dan ook meteen vol. Een aantal scholieren kunnen dus nog niet mee. Toch hoeven de jongens en meisjes volgens de directeur niet op de bus van een uur later te wachten. Er stoppen daar bussen van verschillende lijnen. Die lopen voor een deel over een gemeenschappelijk traject. Wie niet op de eerste bus kan, kan dus wel met een van de andere bussen mee. Niettemin is De Lijn bezig met een telling van het aantal passagiers om te bekijken hoe ze het busaanbod op maandagavond optimaal op het aantal passagiers kan afstemmen.

Danny Vanhamel heeft afgelopen maandag de gevangenis verlaten als vrij man. Ik heb een hele strijd moeten voeren en voel me leeg. Het gaat lang duren voor ik hier overheen ben, verklaarde de Lummenaar. De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft maandag in een vonnis beslist dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van Danny Vanhamel niet wordt herroepen of herzien. Danny Vanhamel is niet van plan om meteen aan de slag te gaan in het Hergebruikcentrum in Lummen. Niet alleen is hij ziek maar hij heeft ook een panische angst om bij het minste foutje of verkeerde interpretatie weer opgepakt te worden. Vooral het verbod "contact te hebben met mededaders, medeveroordeelden en personen waarvan hij weet dat ze een ernstig strafverleden hebben", valt Vanhamel zwaar. “Op elk werk kom je in contact met ex-gedetineerden en hoe kom je te weten of zij een ernstig strafverleden hebben? Wat gebeurt er als je met een ex-gedetineerde in de fabriek aan de band staat?, vraagt Vanhamel zich af. Zo kan ik niet gaan werken en durf ik ook de deur niet meer uit.” stelt Vanhamel.

“Bij een goed einde hoort een goed begin.” Het is maar één van de vele kerst- en nieuwjaarswensen die u kan terugvinden in het boekje “Mijn beste wensen” van Majke Jongen uit Halen. Zij heeft de mooiste wensen van bekende en onbekende dichters gebundeld, het is dus een boekje van vele mensen. Vorig jaar rond de kerstperiode bracht Majke met ‘Ik schenk je woorden’ haar eerste boek uit. Het is een bundel van gedichten en spreuken over de verschillende fasen in een mensenleven, van de geboorte en verjaardagen tot de dood. Ze heeft toen de reactie gekregen dat er te weinig kerst- en nieuwjaarswensen in verwerkt waren. Vandaar het idee voor ‘Mijn beste wensen’. Hoewel internet een handig medium is voor het verzenden van wensen, gelooft Majke dat kerstkaarten geen verdwijnend fenomeen zijn. Mensen willen graag iets tastbaars zegt ze. Kaartjes kunnen ze op de kast plaatsen en nadien in een doos bewaren. Volgens een onderzoek van de Post gaat de verkoop van de kerstzegels zelfs in stijgende lijn. Er wordt terug tijd gemaakt voor het schrijven van kerstkaarten.

In Schulen is vorige week zaterdag een zestiger lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval in de Donderveldstraat. Om een nog onbekende reden miste hij een bocht. Zijn wagen kwam op zijn zij in de gracht terecht. De brandweer moest ter plaatse komen om de man uit zijn voertuig te bevrijden.

Schepen van leefmilieu Freddy Pans en gemeenteraadslid Inge Sannen zijn de afgevaardigden van de stad Halen in de buitengewone algemene vergadering van de intercommunale Inter-Energa, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.

In december verschijnt het boek “Mysteries van de Duizendjarige Eik” van Lummenaar Koen Luts. Naast een kroniek van deze eeuwenoude boom wordt ook beschreven wat zich afspeelde rond deze knoteik. Bij uitbreiding komt ook een stuk geschiedenis aan bod van de gewone man die probeerde te overleven op de zandige Lummense bodem. Het boek telt 144 bladzijden en is rijkelijk geïllustreerd met meer dan 300 foto’s, oude tekeningen en kaarten. Tot 2 december kost het 15 euro, daarna 20 euro. Reserveren kan bij koen-luts@skynet.be of 013/52.15.66. Het boek kan afgehaald worden in het Oosterhof bij de dienst Toerisme, of bij de auteur zelf op de Ringlaan 19 in Lummen.

De website van de stad Halen vermeldt enkele voorwerpen die in Halen gevonden en waarvan de eigenaar niet te achterhalen is. Het gaat om een leesbril, een gsm en een beige jasje in daim. Info: stad Halen, Markt 14, tel. 013/61.81.20, toerisme.info@halen.be