Tot 5 januari 2009  

In dienstencentrum De Cirkel loopt een expo met foto’s van Herkse 55-plussers.
Zeven Herkse senioren zijn er met de camera op uit getrokken om “Het actieve leven van Herkse senioren” in beeld te brengen. Drie foto’s worden na de afsluiting van de tentoonstelling op 15 januari bekroond. Info: dienstencentrum De Cirkel, Diestsesteenweg 18, 3540 Herk-de-Stad, tel. 013/52.26.64, decirkel@herk-de-stad.be.

Inwoners uit Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Geetbets krijgen in 2009 twee cultuurcheques van elk vijf euro.
Met zo een cheque krijgen ze vijf euro korting op culturele activiteiten in deze vier gemeenten. Activiteiten van verenigingen of commerciële organisaties komen niet in aanmerking. Je moet je cheques ook met je identiteitskaart gaan afhalen bij de cultuurdienst van je gemeente. De programmering in de vier gemeenten wordt op elkaar afgestemd zegt de Herkse schepen van cultuur Danny Pauly. De vier gemeenten hadden ook Lummen bij de cultuurcheque willen betrekken, maar Lummen kiest er bewust voor om in het eigen gemeenschapscentrum Oosterhof vooral lokale verenigingen ruimte te bieden. Lummen werkt wel mee aan gemeenschappelijke initiatieven als Erfgoeddag en Open Monumentendag.

Kortsluiting in de elektriciteitsleiding van de buitenverlichting heeft vrijdag brand veroorzaakt in een huis aan de Mannekenshaagstraat in Loksbergen.
Niemand raakte gewond, maar een deel van het dak ging in de vlammen op.

Via een zijraam is dinsdag ingebroken in een huis in de Sint-Rocchusstraat in Lummen.
De daders maakten er een jas, een laptop en geld buit. De zaterdag daarvoor kort voor acht uur zijn twee inbrekers betrapt aan een huis in de Dorpsstraat in Lummen. Ze probeerden er een badkamerraam stuk te slaan. Het alarm begon te loeien en de daders namen de benen toen ze door de buren opgemerkt werden. In de Edbroekenstraat in Lummen hebben dieven zondag in de late namiddag de deurklink van de achterdeur van een huis beschadigd. De dieven zijn echter niet binnen geweest en hebben ook niets gestolen. ‘s Avonds was er nog een inbraakpoging op de Waterheikenstraat in Meldert. Nog in Meldert op de Processieweg is ingebroken in een huis. Dieven stalen er een jas, juwelen en muntstukken.

Bewoners van de Tichelstraat in Schulen hebben dieven betrapt aan de achterzijde van hun huis.
De dieven schenen met een zaklamp. Ze hebben niets kunnen meenemen. In de nacht van 31 december op 1 januari zijn vandalen aan het werk geweest aan het kerststalletje bij de Sint-Martinuskerk in Herk-centrum. Het hekje aan de kerststal werd gedeeltelijk omgegooid en het beeld van het kind Jezus werd meegenomen.

In Diest kun je restafval voortaan kwijt in een molok.
Dat is een vuilnisbak met een ondergrondse container met een capaciteit van 300 liter. De stad heeft moloks geplaatst op de Botermarkt, op de Veemarkt, aan de Leuvensepoort en op het Sint-Hubertusplein in Schaffen. Ze kosten samen ruim 5.000 euro. Eén keer per week wordt alles leeg gemaakt.

Gemeenschapscentrum De Markthallen van Herk-de-Stad is gestart met een reeks workshops voor belangstellenden die een defibrillator willen gebruiken.
Daarmee kan iedereen hulp bieden aan een persoon die door een hartstilstand is getroffen. De drie toestellen staan aan de Markthallen, in de sporthal van Schulen en in het stadhuis van Herk-de-Stad. Je kan deelnemen op 7 of 21 januari, op 4 en 18 maart, en op 28 maart. Meer info bij de Markthallen.

Kopzorgen, migraine en andere hoofdpijnen, is het thema van een informatieavond op donderdag 22 januari om 20 uur in het dienstencentrum De Cirkel in Herk-de-Stad.
Na basisinformatie over de lichamelijke oorzaak van migraine volgt informatie over prikkels die tot migraine kunnen leiden. Daarbij wordt een vergelijking met andere types hoofdpijn gemaakt. De informatieavond is gratis toegankelijk. Info bij De Cirkel, Diestsesteenweg 18 in Herk-de-Stad. Tel 013/52.26.64.

Vanaf 11 januari kan je in het stedelijk zwembad van Diest op zondag al om 8 uur ’s morgens gaan zwemmen.
Het zwembad gaat daarvoor een uur vroeger open dan nu. Het sluitingsuur op zondag blijft behouden op 13 uur. Met deze wijziging gaat het zwembad op zaterdag en zondag op hetzelfde uur open. In de week mag je vanaf 8u30 gaan zwemmen.

Tot 12 januari 2009  

De politie van West-Limburg patrouilleerde de ganse week aan het Schulensmeer. Volgens een bestaand politiereglement is schaatsen daar niet toegelaten. Dat reglement hangt uit aan alle toegangswegen naar het meer. Wandelaars stelden vanop de dijk vast dat er wakken in het ijs waren. Maar toch werden er in de nabijheid van zo’n wak zondag spelende kinderen opgemerkt. De overlevingskans is erg klein als je door het ijs van het Schulensmeer zou zakken. Het water is niet alleen ijskoud, maar ook 6 meter diep. Veilig schaatsen kon vorige week wel op de vijvers van Schalbroek in de Meeuwenstraat.

De hevige sneeuwval van de voorbije dagen zorgt niet alleen voor hinder op de wegen, maar kan ook gevaarlijk zijn voor voetgangers. In sommige Limburgse gemeentes zijn inwoners daarom verplicht om hun eigen stoep sneeuwvrij te maken. Wie niet voor eigen deur veegt, riskeert er een boete. In Lummen is geen gemeentelijk politiereglement dat boetes oplegt aan bewoners die hun stoepen niet onderhouden. Maar volgens het “Veldwetboek” zijn alle bewoners verplicht om hun stoep te onderhouden. Herk-de-Stad legt geen boete op aan bewoners die hun stoep niet sneeuwvrij houden. En ook in Halen bestaat er geen reglement dat een boete oplegt voor bewoners die hun stoep niet sneeuwvrij houden

In de Eggelstraat in Lummen stonden vorige week verschillende paarden in de ijzige vrieskou op de wei, zonder beschutting. De eigenaar bracht wel regelmatig hooi, maar de koude wind moet vreselijk geweest zijn voor de arme beestjes, zegt een buurtbewoner.

Herkse verenigingen kunnen hun activiteiten gratis laten opnemen in de nieuwsbrief die de stad voortaan elke woensdag op de website plaatst en rondstuurt. Verenigingen kunnen een e-mail met de nodige informatie over de activiteit sturen naar informatie@herk-de-stad.be.

Dienstencentrum De Cirkel gaat een kindje van Plan in de Derde Wereld adopteren. Dat gebeurt met de opbrengst van de kerstmarkt in het dienstencentrum, zegt schepen van Welzijn Magda Raemaekers, die bevoegd is voor De Cirkel. Er is meer dan genoeg geld voor de financiële adoptie van een kind dit jaar. Het overschot wordt in reserve gehouden om met bijkomende acties geld bij elkaar te brengen voor de adoptie van een tweede kindje. Herk-de-Stad heeft een erg actieve kern van Plan. De kinderen van de Herkse kindergemeenteraad zijn elk ook meter of peter van een Plan-kind.

De provincie Limburg gaat in Halen een wachtbekken aanleggen om overtollig water van de IJzerbeek op te vangen. Dat moet Halen-centrum beter tegen wateroverlast beschermen. De werken starten in het voorjaar. Het bekken past in een net van maatregelen tegen wateroverlast die na de grote overstroming van september 1998 zijn genomen. Halen telde toen een kwart van alle schadegevallen in Limburg. In Halen komen nu eenmaal heel wat rivieren uit het Demerbekken samen. Het nieuwe reservoir krijgt een capaciteit van 60.000 kubieke meter. In het voorjaar start fase 1 van de werken, dat is de aanleg van een ringdijk ten zuiden van de Betserbaan en het plaatsen van een stuwconstructie. Die laat maar een berekende hoeveelheid water van de IJzerbeek door in de richting van het centrum van Halen. Zo wordt het overtollige water in het bekken van de aanpalende weilanden gestuurd. In fase 2 worden poelen aangelegd en beplanting aangebracht. Het traject van de IJzerbeek wordt ook gedeeltelijk herlegd. Langs de Velpe, die vanuit Brabant naar en door Halen stroomt, zijn drie bekkens gepland, één in Halen en twee in Vlaams-Brabant.

De schapen in het Schulensbroek in Herk-de-Stad liepen bij het vriesweer van vorige week geen gevaar. Dat zei voorzitter Piet Rijmen van de Vrienden van het Schulensbroek in een reactie op telefoontjes van verontruste bezoekers aan het gebied. De kudde schapen in het Schulensbroek telt een honderdtal dieren. Ze lopen normaal het hele jaar buiten. En de schapen zijn tegen de kou bestand. Hun wollen vacht beschermt hen tegen temperaturen tot twintig graden onder nul zegt Piet Rijmen. Bovendien bevonden de dieren zich in de omgeving van de stal, waar ook de koeien in het gebied onderdak vinden. Ze hebben daar ook geen gebrek aan voeding. Er is genoeg hooi in voorraad van de maaibeurten in de zomer. Herder Adam Berten volgt de toestand van de schapen constant op. Hij kent ze door en door en zou het meteen merken als een van de dieren van de kou te lijden heeft.

Het hurrderssyndicaat start met rollende zitdagen in Halen, Herk-de-Stad en Lummen. Elke woensdag kunnen huurders tussen 14 en 16 uur met hun vragen terecht in één van de drie OCMW’s. De eerste woensdag van de maand is dat in Lummen, de tweede woensdag in Herk-de-Stad, de derde weer in Lummen, de vierde in Halen en de vijfde in Herk-de-Stad. Bij het huurderscyndicaat krijgen mensen informatie en advies over alle mogelijke huurproblemen. Een eerste advies is volledig gratis.

Een 36-jarige aannemer uit Bolderberg is door de Hasseltse correctionele rechtbank in twee vonnissen tot twaalf maanden cel en een boete van 3.300 euro veroordeeld voor gesjoemel met afval. De man lapte de milieuvoorschriften aan zijn laars en stapelde afvalstoffen, ook gevaarlijk afval, zonder vergunning op verscheidene plaatsen op. Op een perceel in de Havenstraat in Genebos-Lummen had hij enkele containers geplaatst, waar hij plastic, elektriciteitskabels, betonijzer, metalen drankverpakkingen, glasscherven, asbesthoudende dakleien, afgedankte televisietoestellen en tuinafval in stortte. Ook op de Wolverik en in de Zandstraat in Bolderberg stortte de aannemer huisvuil, cementblokken, plastic bussen en golfplaten en dumpte hij afval in containers.

De inwoners van Berbroek zijn boos op het stadsbestuur en op de intercommunale voor afvalophaling en afvalverwerking Limburg.net. Aanleiding is de afvalkalender 2009 voor Herk-de-Satd. Daarin staat boven elke maand een foto. Alle deelgemeenten zijn vertegenwoordigd, behalve de kleinste gemeente, Berbroek.

In Herk-de-Stad zijn het afgelopen jaar 125 kindjes geboren, dat zijn er 17 minder dan in 2007, maar dat was dan wel een recordjaar. De jongens waren net iets talrijker dan de meisjes namelijk 65 jongens en 60 meisjes.

Wie voor activiteiten in het “Buurthuis” in Zelk van de cafetaria en de bijhorende lokalen gebruik wil maken, moet daarvoor voortaan met de Halense duivenbond “De Toekomst” een overeenkomst sluiten. Na de beëindiging op 31 december van de concessieovereenkomst met een brouwerij , heeft het stadsbestuur de concessie aan de lokale vereniging toegekend. De vereniging betaalt de stad met een vast bedrag, vermeerdert met een hoeveelheid stookolie en het waterverbruik. De Halense duivenbond kan eventueel ook een overeenkomst met een tweede huurder afsluiten.

Tot 19 januari 2009  

Marc Wauters wordt komend seizoen ploegleider bij Silence-Lotto. De Lummenaar had vorige week een gesprek met Hilde Claes, Limburgs gedeputeerde voor sport. De werking op het Circuit van Zolder blijft de hoofdactiviteit van Marc Wauters, maar daarnaast gaat hij dus ook als ploegleider aan de slag. Hilde Claes gaat er vanuit dat zijn activiteit bij de wielerploeg een meerwaarde kan betekenen voor de werking van de wielerschool. De Ronde van de Algarve wordt zijn eerste wedstrijd als ploegleider. In wedstrijden als Tirreno en Dauphiné word hij als tweede ploegleider uitgespeeld, de Ronde van Turkije neemt hij dan weer alleen voor zijn rekening. In het najaar staat ook de Vuelta op de planning. Wauters tekent bij Silence een contract voor een jaar. Op het einde van het seizoen wordt er een evaluatie gemaakt. Er zijn alvast doorgroeimogelijkheden.

In de nacht van dinsdag op woensdag, kort voor 2 uur, hebben dieven een kassei door de glazen deur gegooid van de opticien in de Generaal de Wittestraat in Halen. De daders namen een aantal zonnebrillen mee. De lokale politie is op zoek naar getuigen of personen die over nuttige informatie beschikken.

Vrijdagmiddag is rond 19u in heel Schallebroek-Lummen de stroom uitgevallen. Dit betekende dus geen centrale verwarming in heel wat huizen tijdens deze koude avond. Gelukkig was de panne al na een uur hersteld.

In Herk-de-Stad stapt voormalig schepen en huidig gemeenteraadslid Willy Geerdens van de CD&V in de loop van deze maand uit de politiek. Willy Geerdens behaalde in 2000 met 574 bolletjes achter zijn naam het hoogste aantal voorkeurstemmen op de toenmalige CVP-lijst. Hij werd toen meteen bevoegd voor onder meer cultuur, bibliotheek, leefmilieu, middenstand en handel & nijverheid. Na twee jaren stond hij zijn schepenzitje af aan zijn partijgenoot Bart Gruyters. In 2006 werd hij op de kartellijst CD&V-Nieuw opnieuw rechtstreeks voor de gemeenteraad verkozen, maar het kartel zit nu in de oppositie. Als raadslid wordt hij opgevolgd door Karolien Grosemans.

Er is een kleine doorbraak in de zaak van Annick Van Uytsel. Het gerecht weet in welke sectoren de grijze zak gebruikt wordt. Het gaat over de zak waar het lichaam van Annick in gewikkeld was, toen ze op 3 mei 2007 uit het Albertkanaal werd gehaald. Over welke sectoren het gaat wil het Leuvense parket in het belang van het onderzoek niet kwijt. Men heeft enkele zakken gevonden die niet identiek zijn aan de zak uit de zaak Annick Van Uytsel, maar die er wel heel fel op lijken. Zo heeft men kunnen achterhalen in welke sectoren dat soort zakken gebruikt worden. Het is duidelijk dat de grijze zak zeker geen vuilzak is. Ondertussen krijgt het gerecht maandelijks nog enkele tips binnen in de zaak. Maar de gouden tip zat daar voorlopig nog niet bij.

Kevin Baerts, spits van vierdeprovincialer Donk, mag een kruis maken over de rest van het seizoen. De postbode uit Herk-de-Stad kwam vrijdag met zijn bromfiets ten val en liep daarbij twee breuken op in het kuitbeen. Zijn voorste wiel gleed uit, wellicht op een ijsplek, en zo heeft hij z’n bromfiets op zijn been gekregen. Hij moet nu zes weken gips dragen, volgende week krijgt hij wellicht al een loopgips. En maandagmiddag rond 12 uur is eveneens een postbode ten val gekomen in de Thiewinkelstraat in Lummen. De 34-jarige vrouw uit Hasselt werd voor verzorging overgebracht naar het Salvator ziekenhuis.

Afgelopen week zijn er in de politiezone West-Limburg 2.159 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. Vierentwintig bestuurders reden te snel. De zwaarste overtreding werd vastgesteld op de Stevoortweg in Herk-de-Stad. Daar reed iemand 99 km per uur, er is maar 70 toegelaten.

Het gaat niet goed met de bijen in Limburg. Bovendien geven steeds meer imkers de pijp aan Maarten. Hun aantal neemt jaar na jaar met vijf tot tien procent af. Reden voor de Limburgse Imkersbond om in te grijpen. Wie dit voorjaar een cursus ‘nieuwe imker’ volgt, krijgt zomaar een bijenkast met volk cadeau. Voor een waarde van meer dan 200 euro. De bijenhouders kampen dan ook met een aantal problemen, zoals de zogeheten verdwijnziekte, om er een te noemen. Op onverklaarbare wijze verdwijnen de bijen uit de kasten. Er wordt volop onderzoek naar gedaan, maar voorlopig tasten de wetenschappers nog in het duister. Een achteruitgang van het aantal imkers is vooral nefast voor de fruitteelt. Het is steeds moeilijker om voldoende bijenvolken te vinden voor de bestuiving van fruitplantages, en fruit in serres of onder kappen. Zo vertegenwoordigt de bestuiving door bijen een economische waarde van 250 miljoen euro. In een poging om het tij te doen keren, organiseert de Limburgse Imkersbond dit voorjaar cursussen “nieuwe imker”. Deze gaan door in Genk, vanaf 22 januari. En in Tessenderlo vanaf 22 maart. De cursisten zullen elk een peter toegewezen krijgen die hen echt de kneepjes van het vak zal leren.

De Leuvensestraat, één van de drie winkelstraten in Diest en de hoofduitvalsweg van Diest-centrum, gaat vanaf vandaag voor drie maanden dicht op het gedeelte tussen het kruispunt met de Hasseltsestraat en dat met de Kardinaal Mercierstraat. Dat heeft het stadsbestuur beslist om de bouw van het woonwinkelcomplex langs de Leuvensestraat mogelijk te maken. Om toch verkeer van en naar het centrum van Diest mogelijk te maken, geldt er een omleiding. Voor de gelegenheid wordt ook de enkele richting in de Kardinaal Mercierstraat tussen de Leuvensestraat en de Hasseltsestraat omgedraaid. Zo kunnen chauffeurs uit de richting Hasselt die niet op de Markt moeten zijn, dadelijk naar de Leuvensestraat. In de Egide Alenusstraat wordt, net als bij de markt op woensdag, verkeer in twee richtingen mogelijk. Zo kan men dan van de Markt via de Allerheiligenberg naar de Leuvensestraat.

Op de Heesstraat in Zelem, net op de grens met Diest, verloor de bestuurder van een bestelwagen maandag rond 16.15 uur de controle over het stuur en kwam in de wegberm terecht. Daarbij raakte hij een betonnen paal van de elektriciteitsmaatschappij Infrax. De paal knakte over en de stroomdraden kwamen op het natte wegdek terecht. Het slachtoffer zat geklemd en moest door de brandweer van Diest bevrijd worden. Hij werd met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Een 20-jarige jongeman uit Lummen is zaterdagochtend verongelukt in Beringen. De man verloor rond 7u15 om een nog onduidelijke reden de controle over het stuur van zijn auto en botste tegen de zijgevel van een huis. Voor de jonge bestuurder kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse. De schade aan het huis is niet zo groot.

Tot 26 januari 2009 

De politie heeft vorige week 2.048 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 24 bestuurders reden te snel. De zwaarste overtreding was 106 km per uur op een plaats waar de toegelaten snelheid 70 km per uur is. De meeste overtredingen werden vastgesteld in de Dikke Eikstraat en de Molemstraat in Lummen.

Twee aannemers hebben bij het stadsbestuur van Herk-de-Stad een concreet dossier ingediend voor de bouw van een nieuwe sporthal. Einde deze maand wil het stadsbestuur de werken aan een van de twee kandidaten toewijzen. De derde, die eerder ook geïnteresseerd was, heeft afgehaakt. De stad gaat nu de twee ingediende voorstellen bekijken. Het dossier gaat over een verplicht en een privéluik. Het eerste bestaat uit enerzijds een sporthal met een nuttige speeloppervlakte van 52 op 32 meter en een hoogte van 9 meter met daarbij uitrusting, berging, kleedkamers en technische ruimten. Anderzijds een polyvalente zaal van 28 op veertien meter, opdeelbaar in twee delen met een aparte berging en verder andere lokalen zoals toegang, sanitaire voorzieningen, EHBO-ruimte, trappen, een lift, technische ruimten en een eetzaal van 300 vierkante meter. Die wordt gescheiden van de cafetaria, maar kan toch samen gebruikt worden. Het privéluik is een commercieel gedeelte van 1500 vierkante meter. Dat mag de privépartner vrij invullen met bv een zwembad, een fitness-ruimte en andere. De streefdatum voor de opening is september 2010.

Dienstencentrum De Cirkel van Herk-de-Stad start dit jaar met de organisatie van muzieknamiddagen voor senioren. Per maand vinden er twee optredens plaats, telkens de tweede en de derde maandag van de maand. In februari worden The Moodmakers en dj Ron Van Dijk verwacht, respectievelijk op 5 en 16 februari. Op 2 maart komt De Plezante Noot en op 16 maart wordt Hugo Moeskops verwacht. De toegang is telkens gratis. Info: dienstencentrum De Cirkel, Diestsesteenweg 18, tel. 013/52.26.64, decirkel@herk-de-stad.be

De lokalen aan de voorzijde van het centrum voor buitenschoolse kinderopvang in Herk-centrum krijgen een verfbeurt. Om de werken tijdens de krokusvakantie mogelijk te maken, wordt de groep kinderen in die week gesplitst. Alle kleuters en kinderen van het eerste leerjaar blijven de hele dag in de achterste lokalen van het opvangcentrum. Met de kinderen van het tweede tot het zesde jaar trekt de begeleiding voor de opvang tussen 9 en 16 uur naar gemeenschapscentrum De Markthallen. Opvang voor en na die uren gebeurt samen met de kleinere kinderen in het BKO-centrum. Inschrijving voor opvang tijdens de vakantie is vereist.

Het Halense bedrijf Tele-Breva gaat de beveiligings- en communicatietechnieken van de gevangenis van Antwerpen uitbreiden en vernieuwen. De oude technieken zullen vervangen worden door hypermoderne systemen die de veiligheid voor zowel personeel als gedetineerden zullen verhogen. Er werd geopteerd voor volledig IP-gebaseerde technieken met onder meer geavanceerde camera’s, PLC-technologie, touchscreens en serversystemen, gecentraliseerd op een netwerk. Het is niet de eerste keer dat Tele-Breva zo’n order binnenhaalt. Nog voor de ingebruikname hebben zij ook de nieuwe gevangenis van Hasselt met gelijkaardige systemen uitgerust. Toch blijft het in Antwerpen een extra uitdaging, omdat het nieuwe project gerealiseerd moet worden als de gevangenis in werking is. Dat wil zeggen dat de werking, de veiligheid en de communicatie ook tijdens de werkzaamheden volledig gegarandeerd moeten blijven.

Ouders in Herk-de-Stad die hun kinderen tijdens de komende krokusvakantie naar de buitenschoolse opvang willen laten gaan, kunnen hiervoor een inschrijvingsformulier downloaden op de website van de stad. Inschrijving hiervoor is namelijk verplicht. www.herk-de-stad.be.

De OCMW’s van het kanton Herk-de-Stad, met daarin Lummen, Halen en Herk-de-Stad, doen vanaf nu samen een beroep op één juriste voor advies aan hun diensten. Tot vorig jaar bestond er een samenwerking met het OCMW van Diepenbeek. De juriste, Frauke Vanhees, houdt om beurt zitdag bij de drie OCMW’s. Naast verwijzing door de sociale dienst is ook een ontmoeting op afspraak mogelijk.

De fruitboomgaard van de stad Halen op het domein Panoven in Loksbergen, krijgt een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de vzw Nationale Boomgaardenstichting. Dat moet een aantal oude appel-, peer- en pruimsoorten helpen bewaren. De weide ligt heel vochtig, zodat ze tot enkele jaren geleden alleen maar bruikbaar was om er paardjes van mensen uit te buurt te laten rondlopen. Twee jaar geleden heeft de stad er een eerste serie bomen laten aanplanten maar die hielden het niet lang vol. Nu is er een tweede reeks van 83 bomen bomen aangeplant. De overeenkomst met de Boomgaardenstichting bepaalt dat de bomen regelmatig een grondige onderhoudsbeurt moeten krijgen.

Het OCMW van Halen heeft plannen om een sociaal verhuurkantoor te starten. Dat bemiddelt tussen kandidaat huurders met een beperkt inkomen en verhuurders om een contract af te sluiten. Halen wil zo’n sociaal verhuurkantoor samen met een buurgemeente opstarten. Lummen zit bij het sociaal verhuurkantoor West-Limburg en wil daarbij blijven. Halen polst nu bij Herk-de-Stad en eventueel bij andere instanties. Het OCMW wil op die manier voldoen aan de voorwaarden om subsidies van de provincie en het Vlaams Gewest te krijgen.

In Herk-de-Stad zijn het afgelopen jaar 93 personen overleden. Dat zijn zes overlijdens minder dan het jaar voordien. Dankzij een groter aantal geboortes en inwijkingen heeft Herk in de loop van 2008 toch de kaap van 12.000 inwoners overschreden.

De eigenaar van Intermotel in Lummen heeft de laagst mogelijke straf gekregen voor het ongeval waarbij hij vorig jaar een klant doodreed op het terras van zijn hotel. Hij kreeg drie maanden cel met uitstel, een geldboete van 275 euro en een rijverbod van drie maanden. Het ongeval gebeurde in de zomer van vorig jaar toen de eigenaar met zijn splinternieuwe wagen een klant ongewild aanreed. Het slachtoffer, een 52-jarige Nederlander, overleefde het ongeval niet. Om zijn rijbewijs terug te krijgen , moet de man geneeskundige en psychologische proeven ondergaan en zowel een theoretisch als praktisch rijexamen afleggen.

Een beroep doen op de klusjesdienst die de OCMW’s van Halen en Lummen samen organiseren kan voortaan tot 60 uren per maand met een verdeling van 30 uren buiten en 30 uren binnen. Dat staat in een nieuw reglement van deze dienst bestemd voor 65-plussers en mindervaliden. Mogelijke taken buiten zijn: de tuin omspitten, de haag scheren, ramen en deuren verven enz. Binnen kan het gaan om verven, behangen en andere kleine herstellingen. Als gebruiker betaal je 7,5 euro per uur.

In de nacht van vrijdag op zaterdag om 3 uur heeft een bestuurder de controle over zijn stuur verloren aan de Stationsstraat in Schulen. De bestelwagen belandde in de gracht. Eén van de inzittenden zat gekneld in de auto. De bestuurder en de passagier die achterin de laadruimte zat, werden met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis