Tot maandag 5 oktober 2009 

Vandaag zijn in Lummen twee grote infrastructuurwerken gestart, die pas eind dit jaar zullen afgerond zijn. Op het kruispunt van de Ringlaan met de Schulensebaan wordt een rotonde aangelegd en er zijn daar omleidingen voorzien. De hinder zal in elk geval aanzienlijk zijn. Het gemeentebestuur vraagt dan ook om de Ringlaan zoveel mogelijk te vermijden tijdens de spitsuren. En in de Rekhovenstraat worden rioleringswerken uitgevoerd. De straat wordt volledig afgesloten tussen de Kraaibergstraat en de Laambeekstraat. De Lummenaren die naar het containerpark willen, zullen moeten omrijden via de autostrade. De eerste fase van de rioleringswerken daar duurt tot eind dit jaar, later volgen ook nog de stukken tussen de Laambeeksstraat en de Dellestraat. Eind volgend jaar wordt dan ook nog het kruispunt van de Rekhovenstraat met de Dellestraat heraangelegd.

De wegpolitie is vorige week ingeschakeld omdat op de pechstrook langs de E314 in Lummen een geit liep. Het dier dook de laatste weken al meermaals op langs de autosnelweg. Tot nu toe kon het nog niet worden gevangen.

Een tuinhuis achter een huis in de Staatsbaan in Halen is vorige week zaterdagavond helemaal in de as gelegd. De brandweer van Diest en Herk-de-Stad kwamen ter plaatse om het vuur te blussen. In het tuinhuis lag ondermeer brandhout. En in de Meerhoutstraat in Donk zijn naast een maisveld afval en autobanden in brand gestoken.

In een huis in de Vezerlaan in Herk-de-Stad is vrijdag in de loop van de dag ingebroken. De buit is niet bekendgemaakt. Ook op de Sint-Jorislaan in Schulen is zaterdag een inbraak vastgesteld. De dieven verbrijzelden een ruit om binnen te geraken. Die middag werd een derde inbraak gemeld in een tuinhuis op de Rummenweg. Daar namen de dieven een grasmachine mee. Ook in de Gestelstraat in Lummen werd vorige week zaterdagavond een poging tot inbraak in een winkel vastgesteld. De dieven hebben er een stuk uit het raam gebroken. Maandagavond is bij de Kinderopvang in de Kruisstraat in Zelem een diefstal vastgesteld. Er zijn een afstandsbediening en een 30-tal cd’s verdwenen. En op een werf in de Zandstraat in Halen is woensdagvoormiddag een diefstal vastgesteld. Er is een betonmolen verdwenen.

In de Hasseltsestraat in Herk-de-Stad geldt tijdelijk een maximumsnelheid van 30 km per uur. Dat is het gevolg van de werken in die straat, waardoor ook het voetpad gedeeltelijk is opgebroken. En de Oude Tramweg in Herk is tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. Dat is een gevolg van de bouwwerken voor een nieuwe hotelschool op de campus Amandina van de Sint-Martinusscholen. De Oude Tramweg loopt vlak naast de campus.

Voor het eerst kunnen alle belangstellenden bij de afdeling Zelem van Natuurpunt plantgoed van oud hoogstamfruit kopen. Het gaat om de appelrassen zoals ster, boskoop, reinette, de peren dubbel Flip en Beure Hardy en pruimenrassen Reine Claude en Mirabelle. Verder ook de kersen Hedelfinger en Zwarte Kraker maar ook perzik, abrikoos, mispel en enkele notenrassen. Naast die fruitbomen biedt Natuurpunt ook zacht fruit, andere inlandse bomen en haagplanten te koop aan. Bestellen kan tot 30 oktober en op 14 november is het plantgoed beschikbaar. Info: tel. 0495/29.60.37, jan.kenens@natuurpunt.be.

De afdeling Zelem van Ziekenzorg heeft versterking gekregen van een aantal nieuwe vrijwilligers. Voortaan helpen ook ook Benny Biesmans, Pierre Hansen, Jos Gressens en Louis Vanlommel mee de werking van de afdeling verzekeren. Ziekenzorg organiseert activiteiten voor zieken en senioren. Afgelopen zaterdag hielden ze nog een druivenverkoop.

Op het kruispunt van de gewestweg Hasselt-Diest met de Sint-Jorislaan in Schulen is vorige week zondagavond een motorrijder ingereden op een auto. De 34-jarige motorrijder uit Halen werd over de auto geslingerd en kwam daarbij om het leven. Door het ongeval was er tijdelijk geen verkeer uit Schulen naar Herk-de-Stad mogelijk. De motorrijder is al het derde dodelijk slachtoffer in vier jaar tijd op die plaats. In november 2006 reed een auto die uit de Sint-Jorislaan kwam, in op een schoolbus. Dat ongeval kostte het leven aan de twee inzittenden van de auto. In mei 2007 raakte op datzelfde kruispunt een motorrijder bij een ongeval zwaargewond. Een maand later belandde een auto in de voortuin van twee huizen. Het kruispunt vormt de scheiding tussen twee zones op de gewestweg met verschillende snelheden. Tussen Herk-de-Stad en de Sint-Jorislaan mag je 90 km per uur rijden, vanaf dat kruispunt is dat nog maximaal 70 km per uur.

Ziekenzorg Zelem heeft een geslaagd feest achter de rug. In totaal namen 84 personen aan het feest in de parcohiezaal van Zelem deel, een tiental meer dan vorig jaar. Het gaat niet alleen om zieken, maar ook om senioren van hogere leeftijd. Het feest begon met een mis en daarna volgde ontspanning. De vereniging maakt zich nu al op voor 2010. Dan viert ze haar 30ste verjaardag.

Vorige week werden bij snelheidscontroles in onze politiezone 41 overtredingen vastgesteld. De meeste overtredingen gebeurden op de Zilveren Helmen in Halen en in de Molemstraat in Lummen.

Het schepencollege van Halen heeft Willy en Hilda Gysen van Loksbergen in de bloemen gezet naar aanleiding van het dorpsfeest “Loksbergen Leeft”. Dat vond zondag uitzonderlijk plaats op het domein van het kasteel dat nu precies 150 jaar bestaat. Het is een unieke locatie en een van de meest romantische plekjes van Loksbergen, zei schepen van feestelijkheden Josiane Vanthienen. Als dank schonk de stad de kasteeleigenaars een vaas met het embleem van de stad.

Tot maandag 12 oktober 2009 

Halen gaat een voltijdse bibliothecaris en een bibliotheekassistent in dienst nemen. De gemeenteraad heeft de functieprofielen en de aanwervingsvoorwaarden daarvoor goedgekeurd. Daarmee komt de erkenning van de lokale bieb door de Vlaamse Gemeenschap een stap dichterbij. Halen is een van de weinige Limburgse gemeenten zonder erkende bibliotheek in werking. De stad beheert nochtans een bieb met uitleenposten in Halen-centrum en in de deelgemeenten Zelem en Loksbergen, maar de huidige accommodatie voldoet niet aan de voorwaarden. Eind januari wil Halen het nieuwe polyvalente cultuurgebouw aan de Sportlaan in gebruik nemen. Dat biedt ook onderdak aan de bibliotheek. De erkenning is ondertussen ook al principieel toegezegd, maar ze kan pas definitief worden als de nieuwe bibliotheek operationeel is. Dat statuut verleent dan ook het recht op subsidies voor het personeel en de werking van de bieb.

In de nacht van vrijdag op zaterdag na twee uur hebben dieven ingebroken in tennisclub TC Lummen op de Sportweg. De daders hebben wat deuren van de cafetaria stukgeslagen en hebben daarna een tv, twee computers, een stereo, boxen en tussen de 600 en 700 euro gestolen. Het is nu al de vierde inbraak op 1,5 jaar tijd en de eigenaars hebben wel een vermoeden wie daders kunnen zijn. De club telt 600 leden en zal maatregelen nemen om de diefstallen tegen te gaan.

Familieleden van personen met een laatste rustplaats op een kerkhof van Herk-de-Stad kunnen bij het plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap een aanvraag doen om de grafsteen door PWA-medewerkers te laten onderhouden. Dat kost minimaal 6,2 euro per graf van 1,44 vierkante meter. Per bijkomende vierkante meter betaal je 3,1 euro. Pas na de betaling van het verschuldigde bedrag wordt het werk uitgevoerd. Aanvragen kan tot 16 oktober bij de financiële dienst van het stadhuis, tel. 013/38.03.29.

De ruwbouw voor een nieuwe school voor de richtingen voeding– en personenzorg op campus Amandina van de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad is afgerond. Het complex zal in januari in gebruik genomen worden, zegt coördinerend directeur Ludo Appeltans. Het nieuwe complex wordt evenwijdig met de Oude Tramweg gebouwd, en tegen de bakkerijschool die in september 2005 in gebruik is genomen. Van de totale kostprijs van 5 miljoen euro betaalt het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs 60 procent.

Nauwelijks een jaar na de oprichting is de kunstkring van Halen al voor een expositie van maar liefst drie maanden te gast in Nederland, met name in Koudum in Friesland. Acht leden van de Halense kring stellen daar nog tot 31 december hun werk ten toon in galerie De Souverijne. Meer info op www.desouverijne.nl

1.100 mensen hebben een geldige stem uitgebracht voor de verkiezing van de “Grootste Schakkebroekenaar”. De stemming gebeurde op twee manieren: via de website en op papier bij “de Spraakmakersroute”, dat was de laatste activiteit van het feestjaar. Elf personen zijn genomineerd. De bekendmaking van de laureaat gebeurt samen met de presentatie van het boek van Schakkebroekenaar Paul Bonneux, vermoedelijk in december.

Een wielrenner uit Brasschaat heeft vorige week zaterdag rond 16.45 uur een driewieler aangereden tijdens een wielerwedstrijd. Het ongeval gebeurde in de Dorpsstraat in Donk. De wielrenner liep wat schaafwonden op aan het been, de man op de driewieler raakte niet gewond. De renner uit Brasschaat heeft bij de lokale politie een klacht tegen onbekenden ingediend. Zijn fiets heeft zware schade opgelopen. Het Rode Kruis kwam ter plaatse om de renner te verzorgen.

Drie mannen met leren jassen zijn vorige week vrijdag gevlucht met een grijze auto nadat ze geprobeerd hadden om in te breken in een huis in de Dwarsstraat in Lummen. De bewoners werden gewaarschuwd door een buur die de daders zag. De daders zouden een mes en moersleutel bij gehad hebben en zijn gevlucht in de richting van het Klaverblad. Dieven hebben ook geprobeerd om in te breken in een firma in de Havenstraat, aan het kanaal. Er is schade aan de voordeur maar de dieven zijn niet binnengeraakt. In de Linkhoutstraat in Linkhout hebben dieven geprobeerd om in een jeugdhuis in te breken. Enkele deuren werden opengebroken maar er is niets gestolen. 

Tot maandag 19 oktober 2009 

Wie de expo van de Halense kunstkring in de voormalige pastorie van Zelem heeft gemist, krijgt een impressie op www.pastoriezelem.be. De site bevat ook beelden van de veiling en de rommelmarkt.

Het Lummense hotel Intermotel heeft zopas een investering van 580.000 euro afgerond in de vernieuwing en moderne uitrusting van de vergaderzalen. Met de investering wil Intermotel zijn naam als zakenhotel nog kracht bijzetten. Intermotel wordt overigens de pleisterplaats van de nieuwe Halense businessclub.

Gemeenschapscentrum De Markthallen is op zoek naar gastgezinnen, die in hun huiskamer een concert of toneel willen laten plaatsvinden. De voorstellingen vinden plaats tussen 3 november en 11 december. Daarvoor moet je in je eigen huiskamer wat ruimte vrijmaken. Je mag buren, familie, vrienden en kennissen uitnodigen. Ook voor andere personen moet de voorstelling openstaan. Info: 013/35.99.50

Herk-de-Stad beschikt vanaf nu over een algemeen nood- en interventieplan. De gemeenteraad heeft het document daarvoor goedgekeurd. De opstelling van zo’n plan op het niveau van de stad volgt op de opmaak van een provinciaal plan, zegt burgemeester Paul Buekers. De opstelling gebeurde in nauwe samenwerking met de gemeentelijke veiligheidscel. Het gemeentelijk plan is uiteraard van toepassing bij afkondiging van de gemeentelijke rampenfase. Het plan bevat een lijst van alle contactgegevens van personen die bij de hulpverlening en informatieverstrekking betrokken zijn. De gemeenteraad nam ook kennnis van het rapport van de financiële interimmanager. Die heeft een aantal knelpunten op de financiële dienst van de stad vastgesteld. Zo is er geen nauwkeurige factuurregistratie, zodat de dienst geen compleet overzicht van de loop van facturen heeft. Bij de stad is ook geen procedure aanwezig voor de registratie van dagontvangsten. Met de diensthoofden zijn gesprekken gestart om daarin veranderingen te brengen.

De Hasseltse strafrechter heeft een 39-jarige man uit Meldert bij verstek veroordeeld tot een boete van 8.250 euro voor het in de handel brengen van voedermengsels voor paarden en toevoegingsmiddelen die niet voldeden aan de wettelijke vereisten. Hij beschikte immers niet over de verplichte erkenning of registratie. De produkten waren ook niet verpakt en geëtikitteerd zoals de regelgeving dat voorschrijft. De Lummenaar bleek ook te beschikken over twee spuiten, gevuld met een kalmeermiddel voor dieren dat enkel door een dierenarts mag worden toegediend. De man was eerder al voor soortgelijke feiten veroordeeld. Hij moet bovenop zijn boete ook nog 10.600 euro gerechtskosten betalen, onder meer ook de kosten voor de analyse van de inbeslaggenomen produkten.

In de Voortstraat in Lummen, op de werf ter hoogte van de brug over de E313, hebben onbekenden woensdagnacht verscheidene materialen gestolen. Onbekenden hebben in Halen in de Vroentestraat 1.000 liter brandstof gestolen uit een bovengrondse mazouttank. En dondernacht is er ingebroken in het complex van de Golfclub op de Golfweg in Lummen. De daders braken een achterdeur open en gingen aan de haal met een geldkoffertje dat ze achter de toog in de kantine vonden.

Tot maandag 26 oktober 2009 

In het Lummense natuurgebied de Willekensberg zijn zondag 19 bestuurders van een quad tegengehouden. Het Agentschap voor Natuur en Bos betrapte de quad-rijders en verwittigde de politie. De quads werden ook in beslag genomen. De bestuurders beweren dat ze zondag in een hinderlaag werden gereden, doordat twee boswachters hen stonden op te wachten in hun jeeps, gecamoufleerd met afgezaagde takken en boompjes. Die twee sprongen plots uit de bosjes, dreigend met een stok, zegt één van de bestuurders. Ze zijn toen onmiddellijk gestopt en hebben volledige medewerking verleend. Eén van de boswachter luisterde naar de uitleg van de bestuurders dat ze een gps-route aan het volgen waren die hen langs de weg leidde. Maar volgens de bestuurders was de andere boswachter toen al aan het bellen met het parket van Hasselt om de inbeslagname te regelen. Er staat aan de Sint-Hubertusstraat alleen een bord dat de overgang van zone 70 naar 50 aanduidt. Nergens stond aangegeven dat we in natuurgebied waren zeggen de mannen., die verklaren dat ze zelf vragende partij zijn en dat ze zich strikt aan de regels houden. Had er een verbodsbord gestaan, dan waren ze er nooit ingereden, zeggen ze. Het parket van Hasselt heeft later deze week de quads weer vrijgegeven. De pv’s die zijn opgesteld, worden overgemaakt aan het politieparket.

De doelgroep om borstkanker vroegtijdig op te sporen bestaat uit alle vrouwen die in de loop van het jaar 50 jaar worden tot en met alle vrouwen die in de loop van het jaar 69 jaar worden. In Lummen ging dat voor de periode 2007-2008 over 1.710 vrouwen. Daarvan lieten er zich 1.080 testen of 63,32 %. Een goed resultaat, maar om de vooropgestelde daling van het sterftecijfer van borstkanker te halen, zou dat minstens 75 % moeten zijn.

Voor de senioren van Halen is het naar deze tweede helft van de maand uitkijken. Nu verschijnt een volgend nummer van het seniorenkrantje van de stad. Dat geeft een overzicht van activiteiten op hun maat, bevat spelletjes en andere nuttige info. Senioren kunnen ook zelf bijdragen leveren.

In Lummen neemt raadslid Gert Peremans van de sp.a na negen jaar ontslag als gemeenteraadslid om privé- en beroepsredenen. Hij wordt opgevolgd door partijgenoot Mario Vrancken, die in 2002 prins-carnaval was. Ook raadslid Johan Verbeemen zwaaide in 2000 de scepter over Lummen.

De 71-jarige pastoor Miel Van Roey verlaat definitief de Sint-Jan de Doperparochie van Schulen en de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorteparochie van Berbroek. De twee parochies nemen op 21 november officieel afscheid. Eerder dit jaar moest hij de parochies al eens om gezondheidsredenen tijdelijk vaarwel zeggen. De afscheidsviering op 21 november start met een mis om 18 uur in de Sint-Jan-de- Doperkerk van Schulen. Daarna is iedereen welkom voor het feest in de parochiezaal aan de Kerkstraat in Schulen. De parochies krijgen geen nieuwe pastoor. De federatieraad doktert een regeling uit met de in de federatie beschikbare priesters.

De lokale politie heeft de vorige week 49 snelheidsovertredingen vastgesteld. De zwaarste overtreding bedroeg 112 km per uur op een weg waar slechts 70 km per uur is toegelaten. De meeste overtredingen gebeurden in de Stationsstraat in Zelem, in de Gestelstraat in Lummen en op de Steenweg in Herk-de-Stad.

Wielerclub Het Zilveren Wiel van Halen pakt voor haar traditionele “Holle Wegenrit” voor mountainbikers eind deze maand uit met enkele nieuwigheden. Zo zal de rit dit jaar niet plaats vinden op zondag, maar wel op zaterdag 31 oktober, zegt voorzitter Camiel Vanwelkenhuyzen. Bovendien gebeurt de organisatie voor het eerst in samenwerking met Fietspromo, het sterke orgaan van Limburgse mountainbikewedstrijden. Dat moet alvast een groot aantal deelnemers garanderen. Bij gunstig weer rekent men op zowat 900 vertrekkers, dat zou de helft meer zijn dan vorig jaar, toen het wel slecht weer was. Men kan kiezen tussen afstanden van 25, 33 en 40 km, waarvan een groot gedeelte op de holle wegen. Vertrekken tussen 12 en 14 uur in sportcentrum De Koekoek aan de Sportlaan. Info: 013/44.43.77, gsm 0494/81.71.95.

Het vorige weekend zijn dieven binnengedrongen in de kerk van het Lummense gehucht Gestel in de Sint-Sebastiaanstraat. De daders hadden de achterdeur opengebroken en een poging ondernomen om de kluis te kraken in de sacristie. Ze zijn echter niet in hun opzet geslaagd. In de kerk zelf hebben de daders het tabernakel opengebroken. De politie West-Limburg onderzoekt de zaak.

De 26-jarige Zjef Vaes uit Zelem is de nieuwe duurzaamheidsambtenaar van Halen. Hij volgt Caroline Mariotti op. Vaes behaalde in 2002 aan de Katholieke Hogeschool Limburg het diploma van milieuadministratie. Hij werkte tot nu toe als natuurarbeider bij de Vlaamse gemeenschap. Als duurzaamheidsambtenaar bedenkt hij acties om bewoners en stadsdiensten aan te zetten tot een spaarzaam gebruik van energie en water en tot de peventie van afvalproducten. Naast de halftijdse taak als duurzaamheidsambtenaar is hij ook halftijds deskundige voor het milieu.

De firma Ecopower die in september al een aanvraag indiende voor de bouw van vijf windmolens in Halen, heeft nu ook plannen voor zes windturbines langs de E314-autosnelweg in Diest en Bekkevoort. De windturbines zijn bedoeld voor de gemeentes Webbekom en Assent. Drie van de zes molens komen op grond van het OCMW van Diest, zodat de stad mee profiteert van de daarmee gepaard gaande vergoedingen. Er komen geen windmolens in het industrieterrein van Webbekom. Elke turbine wordt maximaal 150 meter hoog en kan stroom leveren voor zowat 1.400 gezinnen. Eneco levert op vandaag energie aan meer dan 2 miljoen klanten en stelt 530 mensen te werk.

De 38-jarige An Verlaenen wordt de eerste cultuurfunctionaris van Halen. Ze treedt in november bij de stad in dienst. Dat gebeurt in de aanloop naar de opening begin 2010 van het nieuwe cultuurcomplex. An Verlaenen komt uit Zelem. Ze behaalde in 1995 aan het Colomainstituut in Mechelen het diploma van graduaat Management, Toerisme en Recreatie. Tot dusver was ze vooral aan de slag in de luchtvaartsector. Ze woont momenteel nog in Strombeek-Bever, maar komt terug in Zelem wonen. Zij behaalde het beste resultaat voor het examen voor de functie. Als cultuurfunctionaris moet ze de activiteiten in het nieuwe cultuurcomplex in overleg met andere betrokkenen invullen.An is de dochter van Paul Verlaenen, die vroeger voor de SP in de gemeenteraad heeft gezeteld.

De kerkfabriek van Genenbos verpachtte zowat dertig jaar lang een stuk grond aan een kippenkweker. Op het perceel in de Spreeuwenstraat werden kippenstallen opgetrokken. De pachter ging failliet en nu moeten de verkrotte stallen afgebroken worden. De kerkmeesters van Genenbos trekken 20.000 euro uit voor de afbraakkosten, want nu moet jaarlijks 9.000 euro krotbelasting betaald worden. Michel Vanhoyland vind het ongehoord dat de Lummenaren daarvoor moeten opdraaien. Dat de gemeente de factuur betaalt, is geen probleem, maar ze kunnen de kerkfabriek een renteloze lening geven, zodat ze die som op termijn terugbetalen stelt Michel Vanhoyland. Meerderheid tegen oppositie werd het punt goedgekeurd.

Halen krijgt een nieuwe kindergemeenteraad. Die komt nu woensdag 28 oktober om 14 uur voor het eerst samen. Voor de raad konden jongens en meisjes van het vijfde en het zesde leerjaar zich kandidaat stellen. Onder de aanwezige kinderen zullen een kinderburgemeester en kinderschepenen verkozen worden.

Vier jeugdbewegingen uit Herk-de-Stad en drie uit Lummen gaan op drie zaterdagen in het natuurgebied rond het Schulensmeer aan de slag om te werken voor het beheer van het gebied. Dat gebeurt op vraag van de natuurvereniging Vrienden van het Schulensbroek. Met de werken wil de natuurvereniging het gebied meer openmaken, zodat vogels het makkelijker als een pleisterplaats gaan zien. De jeugdverenigingen worden voor hun inzet financieel beloond.

Gaston Jacobs uit Loksbergen heeft de Duitse stad Pasewalk een sabel geschonken die tijdens de Slag der Zilveren Helmen in de Eerste Wereldoorlog op het strijdterrein in Halen was achtergebleven. Gastons vader heeft het wapen destijds op het slagveld in Loksbergen gevonden. Het wapen is al die tijd zorgvuldig bewaard. In Pasewalk was vroeger het 2de Kurassiersregiment gelegerd, dat aan de Slag der Zilveren Helmen heeft deelgenomen.

Achter café De Nachtmis in Meldert komt een verkaveling van 58 loten. De gemeenteraadsleden moesten het tracé van de wegen goedkeuren. Maar omdat volgens Michel Vanhoyland en Stefan Coenen van Lumineus Lummen de zeven bezwaarschriften niet in het dossier zaten, werd dat punt op de gemeenteraad afgevoerd.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een bestuurder zijn wagen vastgereden op de sporen in Schulen in de Stationsstraat. Seconden nadat de man zijn wagen wist te verlaten, werd het voertuig gegrepen door een goederentrein die van Antwerpen naar Aken reed. Er waren dus geen gewonden, maar het treinverkeer tussen Hasselt en Diest was wel lange tijd verstoord. De NMBS legde bussen in op het traject Hasselt-Diest. De treinen van Tongeren en Knokke werden omgeleid via Sint-Truiden, Landen en Tienen. Pas rond negen uur werden de twee sporen weer vrijgemaakt. Nog tot de middag verliep het treinverkeer nog met vertragingen.

Alle inwoners van Halen, Herk-de-Stad en Lummen zijn donderdag 29 oktober om 20 uur in de raadszaal van het stadhuis van Halen welkom voor een informatievergadering met als thema “dakisolatie voor doe-het-zelvers”. Een specialist vertelt hoe je je dak en/of zolder volgens de regels van de kunst isoleert. Daarbij worden vier aspecten belicht: het belang van een winddicht dak, dikte en soorten isolatie, de plaatsing van een dampscherm en knelpunten & risico’s. Je mag zelf ook plannen en foto’s van je dak meebrengen.